Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Nominuji Janu Koláříkovou do volby čela kandidátky evropského parlamentu

Pro nominaci
67
55%
Proti nominaci
35
29%
Zdržuji se
20
16%
 
Celkem hlasujících: 122 - Celkem hlasů: 122

Uživatelský avatar
Jana.Kolarikova
Personální odbor
Příspěvky: 1845
Registrován: 03 srp 2012, 13:52
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1798 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Jana.Kolarikova »

Ahoj Pirátky a Piráti,

předem moc děkuji Honzovi Novákovi za jeho slova, která mne velmi potěšila a svým způsobem i motivovala.

Tímto vás chci požádat o podporu v primárních volbách do evropského parlamentu. Tento krok jsem dlouho zvažovala, nicméně si myslím, že člověk by si měl jít za svými sny, a proto jsem se rozhodla ho učinit. Není to první krok tímto směrem, kandidovala jsem do evropského parlamentu již v roce 2014.
.
Něco o mě:
https://wiki.pirati.cz/lide/jana_kolarikova

OFFTOPICNarodila jsem se v Šumperku, vystudovala SPgŠ v Prachaticích a poté si vyzkoušela spoustu různorodých prací, mimo jiné i v korporátu, který mě naprosto nezaujal. Volný čas jsem si vyplňovala sebevzděláváním, (udělala si kurz právního minima, photoshopu nebo corel draw), ale pořád mi něco chybělo. A protože jsem chtěla dělat něco, co má smysl, zbavila jsem se veškerého majetku, který nešel naskládat do batohu, a vydala se do Anglie. Začala jsem studovat International cooperation and development, kde jsem pak také dostala práci v promotion office. To mi otevřelo dveře k cestování po Evropě, školení lidí, vedení dobrovolníků a HR managementu. Dále mé kroky vedly do afrického Malawi, konkrétně k DAPP (development aid from people to people). Tam jsem vykonávala dobrovolnickou práci jako „education sector leader“. Měla jsem na starosti African library project (vzdělávání knihovníků, zavádění dobré praxe do knihoven) a vedla jsem hodiny angličtiny na základních školách. Ve volném čase jsem pak vedla youth club, pracovala na tree-planting projektu (předpěstovala a zasadila cca 3000 stromů), dělala fundraising na mateřskou školu a protože razím heslo „lead by example“, pomáhala ji následně i postavit.
Také jsem vydala vzdělávací materiál „The best practices in the library“.
V roce 2012 jsem se vrátila zpět do ČR, potkala muže svých snů a již nikdy neodcestovala.
Přivezla jsem si ale s sebou spoustu zkušeností a zážitků, které už nikdy nevymažu z hlavy.
Pracovala jsem v neziskovce zabývající se drogovou problematikou. A protože to byla práce riziková a v těhotenství jsem ji nemohla vykonávat, tak jsem začala konečně studovat českou vysokou školu, abych se nenudila. V roce 2017 jsem pak začala naplno pracovat pro Piráty jako koordinátor dobrovolníků a plánovala jihočeskou kampaň do PS. V listopadu toho samého roku jsem se stala vedoucí personálního odboru, kde působím dodnes. Vedu síť krajských koordinátorů, mám na starosti výběrová řízení na poslaneckém klubu i pro stranu, vzdělávání ve straně a spoustu dalších věcí, do kterých nebudu zabrušovat (pokud vás to zajímá, více vám poví Redmine PO.
A protože se ráda posouvám dál, udělala jsem si pár dalších kurzů, například v oblastech harm reduction, krizové intervence nebo happiness managementu.


Proč kandiduji?
- Protože evropský parlament je místem, které ovlivňuje naše životy více, než by se mohlo zdát
- Protože mám schopnost postavit dobrý fungující tým lidí, který bude prosazovat Pirátský program v evropském parlamentu
- Protože se domnívám, že jedním z nejdůležitějších faktorů volených kandidátů je charakter

Jak bych úřad vykonávala?
Především svědomitě. Počítám s případným stěhováním, s časovou dotací a náročností.
Práci ale nebudu vykonávat sama. Je velmi důležité najít si dobrý tým, ve kterém si budeme rozumět a budeme podávat kvalitní výkony.

Jaké jsou priority?

- Za pochodu se naučit všechno, co bude potřeba a spolupracovat s odborníky (určitě nemám patent na rozum)
- Reprezentovat Piráty tak, aby se za své europoslance nemuseli stydět
- Propojit tým europoslanců s různými týmy v ČR a vzájemně spolupracovat

Jaké mám kompetence?

Těch odborných není zase tolik, myslím, že celkem rozumím problematice školství a sociální problematice, na což bych se ráda zaměřila. Také dlouhodobě sleduji celosvětovou politiku týkající se (ne)legalizace konopí. Lhostejné mi však není ani životní prostředí. Mám ale takový dojem, že to není nejdůležitější předpoklad pro to stát se europoslankyní. Fakta se dají najít, s odborníky se dá spolupracovat a v různých problematikách se dá leccos dostudovat + si najít tým lidí, kteří tomu skutečně rozumí. Myslím, že mám dobrý odhad na lidi a schopnost poskládat lidi tak, aby společně byli výkonní.

Jako důležité vnímám:
- ochotu prosazovat pirátský program a ztotožnit se s tím
- ochotu tvrdě pracovat
- být člověkem, který se nemusí sám za sebe stydět
- být týmový hráč
- postavit si dobrý tým, dále uplatňovat princip “lead by example”, nastavit systém fungování

Na závěr a jen k zamyšlení bych ráda dodala, že kompetence se dají získat, charakter se však příliš změnit nedá.

Těším se na vaše případné dotazy a ráda je zodpovím. Všem, kteří mne podpoří, předem děkuji, vaší důvěry si nesmírně vážím (a nejsou to jenom slova)!

Jana Koláříková
https://www.facebook.com/JaninkaToofree
jana.kolarikova@pirati.cz
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.

Uživatelský avatar
Jana.Kolarikova
Personální odbor
Příspěvky: 1845
Registrován: 03 srp 2012, 13:52
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1798 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Jana.Kolarikova »

Vojtech.Pikal píše: 02 pro 2018, 01:57 Já nerozumím vůbec tomu, jak práce vedoucí PO (jakkoliv kvalitní) předurčuje k tomu vykonávat práci Europoslankyně. Nakládání se zdroji snad může být řešeno bez zastupitelské funkce (jak je tomu ostatně v mnoha případech dnes - takové věci mají řešit tajemníci apod a těmi nemají být neúspěšní (ani úspěšní) kandidáti na volené funkce - požadovaný skill set je úplně jinde).

Stejně tak, jsem nezaznamenal, že by se Jana nějak výrazně angažovala v domácí, zahraniční nebo evropské politice; je možné, že jsem to jen minul, za což se velice omlouvám, ale pak bych chtěl prosím doložit.
Ahoj, ráda bych zmínila, že ještě než jsem se stala členem, pomáhala jsem zahraničnímu odboru (zejména s překlady), dále jsem byla několik let v předsednictvu krajského sdružení, kandidovala jsem do evropského parlamentu a odjezdila si kampaň po celém kraji. V roce 2017 jsem kandidovala do PS ze 3. příčky, plánovala kampaň pro celý jihočeský kraj a nevynechala jsem snad jedinou akci. Sleduji mediální výstupy našich poslanců, často s nimi hovořím a troufám si říci, že o domácí politice mám přehled.
Práce vedoucí PO mi v průměru zabere kolem 230 hodin měsíčně (někdy i více), takže nezbývá příliš času na cokoli dalšího. Věc se má tak, že podle mého má člověk pomáhat, jak nejlépe umí a tam, kde je to zrovna potřeba. A protože Piráti potřebovali pomoci v PO, šla jsem do toho a pomáhám jim v této oblasti. To neznamená, že by ochabl můj zájem o cokoli dalšího, prostě na to jen teď nezbývá tolik času.
Ráda bych také dodala, že supportuji zvolené zastupitele, uspořádali jsme pro ně již 2 školení, podporujeme KET a pomohli jsme této myšlence celorepublikově vyrůst, často odpovídám zvoleným zastupitelům i občanům, kteří mi volají, na programové otázky.
Dále bych spíše jen na zamyšlení zmínila, že by mne zajímalo, co předurčovalo nyní zvolené Piráty k tomu, aby se stali poslanci. Většina z nich se odborníky postupně stává spíše než že by jimi byla na začátku.

Jana Koláříková
https://www.facebook.com/JaninkaToofree
jana.kolarikova@pirati.cz
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.

Uživatelský avatar
Jana.Kolarikova
Personální odbor
Příspěvky: 1845
Registrován: 03 srp 2012, 13:52
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1798 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Jana.Kolarikova »

Filip.Krska píše: 02 pro 2018, 11:13 Jaké jsou tvé postoje/vize ohledně

* software
* kultury
* vynálezů
* vědy a vzdělávání
* soukromí občanů

? Dík
Nechci odpovídat nějak moc široce, zkusím to spíše stručně.

Podpora svobodného softwaru
Svobodný software pomůže ušetřit spoustu peněz ve státní správě a veřejném sektoru, odpadají problémy s licencemi, se zvyšováním nákladů atd.

Kulturu dělají lidé pro lidi!

Co se týká kultury, podporuji spolkovou činnost, svobodnou kulturu, zachování kulturního a architektonického dědictví. Velmi se mi líbí nápad slevy na dani až do výše dvou tisíc s tím, že poplatník si sám stanoví, kterou neziskovou instituci pěstující kulturu nebo jinak veřejně prospěšnou činnost obdaruje. Velmi důležité jsou také architektonické soutěže.

Vynálezy? Ať slouží!

Co se týče vynálezů, pokud jde o výzkumy hrazené z veřejných peněz, měli by být ihned k užití.

Vzdělávací systém pro každého!
Věda a vzdělávání je velice široké téma. Takže: podpora vědy a výzkumu je samozřejmostí. Co se týče vzdělávání, řekla bych, že nynější vzdělávací koncepce neodpovídá potřebám dětí ani dnešní společnosti. “Klasický” systém vzdělávání nepodporuje potenciál dětí, jejich tvořivost a zaměření. Určitě záleží hodně na pedagogovi, jakým způsobem ke svěřeným žákům přistupuje, ale současná koncepce mu to příliš neusnadňuje. Odpovědí na tuto situaci je pak vznik alternativních vzdělávacích zařízení, která často připraví děti na život mnohem lépe. Samozřejmě ale záleží na osobnosti dítěte a na tom, jaký systém mu bude vyhovovat více. Proto si myslím, že čím více možností, tím lépe. Jednou z bariér upřednostnění jiného typu vzdělávání jsou často finance, což by bylo dobré odbourat. Samozřejmostí jsou také svobodné technologie ve vzdělávání.

Právo na soukromí je základním lidským právem!
Soukromí občanů - je jednoznačné, že každý má na něj právo. Odposlouchávání telefonů, kamerové systémy ve školách a podobné nesmysly jsou mojí noční můrou, zejména pokud je jejich nasazení obhajováno zvýšením ochrany občanů. Pokud už někdo lidi ve veřejném sektoru sleduje, měl by uvést jasný důvod, proč tak činí.

Omlouvám se, že nejsem vyčerpávající, ale jsou to témata velmi široká, tak alespoň takto ve stručnosti.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Kolarikova za příspěvky (celkem 2):
sery.pavel, Filip.Krska

Jana Koláříková
https://www.facebook.com/JaninkaToofree
jana.kolarikova@pirati.cz
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.

Zbynek.Janoska
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 1036
Registrován: 28 úno 2018, 10:54
Profese: programátor
Bydliště: Vracov [HO]
Dal poděkování: 2798 poděkování
Dostal poděkování: 1488 poděkování

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Ahoj,

neber to prosím osobně, ale z následujících priorit:
Jana.Kolarikova píše: 03 pro 2018, 15:18 Jaké jsou priority?
- Za pochodu se naučit všechno, co bude potřeba a spolupracovat s odborníky (určitě nemám patent na rozum)
- Reprezentovat Piráty tak, aby se za své europoslance nemuseli stydět
- Propojit tým europoslanců s různými týmy v ČR a vzájemně spolupracovat
Považuji první dvě za samozřejmost a třetí je něco, co není práce pro europoslance. Pokud se chceš věnovat pirátskému networkingu, lepší by bylo možná kandidovat na předsedkyni European Pirate Party? Naopak si myslím, že europoslanci by se měli věnovat nějaké odbornosti a když se člověk podívá na české europoslance, tak úspěchů dosáhli ti, kteří se soustředili na jeden konkrétní, třeba marginální cíl - Dita Charanzová na roaming a Pavel Svoboda na zrušení střídání času.

Máš nějaké konkrétní téma, které budeš chtít prosadit?
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3069
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4840 poděkování
Dostal poděkování: 6417 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Jan.Hora »

Ahoj, moje obvyklá oblíbená otázka: Jaký máš názor na slavnou "protizbraňovou" směrnici?

A druhá - jak bys v případě zvolení na kandidátku na volitelné místo přistoupila k pozici vedoucí PO? Jde mi jak o krátkodobý plán do voleb, ale i dlouhodobý, v případě zvolení (obojí se stíhat nedá a výběrka nějakou dobu trvají).

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Jana.Kolarikova
Personální odbor
Příspěvky: 1845
Registrován: 03 srp 2012, 13:52
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1798 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Jana.Kolarikova »

Zbynek.Janoska píše: 03 pro 2018, 17:39 Ahoj,

neber to prosím osobně, ale z následujících priorit:
Jana.Kolarikova píše: 03 pro 2018, 15:18 Jaké jsou priority?
- Za pochodu se naučit všechno, co bude potřeba a spolupracovat s odborníky (určitě nemám patent na rozum)
- Reprezentovat Piráty tak, aby se za své europoslance nemuseli stydět
- Propojit tým europoslanců s různými týmy v ČR a vzájemně spolupracovat
Považuji první dvě za samozřejmost a třetí je něco, co není práce pro europoslance. Pokud se chceš věnovat pirátskému networkingu, lepší by bylo možná kandidovat na předsedkyni European Pirate Party? Naopak si myslím, že europoslanci by se měli věnovat nějaké odbornosti a když se člověk podívá na české europoslance, tak úspěchů dosáhli ti, kteří se soustředili na jeden konkrétní, třeba marginální cíl - Dita Charanzová na roaming a Pavel Svoboda na zrušení střídání času.

Máš nějaké konkrétní téma, které budeš chtít prosadit?
Nevím, jestli jsme se úplně pochopili, myslela jsem to tak, že využiji veškeré možné odborné zdroje, například resortní týmy apod. Myslím si zkrátka, že europoslanci by měli úzce spolupracovat s již vybudovanou strukturou a využít její potenciál.
Co se týče odborných témat, asi je předčasné o tom mluvit, pokud nevíme, kolik europoslanců budeme mít a v jakých výborech budou.
Osobně bych se ráda zapojila do EMPL (zaměstnanost a sociální věci), popř. CULT (kultura a vzdělávání) nebo ENVI (životní prostředí, veřejné zdraví, bezpečnost potravin).
Jako důležité téma vnímám např. koordinaci sociálního zabezpečení.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Kolarikova za příspěvky (celkem 4):
Zbynek.Janoska, Ivo.Vlasaty, Vera.Marusiakova, Jindriska.Sramkova

Jana Koláříková
https://www.facebook.com/JaninkaToofree
jana.kolarikova@pirati.cz
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.

Uživatelský avatar
Jana.Kolarikova
Personální odbor
Příspěvky: 1845
Registrován: 03 srp 2012, 13:52
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1798 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Jana.Kolarikova »

Honza.Hora píše: 03 pro 2018, 20:26 Ahoj, moje obvyklá oblíbená otázka: Jaký máš názor na slavnou "protizbraňovou" směrnici?

A druhá - jak bys v případě zvolení na kandidátku na volitelné místo přistoupila k pozici vedoucí PO? Jde mi jak o krátkodobý plán do voleb, ale i dlouhodobý, v případě zvolení (obojí se stíhat nedá a výběrka nějakou dobu trvají).
1) Česká republika má dostačující legislativu pro držení zbraní. Předpisy o znehodnocování hovoří o přeměně ostrých zbraní na expanzní a jsou v souladu se směrnicí EU (která říká, že nemá být možné přeměnit takovou zbraň zpět na ostrou, pokud nemáte znalosti na to vyrobit zbraň novou).
Nařízení vlády vnímám jako nepřiměřené a nekoncepční a bude mít negativní dopady. Projeví se to například u spolků zabývajících se vojenskou historií, a to administrativní zátěží, která bude provázet pořízení každé nové zbraně.

2) již teď dochází k popisování procesů uvnitř odboru, protože každý má být zastupitelný. Pokud bych byla zvolena na volitelnou pozici, snažila bych se práci co nejvíce delegovat tak, aby došlo k předání know-how na všechny strany. V ostré fázi kampaně by to tedy mohlo znamenat rezignaci na funkci vedoucí nebo delegaci práce i odměn a supervizi.
Ráda bych dodala, že
a) nyní se této práci věnuji na cca 1,5 úvazku, což by rozhodně dále nebylo možné
b) mandát mi končí na konci listopadu a další kandidaturu bych za stávajících podmínek stejně hodně zvažovala
c) zajistím plynulé předání agendy, aby nedošlo k narušení chodu PO
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Kolarikova za příspěvky (celkem 4):
Vojtech.Pikal, Jan.Hora, Josef.Spak, Jiri.Koudelka

Jana Koláříková
https://www.facebook.com/JaninkaToofree
jana.kolarikova@pirati.cz
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Ahoj Jano,
jakou máš představu o řešení tvé pozice v PO - během kampaně (ano, roli bude hrát pozice na kandidátce) a po případném zvolení?
Jde mi to, jestli to plánuješ zapíchnout a kdy, zda máš představu o nástupci? Díky za odpověď.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
Adam.Jaros

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Jana.Kolarikova
Personální odbor
Příspěvky: 1845
Registrován: 03 srp 2012, 13:52
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1798 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Jana.Kolarikova »

Dalibor.Zahora píše: 03 pro 2018, 23:03 Ahoj Jano,
jakou máš představu o řešení tvé pozice v PO - během kampaně (ano, roli bude hrát pozice na kandidátce) a po případném zvolení?
Jde mi to, jestli to plánuješ zapíchnout a kdy, zda máš představu o nástupci? Díky za odpověď.
Ahoj,
samozřejmě, jak už jsi předestřel, bude záležet na pozici na kandidátce. I když mám pocit, že i člověk na posledním místě by měl přiložit ruku k dílu.
Začnu tím, že svůj úvazek snížím na jeden plný (čímž se mi uvolní kapacita cca 80 hodin měsíčně). Práci budu více delegovat a supervidovat.
Již teď popisuji procesy, které jsem v PO nastavila, pokud by se to třeba někomu v budoucnu hodilo. Samozřejmě nehodlám ze dne na den skončit, chtěla bych zajistit bezproblémové fungování PO, postupné předávání agendy a zaškolení (ideálně více) lidí. Kontinualitu fungování může zajistit i asistentka PO, která by (nemohu za ní hovořit) snad asistentkou chtěla zůstat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Kolarikova za příspěvek:
Dalibor.Zahora

Jana Koláříková
https://www.facebook.com/JaninkaToofree
jana.kolarikova@pirati.cz
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34600
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jany Koláříkové do Evropského parlamentu - čelo

Příspěvek od Petr.Vileta »

Pokud bys byla zvolena a přestěhovala se do Brusele, brala bys sebou i prvního gentlemana? OFFTOPICmužská obdoba první dámy :)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“