Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Podporujete nominaci Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu?

PRO
52
63%
PROTI
26
32%
ZDRŽUJI SE
4
5%
 
Celkem hlasujících: 82 - Celkem hlasů: 82

Uživatelský avatar
anonym39320
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 388
Registrován: 22 pro 2017, 16:03
Profese: ústavní právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 286 poděkování
Dostal poděkování: 679 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od anonym39320 »

Zdravím!

Jsem Lev a rád bych se za nás rval na půdě Evropského parlamentu. Možná jste o mě neslyšeli, tak vás chci poprosit o čtyři minuty vašeho času. Děkuji!

Proč právě já?
Jsem právník. Ústavní právník. Není to úplně nejčastější právnické zaměření, pravda. Zajímají mě psaná a nepsaná pravidla, která mnohdy zůstávají nepovšimnuta, ale která ovlivňují celou naši společnost od jejích základů. Detailně jsem zkoumal náš zákonodárný sbor a fungování poslaneckých klubů. Nejdříve jsem se tomuto věnoval jako čistě akademickému problému, ale pak jsem uspěl ve výběrovém řízení a stal se asistentem Jakuba Michálka. Od té doby pomáhám poslaneckému klubu a mohu tak sledovat fungování Parlamentu pěkně zblízka. I na základě těchto zkušeností nakonec vznikla má kniha věnující se právě úloze a fungování poslaneckých klubů z pohledu ústavního práva. V posledních měsících také úzce spolupracuji se zahraničním odborem, mimo jiné na přípravě společného evropského programu.

Vedle ústavního práva je mou specializací rovněž mezinárodní právo a mezinárodní vztahy. S Honzou Lipavským spolupracuji právě na mezinárodně-bezpečnostních tématech, jako jsou např. projekty mnohonárodní vojenské spolupráce v Evropě. I skrze tato témata jsem získal, a dále získávám, cenné mezinárodní zkušenosti a kontakty - příkladem může být účast na Berlínské bezpečnostní konferenci, spolupráce se zahraničními Piráty nebo podílení se na tvorbě jednotného pirátského programu do Eurovoleb 2019. Jsou to přitom právě mezinárodně-bezpečnostní témata, která je třeba řešit jak z národní, tak evropské úrovně. K čemuž bych rád přispěl.

Jsem z Jablonce nad Nisou, což není zrovna pupek světa, přiznávám. Ale právě díky Jablonci jsem se naučil, jak je důležité se neuzavřít ve své lokální či národní bublině. Věděl jsem, že za právnickým vzděláním musím vyjet z Jablonce ven, a tak jsem se dostal do Prahy. Ale i tam jsem věděl, že by byla chyba se uzavřít do bubliny jedné univerzity, což mě dovedlo až do Dublinu na jednu z nejlepších právnických fakult na světě. Tam jsem na vlastní kůži zažil, jak člověka posune kupředu, pokud se otevře a začne spolupracovat s lidmi z dalších zemí, a jak fantastické myšlenky a projekty z takové spolupráce mohou vzniknout.

Rád bych se v kampani rval z čela kandidátky. Jsem mladý. Pořád je mi pod třicet. Nepřipadá mi to ale jako nevýhoda. Mluvím plynně anglicky, rozumím německy a učím se italsky a, ano, velšsky. Myslím, že mladších europoslanců je potřeba jako soli. Nic proti zkušenostem osmdesátníků, ale pamatujete si, když se naposledy psala evropská ústava? Výsledkem bylo několik set stran textu sepsaných za zavřenými dveřmi bez otevřeného dialogu s občany a následně obrovský neúspěch a zamrznutí integrace na několik dalších let. Nevím, jak by to s evropskou ústavou dopadlo, kdyby ji psali mladší, ale určitě by nebyla tak dlouhá.

Jaká jsou má témata?
Unie srozumitelná občanovi. Zasadil bych se o to, aby měla Evropská unie jednodušší a srozumitelnější pravidla. Politická vůle k velkým změnám v Evropě pomalu roste. Chce to tedy jen odvahu a chuť proklestit se stovkami stran zakládajících smluv a dát Evropské unii Ústavu, jakou už dávno měla mít. Stručnou a srozumitelnou.

Unie demokratická. Prosazoval bych posílení Evropského parlamentu. Evropský parlament je jediná instituce EU, kterou volí přímo občané. Naopak moc zákulisního vyjednávání v Evropské radě, kde sedí představitelé jednotlivých vlád, musí být omezena. Stejně tak by měla být posílena odpovědnost Evropské komise vůči Evropskému parlamentu. Předsedu Komise by měl vybírat pouze Evropský parlament a neměla by to být jen hra velkých států o moc.

Unie svobodná. Chtěl bych, aby Evropská unie byla prostorem skutečné svobody. Nemluvím jen o svobodě pohybu. Pokud cestujeme po Evropě, nebo dokonce v jiné evropské zemi pracujeme, nemusíme již sice čekat na hranicích, ale přesto se musíme prokousávat neskutečnou byrokracií, která hranice mezi státy stále vytváří. Proč si nemůžeme zřídit bankovní účet třeba ve Francii nebo v Německu bez potvrzování trvalého pobytu, nebo dokonce příjmu? Proč si nemůžeme vybírat na skutečně jednotném evropském trhu mobilních operátorů a musíme za mobilní služby platit mnohonásobně víc než v jiných zemích? Ne, není to pro naši ochranu, ale je to výhodné pro banky a mobilní operátory. A jen pro ně.

Unie silná a bezpečná. Usiloval bych o to, aby Evropská unie byla jednotná a dostatečně silná a dokázala prosazovat své zájmy a lidská práva doma i ve světě. Měli bychom podporovat a prohlubovat spolupráce evropských ozbrojených složek, abychom dokázali čelit vnějším hrozbám. Měli bychom být jednotní a mluvit silným a rozhodným hlasem, když přijde na prosazování našich zájmů či lidských práv ve světě. EU musí být rozhodná a akceschopná v boji proti organizovanému zločinu nebo mezinárodnímu terorismu. Musí být jednotná, když vyjednává s velmocemi, jakými je Rusko, Čína nebo Spojené státy. Ať už se jedná o situaci na Ukrajině, čínské investice v EU nebo obchodní dohodu s USA.

Unie otevřenosti a rovnosti. Chtěl bych, aby Evropská unie byla prostorem rovnosti. Ano, rovnosti. Vadí mi, že my ze střední a východní Evropy dostáváme zboží, služby a mzdy druhé jakosti. Nejen nadnárodní korporace jsou zdrojem nerovností a problémů. Státní byrokracie si také zuřivě hájí své písečky, a tak máme problémy s platbami sociálního a zdravotního pojištění, když pracujeme v zahraničí. Máme jen minimální nárok na ošetření, když jsme mimo hranice svého státu. Proč si stále musíme zřizovat komerční cestovní pojištění, když cestujeme přes hranice?

Unie skutečně evropská. Prosazoval bych, abychom v Evropské unii spolupracovali na skutečně evropských projektech, které positivně ovlivní život občanů a které každému občanovi ukáží, že Evropská unie má smysl. Jedná se například o vybudování evropské vysokorychlostní železnice, zavedení jednotné dálniční známky, rozšíření programu Erasmus+ ad. Unie musí podporovat projekty, které ji vrátí zpátky k občanovi a které reálně zlepší jeho život.

Jak bych chtěl svůj mandát vykonávat?
Při výkonu svého mandátu bych se chtěl držet především tří hlavních zásad, kterými jsou: blízkost k voliči, spolupráce se stranou a ctění pirátských hodnot.

Blízkost k voliči je pro mě zcela prvořadá. Europoslanec je zde pro občany. Považuji za špatné, že o většině europoslanců po jejich zvolení dalších 5 let v ČR není slyšet, pokud se jich netýká nějaká velká kauza nebo si nevezmou nějakou bokovku na Ministerstvu zahraničí. Europoslanec by měl pravidelně představovat a vysvětlovat evropskou politiku občanům doma. Měl by vysvětlovat, proč zde EU vlastně je a proč je pro nás důležitá. Je to zásadní mimo jiné i proto, že to umožní europoslanci, aby si udržel vazbu se svými občany a neodtrhl se od reality.

Spolupráce se stranou považuji za zásadní jak pro práci europoslance, tak pro rozvoj pirátského hnutí. A když mluvím o straně, nemyslím tím pouze spolupráci s Českou pirátskou stranou, avšak i s dalšími pirátskými stranami v Evropě a ve světě. Tato spolupráce by byla obousměrná. Jako europoslanec bych tak mohl získávat informace od místních sdružení o dopadech evropské politiky na občany a také využívat odborné znalosti pirátů. Na druhou stranu bych měl příležitost pomáhat politikům na lokální, krajské i národní úrovni a spojovat je s odborníky z jiných zemí, pomáhat jim i svou osobní účastí na akcích pro veřejnost.

Ctění pirátských hodnot je sice pro piráty, pevně věřím, samozřejmostí, avšak i tak, či právě proto, považuji za nutné to zde zmínit. Transparentní vynakládání financí, nezaměstnávání rodinných příslušníků nebo upřednostňování veřejného zájmu před osobním považujeme již za naši přirozenost, ale i tak se ke ctění těchto i dalších pirátských hodnot chci zde veřejně před vámi zavázat.

Rádi byste věděli trochu více o tom, co dělám, kdo jsem nebo co mohu pirátům a ČR v Evropském parlamentu nabídnout?
Více informací o mně, mé činnosti v Pirátské straně, kompletní CV a aktuality lze nalézt na https://www.piratcervinkado.eu.

Pokud byste měli jakýkoli dotaz, můžete mi napsat na mail lukas.lev.cervinka@pirati.cz nebo třeba tady na fóru.

Pokud jste dočetli až sem, patří vám můj velký dík. Za případnou podporu budu rád!

Lev
Lukáš Lev Červinka
analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky
doktorand na katedře ústavního práva Právnické fakulty UK a na Fakultě ekonomie University Ca' Foscari v Benátkách

Twitter: @CervinkaLev / Facebook: Lukas.L.Cervinka
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34580
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31538 poděkování
Dostal poděkování: 25676 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od Petr.Vileta »

Pokud bys byl zvolen, požádal bys o členství v České pirátské straně? Případně proč by ses členem stát nechtěl.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Vaclav.Zidek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1721
Registrován: 06 dub 2018, 18:25
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1699 poděkování
Dostal poděkování: 2519 poděkování

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od Vaclav.Zidek »

Ahoj,
prosím o podrobnější popis, jak bys chtěl dosáhnout některých svých cílů:
Vadí mi, že my ze střední a východní Evropy dostáváme zboží, služby a mzdy druhé jakosti
Jakým způsobem chceš ovlivnit v EP platy v ČR?
zavedení jednotné dálniční známky
Jakože i ten, kdo jezdívá z Brna do Prahy bude platit za celou Evropskou dálniční síť (tedy cenu nejvyšší v EU - jelikož nikdo asi nebude chtít zlevnit).
Prosazoval bych, abychom v Evropské unii spolupracovali na skutečně evropských projektech, které positivně ovlivní život občanů a které každému občanovi ukáží, že Evropská unie má smysl
Takové projekty už existují, negativní vnímání je přeci na něčem jiném. Nebo chceš říci, že EU teď život jen komplikuje?

A to bys chtěl prosazovat všechny témata najednou? Které preferuješ? Z tvé přednášky jsem vyrozuměl, že běžná agenda poslance je obrovská, tedy je možné prosazovat naplno všechny uvedené body najednou?

A jak by jsi postupoval ohledně svobody internetu a co považuješ za největší ohrožení svobody internetu?

Václav Židek, radní Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství

Telefon: 775 198 038, Email: vaclav.zidek@pirati.cz
Facebook: https://www.facebook.com/vaclav.zidek
Twitter: @VaclavZidek

Uživatelský avatar
Petr.Vyhnal
Člen KS Liberecký kraj
Příspěvky: 1150
Registrován: 08 kvě 2009, 20:57
Profese: ajťák
Bydliště: Smržovka
Dal poděkování: 179 poděkování
Dostal poděkování: 875 poděkování

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od Petr.Vyhnal »

Petr.Vileta píše: 05 pro 2018, 22:09 Pokud bys byl zvolen, požádal bys o členství v České pirátské straně? Případně proč by ses členem stát nechtěl.
Lukáš je členem KS Lik od února 2018 - viz. hlasování PKS
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vyhnal za příspěvky (celkem 2):
anonym39320, Ondrej.Kolek

Pirát ze Smržovky

Uživatelský avatar
anonym39320
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 388
Registrován: 22 pro 2017, 16:03
Profese: ústavní právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 286 poděkování
Dostal poděkování: 679 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od anonym39320 »

Petr.Vileta píše: 05 pro 2018, 22:09 Pokud bys byl zvolen, požádal bys o členství v České pirátské straně? Případně proč by ses členem stát nechtěl.
Ahoj, o členství bych nežádal. Už bezmála rok totiž členem jsem. ;-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym39320 za příspěvek:
Marek.Forster
Lukáš Lev Červinka
analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky
doktorand na katedře ústavního práva Právnické fakulty UK a na Fakultě ekonomie University Ca' Foscari v Benátkách

Twitter: @CervinkaLev / Facebook: Lukas.L.Cervinka
Uživatelský avatar
anonym39320
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 388
Registrován: 22 pro 2017, 16:03
Profese: ústavní právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 286 poděkování
Dostal poděkování: 679 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od anonym39320 »

Vaclav.Zidek píše: 05 pro 2018, 22:39 Ahoj,
prosím o podrobnější popis, jak bys chtěl dosáhnout některých svých cílů:
Vadí mi, že my ze střední a východní Evropy dostáváme zboží, služby a mzdy druhé jakosti
Jakým způsobem chceš ovlivnit v EP platy v ČR?
zavedení jednotné dálniční známky
Jakože i ten, kdo jezdívá z Brna do Prahy bude platit za celou Evropskou dálniční síť (tedy cenu nejvyšší v EU - jelikož nikdo asi nebude chtít zlevnit).
Prosazoval bych, abychom v Evropské unii spolupracovali na skutečně evropských projektech, které positivně ovlivní život občanů a které každému občanovi ukáží, že Evropská unie má smysl
Takové projekty už existují, negativní vnímání je přeci na něčem jiném. Nebo chceš říci, že EU teď život jen komplikuje?

A to bys chtěl prosazovat všechny témata najednou? Které preferuješ? Z tvé přednášky jsem vyrozuměl, že běžná agenda poslance je obrovská, tedy je možné prosazovat naplno všechny uvedené body najednou?

A jak by jsi postupoval ohledně svobody internetu a co považuješ za největší ohrožení svobody internetu?
Ahoj,

ve stručnosti bych odpovědi shrnul takto (pokud bys o tom chtěl promluvit trochu detailněji, tak napiš a můžeme se sejít - nebo samozřejmě můžeme i zde, pokud bys chtěl):

1) Platy: věřím, že by měla existovat garantovaná úroveň minimální mzdy v každé zemi EU. Upozorňuj se třeba na nízkou produktivitu práce v ČR v porovnání se západem, kde se dává obvykle za vzor Německo. Jak je ale možné, že jejich produktivita práce je vyšší cca o 25 %, zatímco jejich mzdy jsou vyšší o 200 %?

2) Takové projekty existují, to je pravda. A i ve svém textu, či na webovkách, nějaké uvádím. Zářný příklad je třeba Erasmus+. Tyto projekty jsou fantastické a ukazují pak konkrétním občanům, které zasáhnou, že EU je něco, za co stojí za to bojovat. Problém je, že takových projektů je prostě málo a málokdy zasáhnou periferie. Tam je to přitom potřeba nejvíce.

3) Za tím, co jsem řekl na přednášce, si stojím. Uvedl jsem záměrně více témat proto, jelikož mi přišlo fér ukázat, jaké jsou mé názory na důležité otázky. Na druhou stranu se velká část témat propojuje - tj. jestliže se nám podaří učinit Unii srozumitelnější, můžeme zároveň zvýšit její demokratičnost atp. Nicméně primární jsou pro mě osobně ta témata, která budou přirozeným pokračováním mé práce - tj. ústavní rovina (reforma EU, demokratičnost, srozumitelnost, dobrá praxe Evropského parlamentu) a mezinárodně-bezpečnostní otázky (silná a jednotná EU navenek, spolupráce armád atp.).

Jak si sám správně podotkl, nelze se osobně věnovat všemu. Oblast svobody internetu, digitalizace, autorských práv atd. u nás ve straně zvládá hodně lidí a tak jsem neviděl nic nového, či odbornějšího, co bych mohl v tomto já přinést. Abych se ale zcela nevyhnul - největší hrozba pro svobodný internet je dle mého ve filtrování přístupnosti obsahu (tj. ohrožení net neutrality), kdy by ať již vlády nebo např. poskytovatelé internetového připojení mohli filtrovat, na jaké stránky bude mít občan přístup a na jaké ne (např. na jaké zpravodajské servery, diskusní fóra atd). V tomto ohledu je podle mého názoru se třeba znovu a znovu bránit možnosti, především soukromých entit, takové filtrování zavádět.
Lukáš Lev Červinka
analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky
doktorand na katedře ústavního práva Právnické fakulty UK a na Fakultě ekonomie University Ca' Foscari v Benátkách

Twitter: @CervinkaLev / Facebook: Lukas.L.Cervinka
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3056
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4833 poděkování
Dostal poděkování: 6404 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od Jan.Hora »

Sice už jsi mi to říkal na naší schůzi MS, ale pro potěchu ostatních - jaký je tvůj názor na slavnou "protizbraňovou" směrnici :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvek:
anonym39320

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26141
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36864 poděkování
Dostal poděkování: 30024 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Chci se ujisti, že chápu, že kandiduješ do čela a na další pozice, ale nikoliv na lídra?

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Filip.Krska
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 2881
Registrován: 03 črc 2009, 13:10
Profese: Ing-principál produktových zážitků FLOSS
Bydliště: Třebíč, Kubišova 1169/3
Dal poděkování: 22584 poděkování
Dostal poděkování: 3334 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od Filip.Krska »

Jaké jsou tvé postoje/vize ohledně

* software
* kultury
* vynálezů
* vědy a vzdělávání
* soukromí občanů

? Dík
Evangelista Festivalu svobodných filmů

Jabber status: Obrázek :: Git :: libre.fm :: ♡ Copyheart
Uživatelský avatar
anonym39320
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 388
Registrován: 22 pro 2017, 16:03
Profese: ústavní právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 286 poděkování
Dostal poděkování: 679 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Lukáše Lva Červinky do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od anonym39320 »

Honza.Hora píše: 06 pro 2018, 10:10 Sice už jsi mi to říkal na naší schůzi MS, ale pro potěchu ostatních - jaký je tvůj názor na slavnou "protizbraňovou" směrnici :)
Jak jsem říkal na schůzi MS, chápu a podporuji, aby u otázek, jako je regulace držení zbraní, existovala jasná pravidla jednotná pro celou EU. Nemá totiž smysl, aby každá země měla vlastní úpravu a držitel zbraně v jedné zemi, pak nemohl přejet přes hranice, aniž by mu hrozil nějaký postih, jelikož nesplňuje podmínky v jiné zemi. Problém spatřuji v okamžiku, kdy hrozí, že úprava držení zbraní (a to se nejedná jen o úpravu na úrovni EU) bude příliš extensivní, tj. bude nepřiměřeně zasahovat např. do fungování mysliveckých spolků, držení zbraní členy aktivních záloh, sportovních klubů atp. A to říkám i přesto, že osobně zbraň nevlastním a nejsem jejich příznivce, respektuji však právo každého, aby si, splňuje-li zákonné požadavky, zbraň pořídil. I přesto však musím zdůraznit, že jsem striktně proti, aby se věc řešila změnou Ústavy ČR.
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym39320 za příspěvky (celkem 2):
Jiri.Ulip, Jan.Hora
Lukáš Lev Červinka
analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky
doktorand na katedře ústavního práva Právnické fakulty UK a na Fakultě ekonomie University Ca' Foscari v Benátkách

Twitter: @CervinkaLev / Facebook: Lukas.L.Cervinka
Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“