KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Jihočeský kraj, Krajsti predsedajici, KoKS Jihočeský kraj, Administrativa-KS Jihočeský kraj

Uživatelský avatar
Josef.Spak
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 1106
Registrován: 24 zář 2017, 23:50
Profese: Programátor
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 1833 poděkování
Dostal poděkování: 1111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Josef.Spak »

Matej.Sandor píše: 11 pro 2018, 09:53 Bude možnost pro jednotlivé kandidáty se u vás v kraji představit osobně na jednání krajského fóra, nebo před CF bude možnost se představit jenom tady online?
poslední zasedání KF bylo 25.11., zatím není nic svolané a nevím jestli bude
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Spak za příspěvek:
Matej.Sandor
Uživatelský avatar
Ladislav.Koubek
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 113
Registrován: 05 říj 2017, 11:49
Profese: E-government specialista PK Piráti
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 123 poděkování
Dostal poděkování: 238 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Ladislav.Koubek »

Ahoj Pirátky, Piráti a Piráčata celého Jihočeského kraje!

Rozhodl jsem se kandidovat na čelo pirátské kandidátky do Evropského parlamentu (EP). Nechci působit jako „ten Pražák“ a chci zde deklarovat, že roli europoslance bych vykonával v zájmu všech Pirátů nezávisle na tom, odkud pocházím (mimochodem 20 let svého života jsem prožil v Mladé Boleslavi). Proto se v rámci primárek ucházím i o nominaci ze strany jihočeského KS.

Nejprve mi dovolte se představit a následně pak uvést, jakým způsobem chci hájit zájmy Pirátů a České republiky v EP.

Jmenuji se Láďa Koubek, je mi 39 let. Jsem Pirát aktivní v místním sdružení Praha 10 (a nově i neuvolněný zastupitel). Účastním se aktivit Zahraničního odboru a podílím na činnosti poslaneckého resortního týmu "Evropa, Zahraničí, Obrana". Jsem členem předsednictva Pirate Parties International. Posledních 10 let jsem hájil zájmy ČR v zahraničí, spolupracoval jsem s Evropskou komisí a jako expert OSN na rozvojovou a humanitární pomoc jsem pracoval ve východní Evropě, Asii, Pacifiku a na Blízkém východě. V současnosti pracuji v poslaneckém klubu Pirátů jako expert na e-government. Více o mne naleznete na mém Pirate-wiki profilu a plnou profesní historii najdete na mém Linkedin účtu.

Rád bych v několika blocích vypíchl zkušenosti relevantní v kontextu mé kandidatury do EP.

ZKUŠENOSTI S ORGÁNY EU A MEZINÁRODNÍM VYJEDNÁVÁNÍ:
• Zúčastnil jsem se vyjednávání podmínek s Evropskou komisí (Generální ředitelství pro mezinárodní spolupráci a rozvoj, DG DEVCO), za kterých byla následně České republice (MZV ČR) udělena dotace pro propagaci role rozvojové a humanitární pomoci EU a ČR v rozvojovém světě (tzv. „Evropský rok pro rozvoj 2015“).
• Jako ředitel Oddělení mezinárodní spolupráce Národního ústavu pro vzdělávání (MŠMT ČR) jsem vedl Národní centrum Europass, které skrze dokumenty Europassu (CV, atd.) zajišťuje mobilitu občanů v rámci EU. Často jsem jezdil do Generálního ředitelství Evropské komise pro vzdělávání (DG EAC) a účastnil se vyjednávání o budoucí podobě Europassu. Součástí toho bylo i návštěvy specializované EU agentury CEDEFOP v Řecku, se kterou jsme jako členské státy EU na vývoji nástrojů Europassu spolupracovali. Součástí mé role v NÚV bylo i řízení agendy zavádění Evropského kvalifikačního rámce (EQF) v ČR, který zajišťuje vzájemnou porovnatelnost kvalifikace občanů napříč státy EU.
• V konsorciu s londýnskou centrálou British Council a dánskou školou Aarhus Tech jsem pro NÚV vyhrál tendr Evropské komise na 6,5 mil. EUR projekt transformace systému odborného vzdělávání v Libyi.
• Při výkonu svých zaměstnání v oblasti managementu rozvojových projektů jsem spolupracoval s Delegacemi EU v zahraničí (tzn. „EU ambasádami“ v zemích mimo EU) a mám tedy praktickou znalost práce diplomacie EU, což je součást Společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU (SZBP, angl. CSFP).
• Rovněž se velmi dobře orientuji v tom, jak působí polní mise EU v zahraničí (např. EULEX Kosovo, EUPOL COPPS Palestina, EUMM Gruzie, EUAM Ukrajina), které jsou součástí Společné bezpečnostní a obranná politika (SBOP, angl. CSDP).
• V oblasti odborného vzdělávání jsem zastupoval ČR na jednáních specializované OSN agentury UNESCO-UNEVOC.
• Jako člen delegace ČR jsem se zúčastnil Česko-mongolské smíšené komise (společné zasedání vlád ČR a Mongolska) v Ulánbátaru.
• ČR jsem reprezentoval ve dvou volebních pozorovatelských misích Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), a to v Makedonii a v Moldavsku, kde jsem jménem mezinárodního společenství sledoval férovost příprav a průběhu tamních voleb.
• V Afghánistánu jsem se podílel na řízení Humanitárního fondu OSN (700 mil. Kč), a mj. spolupracoval s ambasádami donorských zemí.

SOFTSKILLS PRO EP:
• Praxí jsem získal schopnost mezikulturní komunikace (jak v Evropě, tak v Asii, Pacifiku a na Blízkém východě). To se bude hodit hlavně při práci ve výborech EP, o které mám primárně zájem (DEVE a AFET, viz dále), kde dochází k časté interakci se zástupci zemí tzv. Globálního jihu.
• Naučil jsem se efektivně navazovat a rozvíjet vztahy s partnery, ať už to byli vládní úředníci, diplomaté, neziskový pracovníci či zaměstnanci dodavatelů ze soukromého sektoru. Tuto zkušenost využiji při vyjednávání pozic v EP jak při práci na plénu, tak při práci ve výboru (popř. v delegaci EP, pokud bych byl nějaké členem).
• Znám diplomatický protokol a zvyklosti při konání velkých mezinárodních akcí. To může potvrdit Zdeněk Hřib na základě naší účasti na konferenci Digitální Česko minulý týden (Zdeněk mě požádal o to, abych ho představil estonskému premiérovi, který byl v davu a kterého jsem ani já v ten moment neznal – za pár minut byl Zdeněk mnou estonskému premiérovi představen). Na výkon funkce europoslance jsem podle mého názoru připraven nejen profesně, ale i „lidsky“.

MANAŽERSKÉ ZKUŠENOSTI:
Mám dostatek zkušeností zorganizovat práci vlastního poslaneckého týmu:
• Vedl jsem projekt podpory národnímu usmíření mezi znesvářenými etniky na Šalamounových ostrovech – řídil jsem tým 3 lidí přímo, 100 lidí nepřímo – hlavní donor: Evropská unie – rozpočet 75 mil. Kč. Z této i dalších zkušeností důkladně znám finanční pravidla EU, za kterých probíhá hospodaření s prostředky občanů EU.
• V rámci Mimořádné pomoci Palestině ze strany MZV ČR v roce 2008 (60 mil. Kč) jsem působil jako hlavní vyjednavač s Palestinskou autonomní samosprávou (Západní břeh) a řídil jsem dodávku několika projektů (středisko pro automechaniky, protikorupční školení, budování kapacit v oblasti zahraničního obchodu, výzkum využití solární energie, management vodního hospodářství).
• Ve Fondu dalšího vzdělávání (MPSV ČR) jsem koordinoval vznik projektového portfolia s rozpočtem 1,1 mld. Kč z prostředků Evropského sociálního fondu (Operační program Zaměstnanost) napříč třemi divizemi organizace s celkem 100 zaměstnanci.
• Pro MZV ČR jsem řídil realizaci grantu EU (DG DEVCO) s týmem 3 lidí, který skrze PR aktivity propagoval roli ČR a EU v zahraničí, a mj. jsem pod patronací premiéra ČR a za účasti ministra zahraničních věcí zorganizoval informačně-kulturní festival na Kampě pro 4000 lidí.
• V rámci svých zaměstnání, které byly často multidisciplinární povahy, jsem byl ve styku s předními experty na mnoho oblastí. Součástí mé role bylo vždy takové experty nejprve vyhledat, následně je pro spolupráci zasmluvnit a organizovat využijí jejich know-how.

PIRÁTĚNÍ:
• Vzhledem k mezinárodnímu působení jsem byl dlouho pouze pasivní podporovatel Pirátů. Skrze vazbu na Olču Richterovou na Praze 10 jsem se po návratu z mise v Afghánistánu v létě 2017 hecnul a jako dobrovolník jsem se 2 měsíce intenzivně účastnil parlamentní kampaně v Praze (měl jsem pomocníky), aby se Piráti dostali do sněmovny. Povedlo se a já pro Olču a Mikiho Ferjenčíka 3 měsíce pracoval jako dočasný asistent (následně jsem odešel do manažerské pozice na Úřadě vlády v Agentuře pro sociální začleňování).
• Pomáhal jsem Olče rozjíždět Strategický (alias upgrade) tým.
• Účastnil jsem se komunální kampaně 2018, což byla fakt super zábava!
• Podílel jsem se na přípravě společného pirátského evropského programu pro volby do EP 2019 (CEEP).
• Před měsícem jsem na sjezdu členských zemí Pirate Parties International v Mnichově získal podporu mnoha států a stal jsem se členem předsednictva PPI. Nově se tak v sedmičlenném týmu spolupodílím na řízení této organizace, kde mám na starosti agendu OSN. PPI se dostalo velké cti a stalo se „consultative member“ Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC), tj.jednoho ze základních těles OSN. V únoru 2019 budu Piráty zastupovat na jednání ECOSOC v OSN centrále v New Yorku.

ZNALOSTI POLITIKY:
• Celostátní politika: Být v nově vzniklém poslaneckém klubu Pirátů ve sněmovně byla loni obrovská zkušenost. Jednak bylo velmi zajímavé být přímo u vyjednávání povolebního uspořádání, a druhak jsem mohl pomoct stavět klub na zelené louce. Dalo mi to hodně a tato zkušenost by se mi hodila při zakládání europoslaneckého klubu.
Do poslaneckého klubu jsem se přitom na profesionální úrovni vrátil v září 2018, abych koordinoval e-government problematiku mezi několika poslanci. Tudíž i nadále mám možnost být v centru dění a učit se od Ivana, Klapušky, Jakuba a celého poslaneckého týmu.
• Komunální politika: Poslední rok jsem se intenzivně zabýval komunální politikou, neboť jsme s kolegy v místním sdružení Praha 10 chystali kampaň a „převzetí radnice“. Kandidoval jsem ze zadních pozic, protože moji přidanou hodnotu pro Piráty jsem vnímal a vnímám v mezinárodním působení. Nicméně to vyšlo a politické zkušenosti tak nově sbírám jako (neuvolněný) zastupitel MČ Praha 10.
• Mezistátní politika: Pirate Parties International je vskutku unikátní politická platforma, která jednak prezentuje pirátské myšlenky navenek, ale dovnitř je to změť mezistátních a osobních vazeb tvořících delikátní „vnitropolitické“ klima. Tyto zkušenosti z PPI by se mi hodily při vyjednávání v rámci naší frakce v EP, kde se destiluje názor i na základě národnosti.

JAZYKY:
Hovořím anglicky na úrovni rodilého mluvčího (studium střední školy v USA, léta práce pro OSN). Domluvím se německy a španělsky, pasivně ovládám ruštinu, a mám základy francouzštiny a arabštiny. Hlavně s tou francouzštinou bych chtěl určitě něco dělat, pokud bych se dostal na čelo kandidátky. Úspěch v mezinárodním prostředí ale není jen o jazycích – je i o znalosti různých kultur. Já mám osobní zkušenost s kulturou křesťanskou, židovskou, islámskou, budhistickou, šamanistickou a animistickou.

PROČ CHCI KANDIDOVAT DO EP:
1. Chci posílit roli EU jako globálního sebevědomého aktéra. Jak? Chci být férovým, ale tvrdým vyjednavačem při rozvoji mezinárodních politických a ekonomických vztahů EU. Chci propagovat lidská práva, což neznamená, že nemůžeme efektivně působit v oblasti ekonomické diplomacie.
2. Chci pomoci v EU nastavit takovou rozvojovou a humanitární politiku, která rozvojovým regionům, a především Africe, pomůže nastartovat ekonomický růst. Z takovéhoto partnerství budou profitovat obě strany, a k nám do EU má silná Afrika přesah jak ekonomický, tak i bezpečnostní skrze migraci. Jsem zastáncem ženevských konvencí pro ochranu válečných uprchlíků, ale k ekonomické migraci musíme přistupovat realisticky (viz světové populační trendy: Afrika bude mít v roce 2050 již 2,4 miliardy obyvatel – tedy dvojnásobek oproti dnešku).
3. Chci při výkonu mandátu europoslance použít své znalosti z oblasti diplomacie, geopolitické analýzy a prevence ozbrojených konfliktů tak, abych zvýšil bezpečnost občanů Evropy.
4. Chci adresovat „demokratický deficit EU“ a posílit zákonodárnou iniciativu EP: vadí mi, že jediný demokraticky zvolený orgán EU nemá přímou legislativní iniciativu.
5. Mám zkušenost s využíváním dotací EU (jak v zahraničí, tak na národní úrovni z Evropského sociálního fondu). Oblast poskytování dotací nutně potřebuje změny a budu a tom jednat napříč frakcemi EP.
6. Chci tlačit na používání otevřených standardů v poskytování elektronických služeb občanům národních států. Přitom ale budu klást důraz na propojenost a vzájemnou kompatibilitu mezi národními standardy a systémy tak, abychom mohli využívat výdobytků digitální společnosti napříč státy EU (příklad: mám e-recept z ČR, zapomenu si vzít léky na dovolenou, ve Francii na pláži si budu moci zajít do lékárny pro ekvivalent mého léku).
7. Chci ovlivnit kohezní politiku EU tak, aby z ní ČR maximálně profitovala v dalším cyklu 2021-2027. Ta tvoří cca 30% příjmů ČR z EU, a po roce 2027 s ní z důvodu ekonomické vyspělosti již nemůžeme zcela počítat. Nutno poznamenat, že tento cíl půjde ovlivnit pouze v době přípravy nového Víceletého finančního rámce, která bude vrcholit již příští rok.
8. Svou aktivní rolí v EP chci napomoci hladkému průběhu předsednictví ČR v Radě EU v roce 2022 (kdy budou Piráti doufám již vládní stranou 8-)

PROFIL PRO EP:
Silné stránky, kde můžu nejvíce přispět:
• Společná zahraniční a bezpečnostní politika (CSFP): EU je největším poskytovatelem rozvojové a humanitární pomoci na světě. Navržený rozpočet pro tuto oblast na období 2021-2027 činí obrovských 90 mld. EUR (7% celkového rozpočtu EU). Dlouhodobě sleduji jednání Výboru EP pro rozvojovou spolupráci (DEVE) a Výboru EP pro zahraniční věci (AFET). Můj primární zájem je členství v DEVE s tím, že jsem praxí i teoreticky vybaven natolik, že bych v případě umožnění ze strany EP frakce, do které vstoupíme, mohl kandidovat do vedení výboru DEVE (místopředseda či předseda). Stejně tak bych mohl působit v AFETu, který je „laičtější“ obdobou DEVE, resp. má malinko jiný záběr. Nutno poznamenat, že v souvislosti s dalším funkčním období EP se diskutuje možnost oba výbory sloučit, neboť rozvojovka a humanitárka je integrálním nástrojem zahraniční politiky, a proto se činnost výborů DEVE a AFET musela vždy úzce koordinovat.
• Udržitelný rozvoj: Velice mne zajímá koncept udržitelného rozvoje, který integruje rovnoměrný socio-ekonomický rozvoj v mnoha dimenzích současně (ekonomický, sociální, životní prostředí, zdravotnictví, vzdělávání). Ve světě, a nyní již i ČR, se tomu věnují Cíle udržitelného rozvoje OSN (SDGs), které jsem pomáhal “zavádět” po Úřadem vlády ve strategii “Česká republika 2030”. V této souvislosti je důležitá tzv. policy coherence, tj. že (legislativní) rozvoj jedné dimenze se neděje na úkor jiné dimenze (viz karenční doba v ČR, která má nepochybně kladný dopad na ekonomiku, ale negativní dopad na zdraví obyvatel).
• Vzdělávání: Z působení v přímo řízených organizacích MŠMT a MPSV mám o problematice vzdělávání poměrně dobrý přehled, doplněný znalostí nástrojů evropské mobility jako zmíněný Europass, Evropský kvalifikační rámec, přenos kreditů odborného vzdělávání ECVET nebo překlad dovedností a kvalifikací mezi členskými státy EU (DISCO).
• E-government: Díky současnému působení v poslaneckém klubu ve sněmovně mám vhled do problematiky digitalizace české státní správy a i do agendy řešené na úrovni EU.
• Světový obchod: Dobře znám problematiku vyjednávání podmínek ve Světové obchodní organizaci za účelem liberalizace mezinárodního obchodu (viz nikdy nedoběhlá WTO Doha Round). Podporuji liberalizaci obchodu, avšak jsem toho názoru, že ze strany WTO došlo k tlaku na zrušení ochranných bariér u rozvojových zemí příliš brzo (z čehož dodnes masivně profitují rozvinuté země).
Slabé stránky:
• Ryze pirátská témata jako autorské právo, patenty, net neutrality, atp. šla mimo mě. Předpokládám, že se do čelních pozic kandidátky dostane i někdo, kdo má více všeobecný profil a touto cestou se bude chtít v EP profilovat.
• Určitá “úzká” profilace kolem oblasti zahraniční politiky. Myslím si však, že mezi 750 europoslanci jsou experti na jednotlivé oblasti potřeba, a vysoký počet poslanců prostě k úzké profilaci (za účelem mediálního zásahu) vybízí.
• Uhlíková stopa z mého působení v EP (Praha-Brusel-Štrasburk). Přemýšlím, že bych v Čechách koupil pozemek a postupně ho během mandátu celý osázel stromy (takový vlastní carbon off-set program, jako nabízejí za příplatek aerolinky ;)

LOGISTICKÉ ASPEKTY:
• V případě zvolení rezignuji na pozici zastupitele na Praze 10, a zvažuji dát k dispozici funkci člena předsednictva PPI.
• Jsem zvyklý létat v rámci výkonu své práce. Logisticky to tak pro mne nebude působení v EP něco nového.
• Žil jsem několikrát dlouhodobě v zahraničí, takže „expat life“ pro mne nebude překvapením (navíc jsem do Bruselu často jezdil, takže ho dobře znám).
• Hlavní sídlo chci mít v Bruselu, ale chci často jezdit do ČR, abych neztratil kontakt jak se stranou, tak s voliči. Rovněž mám v ČR děti (svěřené v péči bývalé manželky).
• Jsem ochoten použít část svého platu na růst Pirátů v ČR a zahraničí.
• Pokud budu na čele, kampani se chci věnovat na fulltime – domluvím se s vedením PK (o mé kandidatuře vědí).

Pokud si myslíš, že mám potřebnou kvalifikaci a mé zkušenosti se budou v europarlamentu hodit, pak prosím podpoř mou krajskou kandidaturu. Díky moc!

Láďa

PS: Pokud se bude do CFka ještě konat vaše krajská schůze, rád se za vámi zastavím se představit osobně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ladislav.Koubek za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Mares, Pavel.Sramhauser
Matej.Sandor
Člen KS Praha
Příspěvky: 597
Registrován: 12 dub 2018, 10:46
Profese: manažer, právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 989 poděkování
Dostal poděkování: 1101 poděkování

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Matej.Sandor »

Josef.Spak píše: 11 pro 2018, 10:45
Matej.Sandor píše: 11 pro 2018, 09:53 Bude možnost pro jednotlivé kandidáty se u vás v kraji představit osobně na jednání krajského fóra, nebo před CF bude možnost se představit jenom tady online?
poslední zasedání KF bylo 25.11., zatím není nic svolané a nevím jestli bude
Díky. Ptal jsem se proto, že vím, že některá KS mají schůze jednou měsíčně, nebo kvůli eurovolbám dělalí samostatné schůze (viz třeba středočeský kraj KS 9.12. i 16.12) . Nevím jak je to u vás. Když tak hodím mé představení jenom k vám na profil...
Uživatelský avatar
Martin.Cryo.Broz
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 474
Registrován: 24 říj 2012, 08:50
Profese: OSVČ - Podnikatel
Bydliště: Písek
Dal poděkování: 383 poděkování
Dostal poděkování: 471 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Martin.Cryo.Broz »

Navrhuji Pepu Soumara.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Cryo.Broz za příspěvky (celkem 4):
Ivo.Vlasaty, Jan.Novak, Jana.Kolarikova, Pavel.Sramhauser

Martin Brož - Cryoman (Zastupitel a radní s gescí pro životní prostředí v městě Písek) - Odchýlit se od norem znamená, že na to musíte mít. Než začnete být tvořivý, musíte být odvážní. Tvořivost je osud, ale odvaha je cestou.

Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11918 poděkování

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Ahoj,

chtěl bych navázat na off-line žádost o podporu směřovanou k některým z vás z poslední schůze. Přidávám svou nominační řeč z CF, kde už padla řada otázek a odpovědí. Jsou-li další otázky, jsem připraven je zodpovědět.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 5):
Jan.Novak, Ljuba.Polakova, Josef.Spak, Martin.Hrdlicka, Josef.Soumar
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1179
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1224 poděkování
Dostal poděkování: 4283 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Ahoja,

prostřednictvím předsedajícího žádám o přihlášení do vaší rozpravy, a to proto, že jsem si všimla, že mě nominoval Honza Novák a má šest palců (díky a díky! .D nevím, jestli to znamená, že nominaci "mám" [lze o ní hlasovat], ale i proto sem píši). Kraje zvlášť nežádám, ale když se stane toto, tak rozhodně nehodllám pohrdnout.

Má kandidátská řeč je tu a pak dole v OT, abyste nemuseli scrollovat. Jsem tu pro vás a vaše dotazy. <3

OFFTOPICNejdražší Piráti, přátelé a kolemčtoucí,

ze zvědavosti jsem si přečetla svou kandidátskou řeč z ledna 2014, která mě vynesla na třetí místo kandidátky do Evropského parlamentu. Řeknu vám jedno: byla jsem nejdřív trochu v šoku, protože jsem si spletla kandidátskou řeč s úvodním příspěvkem. .D Ale upřímně jsem byla i potěšená, jak moc jsem se za ty čtyři roky posunula, a to říkám zcela neskromně (varování: následující text bude z povahy věci neskromný i nadále). A teď bych vám chtěla sdělit, kam jsem se posunula a proč žádám o vaši důvěru na čelní místa kandidátky znovu!

Jmenuji se Markéta Gregorová, jsem členka Pirátů již šest let (teď v prosinci jsem měla výročí!) a za tu dobu funguji již podruhé jako vedoucí Zahraničního odboru Pirátů. Zároveň jsem byla minulý víkend v Reykjavíku zvolena ostatními Piráty za předsedkyni Evropské pirátské strany (PPEU). Tomu předcházelo mé roční místopředsednictví v PPEU a ze slov podpory, která mi jednotlivé delegace daly, jsem pochopila, že se tak stalo díky práci, kterou jsem za ten rok odvedla. To do té doby nebyl v mezinárodních organizacích takový standard, jak by se mohlo zdát, jelikož mnoho delegací mělo přirozenou potřebu mít v předsednictvu zastoupení. Jednomyslná podpora, kterou jsem dostala, mi tak dává důkaz, že to dělám dobře.

A co vlastně dělám? Začnu od začátku: vystudovala jsem Mezinárodní vztahy a Evropská studia na Masaryčce v Brně OFFTOPIC. Při dobrovolnickém pirátění jsem postupně pracovala jako tester webových aplikací, marketingový specialista i PR specialista. Zároveň jsem si zkusila v parlamentních volbách roli volebního manažera pro náš kraj. Jak se blížily eurovolby, seznalo se, že je třeba se do toho obout pořádně, a od dubna jsem tak začala pracovat jako vedoucí ZO placeně. Od té doby jsem primárně táhla koordinaci tvorby společného programu všech evropských pirátských stran do europarlamentu a již také skoro dotáhla do zdárného konce. Vím, že tento příspěvek má být o velebení mě, ale stejně teď chci hrozně moc poděkovat všem těm asi třiceti českým Pirátům, co se zapojili a makali na tom. Jste nejlepší!

Dále se mi podařilo urvat si úkol založení účtu pro PPEU a je tak teď založen u české Fio a tím pádem transparentní, což není ve světě standard a mám z toho velkou radost; udělala jsem pro PPEU mediální strategii; a dokázala mediovat a vést celou organizaci tak, že nikdo za ten poslední turbulentní rok z PPEU nevystoupil, což několikrát hrozilo.

Ale pryč od minulosti a hurá k budoucnosti, tedy prioritním tématům! Nechci tuto řeč nepřiměřeně prodlužovat, aby byla čitelná, uvedu nicméně, že mým srdcovým tématem jsou již delší dobu zbraně a obrana, konkrétně export zbraní do krizových oblastí, autonomní zbraně a společná evropská armáda (ta okrajověji, ale je to vše propojené, tak ji zmiňuji), k čemuž se dlouhodobě brífuji a situaci sleduji. Proto by mě nejvíce zajímal výbor AFET (Zahraniční věci) a pod nimi DROI (Lidská práva) SEDE (Bezpečnost a obrana).

Bude mě těšit i výbor ENVI, který řeší celkem zásadní problém, že planeta umírá; CULT (skoro-radní pro kulturu je validní devíza!); a FEMM (Práva žen a rovnost pohlaví), protože jsme si všichni rovni - a není to ještě ve světě samozřejmé. Ostatní mě budou těšit neméně, ale musela bych se na ně dobrífovat více, než výše zmíněné, s nimiž jsem již do určité míry sžitá. Zároveň je pro mě důležité doslova vyhrotit PR potenciál, který můžeme mít, jelikož podinformovanost občanů je obří. Ráda si to pracovně nazývám „Chci být Dominik Feri europarlamentu“ a již na svém mediálním obrazu nějakou dobu chtěně i nechtěně (mediální pokrytí brněnské situace zaskočilo i mě) pracuji. A domnívám se, že se svými PR a marketing zkušenostmi budu schopna řešit věčnou otázku europoslanců - jejich neviditelnost.

Na závěr bych chtěla zmínit jednu ze zásadních motivací, které mě ke kandidatuře vedou - a dovolím si zkopírovat (já vím, lemrovské) kousek své řeči z roku 2014. Stále totiž platí, chytila mě nostalgie - a přijde mi hrozně důležité to opakovat: „Kolem a kolem... Evropa jako kontinent není zrovna zvyklá na mír. A já nechci, aby si odvykala.“

Co se týče Lex Hora, trollit nebudu a na otázku si poctivě počkám! I když on už asi ví, co si myslím. .)

Děkuji vám všem předem za dočtení a zvážení podpory. Ask away! A mějte nádherný den.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvky (celkem 4):
Ljuba.Polakova, Jan.Novak, Martin.Hrdlicka, Josef.Soumar

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 775
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 888 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Rád bych vás požádal o nominaci a představil se i osobně, ale pokud nebude možnost, činím tak alespoň zde.

Stručná verze:
Jsem dlouholetý pirát se zkušenostmi s prací v Evropském parlamentu. Specializuji se na právo životního prostředí a v rámci Evropského parlamentu bych působil v ENVI výboru.
Problém s kandidaturou do Evropského parlamentu je, že málokdo ví, co EU dělá, a prakticky nikdo neví, co je reálnou náplní činnosti europoslance. Pokusím se tedy definovat, co by podle mě měl pirátský europoslanec splňovat, a ke každému bodu napíšu, nakolik ho naplňuji já.

Odbornost
Pirátský europoslanec musí vědět, čemu se chce v Evropském parlamentu věnovat, a musí pro to mít odpovídající znalosti a zkušenosti. Nikdo nemůže vědět všechno, a i proto má europoslanec možnost v kanceláři zaměstnat dva až tři odborné asistenty OFFTOPICCelkem může do kanceláře akreditovat tři asistenty, ale kvůli množství administrativy (zařizování cest, finanční záležitosti, koordinace činnosti kanceláře, hlídání deadlinů, sledování agendy, drobnosti od nového klíče ke dveřím přes nefunkční klávesnici až po vydání hlasovací karty) je potřeba mít jednoho administrativního. Lze to obejít tím, že dalšího asistenta poskytne frakce, tzn. nebude akreditovaným asistentem europoslance, ale zaměstnancem frakce., ti ho ale můžou jen doplňovat. Asistenti mohou vystoupit leda na setkání stínových zpravodajů (OFFTOPICKdyž přijde legislativní návrh z Komise, je přidělen výboru, kde se ho ujme zpravodaj z nějaké frakce, který k němu připraví návrh pozice. V ostatních frakcích se danému legislativnímu návrhu věnují stínoví zpravodajové, a na společných setkáních pak dochází k vyjednávání.), ale všude jinde musí návrhy prosazovat sám europoslanec. Od mediálních vystoupení a setkání s lobbisty přes jednání výboru až po trialogy, europoslanec musí do hloubky rozumět všemu, co se jím prosazovaného textu týká. Pokud by europoslanec potřebné zkušenosti neměl, bude jednak mrhat svým i asistentským časem ve snaze vše dohnat, a především dříve či později tvrdě narazí. Když to bude v televizní debatě, utrpí tím Piráti, když by to bylo třeba v roli zpravodaje během trialogu, mohou tím utrpět všichni občané EU.

Jako europoslanec bych působil v ENVI výboru. Životnímu prostředí se věnuji nejen v oblasti praktické (spolek Ústecké šrouby), ale i v rovině teoretické: prezentuji na konferencích (OFFTOPICv uplynulém roce například Naše příroda a X. ročník mezinárodní konference Právo v podnikání vybraných členských států Evropské Unie), píšu články (OFFTOPICnapř. BLAŽEJ, L.: Střet vlastnického práva a veřejného zájmu na ochraně biodiverzity. In: ANTOŠ, Marek a Jan WINTR, ed. Omezování svobod z důvodu veřejného zájmu. Praha: Univerzita Karlova, Právnická fakulta, 2017. ISBN 978-80-87975-68-8.) a publikuji (OFFTOPICnapříklad právě pro Arniku píšu monografii o kácení dřevin).

Pirát
Polovina europoslanců ANO ze strany vystoupila. Keller z ČSSD vystupuje v rozporu s programem a znovu na kandidátce nebude. Brusel i Štrasburk jsou od ČR daleko a je snadné se názorově rozejít - tím spíše, že Piráti dle aktuálních průzkumů získají několik europoslanců, kteří budou i při snaze o sdílení informací do jisté míry uzavřeni a izolováni ve vlastním klubu. Pirátský europoslanec by tudíž měl být názorově vyprofilovaný a mělo by být jisté, že ve straně po následujících pět let vydrží, a to například i přes skandály, které se v budoucnu mezi stovkami pirátských zastupitelů jistě objeví.

V Pirátech jsem aktivní od roku 2010, přijímalo mě republikové předsednictvo, strávil jsem pár let v republikovém výboru, podílel jsem se na tvorbě společného programu pro krajské volby (ve kterých jsem byl lídr Pirátů na pirátsko-zelené kandidátce v Ústeckém kraji), čtyři roky jsem za Piráty seděl v kontrolním výboru městského zastupitelstva a v současnosti jsem zastupitelem. Před dvěma lety jsem odmítl nabídku trafiky od ČSSD s platem 30 000 Kč měsíčně výměnou za přestup k ČSSD. Za svoji činnost v ústeckém zastupitelstvu jsem získal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci. Po tolika letech věnovaných Pirátům a boji o uzavírací klauzuli je nemyslitelné, že bych to všechno zahodil ve chvíli, kdy se konečně začíná dařit prosazovat náš program.

Kontakty
Europoslanec s pár asistenty nezvládne vše. Kontakty jsou potřeba nejen ke spolupráci na tvorbě pozměňovacích návrhů, ale také vytvoření tlaku veřejnosti či získání informací. Sítě kontaktů jsou obtížně přenositelné a bylo by velmi na škodu, pokud by europoslanec strávil první rok svého mandátu zjišťováním, kdo je kdo - v Evropském parlamentu i mimo něj.

Pravidelně se účastním odborných konferencí v ČR i v zahraničí, tudíž v oblasti životního prostředí znám snad na každé téma někoho, komu mohu napsat s prosbou o nestrannou konzultaci. V Česku jsem jako zástupce spolku Ústecké šrouby v organizaci Zelený kruh, která sdružuje všechny ekologické neziskovky. V Bruselu jsem několikrát ročně, jen při předposlední příležitosti jsem se potkal s Klausem Röhrigem a Tomem Boylem z CAN Europe, Alexem Masonem z World Wildlife Fund European Policy Office, Martinem De Groote z Buildings Performance Institute Europe, Ansgarem Kienem z Greenpeace Europe, Raphaelem Hanoteauxem z CEE Bankwatch Network, úředníky z DG Clima a DG Energy a zástupci ekologických organizací působících v členských státech (zejména Laurou Krug z Deutsche Umwelthilfe e.V. a Wojciechem Kukułou z Fundacja ClientEarth Prawnicy dla Ziemi). Z poslední cesty jsem se vrátil před týdnem - byla jí šestitýdenní odborná stáž u místopředsedy ENVI výboru Evropského parlamentu.

Práce s médii
Jen 39 % Čechů si myslí, že členství v EU je dobrá věc. Jsme nejhorší ze všech členských států, větší přesvědčení o přínosu EU má i Polsko nebo dokonce Maďarsko. Svoji vinu na tom z velké části nesou i europoslanci, kteří nejsou schopni svoji činnost dostatečně komunikovat a prosadit do médií. Pokud to máme změnit, musí se naši europoslanci před kamerou cítit jako ryba ve vodě a dobré prohlášení vymyslet i ve dvě ráno (což je bohužel občas realita).

Týdeník Euro mě označil za jednu z nejviditelnějších tváří Pirátů v regionech. 14 vybraných mediálních výstupů naleznete na mém profilu na wiki, kromě nich existuje i řada vystoupení v televizích či rádiu. Piráty jsem dokázal do médií dostat i v době, kdy neměli žádné funkce a preference se pohybovaly pod pěti procenty, tím spíše bych to dělal v pozici europoslance. K obrazu EU v ČR jsem napsal něco víc na svůj FB profil.

Jazyky
Pokud alespoň trochu sledujete dění v Europarlamentu, jste pravděpodobně zvyklí na zasedání tlumočená do všech jazyků členských států. Realita je ovšem zcela jinde a téměř se dá říci, že žádné opravdu důležité věci tlumočené nejsou. Nejde jen o to, že tlumočník s vámi nebude přesvědčovat ostatní europoslance k podepsání pozměňovacího návrhu nebo při vyjednávání o kompromisu, ale tlumočené nejsou ani setkání stínových zpravodajů, pracovní skupiny či většina odborných konferencí. Bez angličtiny si v Bruselu nekoupíte ani oběd. Má to ještě jeden zádrhel - zdejší mluvčí angličtiny nebudou v příštím funkčním období prakticky vůbec rodilí (Brexit). Musíte tedy rozumět španělovi mluvícímu o limitech kadmia v hnojivech i francouzovi popisujícímu nejnovější poznatky o endokrynních disruptorech.

V roce 2012 jsem si udělal FCE certifikát a od roku 2016 jsem překládal a tlumočil pro Koleje a Menzy Univerzity Karlovy. Vzhledem k tomu, že toto tlumočení probíhalo výhradně směrem ke studentům Erasmu, nenarazil jsem zatím v Evropském parlamentu na nikoho, s kým bych nebyl schopen mluvit. Do života v Bruselu by se hodila i Francouzština, kterou neovládám, ale pro politickou činnost je angličtina naprosto dostatečná.

Ochota být dlouhodobě mimo ČR
Jako poslední bod uvádím něco, co si možná neuvědomují ani spolukandidáti. Funkci europoslance lze samozřejmě využívat k budování vnitrostátní pozice nebo jako pětiletou dovolenou. Jsou tu poslanci, na které nemá nikdo ani telefon a jejich kanceláře jsou prázdné. Pokud ale chceme využít příležitost v Evropském parlamentu naplno, znamená to, že se naši europoslanci do ČR podívají maximálně jeden týden v měsíci, reálně ale ještě mnohem méně. To se výrazně podepisuje nejen na rodině (se kterou europoslanec většinu měsíce nebude, ani kdyby se přestěhovala do Bruselu) a kamarádech, ale také na psychice.

Já jsem připraven být dlouhodobě v zahraničí a mám tu výhodu, že moji přátelé žijí přímo v Bruselu a v nedalekém Utrechtu. Vím, co práce v EP obnáší a jsem na to připraven, proto žádám o nominaci na volitelné místo kandidátky. O pozici lídra se ucházet nebudu.


Rovnou zodpovím i pár otázek, které vás možná napadají:
  • Proč žádáš o podporu zrovna náš kraj?
  • Šanci na zvolení zástupce mají tři, možná čtyři kraje. Proto nesouhlasím s rozdělováním kandidátů po krajích. Pokud bych byl zvolen, chci být zástupce všech krajů. Během kamapně také budu trávit čas v Jihočeském kraji, a bylo by škoda k tomu nemít podporu jeho členů.
  • Jak si můžeš být jistý, že Piráti získají člena ENVI výboru?
  • Kromě řádných členů existují ve výborech i náhradníci. Ti mohou vystupovat na jednání, dávat pozměňovací návrhy, dokonce mohou být i zpravodaji - jen nemohou hlasovat, pokud se hlasování účastní všichni řádní členové dané frakce. Působení ve výboru skutečně není o zvedání ruky, proto může náhradník fungovat jako řádný člen. Během vyjednávání o rozdělení pozic je přitom náhradnictví ve výboru v podstatě zadarmo. Pokud by se z nějakého důvodu nedařilo vyjednat řádného člena, fungoval bych z pozice náhradníka.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Blazej za příspěvky (celkem 7):
Ljuba.Polakova, Jan.Novak, Simon.Kostadinov, Martin.Hrdlicka, Josef.Soumar, Dan.Lestina, Lukas.Mares
Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Ivo.Vlasaty
Místní předsednictvo
Příspěvky: 2230
Registrován: 31 led 2012, 09:15
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 8747 poděkování
Dostal poděkování: 3660 poděkování

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Ivo.Vlasaty »

Jsem rád, že Markétka i Mikuláš už byli navržení. A abychom tomu dali ještě víc nadkrajský rozměr:
Navrhuji Ninu Špitálníkovou OFFTOPICosobně ji zatím neznám, ale zaujala mě natolik, a navíc už i v ČEPICI byla.

Viz nominační vlákno mezi členskými podněty. V OT připojuji kandidátskou řeč.
OFFTOPIC[quote]Buďte zdrávi.
Jmenuji se Nina Špitálníková (1987), jsem přední odborník na Korejskou lidově demokratickou republiky (s přesahem na další asijské a totalitní státy), členka výzkumného týmu Peace Research Center Prague koordinovaným Institutem bezpečnostní politiky, ve kterém jsem součástí výzkumných skupin Frozen conflicts a Arms control, Nuclear Non-Proliferation, and Disarmament, produkční a dramaturg pražského klubu Cross a aktivistka za ženská práva.

Ráda bych vás tímto požádala o nominaci do stranických primárek pro volby do Evropského parlamentu. Nezvažuji účast do čela kandidátky. Ve volební kampani bych chtěla podpořit Středočeský kraj a v rámci možnosí mohu podpořit Prahu i další kraje. V této době nejsem členkou Pirátské strany, nicméně s ní aktivně spolupracuji (kooperace se zahraničním odborem, přednášková činnost a propagace Pirátských center).

Radikalizace společnosti je velkým problémem dnešní doby a souvisí nejen s asijskými či africkými zeměmi, ale s mnoha zeměmi západní civilizace. Dnes kolem sebe slyšíme mnohem více nacionalistické rétoriky než před pár lety. Rétoriky, která vyvolává nebezpečnou antievropskou reakci. Nacionalismus, xenofobie a rasismus se znovu probouzejí. Tento čas vnímám jako rozhodující okamžik pro budoucí fungování Evropské unie, pro zachování demokracie a osobních svobod, našich nejcennějších hodnot. Z tohoto důvodu jsem se rozhodovala kandidovat do EP. Vzhledem k mé vědecké činnosti i politickým aktivitám, které mají i rozsáhlý mediální dosah (od pořadu Fokus Václava Moravce, DVTV, 168 hodin, Všechnoparty, přes Alarm, Lidové noviny, lidovky.cz, novinky.cz, info.cz, Glanc, Elle až po Český rozhlas, Radio Wave, Radio 1 nebo Radiožurnál), pevně věřím, že tím vším mohu dopomoci Pirátské straně k dobrému volebnímu výsledku.

Pokud bych byla do EP zvolena, chtěla bych se (vzhledem k mému zaměření) aktivně zapojit ve výboru AFET (výbor pro zahraniční věci, lidská práva, společnou bezpečnostní a obrannou politiku), ve výboru FEEM (výbor pro práva žen a rovné příležitosti) a ve výboru CULT (výbor pro kulturu, mládež, školství, média a sport). Zároveň bych usilovala o pozici vedoucí Delegace pro Korejský poloostrov.

Vzdělání:
Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova – Orální historie – soudobé dějiny – 2018 - doposud
Filozofická fakulta, Univerzita Karlova, obor koreanistika – 2008 – 2017
Kim Il-song University, Pchjongjang – 2012, 2011
Sungkyunkwan University, Soul – 2011


Jazyková vybavenost: Angličtina, korejština

Wikipedie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nina_Špitáln%C3%ADková[/quote]
Naposledy upravil(a) Ivo.Vlasaty dne 22 pro 2018, 16:02, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vlasaty za příspěvky (celkem 3):
Jan.Novak, Andrea.Protivinska, Pavel.Sramhauser

Ivo Vlasatý
České Budějovice
ivo.vlasaty@pirati.cz
792446700

Uživatelský avatar
Ivo.Vlasaty
Místní předsednictvo
Příspěvky: 2230
Registrován: 31 led 2012, 09:15
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 8747 poděkování
Dostal poděkování: 3660 poděkování

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Ivo.Vlasaty »

A navrhuji Pavla Šandu, u kterého si rovněž myslím, že by byl dobrý kandidát, a který mezi množstvím kvalitních a schopných - ale často si minimálně na první pohled vlastně dost podobných kandidátů - lidí s nominacemi také vyčnívá jinakostí (věkem snad ani tolik ne, komunální zkušeností rozhodně) a pestrou kandidátku určitě chci mít.

Viz středočeské nominační jednání a běžící celostátní nominace skupinou členů, ke které jsem dal podnět. A v OT přihlašovací řeč:
OFFTOPIC[quote=pavel_sanda post_id=592648 time=1543686537 user_id=14316]
Vážení pirátové, vážené pirátky,

spíše než žádost o nominaci bych rád vyjádřil ochotu případně kandidovat, pokud to budete považovat za užitečné, jakožto nestraník někde ve spodní části kandidátky.

Někteří mě neznají, tak se trochu představím.

Jmenuji se Pavel Šanda, je mi 45 let (ročník 1973).

Politicky jsem se vyvíjel od radikální levice po socdem, což mě vedlo ke vstupu do ČSSD v roce 2013. Rok na to jsem byl zvolen jako městský zastupitel. V lednu 2018 jsem vzdal marnou snahu ČSSD reformovat a vystoupil. Založil jsem kandidátku do komunálních voleb pod názvem NeraHnutí (Nera jakože Neratovice, kde bydlím a působím). S touto kandidátkou, na níž byl i jeden pirátský kandidát, jak mnozí víte, jsme vyhráli komunální volby se ziskem 34,3 %, což byl nejlepší výsledek pro jakoukoliv stranu ve městě od roku 1994. Dostal jsem i jako jednotlivec nejvíce hlasů ze všech kandidátů, a to i díky tomu, že se nám povedlo zvýšit volební účast o pětinu od minulých komunálních voleb (v jednom okrsku dokonce o třetinu). Piráti naši kandidátku podporovali, takže předpokládám dobrou shodu s pirátským programem.

Jelikož levice je v Česku ve stavu naprostého zmaru, tak si myslím, že Piráti mají možnost získat hlasy levicových voličů, kteří nebudou mít koho volit a nešli by k volbám, a s tím bych mohl pomoci, jelikož je znám jako své boty. Kromě toho bych asi dokázal přitáhnout i nějaké hlasy na lokální bázi. Ne že bych byl nějaká hvězda severu, ale v okrese jsem poměrně známý, a nakonec i v těch komunálních volbách jsem získal více hlasů než mnozí celostátně známí politici a srovnatelný počet s vítězi voleb ve městech v okrese s větším počtem voličů.

Nenabízím odbornost. Odborníků asi máte dostatek, řekl bych. Vystudoval jsem Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, obor Dozimetrie a aplikace ionizujícího záření, ale v oboru od roku 2004, kdy jsem opustil Ústav jaderných výzkumů, nepracuji, nýbrž se živím jako soukromý učitel. Nabídnout mohu docela slušný politický rozhled, a to i v mezinárodní politice, a pestré zkušenosti. Jinak samozřejmě mluvím plynně anglicky (mám za sebou i pár překladů, tlumočil jsem konsekutivně, apod.), strašně špatně rusky a španělsky.

S Piráty se shodnu v mnoha věcech a líbí se mi práce Pirátů v poslanecké sněmovně. Mezi body, se kterými u Pirátů nesouhlasím, patří zejména rovná daň, i když chápu argument, že je lepší než degresivní zdanění, a nadstandardy ve zdravotnictví. Co se týče EU, tak byl se označil za eurofederalistu. Ohledně budoucnosti EU jsem toho názoru, že potřebuje reformu. Ta reforma by především měla směřovat k jinému ekonomickému modelu, protože ten současný se v zásadě snaží ekonomiky všech zemí EU přeměnit na německý ekonomický model založený na velkém přebytku exportu, což podlamuje ekonomiky zemí, které jsou ekonomicky zaměřeny do domácí spotřebu, a plodí vysokou nezaměstnanost (zejména mladých lidí) a nedostatek prostředků pro domácí investice. To souvisí s architekturou eura jako měny, která je stavěna právě pro tento model a neumožňuje příliš řešit strukturální problémy zemí evropského jihu a obrovské nerovnosti mezi východními a západními zeměmi EU. Jsem pro přijetí eura, neboť pro ekonomiku, kterou máme, je to výhodné (na rozdíl od zemí evropského jihu), pokud do budoucna nemáme být ekonomikou založenou na podceněné koruně a levné pracovní síle.

Domnívám se, že investice EU by měly jít do velkých infrastrukturních projektů jako např. vysokorychlostní železnice, vědy a výzkumu, školství a do ekologie (zadržování vody v krajině, razantní odklon od fosilních paliv, úsporné technologie, veřejná doprava, odpadové hospodářství). V sociální oblasti by pak fondy měly směřovat do vytváření rovných příležitostí.

Pokud bych byl zvolen, což nepředpokládám, tak bych byl loajální vůči pirátskému klubu a využitelný pro komunikaci s levicovými frakcemi v europarlamentu (myslím z jiných zemí EU, protože z Česka tam asi nikdo nebude).

V zásadě se tedy nenabízím jako potenciální budoucí europoslanec, ale spíš jako někdo, kdo by zkusil získat pro piráty hlasy, které by jinak skončily vniveč, čili hlasy, které by Piráti jinak nemusely získat. Ne že by šlo o nějaké desetitisíce hlasů, ale při malé účasti v eurovolbách, kterou asi všichni očekáváme, může pár tisíc, možná i pár set, hlasů znamenat jeden mandát navíc.
[/quote]
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vlasaty za příspěvek:
Andrea.Protivinska

Ivo Vlasatý
České Budějovice
ivo.vlasaty@pirati.cz
792446700

Matej.Sandor
Člen KS Praha
Příspěvky: 597
Registrován: 12 dub 2018, 10:46
Profese: manažer, právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 989 poděkování
Dostal poděkování: 1101 poděkování

Re: KF JčK 15/2018 - Nominace JčK do primárních voleb do Europarlamentu

Příspěvek od Matej.Sandor »

Ahoj Pirátky a Piráti,

i když se ucházím o podporu moji kandidatury v primárkách pirátské strany pro volby do EP pomocí skupiny členů, tak bych byl moc rád, pokud by se mi povedlo získat i podporu krajů, a tímto bych se chtěl ucházet o nominaci Jihočeského kraje. Pozici europoslance vnímám jako osobu, která má zastupovat všechny kraje a proto se ucházím i o podporu jednotlivých krajů a zároveň se do nich jezdím i představovat ( vaši schůzi v listopadu jsem bohužel nestihl – pokud budete mít do CF ještě nějakou schůzi – rád přijedu).

Níže uvádím mé představení se a vizi působení jako europoslance s tím, že na konci tohoto textu uvádím rovněž i odpovědi na nejčastěji pokládané dotazy. Komu se nechce číst, tak můj stručný profil je tady: https://wiki.pirati.cz/lide/matej_sandor

Zároveň budu moc rád, pokud pro podporu moji kandidatury v primárkách budete hlasovat v této anketě: viewtopic.php?f=350&t=44730

Jsem přesvědčen, že ideální kandidát by měl splňovat minimálně tyto vlastnosti, které zároveň představují shrnutí toho, co jako kandidát nabízím:

1. ČAS – dostatek času na kampaň v regionech i na výkon funkce obecně.

2. ODBORNOST – mít dostatečné odborné znalosti na výkon funce eurposlance ať už na základě praxe nebo vzdělání.

3. PROSAZOVÁNÍ PROGRAMU – mít zkušenosti s vyjednáváním jako predispozici pro možnost aktivního prosazování programu Pirátské strany.

Kdo jsem a co nabízím?

1. Jsem dlouholetý přesvědčený liberál, později příznivec Pirátské strany. Členem strany jsem se stal během roku 2018 s cílem prosazování liberálních hodnot a ochrany demokracie obecně. Je mi 34 let, jsem ženatý, zatím bez dětí. Pocházím ze Zvolena, v letech 2002 až 2007 jsem žil v Brně, během roku 2007 jsem se přesunul do Prahy, kde žiju doposud. Původní profesi jsem právník, pak jsem hodně let působil v různých manažerských profesích. Momentálně působím jako radní na Praze 4.

2. Orientuji se náležitě jak v institucionálním rámci EU, tak v příslušných mezinárodních normách. Mám vystudované právo (JUDr.), Evropská studia (Bc.) a mezinárodní hospodářské právo (Ph.D.). Jsem zapojen do činnosti Zahraničního odboru Pirátů, včetně zapojení do Pirate Parties International a např. do připomínkování povolební strategie pro volby do EP.

Při studiu Evropských studii jsem se podrobně seznámil s jednotlivými aspekty fungování Evropské unie od procesu jejího vzniku a historie, přes jednotlivé smlouvy upravující fungování EU, instituce EU, proces rozšiřování EU až po jednotlivé politiky EU (např. bezpečnostní a obranná politika, otázky hospodářské měnové unie, justice a vnitřních věci, strukturální fondy, SZP, zahraniční politika atd.).

V rámci studia mezinárodního hospodářského práva jsem se kromě mezinárodního práva zabýval rovněž obchodními otázkami mezinárodních vztahů. Publikoval jsem cca 15 publikací v recenzovaných českých a zahraničních odborných časopisech, přednášel v ČR i v zahraničí a to i mimo Evropu. Rovněž jsem vyučoval na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE.

3. Kampaň si odpracuji. Pokládám za důležité, aby lídři kandidátky vedli kontaktní kampaň v rámci všech regionů ČR, a uzpůsobím tomu svůj pracovní program. Budu-li zvolen mezi první čtyři místa kandidátky, jsem připraven nabídnout rezignaci na mou veřejnou funkci už během kampaně.

4. Budu prosazovat, abychom se v rámci kampaně a v duchu hesla „ ČR a Evropa společně“ zaměřili na vysvětlování výhod členství v EU a vyvolali tím příslušnou celospolečenskou debatu.

5. V EP budu aktivně vyjednávat o podpoře našich programových bodů. Mám rozsáhle zkušenosti s vyjednáváním jak se státními, tak s komerčními subjekty. Za svou profesní praxi jsem vyjednával podmínky množství smluv v hodnotě desítek miliard Kč. Jsem zvyklý pohybovat se v mezinárodním prostředí. Mluvím anglicky. Dál jsem se 6 let učil francouzsky a 2 roky rusky, nicméně vzhledem k dlouhodobému nepoužívání těchto dvou jazyků bych řekl, že nimi teď zatím nemluvím, spíš jenom pasivně rozumím.


Co budu aktivně prosazovat v EP, aneb mé hlavní programové vize?

1. Ochranu svobodného internetu a boj proti nadměrné ochraně duševního vlastnictví – prosazování síťové neutrality, zákazu geolokace, ochrany proti hoaxům a rozvolnění ochrany duševního vlastnictví (díla se státním příspěvkem musí mít volnou licenci).

2. Změnu dotační politiky – s cílem čerpat více peněz na dotační stavby a sociální projekty a méně např. na projekty v oblasti soft skills. Podpora omezení dotací pro velké zemědělce ve prospěch zemědělců malých a ve prospěch projektů na ochranu životního prostředí včetně projektů omezování plastů.

3. Společnou Evropskou armádu – EU, jako největší zóna svobody na světě, nemůže být jen ekonomická velmoc, ale potřebuje i vojenskou sílu, která bude mimo jiné schopná chránit společné hranice EU. Nejednalo by se o náhradu NATO, ale o subjekt, který by působil vedle NATO.

4. Jednotné evropské železniční a dálniční sítě včetně celoevropské dálniční známky.

5. Rozšiřování EU o země západního Balkánu.


Odpovědi na nejčastější dotazy


1. Nejsem v žádném příbuzenském vztahu s Andorem Šándorem.

2. V případě zvolení do EP se vzdám svého mandátu radního a nebude-li MS Praha 4 požadovat opak i pozice neuvolněného zastupitele. Jinou veřejnou funkci nemám. Budu-li na volitelném místě kandidátky do EP, resp. na prvních třech místech nabídnu pozici radního už během kampaně.

3. To, že chci kandidovat v primárkách do EP jsem opakovaně říkal na setkáních MS P4 od vzniku tohoto sdružení s tím, že domluva s předsednictvím byla, že do doby než to bude aktuální, se budu věnovat aktivitám na P4 – a proto jsem teď radním

Matej
Tito uživatelé poděkovali autorovi Matej.Sandor za příspěvky (celkem 6):
Ivo.Vlasaty, Andrea.Protivinska, Lukas.Mares, Pavel.Sramhauser, Tomas.Posekany, Jan.Pribramsky
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Jihočeský kraj“