Buršáci v Praze - tanec na hrobech

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.
  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.
  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.
  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy krajského sdružení nebo jeho registrovanými příznivci. Fóra místních sdružení se zobrazují pouze jejich členům a jejich registrovaným příznivcům.
  • Mezi registrované příznivce se můžete sami zařadit přidáním do příslušné skupiny v nabídce Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra.
Uživatelský avatar
Jan.Mares
Zahraniční odbor
Příspěvky: 679
Registrován: 14 srp 2017, 19:48
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 237 poděkování
Dostal poděkování: 1542 poděkování

Buršáci v Praze - tanec na hrobech

Příspěvek od Jan.Mares »

Ahoj lidi, tak vám tady ze Sudet infiltruju sub-forum!

V levicových luzích a hájích proběhla o víkendu informace o slezině německých a rakouských buršáků z "Deutsche Burschenschaft".
Viz: http://www.antifa.cz/content/hledate-pr ... ku-v-praze

Antifáci to poměrně razantně zjednodušují. Ne všechny německé spolky, a dokonce ani ne všechny buršenšafty, jsou zlí, oškliví antisemité. Existuje i malé množství levicových, nebo liberálních buršenšaftů, některé dokonce experimentují s přijímáním žen (takže jsou jenom o jedno století pozadu). Svého času existovali i židovské spolky a to i v Praze.

Jenže Deutsche Burschenschaft konkrétně je následníkem těch nejhorších studentských tradic a to i těch z Prahy. Členské spolky (DB je pouze zastřešující organizace jinak autonomních spolků) zahrnují Buršenšafty (dále jen "B!") Thesalia Prag, Prager B! Arminia zu Bochum, B! Sudetia, Prager B! Teutonia zu Würzburg. Už z názvu je vidět, že jsou to spolky původně založené v Praze, které se založili znovu po válce v SRN. Sudetia je potom sdružení bývalých buršenšaftů z Prahy, Brna, Teplic a Děčína.
Všechny jmenované ve své době patřili v Praze k tomu neejxtrémějšímu, co zde na přelomu 19. a 20. století bylo. Přesnější by bylo říct, že extrémní německý nacionalismus do Prahy sami přinesli a silně jej spoluutvářeli. Už v 80. letech 19. století z většiny spolků vyhodili členy židovského původu a v roce 1896 dokonce některé spolky odmítly satisfakční duely s židy (tehdy běžný způsob urovnávání studentských půtek) na základě jejich rasové méněcennosti. Ze svých študáckých spolků pak radikalizovali turnerské, řemeslnické a další organizace a ovládli, resp. založili nacionalistické strany jako Německo-národní strana, Všeněmecká strana nebo Německo-radikální strana.
Po jednom velmi známém buršákovi Karlu Hermannu Wolfovi (šéf poslední jmenované strany), pojmenovali pán a paní Frankovi také svého syna.

Jiný buršák, inženýr z Liberce Rudolf Jung, pak stál u založení DNSAP - Německo-nacionální socialistické strany pracujících (krátce náckové) ještě za války v roce 1918 a sepsal její první program. Tihle výlupci pak ideologicky a dokonce i finančně podporovali malý pivní spolek v Mnichově kolem pánů Hitlera a Drexlera.

A nezměnili se zásadně dodnes, byť ten antisemitismus ze zákona už tak nějak nejde. Nicméně na návrh jednoho buršenšaftu, původně z Wroclawi, se v roce 2011 diskutovala otázka "příslušnosti k Německému lidu". Jeden spolek chtěl příjmout studenta, který se v Německu narodil, ale měl tu smůlu, že asijským rodičům. Nejextrémější spolky, mezi nimi Sudetia požadovali okamžitý vyhazov. Většina spolků tak má od té doby ve stanovách podmínku té "příslušnosti k Německému lidu", tedy bílý Němec.
Deutsche Burschenschaft jsou v dnešním kontextu extrémní pravice - FPÖ v Rakousku je jimi prolezlá, AfD s nimi sympatizuje (nicméně spíš potají). Dokonce i Sudetoněmekcý Landsmanšaft od nich dal už dávno ruce pryč - jednou už byli dokonce z budovy SL vyhozeni ochrankou.

V době 17. listopadu 1939 už byli tyto spolky zglajšaltované do "Kamaradenschaftů", nicméně ze zavření českých škol a deportací studentů měli často neskrývanou radost - S Českou Karlovkou vedli dlouhodbý spor o insignie a budovy, který za účasti buršáků často ústil v pouliční bitky. Teď měli konečně spravedlnost.


Přijde mi krajně nechutné, že si na 80. výročí uspořádali slezinu do Prahy. Teď je sice "pozdě bycha honit", ale bylo by dobré, aby se v "pirátské Praze" takové věci příště neděly bez odezvy.


Sorry za dlouhý rant, ale cítil jsem potřebu vás informovat.

Kdo by si chtěl víc počíst, tak jsem k tomuto tématu napsal článek, který by měl konečně (panebože prosím) už vyjít ve sborníku ze Sjezdu českých historiků.
https://drive.google.com/open?id=14TQYD ... tv5HPFL5qH
Uživatelský avatar
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Příspěvky: 2452
Registrován: 22 dub 2009, 08:49
Profese: ITak
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 2007 poděkování
Dostal poděkování: 3229 poděkování

Re: Buršáci v Praze - tanec na hrobech

Příspěvek od Jan.Prokop »

Není moc možnosti tomu zabránit, pak je otázka, co chceme, tohle proběhlo víceméně bez povšimnutí, v případě nějaké větší reakce se toho chytí média a tyhle pochybný skupiny v nich možná dostanou prostor se vyjádřit a šířit svoje pochybný ideje. Takže jestli není lepší, dokud na ně každý zvysoka ..., si jich nevšímat a doufat, že upadnou v zapomnění.
Uživatelský avatar
Jan.Mares
Zahraniční odbor
Příspěvky: 679
Registrován: 14 srp 2017, 19:48
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 237 poděkování
Dostal poděkování: 1542 poděkování

Re: Buršáci v Praze - tanec na hrobech

Příspěvek od Jan.Mares »

Tak naše média se jich určitě nechytí, těm jsou tyhle organizace zcela neznámé. Nemlvuě o tom, že velká část našich médií je třeba schopná označit neonacisty v Chemnitzu za obyčejné občany, kteří mají starost o svou zem. Takže ti si ničeho nevšimnou.
Pokud se takové dýchanky budou opakovat, a zvlášť pokud si jako spíkra pozvou někoho kontroverzního, tak se dost možná značnou zajímat rakouská a německá média.
Rakouská média se jim (díky tomu jak je jimi FPÖ prolezlá) věnují celkem pravidelně
https://kontrast.at/?s=burschenschaft
https://diepresse.com/home/innenpolitik ... -5360772-0

A nechat je upadnout v zapomnění je sice optimistický plán, ale tyhle spolky mají teď po letech úpadku jasnou konjunkturu a asi bude jen hůř. Konkrétně v Rakousku není nic nereálného, že se v nějaké budoucí vládě s FPÖ (nebo přinejmenším ve stafáži ministerstev) vyskytne někdo, kdo jezdí do Prahy slavit zavření českých škol.
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Buršáci v Praze - tanec na hrobech

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Tahle první akce byla celkem překvapivá, v Česku se to zachytilo teprve cca 3 dny před akcí, takže nebylo moc prostoru něco připravit. Navíc mediální prostor spolehlivě zaplnil Babiš a 17.11. Ten 17.11. ti bude dominovat vždy, ale příští rok, to lze již předvídat a tedy se i připravit. Nicméně netipuji, že by u toho byli piráti, až na pár výjimek je tyhle témata nikdy extra nezajímala. Bohužel...

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Příspěvky: 2452
Registrován: 22 dub 2009, 08:49
Profese: ITak
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 2007 poděkování
Dostal poděkování: 3229 poděkování

Re: Buršáci v Praze - tanec na hrobech

Příspěvek od Jan.Prokop »

Navíc tohle je téma, kterýho by se mohly chytit nějaké naše pochybné "vlastenecké" organizace, nerad bych se dočkal toho, aby se pirát objevil na nějaký demošce na podiu vedle nějakýho nácíčka.
Ještě by se mohl udělat nějaká guerilla akce a docílit toho, aby si český a rakouský náglové mezi sebou rozbili huby. Což by bylo pozitivní, že z jejich obsahu by se pozornost přesunula na to, že dělali bordel.
Odpovědět

Zpět na „Praha“