KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Olomoucký kraj, Administrativní tým - OlK, Krajsti predsedajici

Uživatelský avatar
Daniel.Halamicek
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 244
Registrován: 25 zář 2016, 09:41
Profese: Podnikatel,galanterní výroba,merchandise
Dal poděkování: 143 poděkování
Dostal poděkování: 186 poděkování

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Daniel.Halamicek »

Jelikož jsem nepředpokládal, že budu vyzván k předložení alternativní verze rozpočtu a zároveň jsem měl v této době vlastní neodkladnou práci, nehledě, že původní návrh není technicky přívětivý k editaci alternativy (musí se přeformátovávat buňky v Excelu) a do konce rozpravy zbývá pouhý den, prosím o prodloužení rozpravy ještě o další 3 dny.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel.Halamicek za příspěvek:
Martin.Smida
Daniel Halamíček

"Nikdy jsem nechtěl žít nezajímavý život, proto si na jeho útrapy zajisté stěžovat nemůžu"
Uživatelský avatar
Martin.Smida
Republikový výbor
Příspěvky: 4040
Registrován: 12 črc 2012, 07:45
Profese: Kompostář
Bydliště: Majetín
Dal poděkování: 2909 poděkování
Dostal poděkování: 5338 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Martin.Smida »

z principu je vzdycky lepsi vybirat z nekolika variant nez z jedine. takze podporuji zarazeni alternativniho navrhu.
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30039 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Takže, abych si to shrnul OFFTOPIC(v rozporu s pravidly, ale to vůbec napadat nechci - protože analytické podklady jsou v příjmové stránce pro sestavování rozpočtu závazné) byly upraveny příjmy, a to zejména v tom, že se očekává lepší výsledek ve sněmovních volbách (a to jak v zisku hlasů tak v zisku mandátu).

Na druhou stranu se v návrhu poměrně silně podvázali prostředky na krajskou kampaň (což je nejbližší nejlepší způsob zajištění dlouhodobého příjmu pro kraj - krajské mandáty) aniž by se to projevilo na odhadu výsledku v krajských volbách? Ok.

Jinak jediná změna je v přidání položky na Podporu pirátských akcí - přičemž se nebere z rezervy, nebo provozu předsednictva, ale z kampaňových prostředků.
Ok.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Petr.Kapounek
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 1774
Registrován: 13 črc 2009, 23:30
Profese: manažer, zastupitel
Bydliště: Prostějov
Dal poděkování: 769 poděkování
Dostal poděkování: 1359 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Petr.Kapounek »

Na Dana halamíčka vzhledem k rozsahu řeči budu reagovat per-partes.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Vzhledem k mému přesvědčení, že předsednictvem předložený rozpočet nekonvenuje s úkoly a cíly před které je Pirátská strana v našem kraji postavena, předkládám tímto alternativní návrh rozpočtu.
By mě docela zajímalo, co jsou ty cíle, se kterými rozpočet "nekonvenuje". Škoda, že jsi je nekonkretizoval. Takto to působí jako prázná fráze.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Honza začíná svůj příspěvek větou: Jsme chudý kraj, čímž má na mysli nedobré finanční poměry našeho KS. Evokuje tím mimoděk proklamaci prezentovanou například řadou českých filmových pohádek, že chudoba je sama o sobě ctností. Nesdílím tento názor a takové uvedení rozpočtu považuji za nešťastné. Máme ucházející výchozí finanční situaci, máme potenciál a máme taktéž zázemí celé strany.
V dalším se zdržím komentáře k hodnocení úspěchu v komunálkách v poměru k vynaloženým prostředkům. Tato hodnocení se zakládají na subjektivních pohledech, nikoliv na relevantních datech z kompetentní analýzy vyhotovené vedením Pirátské strany.
Honza popisuje objektivní realitu. Ve srovnání s jinými kraji máme velmi málo prostředků. Proč tomu tak je, jsem už vysvětloval na schůzi. O žádné cnosti nebyla řeč, vidíš v té řeči věci, které vyřčeny nebyly a které jsou jen odrazem tvých pocitů.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 V druhém odstavci se Honza dopouští protimluvu, když konstatuje, že nedisponujeme rozpočtovou rezervou a zároveň konstatuje, že předsednictvo předpokládá, že rezervu užije jako opravnou položku k nenaplněnému příjmovému řádku dary. Takovéto uvažování je zcela chybné. Rozpočet se sestavuje s tím, že jak jeho příjmové i výdajové položky se mají v největší možné míře, ideálně ze sta procent naplnit.
To bylo vysvětlováno na schůzi, kde jsi byl, takže by sis mohl odpustit mystifikaci členů a osočování předsedy.
Položka rezerva je navrhována jako nulová, protože do ní automaticky přepadne přebytek hospodaření z roku 2018. To bude cca něco mezi 100-130tis. Což ti bylo na schůzi taky vysvětleno. V rozpočtu jsou odhadovány dary cca 100tis. tento odhad vyhotovila centrála, my ho nemůžeme měnit, ale nevíme, jak centrála k tomu číslo dospěla a za takových okolností je velmi obtížné s ním počítat. Proto je uvažováno, že v nejhorším krajním případě, kdyby ty dary nebyly, budou dokryty z rezervy (která bude naplněna přebytkem z 2018, jak již byly řečeno). Pokud dary budou, máme rezervu předsednictva, kterou lze užít na cokoliv, vč. podpory pirátských akcí. Nevidím důvod k tomu zřizovat samostatnou položku a rozpočet drobit.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Uchazeči o vedení kraje už před volbou měli znát nové paradigma Pirátské strany ohledně financování fundraisingem. Předsednictvo musí být kompetentní k této činnosti a její úspěšné pnění je jednou z metrik jeho hodnocení. Kdokoliv z kandidátů i posléze zvolených členů vedení mohl kontaktovat za účelem konzultace kupříkladu Pankiho, který byl u tvorby těchto tezí ve Strategickém týmu i v RV. Nenaplňování této položky v celém rozpočtovém výhledu by rozpočet znatelně deformovalo.
Nijak nezpochybňuji, že fundraising je důležitá věc. Nesouhlasím ale s tvrzením, že je to práce předsednictva. Budeme-li mít schopného člověka na fundraising, bude to super. Vedení kraje je ale politický orgán, který se stará o politické řízení KS. Nemůže přímo vykonávat všechny dílčí úkony. Máš-li lidi, co umí funraising, sem s nimi! A samozřejmě dokud ty peníze nemáme, nemůžeme s nimi počítat.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Ze své pozice doporučuji, nezužovat tento příjmový řádek pouze na pojem dary, nýbrž uvažovat i o jiných možných příjmech. Celý svůj život po roce 1989, což se v podstatě shoduje s časem od absolvování vysoké školy, jsem víceméně osobou samostatně výdělečně činnou. Tedy zažil jsem všechna ekonomická negativa malého podnikání jako krize poptávky, druhotná platební neschopnost a podobně. Vždy jsem si musel najít únikovou cestu od insolvence sám. I my všichni musíme hledat cesty (a já připravuji v tomto směru své konkrétní členské podněty). Jak stálo v záhlaví jednoho dávného slavného samizdatu z osmdesátek: Kdo chce bojovat, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Jak už jsem se vyjádřil dříve, Picolo není primárně komerční prostor. Dělat z krajského sružení firmu je politické rozhodnutí, pod které já se nepodepíšu a apeluji na všechny, co chápou prinicpy Pirátské strany, aby tak také nečinili.

Tvá argumentace že sis musel hledat únik od insolvence je naprosto šílená. Situace, kdy by XOLK musel hledat únik od insolvence nesmí nikdy nastat!! Nikdy!!!

XOLK NENÍ FIRMA!
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Asi nejvíce se ve svém názoru rozcházím s Honzou Bednaříkem ve výroku prezentovaném v posledním odstavci jeho řeči, a sice, že nemůžeme si dovolit pořádat nákladné akce. Opak je dle mého soudu pravdou. Abychom se opravdu stali stabilní dlouhodobou relevantní politickou silou, musíme za účelem aktivizace občanské společnosti i zvýšení vlastní validity se mimo jiné soustředit na pořádání akcí a podpůrnou podporu nejrůznějších dobrých projektů. A to nejen přes Picolo,tak i přes iniciativy uskutečňované regionálními MS po v neposlední řadě výjezdové akce do těch částí kraje, kde zatím nemáme žádné oficiální příznivce. Akcí má být široké spektrum včetně nákladných.
Tvrzení, že nákladné akce jsou klíčem k úspěchu ve volbách je tvé předsvědčení. Máš na něj právo. Výjezdy do krajů a řada drobných akcí se dějí a budou i v příštím roce, tomu rozpočet nijak nebrání. Do sněmovny jsme se dostali i bez pořádání koncertů Karla Gotta a rozdávání pečeného prasete. Pokud máš svými drahými akcemi na mysli něco jiného než kobihovou politiku, nějak mi chybí podrobná vize, jak to tedy mělo vypadat a kde bereš jistitu, že to povede k posílení strany.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 A nyní už k samotnému mému alternativnímu návrhu krajského rozpočtu a rozpočtového výhledu.
Rozpočtový výhled má jít ruku v ruce s vypracovanou poltickou strategií Pirátské strany. Vrcholným cílem této strategie je úspěch ve sněmovních volbách a posléze převzetí vládní zodpovědnosti. Rozpočtové výdaje mají být v tomto v korelaci.
A přesně toto rozpočet respektuje.
Držíme finanční rezervu na Krajské volby. Úspěch v nich je důležitý i pro finanční sílu sdružení v následujících letech a samozřejmě pro pozici pro parlamentní volby.
Jen si dovolím upozornit, že plánované výdaje na Sněmovní volby jdou už z příspěvku za volby krajské.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Vrcholný cíl podle navrženého rozpočtového výhledu však evokuje k příštím komunálním volbám.
Nikoliv. Už to bylo vysvětlováno, ale to prostě nechceš slyšet, tak si pořád opakuješ to svoje. Rozpočet se láme na Krajských vobách 2020. Při neúspěchu nebude na parlamentní volby. Jaký výdaj je navrhován na komunální volby je zcela irelevantní, protože to je z peněz za příští sněmovní volby a bude ještě několik příležitostí to změnit. Na finance 2019 to nemá žádný vliv.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Nenavrhuji žádnou rozpočtovou revoluci. Ve smyslu svých výše vedených tezí pouze navrhuji vytvoření výdajové položky Podpora Pirátských akcí každoročně 150.000,- Kč a po sněmovních volbách ve výhledu na 300.000,- Kč. V podstatě se jedná o přesun mezi položkami a směřování od přebytkového k vyrovnanému rozpočtu kraje.
1)
Je to zbytečné drobení rozpočtu. Máme položky provozní výdaje a máme rezervu předsednictva. Není důvod svazovat si ruce další speciální položkou.
2)
Rozpočet je sice přebytkový, ale jen pokud nebereš v potaz rok 2020. Tam je navrhována nějaká částka na kampaň. Rozpočet 2019 s výhledem na 2020 je vyrovnaný, neboť při neúspěchu v krajských volbách bychom šli do mínusu. Ale tak jak je to původně navrženo, bez tvých změn, bychom to zřejmě nějak ustáli. Přesouvat z výdajů na volby do roku 2019 technicky lze, byť to nepovažuji za dobrý nápad, viz dále, ale nelze cokoliv brát ze salda 2020, protože to už je z příspěvku za Krajské volby.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Samozřejmě se může stát, že v některé fázi může nastat problém s cash flow účtů kraje, ale od toho máme zázemí celé strany a její mechanismy včetně 1. Pirátské. přes které se dá tento případný problém operativně řešit.
Zbláznil ses? Nic jako "problém s cash flow účtů kraje" nesmí nastat. To je platební neschopnost! Plánovat rozpočet s tím, že nás bude někdo zachraňovat... copak jsme Řecko? To je příklad pro občany, jak dovedeme hospodařit?
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Stejně tak budu jako člen RV prosazovat, aby stejně tak jak se tomu událo před volbami do sněmovny v roce 2017, centrála finančně podpořila voličsky slabé a rozlehlé kraje (toto mimochodem minule probojoval Giuseppe). Tuto nanejvýš pravděpodobnou položku ale do svého výhledu nepřidávám.
Tato "nanejvýš pravděpodobná položka" je přelud. Když se dělaly krajské volby, utratili jsme defacto všechny peníze s tím, že jsme měli slíbeno, že od centrály dostaneme 300tis na volby do sněmovny. Nedostali jsme NIC! Takže počítat s tím, že nám cetrála něco dá, je nesmysl. Ostatně při komunálkách to nebylo jinak. Dostali jsme nějaké merche a finito.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Na straně výdajů krátím v tomto roce položku evropské volby. Není zatím vůbec jasné, jaké aktivity v kampani mají být financované přes krajské rozpočty a co řeší centrální rozpočet, sice nijak závratný, k těmto volbám. Více bude známo po zasedání RV, kam jedu až příští víkend. Nicméně pořádání akcí se s kampaní nevylučuje.
Jak už jsem uváděl dříve, jiné kraje dávající víc, protože mají z čeho. My ne, ale evropské volby jsou pro stranu jako celek nesmírně důležité a centrála dává jen 4M na celou ČR, což je zoufale málo. Nic nám nebrání, pokud položku nedokážeme efektivně čerpat, přesunout prostředky na něco jiného.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 V druhém roce krátím na polovinu výdaje na krajské volby, neb si myslím, že je nutné do nich jít v koalici, a tedy se výdaje budou půlit.
Myslet si to můžeš, ale to je politické rozhodnutí, které zatím nepadlo. Předjímat už dnes, že půjdeme v koalici a nebo pak muset, protože nebudeme mít na kampaň, to by byla chyba.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 V dalším roce zvyšuji výdaje na sněmovní volby a zvyšuji příjmovou položku za tyto volby a získaný další mandát poslance.
Zvýšit výdaje na sněmovní volby můžeme v závislosti na výsledku voleb krajských. Budeme už vědět víc, jaké budou naše finanční možnosti.
Odhad příjmů po volbách do sněmovny je irelevantní, nemá dopad na rozpočet 2019.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 V posledním roce ponižuji položku komunální volby, neb v stávajícím návrhu rozpočtu mi připadá závratná a řádově převyšovala výdaj k sněmovním volbám.
To je nepodstatné. Je to příliš vzdálená budoucnost, dá se včas změnit a nemá to dopad na rozpočet 2019.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Domnívám se, že můj návrh je rozpočtově střízlivý, ufinancovatelný korelující s pirátskou strategií a tím pádem i akcentující současné závažné politické a společenské rozložení, či spíše rozdělení České republiky.
Upustím-li od toho, že argumentuješ možností insolvence a záchrany z venčí, což bereš za něco normálního...
Tvůj rozpočet stojí de facto na tom, že deleguješ 150 tis. na podporu Pirátských akcí, aniž by byla konkrétnější představa jakých, jak mají fungovat, co je cílem atd a to na úkor výdajů na krajské volby, kde předjímáš koalici, ač o tom neproběhla žádná diskuze a nemáš mandát něco takového rozhodovat. Tedy tvoje verze rozpočtu nás v roce 2020 nutí jít pro Krajské volby do koalice, aniž by bylo jasné, k jakému přínosu mají ty peníze v letošním roce přispět. Přitom letošní rozpočet má možnosti růstu, např. při větším úspěchu v Evropských volbách, úspěšném fundraisingu (když ho bude mít kdo dělat) atd. V takové případě nic nebrání ty prostředky použít na libovolné smysluplné akce.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 Aby byla toto alternativa posunuta do hlasování, potřebuje teď do pondělí mé milé Pirátky a milí Piráti nějaké ty vaše palce. Díky.
Můj nemáš. Nejsme firma a insolvence mi nevoní. Sorry jako.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 P. S.
Ještě bych se rád závěrem vyjádřil k replice Petra Kapounka vůči mé osobě na středeční krajské schůzi při diskusi nad předsednickým návrhem rozpočtu, že chci deponovat výdaje na akce především proto, aby byly profinancovány mé aktivity v Picolu.
Své Pirátské promluvy jsem původně zamýšlel jako kolektivní Pirátskou akci. Až po výzvě Honzy Bednaříka jsem ji přeprojektoval jako akci osobní. Nicméně již mnou ohlášené druhé pokračování míním financovat z vlastních respektive mnou zabezpečených externích zdrojů. Jak to bude dále, ještě nejsem rozhodnut, nicméně můj původní záměr byl toto rozběhnout a v delším horizontu přenechat nějakému mému následníkovi či následnici. Svou pozici už od počátku vidím především v produkční a dramaturgické roli.
Má reakce na tvůj až agresivní výstup na schůzi mi přijde adekvátní v kontextu toho, co jsme řešili nedávno. Udělal sis svoji akci, po svém, odmítl jsi pomoc, nerespektoval některá pravidla. A pak jsi přišel za předsednictvem s tím, že chceš asi 8000. Nevím kde jsi zvyklý takto fungovat, ale u Pirátů to takto fungovat nebude. Žádná akce v picolu nebyla takto drahá a vždy bylo jasno dopředu, kolik bude stát. Aby sis utrácel dle libovůle a pak nosil faktury, tak to fakt ne. A ještě obviňuješ MO, že ti tam přišlo málo lidí, ale tvoje akce byla propagovaná, zatímco jiné nebyly a na mnohé jiné lidi přišli. Všechno není o penězích.

========
Závěrem:
========

Rozpočet dle původního návrhu je koncipovaný tak, aby vyvažoval rizika. V krajním případě, kdyby se pokazilo úplně všechno, by to bylo hodně bolavé, ale ještě bychom to nějak zvládli. Zároveň je prostor, nastanou-li příznivé okolnosti, výdajovou stránku vylepšit. Meritem celého rozpočtu i jeho výhledu je udržení schopnosti XOLKu důstojně kandidovat ve volbách v následujících letech. Máme dobrý program, dobré lidi, dobré principy, které aplikujeme i na sebe (vč. zodpovědného hospodaření!!!), ale bez toho, abychom byli ve volební řvavě vidět, nedokážeme svůj potenciál přetavit v hlasy ve volbách a tedy v možnost dělat naši politiku. Naše schopnost dělat v nevolební čas akce, být užiteční, zajímaví, sdílet informace atd. nestojí a nepadá na tom, kolik máme provozních prostředků. Na to, co je opravdu nutné, máme a je na nás, jak s tím dokážeme naložit.

Velmi se přimlouvám za původní návrh rozpočtu, tedy takový, abychom stáli nohama na zemi, hospodařili tak, abychom byli příkladem pro vládu i veřejnost, a abychom nerozházeli jediné finance, které máme, když ještě netušíme, na co je v budoucnu budeme potřebovat.

Děkuji všem za zachování rozumu a děkuji i mému názorovému oponentovi za vypracování a předložení protinávrhu rozpočtu

!MAKE PEOPLE LEGAL AGAIN!
člen komise pro informatiku Olomouckého kraje
mail: petr.kapounek@sprintel.cz
tel: 774 444 725

Uživatelský avatar
Honza.Dvorak
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 1519
Registrován: 08 říj 2016, 16:26
Profese: Specialista řízení provozu
Bydliště: Olomouc (Praha 4)
Dal poděkování: 345 poděkování
Dostal poděkování: 1716 poděkování

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Honza.Dvorak »

Registruji návrh postupu Dana Halamíčka na prodloužení rozpravy o další tři dny. Je někdo proti tomuto návrhu?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Honza.Dvorak za příspěvky (celkem 2):
Tomas.Svoboda, Vojtech.Pikal

Ing. Jan Dvořák
Člen AO, předsedající CF, člen KS OLK, člen AO OLK
Chci každý den udělat něco, aby Země byla lepším místem k životu.

Uživatelský avatar
Honza.Dvorak
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 1519
Registrován: 08 říj 2016, 16:26
Profese: Specialista řízení provozu
Bydliště: Olomouc (Praha 4)
Dal poděkování: 345 poděkování
Dostal poděkování: 1716 poděkování

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Honza.Dvorak »

Registruji alternativní návrh rozpočtu Dana Halamíčka zde. Pro zařazení na běžící jednání je třeba podpora skupiny 8 členů KF (více jak 74/10), a to formou alespoň 7 palců členů KF pod příspěvkem zde.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Honza.Dvorak za příspěvek:
Vojtech.Pikal

Ing. Jan Dvořák
Člen AO, předsedající CF, člen KS OLK, člen AO OLK
Chci každý den udělat něco, aby Země byla lepším místem k životu.

Uživatelský avatar
Petr.Kapounek
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 1774
Registrován: 13 črc 2009, 23:30
Profese: manažer, zastupitel
Bydliště: Prostějov
Dal poděkování: 769 poděkování
Dostal poděkování: 1359 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Petr.Kapounek »

Nejsem proti prodloužení o 3 dny, jen upozorním, že už se kvůli Danovi prodlužovalo o týden a Dan tedy měl dostatek času na předložení protinávrhu.

!MAKE PEOPLE LEGAL AGAIN!
člen komise pro informatiku Olomouckého kraje
mail: petr.kapounek@sprintel.cz
tel: 774 444 725

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30039 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Petr.Kapounek píše: 06 led 2019, 19:34 Na Dana halamíčka vzhledem k rozsahu řeči budu reagovat per-partes.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 V druhém odstavci se Honza dopouští protimluvu, když konstatuje, že nedisponujeme rozpočtovou rezervou a zároveň konstatuje, že předsednictvo předpokládá, že rezervu užije jako opravnou položku k nenaplněnému příjmovému řádku dary. Takovéto uvažování je zcela chybné. Rozpočet se sestavuje s tím, že jak jeho příjmové i výdajové položky se mají v největší možné míře, ideálně ze sta procent naplnit.
To bylo vysvětlováno na schůzi, kde jsi byl, takže by sis mohl odpustit mystifikaci členů a osočování předsedy.
Položka rezerva je navrhována jako nulová, protože do ní automaticky přepadne přebytek hospodaření z roku 2018. To bude cca něco mezi 100-130tis. Což ti bylo na schůzi taky vysvětleno. V rozpočtu jsou odhadovány dary cca 100tis. tento odhad vyhotovila centrála, my ho nemůžeme měnit, ale nevíme, jak centrála k tomu číslo dospěla a za takových okolností je velmi obtížné s ním počítat. Proto je uvažováno, že v nejhorším krajním případě, kdyby ty dary nebyly, budou dokryty z rezervy (která bude naplněna přebytkem z 2018, jak již byly řečeno). Pokud dary budou, máme rezervu předsednictva, kterou lze užít na cokoliv, vč. podpory pirátských akcí. Nevidím důvod k tomu zřizovat samostatnou položku a rozpočet drobit.
Jako součást té tajemné "centrály" se pokusím osvětlit, jak se k položce dospělo.

Jednotlivé reálné i odhadované příjmy v jednotlivých letech lze dlouhodobě najít v analytických podkladech: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =584535973

Pro Dary je to konkrétně záložka PDar, která počítá s konzervativním nárůstem dárů o 5% proti předchozímu roku. Ve (významných) volebních letech pak o 20 %. Tyto odhady jsou v tomto případě celkově dost mimo, v roce 2017 se vybralo celorepublikově přes 10x tolik co v roce 2016. Ovšem to dělá převážně centrála, kraje zařili všechno od násobného výběru od propadu na 0,-. Náš kraj ve Darech dlouhodobě roste, v roce 2016 jsme vybrali 25 tisíc, v roce 2017 již 82 tisíc, pro rok 2018 byl odhad 100 tisíc avšak darovací položky v našem rozpočtu uvádí hrubě přes 600 tisíc. Ovšem je třeba si uvědomit, že hodně z toho souvisí s komunálními volbami.
Až budou schváleny výsledky hospodaření za 2018, dojde i k úpravě analytických podkladů. Ovšem rozhodně bych neočekával, že opět vybereme 600 000,-. Samozřejmě lze dát podání FO, aby své podklady upravil, pokud existuje očekávatelný nárůst darů.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Petr.Kapounek
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 1774
Registrován: 13 črc 2009, 23:30
Profese: manažer, zastupitel
Bydliště: Prostějov
Dal poděkování: 769 poděkování
Dostal poděkování: 1359 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Petr.Kapounek »

Z těch 600tis bylo cca 400 tis na kampaň v Prostějově.
To je ten důvod, proč vyjadřuji k prognóze darů skepsi, neb ty dary se povětšinou týkaly voleb, ve kterých XOLK nějak figuruje - kraj, komunál, parlament. EU volby ale stojí úplně mimo.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Kapounek za příspěvek:
Vojtech.Pikal

!MAKE PEOPLE LEGAL AGAIN!
člen komise pro informatiku Olomouckého kraje
mail: petr.kapounek@sprintel.cz
tel: 774 444 725

Uživatelský avatar
Jan.Bednarik
Administrativní odbor
Příspěvky: 2788
Registrován: 24 říj 2017, 00:23
Profese: vývojář SW
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 6105 poděkování
Dostal poděkování: 7195 poděkování

Re: KF Olk 30/2018 Rozpočet pro rok 2019

Příspěvek od Jan.Bednarik »

Jen stručně...

Jsme politická strana, ne pořadatelská agentura. Naším úkolem je dělat politiku a pomáhat např. našim zastupitelům. Ať už finančně, tak osobní podporou a dobrovolnickou prací. 40tis pro komunální zastupitele je zoufale málo, i když bychom měli těch 150tis navrhovaných Danem na akce, tak si myslím, že by byly lépe využity investicí do politické činnosti. Akce jsou fajn, ale reklamu nám dělají hlavně politické výsledky.

Fundraising ano, ale je to úkol a práce pro celé KF, iniciativě se meze nekladou. Není problém připravit rozpočet a utratit nekonečně peněz. Ale myslím že už teď hospodaříme s více penězi, než nutně potřebujeme. Pro srovnání se mrkněte třeba na krajský rozpočet na rok 2017, což byl rok sněmovních voleb.
Daniel.Halamicek píše: 06 led 2019, 16:50 V druhém roce krátím na polovinu výdaje na krajské volby, neb si myslím, že je nutné do nich jít v koalici, a tedy se výdaje budou půlit.
Našich 500tis na krajskou kampaň je na poměry ostatních stran docela málo. A spíše s námi nikdo do koalice nepůjde, protože nám to nebude stačit, natož aby nám stačila polovina. Např. STAN za krajské kampaně v roce 2016 utratil 33,2mil, tj. cca 2,5mil za kraj.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Bednarik za příspěvky (celkem 3):
Vojtech.Pikal, Petr.Lysek, Petr.Kapounek

„Vidíš-li, že se člověk mýlí, nehněvej se naň. Pomni, že není možné mýlit se schválně.“ Seneca

člen CF • člen a dělník v TO (vývoj a správa systémů) • člen AO • předsedající CF
RV (11/2019–3/2023) • předseda OLK (6/2018–11/2019) • místopředseda MS Olomouc (12/2017–6/2018)
jan.bednarik@pirati.cz • 603 439 481 • pište mi na Zulip

Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Olomoucký kraj“