Dar k oslavě Svobody s velkým eS II JNP (upravený návrh doprovodného proslovu k pirátskému happeningu)

Moderátoři: KoKS Jihočeský kraj, Komunální zastupitelé, Krajští zastupitelé, Zastupitele - HMP

Nepomuk
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 13
Registrován: 12 črc 2018, 13:22
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Dar k oslavě Svobody s velkým eS II JNP (upravený návrh doprovodného proslovu k pirátskému happeningu)

Příspěvek od Nepomuk »

Pane primátore, vážené dámy a pánové, milé zastupitelstvo,

dovolte, abychom - za českobudějovické Piráty a jménem jejich zastupitelského klubu s podporou Zelených - předali do Vašich rukou a Vaším prostřednictvím městu České Budějovice dar v podobě této sochy, jež představuje nejvyšší hodnotu demokratické společnosti a právního státu, to jest sochu Svobody s velkým eS.

Přijměte tento dar jako projekt něčeho většího, jako projekt Svobody v životní, ne-li nadživotní velikosti, odpovídající svými rozměry např. postavení její starší sestry na Long Islandu v New Yorku, v kolébce moderní demokracie ve Spojených státech amerických. Je pouze na nás, na našem společném svobodném rozhodnutí, přiblížíme-li se velikosti Svobody čistě materiálně čili masou stavební hmoty, anebo mentálně a duchovně svými činy v její prospěch.

Na rozdíl od jiných pochybných darovaných soch a projektů ručíme za to, že náš dar a projekt nesleduje postranní a zištné zájmy. Darem si nemusíme nutně druhé kupovat, kupovat si pozemské statky nebo světskou slávu. Darovanému projektu hleďme na zuby zvlášť tehdy, chce-li se jimi ukousnout a brát více, než se dává. Jsme přesvědčeni, že dar Svobody s velkým es nelze dostatečně vyvážit žádnou protihodnotou či protislužbou, a PROTO POPOVyšujeme darovací záměr na něco čistě bezúčelného, co nevyžaduje protiplnění. Čistě podle hesla: Daruj a raduj se z toho, že daruješ.

Věnujte, prosím, pozornost zvolenému stavebnímu materiálu. Vycházíme z toho, že Svoboda s velkým eS je prázdná nádoba, vyprázdněný pojem. Pojmout obsah může pouze naším přičiněním. A je jenom na nás, naplníme-li ji čirou živou vodou, kalem či pesticidovými splašky z řepkových polí. Long Island se svého času plnil i uprchlíky z nesvobodného světa - tento uzavřený tábor pod symbolickou Svobodou naštěstí po nějakém čase otevřel své brány ke svobodě faktické. Svoboda má proudit. Má jít o nádobu propustnou oběma směry. Každé zašpuntování svobodu kazí a otravuje.

Pane primátore, odšpuntujte, prosím, nádobu s živým, perlivým obsahem a gejzírem života symbolicky pokřtěte českobudějovickou Sochu Svobody.
Nepomuk
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 13
Registrován: 12 črc 2018, 13:22
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Dar k oslavě Svobody s velkým eS II JNP (upravený návrh doprovodného proslovu k pirátskému happeningu)

Příspěvek od Nepomuk »

Poznámka pro iniciátory happeningu:

Text doznal změn po zralé úvaze a pod vlivem společného brainstormingu s Lukášem Marešem (za účasti, asistence a konzultace veřejnosti) v hostinci U Koníčka ve středu 5. 12. 2018, rovněž v návaznosti na telefonický rozhovor se Zuzanou Kudláčkovou odpoledne téhož dne, v konfrontaci s uraženou a urážlivou reakcí Sváti Mlčocha a jeho alternativním návrhem, jakož i pod vlivem mlčení druhých zainteresovaných a v soustředěném naslouchání několikeré - ústní i písemné - zpětné vazbě z řad námi zastoupeného voličstva. (Viz také průběžné hromadné i individuální komentáře v e-mailech a SMS zprávách z mé strany).

Ke změnám formulací a celých vět došlo v úvodním i závěrečném oslovení, zostření doznala formulace naší distance od jiných pochybných darovaných soch a darovaných projektů (ve třetím odstavci). Pozměňoval a pročišťoval jsem i na dalších místech, ve třetím i ve čtvrtém odstavci.

Moje ochota zbavit se slovní hříčky ...a PROTO POPOVyšujeme darovací záměr..., jakož i narážky na zhoubný výsledek působení parciálních agro-podnikatelských svobod (s malým es) na tvář české krajiny a v konečném důsledku na její znesvobození (...pesticidovými splašky...), se nesetkala s jednoznačným souhlasem. Např. Lukášovi se hříčka vysloveně líbila a široký záběr druhé narážky byl zužován jen ojedinělým nepochopením a podezíravostí z personálního ostnu. Ze zpětné vazby širší veřejnosti vyplynulo, že jméno primátora leckdo ani po čtyřech letech nezná, natož aby je spojoval se Svobodou s velkým es, JÍŽ (nikoli jemuž!) věnuji své vyznání.

Tak či tak se těším na performerské výkony spoluaktérů happeningu. Jen doufám, že ruku v ruce s alegorickou performancí půjde i hlasitá oponentská účast na řádné diskusi související agendy v příslušných bodech jednacího programu, např. při projednávání rozpočtu a konkrétně rozpočtové položky související s bouráním a stavbou sportovní haly, s darovanými projekty či darovanými případovými studiemi (divadlo) etc etc. Spoléhám na to v dobré vůli a z dobrého důvodu, aby se totiž nepletly a nemísily žánry. Jakkoli jsem si stačil všimnout, že politika obsahu je odkázána do oblasti performance, zatímco na plénu zastupitelstva probíhá bezobsažný tyjátr.
Odpovědět

Zpět na „Zastupitelstvo - České Budějovice“