CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Jan.Licka
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 376
Registrován: 28 dub 2017, 14:15
Profese: Manufacturing Engineer
Bydliště: Benešov
Dal poděkování: 998 poděkování
Dostal poděkování: 835 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Jan.Licka »

Děkuji @Jiri.Snizek za koordinaci nominační volby v SčK.

Vážím si důvěry, kterou ve mě vložili hlasující a vnímám to jako ocenění své odborné práce pro Piráty - Jak jsem už před Vánoci deklaroval na krajské "grilovačce", jsem připravený doplnit sestavu kandidátky jako stranický expert, a přidat našemu čelu bonus +1 k dopravě a logistice v boji o Evropu :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Licka za příspěvky (celkem 5):
anonym39320, Jiri.Snizek, Dalibor.Zahora, Jan.Korbel, Frantisek.Kopriva

Dávat druhým vyrůst
:idea: infrastruktura / automatizace / logistika

Uživatelský avatar
Hynek.Melichar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 300
Registrován: 24 led 2018, 11:13
Profese: odborný asistent na FF UP
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 309 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Hynek.Melichar »

Děkuji moc za podporu v Olomouckém kraji, přijímám nominace a kandiduji na lídra, do čela i na ostatní pozice.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hynek.Melichar za příspěvek:
Jan.Bednarik
"But I tried, didn't I? Goddamnit, at least I did that." Randle P. McMurphy, One Flew Over the Cuckoo's Nest

předseda MS Olomouc
předseda zastupitelského klubu Piráti a Starostové Olomouc
člen KMČ 18 Olomouc - západ
Uživatelský avatar
Jan.Novak
Republikový výbor
Příspěvky: 2444
Registrován: 22 čer 2010, 19:12
Profese: Politolog, Historik
Bydliště: Týn nad Vltavou
Dal poděkování: 4042 poděkování
Dostal poděkování: 2936 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Jan.Novak »

Ahoj,

doručuji krajskou nominaci JčK na lídra:

Mikuláše Peksy
Markéty gregorové
Jany Koláříkové

viz zde:

viewtopic.php?f=408&t=45372
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Novak za příspěvky (celkem 5):
David.Wagner, Dalibor.Zahora, Lukas.Kolarik, Ivo.Vlasaty, Marcel.Kolaja

Člen RV za JčK
Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Jihočeského kraje
Zastupitel města Týn nad Vltavou

Uživatelský avatar
Marek.Necada
Administrativní odbor
Příspěvky: 3425
Registrován: 05 lis 2009, 22:44
Profese: silozpytec
Bydliště: Helsinki
Dal poděkování: 9678 poděkování
Dostal poděkování: 6754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Marek.Necada »

Ahoj Piráti,

budu se teď trochu opakovat – vzhledem k tomu, že se nemohu jen tak s klidem dívat na globální a celoevropské pokusy pod falešnými záminkami oklešťovat naše svobody a na to, jak mnohé skutečně závažné problémy zůstávají současnou politickou representací neřešeny (popřípadě jsou „řešeny“ naprosto nevhodným způsobem), chtěl bych se ucházet o místo na čele kandidátní listiny Pirátů do Evropského parlamentu.

Nejprve velmi stručné představení zejména pro ty z vás, s nimiž jsem ještě neměl čest se setkat:
Členem Pirátů jsem již od roku založení, tj. 2009. V současnosti jsem jednatelem republikového výboru strany, předtím jsem byl dvakrát členem rozhodčí komise a v letech 2013 a 2017 jsem kandidoval za Piráty na Vysočině do poslanecké sněmovny. Kromě toho jsem byl v letech 2011–2014 členem akademického senátu University Karlovy.

Vystudoval jsem teoretickou fyziku na pražském matfyzu. Během svých pražských studií jsem se dobrovolnicky hodně věnoval práci s nadanými dětmi. Spoluzakládal jsem a dva roky vedl fyzikální korespondenční seminář Výfuk pro žáky základních škol.

Od roku 2014 žiji s rodinou v Helsinkách, kde pracuji ve výzkumu v oblasti nanooptiky; nyní zde dokončuji doktorát.

Jsem ženatý, mám dvě děti.

Mám rád svobodný software a snažím se ho používat a prosazovat, kde se dá. Zhruba od roku 2004 jsem spokojeným uživatelem Debianu.

Za své hlavní přednosti z hlediska výkonu funkce poslance EP považuji své analytické schopnosti zahrnující kritické myšlení, vidění věcí v širokém kontextu, vyhledávání, filtrování a zpracovávání velkého množství informací. Myslím, že jsem poměrně dobře schopen rozpoznávat problémy, hledat jejich příčiny, klást správné otázky a navrhovat možná řešení. Nemám problém uznat vlastní omyl a nechat se přesvědčit o lepším řešení. To vše ve spojení se slušnou jazykovou vybaveností (v. níže), zkušeností s životem v odlišné kultuře a dlouhodobým ztotožněním se s pirátskými ideály.
Ač nejsem právník, orientuji se v legislativě OFFTOPIC(stěží bych za poslední roky hledal měsíc, kdy jsem si nečetl několik zákonů či vyhlášek, typicky z různých zemí, ať uz potřeby či ze zájmu). Mám zkušenosti s vedením menšího týmu lidí (dobrovolníků).

Z jazyků aktivně ovládám angličtinu OFFTOPIC(každodenní komunikace s nefinskými kolegy, psaní článků, přednášení na konferencích; IELTS 8.0), finštinu OFFTOPIC(každodenní komunikace, výuka; mám „úřednickou“ zkoušku z finštiny (ht)) a ruštinu OFFTOPIC(v práci komunikace s ruskojazyčnými kolegy, časté sledování různých nezávislých/oposičních medií a v poslední době komunikace s ruskými Piráty). Kromě toho mám pasivní/pozapomenutou znalost (tj. takovou, která mi umožňuje přinejmenším rozumět bez větších problémů většině textů a řeči vedené středním tempem) němčiny OFFTOPIC(mám das Deutsche Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz, Niveaustufe C1 z roku 2008), francouzštiny OFFTOPIC(z níž jsem maturoval) a různých slovanských jazyků (zejm. ukrajinštiny a polštiny). Se slovníkem v ruce si přečtu noviny nebo právní texty OFFTOPIC(v poslední době zejména legislativu v oblasti životního prostředí a pěstování konopí a koky v latinskoamerických zemích) ve španělštině.

Mezi oblasti, které mě trápí či o které se hodně zajímám, a kterým bych se v případě zvolení nejvíce chtěl věnovat (pochopitelně v závislosti na okolnostech, tj. zejména odbornosti ostatních pirátských europoslanců patří:
  • Věda a vzdělání, čili oblasti, jimž se věnuji profesně. Psal jsem většinu společného pirátského programu pro nadcházející eurovolby pro tuto oblast, takže hlavní teze jsou k nalezení tam, přičemž je tam pár věcí, které jsou dle mého názoru reálně prosaditelné i s malým počtem europoslanců a které by nám mohly pomoci celoevropsky získat dost příznivců například v akademické sféře.
  • Klimatické změny, největší výzva pro lidstvo v 21. století. Myslím, že Evropská unie je na poměrně dobré cestě, aby na svém území začala skutečně něco dělat ve věci razantního snížení skleníkových emisí, je před námi mnoho práce a zejména nutnost přesvědčit ostatní země světa, aby učinily totéž. Je potřeba trvat na tom, aby veškeré v budoucnu schvalované obchodní dohody obsahovaly vymahatelné závazky ke snižování emisí i od našich partnerů. A je nutné přestat dotovat a daňově zvýhodňovat sektory s velmi vysokými emisemi skleníkových plynů (letecká doprava) a ušetřené prostředky dávat na čistější technologie (například vysokorychlostní železniční tratě). OFFTOPICCo nejrychlejší ústup od fosilních paliv bude mít navíc krásný vedlejší důsledek v ukončení finanční podpory poměrně nechutných režimů, od kterých je nyní nakupujeme.
  • Politický vliv a „nedotknutelnost“ velkých ekonomických hráčů, zejména v digitální oblasti, a s tím související ochrana soukromí, shromažďování osobních údajů, státní bezpečnost a podobně. Upřímně řečeno, nechovám moc velké sympatie vůči členským státům, které poskytují velkým společnostem všelijaké legislativní a daňové kličky. Za velký problém považuji daňové ráje a BEPS schemata – v rámci EU se jedná hlavně o Irsko, Nizozemsko a Lucembursko. Myslím, že toho se jako Piráti můžeme úspěšně chytit, tím spíše proto, že velká část těchto schemat závisí na vnitřním přeúčtovávání „duševního vlastnictví“ tak, aby co největší část zisku byla daněna (resp. v konečném důsledku prakticky nedaněna) ve zmiňovaných daňových rájích.
    Nu a pak je zde ještě jeden aspekt, a to vcelku zásadní z hlediska jádra pirátské politiky, a to konrétně ochrana soukromí. Zahraniční internetoví giganti zakládají své evropské pobočky v Irsku nejen proto, že tam dostávají neskutečné daňové úlevy, nýbrž taky z toho důvodu, že regulace na ochranu soukromí jsou tam prakticky nevymahatelné, neboť tamní dozorový úřad je nekompetentní a neochotný je vymáhat. Své by o tom mohl říci Max Schrems, který tam podával stížnost proti Facebooku.
    Vypadá to sice, že EU prodělala v poslední době v těchto věcech určitý pokrok, ale výsledky ukáže čas; všechno strašně trvá a definitivní judikatury je pomálu.
    Já bych se mezitím nebál jít dál a zkusit popřemýšlet o dalších opatřeních, která prospějí občanům a omezí vliv datových upírů. Rád bych otevřel diskusi například o zavedení limitu počtu fyzických osob, jejichž osobní data smí jedna společnost (a subjekty s ní majetkově propojené) ukládat a zpracovávat. Při větším počtu uživatelů by se například sociální síť musela federalisovat, tj. Takové nařízení by mělo tudíž i antimonopolní účinky.
  • Zahraniční politika, zejména ve Východní Evropě. Rusko je považováno za největší bezpečnostní hrozbu v Evropě. Skrze nezávislá media a oposiční skupiny již vcelku dlouho sleduji, co se děje uvnitř Ruska. Je potřeba oprostit se od oblíbených fatalistických narrativů, že Rusko potřebuje silného vůdce, že bude vždy autoritářské atp. Putinův režim je nestabilní. A až padne, je nutné to nezvorat jako v devadesátých letech po rozpadu SSSR, nepodporovat nové Jelciny a postupovat tak, aby se tam konečně mohla rozvinout občanská společnost a demokracie s patřičným oddělením moci (nejen na papíře).
Podporuji myšlenku sjednocené Evropy. Chtěl bych, aby Evropa – nikoliv USA – byla vedoucí silou svobodného světa a inspirací pro zbytek, ale musí to být Evropa založená na společných hodnotách (zejména pravdě, svobodě, lidských právech, odpovědnosti, vzdělanosti, úctě k přírodě, úctě k lidem bez ohledu na jejich původ, solidaritě a sociální spravedlnosti) a primárně z těchto společných hodnot má být odvozována konkrétní politika – nikoliv z partikulárních zájmů určitých skupin, účelových spojenectví, demagogie, nacionalismu apod.

Je nutné počítat s tím, že naše možnosti v EP budou vzhledem k počtu našich europoslanců poněkud omezené. Abychom se postupně stali skutečně relevantní celoevropskou politickou silou, jedním z hlavních úkolů pirátských europoslanců v nadcházejícím funkčním období bude kromě vlastní práce v EP také šířit věhlas pirátského hnutí i do zemí, kde se zatím Pirátům příliš prosadit nepodařilo. Moje zvolení by mohlo hodně posílit Piráty ve Finsku, kteří se doposud potýkají s podobnými problémy, jaké měla Česká pirátská strana před lety – zejména nezájem médií a například to, že nás OFFTOPIC(narozdíl od strany Sininen tulevaisuus, která má podobnou úroveň podpory, ale jsou v ní staré tváře) neuvádějí v průzkumech. Mít „svého“ europoslance (byť zvoleného za jiný volební obvod) by pomohlo finské Pirátské straně tuto bariéru prolomit. V každém případě bych chtěl mít vedle kanceláře europoslance v ČR také kancelář ve Finsku za účelem lepšího přístupu k finským médiím, expertům, politikům a koneckonců i podpory větší aktivity finských Pirátů.

Děkuji, pokud jste to dočetli až sem a samozřejmě děkuji všem, kdo podpořil moji nominaci. Na otázky, které zde zazněly a otázky, které jste mi položili v nominačním vlákně a nestihl jsem na ně odpovědět do jeho uzamčení, odpovím v následujících hodinách a dnech a budu se těšit na viděnou v Táboře.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Necada za příspěvky (celkem 7):
Dalibor.Zahora, Vaclav.Fortik, Janka.Michailidu, Ondrej.Kolek, Frantisek.Kopriva, Roman.Kucera, Ivo.Vlasaty
Místopředseda finských Pirátů
Долой царя!
Uživatelský avatar
Pavel.Sramek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1422
Registrován: 11 srp 2016, 11:51
Profese: místostarosta MO Plzeň 3, architekt v IT
Bydliště: Plzeň 3
Dal poděkování: 1387 poděkování
Dostal poděkování: 1235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Pavel.Sramek »

Ivor.Kollar píše: 02 led 2019, 14:03 Ahoj,
rad by som sa kandidatov a kandidatiek spytal, ci by v EP boli ochotni podporit iniciativu "Public money - public code" (https://publiccode.eu/).
Ano. Sám jsem ve své kandidatuře tuto obecnou myšlenku podpořil. Zároveň si myslím, že téměř každý z nás prohlásil to samé v odpovědích na otázky od Filipa Krsky.
---------
Při této příležitosti ještě doručuji svou členskou nominaci
Vojtech.Pikal píše: 03 led 2019, 12:25 Měl bych otázku pro kandidáty, která je píše na delší odpověď;

"Jak se díváte na budoucnost Evropy, zejména pak na "Pět scénářů z Bílé knihy o budoucnosti Evropy?"
Děkuji.
Zkusím to krátce.
Evropská Unie je pro mě symbol míru, stability a prosperity v minulosti nejvíce ,,rozhádaného" světového regionu.
Vše, co bych dělal, by bylo pro její podporu.
EU je druhá nejsilnější ekonomika/ekonomický region na světě. Byl bych rád, kdyby to tak zůstalo a v nejlepším případě, kdybychom předehnali světového lídra, Spojené státy.
Myslím si, že jediný způsob jak EU udržet při síle je větší, ale pro členské státy dobrovolná, a užší spolupráce různorodých politik a ekonomik uvnitř EU.

Pirátský zastupitel města Plzně
Tel: 777 300 508
Email: pavel.sramek@pirati.cz
FB: https://www.facebook.com/Pavel.Sram3k
TW/X: @PiratSramek
Promluvme si: https://calendly.com/pavelsramek

Uživatelský avatar
Jiri.Lehejcek
Vedoucí resortního týmu
Příspěvky: 135
Registrován: 02 kvě 2017, 20:17
Profese: přírodovědec
Dal poděkování: 109 poděkování
Dostal poděkování: 428 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Jiri.Lehejcek »

Zdravím celostátní fórum a níže zodpovídám zatím nezodpovězené dotazy.

Jak se díváte na budoucnost Evropy, zejména pak na "Pět scénářů z Bílé knihy o budoucnosti Evropy?"
Ohledně budoucnosti Evropy obecně; domnívám se, že její mezinárodní význam bude ve 21. st dále upadat a v multipolárním světě bude patřit k regionům druhého sledu. V případě úzce propojené a spolupracující (až konfederativní) Evropy (EU) je možné, že bude mít zásadní slovo alespoň v otázkách svého bezprostředního okolí (Ukrajina, Balkán, Blízký východ, severní Afrika). Momentálně mají v těchto regionech hlavní slovo Rusko a Turecko, jejichž zájmy a hodnoty jsou zcela jinde než ty evropské, v případě Ruska je pak zájmem mj. i destabilizace celé EU a bližšího přimknutí bývalých vazalů pod svojí kuratelu. Do toho vstupuje ještě jedna rovnice. Čím více propojená Evropa, tím je nižší riziko rozpoutání války v regionu, což je třeba neustále opakovat.

Ohledně lidských práv a ekonomiky, EU bude i nadále jeden z nejsvobodnějších a nejbohatších regionů světa, nicméně její náskok se bude snižovat. Což je dobře, protože to neznamená zchudnutí EU, ale zbohatnutí (morální i ekonomické) zbytku světa. Bude nicméně pokračovat euroatlantický ústup od exportu demokracie jako problematického konceptu a svobodnější společnost se bude organizovat spíše zdola a po svém, jelikož vzdělaným a bohatším masám je to nejpřirozenější… pokud tedy nepřijde válka.

Tím se dostávám k Bílé knize. Nejlepší pro EU je 5) dělat mnohem více společně. Ovšem, nesmíme se u toho totálně pohádat, protože pak by následky mohly být fatální. Tedy musíme Evropanům nejprve vysvětlit, že je to dlouhodobě nejlepší varianta. Varianty 2) – 4) (jednotný trh, dvě rychlosti, efektivita) jsou OK, jen ten náš vliv bude upadat ještě rychleji (viz výše). Pokud je nám to fuk, nebo na 5) prostě nemáme, pak jsou to takové administrativní varianty, které se vyplatí finančně i politicky, protože zaručí alespoň to, že se sousedy v EU vždy bude výhodnější se domluvit než zbrojit. Ještě poznámka, 2), 3) i 4) se při vhodné moderaci může velmi rychle překlopit v 5) dělat více společně… a já si myslím, že to je nevyslovený Junckerův plán, protože na 1) se státy rozhodně nedohodnou, jelikož by to bylo vnímáno jako politická prohra. Teď ještě sehnat toho moderátora… Ale i 1)dosavadní praxe je, když se ohlédneme za všemi krizemi, kterými EU prošla (byť mnohdy všelijak), to nejlepší co jsme kdy v Evropě měli, protože se problémy řešily v mantinelech informované diskuze a mohl se jich účastnit kdokoli. Takže pokud i v dalších generacích bude v EU platit jeden z těchto scénářů, bude to dobré místo, kde se rozhodnout mít děti. Zda tomu tak bude, záleží na nás všech…

Dle jakých kritérií (minimální vzdělání, praxe, jazyky, skills) budete vybírat své asistenty (výběrko je dané povolební strategií)? Souhlasite s tim, aby vyberka prohla centralne pod nasim personalnim odborem?
Personální odbor potvrdil svoji kvalitu, není tedy důvod nesvěřit mu i tuto agendu. Navíc jde o standardní postup. Nicméně, zvolený europoslanec a jeho asistenti tvoří malý tým a musí v něm fungovat spirit, aby byl efektivní. Proto se domnívám, že při výběru asistentů musí mít europoslanec významné slovo.
Kritéria: angličtina nezbytná, francouzština/němčina výhodou. Resp. výsledný minitým by měl být schopen domluvit se plynně všemi výše zmíněnými jazyky. Vzdělání a/nebo praxe v oboru výboru, kterého bude MEP členem nutná. Zbytek bych nechal na posouzení osobní motivace a celkovém složení týmu.

Pravidla EP nedovolují financovat stranickou pokladnu, ale plánujete, že svého platu budete přispívat pravidelně straně? Kolik % si představujete? Šli by peníze centrále nebo vašemu kraji?
Odpovím trochu ze širší perspektivy. Považuji za samozřejmé a nezbytné, aby lidé lépe vydělávající cíleně přispívali tam, kde stát selhává (sociální služby, životní prostředí, rozvojová pomoc, kultura). Už dnes pomáhám finančně i svým časem neziskovkám. Tzn., budu v tom pokračovat. Navíc, s případným růstem platu se pojí i nárůst takových "odvodů". Pravidelných 20 % bych zacílil a rozdělil na čtvrtiny: pirátský PaRo, environmentální neziskovka, sociální neziskova, rozvojová pomoc.

Rad by som sa kandidatov a kandidatiek spytal, ci by v EP boli ochotni podporit iniciativu "Public money - public code" (https://publiccode.eu/)
Je to tak pirátské, že si nedovedu představit našeho kandidáta, který by mohl být proti. Tedy ANO.

Za chvíli čau v Táboře! Jirka

nominační vlákno: viewtopic.php?f=350&t=44703
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Lehejcek za příspěvek:
Petr.Tkadlec

Jiří Lehejček

vedoucí RT zemědělství
náměstek ministra životního prostředí

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26150
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36900 poděkování
Dostal poděkování: 30038 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Vážené celostátní fórum,

chtěl bych poděkovat kolegům z Olomouckého kraje za nominace do čela a zároveň se ji obratem vzdát.
Jak jste mohli pochopit z mé řeči zde: viewtopic.php?p=596541#p596541 nešlo mi ani tak o to vážně kandidovat, jako vyprovokovat členy našeho kraje, aby se alespoň někdo přihlásil.
To se i stalo a na lídra i do čela kandiduje Hynek Melichar, takže budeme mít zřejmě koho vystavovat na volebních stáncích.

Podobně jako v minulosti, mám své práce dost a nepotřebuji si příbírat něco dalšího, jako třeba kampaň. I když samozřejmě počítám s tím, že se v mezích možností do kontaktní kampaně zapojím.
A podobně jako v minulosti, kandiduje dostatek kandidátů, kterým mohu bez problému dát svůj hlas, takže nemám potřebu se o pozice ucházet sám.

Na lídra to je Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa, na další pozice pak dále třeba Lukáš Červinka, Markéta Gregorová, Marek Nečada, Michal Šalomoun, Ondřej Kolek, David Wagner, Hynek Melichar, Nina Špitálníková a další. Myslím že vskutku máme z čeho vybírat.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Libuse.Verisova
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1201
Registrován: 07 kvě 2017, 20:47
Profese: Technik
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 634 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Libuse.Verisova »

Doručuji nominace KS KHK:

Nominaci KS KHK na lídra primárních voleb do EP získali:
* Marcel Kolaja hlasováním zde

Nominaci KS KHK na ostatní pozice mimo lídra do primárních voleb do EP získali:
* Lukáš Lev Červinka
* Ladislav Koubek
* Petr Jirman
* Marcel Kolaja
* Kamil Kubica
* Lukáš Blažej
* Mikuláš Peksa hlasováním zde
Tito uživatelé poděkovali autorovi Libuse.Verisova za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Ladislav.Koubek, Marcel.Kolaja
Líba Věříšová
*********************************
Nemůžu změnit směr větru, ale můžu nastavit plachty tak, abych vždy doplul, kam chci.
Jimmy Dean
Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5079
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7466 poděkování
Dostal poděkování: 7689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Děkuji všem krajům a členům za nominace, ale i těm, kteří mě nenominovali a hlasovali, za to, že se nominacemi zabývali. Považuji to za extrémně důležité a omlouvám se krajům, kam jsem na grilování nedokázal přijet. Chtěl bych zejména poděkovat Královéhradeckému kraji za zorganizování naprosto famózního grilování s debatou, kterému bylo krajské fórum ochotno věnovat cca 2 hodiny, a ještě tento bod zařadili na začátek programu. Dále mi dovolte zde odpovědět Honzu Horovi na jeho dotaz, který položil v mém nominačním vlákně, leč to je již uzamčeno:

viewtopic.php?f=350&t=45043#p594260

Můj názor na tuto směrnici je následující: Obecně vidím unifikaci pravidel s držením zbraní za přínosnou, neboť držitelům zbraní dává větší právní jistotu při pohybu po Evropské unii. Otázkou však je, do jaké míry je tento přínos významný s ohledem na případy, kterých se to týká, a negativní dopady na držitele zbraní v jednotlivých členských zemích. Pokud bych měl o této směrnici hlasovat, musel bych si získat minimálně tato data:

(i) rozdíly pravidel držení zbraní mezi jednotlivými členskými zeměmi;
(ii) změny, které by směrnice v jednotlivých členských zemích přinesla;
(iii) problémy, které se současnými pravidly držení zbraní jednotlivé členské země mají;
(iv) analýzu toho, jak navrhované změny pomáhají adresovat tyto problémy.

Jsem zastáncem přístupu nevrtat do toho, co funguje dobře. Situaci v jiných členských zemích neznám, ale nepřipadá mi, že Česko potřebuje nějaká přísnější pravidla. Proto bych potřeboval výše uvedená data. Co se důvodů předložených ve směrnici týče, hned jako druhý důvod se uvádí "zamezit zneužívání palných zbraní pro trestnou činnost a s ohledem na nedávné teroristické činy". Z tohoto důvodu bych se speciálně zaměřil na to, jakým způsobem jsou získávány palné zbraně pro trestnou činnost a zejména k teroristickým útokům a jak konkrétně tato směrnice nalezené problémy pomáhá odstranit. Patrně máme na tuto problematiku experty, takže bych neváhal konzultovat i tam. Stačí takto?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 7):
Dalibor.Zahora, Libuse.Verisova, Jan.Korbel, Jiri.Ulip, Jan.Hora, Lenka.Kozlova, Viktor.Tichak

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu

Matej.Sandor
Člen KS Praha
Příspěvky: 597
Registrován: 12 dub 2018, 10:46
Profese: manažer, právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 989 poděkování
Dostal poděkování: 1101 poděkování

Re: CF 24/2018 Kandidátní listina pro volby do EP

Příspěvek od Matej.Sandor »

Upřesňuji, že se ucházím o pozici čelo a ostatní. Veškeré zde už položené dotazy zodpovím během týdne.
Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“