CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26170
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36934 poděkování
Dostal poděkování: 30069 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Honza.Hora píše: 18 led 2019, 15:40 Jenže to video prostě jednoznačně zvýhodnilo neúspěšné kandidáty na lídra.
Jseš si jistej? U mě teda video vyvolalo rozmýšlení i o podporách na čelní pozice a ne vždy pozitivně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 2):
Jiri.Ulip, Rudolf.Spotak

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3072
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4844 poděkování
Dostal poděkování: 6419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Jan.Hora »

Zpřesním. Umožnilo jim se zvýhodnit. Uznávám, že někteří se mohou videem naopak střelit do nohy.

Prostě mi vadí, že tahle změna na poslední chvíli zasahuje do šancí části kandidátů být zvolen na čelo kandidátky. Jde mi o princip .

Přesně proto jsem tak dlouho přemáhal sám sebe to nekomentovat - mě osobně to nepoškozuje a v mé volbě to kandidáty ani nezvýhodňuje ani neznevýhodňuje, je z toho akorát vzrušená debata nad rozlitým mlékem. Pojďme ji zase opustit. Přiznávám se, že jsem to spíš potřeboval ventilovat a neudržel se, než že bych měl nějaké řešení či nápad do budoucna.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvek:
Jiri.Ulip

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Michal.Salomoun
Příznivec Pirátů – Vysočina
Příspěvky: 23
Registrován: 29 bře 2017, 13:12
Profese: advokát
Dostal poděkování: 58 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Michal.Salomoun »

Ahoj,

posílám ještě nějaké odpovědi, které jsme snad opomněl.

Ad Ales Sura:
1. Azyl pro Snowdena. Mám vždycky problém zaujmout jednoznačné stanovisko, když neznám tu situaci podrobně (spis), ale jenom na základě toho, co je k dispozici v médiích. Jako advokát jsem zažil několik případů, které jsem obhajoval, informovala o tom média, a když jsem to viděl nebo četl, měl jsem pocit, že jsem tam vůbec nebyl. Na základě kritického posouzení situace - nevím, na základě pocitu, bych mu to udělil.
2. To je otázka na celou disertaci. Pokud se jedná o uprchlíky (nikoli o ekonomické migranty), tak my jim podle mezinárodního práva azyl v zásadě odepřít nemůžeme. U ekonomických migrantů, ať si to každý stát rozhodne podle potřeb, my taky potřebujeme ukrajinské zdravotní setry. Problém je, jak vyřešit tu spoustu lidí, kteří o azyl žádají, jak s nimi technicky provést azylové řízení. Já jsem pro velkou míru solidarity mezi státy, aby státy na vnější hranici neměly pocit, že nesou zásadní břemeno migrace. Kvóty jsou jedním ze způsobů jak to řešit, ale vlnu odporu, která proti tomu je, není možné přehlížet. Takže jsem spíše pro společný rozpočet na migrační politiku, prostřednictvím kterého by byly problémy migrace řešeny, a míra solidarity vyjádřené peněžně by byla v zásadě zachována.
3. Sankce podporuji.
4. Vysvětlováním, že byrokracie v EU není oproti byrokracii v ČR až takový problém.
5. Nemyslím si, že půda institucí EU včetně EP je vhodná k zavádění přímé demokracie. To by představovalo změnu celého konceptu a revizi zakládacích smluv, což si myslím, že je nereálné.
6. Podle mne důvody, proč se volá po referendu jsou ty, že zvolení zákonodárci jaksi nemají zájem řešit určitá témata, takže mají lidé pocit, že jsou podvedeni, že určitý problém, který je trápí, zůstává opomíjen. Kvůli tomu není ale třeba v referendu rozhodovat vždy a o všem. Já jsem pro koncept postupného zavádění referenda a prvně pouze pro návrhy zákonů a témat, která by musela PS řešit a to přednostně bez možnosti nějakého věčného zaparkování ve výborech. Teprve po několika letech a zkušenostech se zohledněním, jak řešit nápravu neférově vedené volební kampaně, bych umožnil hlasovat o návrzích zákonů přímo. Změny ústavy včetně účasti v mezinárodních organizací, kde se ČR podřizuje legislativním aktům této organizace (EU), členství v obranných organizacích (NATO), kde se jedná o účasti na vojenských misí, bych z rozhodování v referendu vyloučil úplně. Postoj k Brexitu: rozhodnutí VB, které respektuji, ale nadšen z něho nejsem.


Ad Tereza.Vovesova - Zdravím, mám dotaz na všechny kandidáty. Protože jsou volby do EP tak trochu i o osobnostech, co děláte vy sami pro zviditelnění se ve společnosti a mezi vašimi potencionálními voliči?
Před voliči v mém obvodu jsem se dost zviditelňoval v rámci své podzimní senátorské kampaně, kde jsem objel 20 měst, některé i dvakrát. S tím souvisely i rozhovory v místních novinách, billboardy atd. Takže myslím, že známý ve svém obvodu docela jsem. Co se týká kontextu ČR, tak jsem známý v právnických kruzích a hlavně v kruzích, které nějakým způsobem řeší autorskoprávní problémy s kolektivními správci. Troufnu si tvrdit, že pokud bude mít kdokoli problém s nějakým kolektivním správcem a bude shánět nějakou fundovanou radu, co s tím, tak se v podstatě vždycky, přes různé kanály dostane ke mně. Pak se zviditelňuji v rámci mediálně zajímavých soudních sporů, kdy další kolo zviditelnění bude v březnu s kardinálem Dukou ohledně „znásilnění“ muslimky v rámci divadelního představení v Divadle Husa na provázku.

Ad Vojtěch Pika - Měl bych otázku pro kandidáty, která je píše na delší odpověď; "Jak se díváte na budoucnost Evropy, zejména pak na "Pět scénářů z Bílé knihy o budoucnosti Evropy?"
Za nejpřínosnější scénář vidím bod 4 – Dělat méně, za to efektivněji. Zaměřit se v zásadě na jednotný trh a pak na oblasti, které není schopen samotný stát efektivně řešit (problémy migrace, společné obrany). Problémy jednotného trhu chápu ale značně široce, a pokud tam zařadíme i reformu autorského práva, pak to přerůstá i do mezinárodního práva a reformy všech těch historických smluv o duševním vlastnictví (Bernská úmluva, Římská úmluva, TRIPS), které bude třeba zásadě revidovat, což už není jenom problém trhu EU, ale v zásadě celého světa.


Ad Mikulas.Ferjencik - Rád bych se zeptal všech kandidátů na to, se kterými dalšími kandidáty koordinují svůj postup v těchto primárkách. Donutit k odpovědi vás nemohu, ale podotýkám, že ty, kdo mi neodpoví, nebudu volit.
Jedinou kandidátku kterou znám osobně je Markéta Gregorová a tu jsem naposledy viděl na Milionu chvilek v Brně někdy v červnu.

Ad Michal.Ketner - Víte co je deep web a co je dark net? Je to nebezpečné? Měla by proti tomu EU bojovat?
Vím, co to je. V právní praxi jsem se s tím nikdy nesetkal. Nebezpečné to být může a asi i je. Nemám vizi, jak by s tím EU bojovala, aniž by s vaničkou nevylila i dítě.

Ad Jan Korbel: Světu vládne konzum. Jsme zaplaveni výrobky (na velkou část hezky sedí označení "spotřebič"), jejichž plánovaná životnost končí jen těsně po zákonné lhůtě. Často jsme nuceni kvůli nedostupným součástkám zanedbatelné hodnoty vyměňovat celek, s dopady na ekologii, logistiku, finance, lidské i materiální zdroje. Vidíš nějaké možnosti pro změnu na úrovni EU a budeš je prosazovat?
Já jsem pro, s tím něco udělat, není mi moc jasné, co. To ale bude znamenat, že bychom měli opustit koncepci trvalého růstu a stálého zvyšování výroby, která je postavená na tom, že se věci budou často kazit, nebudou se opravovat, ale budou se vyměňovat. Já změnu paradigmatu koncepce konzumní společnosti moc nevidím. Můžeme samozřejmě navrhnout zvýšení záruční doby, ale je otázka, zda to něco řeší. Můj bratranec šije boty, které vydrží 15 let, ale kdo si chce nechat ušít boty za 10.000,-Kč a ještě se o ně starat, aby mu vydrželi?

Michal
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Salomoun za příspěvky (celkem 2):
Ales.Sura, Dalibor.Zahora
Uživatelský avatar
Petr.Jirman
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 55
Registrován: 01 led 2019, 11:48
Profese: auditor EK
Dal poděkování: 74 poděkování
Dostal poděkování: 124 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Petr.Jirman »

Honza.Hora píše: 18 led 2019, 15:02 A když už jsem se toho tématu dotkl, tak musím konstatovat, že mě docela zklamalo dění posledních dnů.

Mám tedy jednu poslední otázku na všechny kandidáty, kteří se tu nějak mezi sebou přeli (v tomto vlákně či jiném, na fóru či v kuchyňce mezi dveřmi):
Jak hodláte vycházet s těmi kolegy europoslanci, se kterými se nemáte rádi, když už v primárkách nedokážete předvést rytířské klání a plynule jste někteří přešli k slovnímu zápasu se strkanci a štouchanci, někteří k zákulisním hrám a pár dokonce zvládá obojí?
Ahoj Honzo,

zdravím z Tábora. Dík za dotaz. Já osobně s žádným kandidátů nemám vůbec žádný problém a nikdy jsem ani neměl. Ba naopak, v Praze i Hradci to byla velice sympatická setkání jak s voliči, tak s kandidáty. Manželka, která mne doprovázela, to hodnotila stejně, byla také nadšená. Škoda, že jsem nestihl i jinam, což jsem se snažil vysvětlit. Děkuji všem za dotazy, všechny považuji za legitimní a žádnou nepravost či křivdu nepociťuji. Že se mnou nikdo netočil video mi nevadí, mohl jsem si natočit vlastní sám. Pokud jsem se někoho dotknul já, tak se omlouvám, za 2 hodiny budu v Táboře na baru, a pokusím se napravit. Pokud má někdo další dotazy, tak dnes večer (nebo zítra) jsem k dispozici osobně. Jako amatérský kouzelník jsem si s sebou vzal pár srandiček, tak se stavte.

Děkuji MO, že doplnil odkazy na CV do pirátských listů a posílám odkaz:
https://www.piratskelisty.cz/upload/2956.pdf
Co se týká politického kompasu, tak pokud si dobře pamatuji, tak jsem před 14 dny vyšel do někam do středu dolní poloviny grafu, i když si nejsem jistý otázkami. Ještě poslední poznámka, mám bydliště v Jablonci, pracuji v Praze, nominoval mne Hradec a celostátní fórum. Nejsem si tedy jistý, proč jsem ve fóru přidělen jako příznivec pro Středočeský kraj, asi jsem to tam někde špatně zaškrtnul, ale asi to nevadí, uvádím jen pro pořádek, kdyby se někdo ptal. Určitě tam jsou Piráti taky v pohodě.

Mějte se faj
S pozdravem
Petr J.
Názory uvedené v tomto článku/v této řeči jsou mé osobní a nemohou být nijak připisovány Evropské komisi.
Matej.Sandor
Člen KS Praha
Příspěvky: 597
Registrován: 12 dub 2018, 10:46
Profese: manažer, právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 989 poděkování
Dostal poděkování: 1101 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Matej.Sandor »

Ahoj,

zodpovídám poslední nezodpovězené dotazy:

„Jako člen CF prosím ostatní kandidáty, aby zde také uveřejnili své životopisy.“ Ladislav Koubek


Moje CV je zde: https://www.piratskelisty.cz/upload/2948.pdf


Kolik let jste registrovaným příznivcem Pirátů?
Kolik let jste členem Pirátské strany? Václav Urban


Členem strany jsem se stal během roku 2018, přihlášku jsem poslal na podzim 2017. Proč tomu tak bylo jsem už zodpovídal v nominaci – dotaz č. 5: viewtopic.php?p=591478#p591478

Předmětná citace: „Já jsem se dlouho bránil tomu vstoupit do politiky. Zlomovým okamžikem pro mne bylo, když se v parlamentních volbách v roce 2017 dostalo do parlamentu SPD. To byl moment, kdy jsem si řekl, že skutečně nastal čas začít dělat více pro společnost a snažit se tu hnědou vlnu zastavit. A jelikož jsem celou duší liberál, tak pro mne jiná volba než Pirátská strana nebyla.“

Pirátská témata, kterými jsem se zabýval předtím, než jsem byl v kontaktu s piráty, jsou pak zde:
viewtopic.php?p=600171#p600171

Často jsme nuceni kvůli nedostupným součástkám zanedbatelné hodnoty vyměňovat celek, s dopady na ekologii, logistiku, finance, lidské i materiální zdroje. Vidíš nějaké možnosti pro změnu na úrovni EU a budeš je prosazovat? Jan Korbel

Líbí se mi heslo Nejlepší odpad je ten, který nevznikne. A podpořím jakýkoliv rozumný návrh, který umožní prodloužit životnost jednotlivých produktů. Nejsem ale odborník na toto téma, tudíž konkrétní návrh teď říct neumím.


Jak hodláte vycházet s těmi kolegy europoslanci, se kterými se nemáte rádi, když už v primárkách nedokážete předvést rytířské klání a plynule jste někteří přešli k slovnímu zápasu se strkanci a štouchanci, někteří k zákulisním hrám a pár dokonce zvládá obojí? Honza.Hora


:D tento dotaz se na mne nevztahuje, neboť není žádný kandidát, se kterým bych se neměl rád. Alespoň o tom nevím. Naopak jsem rád, že jsem měl možnost během 13 krajských schůzí většinu z nich poznat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Matej.Sandor za příspěvky (celkem 2):
Jan.Korbel, Ales.Sura
Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3686 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Dan.Lestina »

Ales.Sura píše: 13 led 2019, 15:11 Rád bych se kandidátů do EP zeptal na následující:
1. Jak se stavíte k udělení azylu pro Edwarda Snowdena a popřípadě další whistleblowery (Julian Assange, apod.). Podpořil bys udělení azylu Snowdenovi Českou republikou?
Rozhodně. Kandidujeme ale do EP, tak bych podpořil obdobné iniciativy na úrovni EU.
2. Jak se stavíte k problematice migrace? Jaké řešení podporuješ pro uprchlíky a migranty ze strany ČR a EU? Podporuješ zvýšenou ochrana hranic? Podporuješ kvóty či jiný rozdělovací mechanismus? Podporuješ rozšíření Frontexu a jejich pravomocí? Jak bys řešil situaci v zemích odkud lidé do Evropy přicházejí? Preferuješ nepřijímat nikoho, přijímat omezené množství (pokud ano, tak za podle jakých kritérií a jak by měl vypadat proces), přijmout všechny žadatele, apod.?
"přijímat omezené množství" je současný stav a jediný reálný scénář v blízké i středně vzdálené budoucnosti. A asi i mnou preferovaný. Proces by měl předevšim zajistit, ať se omezí živelné přesuny přes kontinenty, při kterých umírají děcka. Neměl by být založen na darwinistickém "kdo přežije cestu, toho přijmeme". To bohužel mimo jiné znamená zvýšenou ostrahu některých hranic, a já bych preferoval, aby to byly ty Šengenské. Data ukazují, že ti kterým byl udělen azyl, většinou žádné problémy nepůsobí, tak ty kritéria asi nebudou úplně špatně, jen je potřeba domýšlet, co s lidmi, kteří ho nedostanou.
3. Jak byste chtěli řešit současné napětí, které panuje mezi EU, Ruskem a Čínou? Podporuješ protiruské sankce v současné míře (ano, chtěl bych přitvrdit, podporuji zmírnění nebo i zrušení sankcí, apod.). Za jakých podmínek bys podpořil zrušení protiruských sankcí.
Přitvrdit asi ne. Není důvod Rusko a Čínu zbytečně provokovat. Jeslti si oni chtějí hrát na přeměřování ega, ať si hrají, ale nemám potřebu se toho účastnit, obzvlášť ne z beznadějně slabé pozice evropského politika. Spojence bych maximálně podporoval, pokud bych byl politikem na české národní úrovni, ale moc se mi nelíbí, když podobné věci dělá EU. To by měl být spíš úkol pro NATO, když už v něm jednou jsme.
Obecně jsem pro politiku zachovávání vlastní sebeúcty, nenechávání si kakat na hlavu, ostré kritiky porušování lidských práv apod. bez rozdílu světových stran, ale proti politice chřestění zbraněmi.
4. Jak byste chtěli řešit přebujelou byrokracii EU na kterou si mnozí stěžují?
Pokud by to bylo v mých možnostech, tak velmi radikálně, ale je mi jasné, že na to jeden europoslanec nestačí. To je úkol pro nějakou úřednickou komisi. Pokud by se v EP připravoval podobný projekt, rád se zapojím.
5. Jak chcete prosazovat přímou demokracii na půdě EP? Podporujete například přímou volbu s možností odvolání ve všech institucích (Evropský parlament, Evropská komise,...)?
V EU lze vyhlásit referendum, ale vždy to může jít snadněji... EP by měl zůstat EP, tam je systém volby ještě celkem v pořádku. EK by se měla v první řadě vůbec začít sestavovat normálně demokraticky jako vláda, a pak se teprve můžeme bavit o pokračování demokratizace někam dál.
6. Podporujete možnost referenda? Umožnili byste občanům hlasovat o čemkoliv (tj. např. včetně členství v NATO či EU)? Jaké limity a případná omezení v referendech navrhujete? Jaký je váš postoj k probíhajícímu Brexitu?
Obecně ano, jsem v tom hodně otevřený. Limity a omezení myslím dobře shrnují naše pirátské návrhy, nemám k nim závažnějších námitek.
Brexit sleduju hodně, současná britská politika je ukázkový příklad rozdělení společnosti, do kterého bych se nerad dostal u nás. Referendum o brexitu bylo jasným důkazem, že nadávání našim oponentům do rasistů a nevzdělanců je naprosto kontraproduktivní. A to i v superliberální Británii. Nechápu, jak pořád např. značná část mých britských věděckých kolegů může doufat, že se brexit nakonec nestane. Těch 52 %, kteří ho chtěli, ho chtěli mj. proto, že byli naštvaní, že je "elity neposlouchají" - a pokud by je elity nevyslyšely, jen by to tím potvrdily a rozhodně by ten pocit neuklidnily. Nechtěl bych pak vidět jejich příští volby...
Naposledy upravil(a) Dan.Lestina dne 19 led 2019, 00:05, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvek:
Ales.Sura

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Kamil.Kubica
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 369
Registrován: 25 dub 2016, 22:37
Profese: produkční, učitel, student práv
Dal poděkování: 171 poděkování
Dostal poděkování: 324 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Kamil.Kubica »

Ahoj,

sice na poslední chvíli, ale pokusím se odpovědět na co nejvíce otázek.

@Ales.Sura
1. Jak se stavíte k udělení azylu pro Edwarda Snowdena a popřípadě další whistleblowery (Julian Assange, apod.). Podpořil bys udělení azylu Snowdenovi Českou republikou?

Byl bych pro udělení azy pro Edwarda Snowdena, ale bylo by to potřeba pořádně vykomunikovat s USA. Komunikace se všemi zúčastněnými stranami je (nejen) v tomto případě velmi důležitá.

2. Jak se stavíte k problematice migrace? Jaké řešení podporuješ pro uprchlíky a migranty ze strany ČR a EU? Podporuješ zvýšenou ochrana hranic? Podporuješ kvóty či jiný rozdělovací mechanismus? Podporuješ rozšíření Frontexu a jejich pravomocí? Jak bys řešil situaci v zemích odkud lidé do Evropy přicházejí? Preferuješ nepřijímat nikoho, přijímat omezené množství (pokud ano, tak za podle jakých kritérií a jak by měl vypadat proces), přijmout všechny žadatele, apod.?

Paklliže někdo utíká před válkou, měla by být naše povinnost mu pomoci. Je ovšem důležité, abychom ale zároveň mysleli na naší bezpečnost. To znamená společnou ochranu hranic EU (měli by se na ní podílet i státy které nemají vnější hranice), ale také větší spolupráci tajných služeb. Hlavně předávání informací ohledně potenciálně nebezpečnýcn osob pohybujících se na území EU. A koho přijmout? Měli bychom přijmout lidi prchající před válkou, kteří ale projdou azylovým řízením a bude provedena kontrola, aby nebyli napojeni na nějaké teroristické (nebo jiné nebezpečné) skupiny.

3. Jak byste chtěli řešit současné napětí, které panuje mezi EU, Ruskem a Čínou? Podporuješ protiruské sankce v současné míře (ano, chtěl bych přitvrdit, podporuji zmírnění nebo i zrušení sankcí, apod.). Za jakých podmínek bys podpořil zrušení protiruských sankcí.

Podporuji protiruské sankce tak jak jsou, v případě další agrese bych zvážil podpořit další. Pakliže by se stáhli z Ukrajiny (tzn. i z Krymu), zvažoval bych jejich zrušení.

4. Jak byste chtěli řešit přebujelou byrokracii EU na kterou si mnozí stěžují?

V tomhle případě si myslím, že obvzláště v ČR je to velmi přehnaná představa EU jako nějakého velikého byrokratického stvoření. Určitě bych se na to ale podíval zevnitř a pak to teprve posoudil lépe.

5.Jak chcete prosazovat přímou demokracii na půdě EP? Podporujete například přímou volbu s možností odvolání ve všech institucích (Evropský parlament, Evropská komise,...)?

V ideálním případě by to bylo skvělé, ale bylo by velmi těžké to prosadit. Tím neříkám, že to napřed vzdávám. Nejdříve je potřeba se o tom bavit s členy naší budoucí frakce a postupně otevřít debatu na toto téma.

Podporujete možnost referenda? Umožnili byste občanům hlasovat o čemkoliv (tj. např. včetně členství v NATO či EU)? Jaké limity a případná omezení v referendech navrhujete? Jaký je váš postoj k probíhajícímu Brexitu?

V první řadě je potřeba naučit lidi jak referendum funguje - to znamená vyzkoušet si to na komunální a krajské úrovni. Tam je to skvělý nástroj. Co se týče celostátního referenda, rozhodně by se nemělo hlasovat o čemkoliv a jsem proti možnosti referenda ohledně členství v NATO nebo EU. Jak jsme vyděli v Británii, bylo použito spoustu polopravd a faulů, slibeny nereálné věci a původní zastánci Brexitu teď utichli. Vzhledem k tomu, že dohoda o vystoupení v Británii neprošla, bych byl pro nové referendum, ale s férovou diskuzí.

To si myslím, že je důležité i u nás. Pokud tu má být nástroj celostátního referenda, je důležité, aby se vedlá věcná a vyrovnaná diskuze. To je potřeba nějakým způsobem systémově vyřešit.

@Mikulas.Ferjencik
Rád bych se zeptal všech kandidátů na to, se kterými dalšími kandidáty koordinují svůj postup v těchto primárkách. Donutit k odpovědi vás nemohu, ale podotýkám, že ty, kdo mi neodpoví, nebudu volit.

Svůj postup s nikým nekoordinuji, o své kandidatuře jsem mluvil s Mikulášem Peksou, když jsem to zvažoval. Nějací kandidáti jsou mi bližší (a rád si s nimi pokecám), rozhodně ale nejsem v nějakém hlasovacím bloku. Zároveň chci poděkovat Pirátům z Královéhradeckého kraje, se kterými jsem to taktéž konzultoval.

@Tereza.Vovesova
Zdravím, mám dotaz na všechny kandidáty. Protože jsou volby do EP tak trochu i o osobnostech, co děláte vy sami pro zviditelnění se ve společnisti a mezi vašemi potencionálními voliči?

Snažím se chodit mezi lidi a jsem aktivní na FB. V případě mého zvolení na kandidátku plánuji udělat (minimálně) v mém kraji velkou kontaktní kampaň a být aktivní i na Twitteru.

@Magdalena.Valdmanova
Chtěla bych se všech kandidátů zeptat, jak se jim líbilo toto volební video https://www.youtube.com/watch?v=vh20CvixysY. Jestli by rádi tímto směrem šli i v kampani do EP. Prosím o krátké odpovědi. Děkuji

Video se mi líbí z hlediska zpracování, stejně jako ostatním mi tam chybí ženy.

@Jan.Lipavsky

1) Dle jakých kritérií (minimální vzdělání, praxe, jazyky, skills) budete vybírat své asistenty (výběrko je dané povolební strategií)? Souhlasite s tim, aby vyberka prohla centralne pod nasim personalnim odborem?

Souhlasím s tím, aby výběrka byla pod personálním odborem, odvadí dobrou práci. Samozřejmě ale chci mít s doporučenými kandidáty osobní pohovor, aby se mi s nimi dobře pracovalo.

2) Pravidla EP nedovolují financovat stranickou pokladnu, ale plánujete, že svého platu budete přispívat pravidelně straně? Kolik % si představujete? Šli by peníze centrále nebo vašemu kraji?

Rozhodně bych straně přispíval, nevím přesnout částku, ale plat europoslance je velký takže určitě ne málo. Příspíval bych tam, kde to bude zrovna potřeba - pokud budu vidět, že nějaký kraj potřebuje na něco peníze, přidám mu je, pokud ne, dal bych je centrále.

Tady si myslím, že europoslanci mohou pomoci i našim zastupitelům (hlavně těm opozičním), díky jejich velkému aparátu. Mohou nabídnout odborníky a mediální pozornost. Já bych to rozhodně dělal.

@Michal.Ketner

Víte co je deep web a co je dark net?
Je to nebezpečné?
Měla by proti tomu EU bojovat?


Deep web je "zaheslovaná" část internetu. To znamená emaily, stránky na které prostě nemám přístup atd. Dark net, je část internetu, přístupná z vyhledávače Tor, kde se dají najít ilegální věci. Sám o sobě dle mého názoru nebezpečný není - ale jelikož poskytuje velkou míru anonymity, dá se využít k nelegálním věcem. EU by rozhodně neměla bojovat proti dark netu jako celku, ale bojovat proti konrétním ilegálním věcem už dle mého názoru smysl má.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale nechci to tu zaspamovat. Více odpovědí na otázky je ve vláknu o mé podpoře zde.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Kamil.Kubica za příspěvek:
Ales.Sura
Uživatelský avatar
Marek.Necada
Administrativní odbor
Příspěvky: 3425
Registrován: 05 lis 2009, 22:44
Profese: silozpytec
Bydliště: Helsinki
Dal poděkování: 9678 poděkování
Dostal poděkování: 6754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Marek.Necada »

Filip.Krska píše: 25 pro 2018, 14:57 Jaké jsou tvé postoje/vize ohledně

* software
* kultury
* vynálezů
* vědy a vzdělávání
* soukromí občanů

? Dík
Software

Na toto jsem odpovídal již ve svém nominačním vlákně, zde zkopírováno.)
Marek.Necada píše: 31 pro 2018, 10:53 ... vzhledem k tomu, že jsem si dnes zase přečetl nějaké věci týkající se nákupů software ve veřejném sektoru (a adekvátně jsem se dopálil), začnu právě tím.

Je mi vcelku fuk, co si kdo používá za software za svoje peníze doma nebo v soukromé firmě, která není významným dodavatelem pro veřejnou správu. Ale situace v drtivé většině veřejného sektoru v celé EU je naprosto žalostná. Všude uzavřený software, vendor lock-in, Microsoft, kam se podíváš. Problém je to mj. z těchto důvodů:
  • Je to zcela v rozporu s veškerým zdravým pojetím o tom, jak mají probíhat veřejné zakázky, zejména že nesmějí být šity na míru konkrétnímu (sub)dodavateli. Ve většině oblastí, když už se šije výběrové řízení na míru uchazeči, odpovědný úředník se to alespoň snaží udělat výčtem požadovaných parametrů, kterým projde jen produkt daného uchazeče. Málokdy napíše výslovně něco ve smyslu „poptáváme dodavatele 20 vozů Volkswagen Passat Variant Highline 2,0 TDI 4wd DSG“, nicméně v oblasti nákupu software je to (nejen v ČR) bohužel úplně běžné. (Těžko říci, zda jsou dotyční podplacení, nebo jenom tak strašně nekompetentní.) Ve výsledku se vyhazují peníze daňových poplatníků. Hodně peněz.
  • Všudypřítomná výuka na uzavřeném software jedné konkrétní firmy ve školách nepřijatelným způsobem dělá reklamu této konkrétní firmě (a ještě jí za to platíme z našich daní na licencích).
  • Donekonečna se tím prodlužuje vendor lock-in a tedy vydíratelnost dodavatelem. Vede to k situacím, kdy veřejný sektor platí miliony za naprosto triviální úpravy kódu.
  • Představuje to strategickou hrozbu pro národní bezpečnost. Mnozí úředníci, politici a komentátoři se teď předhánějí v tom, kdo vykreslí nasazení síťových prvků od Huawei jako nejstrašnější ohrožení, ale zcela ignorují fakt, že má státní správa na téměř všech koncových stanicích nainstalový backdoor z dílny cizí mocnosti, což jí teoreticky poskytuje téměř neomezený přístup k datům. (Síťové prvky přenášejí data, která mají být šifrovaná; koncové stanice mají přístup k datům v nešifrované podobě.)
    Nabízí se malý myšlenkový experiment: Myslíte si, že by v USA tolerovali obrácenou situaci, tedy že by měli v USA na téměř všech vládních počítačích instalovaný uzavřený operační systém s obskurními aktualisacemi vyvíjený například ve Francii? Těžko. (To opravdu jako Evropané nemáme v tomhle ohledu ani špetku sebeúcty?)
Snad jediný aspekt, u nějž jsem za dlouhá léta pozoroval určité postupné zlepšení, je možnost komunikace se státní správou, aniž bych si sám musel instalovat proprietární software třetí strany – ale i tam to mnohdy není ani tak zásluhou státní správy, nýbrž tím, že se na to někdo nemohl dívat a vyvinul vlastní otevřenou alternativu (typickým příkladem je multiplatformní aplikace Datovka od CZ.NIC pro přístup k datové schránce). Rozhodně by mělo být standardem, že pokud veřejná instituce něco od občana (či podnikatele, sdružení, ...) vyžaduje (typicky nějaká oznamovací povinnost – například EET), měla by k plnění dané povinnosti automaticky poskytnout referenční multiplatformní klientský software s otevřeným zdrojovým kodem, bez proprietárních závislostí a se svobodnou licencí. Nutit soukromé subjekty, aby si instalovaly uzavřený software ke splnění státem uložené povinnosti, by mělo být naprosto nemyslitelné. Tam bohužel ještě zdaleka nejsme, nicméně tohle je zrovna věc, která by se podle mého názoru dala docela dobře nařídit evropskou směrnicí, podobně jako další věci, které uvádím níže:

Co s tím?

Je potřeba přijetí legislativy, která uloží veřejnému sektoru povinnost používat otevřené standardy a protokoly. Na těchto otevřených základech lze pak spravedlivě soutěžit dodavatele jednotlivých řešení pro specifické potřeby nebo jejich vývoj určitým způsobem insourcovat (nejlépe společně v rámci veřejného sektoru, ať se tisíckrát nevynalézá kolo). Základní podmínkou musí být to, že zadavatel dostane zdrojový kód s patřičnou dokumentací a veškerá práva k němu, aby se zamezilo závislosti na konkrétním dodavateli. Nastavit a nekompromisně vymáhat antimonopolní předpisy a předpisy v oblasti veřejných zakázek tak, aby byla zajištěna spravedlivá soutěž při dodávkách software pro veřejný sektor.
Kultura

Shoduji se s tím, co máme ve společném evropském programu. Za zásadní považuji reformu kolektivních správců a zkrácení kopírovacího monopolu na max. několik desítek let od uveřejnění díla, nikoliv 70 let od smrti posledního autora. Současná úprava neprospívá ani „uživatelům“, ani autorům.

Kultura podporovaná z veřejných zdrojů by měla být taky co nejšířeji veřejně dostupná (podle toho, co je vzhledem k formě možné); tj. například z grantu financovaný film má být volně ke stažení; u sochy by to pochopitelně bylo trošičku složitější, nicméně co se dá zdigitalisovat, budiž zdigitalisováno a zpřístupněno.

Obecně podporuji digitalisaci a volné zpřístupnění kulturního dědictví.

Vynálezy

Co se týče patentů, system musí vývoj a inovace podporovat, ne je brzdit. Bohužel, dnes jsou patenty používány spíš jako nástroj k dušení konkurence a patentové trollení bují. Systém patentů by měl být značně revidován (a revise podobných institutů by měly probíhat pravidelně, zda plní svůj účel). Nejsem odborník na tuto oblast a nemám jednoznačnou odpověď na to, jak by měla nová úprava vypadat, ale dovedu si představit například opatření, že patenty by se nevztahovaly na menší subjekty.

V zásade jsem proti softwarovým patentům a patentům na živé organismy.

Velkým zdrojem vynálezů a objevů jsou veřejné instituce (vysoké školy, akademie věd atd.). Mnohdy ovšem dochází k tomu, že tyto vynálezy (resp. patenty), do jejichž vývoje natekly vcelku velké peníze z veřejných zdrojů, jsou velmi levně prodávány soukromým subjektům. To mi vadí – co je financováno z veřejných zdrojů, má být volně použitelné pro všechny, popřípadě za to má společnost mít férové protiplnění.

Věda a vzdělávání

Psal jsem většinu celoevropského pirátského programu v této oblasti, a moje postoje a vize jsou v podstatě odraženy tam. Z věcí, které jsou pro Piráty na evropské úrovni podle mne reálně prosaditelné, bych zmínil financování vývoje svobodného vědeckého software, podporu neziskových vědeckých časopisů s otevřeným přístupem (resp. ukončení podpory parazitních komerčních nakladatelů z veřejných peněz) a mezinárodní vzdělávání a praxi učitelů základních a středních škol.

Soukromí občanů

Největší ohrožení soukromí občanů vnímám zejména ze dvou stran: zaprvé ze strany velkých společností jako Facebook či Google (je jich mnohem víc, ale tohle jsou asi nejviditelnější a nejrozsáhlejší příklady) a zadruhé ze strany států pod nejrůznějšími záminkami, typicky nějak souvisejícími s „bezpečností“. V rámci demokratické části Evropy považuji v současnosti (z krátkodobého a střednědobého pohledu) za závažnější problém narušování soukromí občanů internetovými giganty, protože jejich činnost ohrožuje fungování demokracie jako takové.

V případě velkých společností je nutná patřičná regulace a její rychlé a účinné vymáhání, a to pochopitelně i na nadnárodní úrovni. Předpisy na ochranu soukromí jsme sice měli už před GDPR, ale jejich vymahatelnost je žalostná – své by o tom mohl říci Max Schrems, který první stížnost proti Facebooku podával téměř před osmi lety, ale typicky se setkal s ignorací či házením klacků pod nohy ze strany úřadů. Zatím se nestalo prakticky nic podstatného, jen se občas objeví spíš mimochodem něco v médiích, avšak zasloužilo by si to mnohem větší poprask. Vymahatelná rozhodnutí nejsou, soudům trvá roky vůbec rozhodnout byť jen o působnosti, natož pak o věci samotné. Facebook si mezitím v Evropě přichází na ohromné příjmy (mj. bohužel i od České pirátské strany), prodává osobní data třetím stranám a ochotně šíří nenávistnou a lživou propagandu, skvěle cílenou na zranitelné skupiny právě na základě nasbíraných citlivých dat.

Uvidíme, zda se harmonisací v podobě GDPR něco reálně změní. První stížnosti jsou podány, zásadní bude rychlost a výsledek jejich vyřízení.

Já bych mezitím šel dál a rád bych otevřel diskusi například o omezení šmírovacích prvků na webu či omezení absolutního počtu osob, jejichž osobní údaje může jedna společnost/koncern (např. provozovatel sociální sítě) zpracovávat. V případě většího počtu uživatelů by se například sociální síť musela otevřít a federalisovat tak, aby si každý mohl vybrat, u kterého provozovatele se jeho vlastní údaje budou ukládat.

Co se týče zásahů do soukromí občanů ze strany států, je bohužel čím dál horší a považuji za velikou chybu, že Evropané připustili omezení svého soukromí a svobod pod záminkou „bezpečnosti“ po útocích z 11. září. Osobně bych byl nejraději, kdybychom v mnohých ohledech vrátili legislativu před rok 2001, počínajíce povinnými otisky prstů v pasech.
Pokusy o větší kontrolu nad občany neustávají a naopak se rozšiřují možnosti šmírování s rozvojem příslušných technologií, a mnozí to žerou i s navijákem.
Těmto pokusům je nutno se bránit a je potřeba šířit povědomí o tom, že vyšší bezpečnost se nedocílí šmírováním, nýbrž ozdravením systému takovým způsobem, že lidé budou spokojeni a nebudou mít motivaci bezpečnost narušovat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Necada za příspěvky (celkem 3):
Filip.Krska, Dalibor.Zahora, Roman.Kucera
Místopředseda finských Pirátů
Долой царя!
Uživatelský avatar
Marek.Necada
Administrativní odbor
Příspěvky: 3425
Registrován: 05 lis 2009, 22:44
Profese: silozpytec
Bydliště: Helsinki
Dal poděkování: 9678 poděkování
Dostal poděkování: 6754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Marek.Necada »

Další dlužné odpovědi; tazatelům se omlouvám za prodlevu:
Jan.Korbel píše: 18 led 2019, 09:28 Omlouvám se za otázku na poslední chvíli. Ale napadla mě až dnes a zároveň ji považuji za dostatečně důležitou. Takže:

Světu vládne konzum. Jsme zaplaveni výrobky (na velkou část hezky sedí označení "spotřebič"), jejichž plánovaná životnost končí jen těsně po zákonné lhůtě. Často jsme nuceni kvůli nedostupným součástkám zanedbatelné hodnoty vyměňovat celek, s dopady na ekologii, logistiku, finance, lidské i materiální zdroje. Vidíš nějaké možnosti pro změnu na úrovni EU a budeš je prosazovat?
Vidím; ta diskuse na evropské úrovni probíhá. Omezení plýtvání přírodními zdroji je jedna z mých priorit a já rozhodně tento směr budu podporovat.
Jan.Lipavsky píše: 25 pro 2018, 15:16 Ahoj kandidáti,

v EP získáme k dispozici ohromné finanční prostředky a zajímá mě tedy, jakou máte představu o hospodaření.

1) Dle jakých kritérií (minimální vzdělání, praxe, jazyky, skills) budete vybírat své asistenty (výběrko je dané povolební strategií)? Souhlasite s tim, aby vyberka prohla centralne pod nasim personalnim odborem?
2) Pravidla EP nedovolují financovat stranickou pokladnu, ale plánujete, že svého platu budete přispívat pravidelně straně? Kolik % si představujete? Šli by peníze centrále nebo vašemu kraji?

Diky Honza
1) Rozhodující jsou vždy schopnosti pro danou posici. Tj. u odborných asistentů hlavně odbornost v dané oblasti, u „organisačních“ asistentů budou hrát větší roli měkké dovednosti. Jazyky jsou vždy plus. S centrálními výběrky souhlasím, ale o to větší nároky na kvalitu jejich provedení budu mít. ;)

2) Na pirátské záležitosti bych přispíval minimálně 10 %, klidně i více, hlavně dle potřeby. Peníze by v případě České pirátské strany šly nejspíš centrále (případně s účelovým určením), ale chtěl bych podpořit i další pirátské projekty a organisace, zejména ty s větším (celoevropským) dosahem. „Neobarvené“ peníze centrále bych posílal, pokud by o odpovídající částku vedení strany navýšilo rozpočet na kampaň k eurovolbám.
Ivor.Kollar píše: 02 led 2019, 14:03 Ahoj,
rad by som sa kandidatov a kandidatiek spytal, ci by v EP boli ochotni podporit iniciativu "Public money - public code" (https://publiccode.eu/).
Rozhodně ano. To, že statky vytvořené z veřejných zdrojů mají být i veřejně dostupné, hlásám obecně. O problematice software ve veřejné správě jsem tu psal už výše.
Magdalena.Valdmanova píše: 09 led 2019, 21:44 Chtěla bych se všech kandidátů zeptat, jak se jim líbilo toto volební video https://www.youtube.com/watch?v=vh20CvixysY. Jestli by rádi tímto směrem šli i v kampani do EP. Prosím o krátké odpovědi. Děkuji
Upřímně řečeno, není to můj šálek kávy (je to taková hrozně reklamovatá reklama a já se asi míjím s její cílovkou), ale nebránil bych se v něčem v takovém stylu (ovšem ne v takovém zastoupení pohlaví :? ) vystupovat, pokud to naši mediální experti uznají za vhodné.
Mikulas.Ferjencik píše: 14 led 2019, 15:55 Rád bych se zeptal všech kandidátů na to, se kterými dalšími kandidáty koordinují svůj postup v těchto primárkách. Donutit k odpovědi vás nemohu, ale podotýkám, že ty, kdo mi neodpoví, nebudu volit.
S žádnými dalšími kandidáty svůj postup nekoordinuji.
Ales.Sura píše: 13 led 2019, 15:11 Rád bych se kandidátů do EP zeptal na následující:
1. Jak se stavíte k udělení azylu pro Edwarda Snowdena a popřípadě další whistleblowery (Julian Assange, apod.). Podpořil bys udělení azylu Snowdenovi Českou republikou?
2. Jak se stavíte k problematice migrace? Jaké řešení podporuješ pro uprchlíky a migranty ze strany ČR a EU? Podporuješ zvýšenou ochrana hranic? Podporuješ kvóty či jiný rozdělovací mechanismus? Podporuješ rozšíření Frontexu a jejich pravomocí? Jak bys řešil situaci v zemích odkud lidé do Evropy přicházejí? Preferuješ nepřijímat nikoho, přijímat omezené množství (pokud ano, tak za podle jakých kritérií a jak by měl vypadat proces), přijmout všechny žadatele, apod.?
3. Jak byste chtěli řešit současné napětí, které panuje mezi EU, Ruskem a Čínou? Podporuješ protiruské sankce v současné míře (ano, chtěl bych přitvrdit, podporuji zmírnění nebo i zrušení sankcí, apod.). Za jakých podmínek bys podpořil zrušení protiruských sankcí.
4. Jak byste chtěli řešit přebujelou byrokracii EU na kterou si mnozí stěžují?
5. Jak chcete prosazovat přímou demokracii na půdě EP? Podporujete například přímou volbu s možností odvolání ve všech institucích (Evropský parlament, Evropská komise,...)?
6. Podporujete možnost referenda? Umožnili byste občanům hlasovat o čemkoliv (tj. např. včetně členství v NATO či EU)? Jaké limity a případná omezení v referendech navrhujete? Jaký je váš postoj k probíhajícímu Brexitu?
1. Ano, azyl pro dotyčné bych podpořil.

2. Zaprvé bych zdůraznil prevenci jevů, které lidi k útěku motivují. Nepodporovat „spojence“ v rozpoutávání válek s pochybnými záminkami (naopak je od toho odrazovat, klidně pod hrozbou sankcí) a nepodporovat režimy, které se podílejí na porušování lidských práv. Zásadně omezit drancování planety (at už jde o skleníkové emise a jimi způsobené globální oteplování nebo bezohledné nakládání s oceány), které v způsobuje v rozvojových zemích ztrátu obživy zejména na venkově a nezvládnutý masový přesun lidí do měst, jež vedou v důsledku k sociální nestabilitě. S narůstajícími změnami podnebí je dost pravděpodobné, že se dočkáme takových migračních vln, oproti nimž byly veškeré dosavadní migrační „krise“ pouze slabým odvarem.

Zvýšená ochrana hranic podle mého moc neřeší. Spíše je potřeba zvýšit efektivitu celého azylového řízení, přičemž by se na nastavování systému měli podílet odborníci ze všech relevantních odvětví – chce to víc psychologů a psychiatrů, ne jenom siloviky a zřídkakdy v problému se orientující politiky. Tam, kde existuje detence žadatelů, musejí být dodržovány určité minimální standardy a musejí existovat jasně nastavené časové meze.

„Tvrdé“ kvoty nepodporuji, jelikož nefungují. Ale nebránil bych se variantě kvot s možností vykoupení, tj. členské státy by měly možnost si vybrat, zda uprchlíky přijmou, nebo ochotnějším členským státům finančně přispějí. Hlavně bych však chtěl, aby se vytvořil silný diplomatický tlak na země, které mají na příčinách vzniku migračních krisí největší podíl, at přijmou svůj díl odpovědnosti.

Podporuji taky vznik evropských uprchlických center v zahraničí, která by umožnila migraci do Evropy v organisovanější formě a omezila prostor pro pašeráky.

3. V případě Ruska je asi nezbytné počkat na odchod Putina (varianty, kdy a jak to nastane, jsou různé a je nutno se na ně připravit) a pak bude naprosto zásadní se správně zachovat v době přechodu. Podporuji osobní sankce proti prominentům putinského režimu, u těch ostatních by se mělo neustále vyhodnocovat, zda a jak plní svůj účel (a co jím vlastně je, že...). Zrušení sankcí bych podmínil zlepšením dodržování práva v Rusku samotném a nějakým rozumným řešením situace na východě Ukrajiny.

Jinak pokud chce EU zasáhnout putinský režim ekonomicky, nejlepší řešení je jednoduše snížit spotřebu fosilních paliv.

Ve vztazích s Čínou žádné výrazné napětí nepozoruji, pokud pomineme šum kolem čínských technologických firem z poslední doby – tam bychom hlavně měli všem měřit stejným metrem a státní orgány by měly být nezávislé a nevypouštět na cizí objednávku FUD. Podporujme otevřené technologie, a ne uzavřené technologie jedné strany na úkor technologií strany druhé.

4. Začal bych tím, že výsledky hlasování v EP budou ihned volně a přehledně dostupné, ne že to člověk musí lovit v PDFkách, ze kterých je naprosto nejasné, o čem vlastně které hlasování bylo. Dále budu usilovat o zrušení nutnosti apostil v rámci EU a úředních překladů u dokumentů formulářového typu, k nimž by měla existovat evropská databáze vzorů.

5. Ano, více demokracie na úrovni EU podporuji. Hlavně bych posílil pravomoci jediného orgánu, který je nyní demokraticky volen, tj. EP, a omezil bych vliv Rady, která je na tom s demokratickou legitimitou dost mizerně. Přímou volbu a odvolatelnost předsedy EK bych určitě podpořil.

6. Podporuji možnost referenda o čemkoliv kromě negativních zásahů do základních lidských práv a svobod. Kvora by neměla být větší než ta pro platnost voleb. ;-)
Na Brexit se dívám s nadějí, že Británie dojde k reformě svého zkostnatělého státního zřízení. A pokud ne, budu alespoň rád, že ty zjevy zejména z Konservativní strany ztratí politický vliv na EU.
Vojtech.Pikal píše: 03 led 2019, 12:25 Měl bych otázku pro kandidáty, která je píše na delší odpověď;

"Jak se díváte na budoucnost Evropy, zejména pak na "Pět scénářů z Bílé knihy o budoucnosti Evropy?"
Děkuji.
Nejradši bych viděl uskutečnění možnosti „dělat mnohem více společně“, ale reálně chci, aby se řešily společně alespoň nejpalčivější, které společné řešení bezpodmínečně vyžadují, jako jsou otázky životního prostředí a klimatu. Jinak mi vyhovuje varianta „státy, které chtějí, dělají více“.
Michal.Ketner píše: 14 led 2019, 22:47 Víte co je deep web a co je dark net?
Je to nebezpečné?
Měla by proti tomu EU bojovat?
Vím, co to je.
Nebezpečné to samo o sobě není.
EU by proti tomu bojovat neměla.
Dalibor.Zahora píše: 15 led 2019, 07:38 Proto otázka na kandidáty, zřídíte si twitter (respektive budete na něm aktivni)?
Twitter účet mám, v poslední době na něm moc aktivní nejsem, ale během kampaně bych na něm byl určitě aktivnější.

Tereza.Vovesova píše: 12 led 2019, 21:25 Zdravím, mám dotaz na všechny kandidáty. Protože jsou volby do EP tak trochu i o osobnostech, co děláte vy sami pro zviditelnění se ve společnisti a mezi vašemi potencionálními voliči?
Já jdu do volby jako člověk, který se raději věnuje samotné práci než sebezviditelnování, protože kapacity jsou omezené a člověk si musí vybrat. V případě zvolení bych se samozřejmě věnoval i presentaci své práce, ale co nejvíce bych se snažil delegovat na asistenty.
Vaclav.Urban píše: 17 led 2019, 15:19 Zdravím Piráty. Přál bych si, aby na CFku v Táboře zazněla od kandidátů na lídra a čelo jasná a stručná odpověď na dvě prosté otázky:

Kolik let jste registrovaným příznivcem Pirátů?
Kolik let jste členem Pirátské strany?
Členem strany jsem od roku 2009. Registrovaným příznivcem jsem asi nikdy nebyl.

Ladislav.Koubek píše: 17 led 2019, 02:15 Mimochodem pro MO jsme měli zpracovat svůj životopis. Ten můj je zde.

Jako člen CF prosím ostatní kandidáty, aby zde také uveřejnili své životopisy.
Ten, co jsme měli dělat pro MO, je zde.
Popřípadě můj profesní životopis anglicky a finsky (některé oddíly tam ovšem nejsou 100% aktuální).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Necada za příspěvky (celkem 2):
Ales.Sura, Jan.Korbel
Místopředseda finských Pirátů
Долой царя!
Uživatelský avatar
Pavel.Sramek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1425
Registrován: 11 srp 2016, 11:51
Profese: místostarosta MO Plzeň 3, architekt v IT
Bydliště: Plzeň 3
Dal poděkování: 1391 poděkování
Dostal poděkování: 1236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Pavel.Sramek »

Moje CV je zde

Pročital jsem celé toto vlákno a zjistil jsem, že jsem neodpověděl na 2 otázky.
Vaclav.Fortik píše: 17 led 2019, 10:31 Měl bych dotaz/výzvu pro všechny kandidáty/ky na leadra a čelo. Zveřejněte prosím odkazy na
články
prezentace na konferencích
projekty spojené s vaším jménem
jež propagují principy, na kterých strana vznikla. Oddělte prosím časově odkazy před vstupem do strany (na nějakou naši knadidátky) a po vstupu do strany (na nějakou naši kandidátku).
Nezastírám, že se touto výzvou snažím zvýhodnit lidi, kteří dělají pirátskou politku jako způsob života.
Mé zaměstnání, které jsem měl před vstupem do strany, mi vyloženě zakazovalo politickou příslušnost a příznivectví jsem nechtěl před zaměstnavatel riskovat. Politika mě bavila z pozice diváka, ale nikdy jsem nepůsobil na nějaké projektu propagující principy, na kterých Pirátská strana vznikla. Nejbližší projekty našim principům na kterých jsem působil byla humanitární pomoc, pár účastí na světových dnech zdraví, dnech diabetu, dnech rakoviny prsu, rakoviny prostaty, atd.
Po vstupu: spoluorganizuji v Plzni pirátské pietní akce, infopřednášky o Pirátech a přátelská posezení s Piráty, ale není to spojeno jen s mým jménem, organizujeme to ve více lidech, někdy trochu punkově. :D
Za Piráty jsem se zúčastnil konference Česká republika a otázky zahraniční politiky v listopadu 2017. https://www.facebook.com/events/2025403907743332/
Většina článků o mě vyšla pouze v regionálních denících, které nevedou bezplatný internetový archiv.
Ale jeden jsem si vyfotil:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Vaclav.Urban píše: 17 led 2019, 15:19 Zdravím Piráty. Přál bych si, aby na CFku v Táboře zazněla od kandidátů na lídra a čelo jasná a stručná odpověď na dvě prosté otázky:

Kolik let jste registrovaným příznivcem Pirátů?
Kolik let jste členem Pirátské strany?
Registrovaným příznivcem jsem nebyl ani měsíc.
Členem jsem 2 roky a 6 měsíců.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Sramek za příspěvek:
Vaclav.Fortik

Pirátský zastupitel města Plzně
Tel: 777 300 508
Email: pavel.sramek@pirati.cz
FB: https://www.facebook.com/Pavel.Sram3k
TW/X: @PiratSramek
Promluvme si: https://calendly.com/pavelsramek

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“