MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha, PMS Praha 3

Uživatelský avatar
Martin.Karel.Svetlik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 87
Registrován: 04 čer 2018, 15:20
Profese: učitel, koordinátor
Dal poděkování: 45 poděkování
Dostal poděkování: 51 poděkování

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Martin.Karel.Svetlik »

Dovoluji si zde představit svou vizi pro MS Praha 3 před volbou předsednictva (kam kandiduji na místopředsedu). Abychom ušetřili čas při grilování naživo, vyzývám zároveň k dotazům, které můžete psát sem, do Kajuty nebo soukromě (messenger, sms). Rád všechny zodpovím. Stručné info o mé osobě: https://wiki.pirati.cz/lide/karel_svetlik


Volební výsledek i účast v koalici je jeden velký splněný sen. Politický provoz nové radnice P3 se rozjíždí. Brzy se rozjedou i komise. Tato radostná situace nám umožňuje i v MS Piratů P3 využít energii nového počátku (či přinejmenším nové fáze) a nastavit jeho fungování tak, aby to odpovídalo současné situaci.

Primárním úkolem nového předsednictva bude sjednotit MS Praha 3. Rozdělenost členů, resp. sympatizantů vnímám jako důsledek problému legitimity rozhodování a hlasování, jež se objevil v podstatě souběžně s oficiálním vznikem tohoto MSka. Vyškrtání či odstoupení některých z kandidátky tento problém nevyřešilo. Na chvíli se na něj pozapomnělo z důvodu vynucené jednoty pro volební kampaň, pak se ovšem opět objevil. Nyní přichází čas se mu zcela otevřeně a programově věnovat. Dokud totiž nevyřešíme to, co bylo tomuto MSku dáno do vínku při jeho zrodu a co se dodnes vleče, nebude podle mého názoru možné se efektivně a bez pachuti věnovat další běžné agendě MS P3.

Aby nějaké společenství bylo jednotné (přes všechny individuální preference, názory a libůstky) musí mít:
1. společnou historii
2. společnou vizi
3. společně sdílené principy

1. Společná historie – chci, abychom pojmenovali to, co se tu stalo, našli vysvětlení a poučili se z toho. Na základě toho pak nastavíme mechanismy, které budou polarizaci do budoucna předcházet tak, aby se nikdo necítil obcházen nebo ponižován. V budoucím předsednictvu chci tyto věci konstruktivně otevřít, pochopit a následně moderovat debatu na půdě celého MS (včetně sympatizantů). Bude to bolet, ale pro budoucí fungování je to nutný očistný proces. Strategie „zapomenout a jít dál“ výsledky nenese.

2. Společná vize – chci, abychom jakožto největší MS v republice byli také nejaktivnější, byli si vědomi, že je na nás více vidět a snažili se jít příkladem. Minulost problematické rozhádané černé ovce bychom měli využít ve svůj prospěch a zvládnout to. Můžeme tak ukázat, že díky dodržování pirátských principů se může rozhádaná skupina stmelit a vyjít z toho celkově posílena. Nikoli jen jedno křídlo, které převálcuje ostatní, ale jako celek. Bez lídrů, kteří toto budou muset nejprve předvést na fungování předsednictva, to možné nebude. Jen oni mohou inspirovat a vzbuzovat nadšení v ostatních. Oni musí důrazně moderovat jednání, stanovovat a hlídat určitou kulturu, nastavovat agendu. Nemusíme se mít všichni rádi a kamarádit se, ale spojuje nás společný zájem na lepším fungování našeho okolí, v tomto našem konkrétním případě Prahy 3. Všichni jsme si pro svou angažovanost vybrali Pirátskou stranu díky tomu, že jsme s ní spojili naše naděje na to, že politika se dá dělat jinak, férově a efektivně, čemuž jsme se každý rozhodli přispět.
Minulé radniční garnituře jsme trnem v oku a bude zkoušet cokoli, aby lidi v koalici, resp. koaličních stranách rozeštvala a koalici tím přinejmenším paralyzovala. S tímto vědomím chci nastavit kulturu našich jednání ať už osobních či online tak, abychom se vystříhali vzájemných osobních útoků a obviňování. Nemluvě o ponižování a urážení, takovým způsobům chování chci vyhlásit nulovou toleranci.

3. Společné principy – chci se důsledně vrátit se k pirátským principům a duchu Swarmwise. Vracejí mi opakovaně ztrácené naděje, že by skupina mohla fungovat nehierarchicky (čímž se nemyslí bez silných lídrů), férově a bez frustrace typu „to je prostě politika“. Chci dokázat, že to v praxi jde. Všichni jsme sem přišli dobrovolně něco dělat, na něčem se dobrovolně podílet. Zásadní jsou myšlenky a práce, podle toho se posuzujme, nikoli podle osobních dojmů. Nebraňme lidem přijmout zodpovědnost a něco dělat, nechtějme je otrávit. Chci, aby nové předsednictvo garantovalo funkční systém fungování MS, zajistilo rozdělení úkolů a zodpovědností. Předseda i místopředsedové by např. měli mít své oblasti a zodpovídat za jednotlivé pracovní skupiny. Předsednictvo by se mělo pravidelně scházet a předjednávat problematické věci, jejichž debatu bude dále moderovat v rámci celého MS.

Další zásadní věc:
Je třeba nastavit komunikaci:

1. Komunikace k veřejnosti, skrze web, facebook, tiskové zprávy. Chci vytvořit funkční skupinu s jasnými osobními úkoly a zodpovědnostmi, která bude napojena nejen na radní a zastupitele, ale i na Pirátské listy, mediální odbor, pražské či celostátní noviny. Stejně důležité jako dobrou politiku dělat, je také to někomu říci.
2. Komunikace dovnitř Pirátů – chci, aby se naši zástupci pravidelně účastnili jednání pražských Pirátů a fungovali jako přímý osobní infokanál. Stejně tak chci, aby lidé od nás chodili do ostatních MSek a učili se/ učili, jak věci dělat lépe.

A k tomu ještě malý bonus: Komunikace s koaličními partnery – chtěl bych budovat důvěru v rámci koalice nejen na úrovni rady, zastupitelstva, výborů a komisí, ale též na úrovni MS. Čím více se poznáme, tím méně spekulací a dohadů bude vznikat. Navštěvujme se pravidelně (veřejné schůze, pořádané akce atd.).

A ještě pět věcí pro úplně konkrétní představu:

1. Chci mít program každé schůze dopředu. Předsednictvo dá návrh, pak sesbírá podněty a zařadí, (předseda a předsednictvo nastavuje agendu), měl by to dělat ten, kdo bude schůzi řídit. Předseda, který to může na někoho z předsednictva delegovat. Každý musí alespoň 3 dny předem vědět, co se bude probírat, proč a v jakém pořadí.
2. Chci nastavit transparentní přijímání – podle principu: Máš nápady? Pracuješ? Osvědčil ses? Jak se chceš zapojit dál? Myslím, že by bylo fér, aby kandidát po grilování věděl, zda je tam nějaká překážka či nikoliv. Vše (včetně výtek předsednictva) by mělo být řečeno v rámci grilování a samotné hlasování předsednictva by měla být spíše formalita. V naprosté většině případů tak může být rozhodnutí předsednictva v souladu s většinovým názorem členů a sympatizantů, což podporuje vzájemnou důvěru a zároveň eliminuje osobní či neznámé motivy při hlasování předsednictva.
3. Chci jasně nastavit proces komunikace a schvalování zásadních rozhodnutí mezi MS/ZK/radními.
4. Zdánlivá drobnost: chci, aby byl aktuální seznam kontaktů na všechny členy a sympatizanty (přístupný každému z nich). Před důležitým hlasováním bych všechny chtěl všechny individuálně upomenout.
5. Dokud nepřejdeme na Redmine, tak chci, aby Kajuta měla zodpovědného správce, který by do ní např. mj. lidi přijímal. Myslím si, že by v ní měli být jen členové a registrovaní příznivci. Měla by mít jasně nastaveno k čemu je, a hlavně k čemu není. Osobní útoky, obviňování, domněnky v rámci paranoidní vize a lži, tam podle mého nemají co dělat. Pokud lidé nebudou dodržovat, pak jsem pro restrikce (např. schvalování příspěvků správcem po určitou dobu). Všichni se to musíme naučit. Zábava ano, ale ne na něčí úkor. Jinak se nezbavíme pachuti, pocitu marnosti a ztráty času.

Pokud je vám tato vize sympatická, prosím, podpořte ji jakýmkoli možným způsobem.

Děkuji, že jste dočetli až do konce.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Karel.Svetlik za příspěvky (celkem 7):
Pavel.Kralicek, Jana.Belecova, Ondrej.Prcin, Jan.Tichavsky, Michal.Konvicka, Stepan.Strebl, Nikol.Marhounova
Uživatelský avatar
Pavel.Kralicek
Člen KS Praha
Příspěvky: 103
Registrován: 26 úno 2017, 22:12
Profese: podnikatel
Dal poděkování: 68 poděkování
Dostal poděkování: 118 poděkování

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Pavel.Kralicek »

Martin.Karel.Svetlik píše: 14 pro 2018, 15:26 Dovoluji si zde představit svou vizi pro MS Praha 3 před volbou předsednictva (kam kandiduji na místopředsedu). Abychom ušetřili čas při grilování naživo, vyzývám zároveň k dotazům, které můžete psát sem, do Kajuty nebo soukromě (messenger, sms). Rád všechny zodpovím. Stručné info o mé osobě: https://wiki.pirati.cz/lide/karel_svetlik
Podporuju všema deseti a doufám, že budu u toho, až tuto vizi budeme naplňovat :-).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Kralicek za příspěvky (celkem 4):
Ondrej.Prcin, Martin.Karel.Svetlik, Michal.Konvicka, Nikol.Marhounova
Ondrej.Prcin
Člen KS Praha
Příspěvky: 7
Registrován: 03 črc 2018, 10:51
Profese: web developer
Dal poděkování: 32 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Ondrej.Prcin »

Pěkně sepsáno, laťka nastavena vysoko. Jen dvě věci se mi na první pohled zdají být problematické:
1. Jelikož je práce předsedy i místopředsedy dobrovolná, nedovedu si dost dobře představit, jak budou v osobním volném čase zvládat všechny požadavky na ně kladené.
2."Vše (včetně výtek předsednictva) by mělo být řečeno v rámci grilování a samotné hlasování předsednictva by měla být spíše formalita. " - Zde bych se přikláněl k tomu, aby předsednictvo nerozhodovalo bezprostředně po grilování, ale s odstupem cca 14 dnů. Mohou se mezitím vyjevit neznámé skutečnosti nebo potvrdit či vyvrátit pochybnosti, které vyvstaly během grilování.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Prcin za příspěvky (celkem 2):
Martin.Karel.Svetlik, Stepan.Strebl
Uživatelský avatar
Martin.Karel.Svetlik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 87
Registrován: 04 čer 2018, 15:20
Profese: učitel, koordinátor
Dal poděkování: 45 poděkování
Dostal poděkování: 51 poděkování

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Martin.Karel.Svetlik »

prcin23 píše: 14 pro 2018, 19:08 Pěkně sepsáno, laťka nastavena vysoko. Jen dvě věci se mi na první pohled zdají být problematické:
1. Jelikož je práce předsedy i místopředsedy dobrovolná, nedovedu si dost dobře představit, jak budou v osobním volném čase zvládat všechny požadavky na ně kladené.
2."Vše (včetně výtek předsednictva) by mělo být řečeno v rámci grilování a samotné hlasování předsednictva by měla být spíše formalita. " - Zde bych se přikláněl k tomu, aby předsednictvo nerozhodovalo bezprostředně po grilování, ale s odstupem cca 14 dnů. Mohou se mezitím vyjevit neznámé skutečnosti nebo potvrdit či vyvrátit pochybnosti, které vyvstaly během grilování.
Ad 1. Všichni to děláme zadarmo, to je pravda. Přičemž práce nás čeká hodně. Z toho vyplývá, že abychom to dělali, musí nás to bavit. Proto chci, abychom všichni pod vedením nového předsednictva nastavili takovou atmosféru, aby nás to skutečně bavit mohlo.

Předpokládám, že lidé vstupují k Pirátům proto, aby něco dělali, v tomto smyslu předpokládám, že předsednictvo bude mít spíše koordinační roli a úkoly a zodpovědnosti budou rozděleny mezi všechny (samozřejmě dobrovolně).

Ad 2. Pokud by byla nějaká pochybnost, může se grilování na schůzi přerušit a odložit, než se to vyjasní. Nicméně to jsou spíše zvláštní případy. Ve svém návrhu vycházím z obecných pirátských stanov, kde se říká: „O přijetí za člena rozhoduje předsednictvo ... zpravidla za přítomnosti žadatele.“ Pro atmosféru důvěry mi přijde důležité, aby žadatel nebyl hlasováním předsednictva na fóru překvapen. To je špatně.
Uživatelský avatar
Frantisek.Pudil
Senioři na Palubě
Příspěvky: 273
Registrován: 23 lis 2017, 21:20
Profese: OSVČ Potápěč fotograf
Bydliště: koněvova 242 Praha 3
Dal poděkování: 104 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Frantisek.Pudil »

Jak to vnímám já, měl by se v první řadě nastavit nějaký řád do schůzí MS a i zápisy by se měly vést trochu systematičtěji. Až se vrátím zítra do ČR nacpu svou představu do počítače... Tím nijak nechci schazovat dosavadní praktiky. Jen bych rád abychom se posunuli trochu dál.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Pudil za příspěvek:
Martin.Karel.Svetlik
Uživatelský avatar
Linda.Kasparkova
Administrativní odbor
Příspěvky: 379
Registrován: 17 črc 2018, 13:05
Profese: Produkční PO
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 594 poděkování

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Linda.Kasparkova »

Ahoj! Děkuji Janě za vloženou důvěru v nominaci na místopředsedkyni. Přestože by mně tato práce zajisté bavila, nejprve bych se ráda v našem MS pořádně rozkoukala, lépe se všemi poznala a zapojila se do více společných projektů. Nominaci tedy nepřijímám a těším se na spolupráci zatím z pozice řadové členky.
Nadcházejícímu předsednictvu držím všechny palce, aby byly naplněny dobré vize a aby se mu podařilo nás pěkně stmelit a nasměrovat k hvězdným výsledkům.
Elka
Tito uživatelé poděkovali autorovi Linda.Kasparkova za příspěvky (celkem 3):
Margita.Brychtova, Stepan.Strebl, Nikol.Marhounova
Uživatelský avatar
Frantisek.Pudil
Senioři na Palubě
Příspěvky: 273
Registrován: 23 lis 2017, 21:20
Profese: OSVČ Potápěč fotograf
Bydliště: koněvova 242 Praha 3
Dal poděkování: 104 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Frantisek.Pudil »

Milí přátelé,
rád bych, aby kandidáti na vedení MS Praha 3 odpověděli na jednoduchou otázku:
Co, tedy podle tebe, rozděluje (v současné době) členy MO Praha 3 a co by se dalo udělat pro to, abychom opravdu táhli za jeden provaz (ideálně i na stejné straně)
Dík za odpovědi.
F.Pudil
Uživatelský avatar
Jan.Bartko
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 372
Registrován: 24 kvě 2018, 16:08
Profese: radní městské části
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 293 poděkování
Dostal poděkování: 404 poděkování

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Jan.Bartko »

Drazí a milí, měl bych tedy asi taky říct pár slov, když už chci být tím místopředsedou. Není to teda "vize", na to jsem moc chaot, spíš jen kupička myšlenek.
Naše MS nevzkvétá. Už to není to malé poupátko, které opečovávalo 4-5 lidí. Také si v něm už nikdo nesnaží plnit své mocenské ambice (kdo přesně to byl, je jednou z otázek, na které se nikdy neshodneme). Když už na chvíli vykvetlo a během kampaně jsme se o něj všichni hezky starali, přišla za chvíli zima, jak to tak už bývá, a je otázkou, jestli ho stihneme včas přesadit a zařídit, že v novém roce zase vykvete.

Někteří z nás si myslí, že je potřeba se s minulostí aktivně vypořádat, aby nemohla ovlivňovat budoucnost. Bojím se ale, že to by místo zasypávání příkopů spíše jen vyhloubilo další. Tak jako dnes spousta lidí řekne, že Sametová revoluce byla až moc sametová, a s některými lidmi se mělo naložit... "jinak", tak si já zase myslím, že hodinové diskuse o tom, kdo co kdy vlastně po** ničemu až tak nepomůže. Zrovna já patřím mezi ty, o kom se do dneška šíří záměrné výmysly, ale raději budu frajer a přejdu to, než abych dosáhl nějaké imaginární osobní satisfakce. Situaci můžeme různými názory popsat, ale ex post ji už nikdy nemůžeme hodnotit.

8 z nás je dnes více nebo méně fixováno prací na radnici. Ale naučme se vidět krizi jako příležitost (mrká na Míšu Krausovou :)). Tak jako na celostátní úrovni zvolení poslanců způsobilo příliv nové krve, měli bychom i my podporovat ty, kteří se chtějí co nejvíce podílet na práci pro naše MS, protože, a to si přiznejme, JI NĚKDO MUSÍ UDĚLAT. FB se sám nenapíše, akce se nenaplánují a výdaje neproplatí. Jestli chce někdo cokoli dělat, podpořme ho v tom. Tahouny potřebujeme. Patřím mezi ty, kteří si myslí, že nejsme tak cool schopná partička, která vše hejnově zvládne - však taky, když jedna z černých ovcí citovala Falkvinga, tak se mu většina lidí vysmála. Potřebujeme leadery, manažery, kteří někdy prostě nemůžou být sluníčkoví a musí být nepříjemní, dokud všichni nebudeme superhrdinové.

Ti, kteří s námi nejsou tak dlouho, si některé věci jen domýšlejí, protože je nezažili a s těmi, koho se to týká, se třeba bavit nechtějí. Platí to ale i opačně. A stejně tak máme spoustu nových lidí, jejichž názory jsou platné, i když se nám nelíbí a nesmíme je umlčovat.

Dejme VŠEM šanci. I těm, komu nevěříme. Pokud se zrovna nejmenuje Bellu. I těm, koho nemáme rádi. Riziko zklamané důvěry je pro mne mnohem menší než to, že můžeme přijít o spoustu dobré práce, kterou tak nutně potřebujeme. Ne jenom pomlouvání a psaní v Kajutě.

Jako závěr bych asi odpověděl na Františkovu otázku - rozděluje nás to, že spolu dost nemluvíme a necháváme osobní antipatie rozhodovat místo racionálního uvažování. Abychom táhli za jeden provaz, nechme promluvit ty, kteří vnímají některé z nás jako "riziko", nechme je vysvětlit, proč si to myslí, a potom jim jako skupina ukažme, že tomu tak není. Ale rozhodně nesmíme nikoho ostrakizovat. A uznejme, že i my ve spoustě věc chybujeme.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Bartko za příspěvky (celkem 2):
Linda.Kasparkova, Nikol.Marhounova
“Triviality is evil - triviality, that is, in the form of consciousness and mind that adapts itself to the world as it is, that obeys the principle of inertia. And this principle of inertia truly is what is radically evil.”
― Theodor W. Adorno
Uživatelský avatar
Margita.Brychtova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 131
Registrován: 13 úno 2018, 13:28
Profese: Místostarostka Praha 3
Dal poděkování: 130 poděkování
Dostal poděkování: 107 poděkování

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Margita.Brychtova »

Ahojky lidičky,

děkuji všem za nominace a přijímám je s plnou vervou. Kandidátskou řeč bych rozdělila do dvou úseků. Ad 1) mám určité vize pro naše MS, vím kam chci MS posunout a budu se tomu plně věnovat. Ad 2) nechám na grilování. Děkuji pěkně
Uživatelský avatar
Bohdana.Hola
Místní předsednictvo
Příspěvky: 995
Registrován: 09 srp 2018, 09:21
Profese: datový analytik
Dal poděkování: 1478 poděkování
Dostal poděkování: 1126 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MF P3 2018/8 Volba místního předsednictva [jednání]

Příspěvek od Bohdana.Hola »

Martin.Karel.Svetlik píše: 14 pro 2018, 15:26
5. Dokud nepřejdeme na Redmine, tak chci, aby Kajuta měla zodpovědného správce, který by do ní např. mj. lidi přijímal. Myslím si, že by v ní měli být jen členové a registrovaní příznivci. Měla by mít jasně nastaveno k čemu je, a hlavně k čemu není. Osobní útoky, obviňování, domněnky v rámci paranoidní vize a lži, tam podle mého nemají co dělat. Pokud lidé nebudou dodržovat, pak jsem pro restrikce (např. schvalování příspěvků správcem po určitou dobu). Všichni se to musíme naučit. Zábava ano, ale ne na něčí úkor. Jinak se nezbavíme pachuti, pocitu marnosti a ztráty času.
Ozývám se tak trochu jako potrefená husa. Mám za to, že Kajuta JE vhodný nástroj k interní debatě (bez přizvání veřejnosti - co to nadělá za paseku, když se špinavé prádlo pere na veřejnosti, bylo možné vidět mj.při ustavujícím zastupitelstvu. Opravdu nechápu, proč dávat opozici zadarmo munici otevřenými debatami na fóru o interních věcech!). Někde výše dokonce píšete, že staré spory je nutné vyřešit, abychom se mohli posunout dál. Když je řešení interních sporů na fóru stupidní a v Kajutě má být cenzorováno, znamená to pro mě (spolu s celou řadou příspěvků např. Rudy) vzkaz, že jarní paralelní skupinka by z MS Praha 3 ráda vytvořila polovojenskou organizaci, kde se drží huba a krok a hlavně se poslouchá vůdce. Myslím si, že je to jednak nepirátské, a pak také demotivující a akceptovatelné pouze pro vůdce samotného a pasivní ovečky a také degresivní z hlediska kolektivní energie a drive.
Neříkám, že by příspěvky na Kajutě neměly mít štábní kulturu. Neříkám, že by Kajuta neměla mít správce, který přiděluje přístupy pouze členům a registrovaným příznivcům (aby byl zachován interní charakter Kajuty). Ale představy o podobě cenzury na jediném funkčním interním komunikačním nástroji MS Praha 3 (kromě schůzí), kde lze otevřeně vyjádřit svůj názor a vyjasnit si svobodně pozici než se bude komunikovat směrem ven, mi přijdou nebezpečné a rozhodně by mě zajímalo detailněji, co tím chce básník říci! A to tak, že hodně!
Děkuji předem za upřesnění.
Bohdana
Tito uživatelé poděkovali autorovi Bohdana.Hola za příspěvek:
Margita.Brychtova

Motto: Pane Bože, dej mi sílu bojovat s problémy, se kterými můžu něco udělat
Dej mi trpělivost nebojovat s věcmi, se kterými nic udělat nemůžu
a dej mi moudrost rozeznat ten rozdíl.
Bohdana

Zamčeno

Zpět na „Místní fórum Praha 3“