Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Fórum pro vážná jednání členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: KoKS Moravskoslezský kraj, PKS Moravskoslezský kraj

Pravidla fóra
  • Na tomto fóru se vyhlašují závazná hlasování krajského fóra. Hlasovat mohou pouze členové místního sdružení.
  • Do tohoto fóra vidí a přispívají členové místního sdružení a jeho registrovaní příznivci (Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra).
  • Jednáním předsedá zpravidla krajské předsednictvo.
Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1647
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2663 poděkování
Dostal poděkování: 2314 poděkování

Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Ahoj Piráti MsK,

svolávám jednání ve věci krajských nominací do primárních voleb pro volby do Evropského parlamentu.

Celostátní fórum schválilo novelu JdŘ, která umožňuje krajským fórům nominovat kandidáty do primárních voleb pro volby do EP.

Zde můžete předběžně navrhnout nominanty, o nichž se následně bude hlasovat.
Současně se zde mohou vyslovit zájemci, kteří chtějí získat krajskou nominaci za KS MsK.

Toto je rozprava. nakonec by mělo KF hlasováním schválit či odmítnou ty, kteří požádali o krajskou nominaci. Je to tedy jiné, než při skládání místní kandidátky. Nominovaní budou poté zařazeni do hlasování CF.

Hlasování bude jednokolové a uspějí ti, kteří dostanou nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů. Hlasování bude spuštěno v lednu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Dedek za příspěvky (celkem 3):
Matej.Sandor, Michal.Gill, Marcel.Kolaja

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Matej.Sandor
Člen KS Praha
Příspěvky: 597
Registrován: 12 dub 2018, 10:46
Profese: manažer, právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 989 poděkování
Dostal poděkování: 1101 poděkování

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Matej.Sandor »

Ahoj Pirátky a Piráti,

děkuji za možnost představení se na včerejší krajské schůzi. Jak jsem avizoval, rád bych se ucházel o podporu vašeho krajského sdružení pro možnost kandidatury na volitelné místo v primárkách Pirátské strany pro volby do evropského parlamentu. Jsem sice aktuálně z Prahy, ale k Moravě a ke Slezsku mám obecně blízko. Mezi lety 2002 až 2007 jsem studoval a žil v Brně a pak od roku 2012 až doposud jsem pracovně jezdíval i do Ostravy. Navíc má manželka je z dědiny od Prostějova, kde stále pravidelně jezdím.

Abych se neduplikoval, tak mé podrobné představení se, důvody kandidatury i programové zaměření je k nalezení na níže uvedeném odkazu. Zároveň pokud se Vám můj profil líbí, tak budu rád, když mne podpoříte v níže uvedené anketě zakliknutím kolonky „Pro“

Odkaz na další informace: viewtopic.php?f=350&t=44730

Pokud budete mít další dotazy, rád je zde zodpovím.

Matej
Uživatelský avatar
Michal.Gill
Zahraniční odbor
Příspěvky: 1909
Registrován: 06 kvě 2012, 07:20
Profese: Copywriter, volejbalový rozhodčí
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Dal poděkování: 3871 poděkování
Dostal poděkování: 3266 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Michal.Gill »

Stejně jako Matej se ucházím o MS krajskou nominaci, stejně jako o tu skupinou členů, kterou už jsem ale získal.

Stručně se představím těm, kdo mě náhodou neznají:

Vystudoval jsem (Bc.) historii na Ostravské univerzitě a živím se aktuálně jako překladatel do angličtiny (OSVČ) a volejbalový rozhodčí. Mým druhým nejlepším cizím jazykem je němčina, na které aktuálně docela intenzivně pracuji, protože je, byť kdysi slušná, nyní poněkud zakrnělá. Co do Pirátů jsou aktuálně mými největšími aktivitami předsedání našemu co do počtu obyvatel po Brně druhému největšímu místnímu sdružení (MS Karvinsko) a aktivně se účastním našich mezinárodních aktivit. Prosazovat liberální myšlenky Pirátů v nejméně liberálním koutě republiky není snadné, ale soustavně na tom makáme už dvě volební období, nově konečně i s celou řádkou zastupitelů; mezinárodní kolbiště je tak v tomto smyslu i odreagováním od českého rybníčku. Členem strany jako takovým jsem od roku 2012.

Ze zahraničněpolitického soudku jsem byl poměrně čerstvě zvolen členem předsednictva a pokladníkem Pirate Parties International (dále jen PPI; NGO celosvětově zastřešující Pirátské strany), zatím s agendou fundraisingu, správy členských příspěvků, organizace konference Think Twice 4 a od včerejška z nějakého důvodu i správou youtubového kanálu. :D Dále jsem už nějaký ten pátek zástupcem Markéty Gregorové v Zahraničním odboru a účastnil jsem se některých zahraničních výjezdů, jak pirátských (Pirate Security Conference, PPI General Assembly nebo tři výjezdy na Slovensko k podpoře vzniku tamních Pirátů), tak i pracovně v rámci mých dřívějších povolání (např. podnikatelská mise Hospodářské komory při cestě předsedy Senátu do Kanady na jaře 2016 jménem Lázní Darkov, kde jsem pracoval na zahraničním a obchodním oddělení).

Evropská unie byla mým velkým koníčkem už od dorosteneckého věku (stejně jako cestování, kdy mám vyjma Malty a Kypru projety všechny členské země). Už na SŠ mě strašně štvalo, že jsem ještě nemohl (samozřejmě kladně) hlasovat v přístupovém referendu. Nazval bych se optimistickým eurofederalistou, což bych popsal jako člověka, který by rád viděl stále bližší a bližší budoucí spolupráci zemí EU, klidně až do fáze plné federalizace, ale musí to jít nevyhnutelně ruku v ruce s demokratizací institucí (Komise a Rada) a důslednou harmonizací regulí (ne že máme jednotný trh, ale na trh digitální kašlem). Díky Pirátům jsem měl třeba tu čest zúčastnit se dvou konferencí/workshopů v Evropském parlamentu v Bruselu, organizovaných německou pirátskou europoslankyní Julií Redou, a doufám, že díky své aktuální činnosti v PPI budu mít podobných příležitostí k nabrání zkušeností stále více, a že má (i jeho) první oficiální návštěva, ta v kanceláři Zdeňka Hřiba, nebyla poslední svého druhu. Myslím si, že do fungování EU a jejího vývoje mám poměrně dobrý vhled, který bych rád uplatnil právě směrem k nejdemokratičtější z evropských institucí, protože v EP po Julii zbude spousta nedokončené (a nedokončitelné) práce, jako jsou věčný boj s nevýhodnými smlouvami se zámořím nebo neustálé úpravy copyrightu, které byly jejím hlavním tématem.

Určitě chci stranu ve volbách do EP maximálně posílit, a proto vás žádám o podporu mé nominace. Děkuji za každý hlas a v případě zájmu rád odpovím na případné dotazy.
Pro zájemce moje prezentace na Wiki: https://wiki.pirati.cz/lide/michal_gill
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Gill za příspěvky (celkem 5):
Michal.Breskovec, Rostislav.Reha, MarianB, Jakub.Dedek, Romana.Korosi

Bc. Michal Gill • vedoucí ZO • asistent radních Prahy 3 • mobil: +420 603 590 571 • pevná linka: +420 222 116 782 • michal.gill@pirati.czgill.michal@praha3.cz

Uživatelský avatar
anonym39320
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 388
Registrován: 22 pro 2017, 16:03
Profese: ústavní právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 286 poděkování
Dostal poděkování: 679 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od anonym39320 »

Zdravím všechny!

Jsem Lev a rád bych se na vás všechny obrátil se svou žádostí o podporu v primárních volbách do Europarlamentu. Na úvod bych chtěl říct, že vím, že Moravskoslezský kraj má kvalitní lidi ve svých řadách, které by mohl do boje vyslat, nicméně i přesto by to naši pirátskou kandidátku nenaplnilo a tak bych rád, aby měl váš kraj možnost se vyjádřit i ke kandidátům z jiných krajů a ovlivnit, kteří z nich se na kandidátku dostanou. A jelikož věřím, že k tomu mám předpoklady i nezbytné zkušenosti, rád bych vás požádal o vaši podporu.

Možná jste o mně zatím neslyšeli, tak vás chci poprosit o čtyři minuty vašeho času. Díky!

Proč právě já?

Jsem právník. Ústavní právník. Není to úplně nejčastější právnické zaměření, pravda. Zajímají mě psaná a nepsaná pravidla, která mnohdy zůstávají nepovšimnuta, ale která ovlivňují celou naši společnost od jejích základů. Věnuji se výzkumu parlamentarismu, tj. jak fungují parlamenty a jestli, a jak, by mohly fungovat lépe. Nejdříve jsem se tím zabýval jako čistě akademickou otázkou, ale pak jsem uspěl ve výběrovém řízení a stal se asistentem Jakuba Michálka. Od té doby pomáhám poslaneckému klubu a mohu tak sledovat fungování Parlamentu pěkně zblízka. Již téměř poslední rok a půl se také soudím s Poslaneckou sněmovnu, po které u soudu požaduji, aby zveřejňovala hospodaření všech poslaneckých klubů. I na základě těchto zkušeností nakonec vznikla má kniha věnující se právě úloze a fungování poslaneckých klubů z pohledu ústavního práva.

Vedle ústavního práva je mou specializací rovněž mezinárodní právo a mezinárodní vztahy. S Honzou Lipavským spolupracuji právě na mezinárodně-bezpečnostních tématech, jako jsou např. projekty mnohonárodní vojenské spolupráce v Evropě. I skrze tato témata jsem získal, a dále získávám, cenné mezinárodní zkušenosti a kontakty - příkladem může být účast na Berlínské bezpečnostní konferenci, spolupráce se zahraničními Piráty nebo podílení se na tvorbě jednotného pirátského programu do Eurovoleb 2019.

Jsem z Jablonce nad Nisou, což není zrovna pupek světa, přiznávám. Ale právě díky Jablonci jsem se naučil, jak je důležité se neuzavřít ve své lokální či národní bublině. Věděl jsem, že za právnickým vzděláním musím vyjet z Jablonce ven, a tak jsem se dostal do Prahy. Ale i tam jsem věděl, že by byla chyba se uzavřít do bubliny jedné univerzity, což mě dovedlo až do Dublinu na jednu z nejlepších právnických fakult na světě. Tam jsem na vlastní kůži zažil, jak člověka posune kupředu, pokud se otevře a začne spolupracovat s lidmi z dalších zemí, a jak fantastické myšlenky a projekty z takové spolupráce mohou vzniknout.

Rád bych se v kampani rval z čela kandidátky. Jsem mladý. Pořád je mi pod třicet. Nepřipadá mi to ale jako nevýhoda. Mluvím plynně anglicky, rozumím německy a učím se italsky a, ano, velšsky. Myslím, že mladších europoslanců je potřeba jako soli. Nic proti zkušenostem osmdesátníků, ale pamatujete si, když se naposledy psala evropská ústava? Výsledkem bylo několik set stran textu sepsaných za zavřenými dveřmi bez otevřeného dialogu s občany a následně obrovský neúspěch a zamrznutí integrace na několik dalších let. Nevím, jak by to s evropskou ústavou dopadlo, kdyby ji psali mladší, ale určitě by nebyla tak dlouhá.

V Pirátské straně jsem oproti mnohým jiným krátce - teprve rok. Avšak i za tuto dobu jsem, pevně věřím, prokázal, že jsem členem aktivním, který se nevyhýbá práci ani se nebojí převzít odpovědnost. Vedle spolupráce s poslaneckým klubem a zahraničním odborem jsem např. na jaře 2018 spoluzakládal MS Jablonec nad Nisou nebo nyní pomáhám se zakládáním Pirátského institutu (pirátského think tanku).

Jaká jsou má témata?

Věřím, že europoslanec by měl pokračovat v tom, co dělal než se stal europoslancem. Proto bych se zaměřil především na ústavní témata (posílení Evropského parlamentu, základní vize dalšího vývoje EU apod.), kterým se věnuji v rámci své akademické činnosti a mezinárodně-bezpečnostním otázkám, na kterých spolupracuji s Honzou Lipavským a na kterých bych rád s Honzou spolupracoval i z evropské úrovně, jelikož se domnívám, že takováto témata je třeba řešit současně z národní i evropské roviny. K prosazování těchto témat mám navíc již k disposici kontakty jak mezi pracovníky EU (asistenty europoslanců, pracovníky EP a EK, pracovníky Soudního dvora EU), tak ale např. i mezi lidmi z NATO, včetně velvyslanecké úrovně, mezi představiteli vojenských složek několika členských států EU ad.

Uvědomuji si, že mnohé z níže uvedených bodů mohou leckomu připadat příliš vizionářské, ale já jsem přesvědčen, že právě my, Piráti, máme přicházet s vizí a nikoli jen hledět na průzkumy veřejného mínění jako ostatní strany:

Unie srozumitelná občanovi. Zasadil bych se o to, aby měla Evropská unie jednodušší a srozumitelnější pravidla. Politická vůle k velkým změnám v Evropě pomalu roste. Chce to tedy jen odvahu a chuť proklestit se stovkami stran zakládajících smluv a dát Evropské unii Ústavu, jakou už dávno měla mít. Stručnou a srozumitelnou.

Unie demokratická. Prosazoval bych posílení Evropského parlamentu. Evropský parlament je jediná instituce EU, kterou volí přímo občané. Naopak moc zákulisního vyjednávání v Evropské radě, kde sedí představitelé jednotlivých vlád, musí být omezena. Stejně tak by měla být posílena odpovědnost Evropské komise vůči Evropskému parlamentu. Předsedu Komise by měl vybírat pouze Evropský parlament a neměla by to být jen hra velkých států o moc.

Unie svobodná. Chtěl bych, aby Evropská unie byla prostorem skutečné svobody. Nemluvím jen o svobodě pohybu. Pokud cestujeme po Evropě, nebo dokonce v jiné evropské zemi pracujeme, nemusíme již sice čekat na hranicích, ale přesto se musíme prokousávat neskutečnou byrokracií, která hranice mezi státy stále vytváří. Proč si nemůžeme zřídit bankovní účet třeba ve Francii nebo v Německu bez potvrzování trvalého pobytu, nebo dokonce příjmu? Proč si nemůžeme vybírat na skutečně jednotném evropském trhu mobilních operátorů a musíme za mobilní služby platit mnohonásobně víc než v jiných zemích? Ne, není to pro naši ochranu, ale je to výhodné pro banky a mobilní operátory. A jen pro ně.

Unie silná a bezpečná. Usiloval bych o to, aby Evropská unie byla jednotná a dostatečně silná a dokázala prosazovat své zájmy a lidská práva doma i ve světě. Měli bychom podporovat a prohlubovat spolupráce evropských ozbrojených složek, abychom dokázali čelit vnějším hrozbám. Měli bychom být jednotní a mluvit silným a rozhodným hlasem, když přijde na prosazování našich zájmů či lidských práv ve světě. EU musí být rozhodná a akceschopná v boji proti organizovanému zločinu nebo mezinárodnímu terorismu. Musí být jednotná, když vyjednává s velmocemi, jakými je Rusko, Čína nebo Spojené státy. Ať už se jedná o situaci na Ukrajině, čínské investice v EU nebo obchodní dohodu s USA.

Unie otevřenosti a rovnosti. Chtěl bych, aby Evropská unie byla prostorem rovnosti. Ano, rovnosti. Vadí mi, že my ze střední a východní Evropy dostáváme zboží, služby a mzdy druhé jakosti. Nejen nadnárodní korporace jsou zdrojem nerovností a problémů. Státní byrokracie si také zuřivě hájí své písečky, a tak máme problémy s platbami sociálního a zdravotního pojištění, když pracujeme v zahraničí. Máme jen minimální nárok na ošetření, když jsme mimo hranice svého státu. Proč si stále musíme zřizovat komerční cestovní pojištění, když cestujeme přes hranice?

Unie skutečně evropská. Prosazoval bych, abychom v Evropské unii spolupracovali na skutečně evropských projektech, které positivně ovlivní život občanů a které každému občanovi ukáží, že Evropská unie má smysl. Jedná se například o vybudování evropské vysokorychlostní železnice, zavedení jednotné dálniční známky, rozšíření programu Erasmus+ ad. Unie musí podporovat projekty, které ji vrátí zpátky k občanovi a které reálně zlepší jeho život.

Jak bych chtěl svůj mandát vykonávat?

Při výkonu svého mandátu bych se chtěl držet především tří hlavních zásad, kterými jsou: blízkost k voliči, spolupráce se stranou a ctění pirátských hodnot.

Blízkost k voliči je pro mě zcela prvořadá. Europoslanec je zde pro občany. Považuji za špatné, že o většině europoslanců po jejich zvolení dalších 5 let v ČR není slyšet, pokud se jich netýká nějaká velká kauza nebo si nevezmou nějakou bokovku na Ministerstvu zahraničí. Europoslanec by měl pravidelně představovat a vysvětlovat evropskou politiku občanům doma. Měl by vysvětlovat, proč zde EU vlastně je a proč je pro nás důležitá. Je to zásadní mimo jiné i proto, že to umožní europoslanci, aby si udržel vazbu se svými občany a neodtrhl se od reality.

Spolupráce se stranou považuji za zásadní jak pro práci europoslance, tak pro rozvoj pirátského hnutí. A když mluvím o straně, nemyslím tím pouze spolupráci s Českou pirátskou stranou, avšak i s dalšími pirátskými stranami v Evropě a ve světě. Tato spolupráce by byla obousměrná. Jako europoslanec bych tak mohl získávat informace od místních sdružení o dopadech evropské politiky na občany a také využívat odborné znalosti pirátů. Na druhou stranu bych měl příležitost pomáhat politikům na lokální, krajské i národní úrovni a spojovat je s odborníky z jiných zemí, pomáhat jim i svou osobní účastí na akcích pro veřejnost.

Ctění pirátských hodnot je sice pro nás Piráty, pevně věřím, samozřejmostí, avšak i tak, či právě proto, považuji za nutné to zde zmínit. Transparentní vynakládání financí, nezaměstnávání rodinných příslušníků nebo upřednostňování veřejného zájmu před osobním považujeme již za naši přirozenost, ale i tak se ke ctění těchto i dalších pirátských hodnot chci zde veřejně před vámi zavázat.

Rádi byste věděli trochu více o tom, co dělám, kdo jsem nebo co mohu pirátům a ČR v Evropském parlamentu nabídnout?

Více informací o mně a mém programu do Eurovoleb, mé činnosti v Pirátské straně, kompletní CV a další články a aktuality lze nalézt na https://www.piratcervinkado.eu.

Jak je vidět na mých webovkách, nebo Facebooku, nečekal bych během kampaně až za mě jiní udělají mou práci, nenaložil bych všechnu odpovědnost jen na stranu a tým kampaně, ale sám bych se pustil na plno do boje od samotného začátku. Zároveň ale striktně odmítám, aby Piráti na kandidátce dělali kampaň jeden proti druhému, ale chci, aby šli do boje společně jako tým.

Do Eurovoleb musíme jít se sebevědomím a kvalitními kandidáty. Vždyť jsou to první celostátní volby, které můžeme vyhrát! A já věřím, že dokáži voliče zaujmout nejen svým jménem, ale i svými schopnostmi a názory.

Pokud byste měli jakýkoli dotaz, můžete mi napsat na mail lukas.lev.cervinka@pirati.cz nebo třeba tady na fóru.

Pokud jste dočetli až sem, patří vám můj velký dík. Za případnou podporu budu rád!

Lev
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym39320 za příspěvky (celkem 2):
Michal.Breskovec, Michal.Klus
Lukáš Lev Červinka
analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky
doktorand na katedře ústavního práva Právnické fakulty UK a na Fakultě ekonomie University Ca' Foscari v Benátkách

Twitter: @CervinkaLev / Facebook: Lukas.L.Cervinka
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 775
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 888 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Lukas.Blazej »

V době poslední krajské schůze jsem byl v Bruselu, takže pokud mi dáte příležitost, rád bych se vám osobně představil a požádal vás o nominaci na příští krajské schůzi. Do té doby tak činím alespoň v tomto vláknu.

Stručná verze:
Jsem dlouholetý pirát se zkušenostmi s prací v Evropském parlamentu. Specializuji se na právo životního prostředí a v rámci Evropského parlamentu bych působil v ENVI výboru.
Problém s kandidaturou do Evropského parlamentu je, že málokdo ví, co EU dělá, a prakticky nikdo neví, co je reálnou náplní činnosti europoslance. Pokusím se tedy definovat, co by podle mě měl pirátský europoslanec splňovat, a ke každému bodu napíšu, nakolik ho naplňuji já.

Odbornost
Pirátský europoslanec musí vědět, čemu se chce v Evropském parlamentu věnovat, a musí pro to mít odpovídající znalosti a zkušenosti. Nikdo nemůže vědět všechno, a i proto má europoslanec možnost v kanceláři zaměstnat dva až tři odborné asistenty OFFTOPICCelkem může do kanceláře akreditovat tři asistenty, ale kvůli množství administrativy (zařizování cest, finanční záležitosti, koordinace činnosti kanceláře, hlídání deadlinů, sledování agendy, drobnosti od nového klíče ke dveřím přes nefunkční klávesnici až po vydání hlasovací karty) je potřeba mít jednoho administrativního. Lze to obejít tím, že dalšího asistenta poskytne frakce, tzn. nebude akreditovaným asistentem europoslance, ale zaměstnancem frakce., ti ho ale můžou jen doplňovat. Asistenti mohou vystoupit leda na setkání stínových zpravodajů (OFFTOPICKdyž přijde legislativní návrh z Komise, je přidělen výboru, kde se ho ujme zpravodaj z nějaké frakce, který k němu připraví návrh pozice. V ostatních frakcích se danému legislativnímu návrhu věnují stínoví zpravodajové, a na společných setkáních pak dochází k vyjednávání.), ale všude jinde musí návrhy prosazovat sám europoslanec. Od mediálních vystoupení a setkání s lobbisty přes jednání výboru až po trialogy, europoslanec musí do hloubky rozumět všemu, co se jím prosazovaného textu týká. Pokud by europoslanec potřebné zkušenosti neměl, bude jednak mrhat svým i asistentským časem ve snaze vše dohnat, a především dříve či později tvrdě narazí. Když to bude v televizní debatě, utrpí tím Piráti, když by to bylo třeba v roli zpravodaje během trialogu, mohou tím utrpět všichni občané EU.

Jako europoslanec bych působil v ENVI výboru. Životnímu prostředí se věnuji nejen v oblasti praktické (spolek Ústecké šrouby), ale i v rovině teoretické: prezentuji na konferencích (OFFTOPICv uplynulém roce například Naše příroda a X. ročník mezinárodní konference Právo v podnikání vybraných členských států Evropské Unie), píšu články (OFFTOPICnapř. BLAŽEJ, L.: Střet vlastnického práva a veřejného zájmu na ochraně biodiverzity. In: ANTOŠ, Marek a Jan WINTR, ed. Omezování svobod z důvodu veřejného zájmu. Praha: Univerzita Karlova, Právnická fakulta, 2017. ISBN 978-80-87975-68-8.) a publikuji (OFFTOPICnapříklad právě pro Arniku píšu monografii o kácení dřevin).

Pirát
Polovina europoslanců ANO ze strany vystoupila. Keller z ČSSD vystupuje v rozporu s programem a znovu na kandidátce nebude. Brusel i Štrasburk jsou od ČR daleko a je snadné se názorově rozejít - tím spíše, že Piráti dle aktuálních průzkumů získají několik europoslanců, kteří budou i při snaze o sdílení informací do jisté míry uzavřeni a izolováni ve vlastním klubu. Pirátský europoslanec by tudíž měl být názorově vyprofilovaný a mělo by být jisté, že ve straně po následujících pět let vydrží, a to například i přes skandály, které se v budoucnu mezi stovkami pirátských zastupitelů jistě objeví.

V Pirátech jsem aktivní od roku 2010, přijímalo mě republikové předsednictvo, strávil jsem pár let v republikovém výboru, podílel jsem se na tvorbě společného programu pro krajské volby (ve kterých jsem byl lídr Pirátů na pirátsko-zelené kandidátce v Ústeckém kraji), čtyři roky jsem za Piráty seděl v kontrolním výboru městského zastupitelstva a v současnosti jsem zastupitelem. Před dvěma lety jsem odmítl nabídku trafiky od ČSSD s platem 30 000 Kč měsíčně výměnou za přestup k ČSSD. Za svoji činnost v ústeckém zastupitelstvu jsem získal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci. Po tolika letech věnovaných Pirátům a boji o uzavírací klauzuli je nemyslitelné, že bych to všechno zahodil ve chvíli, kdy se konečně začíná dařit prosazovat náš program.

Kontakty
Europoslanec s pár asistenty nezvládne vše. Kontakty jsou potřeba nejen ke spolupráci na tvorbě pozměňovacích návrhů, ale také vytvoření tlaku veřejnosti či získání informací. Sítě kontaktů jsou obtížně přenositelné a bylo by velmi na škodu, pokud by europoslanec strávil první rok svého mandátu zjišťováním, kdo je kdo - v Evropském parlamentu i mimo něj.

Pravidelně se účastním odborných konferencí v ČR i v zahraničí, tudíž v oblasti životního prostředí znám snad na každé téma někoho, komu mohu napsat s prosbou o nestrannou konzultaci. V Česku jsem jako zástupce spolku Ústecké šrouby v organizaci Zelený kruh, která sdružuje všechny ekologické neziskovky. V Bruselu jsem několikrát ročně, jen při předposlední příležitosti jsem se potkal s Klausem Röhrigem a Tomem Boylem z CAN Europe, Alexem Masonem z World Wildlife Fund European Policy Office, Martinem De Groote z Buildings Performance Institute Europe, Ansgarem Kienem z Greenpeace Europe, Raphaelem Hanoteauxem z CEE Bankwatch Network, úředníky z DG Clima a DG Energy a zástupci ekologických organizací působících v členských státech (zejména Laurou Krug z Deutsche Umwelthilfe e.V. a Wojciechem Kukułou z Fundacja ClientEarth Prawnicy dla Ziemi). Z poslední cesty jsem se vrátil před týdnem - byla jí šestitýdenní odborná stáž u místopředsedy ENVI výboru Evropského parlamentu.

Práce s médii
Jen 39 % Čechů si myslí, že členství v EU je dobrá věc. Jsme nejhorší ze všech členských států, větší přesvědčení o přínosu EU má i Polsko nebo dokonce Maďarsko. Svoji vinu na tom z velké části nesou i europoslanci, kteří nejsou schopni svoji činnost dostatečně komunikovat a prosadit do médií. Pokud to máme změnit, musí se naši europoslanci před kamerou cítit jako ryba ve vodě a dobré prohlášení vymyslet i ve dvě ráno (což je bohužel občas realita).

Týdeník Euro mě označil za jednu z nejviditelnějších tváří Pirátů v regionech. 14 vybraných mediálních výstupů naleznete na mém profilu na wiki, kromě nich existuje i řada vystoupení v televizích či rádiu. Piráty jsem dokázal do médií dostat i v době, kdy neměli žádné funkce a preference se pohybovaly pod pěti procenty, tím spíše bych to dělal v pozici europoslance. K obrazu EU v ČR jsem napsal něco víc na svůj FB profil.

Jazyky
Pokud alespoň trochu sledujete dění v Europarlamentu, jste pravděpodobně zvyklí na zasedání tlumočená do všech jazyků členských států. Realita je ovšem zcela jinde a téměř se dá říci, že žádné opravdu důležité věci tlumočené nejsou. Nejde jen o to, že tlumočník s vámi nebude přesvědčovat ostatní europoslance k podepsání pozměňovacího návrhu nebo při vyjednávání o kompromisu, ale tlumočené nejsou ani setkání stínových zpravodajů, pracovní skupiny či většina odborných konferencí. Bez angličtiny si v Bruselu nekoupíte ani oběd. Má to ještě jeden zádrhel - zdejší mluvčí angličtiny nebudou v příštím funkčním období prakticky vůbec rodilí (Brexit). Musíte tedy rozumět španělovi mluvícímu o limitech kadmia v hnojivech i francouzovi popisujícímu nejnovější poznatky o endokrynních disruptorech.

V roce 2012 jsem si udělal FCE certifikát a od roku 2016 jsem překládal a tlumočil pro Koleje a Menzy Univerzity Karlovy. Vzhledem k tomu, že toto tlumočení probíhalo výhradně směrem ke studentům Erasmu, nenarazil jsem zatím v Evropském parlamentu na nikoho, s kým bych nebyl schopen mluvit. Do života v Bruselu by se hodila i Francouzština, kterou neovládám, ale pro politickou činnost je angličtina naprosto dostatečná.

Ochota být dlouhodobě mimo ČR
Jako poslední bod uvádím něco, co si možná neuvědomují ani spolukandidáti. Funkci europoslance lze samozřejmě využívat k budování vnitrostátní pozice nebo jako pětiletou dovolenou. Jsou tu poslanci, na které nemá nikdo ani telefon a jejich kanceláře jsou prázdné. Pokud ale chceme využít příležitost v Evropském parlamentu naplno, znamená to, že se naši europoslanci do ČR podívají maximálně jeden týden v měsíci, reálně ale ještě mnohem méně. To se výrazně podepisuje nejen na rodině (se kterou europoslanec většinu měsíce nebude, ani kdyby se přestěhovala do Bruselu) a kamarádech, ale také na psychice.

Já jsem připraven být dlouhodobě v zahraničí a mám tu výhodu, že moji přátelé žijí přímo v Bruselu a v nedalekém Utrechtu. Vím, co práce v EP obnáší a jsem na to připraven, proto žádám o nominaci na volitelné místo kandidátky. O pozici lídra se ucházet nebudu.

Rovnou zodpovím i pár otázek, které vás možná napadají:
  • Proč žádáš o podporu zrovna náš kraj?
  • Šanci na zvolení zástupce mají tři, možná čtyři kraje. Proto nesouhlasím s rozdělováním kandidátů po krajích. Pokud bych byl zvolen, chci být zástupce všech krajů. Během kamapně také budu trávit čas v Moravskoslezském kraji, a bylo by škoda k tomu nemít podporu jeho členů.
  • Jak si můžeš být jistý, že Piráti získají člena ENVI výboru?
  • Kromě řádných členů existují ve výborech i náhradníci. Ti mohou vystupovat na jednání, dávat pozměňovací návrhy, dokonce mohou být i zpravodaji - jen nemohou hlasovat, pokud se hlasování účastní všichni řádní členové dané frakce. Působení ve výboru skutečně není o zvedání ruky, proto může náhradník fungovat jako řádný člen. Během vyjednávání o rozdělení pozic je přitom náhradnictví ve výboru v podstatě zadarmo. Pokud by se z nějakého důvodu nedařilo vyjednat řádného člena, fungoval bych z pozice náhradníka.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Blazej za příspěvky (celkem 2):
Rostislav.Reha, Romana.Korosi
Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Ladislav.Koubek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 113
Registrován: 05 říj 2017, 11:49
Profese: E-government specialista PK Piráti
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 123 poděkování
Dostal poděkování: 238 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Ladislav.Koubek »

Ahoj Pirátky, Piráti a Piráčata celého Moravskoslezského kraje!

Rozhodl jsem se kandidovat na lídra, čelo a ostatní pozice pirátské kandidátky do Evropského parlamentu (EP). Nechci působit jako „ten Pražák“ a chci zde deklarovat, že roli europoslance bych vykonával v zájmu všech Pirátů nezávisle na tom, odkud pocházím (mimochodem 20 let svého života jsem prožil v Mladé Boleslavi). Proto se v rámci primárek ucházím i o nominaci ze strany KF Moravskoslezského kraje.

Nejprve mi dovolte se představit a následně pak uvést, jakým způsobem chci hájit zájmy Pirátů a České republiky v EP.

Jmenuji se Láďa Koubek, je mi 39 let. Jsem Pirát aktivní v místním sdružení Praha 10 (a nově i neuvolněný zastupitel). Účastním se aktivit Zahraničního odboru a podílím na činnosti poslaneckého resortního týmu "Evropa, Zahraničí, Obrana". Jsem členem předsednictva Pirate Parties International. Posledních 10 let jsem hájil zájmy ČR v zahraničí, spolupracoval jsem s Evropskou komisí a jako expert OSN na rozvojovou a humanitární pomoc jsem pracoval ve východní Evropě, Asii, Pacifiku a na Blízkém východě. V současnosti pracuji v poslaneckém klubu Pirátů jako expert na e-government. Více o mne naleznete na mém Pirate-wiki profilu a plnou profesní historii najdete na mém Linkedin účtu.

Rád bych v několika blocích vypíchl zkušenosti relevantní v kontextu mé kandidatury do EP.

ZKUŠENOSTI S ORGÁNY EU A MEZINÁRODNÍM VYJEDNÁVÁNÍ:
• Zúčastnil jsem se vyjednávání podmínek s Evropskou komisí (Generální ředitelství pro mezinárodní spolupráci a rozvoj, DG DEVCO), za kterých byla následně České republice (MZV ČR) udělena dotace pro propagaci role rozvojové a humanitární pomoci EU a ČR v rozvojovém světě (tzv. „Evropský rok pro rozvoj 2015“).
• Jako ředitel Oddělení mezinárodní spolupráce Národního ústavu pro vzdělávání (MŠMT ČR) jsem vedl Národní centrum Europass, které skrze dokumenty Europassu (CV, atd.) zajišťuje mobilitu občanů v rámci EU. Často jsem jezdil do Generálního ředitelství Evropské komise pro vzdělávání (DG EAC) a účastnil se vyjednávání o budoucí podobě Europassu. Součástí toho bylo i návštěvy specializované EU agentury CEDEFOP v Řecku, se kterou jsme jako členské státy EU na vývoji nástrojů Europassu spolupracovali. Součástí mé role v NÚV bylo i řízení agendy zavádění Evropského kvalifikačního rámce (EQF) v ČR, který zajišťuje vzájemnou porovnatelnost kvalifikace občanů napříč státy EU.
• V konsorciu s londýnskou centrálou British Council a dánskou školou Aarhus Tech jsem pro NÚV vyhrál tendr Evropské komise na 6,5 mil. EUR projekt transformace systému odborného vzdělávání v Libyi.
• Při výkonu svých zaměstnání v oblasti managementu rozvojových projektů jsem spolupracoval s Delegacemi EU v zahraničí (tzn. „EU ambasádami“ v zemích mimo EU) a mám tedy praktickou znalost práce diplomacie EU, což je součást Společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU (SZBP, angl. CSFP).
• Rovněž se velmi dobře orientuji v tom, jak působí polní mise EU v zahraničí (např. EULEX Kosovo, EUPOL COPPS Palestina, EUMM Gruzie, EUAM Ukrajina), které jsou součástí Společné bezpečnostní a obranná politika (SBOP, angl. CSDP).
• V oblasti odborného vzdělávání jsem zastupoval ČR na jednáních specializované OSN agentury UNESCO-UNEVOC.
• Jako člen delegace ČR jsem se zúčastnil Česko-mongolské smíšené komise (společné zasedání vlád ČR a Mongolska) v Ulánbátaru.
• ČR jsem reprezentoval ve dvou volebních pozorovatelských misích Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), a to v Makedonii a v Moldavsku, kde jsem jménem mezinárodního společenství sledoval férovost příprav a průběhu tamních voleb.
• V Afghánistánu jsem se podílel na řízení Humanitárního fondu OSN (700 mil. Kč), a mj. spolupracoval s ambasádami donorských zemí.

SOFTSKILLS PRO EP:
• Praxí jsem získal schopnost mezikulturní komunikace (jak v Evropě, tak v Asii, Pacifiku a na Blízkém východě). To se bude hodit hlavně při práci ve výborech EP, o které mám primárně zájem (DEVE a AFET, viz dále), kde dochází k časté interakci se zástupci zemí tzv. Globálního jihu.
• Naučil jsem se efektivně navazovat a rozvíjet vztahy s partnery, ať už to byli vládní úředníci, diplomaté, neziskový pracovníci či zaměstnanci dodavatelů ze soukromého sektoru. Tuto zkušenost využiji při vyjednávání pozic v EP jak při práci na plénu, tak při práci ve výboru (popř. v delegaci EP, pokud bych byl nějaké členem).
• Znám diplomatický protokol a zvyklosti při konání velkých mezinárodních akcí. To může potvrdit Zdeněk Hřib na základě naší účasti na konferenci Digitální Česko minulý týden (Zdeněk mě požádal o to, abych ho představil estonskému premiérovi, který byl v davu a kterého jsem ani já v ten moment neznal – za pár minut byl Zdeněk mnou estonskému premiérovi představen). Na výkon funkce europoslance jsem podle mého názoru připraven nejen profesně, ale i „lidsky“.

MANAŽERSKÉ ZKUŠENOSTI:
Mám dostatek zkušeností zorganizovat práci vlastního poslaneckého týmu:
• Vedl jsem projekt podpory národnímu usmíření mezi znesvářenými etniky na Šalamounových ostrovech – řídil jsem tým 3 lidí přímo, 100 lidí nepřímo – hlavní donor: Evropská unie – rozpočet 75 mil. Kč. Z této i dalších zkušeností důkladně znám finanční pravidla EU, za kterých probíhá hospodaření s prostředky občanů EU.
• V rámci Mimořádné pomoci Palestině ze strany MZV ČR v roce 2008 (60 mil. Kč) jsem působil jako hlavní vyjednavač s Palestinskou autonomní samosprávou (Západní břeh) a řídil jsem dodávku několika projektů (středisko pro automechaniky, protikorupční školení, budování kapacit v oblasti zahraničního obchodu, výzkum využití solární energie, management vodního hospodářství).
• Ve Fondu dalšího vzdělávání (MPSV ČR) jsem koordinoval vznik projektového portfolia s rozpočtem 1,1 mld. Kč z prostředků Evropského sociálního fondu (Operační program Zaměstnanost) napříč třemi divizemi organizace s celkem 100 zaměstnanci.
• Pro MZV ČR jsem řídil realizaci grantu EU (DG DEVCO) s týmem 3 lidí, který skrze PR aktivity propagoval roli ČR a EU v zahraničí, a mj. jsem pod patronací premiéra ČR a za účasti ministra zahraničních věcí zorganizoval informačně-kulturní festival na Kampě pro 4000 lidí.
• V rámci svých zaměstnání, které byly často multidisciplinární povahy, jsem byl ve styku s předními experty na mnoho oblastí. Součástí mé role bylo vždy takové experty nejprve vyhledat, následně je pro spolupráci zasmluvnit a organizovat využijí jejich know-how.

PIRÁTĚNÍ:
• Vzhledem k mezinárodnímu působení jsem byl dlouho pouze pasivní podporovatel Pirátů. Skrze vazbu na Olču Richterovou na Praze 10 jsem se po návratu z mise v Afghánistánu v létě 2017 hecnul a jako dobrovolník jsem se 2 měsíce intenzivně účastnil parlamentní kampaně v Praze (měl jsem pomocníky), aby se Piráti dostali do sněmovny. Povedlo se a já pro Olču a Mikiho Ferjenčíka 3 měsíce pracoval jako dočasný asistent (následně jsem odešel do manažerské pozice na Úřadě vlády v Agentuře pro sociální začleňování).
• Pomáhal jsem Olče rozjíždět Strategický (alias upgrade) tým.
• Účastnil jsem se komunální kampaně 2018, což byla fakt super zábava!
• Podílel jsem se na přípravě společného pirátského evropského programu pro volby do EP 2019 (CEEP).
• Před měsícem jsem na sjezdu členských zemí Pirate Parties International v Mnichově získal podporu mnoha států a stal jsem se členem předsednictva PPI. Nově se tak v sedmičlenném týmu spolupodílím na řízení této organizace, kde mám na starosti agendu OSN. PPI se dostalo velké cti a stalo se „consultative member“ Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC), tj.jednoho ze základních těles OSN. V únoru 2019 budu Piráty zastupovat na jednání ECOSOC v OSN centrále v New Yorku.

ZNALOSTI POLITIKY:
• Celostátní politika: Být v nově vzniklém poslaneckém klubu Pirátů ve sněmovně byla loni obrovská zkušenost. Jednak bylo velmi zajímavé být přímo u vyjednávání povolebního uspořádání, a druhak jsem mohl pomoct stavět klub na zelené louce. Dalo mi to hodně a tato zkušenost by se mi hodila při zakládání europoslaneckého klubu.
Do poslaneckého klubu jsem se přitom na profesionální úrovni vrátil v září 2018, abych koordinoval e-government problematiku mezi několika poslanci. Tudíž i nadále mám možnost být v centru dění a učit se od Ivana, Klapušky, Jakuba a celého poslaneckého týmu.
• Komunální politika: Poslední rok jsem se intenzivně zabýval komunální politikou, neboť jsme s kolegy v místním sdružení Praha 10 chystali kampaň a „převzetí radnice“. Kandidoval jsem ze zadních pozic, protože moji přidanou hodnotu pro Piráty jsem vnímal a vnímám v mezinárodním působení. Nicméně to vyšlo a politické zkušenosti tak nově sbírám jako (neuvolněný) zastupitel MČ Praha 10.
• Mezistátní politika: Pirate Parties International je vskutku unikátní politická platforma, která jednak prezentuje pirátské myšlenky navenek, ale dovnitř je to změť mezistátních a osobních vazeb tvořících delikátní „vnitropolitické“ klima. Tyto zkušenosti z PPI by se mi hodily při vyjednávání v rámci naší frakce v EP, kde se destiluje názor i na základě národnosti.

JAZYKY:
Hovořím anglicky na úrovni rodilého mluvčího (studium střední školy v USA, léta práce pro OSN). Domluvím se německy a španělsky, pasivně ovládám ruštinu, a mám základy francouzštiny a arabštiny. Hlavně s tou francouzštinou bych chtěl určitě něco dělat, pokud bych se dostal na čelo kandidátky. Úspěch v mezinárodním prostředí ale není jen o jazycích – je i o znalosti různých kultur. Já mám osobní zkušenost s kulturou křesťanskou, židovskou, islámskou, budhistickou, šamanistickou a animistickou.

PROČ CHCI KANDIDOVAT DO EP:
1. Chci posílit roli EU jako globálního sebevědomého aktéra. Jak? Chci být férovým, ale tvrdým vyjednavačem při rozvoji mezinárodních politických a ekonomických vztahů EU. Chci propagovat lidská práva, což neznamená, že nemůžeme efektivně působit v oblasti ekonomické diplomacie.
2. Chci pomoci v EU nastavit takovou rozvojovou a humanitární politiku, která rozvojovým regionům, a především Africe, pomůže nastartovat ekonomický růst. Z takovéhoto partnerství budou profitovat obě strany, a k nám do EU má silná Afrika přesah jak ekonomický, tak i bezpečnostní skrze migraci. Jsem zastáncem ženevských konvencí pro ochranu válečných uprchlíků, ale k ekonomické migraci musíme přistupovat realisticky (viz světové populační trendy: Afrika bude mít v roce 2050 již 2,4 miliardy obyvatel – tedy dvojnásobek oproti dnešku).
3. Chci při výkonu mandátu europoslance použít své znalosti z oblasti diplomacie, geopolitické analýzy a prevence ozbrojených konfliktů tak, abych zvýšil bezpečnost občanů Evropy.
4. Chci adresovat „demokratický deficit EU“ a posílit zákonodárnou iniciativu EP: vadí mi, že jediný demokraticky zvolený orgán EU nemá přímou legislativní iniciativu.
5. Mám zkušenost s využíváním dotací EU (jak v zahraničí, tak na národní úrovni z Evropského sociálního fondu). Oblast poskytování dotací nutně potřebuje změny a budu a tom jednat napříč frakcemi EP.
6. Chci tlačit na používání otevřených standardů v poskytování elektronických služeb občanům národních států. Přitom ale budu klást důraz na propojenost a vzájemnou kompatibilitu mezi národními standardy a systémy tak, abychom mohli využívat výdobytků digitální společnosti napříč státy EU (příklad: mám e-recept z ČR, zapomenu si vzít léky na dovolenou, ve Francii na pláži si budu moci zajít do lékárny pro ekvivalent mého léku).
7. Chci ovlivnit kohezní politiku EU tak, aby z ní ČR maximálně profitovala v dalším cyklu 2021-2027. Ta tvoří cca 30% příjmů ČR z EU, a po roce 2027 s ní z důvodu ekonomické vyspělosti již nemůžeme zcela počítat. Nutno poznamenat, že tento cíl půjde ovlivnit pouze v době přípravy nového Víceletého finančního rámce, která bude vrcholit již příští rok.
8. Svou aktivní rolí v EP chci napomoci hladkému průběhu předsednictví ČR v Radě EU v roce 2022 (kdy budou Piráti doufám již vládní stranou 8-)

PROFIL PRO EP:
Silné stránky, kde můžu nejvíce přispět:
• Společná zahraniční a bezpečnostní politika (CSFP): EU je největším poskytovatelem rozvojové a humanitární pomoci na světě. Navržený rozpočet pro tuto oblast na období 2021-2027 činí obrovských 90 mld. EUR (7% celkového rozpočtu EU). Dlouhodobě sleduji jednání Výboru EP pro rozvojovou spolupráci (DEVE) a Výboru EP pro zahraniční věci (AFET). Můj primární zájem je členství v DEVE s tím, že jsem praxí i teoreticky vybaven natolik, že bych v případě umožnění ze strany EP frakce, do které vstoupíme, mohl kandidovat do vedení výboru DEVE (místopředseda či předseda). Stejně tak bych mohl působit v AFETu, který je „laičtější“ obdobou DEVE, resp. má malinko jiný záběr. Nutno poznamenat, že v souvislosti s dalším funkčním období EP se diskutuje možnost oba výbory sloučit, neboť rozvojovka a humanitárka je integrálním nástrojem zahraniční politiky, a proto se činnost výborů DEVE a AFET musela vždy úzce koordinovat.
• Udržitelný rozvoj: Velice mne zajímá koncept udržitelného rozvoje, který integruje rovnoměrný socio-ekonomický rozvoj v mnoha dimenzích současně (ekonomický, sociální, životní prostředí, zdravotnictví, vzdělávání). Ve světě, a nyní již i ČR, se tomu věnují Cíle udržitelného rozvoje OSN (SDGs), které jsem pomáhal “zavádět” po Úřadem vlády ve strategii “Česká republika 2030”. V této souvislosti je důležitá tzv. policy coherence, tj. že (legislativní) rozvoj jedné dimenze se neděje na úkor jiné dimenze (viz karenční doba v ČR, která má nepochybně kladný dopad na ekonomiku, ale negativní dopad na zdraví obyvatel).
• Vzdělávání: Z působení v přímo řízených organizacích MŠMT a MPSV mám o problematice vzdělávání poměrně dobrý přehled, doplněný znalostí nástrojů evropské mobility jako zmíněný Europass, Evropský kvalifikační rámec, přenos kreditů odborného vzdělávání ECVET nebo překlad dovedností a kvalifikací mezi členskými státy EU (DISCO).
• E-government: Díky současnému působení v poslaneckém klubu ve sněmovně mám vhled do problematiky digitalizace české státní správy a i do agendy řešené na úrovni EU.
• Světový obchod: Dobře znám problematiku vyjednávání podmínek ve Světové obchodní organizaci za účelem liberalizace mezinárodního obchodu (viz nikdy nedoběhlá WTO Doha Round). Podporuji liberalizaci obchodu, avšak jsem toho názoru, že ze strany WTO došlo k tlaku na zrušení ochranných bariér u rozvojových zemí příliš brzo (z čehož dodnes masivně profitují rozvinuté země).
Slabé stránky:
• Ryze pirátská témata jako autorské právo, patenty, net neutrality, atp. šla mimo mě. Předpokládám, že se do čelních pozic kandidátky dostane i někdo, kdo má více všeobecný profil a touto cestou se bude chtít v EP profilovat.
• Určitá “úzká” profilace kolem oblasti zahraniční politiky. Myslím si však, že mezi 750 europoslanci jsou experti na jednotlivé oblasti potřeba, a vysoký počet poslanců prostě k úzké profilaci (za účelem mediálního zásahu) vybízí.
• Uhlíková stopa z mého působení v EP (Praha-Brusel-Štrasburk). Přemýšlím, že bych v Čechách koupil pozemek a postupně ho během mandátu celý osázel stromy (takový vlastní carbon off-set program, jako nabízejí za příplatek aerolinky ;)

LOGISTICKÉ ASPEKTY:
• V případě zvolení rezignuji na pozici zastupitele na Praze 10.
• Jsem zvyklý létat v rámci výkonu své práce. Logisticky to tak pro mne nebude působení v EP něco nového.
• Žil jsem několikrát dlouhodobě v zahraničí, takže „expat life“ pro mne nebude překvapením (navíc jsem do Bruselu často jezdil, takže ho dobře znám).
• Hlavní sídlo chci mít v Bruselu, ale chci často jezdit do ČR, abych neztratil kontakt jak se stranou, tak s voliči. Rovněž mám v ČR děti (svěřené v péči bývalé manželky).
• Jsem ochoten použít část svého platu na růst Pirátů v ČR a zahraničí.
• Pokud budu na čele, kampani se chci věnovat na fulltime – domluvím se s vedením PK (o mé kandidatuře vědí).

Pokud si myslíš, že mám potřebnou kvalifikaci a mé zkušenosti se budou v europarlamentu hodit, pak prosím podpoř mou krajskou kandidaturu. Díky moc!

Láďa

PS: Pokud bude ta možnost, rád se vám osobně představím na vaší krajské schůzi.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ladislav.Koubek za příspěvky (celkem 2):
Jaroslav.Nemec, Michal.Klus
Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5079
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7466 poděkování
Dostal poděkování: 7689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Ahoj moravskoslezští Piráti,

v souladu s § 21, odst. 1, písm. a) jednacího řádu celostátního fóra tímto pokorně žádám o nominaci do volby do Evropského parlamentu krajským fórem:

https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#navrhovani_kandidatu

Mám zájem kandidovat na všechny pozice na kandidátní listině, tedy včetně lídra, případně čela kandidátky. Již jsem se představil osobně na zasedání krajského fóra, leč dovolím si zkopírovat svoji nominační řeč k nominaci skupinou členů:

Již za několik málo měsíců čeká Evropskou unii zásadní událost: volby do Evropského parlamentu, jedinou celoevropskou instituci, která je přímo volena občany. Pro české Piráty to budou druhé evropské volby.

Od minulých voleb, které proběhly v roce 2014, došlo k mnoha změnám: pro Evropu i Piráty, a to nejen ty české. Zaznamenali jsme zasažení evropské politické scény tzv. migrační krizí, brexit, ukončení dlouhodobého paktu mezi frakcemi EPP a S&D, ale i nárůst úspěchu Pirátů v Evropě a to zejména v Česku.

Pro volby v roce 2014 jsem získal důvěru celostátního fóra k tomu, abych mohl kandidovat na druhém místě na kandidátní listině. Rád bych o tuto důvěru opět požádal i pro volby v příštím roce.

Marně přemýšlím, co se na mých postojích ve vztahu k Evropské unii změnilo. Vlastně ano, změnilo. Nyní jsem více než kdy předtím přesvědčen o tom, že Evropská unie je pro úspěch zemí v Evropě životně důležitý projekt.

Pirátské hnutí v této záležitosti hraje extrémně důležitou roli. Za své již více než sedmileté politické působení v pirátském hnutí, ať už jako spolupředseda Pirate Parties International nebo mezinárodní koordinátor za českou Pirátskou stranu jsem nezaznamenal, že by Piráti stavěli svoje národní zájmy nad zájmy evropské. A přesně takovou politiku Evropská unie potřebuje. Piráti dokáží napříč Evropou táhnout za jeden provaz. Již v minulých evropských volbách jsme kandidovali s mottem "Evropa je naše moře!" a v tom se nic nezměnilo. Držíme kurz!

Rok 2019 bude průlomový. Pevně věřím, že pro Piráty to budou nejúspěšnější evropské volby v dosavadní historii, a to jak co se týče počtu zvolených Pirátů, ale i počtu zemí, za které budou Piráti zvoleni.

Jako Pirát, který se od roku 2003 zajímá o evropskou politiku, bych rád kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. Mé stručné představení je k dispozici na pirátských stránkách:

https://wiki.pirati.cz/lide/marcel_kolaja

Děkuji za vaši podporu a užijte si zítřejší Public Domain Day!

https://en.wikipedia.org/wiki/Public_Domain_Day
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 2):
Jaroslav.Nemec, Jakub.Dedek

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu

Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1647
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2663 poděkování
Dostal poděkování: 2314 poděkování

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Jelikož jsem si volal nyní s Martinem Kučerou, který mě informoval, že jsme prošvihly nominace na leadera a nominace do čela se uzavírají 13. ledna, tak hlasování bude spuštěno 10.1.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Dedek za příspěvek:
Michal.Gill

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Uživatelský avatar
Petr.Kopecny
Člen KS Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 1933
Registrován: 23 dub 2009, 11:19
Profese: Automatizační Inženýr a Astronom
Bydliště: Ostrava-Dubina
Dal poděkování: 778 poděkování
Dostal poděkování: 1291 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Petr.Kopecny »

Ahoj MSK Piráti. Chtěl bych vás všechny požádat o nominaci od kraje k volbám do Evropského parlamentu.
Rovnou řeknu, že nechci kandidovat ani jako leader ani do čela, ale spíše až na další místa. Jistě mě všichni znáte, ale kdyby náhodou ne, naleznete můj profil zde.
V minulých volbách do Evropského parlamentu jsem kandidoval na 16. místě. Evropský parlament je velce důležitý a proto bych se velice rád účastnil i těchto voleb. Ano, Evropa má sice své problémy, ale stále věřím, že tento "projekt" má svůj důvod i opodstatnění. Rád bych viděl silnou Evropu konkurující všem velmocem.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Kopecny za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Romana.Korosi
Petr Kopečný
Člen KS Moravskoslezský, správce Pirátského kalendáře
GSM: +420 731 552 845
Uživatelský avatar
Perry
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 6
Registrován: 20 pro 2017, 22:52
Profese: Specialista železniční zabezpečovačky
Bydliště: Slezská Ostrava
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 4 poděkování

Re: Krajské nominace do primárních voleb pro volby do EP - rozprava

Příspěvek od Perry »

nějak nerozumím proč lidi z Čech cpou na pozici lídra v Moravskoslezském kraji. Ještě svůj úmysl to zdůvodňují, že mají tetičku někde na půl cesty mezi Prahou a Ostravou ;-)
Odpovědět

Zpět na „Krajské fórum Moravskoslezský kraj“