Voda je život

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Jan.Nezhyba
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 925
Registrován: 14 bře 2012, 10:43
Profese: Výškové práce a n.n.o. Ekologie
Bydliště: Havíř-OFF
Dal poděkování: 918 poděkování
Dostal poděkování: 799 poděkování

Re: Voda je život

Příspěvek od Jan.Nezhyba »

Jan.Hrubes píše: 13 kvě 2018, 09:57
Jan.Nezhyba píše: 13 kvě 2018, 04:41 Zajímavé jsou i obsahy v moči v 18 zemích eu http://www.foeeurope.org/weed-killer-gl ... ope-130613
Tady je namístě více jak předběžná opatrnost to není bubákování
Když se člověk prokouše k originální studii, zjistí, že se jedná o hladiny maximálně v mikrogramech na litr moči. Limity arsenu v přijímaných potravinách jsou stokrát vyšší (desetiny miligramů na kilogram), a to je arsen jedovatější jak glyfosát.
https://plzen.rozhlas.cz/arsen-neni-jen ... am-6713023
S pokrokem v dnešních analytických metodách, které jsou fakt hodně citlivé, lze najít téměř vše téměř všude.

Glyfosát je politické téma.
Tak předně politicke tema se z toho snaží mnozí udělat ja si temamata nevyrábím nepotřebuji je jich aktuálních tolik že by se musel člověk zbláznit. To bych si vyprosil :)

Plest tady obsah arsenu a podobně s ohledem na přitomnost reziduí v moči sice nechapu ale rozumím tomu proč.
Jednoduše při tom všem čeho je moc (ne moč) je nutne omezovat rizika možne kontaminace to znamena omezovat zdroje - míra použivání přípravku třebas jen v měřítku čr o něčem svědčí. Ale to je debata už z jine misy........
„Kdo nezná přístav, do kterého se chce plavit, tomu není žádný vítr příznivý.“
Seneca
Uživatelský avatar
klivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1228
Registrován: 29 zář 2017, 21:17
Profese: lékař
Bydliště: Litoměřice
Dal poděkování: 472 poděkování
Dostal poděkování: 771 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Voda je život

Příspěvek od klivan »

Zásoby podzemních vod dramaticky klesá. Kůrovec schroustal značnou část lesů. Lidem teče sice voda z kohoutků, ale jedním z projevů sucha je , že se více kácí, než sází, Krom špatné skladby lesů, může i za to, lesnická politika státu, která nepřeje malým lokálním pilám, schopným zpracovat napadené smrky. Megadřevozpracující firmy, nemaj vztah k lokalitě a péči o ni, aby byla zdravá. Byznys je v rukou velkých firem včetně Agrofertu. Dle hydrometeorologického ústavu prší dokonce v posledních dvaceti letech více, ale co se změnilo, je že deště jsou prudší a krajina ztratila schopnost jímavou. byla jímavost dle Výzkumného ústavu meliorací (VUMOP) 8,4 miliardy kubíku, dnes jsme na 5 miliardách kubíku, (roční spotřeba je 1 miliarda kubíku vody. ) Spotřeba vody je na 90 litrech na osobu a den, což je na hranici hygienického minima, tj. akce dešťovka je jen marketing. Skutečným systémovým řešením je rozčlenění krajiny na menší celky, aby se voda v kraji zadržela.
Zdroj: Petr Havel, Za sucho si můžem sami, Reflex 20/2018 str 8
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
Uživatelský avatar
klivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1228
Registrován: 29 zář 2017, 21:17
Profese: lékař
Bydliště: Litoměřice
Dal poděkování: 472 poděkování
Dostal poděkování: 771 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Voda je život

Příspěvek od klivan »

Podpovrchová voda v Česku je plná hnojiv - ceskapozice.lidovky.cz
Velice důležitý asi by s tím mělo něco dělat, piráti by se tím měli zabývat,
ocituji příspěvek odborníka na vodu pana Petra Havla, který mi zaslal : " V první řadě - je pravda, že problém reziduí pesticidů v podpovrchových vodách je jistá tikající časová bomba. Uvedený článek ale zas taková bomba není, byť se tak tváří, jde mimochodem o recyklát článku od stejné autorky, který před časem napsala pro Lidové noviny. Skutečnost je taková, že zmiňované údaje nejsou pro ty, kteří problematiky sledují, ničím novým - nové je jen to, že data ze zmiňované Zprávy unikla do médií ještě před jejím schválením. ČHMÚ, který rezidua pesticidů sleduje mnoho let, sice konstatuje, že se situace zhoršuje, mluvil jsem o tom s hlavním autorem příslušné datové pasáže pro onu "Zprávu", a ten mi potvrdil, že trendem je velmi mírní zhoršování, v zásadě jde o setrvalý stav. Sám ČHMÚ vydal k informacím v médiích veřejné stanovisko, v němž se od některých novinářských závěrů a interpretací distancuje.. Kromě toho je třeba vědět, že do podzemních vod, hlavně do těch hlubších, pronikají látky z pesticidů postupně a pomalu, tak dnešní monitorovaný stav je odrazem používání pesticidů před 10 až 20 lety. To ale na druhou stranu znamená, že budoucí zjištění skutečně mohou konstatovat zhoršení stavu, protože nejrizikovější plodiny, což jsou plodiny pěstované k technickým účelům (řepka, kukuřice, cukrovka), se začaly ve větší míře pěstovat až v posledních letech. řešením je samozřejmě změna nastavení dotační politiky jak EU, tak ČR, a to tak, aby bylo znevýhodněno pěstování zemědělských plodin na biopaliva. EU také již přehodnotila závazek pro členské země, které měly do roku 2020 dosáhnout podíl biopaliv na trhu pohonných hmot 10 procent, nyní je závazek 7 procent a vážně se diskutuje o dalším snížení na 3,6 procenta. Dle mne by neměl být závazek žádný a podíl biopaliv na trhu té které země by měl být dobrovolným rozhodnutí, a k tomu také situace postupně spěje. Pokud se týká názoru MŽP, že pomůže biologická ochrana plodin, pak to není reálné, na větších plochách nepomůže - cestou je jen zásadní redukce osevních ploch, a také zmenšení nepřerušovaných ploch polí, které jsou v ČR desetkrát větší, než je průměr EU. Pravdu nemá ani představitelka ministerstva zdravotnictví, která odhaduje náklady na čištění vod od pesticidů v řádu desítek milionů. V tom je vedle jak ta jedle, náklady by v tomto případě činily jednotky miliard. Nicméně i současné technologie, zvlášť, pokud se ještě přidá uhlíková filtrace, dokáží vyčistit vodu od více než 90 procent reziduí pozůstatků pesticidů, takže problém kontaminace vod
není zatím zas tak zásadní pro lidi, jako spíš pro organismy v přírodě a hlavně mikroorgnaismy v půdě, které chemie zabíjí a výsledkem je dynamickou rostoucí riziko vodní eroze, kterým jsou postiženy již dvě třetiny půdy v ČR..."
https://domaci.ihned.cz/c1-65848450-pes ... a-miliardy
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2134
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1775 poděkování

Re: Voda je život

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Tak jsme bezmála na konci roku 2018 a situace se zásobami vody začíná být celostátně katastrofální - www.intersucho.cz
Václav Cílek prý prohlásil, že letošní nadúroda např. jablek a vína bylo, že se rostliny vydaly z posledního...

- Osobně jsem doma spáchal takový amatérský prototyp - voda z pračky je zachycována do nádrže (sudu), filtrována a zpět hnána čerpadlem do splachovačů WC (máme již dávno duplicitní rozvod vody k tomuto účelu). Jistý diskomfort je v potřebě čištění filtru (cca 1x týdně) a potřeba čištění nádrže od zbytků látky (bavlna se odplavuje) a špíny => sedlina (cca 1x měsíčně), které pak počnou jaksi zahnívat (pro začátek stačí trochu octa...). Nepatřím/e tedy už do kategorie občanů, kteří splachují vlastní výkaly pitnou vodou.
Vím, že existuje profesionální řešení, pro něj se ale zadlužovat odmítám a krmit bankovní "hady v oblecích".

- Máme (s bráchou sousedem) docela velkou zahradu, část je trávník, část záhonky a skleník. Máme tři jímky na dešťovou vodu, celkem cca 5m3. To je ale tak žalostně málo, že letos jsme zalévali většinově vodou městskou. Krmili jsme tedy "hady v oblecích". Veolii.
=> Stát by si měl vzít za úkol vytvořit jednoduchou a hlavně levnou variantu nádrží na pitnou vodu, nejlépe svépomocnou variantu. Než stát vytvoří zpátky mokřady tam, kde před komoušskými melioracemi bývaly, to dávno vymřeme žízní a bude tu poušť...

- Podepsal jsem petici na pravdaovode.cz . Od té doby mi chodí od p. Radka Novotného aktuality. A kruh se uzavírá. Jde o to, že do nynější situace nás přivedli "hadi v oblecích". Je to v dnešní aktualitě.

Hele, furt chodíme kolem horký kaše, tedy pravdy, že společnost ovládají psychopati. OFFTOPICVčera jsem si koupil knihu "Čas psychopatů" od bratrů Honzákových ;) To psychopati jsou oni "hadi v oblecích". Jsme pouhou kořistí tohoto minoritního druhu a většina nás jaksi "drží hubu", protože demokracie a lidská práva! Dokud se nenaučíme tato individua nativně odsouvat kam patří, zůstane vše při starém.
Budu moc rád, když někdo dokáže, že strakovku a hrad právě příslušníci této minority neovládají.

Pak se totiž nemůžeme divit, že např. za vodu platíme stonásobek toho, co před sametovkou, zisk odtéká do zahraničí a není ani na obnovu vodovodního řadu!
A přitom, jak pan Novotný z pravdaovode.cz tvrdí - smlouvy s těmito firmami jsou vlastně a priori neplatné pro způsob, jakým byly uzavírány. Mám pocit, že to dokázal doma, ve Zlíně (video s Veselovským DVTV https://www.youtube.com/watch?v=Jb3tyg0a3qE&t=133s ). Příklad hodný následování; a když ne postihu, tak alespoň veřejného odsouzení těch, co hlasovali pro uzavření takových smluv.
...to jsem si zas vylil srdéčko... ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Kadlecek za příspěvky (celkem 2):
Ripper_57, Tomas.Cabla
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2134
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1775 poděkování

Re: Voda je život

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2134
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1775 poděkování

Re: Voda je život

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Legislativní zakotvení práva občanů na vodu v Ústavě?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Kadlecek za příspěvek:
jachymb
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2134
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1775 poděkování

Re: Voda je život

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Jak to tak vypadá, tak Pirátům ještě studna nevysychá... Ale nechci rejpat přes čáru...
Jen pro osvěžení, jak to bylo s vodou v Praze: t.č. ministr financí Ivan Filip, nám. min.fin. Jan Mládek zakázali Praze, navzdory usnesení zastupitelstva ponechat si 51% akcií, čímž místa v dozorčí radě Pražských vodovodů a kanalizací obsadila Veolia.
Pak ale Květoslava Kořínková (od r. 98 sedí v dozorčí radě Veolia) a Jiří Paroubek prosazovali prodej i zbývajících akcií Pražských vodovodů a kanalizací Veolii, po povodních 2002 ale Bém tu smlouvu, protože potřeboval prachy na následky povodní, podepsal (34% akcií za 880 mil.Kč s platností do r. 2028) den před vstupem ČR do EU (o den později by byla neplatná...).
Nedej se : https://www.ceskatelevize.cz/porady/109 ... kou-vodou/
Co s tím Zdeněk Hřib může dělat? Za něco musí Praha postavit nutně novou, normy splňující čističku odpadních vod. Z toho, že se naše prachy přes Veolii cedí za hranice, jí nepostaví (EU navíc ani nedá dotaci soukromé firmě).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Kadlecek za příspěvek:
Karel666
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2134
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1775 poděkování

Re: Voda je život

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Závěr mého předchozího postu je jaksi mimo, protože pražská čistička je už vlastně v provozu, byť možná zatím zkušebním. Omlouvám se. Ale i tak by mě zajímalo, jak to s ekonomickou stránkou věci okolo tohoto projektu je.
Nicméně tady je další video od Radka Novotného:
https://www.youtube.com/watch?v=P6kGoIS ... e=youtu.be
A taky bych rád, aby se tady nebo jinde na fóru objevil nějaký posun (výstup) z workshopu v Táboře.
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2134
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1775 poděkování

Re: Voda je život

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Dana.Balcarova píše: 24 bře 2017, 11:30
Dana.Balcarova píše:Zakládáme nové téma pro vodu ... hospodaření s vodou v krajině, šetření s vodou v domácnostech, zdroje vody, kvalita vody, podzemní vody, ... prostě vše od vody
"Voda je život" používají aj jiní, a je to zajímavý odkaz, kde najdete hodně z vodních témat http://www.vodajezivot.sk/ :D
Vida, a už tenhle slovenský site neexistuje ... Asi Veolia :lol:
Ale docela zajímavá česká kauza:
https://pravdaovode.cz/zaloba-veolie-na ... e-28-7-17/
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2134
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1775 poděkování

Re: Voda je život

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Kadlecek za příspěvky (celkem 2):
Dana.Balcarova, Zbynek.Janoska
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí“