KF Pha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do Europarlamentu (rozprava)

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Zamčeno
Uživatelský avatar
Milos.Vlach
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 220
Registrován: 05 čer 2014, 20:14
Profese: UX Engineer, Designer, Zemědělec, DJ/VJ
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 55 poděkování
Dostal poděkování: 283 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do Europarlamentu

Příspěvek od Milos.Vlach »

Drazí pražští piráti, přátelé,
rád bych Vás požádal o krajskou nominaci do primárních voleb do Evropského parlamentu. Moje kandidátská řeč je dostupná v samostatném vláknu Celostátního fóra, proto ji zde již nebudu opakovat, jen uvedu, že jde o kandidaturu do čela a zbytku. V témže vláknu jsou také dostupné již položené dotazy a odpovědi na ně. Vaše případné dotazy prosím směřujte taktéž tam, ať neplevelíme zdejší společné vlákno. Nakonec bych Vás všechny chtěl požádat i o podporu mé kandidatury v rámci Celostátního fóra.

Díky a brzy na viděnou ;)

S pozdravem,
Miloš
Tito uživatelé poděkovali autorovi Milos.Vlach za příspěvky (celkem 3):
Eva.Ticha, Ladislav.Koubek, Pavel.Tauer
Uživatelský avatar
Eva.Ticha
Republikový výbor
Příspěvky: 301
Registrován: 06 dub 2018, 21:14
Profese: ekonomka
Dal poděkování: 1785 poděkování
Dostal poděkování: 503 poděkování

KF Praha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do EP

Příspěvek od Eva.Ticha »

Ahoj Pirátky a Piráti,

tímto si Vás dovoluji požádat o podporu v krajské nominaci do primárních voleb do Evropského parlamentu. Mou kandidátskou řeč a odpovědi na dotazy najdete v samostatném vlákně Celostátního fóra. Ucházím se o místa 2.-5. a dále na kandidátce. Vaše dotazy mi prosím pokládejte také ve vlákně Celostátního fóra. Děkuji.

Krátce k mé osobě. Byla jsem dlouholetou příznivkyní Pirátů a jsem hrdou Pirátkou a členkou Prvního Pirátského divadla. Aktivně se zapojuji do dobrovolné práce Pirátů v našem místním sdružení a ráda pomáhám i ostatním. Díky našemu týmovému duchu jsme v komunálních volbách v Praze 6 dosáhli vynikajícího výsledku a obsadili devět zastupitelských křesel, bohužel v opozici, ale je to pro nás výzva a příležitost se poučit, naučit a připravit se na vítězství v příštích volbách.

Budu moc ráda, pokud se rozhodnete mě podpořit také na Celostátním fóru.

Děkuji a přeji šťastný a úspěšný rok 2019.
Zdravím,
Eva
Tito uživatelé poděkovali autorovi Eva.Ticha za příspěvky (celkem 3):
Ladislav.Koubek, Pavel.Tauer, Lukas.Wagenknecht

Ing. Eva Tichá
Republikový výbor
místopředsedkyně ZK Pirátů Praha 6
RT finance, pracovní skupina Důchody Piráti,
KET územní rozvoj, KET životní prostředí

"Jediný člověk, kterým jste určen se stát, je člověk, kterým se rozhodnete být.“
Ralph Waldo Emerson

Uživatelský avatar
Jiri.Hoskovec
Příspěvky: 644
Registrován: 15 bře 2017, 12:45
Profese: Úředník
Dal poděkování: 904 poděkování
Dostal poděkování: 1385 poděkování

Re: KF Pha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do Europarlamentu

Příspěvek od Jiri.Hoskovec »

Drahé Pirátky, drazí Piráti,

děkuji Ondrovi za důvěru a doplňuji tímto kandidátský trojlístek z Prahy 6 a chci vás tímto požádat o krajskou nominaci své mateřské organizace. Má kandidátská řeč spolu s odpověďmi na pirátské FAQs je dostupná ve vlákně s mou nominací skupinou členů viewtopic.php?f=350&t=45188. Ucházím se o místa 2.-5. a dále na kandidátce, všechny dotazy zodpovím v odkazovaném či tomto vlákně. A hlavně naživo, třeba na nejbližší krajské schůzi-)

A protože nikomu se před silvestrovskou oslavou nechce číst dlouhé traktáty tak jednou větou co chci dělat (více kdyžtak v odkazovaném projevu-)
V Evropském parlamentu se chci věnovat tomu co umím: boji s finančním zločinem, daňovými podvody a vyvádění nedaněných zisků ze zemí EU.
Ondrej.Chrast píše: 06 pro 2018, 13:35 Rád bych ponoukl k napsání nominační řeči pro kandidaturu do Evropského parlamentu dva zástupce Prahy 6 – Jiřího Hoskovce a Miloše Vlacha. Měl jsem je možnost je důkladně poznat v komunální kampani Prahy 6 i MHMP - oba jsou nesmírně pracovití, kosmopolitně uvažující Piráti. EU potřebuje lidi jako jsou oni, progresivní, neuvěřitelně pracovité, poctivé a s jasnými názory na svět i EU jako celek, které umí jasně formulovat. Oba mají, dle našich diskuzí, jasnou vizi svého případného působení, věřím, že vhozenou rukavici nenechají v ringu a představí svou vizi. S kandidaturou oba stále trochu váhají, se slovy, jestli by neměli kandidovat zkušenější Piráti, kteří mají ve straně více „odpracováno“. Myslím, že oni dva však mohou s klidným srdcem říci, že díky své efektivitě a neuvěřitelnému nasazení mají odpracováno za poslední rok/dva opravdu hodně. Ostatně, myslím že je stejně znáte sami dobře... Kluci neváhejte.
A samozřejmě, přihřeji vlastní polívčičku Prahy 6 - Praha 6 jako nejmezinárodnější čtvrť republiky by měla mít své zástupce na kandidátce. My tu máme letiště, ze kterého se všichni do EU parlamentu budete dostávat, takže cítíme určitou odpovědnost za celou kandidátku… :-)
Děkuji a krásnému novému roku vstříc!:-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Hoskovec za příspěvky (celkem 4):
Ladislav.Koubek, Ondrej.Chrast, Lukas.Wagenknecht, Anna.Filinova
Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5079
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7466 poděkování
Dostal poděkování: 7689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do Europarlamentu

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Ahoj pražští Piráti,

v souladu s § 21, odst. 1, písm. a) jednacího řádu celostátního fóra tímto pokorně žádám o nominaci do volby do Evropského parlamentu krajským fórem:

https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#navrhovani_kandidatu

Mám zájem kandidovat na všechny pozice na kandidátní listině, tedy včetně lídra, případně čela kandidátky. Již jsem se představil osobně na zasedání krajského fóra, leč dovolím si zkopírovat svoji nominační řeč k nominaci skupinou členů:

Již za několik málo měsíců čeká Evropskou unii zásadní událost: volby do Evropského parlamentu, jedinou celoevropskou instituci, která je přímo volena občany. Pro české Piráty to budou druhé evropské volby.

Od minulých voleb, které proběhly v roce 2014, došlo k mnoha změnám: pro Evropu i Piráty, a to nejen ty české. Zaznamenali jsme zasažení evropské politické scény tzv. migrační krizí, brexit, ukončení dlouhodobého paktu mezi frakcemi EPP a S&D, ale i nárůst úspěchu Pirátů v Evropě a to zejména v Česku.

Pro volby v roce 2014 jsem získal důvěru celostátního fóra k tomu, abych mohl kandidovat na druhém místě na kandidátní listině. Rád bych o tuto důvěru opět požádal i pro volby v příštím roce.

Marně přemýšlím, co se na mých postojích ve vztahu k Evropské unii změnilo. Vlastně ano, změnilo. Nyní jsem více než kdy předtím přesvědčen o tom, že Evropská unie je pro úspěch zemí v Evropě životně důležitý projekt.

Pirátské hnutí v této záležitosti hraje extrémně důležitou roli. Za své již více než sedmileté politické působení v pirátském hnutí, ať už jako spolupředseda Pirate Parties International nebo mezinárodní koordinátor za českou Pirátskou stranu jsem nezaznamenal, že by Piráti stavěli svoje národní zájmy nad zájmy evropské. A přesně takovou politiku Evropská unie potřebuje. Piráti dokáží napříč Evropou táhnout za jeden provaz. Již v minulých evropských volbách jsme kandidovali s mottem "Evropa je naše moře!" a v tom se nic nezměnilo. Držíme kurz!

Rok 2019 bude průlomový. Pevně věřím, že pro Piráty to budou nejúspěšnější evropské volby v dosavadní historii, a to jak co se týče počtu zvolených Pirátů, ale i počtu zemí, za které budou Piráti zvoleni.

Jako Pirát, který se od roku 2003 zajímá o evropskou politiku, bych rád kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. Mé stručné představení je k dispozici na pirátských stránkách:

https://wiki.pirati.cz/lide/marcel_kolaja

Děkuji za vaši podporu a užijte si zítřejší Public Domain Day!

https://en.wikipedia.org/wiki/Public_Domain_Day

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu

SvobodaTom
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 27
Registrován: 20 srp 2018, 09:45
Profese: ICT manažer
Dal poděkování: 16 poděkování
Dostal poděkování: 28 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tomáš "Kyborg" Svoboda - nominace do primárek EP

Příspěvek od SvobodaTom »

SvobodaTom píše: 29 lis 2018, 23:06 Vážení přátelé, tímto se chci přihlásit ke kandidatuře do voleb do Evropského parlamentu za Pirátskou stranu a ucházet se o nominaci tohoto fóra.
Mohu nabídnout:
- Prozápadní a proevropskou orientaci
- Znalost Evropského parlamentu
- Dlouholeté zkušenosti
-- s tvorbou politických programů ohledně digitálních agend a ICT
-- z disentu v minulém režimu
-- manažera ICT ve velkých veřejných organizacích
-- inovativního podnikatele v digitálních komunikacích
..........
Vážení přátelé, pokud znáte někoho, kdo by lépe než já reprezentoval pirátské ideje v Evropském parlamentu, volte ho. Pokud ne, pak prosím svěřte svůj hlas mně, v tomto okamžiku tak, že této zprávě udělíte “palec nahoru”.
Rád bych upřesnil svou kandidaturu: Chci kandidovat do "čela" a na "ostatní".

Dále doporučuji přečíst teze mého politického programu digitalizace download/file.php?id=20561 který jsem v minulosti sestavoval pro KDU-ČSL. U některých Pirátů výskyt této zkratky vyvolává alergickou reakci, ale pak je druhá skupina, kteří si text přečetli a zjistili, že se pod něj jako Piráti mohou s chutí podepsat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi SvobodaTom za příspěvek:
Michal.Jokes
Uživatelský avatar
Petr.Jirman
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 55
Registrován: 01 led 2019, 11:48
Profese: auditor EK
Dal poděkování: 74 poděkování
Dostal poděkování: 124 poděkování

Re: KF Pha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do Europarlamentu

Příspěvek od Petr.Jirman »

Ahoj Pirátky a Piráti,

tímto bych si Vás rád dovolil požádat o podporu v krajské nominaci do primárních voleb do Evropského parlamentu. Rád bych se ucházel se o místo od 2. až 28. místo na kandidátce.

Kdo jsem:

Jmenuji se Petr Jirman, je mi 41 let, ženatý se závazky (2 děti), pocházím z Jablonce nad Nisou, absolvent VŠE (mezinárodní vztahy a integrace EU). Nikdy jsem zatím nebyl členem žádné politické strany ani hnutí. Přes 13 let (od června 2005) jsem zaměstnancem Evropské komise v Bruselu. V průběhu prvních pěti let jsem pracoval v EK na Generálním ředitelství pro informační společnost (dříve DG INFSO, dnes DG CONNECT) v oblasti financování a administrativní kontroly evropského výzkumu a vývoje v oddělení NANOELECTRONICS.

V červnu 2010 jsem pak nastoupil na Generální ředitelství pro regionální politiku (DG REGIO) na pozici hlavního auditora zodpovědného za audit dvou největších strukturálních fondů v České republice (ERDF a CF). Do mé pravomoci spadal audit finančních prostředků určených v programovém období 2007 až 2013 pro ČR v odhadované výši 500 miliard korun, jež zahrnoval 14 operačních programů (Doprava, Životní prostředí, Podnikání a inovace, Integrovaný operační program, Výzkum a vývoj pro inovace, Technická pomoc, Praha Konkurenceschopnost a 7 regionálních programů včetně nejproblematičtějších ROPů Severozápadu a Středních Čech).

V rámci výše uvedených programů jsem z pozice vedoucího auditora vedl řadu auditních misí EK v ČR, auditoval konečné příjemce a jejich projekty, české orgány poskytující dotace (ministerstva a regionální rady) a rovněž české auditory strukturálních fondů Ministerstva financí, kteří se Komisi ze své činnosti zodpovídají. K mojí práci jsem rovněž využíval spolupráci, dokumenty a zprávy různých jiných institucí např. Evropského účetního dvora či OLAFu (protikorupční útvar Komise).

Na základě své činnosti jsem mimo jiné navrhoval svým nadřízeným pozastavování problematických programů a výši finančních korekcí, které poté EK schvalovala. Na můj nezávislý úsudek spoléhala úřednická a politická reprezentace Evropské Komise při vydávání každoročních výročních zpráv a formování přístupu vůči České republice v této oblasti. Účastnil jsem se řady různých interních i externích expertních jednání, konferencí, ale i argumentačně vyhrocených debat, kde jsem obhajoval své zjištění, které mnohdy znamenaly stamilionové a miliardové finanční dopady.

V roce 2014 mne oslovil tehdejší první náměstek na ministerstvu financí a dnešní senátor Lukáš Wagenknecht s nabídkou práce externího poradce na ministerstvu. Po dohodě mezi EK a MF od září 2015 působím jako externí poradce ředitele odboru Auditní orgán na MF, pod něhož spadá veškerý audit strukturálních, norských/EHP a migračních fondů v ČR. Pro upřesnění, nejsem zaměstnancem MF, ale pouze externí poradce, jsem placen stále Evropskou komisí. Ukončení této dočasné výměnné stáže s návratem do Bruselu je domluveno na září 2019.

Výsledky mé auditní práce:

Při mém nástupu v roce 2010 na pozici auditora Evropské komise pro Českou republiku se zdálo, že je využívání strukturálních fondů v ČR bezproblémové. Bohužel, výsledky již prvních auditních misí Evropské komise, které jsem vedl od roku 2010, začaly poukazovat, že tomu tak ve skutečnosti není. V našem oddělení jsme dospěli k faktickému závěru, že v České republice dochází k opakovanému selhání celého mechanismu využívání strukturálních fondů včetně nezávislosti v té době decentralizovaného Auditního orgánu, a pozastavili jsme proto veškeré platby do ČR v naší gesci. K podobným výsledkům o nefunkčnosti auditu v ČR ve stejné době došli nezávisle na nás také auditoři Evropského účetního dvora v Lucemburku.

Na základě mých auditních zpráv byla například Komise nucena v roce 2012 vyměřit finanční opravy v souhrnné výši kolem 20 miliard korun. Mezi moje auditní mise patřily i mediálně známé kauzy ROP Střední Čechy (Rath a nemocnice) nebo ROP Severozápad (Kušnierz, Krajská Zdravotní atd), kde nás Česká televize doslova naháněla kolem budovy Regionální rady v Ústí nad Labem a přitom omylem natočila naše dvě tlumočnice, které poté celý den vydávala ve zpravodajství ČT za auditorky z Bruselu (byli jsme tam 3 muži).

Kromě výše uvedených nesrovnalostí a finančních oprav Evropská komise na návrh nás auditorů rovněž apelovala na Českou republiku, aby upravila svoje vnitřní legislativní podmínky z hlediska prevence výskytu zneužívání evropských dotací do budoucna. Podařilo se nám např. prosadit, aby Evropská komise (Doporučení Rady EU z roku 2011 pro nutné reformy v ČR) vyžadovala od ČR přijmout zákon o státní službě, s jehož účinností české úřady váhaly již od roku 2002 a který ČR jako jediná země EU něměla v účinnosti. V témže dokumentu Rady EU jsme doporučili i zrušení struktury anonymních akcií (bohužel následně nahrazeno v české legislativě jinými instrumenty – kmenové listy a svěřenské fondy).

Rovněž jsem jménem auditu na DG REGIO přispěl do protikorupční zprávy Evropské komise, která obsahovala i kapitolu týkající se ČR. V daném období díky EK došlo v ČR k ukončení neblahé praxe využívání „losovaček“ v zadávacích řízeních (viz slavná karlovarská losovačka) a od 2014-2020 je rovněž nutno rozkrývat konečné vlastníky příjemců eurodotací, což EK ustanovila v dohodě o partnerství platné pro všechny operační programy v období 2014-2020.
Pro česká média byla a stále je oblast kontroly/auditu eurodotací velice zajímavé téma, a proto jsem připravoval i řadu podkladů pro tiskové mluvčí Komise, jejichž prostřednictvím odpovídala na dotazy českých i zahraničních novinářů či interpelace europoslanců k tomuto tématu (na konci tohoto dokumentu uvádím některé vybrané články z médií z let 2010 až 2014, které se s větší či menší mírou přesnosti zaobíraly výsledky naší auditní činnosti).

Moje představa, jak mohu pomoci věci měnit k lepšímu v EP:

V ČR, ale v jiných státech EU, je jedním ze zásadních problémů vyhledání a potrestání skutečných viníků řady případů zneužití evropských fondů. Taková situace vyúsťuje v to, že sankce ze zjištění Evropské komise nakonec z různých důvodů zaplatí národní daňový poplatník, který o tom ani neví, a nikoliv konečný viník, což není efektivní řešení.

Dalším závažným problémem je, že častokrát je za největší problém při rychlém „čerpání“ eurodotací označen samotný auditor, a nikoliv ten, kdo danou nesrovnalost způsobil či poskytovatel dotace, který chybu či podvod nedokázal odhalit. Jsou zde tendence pod rouškou snižování administrativní zátěže k legislativnímu omezování rozsahu auditní a kontrolní činnosti, což dle mého osobního názoru opět není ten správný směr. Zjednodušení si umím představit v jiných oblastech, například v nekompromisní redukci některých podporovaných oblastí.

Rád bych konstruktivně pomohl při preventivním i represivním řešení problému zneužívání finančních prostředků EU a rovněž pomohl posílit roli a nezávislost auditu v oblasti strukturálních fondů a tím tak pomohl chránit finanční zájmy českých i evropských daňových poplatníků. Je nesmírně důležité financovat pouze ty aktivity a příjemce, kteří to doopravdy potřebují a nikoliv nehospodárné projekty a různé klientelisticko-korupční sítě, které narušují nejen hospodářskou soutěž, ale zejména morálku společnosti a důvěru v celý evropský projekt.

Domnívám se, že díky svým zkušenostem a rozsáhlým kontaktům v oblasti auditu strukturálních fondů (DG REGIO, DG EMPL, EÚD, OLAF atd) z pozice bruselského „insidera“ bych mohl být jeden z nejvhodnějiších kandidátů, který se může problému EFEKTIVNÍ KONTROLY a AUDITU EURODOTACÍ věnovat na půdě EP okamžitě, bez velkého rozkoukávání či zaškolování. S tímto tématem souvisí i otázky rozkrývání skutečných majitelů příjemců dotací a veřejných zakázek, legislativní úprava a prevence střetu zájmů, a v neposlední řadě i nezávislá a otevřená státní správa, zejména pak funkční a nezávislý audit. Další oblastí, kterou bych aktivně sledoval, by bylo odhalování podvodů s EU fondy na různých úrovních, zejména pak nastavení, funkčnost a první výsledky nově vznikajícího útvaru evropského prokurátora.

Z výše uvedených důvodů bych rád své bruselské know-how poskytl Pirátům na kandidátce při volbách do Evropského parlamentu v květnu tohoto roku a pokud uspěji, pak konkrétně jako člen (nebo alespoň substitute) ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu (CONT Committee), kde bych své znalosti a zkušenosti mohl nejlépe uplatnit a kde bych se i pokusil usilovat o pozici ve vedení výboru. Jednání výboru CONT jsem se již osobně zúčastnil ze své pozice v EK, kde jsme europoslancům se svými nadřízenými vysvětlovali některé okolnosti týkající se auditů EK v ČR.

Co se týče národní (české) úrovně, rád bych aktivně působil i zde. V případě účasti ve volbách do EP to v praxi znamená cestovat mezi Bruselem a ČR a o problémech se strukturálními (a i zemědělskými fondy) otevřeně a fundovaně diskutovat na všech úrovních. Není mnoho MEP, kteří by tématu rozuměli opravdu do hloubky technického detailu. Jsem schopen v relativně krátkém časovém intervalu sestavit kvalitní analyticko-auditorský tým, který by byl financován ze zdrojů EP na asistenty, a jehož výstupy by mohli využívat nejen ostatní pirátští MEP a Piráti v České republice, ale i všichni ostatní MEP a zejména pak celá česká veřejnost.

Rozumím tomu, že jako nečlen pirátské strany, který se navíc do současné doby z důvodů své pracovní pozice nemohl nijak veřejně angažovat, jsem v určité nevýhodě. Na druhou stranu i přes jistá omezení, která bude způsobovat vázanost mé osoby profesní mlčenlivostí vůči EK i MF, se domnívám, že téma, které reprezentuji, ve společnosti rezonuje a ve spojení s mým profilem by mohlo být pro kandidátku Pirátů velice zajímavé.

Pokud byste měli jakýkoli dotaz, můžete mi napsat na email petr@glass.cz nebo třeba tady na fóru. Pokud jste dočetli až sem, tak děkuji za trpělivost a za případnou podporu budu rád jak zde na krajském fóru, tak i na celostátním.
Budu se těšit na případné setkání v blízké budoucnosti.

S pozdravem
Petr Jirman

Pár článků z médií týkající se auditu Evropské komise v minulých letech:

Česká televize: EK navrhuje Česku škrtnout 25 miliard, bude se ještě vyjednávat
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... yjednavat/

Česká televize: Za špatné čerpání dotací zaplatí Česko jednu miliardu eur
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... iardu-eur/

Český rozhlas: Dvacet minut Radiožurnálu o Severozápadu
28.03.2013 17:05 rozhovor s Lukášem Wagenknechtem o fungování ROP Severozápad,...
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2857007

Český rozhlas: Brusel chce ze severozápadních Čech zpátky dvě a půl miliardy korun
http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/1171820

Česká pozice: Zdrcující kritika z Bruselu: Ministerstvo financí selhalo v dohledu nad eurodotacemi
http://ceskapozice.lidovky.cz/zdrcujici ... zice_83892

Česká pozice: Kalouskova hra o 2,6 miliardy aneb kdo může za špatně rozdělené dotace?
http://ceskapozice.lidovky.cz/kalouskov ... ice_107445

Aktualne.cz: Česku selhala kontrola, EU hrozí zastavením dotací
http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy ... ?id=725564

Aktualne.cz: Brusel rozhodl: Česko přijde o více než miliardu eur
http://aktualne.centrum.cz/domaci/polit ... ?id=757047
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Jirman za příspěvky (celkem 3):
Lukas.Wagenknecht, Jiri.Bruzek, Jitka.Novotna
Názory uvedené v tomto článku/v této řeči jsou mé osobní a nemohou být nijak připisovány Evropské komisi.
Uživatelský avatar
Alice.Hamalova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 312
Registrován: 22 led 2018, 19:14
Dal poděkování: 364 poděkování
Dostal poděkování: 671 poděkování

Re: KF Pha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do Europarlamentu

Příspěvek od Alice.Hamalova »

Ahoj Piráti a Pirátky,

chtěla bych nominovat Alixe Guillarda do primárních voleb do Evropského Parlamentu.
Alixe si vážím pro jeho otevřenost a vždy optimistický přístup. Dělá věci, protože si myslí, že jsou správné, ne proto, že si myslí, že budou úspěšné. Alix je dlouhodobě politicky aktivní jak u nás tak i ve Francii, odkud pochází.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Alice.Hamalova za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Lukas.Wagenknecht, Jitka.Novotna
Uživatelský avatar
aloxe
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 9
Registrován: 16 led 2013, 21:35
Profese: webmaster
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 18 poděkování

Re: KF Pha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do Europarlamentu

Příspěvek od aloxe »

Dobrý den,

tímto bych rád požádal o vaši podporu v primárních volbách na pirátskou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu.

Nejsem člen strany, jsem jenom příznivec. O členství jsem před lety usiloval, ale nebylo mi umožněno z důvodu občanství. Nejsem aktivní na Pirátském fóru, protože psát česky, je pro mě těžký úkol. Ale rád jdu s českými Piráty na pivo. :-)

Myslím, že být zahraničním pirátským kandidátem v České republice je velice zajímavé, protože mi to umožňuje oslovit evropské občany, kteří zde také bydlí a mohou hlasovat. To ukazuje, že Piráti umí pracovat s cizinci a že Evropa funguje. Toto je, co chci hlavně ukázat během kampaně dohromady s ostatními kandidáty.

Dříve jsem již kandidoval jako francouzský Pirát do francouzského parlamentu v roce 2012 a 2013. Piráti ve Francii neměli moc velkou šanci na vítězství kvůli politickému systému, ale kandidoval jsem, abych propagoval pirátské myšlenky.

O mně

Pro kandidáty je obvyklé říci něco o svém životě, takže začnu popisovat svůj životní příběh. Narodil jsem se v evropském městě vedle Paříže. Před studii na VŠ jsem pracoval jako stavitel v okolí Paříže. Zásadní pro mě byl objev Internetu jako svět sdíleni, v roce 1997. Od té doby jsem se chtěl podílet na tom. Pracoval jsem ve cybercafé, pro Linux startup a poté pro správce internetu (francouzský registr domén, později i evropský IP registr a český registr domén). Měl jsem a stále mám zájem o svobodný (otevřený) software. Věděl jsem, že jej musíme bránit. Moje první politické akce byly mezi lety 2003 a 2005 během diskuze o zakoně “software patent” v Evropském parlamentu. Zapojil jsem jako zastupitel a předseda pařížské linuxové organizace Parinux i jako občan. Sledoval jsem celý zákonodárný proces a učil jsem se, jak funguje. Bylo to pro mě velice zajímavé. A nakonec jsme vyhráli! \o/

Ve Francii jsem žil do roku 2006, kdy jsem se přestěhoval do Amsterdamu. Od roku 2012 bydlím v Praze. S francouzskými Piráty jsem začal spolupracovat v roce 2012, kdy strana hledala kandidáty pro parlamentní volby. Byl jsem náhradník ve čtvrtém obvodě pro Francouze v zahraničí. V roce 2013 jsem se stal kandidátem v osmém obvodě pro Francouze v zahraničí. Výsledek nebyl příliš dobrý, ale byl jsem vidět a slyšet. Založili jsme pirátskou skupinu pro Francouze, kteří žijí mimo Francii. Byli jsme aktivní okolo voleb přes Internet (2 soudní líčení [1] a [2]), soukromí, geoblocking, svatba pro všechny a další. Dnes je skupina skoro prázdná, pomáhám Pirátům kde bydlim.

Moje pomoc je limitovaná, protože se zatím nezvládám bavit s českými lidmi, kvůli jazykové bariéře. Ale v poslední komunální kampani jsem rozdával Pirátské listy, nafukoval balónky na stánku nebo pomáhal na směnárnách. Dříve jsem pomáhal i s happeningem v Drážďanech a lepil plakáty v Norimberku. Jistě mohu a chci pomoci v kampani pro evropské volby.

Co budu dělat v europarlamentu

Rád hledám v nové projekty, které jsou zajímavé nebo kde hrozí nějaké riziko. Věnoval jsem zákonu o internetových volbách ve Francii, zakonu o francouzské reprezentaci v zahraničí a bedlivě jsem sledoval i dalších zákony. Věnoval jsem se tomu jako občan ve volném čase, ale v budoucnu bych se rád věnoval této problematice naplno.

Jestli bych si mohl vybrat své téma, bude to CULT (Výbor Evropského parlamentu pro kulturu a vzdělávání ). Protože kvalitní vzdělání pro všechny je to, co Evropa potřebuje, abychom se nevrátili do minulosti. Mám zájem i o výbory LIBE (Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci) a IMCO (Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů).

Další důležitá věc, kterou každý kandidát a poslanec musí udělat, je vysvětlovat, co děláme, co dělá Evropské Unie pro nás, jak funguje a jak se lidé mohou podílet participaci. Europoslanci řeší důležité věci, každý den, ale v médiích vidíme jen protesty a technokratické diskuze. To můžeme změnit, ale čeká nás hodně práce.

Mimo jiné chci otevřít dveře parlamentu pro nové generace. Obdivuji, jak Amelia Andersdotter otevřela svůj kabinet pro stážisty a brigadniky. Doufám, že Piráti budou následovat její příklad a udělají i vic.

Ten text jsem napsal já, ale byl opraven.
Tito uživatelé poděkovali autorovi aloxe za příspěvky (celkem 7):
Dalibor.Zahora, Janka.Michailidu, Lukas.Wagenknecht, Michal.Jokes, Alice.Hamalova, Lydie.Bartosova, Lenka.Kozlova
Uživatelský avatar
Lucie.Seguin
Člen KS Praha
Příspěvky: 96
Registrován: 08 lis 2018, 21:17
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 556 poděkování
Dostal poděkování: 195 poděkování

Re: KF Pha 49/2018 Nominace KS Praha pro volby do Europarlamentu

Příspěvek od Lucie.Seguin »

Milí piráti,

po pečlivém uvážení jsem se rozhodla vás požádat o podporu mé kandidatury v primárkách pro volby do EP 2019.
Stručně se představím: narodila jsem se v Praze v 1973. Do dospělosti jsem vkročila během euforických týdnů konce roku 1989 a od té doby se nikdy nepřestala zajímat o politické dění.
Původem z nekomunistické rodiny znám cenu svobody a demokracie.
Po maturitě v 1992 jsem studovala technologii orchrany prostředí na VŠCHT, do roku 1995.
V 1991 můj skautský oddíl spolupracoval se skupinou francouzských skautů, kteří cestovali napříč Evropou a prováděli průzkum veřejného mínění mladých lidí na vývoj Evropy. Na jejich cestě se zastavili v Praze a následně měli odjet do Jugoslávie. Leč jugoslávský konflikt nabíral na síle, a tak nakonec tuto etapu vynechali a zůstali déle v Československu. V roce 1995 jsem s jedním z nich odešla do Francie. Dnes máme tři dospělé syny (1997, 1999, 2000) a od 2007 žijeme v Praze. Tenzi, která letos vyústila v hnutí žlutých vest, jsme pociťovali už tenkrát, a Prahu vyhodnotili jako místo, kde bude rodině nejlépe.
V letech 1995 - 2000 jsem studovala angličtinu a němčinu, ve francouzštině, nejprve rok na univerzitě v Caen a poté 4 roky na univerzitě v Bordeaux. Skloubit mateřství a vysokoškolská studia nebylo snadné, hodně mě to zocelilo.
Během následujících let jsem nasbírala rozličné zkušenosti. Pracovala jsem v exportu v několika různých firmách (Grace-Darex, Sealed air, Brancher). V portfoliu jsem měla klienty z Německa, Skandinávie, Švýcarska, Beneluxu a střední a východní Evropy (včetně Ruska - vzhledem k dobovému kontextu jsem se v letech 1982 - 1992 učila rusky).
Po návratu do Prahy jsem se věnovala překladům evropských patentů z francouzštiny do češtiny, tlumočení a CRM (Savencia, Peterka & partners, Johnson & Johnson).
V letech 2010 a 2014 jsem kandidovala v komunálních volbách jako nestraník s podporou Strany zelených.
Letos moji synové dospěli, postupně se osamostatňují, a mně se tím otevřela možnost plně se věnovat věcem veřejným, jak jsem si to vždycky přála, ale potřeba budovat rodinné zázemí mi to příliš neumožňovala.
Dnes mám již vybudováno a věnuji se záležitostem, které mě naplňují. V říjnu jsem se stala pirátskou místostarostkou městské části. Děkuji pirátům za to, že v čase mé hluboké skepse z politického vývoje v ČR mi ukázali směr. Jsem hrdá, že s vámi držím kurz. A jsem připravena vyplout do Evropy, k čemuž mám plnou podporu koaličních partnerů v našem zastupitelstvu. Post pirátského místostarosty by zůstal zachován.
Uvědomuji si, že jsem u pirátů nováček. Na druhou stranu mohu nabídnout jedinečný mix zkušeností získaných během let a doplnit tak mladý potenciál pirátů. Těším se, až se co nejdříve stanu členem strany. Vzhledem k tomu, že moje rodina je již zajištěná, dala bych polovinu příjmů a výhod europoslance k dispozici pro rozvoj strany.
Jsem Evropanka, žena a matka - i to jsou moje síly. Moje blízká rodina (sourozenci a jejich rodiny) žijí od Uppsaly po Milano.
Jsem připravena se angažovat naplno, na volitelných místech, včetně leadera. Zároveň si uvědomuji důležitost spolupráce s odborníky, především v rámci pirátské strany, kterou reprezentujeme. Díky působení ve firmách ve Francii mám na české poměry nadprůměrně vyvinutý smysl pro týmovou práci. Ten doplňuji dobrou organizací a smyslem pro zodpovědnost, který je silnou stránkou Čechů.
V EP bych se ráda začlenila do výborů ENVI a FEMM. Považuji je za klíčové a vhodně doplňující zájmy ostatních pirátských kandidátů, působících především v oborech informatiky a financí.
V ekologii se angažuji od dob, kdy jsem si po gymnáziu vybrala studium technologie ochrany prostředí. Narazila jsem na limity, co pro věc mohu udělat jako jadnotlivec a občan. Ani jednotlivé státy problematiku nevyřeší, pokud nebudou spolupracovat. Evropa je logický další stupeň působení.
Práva žen a rovné možnosti všeobecně jsou další téma, které je mi blízké. Z vlastních zkušeností vím, nakolik je složitější se prosadit v korporátním prostředí jako žena a matka. Vím, jak se liší české prostředí například od švédského a co ženy potřebují k tomu, aby mohly lépe skloubit mateřství a kariéru. Ženy jsou v průměru vzdělanější, ale jejich platy jsou o pětinu nižší a jsou méně zastoupené ve vysokých funkcích. Jejich potenciál není plně využitý. Z celosvětového hlediska jsou sice evropské statistiky relativně příznivé, ale rozhodně není vyhráno.

Milí piráti, děkuji za pozornost. Jsem vám k dispozici a ráda zodpovím vaše dotazy. 3/1/19 budu na krajské schůzi.

Lucie Seguin
Uživatelský avatar
Radek.Oborny
Člen KS Praha
Příspěvky: 29
Registrován: 13 úno 2017, 07:43
Profese: Inženýr
Dal poděkování: 16 poděkování
Dostal poděkování: 45 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nominace Radka Oborného pro volby do Europarlamentu

Příspěvek od Radek.Oborny »

Ahoy Piráti

Jmenuji se Radek Oborný (wiki) https://wiki.pirati.cz/lide/radek_oborny a přesto že nejsem v pirátských řadách zatím známý, poprosím vás o krátkou pozornost a dovolím se představit jako kandidát do Primárek do Evropského Parlamentu.

Obrázek

Piráti, me and EU.

Piráty volím od roku 2014, od posledních voleb do EP a stranu jsem začal aktivně sledovat od loňského roku, kdy jsem se přihlásil do volební komise v rodné Olomouci.
V listopadu se stal členem MS Prahy 2, s jehož členy jsem se seznámil v červnu tohoto roku při přípravě kampaně do komunálních voleb, v nichž jsem kandidoval do zastupitelstva z 15. místa a podílel se na volební kampani. V MS jsem zatím žádnou funkci nezastával, protože jsem se rozhodl absolvovat stáž v EC do DG RTD (Výzkum a Inovace) Možnost podívat se pod poklici EU mi v mnoha ohledech otevřela oči.
Po pár týdnech stáže jsem velmi rychle pochopil, proč lidé v ČR Evropské instituce tak často odsuzují. Když pomineme negativní mediální masáž a minimum zajímavých reportáží, lidé nemají osobní kontakt, a tudíž ani vztah s úředníky nebo politiky. Právě toto rozdělení rozhodujících „elit“ od „poddaných“ způsobuje nevraživost, která zpomaluje cestu k jednotné Evropě.
Ve zkratce, občané často zapomínají, že eurokraté jsou jen obyčejní lidé, ale na druhou stranu to zapomínají i eurokraté samotní a po mnoha letech práce v institucích se vzdálí běžným obyvatelům a jejím životním podmínkám a nejsou vždy připraveni se jim zpět přiblížit.
Pirátský přístup k politice je mi v tomto směru velmi sympatický, protože zastávám názor, že politika nemá být elitářská záležitost, ale občanská, zajímavá a dostupná pro každého. A Evropa má být liberální a progresivní kontinent.

Proč bych chtěl do EP?

Po 12 letech strávených v UK, FR, NL a v současné době v BE mám dobré ponětí životě v Evropě a hovořím plynně Anglicky, Francouzsky, Holandsky a komunikativně Německy. V nových prostředích se velmi rychle zorientuji, dokážu hladce navazovat kontakty a vlastní aktivitou a pozitivním přístupem bych zajistil PS dobrou viditelnost v EP. Česko potřebuje jako zástupce v EP Evropana s novým pohledem na věc a tím bezpochyby jsem. Taky je třeba, aby se EP omladil, jelikož s průměrným věkem přes 55 let mu chybí dynamika a odvaha dělat nepopulární rozhodnutí, kterých bude v budoucnu třeba více.

Ve funkci bych se chtěl nejvíce soustředil na oblast udržitelného rozvoje a životního prostředí, zejména pak problematice vody, která je mi profesně blízká. Dále mě zajímá problematika financování vědy a výzkumu, kterou se současně v EC zabývám (FP8 a H2020 a příprava Horizon Europe v oblasti cirkulární ekonomiky)
Vzdělání mám z Biotechnologie (BSc) a Chemické technologie (MSc) a moderní technologie a věda jsou mým koníčkem i profesí a věřím, že v nejen v EP, ale ve veřejných institucí by mělo být více zástupců s technickým vzděláním nebo praxí, kteří se dokážou dobře orientoval v prostředí 21. století a mají pro něj cit. Nejraději komunikuji fakticky, koncentrovaně a krátce.
Současná afiliace jediné pirátky v EP (Julia Reda) s Greens/EFA mi je sympatická, ale při vyjednáváních o formaci nových frakcí bych upřednostňoval, kdyby piráti dostali i své jméno do názvu, samozřejmě pokud by bylo odpovídající zastoupení. Během mandátu budu také často pořádat akce v ČR pro setkání se s občany. Vše v pirátském duchu otevřenosti a lidského přístupu.

Je to kampaň

Na kandidátce bych rád do pozice v top 10, jako motivaci pro co nejaktivnější zapojení se do kampaně, které jsem ochoten věnovat většinu svého času. Kampaň bych si poctivě odpracoval a založil bych ji na kontaktu s voliči, jak osobně, tak přes sociální média a začal bych s ní ihned po odhlasování kandidátky ještě během pobytu v Bruselu do konce února. Do ČR se opět na delší dobu vrátím na počátku března, kdy bych se připojil ke kontaktní kampani v Praze a v rodné Olomouci.
Rád bych oslovil zejména mladé voliče a prvovoliče a dostal je k volbám. Věřím, že významná voličská základna PS se dokáže dobře shlédnout v mladém a perspektivním kandidátovi.

Bude mi ctí představit se na dnešní (3.1.19) KS v Praze a zodpovím osobně na dotazy a rád vás přesvědčím, že si zasloužím vaši podporu a hlas. Samozřejmě budu sledovat dotazy i zde na fóru a budu se snažit co nejdříve odpovědět.

váš Radek
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“