Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Středočeský kraj, Předsedající, Krajsti predsedajici

Odpovědět
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13419
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17607 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Pokud není nikdo proti navrhuji prodloužit rozpravu, která byla stanovena do 16. 12. 2019, a to následovně:
1) Doba pro navrhování kandidátů a získání podpory členů bude do středy 2.1. 22:00.
2) Bude následovat 48h doby na rozmyšlenou.
3) V pátek 4.1. 22:00 bude zahájeno hlasování krajského fóra a potrvá do pondělí 7.1. 22:00. Hlasování bude jednokolové. Kolik bude kandidátů, tolik bude hlasů (a možnost zdržet se). Kandidáti, kteří ve volbě získají nadpoloviční počet hlasů, získají krajskou nominaci.
OFFTOPICOkopírováno s díky z Olomouce
viewtopic.php?p=594471#p594471 ;)


Odůvodnění: Aby se o krajskou podporu mohli případně ucházet další kandidáti. Ke zpoždění nedojde, jiné kraje ukončují nominace také v tomto termínu, času je dost. Také nám do toho lezou svátky, tedy proto až leden.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 4):
Jiri.Snizek, Petra.Smutna, Lenka.Kozlova, Marcel.Kolaja

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Jiri.Snizek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2822
Registrován: 19 lis 2017, 10:01
Profese: školitel software pro veřejnou správu
Bydliště: Kolín
Dal poděkování: 7349 poděkování
Dostal poděkování: 3543 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Jiri.Snizek »

Návrh přijat. Aktualizoval jsem úvodní příspěvek.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Snizek za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Marcel.Kolaja

721 356 719, jiri.snizek@pirati.cz, středočeský radní pro regionální rozvoj a územní plánování, náměstek hejtmanky Středočeského kraje https://stredocesky.pirati.cz/lide/jiri-snizek/

Cílem politiky Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost. Protože jedině ta vede k moderní, udržitelné a prosperující ekonomice, která umožní vysokou kvalitu života v budoucnosti.

https://swarmwise.pirati.cz/

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13419
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17607 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Do nominací se přihlásil i Šimon Barczi kandidátská řeč.
Přidávám na jeho žádost (už jsem mu napsal, aby si v nastavení přidal skupin RegP Sčk, aby sem mohl psát sám).

Šimon se představí i dnešním grilování v PICE od 15:00 (+mumble).
Přijde i Pavel Šanda. Konec hlášení.

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Simon.Barczi
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 150
Registrován: 10 kvě 2018, 09:52
Profese: Manažer v Automotive
Dal poděkování: 91 poděkování
Dostal poděkování: 307 poděkování

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Simon.Barczi »

Ahoj posádko,

Po sérii osobních představení v různých regionech republiky bych se rád ucházel o přízeň, podporu a nominaci krajského fóra Středočeského kraje pro volby do EP.

Krátké shrnutí
-Mám realné profesní zkušenosti s Evropskými institucemi.
-Žil jsem, pracoval a studoval na třech kontinentech a v deseti různých zemích.
-Umím oslovit přes 3 miliony obyvatel periférních regionu ČR, tedy oblasti, kde potřebujeme bodovat.
-Mám reálné výsledky a kompetence v pirátských tématech načerpané u globálních lídrů.
-V EP se budu věnovat celoevropské podpoře digitlání ekonomiky, záchraně programů regionálního rozvoje pro nejchudší regiony a svobodě internetu.
-Jsem plně jazykově vybaven.
-Nezklamu.
Detailnější info

Bio

Jmenuji se Šimon Barczi, vyrůstal jsem na česko-německé hranici v Mariánských Lázních, kde jsem také pomáhal v roce 2014 vybojovat historicky první pirátskou výhru v České Republice a od té doby pomáhám pirátkám a pirátům v Karlovarském kraji s tématy jako digitalizace, modrení způsoby dopravy či vzdělávání. Vystudoval jsem VŠE v Praze a KDI School of Public Policy and Managment v jihokorejském Seoulu. Pracoval jsem na projektech pro Evropskou komisi v Luxembourgu a Bruselu. Ve dvou jsme rozjeli českou pobočku TAXIFY. Pracoval jsem na manžerské pozici ve ŠKODA AUTO, kde jsem byl zodpovědný za strategii digitálního rozvoje automobilky. Nějaký čas jsem strávil u největši firmy v karlovarském kraji WITTE Automotive a v současné době se věnuji individuáním konzultacím a úzce spolupracuji s českým startupovým studiem CREATIVE DOCK. Hovořím plynně anglicky a bez potíží se domuvím německy a maďarsky.

O čem budou volby do Evropského parlamentu v roce 2019?

Bohužel, tak jak to bývá, tak volby do Evropského parlamentu budou zřejmě o kauze dotací pro Agrofert, o zahraničněpolitické orientaci ČR. Přijdou subjekty, které budou hovořit o nutnosti vystoupit EU a CZExitu, a v nepochybně bude těmto evropským volbám dominovat témata jako je migrace, která bude zneužita ke strašení obyvatel ČR a voličů.

Pirátská strana se etabluje jako hnutí mladých a progresivních lidí, kteří mají vizi. Nezpochybňuji to, že je třeba mít jasný a pro veřejnost srozumitelný názor k výše uvedeným tématům, ale měli bychom se pokusit přinést svěží pirátská témata, které budou v následujících letech jak pro ČR tak Evropu důležitá.
Protože mám reálnou profesní zkušenost s prací pro evropské institutice vím, že představy a realita jsou často diametrálně odlišné. Na druhou stranu kdo jiný by měl nabourat tento rigidní status quo než právě Pirátská strana. Pojďme to společně zkusit a nebojme se změny.

V rámci přípravy na moji kandidaturu jsem absolvoval několik velice užitečných setkání v regionech od Aše po Žermanice, kde jsem absolvoval velice užitečné debaty, rozhovory i obyčejná setkání, které mi jen potvrdili nutnost komunikovat srozumitelně pirátský program obyvatelům regionů.

Jako své priority stavím pak témata, která jsou pro budoucnost Evropy důležitá, sám jim rozumím a delší čas se jim pravidelně věnuji.

Parlamentní agenda

Priority své agendy stavím na třech pilířích.

Podpora digitální ekonomiky
Jak již bylo zmíněno v úvodu moji přední kompetencí je znalost prostředí startupových firem. Několik takových firem jsem budoval, rozvíjel a s radostí sledoval jejich rozvoj.
Digitální ekonomika roste v průměru 7x rychleji než zbytek hospodářství. Ti, kdo nyní ustrnou, budou v budoucnosti hořce litovat a těžce se na svoje aktuální pozice vracet.
Jsme nyní na rozcestí a je nutné, aby budoucí europarlement byl v této otázce více než kompetentní. Já, jako člověk, co se podílel na růstu a rozvoji jednoho z největších evropských startupů musím konstatovat, že náš progress byl spíše dílem štěstiny než silné podpory evropských struktůr. Dnes už je naprosto zřetelné, že EU v tomto oboru ujel vlak a USA či Čína jsou v těchto témat daleko před námi.
Internetové firmy ze třetích zemí nejen, že neodvádí ferově daně na uzemí EU, ale také odsavají samotnou přidanou hodnotu z evropského trhu. Tento neblahý trend vede k úbytku kapitálu na investice a tím pádem omezeným inovacím ve stěžejních oborech průmyslu 4.0.
Budu inciovat takové aktivity v rámci EP, které povedou k dynamičtějšímu, transparentnějšímu a efektivnějšímu rozvoji startupů, e-commerce a inovací v rámci EU.


Podpora znevýhodněných regionů
Jelikož pocházím ze Sudet, tedy oblasti ze které kvůli zrůdnosti nacistického režimu byla vykořeněna velká část inteligence, patriotismus a úcta ke krajině. Uvědomuji si obrovské rozdíly, které jsou mezi velkými sídly a periferiemi jak v ČR tak v celé EU. Z volebních výsledků se zdá, že Praha, Plzeň či Brno volí jinak než Sokolov, Most nebo Ostrava. Ze senátorské kampaně senátora Balatky, kterého jsme jako Piráti na Sokolovsku podporovali je, ale jasně patrné, že i regiony volí racionálně pokud mají kandiáta, s kterým se umí ztotožnit. Já věřím, že takovým kandidátem jsem právě já. Znám strasti a radosti lidí z Chebu, Bíliny, Rumburka či Opavy. Umím s nimi muvit, umím jim ukázat řešení a umím si je získat na svoji stranu. Zároveň jim chci ukázat, co pro ně kvalitní EU program může znamenat.

Chci se zasadit o to, aby jsme pohraniční regiony v ráci EU nehledali na spodku statistických tabulek. Vidím velký prostor ke zlepšení především v přeshraniční mobilitě, bilingválním školství a celkovém pozvednutí periferních regionů více do středu dění. Tato témata se překvapivě netýkají pouze České republiky, ale podobně postižených regionů je v rámci EU celá řada. V současné EU jsou podobné aktivity financovány z programů meziregionální spolupráce INTERREG. Tyto programy budou novým parlamentem revidovány a já se chci zasadit o to, že nová pravidla budou transparentnější, efektivnější a především ku prospěchu všech obyvatel a nikoliv pouze jedinců jak tomu často v minulosti bylo.

Svoboda internetu
Jako celoživotní podporovatel pirátských myšlenek je pro mně téma udržení našeho moře důležitým bodem.

Toto funkční období europarlamentu a schválení mnoha směrnic odkrývá smutnou pravdu, že většina eurposlanců nežije v tomto století. Extrémně byrokratické GDPR, které vyřešilo velmi málo, zvýhodnilo velké, omezilo malé a zároveň odkrylo mnoho zadních vrátek pro šedou ekonomiku. Je smutným příkladem nekomptentnosti. Ještě horším je pak směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, které pro mně osobně znamená cenzuru a popření internetu tak jak ho známe.

V rámci své agendy budu bojovat za zachování co nejvetší svobody internetu, síťovou neutralitu a minimální represi nezávadného chování na síti. Uvědomuji si, že z internetu se stává bojiště nového tisiciletí, ale není možné si brát občany EU jako rukojmí.

Závěrem

Jak jsem již zmínil, věřím, že jsem kompetentní, reprezentativní a vhodný kandidát Pirátů do nadcházejících eurovoleb. Mimo výše uvedené kompetence v digitální ekonomice vidím svoji velkou výhodu v tom, že se umím hovořit s lidmi v regionech. Jsem jedním z nich. Znám rozdíly v mentalitě u uvědomuji si místní problémy. Když sečeteme české periferie, tedy Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Moravskolezský kraj, je to více než 3 miliony obyvatel. 3 miliony je číslo, které mění volby.

Věřím, že jsem idealním kandidátem k doplnění čela kanditáky a dlouholeté uspěchy Pirátů v Karlovarském chudém kraji ukazuji, že máme velkou šanci na periferii se správnými lidmi bodovat. Nebojme se toho.

Doufám, že vás můj profil zaujal a bude mi ctí zodpovědět případné dodatečné otázky buď zde na fóru, na emailu, telefonem či osobně. Budu rád za každý palec nahoru, ale i za každou konstruktivní kritiku.

Detailní CV
CVIntro.pdf
(43.28 KiB) Staženo 51 x
Tito uživatelé poděkovali autorovi Simon.Barczi za příspěvky (celkem 3):
Petr.Prochazka, Petra.Smutna, Jakub.Vaclavovic
Šimon Barczi
725 O86 O13
Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11918 poděkování

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Ahoj,

také bych rád navázal na svoje off-line představení a požádal vás o krajskou nominaci. V vlákně s nominační řečí pro CF jsem zodpověděl některé otázky, další rád zodpovím i zde.
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
Jana.Kolarikova
Personální odbor
Příspěvky: 1844
Registrován: 03 srp 2012, 13:52
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1798 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Jana.Kolarikova »

Ahoj,
ráda bych vás požádala o krajskou nominaci. Moji kandidátskou řeč najdete zde.
Budu moc ráda, pokud byste se rozhodli mi nominaci dát.
Ať se vám daří, středočeská posádko! :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Kolarikova za příspěvky (celkem 7):
Jan.Korbel, Stepan.Drtina, Dalibor.Zahora, Petra.Smutna, Lenka.Kozlova, Jan.Lukasek, Jakub.Vaclavovic

Jana Koláříková
https://www.facebook.com/JaninkaToofree
jana.kolarikova@pirati.cz
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.

Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 775
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 888 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Lukas.Blazej »

V návaznosti na osobní představení 9. 12. se představuji i zde.

Stručná verze:
Jsem dlouholetý pirát se zkušenostmi s prací v Evropském parlamentu. Specializuji se na právo životního prostředí a v rámci Evropského parlamentu bych působil v ENVI výboru.
Problém s kandidaturou do Evropského parlamentu je, že málokdo ví, co EU dělá, a prakticky nikdo neví, co je reálnou náplní činnosti europoslance. Pokusím se tedy definovat, co by podle mě měl pirátský europoslanec splňovat, a ke každému bodu napíšu, nakolik ho naplňuji já.

Odbornost
Pirátský europoslanec musí vědět, čemu se chce v Evropském parlamentu věnovat, a musí pro to mít odpovídající znalosti a zkušenosti. Nikdo nemůže vědět všechno, a i proto má europoslanec možnost v kanceláři zaměstnat dva až tři odborné asistenty OFFTOPICCelkem může do kanceláře akreditovat tři asistenty, ale kvůli množství administrativy (zařizování cest, finanční záležitosti, koordinace činnosti kanceláře, hlídání deadlinů, sledování agendy, drobnosti od nového klíče ke dveřím přes nefunkční klávesnici až po vydání hlasovací karty) je potřeba mít jednoho administrativního. Lze to obejít tím, že dalšího asistenta poskytne frakce, tzn. nebude akreditovaným asistentem europoslance, ale zaměstnancem frakce., ti ho ale můžou jen doplňovat. Asistenti mohou vystoupit leda na setkání stínových zpravodajů (OFFTOPICKdyž přijde legislativní návrh z Komise, je přidělen výboru, kde se ho ujme zpravodaj z nějaké frakce, který k němu připraví návrh pozice. V ostatních frakcích se danému legislativnímu návrhu věnují stínoví zpravodajové, a na společných setkáních pak dochází k vyjednávání.), ale všude jinde musí návrhy prosazovat sám europoslanec. Od mediálních vystoupení a setkání s lobbisty přes jednání výboru až po trialogy, europoslanec musí do hloubky rozumět všemu, co se jím prosazovaného textu týká. Pokud by europoslanec potřebné zkušenosti neměl, bude jednak mrhat svým i asistentským časem ve snaze vše dohnat, a především dříve či později tvrdě narazí. Když to bude v televizní debatě, utrpí tím Piráti, když by to bylo třeba v roli zpravodaje během trialogu, mohou tím utrpět všichni občané EU.

Jako europoslanec bych působil v ENVI výboru. Životnímu prostředí se věnuji nejen v oblasti praktické (spolek Ústecké šrouby), ale i v rovině teoretické: prezentuji na konferencích (OFFTOPICv uplynulém roce například Naše příroda a X. ročník mezinárodní konference Právo v podnikání vybraných členských států Evropské Unie), píšu články (OFFTOPICnapř. BLAŽEJ, L.: Střet vlastnického práva a veřejného zájmu na ochraně biodiverzity. In: ANTOŠ, Marek a Jan WINTR, ed. Omezování svobod z důvodu veřejného zájmu. Praha: Univerzita Karlova, Právnická fakulta, 2017. ISBN 978-80-87975-68-8.) a publikuji (OFFTOPICnapříklad právě pro Arniku píšu monografii o kácení dřevin).

Pirát
Polovina europoslanců ANO ze strany vystoupila. Keller z ČSSD vystupuje v rozporu s programem a znovu na kandidátce nebude. Brusel i Štrasburk jsou od ČR daleko a je snadné se názorově rozejít - tím spíše, že Piráti dle aktuálních průzkumů získají několik europoslanců, kteří budou i při snaze o sdílení informací do jisté míry uzavřeni a izolováni ve vlastním klubu. Pirátský europoslanec by tudíž měl být názorově vyprofilovaný a mělo by být jisté, že ve straně po následujících pět let vydrží, a to například i přes skandály, které se v budoucnu mezi stovkami pirátských zastupitelů jistě objeví.

V Pirátech jsem aktivní od roku 2010, přijímalo mě republikové předsednictvo, strávil jsem pár let v republikovém výboru, podílel jsem se na tvorbě společného programu pro krajské volby (ve kterých jsem byl lídr Pirátů na pirátsko-zelené kandidátce v Ústeckém kraji), čtyři roky jsem za Piráty seděl v kontrolním výboru městského zastupitelstva a v současnosti jsem zastupitelem. Před dvěma lety jsem odmítl nabídku trafiky od ČSSD s platem 30 000 Kč měsíčně výměnou za přestup k ČSSD. Za svoji činnost v ústeckém zastupitelstvu jsem získal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci. Po tolika letech věnovaných Pirátům a boji o uzavírací klauzuli je nemyslitelné, že bych to všechno zahodil ve chvíli, kdy se konečně začíná dařit prosazovat náš program.

Kontakty
Europoslanec s pár asistenty nezvládne vše. Kontakty jsou potřeba nejen ke spolupráci na tvorbě pozměňovacích návrhů, ale také vytvoření tlaku veřejnosti či získání informací. Sítě kontaktů jsou obtížně přenositelné a bylo by velmi na škodu, pokud by europoslanec strávil první rok svého mandátu zjišťováním, kdo je kdo - v Evropském parlamentu i mimo něj.

Pravidelně se účastním odborných konferencí v ČR i v zahraničí, tudíž v oblasti životního prostředí znám snad na každé téma někoho, komu mohu napsat s prosbou o nestrannou konzultaci. V Česku jsem jako zástupce spolku Ústecké šrouby v organizaci Zelený kruh, která sdružuje všechny ekologické neziskovky. V Bruselu jsem několikrát ročně, jen při předposlední příležitosti jsem se potkal s Klausem Röhrigem a Tomem Boylem z CAN Europe, Alexem Masonem z World Wildlife Fund European Policy Office, Martinem De Groote z Buildings Performance Institute Europe, Ansgarem Kienem z Greenpeace Europe, Raphaelem Hanoteauxem z CEE Bankwatch Network, úředníky z DG Clima a DG Energy a zástupci ekologických organizací působících v členských státech (zejména Laurou Krug z Deutsche Umwelthilfe e.V. a Wojciechem Kukułou z Fundacja ClientEarth Prawnicy dla Ziemi). Z poslední cesty jsem se vrátil před týdnem - byla jí šestitýdenní odborná stáž u místopředsedy ENVI výboru Evropského parlamentu.

Práce s médii
Jen 39 % Čechů si myslí, že členství v EU je dobrá věc. Jsme nejhorší ze všech členských států, větší přesvědčení o přínosu EU má i Polsko nebo dokonce Maďarsko. Svoji vinu na tom z velké části nesou i europoslanci, kteří nejsou schopni svoji činnost dostatečně komunikovat a prosadit do médií. Pokud to máme změnit, musí se naši europoslanci před kamerou cítit jako ryba ve vodě a dobré prohlášení vymyslet i ve dvě ráno (což je bohužel občas realita).

Týdeník Euro mě označil za jednu z nejviditelnějších tváří Pirátů v regionech. 14 vybraných mediálních výstupů naleznete na mém profilu na wiki, kromě nich existuje i řada vystoupení v televizích či rádiu. Piráty jsem dokázal do médií dostat i v době, kdy neměli žádné funkce a preference se pohybovaly pod pěti procenty, tím spíše bych to dělal v pozici europoslance. K obrazu EU v ČR jsem napsal něco víc na svůj FB profil.

Jazyky
Pokud alespoň trochu sledujete dění v Europarlamentu, jste pravděpodobně zvyklí na zasedání tlumočená do všech jazyků členských států. Realita je ovšem zcela jinde a téměř se dá říci, že žádné opravdu důležité věci tlumočené nejsou. Nejde jen o to, že tlumočník s vámi nebude přesvědčovat ostatní europoslance k podepsání pozměňovacího návrhu nebo při vyjednávání o kompromisu, ale tlumočené nejsou ani setkání stínových zpravodajů, pracovní skupiny či většina odborných konferencí. Bez angličtiny si v Bruselu nekoupíte ani oběd. Má to ještě jeden zádrhel - zdejší mluvčí angličtiny nebudou v příštím funkčním období prakticky vůbec rodilí (Brexit). Musíte tedy rozumět španělovi mluvícímu o limitech kadmia v hnojivech i francouzovi popisujícímu nejnovější poznatky o endokrynních disruptorech.

V roce 2012 jsem si udělal FCE certifikát a od roku 2016 jsem překládal a tlumočil pro Koleje a Menzy Univerzity Karlovy. Vzhledem k tomu, že toto tlumočení probíhalo výhradně směrem ke studentům Erasmu, nenarazil jsem zatím v Evropském parlamentu na nikoho, s kým bych nebyl schopen mluvit. Do života v Bruselu by se hodila i Francouzština, kterou neovládám, ale pro politickou činnost je angličtina naprosto dostatečná.

Ochota být dlouhodobě mimo ČR
Jako poslední bod uvádím něco, co si možná neuvědomují ani spolukandidáti. Funkci europoslance lze samozřejmě využívat k budování vnitrostátní pozice nebo jako pětiletou dovolenou. Jsou tu poslanci, na které nemá nikdo ani telefon a jejich kanceláře jsou prázdné. Pokud ale chceme využít příležitost v Evropském parlamentu naplno, znamená to, že se naši europoslanci do ČR podívají maximálně jeden týden v měsíci, reálně ale ještě mnohem méně. To se výrazně podepisuje nejen na rodině (se kterou europoslanec většinu měsíce nebude, ani kdyby se přestěhovala do Bruselu) a kamarádech, ale také na psychice.

Já jsem připraven být dlouhodobě v zahraničí a mám tu výhodu, že moji přátelé žijí přímo v Bruselu a v nedalekém Utrechtu. Vím, co práce v EP obnáší a jsem na to připraven, proto žádám o nominaci na volitelné místo kandidátky. O pozici lídra se ucházet nebudu.

Rovnou zodpovím i pár otázek, které vás možná napadají:
  • Proč žádáš o podporu zrovna náš kraj?
  • Šanci na zvolení zástupce mají tři, možná čtyři kraje. Proto nesouhlasím s rozdělováním kandidátů po krajích. Pokud bych byl zvolen, chci být zástupce všech krajů. Během kamapně také budu trávit čas ve Středočeském kraji, a bylo by škoda k tomu nemít podporu jeho členů.
  • Jak si můžeš být jistý, že Piráti získají člena ENVI výboru?
  • Kromě řádných členů existují ve výborech i náhradníci. Ti mohou vystupovat na jednání, dávat pozměňovací návrhy, dokonce mohou být i zpravodaji - jen nemohou hlasovat, pokud se hlasování účastní všichni řádní členové dané frakce. Působení ve výboru skutečně není o zvedání ruky, proto může náhradník fungovat jako řádný člen. Během vyjednávání o rozdělení pozic je přitom náhradnictví ve výboru v podstatě zadarmo. Pokud by se z nějakého důvodu nedařilo vyjednat řádného člena, fungoval bych z pozice náhradníka.
Tel. 778702712
Uživatelský avatar
pavel_sanda
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Příspěvky: 137
Registrován: 19 črc 2018, 13:33
Profese: učitel
Dal poděkování: 89 poděkování
Dostal poděkování: 164 poděkování

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od pavel_sanda »

Toto jsem psal do vlákna s návrhem na mou celostátní nominaci, tak to nalepím ještě sem:
Ještě bych dodal, že za hlavní problém EU, který vede k nárůstu nacionalismu a divergenci skupin zemí EU, je ekonomická politika EU a architektura eura jako měny. Ta v zásadě vnucuje všem zemím EU německý ekonomický model založený na silném exportu a měnovou politiku neumožňující rozsáhlé investice v době, kdy jsou třeba, například v reakci na krizi. Nemyslím si, že je možné, aby všechny země EU měly exportní ekonomický model, některé země prostě musí mít negativní obchodní bilanci vzhledem k tomu, že země EU z velké většiny obchodují mezi sebou, mnohem více než se zeměmi mimo EU. Má-li si zachovat EU soudržnost do budoucna, musí směřovat k nějaké formě federace, která ovšem předpokládá i vyšší míru přerozdělování mezi zeměmi EU, podobně jako v USA například Kalifornie saturuje ekonomiky chudých států jako Alabama či Mississippi, tak stejně tak například právě Německo musí své přebytky částečně vracet do zemí, kam v rámci EU směřuje německý export.

Také se domnívám, že rozkolísání projektu EU výrazně napomohlo Merkelové odmítnutí poprat se společně s finanční krizí po roce 2008. A v neposlední řadě ničivé řešení řecké krize, kde byly vyhozeny obrovské peníze oknem, jen aby vláda Syrizy dostala politickou lekci.

Jedním z důležitých témat by měla být otázka boje proti daňovým rájům, do kterých především národní oligarchie unikají před placením daní ve svých zemích. Je to nejen otázka elementární spravedlnosti daňového systému, ale také otázka chybějících peněz v národních rozpočtech, které pak chybí na rozvoj zásadních oblastí rozvoje infrastruktury, školství, vědy i životního prostředí.

Myslím si, že je naprosto nevhodné, aby byl předsedou Evropské komise člověk, který svou vlastní zemi přeměnil v daňový ráj.
Tito uživatelé poděkovali autorovi pavel_sanda za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Ivo.Vlasaty, Lenka.Kozlova
Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5079
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7466 poděkování
Dostal poděkování: 7689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Ahoj středočeští Piráti,

v souladu s § 21, odst. 1, písm. a) jednacího řádu celostátního fóra tímto pokorně žádám o nominaci do volby do Evropského parlamentu krajským fórem:

https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#navrhovani_kandidatu

Mám zájem kandidovat na všechny pozice na kandidátní listině, tedy včetně lídra, případně čela kandidátky. Již jsem se představil osobně na zasedání krajského fóra, leč dovolím si zkopírovat svoji nominační řeč k nominaci skupinou členů:

Již za několik málo měsíců čeká Evropskou unii zásadní událost: volby do Evropského parlamentu, jedinou celoevropskou instituci, která je přímo volena občany. Pro české Piráty to budou druhé evropské volby.

Od minulých voleb, které proběhly v roce 2014, došlo k mnoha změnám: pro Evropu i Piráty, a to nejen ty české. Zaznamenali jsme zasažení evropské politické scény tzv. migrační krizí, brexit, ukončení dlouhodobého paktu mezi frakcemi EPP a S&D, ale i nárůst úspěchu Pirátů v Evropě a to zejména v Česku.

Pro volby v roce 2014 jsem získal důvěru celostátního fóra k tomu, abych mohl kandidovat na druhém místě na kandidátní listině. Rád bych o tuto důvěru opět požádal i pro volby v příštím roce.

Marně přemýšlím, co se na mých postojích ve vztahu k Evropské unii změnilo. Vlastně ano, změnilo. Nyní jsem více než kdy předtím přesvědčen o tom, že Evropská unie je pro úspěch zemí v Evropě životně důležitý projekt.

Pirátské hnutí v této záležitosti hraje extrémně důležitou roli. Za své již více než sedmileté politické působení v pirátském hnutí, ať už jako spolupředseda Pirate Parties International nebo mezinárodní koordinátor za českou Pirátskou stranu jsem nezaznamenal, že by Piráti stavěli svoje národní zájmy nad zájmy evropské. A přesně takovou politiku Evropská unie potřebuje. Piráti dokáží napříč Evropou táhnout za jeden provaz. Již v minulých evropských volbách jsme kandidovali s mottem "Evropa je naše moře!" a v tom se nic nezměnilo. Držíme kurz!

Rok 2019 bude průlomový. Pevně věřím, že pro Piráty to budou nejúspěšnější evropské volby v dosavadní historii, a to jak co se týče počtu zvolených Pirátů, ale i počtu zemí, za které budou Piráti zvoleni.

Jako Pirát, který se od roku 2003 zajímá o evropskou politiku, bych rád kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. Mé stručné představení je k dispozici na pirátských stránkách:

https://wiki.pirati.cz/lide/marcel_kolaja

Děkuji za vaši podporu a užijte si zítřejší Public Domain Day!

https://en.wikipedia.org/wiki/Public_Domain_Day

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu

Uživatelský avatar
Jiri.Snizek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2822
Registrován: 19 lis 2017, 10:01
Profese: školitel software pro veřejnou správu
Bydliště: Kolín
Dal poděkování: 7349 poděkování
Dostal poděkování: 3543 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sčk - krajské nominace do Evropského parlamentu

Příspěvek od Jiri.Snizek »

Upozorňuji, že doba pro navrhování kandidátů a získání podpory členů uplyne za přibližně 4 a půl hodiny.
Dalibor.Zahora píše: 13 pro 2018, 14:17
1) Doba pro navrhování kandidátů a získání podpory členů bude do středy 2.1. 22:00.
2) Bude následovat 48h doby na rozmyšlenou.
3) V pátek 4.1. 22:00 bude zahájeno hlasování krajského fóra a potrvá do pondělí 7.1. 22:00. Hlasování bude jednokolové. Kolik bude kandidátů, tolik bude hlasů (a možnost zdržet se). Kandidáti, kteří ve volbě získají nadpoloviční počet hlasů, získají krajskou nominaci.
OFFTOPICOkopírováno s díky z Olomouce
viewtopic.php?p=594471#p594471 ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Snizek za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Milan.Krch, Marcel.Kolaja

721 356 719, jiri.snizek@pirati.cz, středočeský radní pro regionální rozvoj a územní plánování, náměstek hejtmanky Středočeského kraje https://stredocesky.pirati.cz/lide/jiri-snizek/

Cílem politiky Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost. Protože jedině ta vede k moderní, udržitelné a prosperující ekonomice, která umožní vysokou kvalitu života v budoucnosti.

https://swarmwise.pirati.cz/

Odpovědět

Zpět na „Krajské fórum Středočeský kraj“