CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30040 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Oznámení moderátora:
Pokusil jsem se vlákno očistit od procedury - procedura na zasedání, prezentace kandidátů skrze MO, videa kandidátů na lídra, otázky na zasedání apod. - je to vše zde: viewtopic.php?f=476&t=45161

Pokud jsem něco minul nebo přeřadil příliš aktivně, prosím o upozornění SZ
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 6):
Karel.Nejedlik, David.Wagner, Lukas.Blazej, anonym39320, Michal.Gill, Tereza.Vovesova

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Vojtech_Slechta
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 5
Registrován: 04 led 2019, 19:20
Profese: Provozní
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Vojtech_Slechta »

Vaclav.Zidek píše: 16 led 2019, 13:40
Giuseppe.Maiello píše: 16 led 2019, 01:44 Horší jsou ty hate. Dám příklad (pouze částečně fiktivní): Někdo kritizuje na fóru, nebo na Facebooku, třeba jednoho studenta, protože pracoval v Bruselu pro europoslance Poca z ČSSD a upozorní, že Poc má máslo na hlavě.
Pokud jsem to podchytil správně, tak tam bylo dokázáno, že kritika je z podstatné části "omyl" nebo nedůslednost v práci s googlem. Podle tebe je hate říkat pravdu?
Já bych teda řekl, že většina z toho příspěvku jsou ozdrojovaná fakta, nebo snad někdo dokázal, že reportéři ČT lhali, nebo že ep Poc nepřihrál dotaci Kočkovi?
P.S: Co znamená podstatná část?
Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2177
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 934 poděkování
Dostal poděkování: 7319 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od David.Wagner »

Nebylo by možná vhodný tuhle úplně meta debatu přesunout někam pryč?

Protože vývoj událostí se dá shrnout následujícně:
a) půlku celýho fóra zaspamuje Fantastická Čtyřka týpků tím, že bojují proti tajným skupinám které se nikdy nepřiznají (a v rámci toho teda jednu založili a v různé míře se k tomu přiznali, což teda velká srandaOFFTOPICa jsem fakt hrozně napjatej, která je ta, co se nikdy nepřizná, páč zatím se tady na otázku Mikiho Ferjenčíka přiznalo těch lidí docela hodně)
b) padnou nějaká obvinění kdo je kým zmanipulovanej OFFTOPIC(kde teda možná jsou asi i lepší odpovědi na otázky, proč je třeba týpek kterej natočí video "všichni jste nuly a marňáci, potřebujete mě jako osobnost, jo a jsem fakt týmovej hráč, co se pro Piráty klidně rozkrájí - teda, před primárkama v rámci toho abych byl zvolen" trochu neoblíbenej než spiknutí)
c) začne se jak ve školce furt dokola řešit, kdo je s kým, kdo co maskuje a stejně tak úplně zbytečně se vůči těmhle nařčením začnou lidi vymezovat "dokaž, že jsem zmanipulovanej"
OFFTOPICd) na vedlejší lini se řeší po novinách náhodný obvinění na foru a zjišťuji, že jsem se do nejvíce novin dostal hraním deskovek s Pikalem.

Úplně do tohodle nesmyslnýho víru zapadají otázky i odpovědi a místo nějakého představení kandidátů je to úplná marnost, ve který cokoli najít je nemožný a zbývá jenom pachuť. Nemůže třeba @Vojtech.Pikal vymezit diskuzi "Kandidátní listina pro volby do EP - Ilumináti proti zednářům" a tam to celý přeházet? Prosím?
Klidně zrovna prozradím nějaký hrozně tajný informace o skupinách na FB nebo o tom s kým a jak kdo spolupracuje!

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Hynek.Melichar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 300
Registrován: 24 led 2018, 11:13
Profese: odborný asistent na FF UP
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 309 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Hynek.Melichar »

Ahoj všem,
odpovídám na dotazy, které jsem přehlédl, nebo ještě nestihl zodpovědět.
Ivor.Kollar píše: 02 led 2019, 14:03 Ahoj,
rad by som sa kandidatov a kandidatiek spytal, ci by v EP boli ochotni podporit iniciativu "Public money - public code" (https://publiccode.eu/).
Dává to smysl. Pokud je něco financované z veřejných prostředků, mělo by to být volně dostupné. Nejsem odborníkem na software, nicméně jako člověk, který se profesně pohybuje ve vědě a výzkumu, dlouhodobě nesouhlasím s hyperkomercionalizací vědy, kterou si uzurpují velká vydavatelství a nakladatelské domy. Pokud se (nejen) vědec chce dostat k aktuálnímu top výzkumu v jakémkoliv odvětví, musí počítat s tím, že ceny knih i odborných časopisů se často pohybují v řádech desítek až stovek dolarů. Rovněž tak přístupy do prestižních vědeckých databází mohou stát miliony korun ročně. V takovém systému jsou nutně znevýhodněni ti, kdo tyto prostředky nemají, nebo nepůsobí na institucích, které mají zaplacené přístupy do nejlepších databází. Zejména pokud jsou věda a výzkum financované z veřejných peněz (např. prostřednictvím grantů), měly by být jejich výsledky svobodně dostupné.
Magdalena.Valdmanova píše: 09 led 2019, 21:44 Chtěla bych se všech kandidátů zeptat, jak se jim líbilo toto volební video https://www.youtube.com/watch?v=vh20CvixysY. Jestli by rádi tímto směrem šli i v kampani do EP. Prosím o krátké odpovědi. Děkuji
Video je profesionálně udělané, je z něj cítit odhodlání, zdůrazňuje odbornost kandidátů, na určitou skupinu voličů může svou dynamikou působit dobře, ale například v něm zcela chybí ženy.
Tereza.Vovesova píše: 12 led 2019, 21:25 Zdravím, mám dotaz na všechny kandidáty. Protože jsou volby do EP tak trochu i o osobnostech, co děláte vy sami pro zviditelnění se ve společnisti a mezi vašemi potencionálními voliči?
Pravidelně vystupuju před veřejností (přednášky, diskuse).“Osvětovou“ činnost v oblasti své odbornosti považuji za důležitou součást své práce. Často zdarma a z vlastní iniciativy pořádám přednášky o důležitých mezinárodněpolitických tématech určené pro širokou veřejnost např. v Pirátském centru Picolo v Olomouci, účastním se veřejných debat, vystupuji na festivalech (např. Jeden svět), přednáším na středních školách (např. před volbami do EP v roce 2009 jsem objížděl střední školy v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a vysvětloval prvovoličům význam evropských voleb). Kromě toho mými kurzy v průběhu mé téměř desetileté kariéry univerzitního vyučujícího prošly stovky studentů. S některými z nich se později znovu setkávám a jsem rád, že se dobře uplatňují (např. Kája Sadílková). A last but not least, vystupuji v médiích – na ČT24 v živých vstupech komentuji problematiku terorismu či Severního Irska (na něž jsem zaznamenal pozitivní ohlasy od různých lidí z celé republiky). Účastnil jsem se série debat o terorismu na rádiu Proglas apod. V rámci Olomouce mě pochopitelně zviditelnila též úspěšná kandidatura v komunálních volbách.
Mikulas.Ferjencik píše: 14 led 2019, 15:55 Rád bych se zeptal všech kandidátů na to, se kterými dalšími kandidáty koordinují svůj postup v těchto primárkách. Donutit k odpovědi vás nemohu, ale podotýkám, že ty, kdo mi neodpoví, nebudu volit.
O volbách jsem se samozřejmě bavil i s jinými kandidáty jak v rámci „domovského“ Olomouckého kraje, tak jiných sdružení, ale do primárních voleb jdu sám za sebe, se svou odborností, zkušenostmi a znalostmi. A nemyslím si, že to ze mě dělá outsidera, jak naznačuje Giuseppe výše. Vytváření nějakých frakcí a bloků, o nichž se tu také diskutuje, mi přijde velmi nepirátské. Věřím, že i členská základna bude volit pirátsky, tedy především na základě odborného profilu, zkušeností a znalostí kandidáta.
Michal.Ketner píše: 14 led 2019, 22:47 Víte co je deep web a co je dark net?
Je to nebezpečné?
Měla by proti tomu EU bojovat?
Ano, vím, o co se jedná. Deep web/net je vlastně součástí dark webu. Jsou to zakódované hlubiny internetu, které jsou pro mě důležité i z odborného hlediska, protože často slouží ke komunikaci teroristických či kriminálních skupin. V současnosti se polovina protiteroristických aktivit odehrává v kyberprostoru, a proto je žádoucí, aby i EU byla v tomto funkční. Je to však „boj“ komplikovaný a nelehký.
Dalibor.Zahora píše: 15 led 2019, 07:38 Proto otázka na kandidáty, zřídíte si twitter (respektive budete na něm aktivni)? Jako souhlasná odpověď mi stačí palec pod tímto příspěvkem, ať to tu nezahlcujeme.
Pro případnou další debatu o twitteru se můžeme přesunout do tohoto vlákna a pro snazší hledání pirátu na twitteru doporučuji seznamy na středočeském profilu, kde jsou nejaktuálnější https://twitter.com/pirati_sck/lists
Určitě ano. Jak píšu výše, je pro mě důležitá komunikace s veřejností. Twitter je však jen jednou z možností jak s veřejností (pasivně) komunikovat. Jsem připravený bojovat proti hoaxům a fake news, které se okolo EU šíří a přibližovat práci europoslance či fungování EU jako takové široké veřejnosti prostřednictvím kontaktních přednášek a diskusí. PR EU má v tomto bohužel hodně co dohánět.

A závěrem zde přidávám svůj výsledek na politickém kompasu:
https://www.politicalcompass.org/analys ... &soc=-5.23
Naposledy upravil(a) Hynek.Melichar dne 17 led 2019, 10:32, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hynek.Melichar za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Tereza.Vovesova
"But I tried, didn't I? Goddamnit, at least I did that." Randle P. McMurphy, One Flew Over the Cuckoo's Nest

předseda MS Olomouc
předseda zastupitelského klubu Piráti a Starostové Olomouc
člen KMČ 18 Olomouc - západ
Uživatelský avatar
Ondrej.Kolek
Příspěvky: 1878
Registrován: 20 pro 2011, 17:05
Profese: chemik (manažer vývoje)
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 1652 poděkování
Dostal poděkování: 1326 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Ondrej.Kolek »

Dalibor.Zahora píše: 15 led 2019, 07:38 (…) otázka na kandidáty, zřídíte si twitter (respektive budete na něm aktivni)? Jako souhlasná odpověď mi stačí palec pod tímto příspěvkem, ať to tu nezahlcujeme.
Pro případnou další debatu o twitteru se můžeme přesunout do tohoto vlákna a pro snazší hledání pirátu na twitteru doporučuji seznamy na středočeském profilu, kde jsou nejaktuálnější https://twitter.com/pirati_sck/lists
Twitter
Twitter mám krátce a počítám s ním jako s nástrojem pro servírování novinářům.
Milan.Dadourek píše: 15 led 2019, 12:41 Záhadně se myšlenkově míjíme. Zkusím jinak: poslanecký klub má zveřejňovat zápisy ze svých jednání. OFFTOPIC(Organizační řád, §26/1: "Právní akty, zápisy o právním jednání a výsledky hlasování v týmu se zachycují v písemné, elektronické podobě na systémech strany a zveřejňují se, pokud nejsou důvěrné (§ 27), ty se dají na vědomí aspoň kontrolní komisi.") K jejich zveřejnění bylo založeno vlákno. Poslední zápis vidím 12.11.2017. Pak už jen tiskové zprávy. (Díky za ně!) OFFTOPICZ těch se ale nedozvím např. kteří poslanci hlasovali pro předložení určitého pozměňováku, jaké byly argumenty atp. U všech zápisů stále trvají důvody utajení?

Je to praxe, kterou považujete za správnou? Jaký postup budete podporovat v EP?
Zápisy
Zápisy se mají zveřejňovat v souladu s předpisy a tak budu také činit, protože jsem zvyklý takto jednat v KS LiK. Pokud se pravidla nedodržují, pak by měl každý, kdo na to přijde, jednat s aktéry a snažit se zjistit, proč dochází k porušování pravidel. Pokud se nedočká řádného vysvětlení, máme ještě jiné opravné mechanismy.
Michal.Ketner píše: 14 led 2019, 22:47 Víte co je deep web a co je dark net?
Je to nebezpečné?
Měla by proti tomu EU bojovat?
Deep a Dark net
Přiznávám, že v tomto nemám dostatečný přehled a nehodlám se tu prsit odstavci z Wikipedie. Nějaký silový postup proti těmto sytémům nepovažuji za efektivní a povede to k omezení svobody na internetu. Pokud jde o trestnou činnost, nemá se to řešit restrikcemi, ale spíše adekvátním úsilím policie a případně výzvědných služeb.

Kumulace funkcí
Hodlám se v případě svého zvolení vzdát funkce předsedy KS LiK.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kolek za příspěvky (celkem 3):
Tomas.Martinek, Dalibor.Zahora, Ivo.Vlasaty

"Podle ovoce poznáte dobrý či špatný strom"

Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11918 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Michal.Ketner píše: 14 led 2019, 22:47 Víte co je deep web a co je dark net?
Jo.
Michal.Ketner píše: 14 led 2019, 22:47 Je to nebezpečné?
Nepřišlo mi, minimálně se mi tam nikdy nic nestalo.
Michal.Ketner píše: 14 led 2019, 22:47 Měla by proti tomu EU bojovat?
Proboha, proč?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 4):
Jiri.Ulip, Dalibor.Zahora, Frantisek.Navrkal, Jan.Hora
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5079
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7466 poděkování
Dostal poděkování: 7689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Jan.Lipavsky píše: 25 pro 2018, 15:16 1) Dle jakých kritérií (minimální vzdělání, praxe, jazyky, skills) budete vybírat své asistenty (výběrko je dané povolební strategií)? Souhlasite s tim, aby vyberka prohla centralne pod nasim personalnim odborem?
V tuto chvíli to nelze moc dobře specifikovat, poněvadž to bude záležet na věcech, které v současnosti nejsou známy:

(i) V jakých budu výborech? (znalost oboru)
(ii) V jaké budeme frakci? (Vzhledem k jejímu složení, bude výhoda znát nějaký konkrétní jazyk?)
(iii) Jaké činnosti budou pokryty frakcí? Společnými asistenty Pirátských stran? Společnými asistenty českých Pirátů?

Přičemž platí:

(i) Tým musí být schopen komunikovat se stranou i s veřejností (médii).
(ii) Tým musí disponovat odbornými znalostmi a analytickými schopnostmi.
(iii) Hodí se mít v týmu někoho, kdo umí francouzsky.
(iv) Určitě je potřeba v týmu někdo, kdo má dobré organizační a koordinační schopnosti.
(v) Tým musí fungovat jako tým.
(vi) Ocenil bych nějaký "middle management". Jako europoslanec potřebuji od mnoha záležitostí abstrahovat a spolehnout se na člověka, který umí věci v kanceláři zařídit.
(v) Chci pořádat internshipy (brigády).

Perfektní znalost angličtiny je samozřejmostí. V žádném případě se nebudu omezovat pouze na kandidáty z Česka. Aby se o průběh výběrového řízení postaral PO, považuji za samozřejmé. Minimální vzdělání stanovené Evropským parlamentem je, tuším, středoškolské. Osobně netrvám nutně na vysokoškolském vzdělání, někteří lidé prostě do institucionalizovaného vzdělávání dobře nezapadnou a není potřeba je kvůli tomu odepisovat. Taky nejsem zrovna sběrač titulů.
Jan.Lipavsky píše: 2) Pravidla EP nedovolují financovat stranickou pokladnu, ale plánujete, že svého platu budete přispívat pravidelně straně? Kolik % si představujete? Šli by peníze centrále nebo vašemu kraji?
Na tuto otázku už jsem několikrát narazil a myslím si, že je přinejlepším irelevantní, v horším případě nebezpečná, proto se omezím jenom na odpověď, že nějaké příspěvky předpokládám, ale nemám představu jaké. Nepředpokládám, že by angažmá v Evropském parlamentu pro mě byla nějaká ekonomická hitparáda a nevím přesně, jak budu finančně vycházet. Každý má jinou výchozí finanční situaci a taky je něco jiného bydlet v shared flatu nebo se do Bruselu přestěhovat s rodinou. Chtěl bych vyloženě varovat před jakýmsi sestavováním žebříčku popularity podle toho, kdo kolik slíbí přispívat, nebo to dokonce vynucovat, poněvadž pak by to nebylo nic jiného než vytváření tunelu veřejných peněz do stranické kasy skrz plat europoslance.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 7):
David.Wagner, Petr.Springinsfeld, Vaclav.Fortik, Jiri.Ulip, Dalibor.Zahora, Ivo.Vlasaty, Jan.Hora

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu

Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5079
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7466 poděkování
Dostal poděkování: 7689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Ivor.Kollar píše: 02 led 2019, 14:03 rad by som sa kandidatov a kandidatiek spytal, ci by v EP boli ochotni podporit iniciativu "Public money - public code" (https://publiccode.eu/).
Jsem zastáncem myšlenky, že software vyvinutý za veřejné peníze by měl mít veřejný kód. Public Money, Public Code jsem hned v počátku iniciativy podepsal a prosadil jsem podepsání této iniciativy i spolkem Otevřená města, který jsem s některými dalšími Piráty i nepiráty zakládal a kterého jsem v té době byl předsedou.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 3):
Jiri.Ulip, Dalibor.Zahora, Ivo.Vlasaty

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu

Uživatelský avatar
Jiri.Jansa
Člen KS Pardubický kraj
Příspěvky: 324
Registrován: 13 bře 2012, 20:48
Profese: pojistný matematik
Bydliště: Pardubice
Dal poděkování: 251 poděkování
Dostal poděkování: 338 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Jiri.Jansa »

Jan.Lipavsky píše: 25 pro 2018, 15:16 1) Dle jakých kritérií (minimální vzdělání, praxe, jazyky, skills) budete vybírat své asistenty (výběrko je dané povolební strategií)? Souhlasite s tim, aby vyberka prohla centralne pod nasim personalnim odborem?
2) Pravidla EP nedovolují financovat stranickou pokladnu, ale plánujete, že svého platu budete přispívat pravidelně straně? Kolik % si představujete? Šli by peníze centrále nebo vašemu kraji?
Ahoj, rád bych se věnoval činnosti v hospodářském výboru, s primárním zájmem o daňové ráje a o regulaci systému shadow banking. S tím by souviselo vytvoření týmu na rozhraní ekonomie/financí/práva, který by se těmto tématům věnoval naplno a byl k dispozici pirátské straně i pro další věci z oboru. Čili primární je odbornost. Výběrová řízení pod personálním odborem jsou fajn.
20% z platu poslance navíc na tento tým by mi přišlo adekvátní. Pokud by nebyly třeba, dával bych rád prostředky na konkrétní projekty z otevřeného software, hardware a výrobků.
Ivor.Kollar píše: 02 led 2019, 14:03 Ahoj,
rad by som sa kandidatov a kandidatiek spytal, ci by v EP boli ochotni podporit iniciativu "Public money - public code" (https://publiccode.eu/).
Ahoj, ano, osobně si myslím, že by si EU měla navíc vytvořit nějakou dlouhodobější strategii pro podporu open-source a postupně se díky tomu technologicky osamostatnit.
Vojtech.Pikal píše: 03 led 2019, 12:25 Měl bych otázku pro kandidáty, která je píše na delší odpověď;
"Jak se díváte na budoucnost Evropy, zejména pak na "Pět scénářů z Bílé knihy o budoucnosti Evropy?"
Děkuji.
Na dokument jsem se díval, přijde mi, že v integraci není příliš možností, protože se musí ujasnit, co s měnou euro. Bez fiskální unie v současném složení eurozóna setrvá jen velmi obtížně. Nebýt výkupu dluhu z komerčních bank Evropskou centrální bankou ve výši 2násobku celého rozpočtu unie na období 2021 – 2027, tak by eurozóna v tomto složení již pravděpodobně neexistovala.
Buď tedy vznikne něco více na způsob evropské federace s fiskální autoritou schopnou transferu prostředků násobně větších než je současný EU rozpočet (a s právem na vydávání vlastních dluhopisů), nebo se bude muset monetární unie přeměnit – úplný zánik, severní/jižní euro, euro bez Německa apod.
Pokud federace vznikne, tak státy mimo euro budou automaticky v dvourychlostní Evropě ty pomalejší v unifikaci.
Mikulas.Ferjencik píše: 14 led 2019, 15:55 Rád bych se zeptal všech kandidátů na to, se kterými dalšími kandidáty koordinují svůj postup v těchto primárkách.
S nikým.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Jansa za příspěvek:
Dalibor.Zahora
Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1179
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1224 poděkování
Dostal poděkování: 4283 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Ales.Sura píše: 13 led 2019, 15:11 Rád bych se kandidátů do EP zeptal na následující:
1. Jak se stavíte k udělení azylu pro Edwarda Snowdena a popřípadě další whistleblowery (Julian Assange, apod.). Podpořil bys udělení azylu Snowdenovi Českou republikou?
2. Jak se stavíte k problematice migrace? Jaké řešení podporuješ pro uprchlíky a migranty ze strany ČR a EU? Podporuješ zvýšenou ochrana hranic? Podporuješ rozšíření Frontexu a jejich pravomocí? Jak bys řešil situaci v zemích odkud lidé do Evropy přicházejí? Preferuješ nepřijímat nikoho, přijímat omezené množství (pokud ano, tak za podle jakých kritérií a jak by měl vypadat proces), přijmout všechny žadatele, apod.?
3. Jak byste chtěli řešit současné napětí, které panuje mezi EU, Ruskem a Čínou? Podporuješ protiruské sankce v současné míře (ano, chtěl bych přitvrdit, podporuji zmírnění nebo i zrušení sankcí, apod.). Za jakých podmínek bys podpořil zrušení protiruských sankcí.
4. Jak byste chtěli řešit přebujelou byrokracii EU na kterou si mnozí stěžují?
1. Podpořila bych udělení azylu whistleblowerům, tedy i Snowdenovi. To, jak to celé dopadlo mi přijde značně smutné a Evropa by měla dát najevo, že whistleblowing není špatně. Samozřejmě bych ale nerada, aby to způsobilo, že tu bude mít menší ochranu. Musíme být schopni poskytovat bezpečný azyl.
2. Nejdřív úplně všeobecně: "People go places." To je moje konstanta, z níž vycházím a kvůli které podle mě nemá smysl a je bizarní omezit něčí pohyb - neomezuje-li to někoho jiného. Proto je pro mě zároveň s tím v ruku v ruce zásadní premisa to, že kamkoli jdu, tam bych měla dodržovat platný právní řád. Pokud tak někdo nečiní, měl by být naprosto standardně potrestán dle toho platného právního řádu. Toliko spíše k ekonomické migraci. Co se týče asi více propíraného tématu válečných imigrantů, přála bych si větší míru společné koordinace s ostatními evropskými státy. Ne kvóty, ale racionální domluvu a prvek solidarity, spolu se snahou zařídit, aby se ti lidé mohli zase vrátit - tzn. třeba přestat podporovat dané konflikty exportem zbraní do krizových oblastí (samozřejmě se to neděje na přímo, ale děje se to). Jinak se plně ztotožňuji s naším postojem z roku 2015.
3. Tohle je téma na hodně dlouho - proč, kdo, co,... a nechci to udělat naprosto nečitelné. Tak jen řeknu, že sankce podporuji, protože nesouhlasím s mnoha ofenzivními kroky, které Rusko provozuje. Nejsem naivní a nemyslím si, že sankce mají nějakou zázračnou moc, díky které se stáhnou z Krymu a Ukrajiny a sednou si ke stolu a začnou jednat; ale zároveň absolutně nevidím důvod je teď zrušit, pokud se tak neděje, ba se to zhoršuje. Co se týče Číny, tam víc než napětí mě děsí a přijde mi jako problém ten precedens zneužívání AI a technologií k ovládání životů lidí a dohledu nad nimi, protože se to může rozšřířit - a to snadno i k nám - v cuku letu. Technologie je to pro autokratické režimy, ale i mocichtivé politiky, až příliš lákavá. Co s tím je otázka - když ji vyřeším, asi tu Nobelovku dostanu .), ale vždycky budu víc pro pozitivní motivaci tam, kde to jde, takže zvyšování mediální gramotnosti, zabezpečování vlastních komunikačních kanálů a především osvěta ve společnosti, že tohle téma je důležité a nebezpečné a musí tlačit na své politiky a zástupce, aby se to k nám nikdy pod záštitou vyšší bezpečnosti před vykonstruovanými hrozbami nedostalo.
4. Vysvětlením občanům, že přebujela není. .) Ale pokud narážíš i na to, že EU se občas zabývá marginalitami, pak tě chápu a jak jsem tady psala v odpověď myslím Vojtovi, nejvíce podporuji scénáře z Bílé knihy o budoucnosti Evropy č. 4 a 5, tedy cca stručně "zvýšit efektivitu EU". Ale pořád si myslím, že je prioritní ten prvek osvěty, proto se na to taky chci soustředit. OFFTOPICBez ní může třeba EU zajišťovat mír, a nic to nezmění... Oh wait. .D
Michal.Ketner píše: 14 led 2019, 22:47 Víte co je deep web a co je dark net?
Je to nebezpečné?
Měla by proti tomu EU bojovat?
Vím. Deep web mi přijde technicky vzato méně "nebezpečný", protože se prostě jen neindexuje, což neznamená, že se na to nedá dostat; zatímco dark net je cíleně skrývaný a tedy se tam i potenciálně kujou ty pikle či kriminální činy, ale ve výsledku bych ani jedno z toho za nebezpečné neoznačila. A to proto, že nebezpečný není nástroj, který lidé používají, ale ti lidé a jejich činy. Já vím, to jsem trochu na tenkém ledě mnoha lidí "guns don't kill people, people kill people" .), ale u toho Internetu to beru s alegorií míst, kde se dá scházet offline - pokud zavřeš hospodu, kde se schází kupříkladu vrahové, tak ti to nijak nepomůže, protože se ti vrahové začnou scházet jinde. Potřebuješ pozavírat ty vrahy, že jo, a hospoda může běžet dál. .) Na každý pád si myslím, že Evropa by proti tomu neměla bojovat, a už vůbec ne teď, kdy jede cenzurní precedens skrze článek 13 a celkově ohrožuje i nebohý "visible web".
Dalibor.Zahora píše: 15 led 2019, 06:57 Pokud chce někdo z kandidátů odpovědět na podobnou otázku, jak se zachová ve vztahu ke svým dosavadním funkcím, odpovědím se nebráním samozřejmě.
Tak, nekumulace je jasná. A jinak musím přiznat, že nevím. V květnu zároveň s eurovolbami vyprší můj dvouletý mandát v ZO a je otázka, jestli se ZO nějak zásadně netransformuje s ohledem na existenci euroklubu. Podle toho, jak to celé bude vypadat, se rozhodnu, takže teď úplně nejsem schopna říci. Ale na každý pád o post vedoucí ZO přijdu automaticky tím, že vyprší mandát, tak že se toto stane přislíbit mohu. .D Co se týče předsednictví PPEU, rozhodně se ho vzdávat nehodlám, ale naopak ho chci využít k pomoci Pirátům napříč Evropou a k tomu PR práce v EP i práce Pirátů v EP jako takových. Jo a ještě zastupitelský mandát - jsem neuvolněný zastupitel a vzdám se ho v případě zvolení do EP, což JmK ví a ti v pořadí po mně s tím počítají OFFTOPICŘíkám množné číslo, protože po mně je na řadě Marcel, a pokud by taky zMEPovatěl, tak je po nás Monča Spilková, která je již teď do velké míry zapojená tak, jako by zastupitelkou byla..
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Ales.Sura, Frantisek.Navrkal

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“