Prodloužení možnosti podání elektronického daňového přiznání o měsíc

Fórum pro diskusi a připomínkování připravovaných předpisů a jiných legislativních návrhů.
Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
  • Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
  • Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
[iwiki]/zakony/start[/iwiki]
Uživatelský avatar
Tomas.Martinek
Republikový výbor
Příspěvky: 843
Registrován: 31 kvě 2012, 19:34
Profese: Student doktorského studia, OSVČ
Bydliště: Česká Lípa
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 1136 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Prodloužení možnosti podání elektronického daňového přiznání o měsíc

Příspěvek od Tomas.Martinek »

V České republice je v současné době jedna z nejkratších lhůt pro podání daňového přiznání v EU. Mnoho poplatníků daně má proto problém v tomto krátkém intervalu zkompletovat všechny potřebné doklady, které potřebuje pro vyplnění svého daňového přiznání. Může se jednat například o potvrzení od více zaměstnavatelů včetně zahraničí, kde platí jiné lhůty, potvrzení pro využití slev nebo zvýhodnění, podkladové materiály pro všechny přílohy včetně podnikatelské účetní závěrky apod. V současné době je jedinou legální cestou prodloužení této lhůty zaplacení poplatku soukromému daňovému poradci. Dalším problémem stávajícího systému je nízká míra elektronicky podaných daňových přiznání. Vysoký počet papírově podaných daňových přiznání zbytečně zatěžuje pracovníky správce daně a tím i zvyšuje nároky na státní rozpočet. Hlavními výhodami elektronického daňového přiznání je minimalizace chyb spojených s manuálním vyplňováním a kontrolou, umožnění lepší komunikace s úřady či jednodušší sledování stavu zpracování. Elektronické podávání daňového přiznání umožňuje zrychlení celého procesu a dále snížení administrativních nákladů a zjednodušení archivace.
Tento návrh nově prodlužuje současnou tříměsíční lhůtu pro podání daňového přiznání o jeden měsíc v případech, kdy daňový subjekt podává daňové přiznání elektronicky. To přináší občanům pozitivní motivaci pro větší využití elektronických daňových přiznání. Zároveň nepřináší žádná negativa pro stávající poplatníky, kteří nechtějí využít možnosti elektronického podání.
V případě, že daňový subjekt nepodá daňové přiznání elektronicky v dané prodloužené lhůtě, nebude se k tomuto prodloužení přihlížet a případná sankce bude vypočítána stejně, jako by nepodal daňové přiznání v tříměsíční lhůtě.
Návrh tak přináší osobám podávajícím daňové přiznání pozitivní motivaci pro využití elektronické formy podání a zároveň umožňuje osobám, které zvládnou sami vyplnit daňové přiznání, stihnout podat přiznání včas i bez nutnosti využití daňového poradce. Návrh by měl současně snížit náklady státu spojené s výběrem daní a pomoci snížit chybovost podaných daňových přiznání. Zaměstnanci finančních úřadů tak budou moci v průběhu dubna provádět úkony, na které jsou zvyklí - včetně kontrol papírových přiznání. Zvýšeným počtem elektronických podání by se měla snížit náročnost práce zaměstnanců FÚ. Návrh nepřináší žádné zásadní změny, nově se pouze budou případné sankce za nepodání daňových přiznání počítat až v květnu, kdy bude jasné, že poplatník nepodal přiznání k dani z příjmů ani elektronicky v určené prodloužené lhůtě.
Obdobná legislativa platí i v jiných zemích. Například ve Velké Británii je standardní lhůta pro podání daňového přiznání 7 měsíců po skončení zdaňovacího období, pro elektronické daňové přiznání je lhůta celých 10 měsíců. V sousedním Rakousku je termín pro elektronické přiznání daně z příjmu 30. 6., to je o 2 měsíce déle než v případě papírového podání.

Přidejte prosím případné komentáře.
Přílohy
PN ST206 - elektronická DP.pdf
(337.42 KiB) Staženo 61 x

Ing. Tomáš Martínek, člen poradního týmu k důchodové reformě MPSV, člen resortních týmů Finance a Informatika. Více info zde.

P.A.Semi
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Filosofické zamyšlení nad elektronickou státní správou

Příspěvek od P.A.Semi »

Jen na okraj a úvod - programovat jsem začínal v době, kdy se programy načítaly 5 minut z kazety, pak taková ta velká ohebná disketa, tak rychlá a velká s celými 360kb byla žhavá novinka, a MSDOS, který narozdíl od CP/M uměl i "directory". Správce takové menší tělocvičny plné AIX,OpenBSD,Solaris a Silicon graphics jsem dělal v době, kdy přišel Email, a pamatuji, jaká novinka byl tuším Mosaic na Sunu, grafický protokol www místo textového Gopheru. Skoro 20 let pracuji jako senior programmer, dnes ovšem na windows, mám doma cca 4 počítače, nepočítaje virtuální (včetně jednoho linuxu, který mi routuje domácí web-servery), a ty, které spravuji na dálku... Tím se nechlubím, každý se něčím živí, kamarád truhlář má taky dva soustruhy a spoustu nějakých dalších strojů, které neznám, jen to podotýkám pro kontext, že nejsem anti-computer staromilec...

Ale nemám průkaz s čipem, nemám datovou schránku, a dokud to půjde, budu jezdit do okresního města na kole a autobusem s daňovým přiznáním a zdravotní+důchodové, protože:

pokaždé ho mám vyplněné tak z 90%. Paní u přepážky mi řekne: "ale tohle ještě musíte vyplnit". "Ale já ten údaj nevím...". "To je jednoduché" - a paní mi dohledá, třeba kolik jsem vlastně během roku zaplatil na zálohách, spolu tam to číslo doplníme a je to OK, a podepíšu to propiskou (a spokojeně, přestože mám nejen vlastní certifikační autoritu, ale i vlastní crypto-software, jenže tou propiskou to vždy bude jednodušší). Nemyslím, že bych tu paní obtěžoval, protože díky mě a podobným ta paní má práci a není nezaměstnaná, a taky netlačí na pracovní pozice v soukromé sféře, ale naopak dobře daní výdělek a utrácí jej v tuzemských obchodech, což se týká všech státních zaměstnanců, jejichž nahrazení počítači by bylo krátkozraké...

Na druhou stranu - teď jsem přes vzdálenou správu asistoval u vyplňování skutečného vlastníka právnické osoby na webu justice.cz . Trvalo nám to 32 minut (což vím přesně, protože si to budu účtovat nehledě na výsledek, i tak budu 10x levnější než "Poradce", kterého nabízejí v tom emailu s instrukcemi), z toho třeba 4 minuty (!) - to je cca 240 ±60 sekund, tedy 2400x déle než by bylo přijatelné, trvalo od kliknutí na "Podání návrhu", než se objevil formulář k vyplnění. (Taky jsme zkoušeli "Přihlášení pro oprávněné osoby", protože na tom webu není nikde vysvětleno, kdo je oprávněná osoba, je tam ale aspoň číslo zákona, bez odkazu na jeho znění, ale naštěstí soukromá sféra má přes cizího agenta Google dobře dohledatelné znění zákonů "pro lidi" a po pár minutách a důkladném pročtení paragrafu jsem uživateli vysvětlil, že na něj se "Oprávněná osoba" nevztahuje - zřejmě Úředníka nenapadne, že Občan neví, že Oprávněná Osoba není Vlastník té Společnosti, ale Exekutiva...? takže ho ani nenapadne tam přidat jednu řádku s vysvětlením...)
Mezitím jsem stihl uživateli ukázat chyby 403 a "Uncaught exception" v error-consoli a vysvětlit mu, že tam bohužel mají chybu a nejde to, ale pak se přeci-jen formulář "Podání návrhu" objevil, hmm budiž... Trpělivě jsme ho vyplnili, a nakonec tlačítko "Uložit a exportovat do PDF" (to jako po zdlouhavém vyplnění to máme vytisknout a přinést ručně?!) to bohužel oznámilo: "Vyplňte všechny povinné údaje". Bez vysvětlení, který povinný údaj není vyplněný. Třikrát jsme to prošli, a všechno, u čeho byla hvězdička (která nebyla nikde vysvětlena (!) ale hvězdička obvykle znamená, že údaj je povinný?), bylo vyplněno. Bohužel jsme se přes to nedostali, takže nezbylo, než dalším tlačítkem to uložit do JSON formátu v souboru na ploše, a uživatel se někde (?) zeptá, co jako s tím má dál dělat... (Po prohlédnutí toho JSON (na což ovšem není ve windows asociace typu souboru), snad jen u položky "pravni_formy":null, ale nevím, kde to v tom webovém rozhraní lze vyplnit?) Dříve než do týdne (!) to ovšem vyplněné nebude, no snad to někde zjistí do konce roku... (Toto "nejméně týden" a nemalou dávku nejistoty porovnejme s pouhou hodinou cesty na úřad, pár minutami ve frontě a milou paní u přepážky... A obstarávání a obnovování certifikátu, ale i jen jeho vybírání myší ze všech nainstalovaných certifikátů, i bez zadávání hesla nebo vkládání čipové karty, je zdlouhavější, než klikyhák propiskou...)

To jako exemplární zdůvodnění, jaký je hlavní problém _všech_ elektronických podání: "Nejsou vyplněny všechny povinné údaje, nelze naprosto nic odeslat!". Server je zcela neoblomný a neústupný, nepomůže úsměv, smutné oči, soucit, nic: "Máte tam chybu a proto nelze pokračovat ani o krok dál a nebude uděláno zcela nic, jako kdybyste se vůbec nepokusil!"... Papír lze vyplnit z 90%, přijít k přepážce, usmát se a pokorně poprosit paní o radu... Když tam je chyba, paní ji ukáže a taky řekne, jak se to má vyplnit správně. Protože člověk není 100% a ani se to po nich nedá vyžadovat...

Tedy doufám, že jakkoli to připravíte, ještě dlouhá desetiletí nám necháte možnost to vozit na papíru paní k přepážce vyplněné jen z 90%, a že ty web-servery bude připomínkovat někdo, kdo zrovna nevyšel ze školy nezkušený, který si myslí, že všichni jsou stroje, a nenapadne ho zohlednit X dalších možných scénářů než ten, který tak usilovně naprogramoval... (Tedy by si to webové rozhraní měl nechat připomínkovat i řekněme truhlářem s dobrou vůlí (nebo prostě předpokládaným průměrným uživatelem) a podívat se, co všechno mu není jasné a na jaké problémy narazí...) A že by tam měla vždy být třeba u chyby "není všechno vyplněno" možnost zaškrtnout "přesto pokračovat" a třeba se zpětným kontaktem, kde mi někdo emailem vysvětlí, co jsem nevyplnil dobře... A když je někde číslo zákona, měl by to být hyperlink na jeho kompletní aktuální znění, nejen na poslední změnu "vložené písmeno g před písmeno h"). A že u toho zákona by měl být prostor na diskusi a časté dotazy... (Že by to vyžadovalo nadbytečné "lidské zdroje" na úřadech? Alespoň budou mít lidi práci... Ze škol vychází spousta lidí s humanitním vzděláním, v komerční sféře nepoužitelných... A systém by byl "lidský" i vůči uživateli a nedělal by z lidí stroje...) Lidský kontakt mi poskytuje svobodu udělat chybu a téměř žádná chyba není kritická...!

A ovšem systém nebo rozhraní, které nezvládne laik s dvouciferným IQ, nelze po polovině občanů vyžadovat.

A protože každý dobrý sluha se jednou změní na zlého pána, když dostane příležitost...

(A k tomu také filosofický dovětek, zde již off-topic, který se ale také týká Elektronického zpracování versus Svoboda - narozdíl od Bitcoinu, bankovky a mince jsou zcela svobodné a především anonymní(!). Málokomu dochází, že v block-chain je celá historie všech plateb, a jednou zaplatíte obchodníkovi nebo státní správě, a ti si pak mohou dohledat všechny vaše minulé i budoucí transakce... Někdo se vás snaží podvést se zdáním anonymity, ale opak je pravdou ! Místo placení kartou v obchodě si dojdu do bankomatu vybrat bankovky, což mi poskytuje hned dvojí ochranu osobních a soukromých údajů - Obchodník si z výpisu nezjistí, jak se jmenuji, a Banka nebo Stát neví, za co utrácím... A narozdíl od elektronických transakcí mě stát nebo jejich správce (třeba i Paypal atd) nemůže omezit, komu a za co chci zaplatit nebo ho obdarovat a podpořit... Pokud může nad-národní (tedy cizácká) a nevolená korporace, na doporučení neznámého okruhu zájmových organizací, určovat, koho mohu nebo nemohu crowd-fund podporovat, co je a co není "pravda" (nebo naopak "fake news"), a který politický názor je a který není legitimní, něco začíná být velmi špatně... Pozor na dobré sluhy ! Každý se jednou stane zlým pánem, když dostane příležitost... A to, co se zdá být užitečné, se stane obtížným a omezujícím, když to bude nevyhnutelné a nenahraditelné... Monopol, ať už státní nebo soukromý, nemusí brát na nic a na nikoho ohledy...)
P.A.Semi
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Dovětek...

Příspěvek od P.A.Semi »

Sem to píšu proto, že Piráti jsou inteligentní a počítačově vzdělaní lidé, se kterými, myslím, má smysl diskutovat o počítačových systémech státní správy. A protože tu je technicky i filosoficky správně udělané fórum - Fórum je základem Demokracie, od Řecka až do dnes...

A protože obecně vývojářům systémů, od filosofické roviny až po implementační, bych doporučil, aby u každého systému byl odkaz na "hotline" (třeba email, komerční sféra i telefon), kde se může uživatel zeptat na řešení problému, a zejména vývojář by se měl zabývat tím, na jaké problémy uživatelé naráží, co jemu sice jasné je ale uživateli to jasné není, a když jich je víc podobných, tak ten systém není user-friendly a je potřeba ho doplnit... A že třeba systém, který má nepřekonatelné chyby (nebo "vlastnosti" a "pravidla"), a to ať už na straně systému, nebo na straně uživatele, user-friendly není.

Jen na okraj návrh - že by měl někdo připomínkovat webové systémy státní správy, třeba tenhle justice.cz ... Nebo já nevím, které další... To i jako opozice můžete zařídit??

Dále jako zamyšlení, že tím, že vytvoříte možnost něco dělat, připravujete tím cestu, aby se z ní jednou stala nutnost to tak dělat. Dvacet let pomáhám lékařům zvládat byrokratickou zátěž, a ti jsou s tím spokojení. Nepřímo jsem ale pomohl tuhle zátěž zmnohonásobit tím, že jsem jim to ulehčil, takže na ně mohlo být navaleno čím dál víc... (Jistě ne jen já sám...)

A ovšem jen na okraj jako upozornění, že není všechno takové, jak to na první nebo druhý pohled vypadá, a že leccos, co vypadá jako větší svoboda, vede naopak k mnohem větší nesvobodě...

Zároveň se tímto omlouvám za to, co jsem tu psal v lednu, ani tu omluvu nechci připisovat tam a vytahovat to tak z historie fóra. Jako obvykle se z poloviny pletu...
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34599
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Prodloužení možnosti podání elektronického daňového přiznání o měsíc

Příspěvek od Petr.Vileta »

Podepisuji celý text P.A.Semi :D Dělám to také tak, protože daňové přiznání podávám jednou ročně (a zdrav/soc lejstra také) a kupovat si kvůli tomu zaručený podpis nebo mít čtečku na chipovou občanku nechci. Navíc fakt nevím, kolik jsem zaplatil na zálohách, protože já se domnívám, že to byla platba za prosinec, ale dotyčný úřad to započte kamkoliv od listopadu (přeplatek) do ledna (nedoplatek).

Také netuším, proč se k formuláři nemohu přihlásit hned na začátku pomocí IČO a autorizační SMS, zaslané na tel. číslo u berňáku nahlášené. Pak bych to byl na 99,9% já ;) a spousta údajů, jako například adresa, loňský stav závazků a pohledávek, by mohla naskakovat automaticky. Také bych nepotřeboval el. podpis, datovku ani chipovou občanku. Jediný problém je, že při ztrátě telefonu bych to musel jít na berňák nahlásit.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34599
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Prodloužení možnosti podání elektronického daňového přiznání o měsíc

Příspěvek od Petr.Vileta »

Tomáši, někdy v únoru až březnu budu opět podávat daňové přiznání OSVČ, což tak někam sepisovat všechny nedostatky a zbytečnosti toho současného a pak navrhnout konečně, po 20 letech slibů ODS, ČSSD, TOPky i ANO, zjednodušení formuláře na jeden list A4? :)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

P.A.Semi
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Bitcoin a certifikáty - další "filosofické zamyšlení"...

Příspěvek od P.A.Semi »

Neměl jsem tak docela pravdu, když jsem psal, že to vždy bude jednodušší podepisovat propiskou. budete mít (vy nebo vaše děti) voperovaný chip, až všude bude čtečka, jen mávnete rukou a nezpochybnitelný a neodvolatelný podpis bude tak snadné učinit, o co těžší ho pak bude odvolávat...

Pokud jste se zamýšleli nad tím, jaké všechny možnosti přinesou takové technické vymoženosti, ještě jste se nezamýšleli dost o tom, jaké všechny nesvobody to zároveň přinese... (Třeba plausible deniability, nebo denial of service, nebo jen sotva můžete dnes zaručit, že všichni budoucí Administrátoři těchto systémů (zejména platebních) budou mít dobré a spravedlivé úmysly...) Že totiž některé komplikace jsou zároveň prospěšné, ale čím byly prospěšné zjistíte až tehdy, když byly nevratně odstraněny. Třeba zde komplikace chodit na úřad má zároveň výhody, co jsem popsal výše, včetně vlivu na zaměstnanost úřednic. Že nezpochybnitelný podpis jdu udělat téměř slavnostně na úřad před svědky a za poplatek, a nemůžu neodvolatelně potvrzovat věci rychle, jednoduše a bez rozmyšlení, nebo aspoň ty zásadnější ne... A ovšem že u různých zjednodušení pro státní správu nemůžete dnes zaručit, že to zítra nebo v příštím období státní správa nezneužije. A jen na okraj, pokud myslíte, že tu píšu příliš, i to je důsledek toho, že je to velmi přístupné fórum bez zbytečných komplikací... (Omlouvám se, doufám že to tu nepřekáží)

Ohledně Bitcoin, jak jsem psal výše, je to podvod a zdání klame. Bankovky a mince jsou svobodné a anonymní, naopak Bitcoin je kontrolovatelný a transparentní, a to až příliš, a bude velmi snadné to přepnout nebo nahradit za podobný systém, který bude kontrolovat někdo, komu byste dobrovolně své naprosto veškeré finanční soukromí nesvěřili. Někomu vadí, že někdo (různí podvodníci) tu svobodu a anonymitu příliš zneužívá, a proto ji sebereme všem ? (Já chápu, že vy nemáte s Bitcoinem nebo jeho zaváděním prakticky nic do činění, to jen jsem v různých IT kruzích narazil na různé nadšené ale zcela mylné představy a nedomyšlení důsledků...) Jak pak dáte almužnu žebrákovi, crowd-funding nežádoucí opozice, spropitné číšnici? Jak dají rodiče dítěti kapesné a to ho utratí za to, co by si buďto rodiče nepřáli, nebo by si státní správa nepřála, aby to rodiče tolerovali? Jak snadno pak půjde kontrolovat, jaké knihy si třeba koupíte, a vyčítání a trestání za nežádoucí zájmy? Zcela přirozeně a v různých vývojových obdobích jsme "rošťáci" a není to (v rozumných mezích) špatné, naopak je to pro vývoj potřebné... Ale co teprve, když se Státní správa zvrhne, a začne trestat Dobro, Spravedlnost a Morálku? (Jako se to bohužel již na Západě stalo!) Transparentní má být státní správa, ale občané vždy musí mít právo na Soukromí a vlastní Názor, a je potřeba Tolerovat Tolerovatelné...

Ještě jednou se omlouvám za dlouhé psaní...

----
Mezitím - děkuji za vaši odpověď...

> přihlásit hned na začátku pomocí IČO a autorizační SMS
Základem zabezpečení třeba bankovních transakcí je, že něco znám (heslo nebo pin) a nikdo jiný to snad nezná, a něco mám (kartu nebo mobil, nebo ne-exportovatelný certifikát v počítači), a nikdo jiný to nemá, a když to ztratím a může to mít někdo jiný, brzy to zjistím a mohu to urychleně zablokovat, ale i tak je poměrně nepravděpodobné, že by zároveň s tím, co nyní on, zároveň i znal to, co znám jen já... Až v moderní době třeba e-banking narušila možnost mít v telefonu virus, takže někdo může na dálku mít to, co zdánlivě máte v ruce vy, a tím to ztratilo původní bezpečnost... (Na e-banking mám tlačítkový nezavirovatelný telefon...) Je v podstatě jedno, jaké věci na toto použijete, ale kvalitní zabezpečení je zřejmě jedině v té kombinaci mám+znám ...

Takže jak píšete, autorizační SMS znamená důkaz, že MÁM svůj telefon. Nestačí ale IČO, mělo by být i HESLO, protože to IČO zná každý, a pokud mi ukradne telefon, má všechno... Na druhou stranu, tady to asi nejde příliš zneužít, takže by i to IČO stačilo, s heslem jsou komplikace...

"Jít na berňák nahlásit ztrátu telefonu" je výhoda, ne nevýhoda...

Na další stranu - je otázka, jak moc to musí být nezpochybnitelné? I certifikát i telefon mi mohl někdo ukradnout, a jakmile to zjistím nebo nahraju jiné přiznání, mělo by se začít zjišťovat, proč. Předstírat, že certifikát je nezneužitelný, je také určitý podvod... A to, i když je ne-exportovatelný, někdo se může přihlásit na vzdálenou plochu. Když je na kartě, někdo ji mohl ukradnout. Sice se to bude dít jen v promile případů, ale i na to promile musí být řešení... A narozdíl třeba od bankovních převodů, zde jsou případné omyly (nebo podvody někým třetím) snadno napravitelné, když se na ně přijde včas... Takže nemá smysl přehánět důvěryhodnost zabezpečení...

Takže je otázka, jak zde vyvážit důvěryhodnost s pohodlností, a ovšem nelze předstírat, že jakákoliv důvěryhodnost v IT je nezpochybnitelná...

Téměř off-topic - HESLO: různí lidé "staré školy" se pokoušejí vynucovat, abych si heslo každých X třeba měsíc měnil, a zároveň aby bylo nezapamatovatelné a komplikované... To ale asi nemají hesla ke třem bankovnictvím a dvaceti různým systémům a padesáti různým fórům...? Hesla si nakonec pamatuje buďto web-browser, nebo jsou na stole napsaná na papírku, takže v konečném důsledku to vede k ještě horšímu zabezpečení, než kvalitní ale neměnné heslo, které zapsané na papírku být nemusí, a banální hesla zná web-browser a to stačí... Jinak ale samotné heslo není zcela důvěryhodné - to může odchytit key-logger, a nebo ho může někdo vidět zadávat a poznat to z prstokladu na dálku... Ohledně odchycení hackerem/keyloggerem - i měsíc do příští povinné změny hesla je dlouhá doba... Hesla na zabezpečení sice celkem fungují, ale nezpochybnitelná také být nemohou... Kvalitní je právě ta kombinace znám+mám a zároveň možnost to včas zablokovat nějakou "vyšší cestou"...

Nezpochybnitelnost je (může být) nebezpečný bič. Toho pak budete třeba litovat, co jste nenávratně odsouhlasili? A ovšem, i kdyby na tom byl vzorek DNA a otisk prstu, někdo ho mohl vydírat, mohl být pod vlivem drog atd... Když jdu podepsat důležitou smlouvu na úřad, zároveň ta úřednice vidí, že jsem střízlivý a nikdo mi nemíří na hlavu pistolí... (i když ale nevidí, co je mezitím jinde) "Plausible deniability" je důležitá svoboda, i když samozřejmě musí mít své meze, zejména v závažných věcech... (A třeba v Bance s tím souhlasím ve smlouvě, a mohu s tím nesouhlasit a tu službu nepoužívat, takže jsem se svobodně rozhodnul, že přijmu riziko takového podvodu a nebudu mít možnost to zpochybňovat. Ale státní správa z principu nedává na výběr Konkurenci nebo možnost to nepoužívat vůbec, takže naopak si nemůže dovolit to, co si dovolí Banka, která mi dala možnost to nepoužívat... Takže státní správa musí mít jiné mechanismy, jak se vyrovnávat s chybami těch, kdo byli donuceni ji používat, pokud je něco povinné...)

Takže věci, které dělám já (nebo "zdánlivě já") z domova ze židle by měly být zpochybnitelné a opravitelné, v odůvodněných případech... A pak zase není potřeba přehánět nezpochybnitelnost nějakým "zaručeným" podpisem, který může stejně hacker odkliknout na dálku... (V podstatě to je přenášení zodpovědnosti za takové útoky na občana...? Se kterým leckdo souhlasí jen z naivity, domnívajíc se, že to není možné...)

Takže ano, máte pravdu, IČO+SMS je na toto dostačující, zejména když u toho bude opravný prostředek pro vyjímečné ale nevyhnutelné možnosti, ale bance bych třeba RodnéČíslo+SMS ale bez hesla nesvěřil, zejména když tam opravný prostředek na odeslanou transakci není, ale banka mi dala možnost ji nepoužívat, ale zato převedla všechna rizika zneužití na mě... Předstírat, že něco lepšího je nezpochybnitelné a tím nenahraditelné je jen naivita nebo arogance...

Omlouvám se, zase je to příliš dlouhé... (Neumím škrtat ve vlastních textech)
P.A.Semi
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Ještě k elektronickému podání...

Příspěvek od P.A.Semi »

Ještě to s dovolením rozvedu, také protože vím, na jakou námitku u jednoduššího zabezpečení narazíte: prý certifikát je nezpochybnitelný, ale třeba SMS+IČO je nedůvěryhodné a zneužitelné... Tedy mějte argument, že i certifikát je bezpečný jen přiměřeně... Obecně: prostředek zabezpečení je tak bezpečný, jak bezpečně je uložen a používán. Podpis certifikátem v konečném důsledku jen potvrzuje, že dosud vy nebo hacker máte tu velkou a neopakovatelnou hromadu číslic, kterou kdysi někdo důvěryhodný ověřil, že jste ji měl vy... Na začátku je ale vždy Důvěra, a z toho se dají vyvozovat Důkazy. Ohledně Banky, tam ale je důležitý ten podpis jednou kdysi propiskou na papíru, kde se zavazujete, že to nebudete zpochybňovat a ponesete riziko špatného zabezpečení... To by ale od Státu vůči občanům bylo drzé zneužití moci, protože Stát mi nedal na výběr ho nepoužívat... Jen třeba u řízení jaderné elektrárny, tam se chyba stát nesmí, ani když by všechno selhalo, nešel internet, spadly všechny dráty, kdekoliv ve vzdáleném centru by byl hacker nebo mafián, atd... Tam vždy musí být na místě a ne na dálku obsluha (nebo na dálku jen s právem "veta"), která je zodpovědná a inteligentní, analogové senzory pro případ, že digitální by byly zavirovány, vlastní záložní generátory proudu, ale i nouzový ventil na ruční ovládání pro případ, že i záložní generátory selžou, atd. (Tam neexistuje argument: "tohle se stát nemůže, je to nepravděpodobné", tam vždy musí být řešení pro případ, že se stane i téměř nemožné... Třeba Fukushima - je třeba počítat i se zdánlivě nemožným, třeba Chernobyl - Zodpovědnost znamená, že za Chybu nebo Zlý příkaz bude následovat přiměřený Trest a tam nebyl... Je dobře, že naše elektrárny řídí naši zodpovědní a inteligentní lidé a není cesta zpátky k uhlí a dřevu, a i ten vítr je příliš drahý na to, aby to občani platili... Nezpochybňuji tu jaderné elektrárny, je to jen příklad, že jsou místa, kde se chyba stát nesmí, a pro případ každé možné i nemožné chyby musí existovat náhradní řešení, a že Zodpovědnost také znamená, že na případného Viníka lze dosáhnout (tedy je v naší Jurisdikci), a na koho dosáhnout nelze, ten se nemůže stát Viníkem, ani kdyby se snažil...)

Jenže státní správu děláte pro omylné občany - a my máme právo dělat nekritické chyby, které jdou opravit...

Robustní není takový systém, který nemá chyby, ale takový, který všechny možné chyby umí napravovat. (V IT - třeba v user-friendly programu, když nastane chyba, měli jsme tam tlačítko "Pokračovat", a "Telefon na hotline". Přeci nezahodím uživatelovu práci s hláškou "Nastala chyba a program nemůže pokračovat" jen proto, že se někde vzpříčil nějaký byte a celý program zvadne. Jenže pro případ, že to uložit nejde, tak je tam funkce "automatické ukládání" a při restartu se nabídne obnova, protože sice program počítá s tím, že všechno půjde hladce, a ono obvykle všechno jde hladce, ale pak jednou vypnou proud... A třeba pro případ, že nastane neočekávaná chyba, a nějaká důležitá funkce najednou nefunguje, tak "Hotline" uživateli třeba vysvětlí, že stará funkce, která celkem fungovala a byť nepohodlná ale jde použít, je jen odsunutá za jedním rohem a lze ji v nouzi použít také... (Jen na okraj, ještě tam bylo třetí skryté tlačítko: "Nouzově vypnout" pro případ, že tlačítko "Pokračovat" nefunguje a znovu zobrazí chybu. I chyby v opravném prostředku je třeba dále řešit...) Třeba archive.org - když jsem protestoval, proč nemůžu použít javascript - protože u archivu chci uložit wysiwyg neměnný obsah a ne ajaxové scripty, které ten obsah budou dotahovat dynamicky online a ne z archivu, a navíc ty jejich scripty nejsou dost zpětně kompatibilní, tak mi pán emailem laskavě vysvětlil, že původní rozhraní, které sice nepohodlně ale přesto funguje dál, je na web-old.archive.org, a ovšem bez https ... )

Zpátky k elektronickému podání - nelze předstírat nezpochybnitelnost, když certifikát není dost zabezpečen v rukou laika, a nelze na něj přenášet riziko z jeho vlastních chyb, protože jako laik má právo dělat chyby (včetně nedostatečné ochrany před "hackerem" - a nezkoušejte tvrdit, že Občan může mít prostředky na dostatečnou ochranu) a robustní systém s nimi musí počítat. Vždy tam musí být opravný prostředek, zde např. včas v termínu podané opravné daňové přiznání, pak jsou dvě verze a musí se prokázat, která je správná. A pokud tedy je opravný prostředek, není důvod to zbytečně komplikovat, a lze to mít ne zcela bezpečně ale zato mnohem víc human-friendly, třeba s tou IČO+SMS (protože narozdíl od hesla to IČO člověk nezapomene, a narozdíl od certifikátu, tu SMS umí použít i ten kamarád Truhlář, pro kterého ten systém také děláte)... Na další stranu, když někde mám na výběr přihlášení pomocí SMS nebo pomocí Certifikátu, vybírám si certifikát, protože to je pohodlnější, když nejsou problémy... A kdyby to v budoucnu občané neúměrně zneužívali a zatěžovali Systém (úředníky) opravnými přiznáními, tak bude opravný prostředek za mírný poplatek (nebo třeba nutnost tam přijít osobně), který není ani tak trest, jako obrana proti levným trollům...

A ovšem aby to bylo user-friendly, nesmí se uživatel, ani vlastní hloupostí, dostat do stavu, kdy s dobrou vůlí neví, jak pokračovat... I pro různé případy, že něco nejde vyplnit, že někde nefungují scripty, protože má starý nebo nekompatibilní prohlížeč, atd, tam třeba musí vždy být poslední volba "Hotline", kde mu někdo třeba emailem za týden vysvětlí, kde udělal chybu, nebo odkaz na FAQ atd... Systém (Státní správa) by měl určitě počítat s tím, že Uživatel (Občan) něco neví, takže tam musí být vysvětlení, nebo třeba ten dotaz na dříve provedené platby, když je tam musím vyplňovat, ale nevím to... Je arogantní předstírat, že Občan musí být vševědoucí a dokonalý... (A jako vývojář se musíte několikrát zeptat ""hloupých"" nebo podprůměrných uživatelů: "Co vám není jasné?" Nestačí to probrat jen s kolegou, který také zná všechny detaily... Tím neříkám, že jsou uživatelé "hloupí", prostě jsou odborníci na něco jiného a nelze předpokládat, že Systém, který mají používat všichni, bude jen pro IT specialisty nebo Právníky...)

V IT může téměř každý algoritmus končit "OK", a nikdy nekončí "Nelze pokračovat kvůli chybě", vždy tam je další řešení, případně "přítel na telefonu" (třeba emailem). Pokud takový systém není, tak to není user-friendly, a tvůrce systému nebyl dost přívětivý nebo ochotný se víc snažit... (A ovšem "Hotline" vyžaduje další lidské zdroje a něco to stojí, ale jednak aspoň mají práci a nejsou nezaměstnaní, ale především je to pro dobro uživatelů (Občanů), že se nedostanou do neřešitelné situace, jenže nakonec je to i pro dobro Vývojáře, že má zpětný kontakt a když se na něco ptá desátý nebo stý uživatel, tak je potřeba to doplnit a předvídat předem...) A pro případ, že to fakt nejde nebo uživatel "nechce", tak ten elektronický algoritmus by měl končit přívětivým odkazem: "Na této url si vyhledejte adresu své nejbližší pobočky (úřadu), kde to dojdete podat postaru na papíře", (tedy ani nebudu předpokládat, že to má vědět sám) ...

A ovšem na druhou stranu, tím, že to bude až příliš user-friendly, tak to zase bere práci těm placeným soukromým "Poradcům"...

A na okraj prakticky - javascript - víte, profi a user-friendly systémy fungují i zcela bez javascriptu a kompatibilně i s velmi starou verzí prohlížeče a systému - jako třeba tohle fórum. Sice mají leckteré dobré funkce ve scriptech, ale základní nouzové použití funguje zcela nehledě na to, že uživatel nemá nebo nechce nej-aktuálnější verzi. Tohle je profi, ne skvělé a nejmodernější scripty, bez kterých to pak nejde... A určitě to vždy jde, ovšem stojí to práci navíc na straně vývojářů, dělat dvojí verzi, pohodlnou a fail-safe... Za tlačením uživatelů do nej-aktuálnější verze je vždy skrytá agenda, třeba výnosy z reklamy atd, nebo prostě pohodlí vývojářů, protože nové funkce jsou fajn a když je uživatel nemá, tak to je nepříjemnost, že nejdou použít... Tady na to byl i zákon, viz http://www.pravidla-pristupnosti.cz/ , zejména viz B9 "ani konkrétní programové vybavení", a A3 "informace sdělované prostřednictvím skriptů, objektů, appletů, kaskádových stylů, cookies a jiných doplňků na straně uživatele, musí být dostupné i bez kteréhokoli z těchto doplňků". Vždy to jde, byť to vyžaduje větší snahu na straně programátorů... I když třeba cookies někdy nahradit nejdou, tam to má důvod... (Ale taky si je můžu smazat a znovu se přihlásit a začít od začátku...) Scripty na straně uživatele ale vždy nahradit jdou, když se chce nebo musí, inu je to nejen pracnější pro programátora, ale často i pomalejší pro uživatele, a někde i větší zátěž pro server... Ale státní správa by neměla mít limitující podmínky "nejlevnější řešení", ale vždy především "občansky přívětivé"... (User-friendly je výběr mezi "pohodlným" a "nouzovým" řešením, ne diktát: "buď se přizpůsobíte našemu nejnovějšímu pohodlí, nebo si trhněte nohou"...) (Řekněme, že mám důvody, proč používám pre-historickou verzi webového prohlížeče a bez javascriptu kromě vzácných vyjímek, a kdo by mě nutil do upgrade, buďto na tom má skrytý zájem, třeba výnosy z reklamy nebo jemu známé nové díry, když ty staré jsou známé leckomu a uživatelsky zalepitelné, nebo prostě není dost inteligentní nebo pilný na to, aby se přizpůsobil každému rozmaru uživatele... Tenhle zákon o přístupnosti měl smysl a není to jenom o biologicky handicapovaných... Je jasné, že bez nových vymožeností, scriptů a css, bude ta stránka třeba ošklivá a pomalá, ale v nouzi také půjde použít... Je také možné použít tag <noscript>, a ovšem je to práce navíc pro programátora, ale je za to placen, zde třeba z daní... Třeba Statistický úřad - dřív to šlo bez scriptů, a dalo se to automatizovat na straně uživatele a stáhnout si tisíce informací, na které mám jako občan právo, ale dnes to bez javascriptu nejde a musím clickat a ty informace si automaticky nestáhnu... Takže zdánlivým lepším pohodlím mě dostali do situace, která je pro 1% uživatelů krajně nepohodlná... Verze bez javascriptu se vystavuje nebezpečí, že si to robot Googlu atd nebo nějaký šťoural stáhne celé automaticky - ale v případě třeba státní správy by mě zajímalo zdůvodnění, proč si to automaticky plošně stáhnout nesmím a proč v tom nemůžu hledat pomocí Googlu atd... A úplně na okraj - státní správa by sice neměla bránit třeba Googlu, abych ho mohl použít na vyhledání atd, ale rozhodně na něm nesmí záviset nějakým reCaptcha nebo jinou nepřekročitelnou podmínkou, protože Google má svoji skrytou agendu, zde třeba ty výnosy z reklam ale nejen, a použití státního donucení k vynucené spolupráci uživatele s Google nebo Microsoftem nebo jakoukoliv nad-národní korporací (se svou vlastní nekontrolovatelnou politicko-ekonomickou agendou) by byl neférový kartel... (Zcela obecně - pokud něco vypadá jako zadarmo, tak jste si jen zatím nevšimli skutečné ceny... Někdy jsou cenou třeba Informace, někdy vaše Pozornost nebo Preference třeba u Reklam nebo Médií nebo Ideologií, atd... Ale je i software zadarmo, kde cenou je Hrdost vývojáře, většinou Amatéra, ale té se leckdo nenají... Státní správa není zadarmo, tu si platíme z daní a je to tak dobře, zejména když nám (kolektivně) za to dobře slouží a není jen zlým drábem... A ovšem i ty korporace jako Google a Microsoft atd přinášejí občanům pohodlí, které by stát neměl omezovat, jen ho nesmí vyžadovat jako povinnost - protože to pohodlí není zadarmo a jeho prospěšnost nebo škodlivost není zcela zřejmá ani vymahatelná... Někde ale Google přináší pohodlí jen provozovatelům webu, třeba statistiky a tu reCaptcha si nemusejí programovat vlastní, a ti pak za to vynucují jeho zájmy na uživatelích - a právě tohle stát dělat nesmí. Třeba Média - ta nezávislá platí čtenáři crowd-fundingem nebo nákupem papírových novin. Ta, co vypadají jako zadarmo, platí Oligarchové a Aliance atd (třeba reklamou nebo i granty atd) a ty pak pracují v jejich zájmu, a když přestanou být v zájmu Oligarchů, tak ti je pak ekonomicky zničí, jak se již děje - namátkou Alex Jones je sice pošuk, ale jak ho Kartel nevolených nad-národních korporací zablokoval, je alarmující. Jenže ten A.J. je jenom špička ledovce, jehož rozměry a závažnost odsud nejsou na první pohled patrné... Veřejnoprávní média platíme z daní, ale proto by nad nimi měla být Demokratická kontrola, jinak mají velký prostor pro libovůli a nežádoucí agendu... Nezávislí mohou být Amatéři, ale od Profesionálů je třeba vyžadovat Zodpovědnost a Objektivitu... A kde nevolím ekonomicky - dobrovolnou platbou, tam ať volím demokraticky volbami... Bez Zodpovědnosti a tedy Kontroly se to ale brzy mění ve Zvůli...)

Konkrétně u státní správy - třeba soubory ve formátu DOC - inu, má uživatel na výběr a může použít OpenOffice nebo co chce. Třeba formuláře ve formátu PDF nesmí předpokládat a nutit, že na to použiji zrovna Adobe Acrobat, třeba kdybych nemohl souhlasit s jejich komerčními podmínkami nebo upgrade-policy atd... I DOC i PDF jsou open-source a mám na výběr, ale pak to musí být vývojářem (úřadem) otestováno na více různých platformách a aspoň na několika různých to musí fungovat, protože všechny komerční software mají na začátku tlačítko "Souhlasím s podmínkami" a já jako občan mám právo s nimi nesouhlasit a ten software nepoužívat, a stát nebude agentem soukromých firem, který by mě nutil souhlasit s jejich komerční politikou... Tedy zpět k daňovému přiznání - ačkoliv je dobré, že to scripty v tom PDF umí dopočítat a předvyplňovat, jako občan musím mít zachovanou možnost - třeba pro případ, že nesouhlasím s komerčními podmínkami nestátní firmy a nechci to použít - si to třeba vytisknout po staru a kompatibilně v libovolném obskurním PDF prohlížeči na papír, vyplnit propiskou a donést na úřad... Mám na výběr mezi pohodlným a nouzovým řešením a o tenhle výběr nechci přijít...)
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34599
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Prodloužení možnosti podání elektronického daňového přiznání o měsíc

Příspěvek od Petr.Vileta »

P.A.Semi nechcete se stát alespoň registrovaným uživatelem fóra? Takhle vám nemůžu dát palec na souhlas. :)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

P.A.Semi
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Člen Fóra...

Příspěvek od P.A.Semi »

> nechcete se stát alespoň registrovaným uživatelem fóra?

Chvíli jsem o tom přemýšlel, ještě budu. Technicky vzato by to nebyl problém, ale technicky vzato je to tu přívětivé i tím, že nemusím... Symbolicky vzato ale nechtěl. Jsem tu jako Host, nikdo mě sem nezval a nemáte žádnou odpovědnost za to, co bych dělal třeba jinde. Řekněme, že některé mé názory nebo aktivity jsou značně politicky nekorektní nebo jinak kontroverzní a vy byste si nepřáli takovou asociaci, že si takové věci myslí někdo z Pirátů. Já s určitou částí vašich aktivit také nesouhlasím a také bych tuhle asociaci možná nechtěl... (ale nevím to přesně, zatím jsem to neprohlédl podrobněji, možná se pletu, ale ovšem nepřišel jsem se sem s vámi hádat a něco vám vyčítat, přišel jsem nabídnout nějaké myšlenky a argumenty, a ještě nabídnu téma k diskusi a polemice, spíš teoretické než věcné).

Přišel jsem tu slušně a k věci diskutovat, a po předchozích zkušenostech se velmi pokusím tu nepsat bludy nebo čímkoliv vyhrožovat (natož snad hloupé a hrubé urážky, to nedělám), i když kdyby vám něco z toho, co píšu, připadalo bludné, tak jsem se třeba zmýlil - nikdo z lidí není neomylný... (což třeba vy jako ideu neoceníte, je to přeci samozřejmé, ale jsou tací, kteří si myslí, že někdo z lidí neomylný být může, a ovšem jedno z hlavních mých poučení je v tom, že Všude je Chyba... Pokud ji ještě nevidíte, něco jste přehlédli... A ovšem chtít něco 100% bezchybného je marná iluze, která ale brání ocenit to, co je třeba z X=77.7% Dobré... Například. A ovšem taková Zaslepenost také přináší neschopnost ty Chyby předvídat a opravovat...)

A ovšem já tu teď právě dělám mimo jiné i vzor slušného diskutujícího, a vás dávám jako vzor transparentní a otevřené demokratické organizace, technicky i lidsky... Nezkoumal jsem to do detailů, ale ten Obraz, který máte zvenčí, takový vypadá... A ovšem toto je jen trochu úplatek pochvalou, ale spíš to je právě kvůli tomu vyzdvižení Dobrého Vzoru... A ovšem různé formy úplatku, od úsměvu, pochvaly a dýška, přes pocty až i k těm darům mocným, nejsou nutně špatné. Špatné to je teprve tehdy, když se takto dá koupit, aby dělal něco, co by dělat neměl... Třeba otec Marco Polo, když přišel na audienci k Čínskému císaři, tak mu přinesl velký diamant, a jeho syn tam pak jezdil "na stáže", ku prospěchu tady i tam... Příklad z historie... Problém není, když Císař dostane Dar hodný Císaře, ale problém to je především, kdyby za to pak začal dělat něco, co je proti zájmu jeho Lidu... A ovšem takový Vládce by jistě měl být zabezpečen tak, aby žádný Dar nepotřeboval, a cokoliv přijímá, je považováno jen za drobnost a poctu, skoro samozřejmost, ale Koupit se tím nedá... Takový Čestný Dar se nejlépe předává Veřejně, a ovšem v mnohých případech je to spíš čest pro obdarovávajícího, že mohl třeba darovat prezidentovi nějakou vázu s ornamentem Města u příležitosti jeho návštěvy atd... Takový dar je spíš symbolický než hodnotný, jinak by z něj zas dělal posměšně Chudáka, že potřebuje peníze na výdaje. Já vím, po mnohých a mnohých jiných zkušenostech, úplatky se netolerují, ale na druhou stranu, jsou i lidé, kteří byli Koupeni za Pocty atd... a legálně to postižitelné není. Odsouzeníhodné to ale je ve chvíli, kdyby byl takto Koupen a dělal něco, co rozhodně není Správné. A "Odsouzeníhodné" podle okolností nemusí znamenat Vězení, taky nelze všechno řešit Zákony, něco se řeší Volbou... Kdybych k tomu měl dát jeden příklad za všechny, tak pan T.H. a Templetonova a další Ceny... Vidím-li, že začal jednat v Cizím Zájmu, odvrátím se od něj jinam, přestože jsem původně z toho jeho tehdy zaslouženého ocenění měl radost... Na druhou stranu, já se teď ani tím "Palcem" a "Pochvalou" uplatit ke "Členství" nenechám... A ovšem, to neříkám vám ale prostě tak, uplácet penězmi bych se spíš urazil, nemám nedostatek a víc nepotřebuji... Víte, zajímavý nápad je třeba "semi-infinite charity fund", lidé crowd-funding přispívají na účet, ze kterého se vždy jednou za třeba měsíc polovina rozdá na prospěšné účely, o kterých přispívající budou hlasovat... To je celkem reálné a mohlo by to fungovat, ani nemusí být centrální, to jde udělat fraktálně kdekoliv... Pak ještě je finanční magie - vezme se věc s nulovou hodnotou a těch nul se dá připisovat dle potřeby, a pak "Svatá ať stráží jedničku před nulami"... (Jednou až na tuhle větu narazíte, má víc než tři nebo čtyři významy, nejen tento...) To je už z jiného soudku... A ovšem z té poloviny nekonečna žádný prospěch mít nebudu, v děliteli je prakticky nula, ve výsledku polovina nekonečna odteď potom dle prospěšnosti, a nějaké drobnosti mě pak ani nezajímají. Kdyby mě někdo v budoucnu chtěl zahrnovat Poctami (proč? ne "proč?" ale kdyby... Vím, proč to píšu, ale vy mi nevěřte a pochybujte o tom!), tak mě zkazil a pak jsou to Ovlivněné třeba i Bludy...

Když to tak rozvádím, je i jiný problém Úplatku, že se tím vytváří Práh, přes který se Spravedlivý Chudák (včetně třeba Levného Dodavatele atd) nedostane, což zvýhodňuje Oligarchy, kdyby se to stalo Pravidlem, a tím to Férové není a je to třeba Potírat... A ovšem když o tom píšu - Nejlevnější Dodavatel není vždy ten Nejprospěšnější... Jistě nejlevnější bude ten, kdo si nad-národně zaměstná otrockou pracovní sílu z třetího světa (nebo ještě hůř: kdo si pomocí TISA atd přiveze ten Třetí Svět až sem), kdo nejvíce odře své dělníky, "zoptimalizuje" daně do Brlohu Daňových Loupežníků (nesprávně "Daňové Ráje")... Takový pak vždy bude levnější, než poctivý našinec, který zaměstná naše lidi za slušné mzdy a sub-dodavatele a výnosy tu spravedlivě zdaní... Takový bývá všem Místním prospěšnější, než levnější Cizák... Inu, není každá Sleva zadarmo... Skoro žádná Sleva není zadarmo, jen ta Cena nebývá na první pohled zřejmá... A když ještě přemýšlím - Čestný dar má větší cenu Symbolickou než Věcnou, protože jinak by byl jen podlá Urážka ("vím, že seš chudák a potřebuješ prachy, tak ber, pse, a dělej co chci")... A ovšem volený Zástupce Lidu by se neměl dát uplatit ani tak ani jinak osobně, ale možná není špatné, kdyby se dal Uplatit darem tomu Lidu...? (Jen do určité míry...)

Teď vaši předchozí pochvalu přijímám, hřeje mě u srdce a děkuji (že se se mnou aspoň někdo baví), ale myslím, že jsem si ji přiměřeně zasloužil tím, že dělám to, co myslím, že je Správné a Potřebné i bez toho, a koupit se tím nenechám... (Nemyslím, že byste to tak bral jako úplatek... A i s lichocením jsem začal já a ne vy... Je dobře, že to fórum taky někdo čte, a taky aspoň nějak odpovídá, že to tu není jen "na oko"... A ovšem nepíšu to jenom teď vám, je to Vzor...) A ovšem taky se nenechte koupit mou pochvalou, prostě jste si ji zasloužili tím, co děláte proto, že si myslíte, že to tak je správné, a je kromě jiného pak fajn, když to někdo pochválí, ale dělat kvůli tomu něco nesprávného nezačnete...

Spíš mi (teď nebo jindy) napište, v čem se mnou nesouhlasíte a proč, to by mi pomohlo víc... A mimo jiné, i to je určitý Upgrade: Nevěřte mi, Pochybujte ! , ale některé věci jdou Dokázat, a některé věci jsou správné (nebo taky ne) proto, že jsou správné (nebo taky ne), a vždy jen do určité míry, nehledě na to, kdo a jak je zrovna říká... Naivní je, kdo věří bez důkazů, ale hlupák je ten, kdo ignoruje důkazy... I když o leckom se pak udělá Zkušenost a pak mu spíš věřím nebo spíš nevěřím a neztrácím s ním čas, ale i takovou Důvěru je třeba Aktualizovat... (To sem teď nepatří, jen jsem si na to vzpomněl v souvislosti... A to platí nejen osobně, politicky nebo geo-politicky, ale obecně, třeba i u těch Certifikátů... Důvěra je opravdu velmi důležitý pojem, nemohou být všude Důkazy...) A ovšem snažím se nebýt Pyšný Hlupák, ale některé věci je potřeba říct včas...

Tady mám v plánu diskutovat ještě o teoretické podstatě demokracie a možnosti jejího upgrade, protože právě vy jste takoví, kteří se takovými věcmi (třeba z jiného úhlu) zabývají a vážil bych si názoru a polemiky... Ještě to rozmyslím a zformuluji...

Kdybych tu otravoval, tak mi to prosím včas naznačte, a kdybych si nedal pokoj, no tak mě pak zablokujete, i na to musí být mechanismy... Zas tedy když je někde prostor ke slušné diskusi, tak proč jej nepoužít, a když to je zdlouhavé nebo otravné, tak to nemusí číst ti, co na to nemají zrovna čas... (Připouštím, že v tomhle rozměru textu jsem si tu drze udělal na chvíli z vašeho Fóra svůj Blog... Takže nakonec ani nejsem dobrý příklad, jak jsem chtěl... Včas mi prosím naznačte, až budu otravný...)

Jen pro kontext, o teologických záležitostech diskutuji jinde https://www.evangnet.cz/diskuze/vlakno/ ... erce/11326 , sem to netahám a nenutím vám z toho nic, ale přišlo mi teď fér to uvést pro kontext... A ovšem nemyslím si, že jsem spolknul všechnu moudrost světa abych poučoval, ale vím, že jsem si nabral dost Informací a něco z toho jsem na různá místa přišel rozdat... Kdyby to byly nesmysly, tak jsem se prostě spletl... A ovšem opravdu bych radši Diskutoval než Kázal monology, i když mi teď dochází, že na to zas nejsem přiměřeně stručný... Omlouvám se.

A chápu, že to je spíš Symbolické nebo Filosofické (a nijak přeborné Perly to také nejsou), a leckdo tu nemá čas se zabývat čtením dlouhých textů, jejichž praktická hodnota je dost blízká k nule... (Jenže já pracuji v Inverzním čase a jednou mi budou vyčítat, že jsem se nesnažil víc... Nevěřte tomu a Pochybujte! Pochybnosti jsou vždy prospěšné...)

Víte, vy si to přečtete za pár minut třeba 10, ale já to píšu i několik hodin a přečtu si to několikrát dokola, a pak to má hlavu a patu, tak přiměřeně možnostem. (Zase netrávím rozmýšlením dny a týdny, a nejsem Kolektiv, aby to mělo takové kvality...) A taky mě nepřerušujete v půlce věty nebo odstavce, ale máte zas pak libovolně prostoru oponovat... "Z voleje" osobně bych to takhle nedal - i to je výhoda Fóra na internetu oproti osobnímu styku...

Omlouvám se, je to příliš dlouhé, ani takhle se nediskutuje... (Jen to zrovna nechci vyhodit...)
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34599
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Prodloužení možnosti podání elektronického daňového přiznání o měsíc

Příspěvek od Petr.Vileta »

Já měl na mysli opravdu registrovaného uživatele fóra, nejde o registrovaného příznivce Pirátů, to je vyšší úroveň. ;) Rozdíl mezi hostem a registrovaným uživatelem fóra je pouze v tom, že vám mohu "dát palec" na znamení souhlasu a to se pak zobrazí pod vaším příspěvkem. Je to zpětná vazba pro vás, kolika lidem se to líbilo. Náhodní kolemjdoucí o tuhle vymoženost přicházejí. :)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Připravované předpisy“