Palmový olej

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Petr.Kubik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 532
Registrován: 09 říj 2018, 12:52
Dal poděkování: 167 poděkování
Dostal poděkování: 359 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Petr.Kubik »

Předně se omlouvám za brutálně dlouhé příspěvky, ale snažím se nahodit informace ke komplexnímu posouzení problematiky.

Doporučuji si podrobně nastudovat třeba ten poslední dokument. Informace nejsou zkresleny optikou nějakého zájmu. Organizace jako "Koalice proti palmovému olej" operují i se zavádějícími argumenty. Snaha protlačovat například bojkot nenabízí východiska ani pro světovou poptávku po rostlinných olejích, ani pro potřeby populace v místě produkce. Jim konkrétně je to jedno, pro ně je to ten "špatný" palmový olej. OFFTOPICA pak si jdou dát soya latte (viz. OT níže)

Je třeba se rozhodovat kvalifikovaně, ne populisticky. Na to jsou v ČR jiné strany.

Položme si otázky typu:
Je problémem použití palmového oleje v potravinách a nebo jeho použití do biopaliv?

Co můžeme dělat my v EU?
The main palm oil importers are China, India and the European Union (BisInfocus 2006; USDA 2008a).
...there are changes in the market in response to environmental concerns. For example, in response to pressure, Unilever has committed to using only palm oil from certified ‘sustainable’ sources within 2008, and all the palm oil used by the
company in Europe will be certified as ‘fully traceable’ by 2012 (Unilever 2008).
Opportunities for palm biodiesel producers are, nevertheless, closing in Europe. A 2008 directive issued by the European Parliament on biofuels and renewable energy sources has proposed three criteria for acceptable biofuels: (a) land with high carbon stocks should not be converted for biofuel production; (b) land with high biodiversity should not be converted for biofuel production; and (c) biofuels should achieve a minimum level (35 per cent) of greenhouse gas savings. The European Commission ranked other oil crops (such as rapeseed and sunflower) as having greater greenhouse gas savings than oil palm (European Commission 2008). The future for palm biodiesel is therefore likely to lie within Indonesia and Malaysia themselves, and perhaps in other key consumer countries outside the European Union (i.e., China and India).
Když produkce palmového oleje z jednoho hektaru přesahuje až pětinásobně nejbližšího konkurenta a palmy plodí kontinuálně celoročně, není tedy problém mnohonásobně větší zabraná plocha jinými plodinami k pokrytí stávající spotřeby? (V Brazílii je velmi podobný problém s pěstováním sóji!) OFFTOPICSoya latte, anybody? :mrgreen:
As soybean agriculture sweeps across South America and elsewhere, fragile ecosystems such as rainforests and savannahs feel the strain. Of particular concern to WWF is the rapid expansion of soybean cultivation into the natural habitat of central Brazil. In some cases, smallholders growing crops for subsistence have been displaced by the expansion of soybean plantations.
https://www.worldwildlife.org/industries/soy
Jaký je reálný vliv na místní obyvatelstvo?
About 10 per cent of Indonesia’s palm oil production comes from government plantations, 40 per cent from smallholders and 50 per cent from private plantations (IPOC 2006).
Reports on the impacts of large-scale oil palm plantations on local communities differ greatly. Most information, often highly conflicting, is disseminated by companies or by NGOs. Most is based on anecdotes or a small number of selected
cases, and objective research is limited. Large-scale oil palm production has documented benefits. The plantation sector in Malaysia is one of the country’s largest employers, providing income and employment for many rural people. Basiron (2007) comments that ‘involvement in cultivation or downstream activities has uplifted the quality of life of people’.
In Indonesia, 1.7–2 million people work in the oil palm sector (Wakker 2006; Zen et al. 2006). Looking at wider benefits, it is estimated by the industry that the oil palm sector benefits around 6 million people, many of whom have been rescued from poverty (Goenadi 2008). There are also national benefits: export revenues earned Indonesia over more than $12 thousand million in 2007 (Goenadi 2008).
Jídlo a nebo palivo?
In Southeast Asia, palm oil is the cheapest food oil and it is feared that production for biofuel will link the price of palm oil to rising fuel prices. Using food to produce biofuels might also place further strain on already tight supplies of arable land, thereby pushing up food prices. Domestic prices for palm oil in Indonesia and other countries dramatically increased over the year 2007–08, accentuating this argument. Nevertheless, higher prices for cooking oil and other staple foods (such as soya bean) are also attributed to bad weather and floods in major food producing areas.
Linky na zdroje:
http://www.cifor.org/publications/pdf_f ... /OP-51.pdf
https://apps.fas.usda.gov/psdonline/cir ... lseeds.pdf
"I am chaos. I am hell. I am on two wheels, and you are on four, and that makes me different, and that makes me an asshole. I am not in a car. I am an enemy."

I Am A Cyclist, And I Am Here To Fuck You Up - Kelly Catchpole, July 27th 2015, link.
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2467
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3185 poděkování
Dostal poděkování: 3513 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Michael.xChaos.Polak píše: 19 pro 2018, 13:42 Není tam nic relativního, zejména ne z enviromentálního hlediska: nižší hluk, nižší opotřebování brzd.. není tam prostě co řešit, vůbec ...
To tedy nevím. Já nejsem proti elektromobilitě, jen mám obecně kritický (=uvážlivý) postoj k takovým věcem. Jednoduché pravdy obvykle nejsou (možná v SPD). Rozhodně bych nenapsal, že není co řešit. Je to takové černobílé vidění. Je zde otázka způsobu výroby elektřiny, kapacit výrobců elektřiny, přenosové soustavy, otazníky kolem výroby baterií a mnoho dalších.
To neznamená, že preferuji ropou či dokonce "bio"paliva. Ale nemyslím, že je to tak jednoduché a jednoznačné. Určitě to není jen o pracovních místech pro dělníky.

Ale opakuji, to je na jiné vlákno.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2467
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3185 poděkování
Dostal poděkování: 3513 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Petr.Kubik píše: 19 pro 2018, 16:11 ...
Promiň, ty všechno relativizuješ na hraně demagogie.
Soja je velký problém, ale to není argument pro PO [Chybné dilema]
Světová poprávka po tucích nutně neospravedlňuje PO. [Chybné dilema]
I kdyby lepší produktivita pěstování PO palem neospravedlňuje PO (stejně jako produktivita velkolánů není přijatelný konečný argument pro jejich podporu).[Chybné dilema]
Údajná zaměstnanost lidí neospravedlňuje PO (stejně jako zaměstnanost úředníků neospravedlňuje byrokracii na úřadě).[Chybné dilema]

Jsou to irelevantní argumenty. Toto je vlákno životní prostředí na webu pirátů, ne "jak vydělat víc peněz a zvýšit HDP" na webu ODS.

Fakt se nenechám uchlácholit certifikáty původu takových firem, jako je UNILEVER. Ty texty, co si vybral, jsou jednostranné chvalozpěvy na PO jak uchlácholit lidi, aby měli zavřené oči, drželi hubu a krok a neřešili složení na etiketách. Člověk má z toho pocit, že kupování PO pomáhá deštným pralesům v Asii i savanám v Jižní Americe. Není to tak.

PO není třeba dávat do "bio"paliv
PO není třeba v potravinách
PO není nutné převážet přes půl zeměkoule
PO není nutné vyrábět na úkor životního prostředí.
Neexistuje takové dilema, je to falešné dilema.

My se nemusíme starat, jak si to vyřeší domorodci. Je možné, že olej, co nekoupí Evropa, vykoupí Čína apod. (třeba), ale jde o principiální a zásadní postoj. Je to téma národní, evropské a nezapomeňme i osobní. Je to věc principů a hodnot každého člověka - kapky vody, která v součtu dokáže být vlnou.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvek:
Dan.Lestina

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2677
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3689 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Dan.Lestina »

Petr.Kubik píše: 18 pro 2018, 15:25 Tabulka 31, říjen 2018 (uvádím nejnižší dostupnou cenu komodity z tabulky), cena v USD za tunu:
No a co my s tim? Tady, ano, jednak jsme ve vlákně o životním prostředí, ale hlavně jsme tady na fóru politické strany, co bychom s tou cenou jako měli dělat? Jako ne že by to nebyla důležitá a zajímavá informace, ale nechápu, kam tím směřuješ.
Palmový olej bych a priori neodsuzoval, i když použití v některých tradičních výrobcích se mi vůbec nelíbí (a minimálně složení si čtu), ale je vážně potřeba usilovat o šetrné pěstování v místě a ne donekonečna kácet další a další lesy, protože to jde...
Přečti si těch 12 mýtů a tu TZ od KpPO, kterou jsem odkazoval ze začátku, aby se právě tohle neřikalo.
V současnosti je praxe taková, že máš lisovací závod uprostřed certifikovaný plantáže, kterej produkuje certifikovanej "sustainable" olej. Ta plantáž je na první pohled k nerozeznání od jakýkoli jiný, je to úplně stejná biologická poušť. Ok, ale nerozšiřuje se dál do pralesa. Nicméně ten závod zároveň skupuje palmový plody od svých partnerů ze širokého okolí, který samozřejmě už ani tyhle minimální podmínky nedodržujou a nikdo je nekontroluje.
Na tohle se třeba někdy teď myslím v listopadu slavnostně zavázal podívat jeden z několika největších certifikovaných producentů na světě (jsem smluvně vázán ho nešpinit jeho jméno, ale lze to snadno zgooglit), a že prý to výhledově už dělat nebude, což mi přijde v kombinaci s naprosto nepředstavitelnou mírou korupce na všech úrovních jak v Indonésii, tak v Malajsii jako jen takovej plác. Nicméně ten producent za to sklidil chválu od Greenpeace a spol. Tak hluboko ve sr... jsme.
Doporučuji si podrobně nastudovat třeba ten poslední dokument. Informace nejsou zkresleny optikou nějakého zájmu. Organizace jako "Koalice proti palmovému olej" operují i se zavádějícími argumenty. Snaha protlačovat například bojkot nenabízí východiska ani pro světovou poptávku po rostlinných olejích, ani pro potřeby populace v místě produkce. Jim konkrétně je to jedno, pro ně je to ten "špatný" palmový olej.
To neni pravda, tu TZ psal Standa Lhota, který udělal myslím pro lepší životy obyčejnejch lidí v Indonésii jako málokdo. Na přelomu roku se do jeho působiště asi pojedu podívat, napiš si pak o report, jestli chceš.
Palma to tu úplně překopala... Naprostej rozvrat venkova, pracujou tam hlavně imigranti, z místních vesnic se staly sídliště pro dělníky... Samozřejmě že ne všude, a že podstatná část produkce je od malopěstitelů (to je moje hlavní výtka vůči KpPO, je to tím, že oni působí hlavně v Indonésii, kdežto já v Malajsii, kde je to celý trochu jinak).
...there are changes in the market in response to environmental concerns. For example, in response to pressure, Unilever has committed to using only palm oil from certified ‘sustainable’ sources within 2008, and all the palm oil used by the
company in Europe will be certified as ‘fully traceable’ by 2012 (Unilever 2008).
Ano, to různé potravinářské firmy vyhlašují, ale je to v konfliktu s realitou na místě. Viz KpPO
Když produkce palmového oleje z jednoho hektaru přesahuje až pětinásobně nejbližšího konkurenta a palmy plodí kontinuálně celoročně, není tedy problém mnohonásobně větší zabraná plocha jinými plodinami k pokrytí stávající spotřeby? (V Brazílii je velmi podobný problém s pěstováním sóji!)
Ano, se sójou je obdobný problém, a co jako? Ta se teď dováží do Severní Ameriky. Je potřeba pohlídat, aby se to nepřesunulo sem, ale co jinak tím chceš říct?
Reports on the impacts of large-scale oil palm plantations on local communities differ greatly. Most information, often highly conflicting, is disseminated by companies or by NGOs. Most is based on anecdotes or a small number of selected
cases, and objective research is limited. Large-scale oil palm production has documented benefits. The plantation sector in Malaysia is one of the country’s largest employers, providing income and employment for many rural people. Basiron (2007) comments that ‘involvement in cultivation or downstream activities has uplifted the quality of life of people’.
In Indonesia, 1.7–2 million people work in the oil palm sector (Wakker 2006; Zen et al. 2006). Looking at wider benefits, it is estimated by the industry that the oil palm sector benefits around 6 million people, many of whom have been rescued from poverty (Goenadi 2008). There are also national benefits: export revenues earned Indonesia over more than $12 thousand million in 2007 (Goenadi 2008).
Tohle je strašný. Jednak, anekdot mám dost, většinu z posledních tří let jsem strávil v Malajsii a většinu z toho v plantážích, malejch, velkejch, certifikovanejch, necertifikovanejch. Mám spoustu kolegů, který si sami za barákem pěstujou pár set palem, prodávají na místní trh a je to fajn. Čísla taky znám, celkem sedí (v Malajsii je to teda tak, že skoro veškerá půda je státní, a veškerý palmářský korporace jsou soukromý). Ta interpretace ale... Ano, vlády z toho neskutečně bohatnou, ale to fakt nechceš, vládní budovy jsou mramorový paláce, ale vedle nich jsou slumy... Vybraní zaměstnanci plantáží z toho bohatnou, ale to jsou málokdy místní. Způsob života úplně mimo cokoliv, co tu bylo před pár desítkama let, o krajině nemluvě.

In Southeast Asia, palm oil is the cheapest food oil and it is feared that production for biofuel will link the price of palm oil to rising fuel prices. Using food to produce biofuels might also place further strain on already tight supplies of arable land, thereby pushing up food prices. Domestic prices for palm oil in Indonesia and other countries dramatically increased over the year 2007–08, accentuating this argument. Nevertheless, higher prices for cooking oil and other staple foods (such as soya bean) are also attributed to bad weather and floods in major food producing areas.

Tohle je strašně důležitý pro nás Evropský politiky, právě. Plyne z toho, že v zájmu úplně všeho bychom se měli snažit omezit dovoz PO do Evropy, nebo minimálně přestat podporovat. Na jakýkoli použití (potravinářský je furt celosvětově přes polovinu AFAIK)





xchaos píše:Další rozměr problém je ten, že nějaký enviromentalismus a etiku zacházení se životním prostředím řeší pouze nejvyspělejší země - zatímco většina obyvatel planety řeší především svoje ekonomické přežívání a fungování. Že na tom přímo nebohatnou tolik, jako různí zprostředkovatelé, obchodníci, dopravci, majitelé brandů, apod. - to nic nemění na tom, že ekonomicky budou fungovat tak jako tak. A vyprodukované potraviny téměř v libovolném objemu vykoupí Čína
To jsem si taky myslel, než jsem se začal potkávat s ředitely plantáží, který jsou úplně po... z toho, co my si o nich v Evropě myslíme a jak vůbec nedoceňujeme, kolik oni dělají pro přírodu... Ne, Evropský trh má přímý vliv na to, co se tady v Malajsii děje.
a co se týče daňových úlev na biopaliva oproti fosilním palivům, tak tam bych byl velmi opatrný a omezil je fakt na biopaliva lokálního původu
Proč to prostě nezrušit úplně?
Naposledy upravil(a) Dan.Lestina dne 20 pro 2018, 15:31, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvek:
Antonino.Milicia

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Petr.Kubik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 532
Registrován: 09 říj 2018, 12:52
Dal poděkování: 167 poděkování
Dostal poděkování: 359 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Petr.Kubik »

Antonino píše: 20 pro 2018, 00:23 Ty texty, co si vybral, jsou jednostranné chvalozpěvy na PO jak uchlácholit lidi, aby měli zavřené oči, drželi hubu a krok a neřešili složení na etiketách.
Tak co píšeš bohužel není vůbec pravda. Četl jsi to? Text z kterého cituji právě negativní aspekty produkce PO velmi podrobně vyjmenovává. Ale nebudu citovat to, co již do diskuse přidal někdo další. Že je v textu popsáno i cosi pozitivního (nebo respektive komplexněji pojatého) není moje vina, taková je realita. Ono to totiž není černobílé. Než se začne něco zakazovat a regulovat, je nutno posoudit jaké to bude mít dopady (míněno na životní prostředí) a co způsobí alternativa (třeba masivním kácením v Brazílii kvůli sóje jako náhradě - hypotetický příklad). To jsou ty oblíbené "externality".

A navíc mě hned na začátku překvapilo, že s takovým přehledem někteří vynecháte cenu komodity jako motivaci producentů ji používat. Producenti to nakupují na tuny a rozdíl to tedy je (viz. tabulka).

Edit: Jsem pro ochranu přírody. Než ale něco budeme zakazovat, je nutno vědět co to způsobí jinde. Tj. preferuji uvažování v kontextu planety a nikoli jen států.
"I am chaos. I am hell. I am on two wheels, and you are on four, and that makes me different, and that makes me an asshole. I am not in a car. I am an enemy."

I Am A Cyclist, And I Am Here To Fuck You Up - Kelly Catchpole, July 27th 2015, link.
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2467
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3185 poděkování
Dostal poděkování: 3513 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Petr.Kubik píše: 20 pro 2018, 03:14
Antonino píše: 20 pro 2018, 00:23 Ty texty, co si vybral, jsou jednostranné chvalozpěvy na PO jak uchlácholit lidi, aby měli zavřené oči, drželi hubu a krok a neřešili složení na etiketách.
Tak co píšeš bohužel není vůbec pravda. Četl jsi to? Text z kterého cituji právě negativní aspekty produkce PO velmi podrobně vyjmenovává. Ale nebudu citovat to, co již do diskuse přidal někdo další. Že je v textu popsáno i cosi pozitivního (nebo respektive komplexněji pojatého) není moje vina, taková je realita. Ono to totiž není černobílé. Než se začne něco zakazovat a regulovat, je nutno posoudit jaké to bude mít dopady (míněno na životní prostředí) a co způsobí alternativa (třeba masivním kácením v Brazílii kvůli sóje jako náhradě - hypotetický příklad). To jsou ty oblíbené "externality".

A navíc mě hned na začátku překvapilo, že s takovým přehledem někteří vynecháte cenu komodity jako motivaci producentů ji používat. Producenti to nakupují na tuny a rozdíl to tedy je (viz. tabulka).

Edit: Jsem pro ochranu přírody. Než ale něco budeme zakazovat, je nutno vědět co to způsobí jinde. Tj. preferuji uvažování v kontextu planety a nikoli jen států.
To je úsměvné. Já jsem napsal, že jsi uvedl jednostranné argumenty. A ty argumentuješ, že texty, ze kterých jsi je vybral, mají argumentaci pro i proti. Takže tedy říkáš, že jsi VYBRAL texty opravdu jednostranně. Také jsi napsal, že jsi pro PO. Ty jsi ten, kdo předkládá argumenty. Tedy zcela potvrzuješ, čeho jsem se obával, tvá argumentace je účelová.

A ty hypotetické příklady jsou zcela zavádějící. Dokonale to popsal Dan.Lestina.

Stopka PO není automatická zelená pro sóju. To je lež [argumentační faul "chybné dilema"].
A opakování ceny těch komodit... No a co? To je jako obrana těžařské firmy, že když ji nepovolí těžit zlato, tak přijdou o miliardy zisku a stát o miliony na daních a poplatcích. Ano, je to pravda. Ale je to irelevantní, protože proti tomu stojí právě ten veřejný zájem, který někteří chceme chránit.
Jde o to najít rovnováhu mezi businessem a veřejným zájmem (rozdíl je ta "externalita" a může mít kladné i záporné znaménko). Ostatně mám to i ve vizitce pod čarou (Udržitelná ekonomika | Udržitelné životní prostředí).
Právě že problém PO je problém planety. EU/ČR se to přímo netýká ;)

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Petr.Kubik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 532
Registrován: 09 říj 2018, 12:52
Dal poděkování: 167 poděkování
Dostal poděkování: 359 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Petr.Kubik »

Antonino píše: 20 pro 2018, 15:19
Petr.Kubik píše: 20 pro 2018, 03:14
Antonino píše: 20 pro 2018, 00:23 Ty texty, co si vybral, jsou jednostranné chvalozpěvy na PO jak uchlácholit lidi, aby měli zavřené oči, drželi hubu a krok a neřešili složení na etiketách.
Tak co píšeš bohužel není vůbec pravda. Četl jsi to? Text z kterého cituji právě negativní aspekty produkce PO velmi podrobně vyjmenovává. Ale nebudu citovat to, co již do diskuse přidal někdo další. Že je v textu popsáno i cosi pozitivního (nebo respektive komplexněji pojatého) není moje vina, taková je realita. Ono to totiž není černobílé. Než se začne něco zakazovat a regulovat, je nutno posoudit jaké to bude mít dopady (míněno na životní prostředí) a co způsobí alternativa (třeba masivním kácením v Brazílii kvůli sóje jako náhradě - hypotetický příklad). To jsou ty oblíbené "externality".

A navíc mě hned na začátku překvapilo, že s takovým přehledem někteří vynecháte cenu komodity jako motivaci producentů ji používat. Producenti to nakupují na tuny a rozdíl to tedy je (viz. tabulka).

Edit: Jsem pro ochranu přírody. Než ale něco budeme zakazovat, je nutno vědět co to způsobí jinde. Tj. preferuji uvažování v kontextu planety a nikoli jen států.
To je úsměvné. Já jsem napsal, že jsi uvedl jednostranné argumenty. A ty argumentuješ, že texty, ze kterých jsi je vybral, mají argumentaci pro i proti. Takže tedy říkáš, že jsi VYBRAL texty opravdu jednostranně. Také jsi napsal, že jsi pro PO. Ty jsi ten, kdo předkládá argumenty. Tedy zcela potvrzuješ, čeho jsem se obával, tvá argumentace je účelová.

A ty hypotetické příklady jsou zcela zavádějící. Dokonale to popsal Dan.Lestina.

Stopka PO není automatická zelená pro sóju. To je lež [argumentační faul "chybné dilema"].
A opakování ceny těch komodit... No a co? To je jako obrana těžařské firmy, že když ji nepovolí těžit zlato, tak přijdou o miliardy zisku a stát o miliony na daních a poplatcích. Ano, je to pravda. Ale je to irelevantní, protože proti tomu stojí právě ten veřejný zájem, který někteří chceme chránit.
Jde o to najít rovnováhu mezi businessem a veřejným zájmem (rozdíl je ta "externalita" a může mít kladné i záporné znaménko). Ostatně mám to i ve vizitce pod čarou (Udržitelná ekonomika | Udržitelné životní prostředí).
Právě že problém PO je problém planety. EU/ČR se to přímo netýká ;)
Nenapsal jsem, že jsem pro PO. Přečti si to ještě jednou. OFFTOPICA pak klidně znova a znova a znova.
Text co jsem citoval mluví o problematice z různých pohledů, včetně rozsáhlého popisu negativ, ale primárně se týká Indonésie. Dan píše o Malajsii, kde je situace zase trochu jiná. To beru.
Ty píšeš podle mě až jednostranně proti, něco i vynecháváš. Já si dovolím uvést něco doplňujícího, a jsem hned za podporovatele a údajně píšu jednostranně. Rozhodnutí je nutno činit komplexně a informovaně.

Hypotetický příklad. To snad nemusím dál komentovat. Když vypadne celosvětově část produkce rostlinného oleje, bude snaha to nahradit jinde nebo jiným rostlinným olejem.

"No a co?" Snažím se ti vysvětlit, že producenty k použití motivuje cena. Co je na tom nepochopitelného? To není nijak zabarvená informace.

Edit: "Jde o to najít rovnováhu mezi businessem a veřejným zájmem" Přesně tak.
"I am chaos. I am hell. I am on two wheels, and you are on four, and that makes me different, and that makes me an asshole. I am not in a car. I am an enemy."

I Am A Cyclist, And I Am Here To Fuck You Up - Kelly Catchpole, July 27th 2015, link.
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2467
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3185 poděkování
Dostal poděkování: 3513 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Petr.Kubik píše: 20 pro 2018, 16:24 Nenapsal jsem, že jsem pro PO. Přečti si to ještě jednou. OFFTOPICA pak klidně znova a znova a znova.
Text co jsem citoval mluví o problematice z různých pohledů, včetně rozsáhlého popisu negativ, ale primárně se týká Indonésie. Dan píše o Malajsii, kde je situace zase trochu jiná. To beru.
Ty píšeš podle mě až jednostranně proti, něco i vynecháváš. Já si dovolím uvést něco doplňujícího, a jsem hned za podporovatele a údajně píšu jednostranně. Rozhodnutí je nutno činit komplexně a informovaně.

Hypotetický příklad. To snad nemusím dál komentovat. Když vypadne celosvětově část produkce rostlinného oleje, bude snaha to nahradit jinde nebo jiným rostlinným olejem.

"No a co?" Snažím se ti vysvětlit, že producenty k použití motivuje cena. Co je na tom nepochopitelného? To není nijak zabarvená informace.

Edit: "Jde o to najít rovnováhu mezi businessem a veřejným zájmem" Přesně tak.
1)
Petr.Kubik píše: 18 pro 2018, 16:23 Palmový olej bych a priori neodsuzoval, i když použití v některých tradičních výrobcích se mi vůbec nelíbí (a minimálně složení si čtu), ale je vážně potřeba usilovat o šetrné pěstování v místě a ne donekonečna kácet další a další lesy, protože to jde...
2) Možná ten zdroj, co jsi citoval, byl vyvážený, ale ten "citát" byl tebou vykuchaný a jednostranný :)

3) Je to globální problém.

4) Můj první text uvedl seznam hlavních plus a hlavních minus. Vynechal jsem cenu, protože bývá často zpochybňována a není pro potravinářství podstatná.

5) Mně nevadí doplnění, mně vadí způsob práce s informaci a jejich interpretace. Je na každém, aby si udělal obrázek. To je výhoda diskusního fóra.

6) Teoreticky možná, prakticky to je jinak. Palma a sója za popsané situace nejsou praktickými nutnými substituty. Problém je v redundantní poptávce (obou) a to je také směr postojů a politiky, kterou je nutno se vydat.

7) To snad víme, že je to jen a jen o penězích. Co je na tom k pochopení? Důvod, že "Palmový olej bych a priori neodsuzoval"?

Myslím, že vůbec nechápeš ten environmentální rozměr problému.

Promiň, já jsem kolem tohoto tématu strávil mnohem více času, než jsem chtěl. Co jsem chtěl, jsem napsal v prvním textu. Teď už je to v prvé řadě na občanském postoji každého jednotlivce a třeba někdy i Pirátů :)

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Petr.Kubik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 532
Registrován: 09 říj 2018, 12:52
Dal poděkování: 167 poděkování
Dostal poděkování: 359 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Petr.Kubik »

Antonino píše: 20 pro 2018, 17:38 1)
Petr.Kubik píše: 18 pro 2018, 16:23 Palmový olej bych a priori neodsuzoval, i když použití v některých tradičních výrobcích se mi vůbec nelíbí (a minimálně složení si čtu), ale je vážně potřeba usilovat o šetrné pěstování v místě a ne donekonečna kácet další a další lesy, protože to jde...
"A priori nebo také apriori je latinské spojení (doslova z předchozího), které znamená „předem“ nebo „předchůdný“. Odtud pak také apriorní, předchůdný, autoritativní. V běžné řeči se užívá například pro apriorní úsudky, které člověk dělá dříve, než se s posuzovanou věcí seznámí. Opak je a posteriori: zpětně, dodatečně, až na základě zkušenosti."
https://cs.wikipedia.org/wiki/A_priori
;)
"I am chaos. I am hell. I am on two wheels, and you are on four, and that makes me different, and that makes me an asshole. I am not in a car. I am an enemy."

I Am A Cyclist, And I Am Here To Fuck You Up - Kelly Catchpole, July 27th 2015, link.
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2467
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3185 poděkování
Dostal poděkování: 3513 poděkování

Re: Palmový olej

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Z kontextu, obsahu vedlejší věty a spojky "i když" (vedlejší věta příslovečná přípustková - věta vedlejší je v rozporu s významem věty řídící) to IMHO nejde chápat jinak. Opravdu nemám čas ani chuť řešit takové trolloviny.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí“