David Marhold

Moderátoři: KoKS Pardubický kraj, PKS Pardubický kraj, PMS Svitavsko

Odpovědět
Uživatelský avatar
David.Marhold
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 500
Registrován: 04 zář 2018, 19:04
Profese: student práv, historik
Bydliště: Brno (Svitavy)
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 536 poděkování

David Marhold

Příspěvek od David.Marhold »

Vážené členky a členové České pirátské strany,
směřuji tento text jak k pardubickému krajskému sdružení, tak ke svitavskému místnímu sdružení. Nevím, která z variant je lepší.

Chtěl bych se Vám tímto textem představit jako zájemce o členství ve Vaší straně.
Jmenuji se David Marhold a pocházím ze Svitav, kde také ještě velkou část svého času pobývám. Je mi 21 let a aktuálně studuji historii a německou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci (prozatím ještě ne zcela pevně rozhodnut, zda se do budoucna vydat cestou odbornou, či pedagogickou). Mám proto blízko i k tomuto městu. Aktivně již mnoho let skautuji. Řadu let jsem působil jako vedoucí dětí od 6 do 15 let, nyní se věnuji hlavně skautským kurzům, kde se jako instruktor snažím vychovávat a vzdělávat budoucí vedoucí (ve věku středoškoláků a vysokoškoláků). Nejblíže ze spektra oblastí, které veřejný život nabízí, mám asi ke kultuře a školství. V poslední době mě dráždí dezinformace, které se v naší společnosti objevují a mohou ji snad odklonit od racionálního jednání. Pochopitelně se zajímám též o politiku, veřejné dění. Je pro mě taky blízká otázka setrvání ČR v EU a rozvoje blízké spolupráce evropských států.
Rozhodl jsem se aktivně vstoupit do veřejného života, protože mě dění v politice i společnosti začíná upřímně více strašit než bavit, a proto rád přispěji byť i malou měrou.

Jelikož chápu, že je důležité podělit se s některými názory, které zastávám (aby se ukázalo, že je to tu pro mě správné), udělám to nyní. Našel jsem i velkou sadu otázek pro zájemce, pokusím se na ně tedy odpovědět.
1) Která partaj Vám byla nejsympatičtější než ses dozvěděl/a o Pirátech? Proč Piráti?
Piráti se velmi příjemně prezentují na politické scéně, a proto jsem se rozhodl právě pro Vás. Pochopitelně je za tím také spoustu shod v názorech. Obdivuji boj za transparentnost, spravedlnost a snazší budoucnost v podobě digitalizace. V politice se nikdo jiný neprezentuje takovým politickým fair play. Piráti si jsou tvrdošíjně za svým, a to se mi líbí. Nemám jinak dále problém s jinou stranou, která dbá na rozvoj demokracie, společnosti a evropských hodnot.
2) Četl/a jste program Pirátů do PS 2017? Který bod Vám přijde nejdůležitější a se kterým nesouhlasíte?
Samozřejmě jsem program četl. Pochopitelně mě nejvíce zaujaly body, k nimž mám vztah – tedy kultura, vzdělání a zahraničí. Dalšími důležitými body, které vnímám (a snad k nim mám nějaký minimální vztah) jsou doprava, životní prostředí. Důležitým bodem, ke kterému se však necítím být dostatečně „informován a vzdělán“ je IT a informatika (zde však chápu důležitost pro Pirátskou stranu). S dalšími body samozřejmě souhlasím. Snad jen sociální politika. Necítím se být v ekonomické rovině dostatečně levicový (u některých bodů tedy trochu přivírám víčka). Spíše se vidím někde na středu, ale z programu pro mě nebylo nic snad tak drsné, abych musel proti tomu hlasitě vystupovat.
Jsem zastáncem prvků přímé demokracie – a to pouze ale na komunální úrovni. Takto by se lidé mohli naučit pracovat se svěřenou odpovědností vůči společnosti.
3) Jaký je Váš názor na svobodu Internetu? Chápete obsah pojmů jako např. blokování stránek, síťová neutralita, šifrování, digitální podepisování, kryptoměny, apod.?
Jakožto humanitně vzdělaný člověk není IT úplně můj šálek kávy. Každopádně jsem zcela pro svobodný internet. Avšak s takovým otevřeným prostorem je třeba umět dobře zacházet, a proto je dobré podporovat i nejrůznější semináře a akce pro veřejnost o dezinformacích, fake news atd. (tedy zde už něco více mi bližšího). Pojmům více méně rozumím.
4) Víte, co je to všeobecný základní příjem? Jak se k němu stavíte a z čeho by se měl financovat?
Má ekonomická osa na politickém kompasu směřuje do středu. Nejsem tedy úplný příznivec takovéto sociální politiky. Peníze je dle mě lepší investovat. Chápu snahu snížit byrokracii a snahu o spravedlnost. Avšak v tomto případě si nejsem zcela jist, že se jedná o nejšťastnější ideu.
5) Co si myslíte o migraci do ČR?
Současným problémem, který hýbe společností je migrace. Jistě je to věc, která se musí řešit, avšak jedná se pouze o důsledek – a to válek, terorismu a chudoby. Tyto problémy je potřeba co nejdříve vyřešit. Je třeba lidem, kteří prchají před některým z výše uvedených problémů pomoct – a to koordinovaně a organizovaně. Jak jsem již zmínil, je třeba se více zaměřit na příčiny migrace. V této tématice je zajímavé sledovat historii a migraci obyvatelstva – zejména v 19. a 20. století (je to velmi poučné a člověku to ještě více přiblíží současnou situaci). ČR by měla pomoci ostatním evropským zemím. V tomto případě je možná lepší se zamyslet nad přijímání lidí především z východní Evropy a Asie (trochu se bojím, že masové přijetí lidí pocházejících z Afriky či muslimských zemí by mohlo vyvolat nějaké nepokoje; a lidé z Vietnamu či Ukrajiny se zdají být pro českou společnost lépe přijatelní).
6) Jak se stavíte k otázce rovnoprávnosti partnerského soužití gay a lesbických párů a možnosti adopce dětí takovými páry?
Pochopitelně jsem pro rovnoprávné postavení homosexuálních párů včetně možnosti adopce dětí. K tomuto nemám co bych dodal více.
7) Co si myslíte o autorském zákonu a společnostech OSA nebo Intergram?
Je třeba zajistit umělcům, resp. autorům odborných knih atd. možnost získat finanční výnos z jejich práce…ale… V případě nekomerčního využití je třeba zjednodušit přístup ke kultuře, popř. odborné literatuře. Jako člověk, co hrál v kapelách a pořádá plesy vím, že je mnoho práce navíc spolupracovat s OSA. Navíc výlučné postavení je dle mého názoru nemyslitelné.
8) Jaké vnímáte největší problémy v otázce zahraniční politiky? Co si myslíš o EU, o NATO o anexi Krymu nebo o režimu KLDR?
Jak jsem již psal je pro mě NATO, EU a celá evropská integrita velmi blízká a důležitá. V současné době existuje řada stran, která chce naše členství ukončit, což považuji za ohromnou chybu. Jedná se o projekty, na kterých musí ČR spolupracovat místo pokusů je bojkotovat. Je třeba výhod plynoucích ze členství (myšleno převážně finanční výhody) užívat s rozvahou. Je třeba investovat do budoucnosti a nikoli naprosto bezvýznamných projektů. Pochopitelně i přes historické pozadí považuji anexi Krymu za odporující právu. U zemí jako je KLDR doufám, že její obyvatelé se jednoho dne vzbudí jako svobodní lidé. S napětím pozoruji současný vývoj na tamním poloostrově.
9) Jaký je Váš názor na legalizaci drog? Lze legalizovat všechny drogy, nebo jenom některé?
Legalizace drog je pro mě téma, kterému se nechci úplně věnovat, ale přesto jej nezavrhuji. Je třeba v určité míře legalizaci podpořit, čímž by se měla snížit kriminalita v této oblasti. Jistě nelze legalizovat velmi nebezpečné drogy.
10) Kdo všechno by dle Vás měl zveřejňovat svá daňová přiznání, které instituce by měly zveřejňovat výši odměn svých zaměstnanců?
Zde bych si dovolil napsat pouze stručnou odpověď – a to vysoce postavení úředníci, vyšší management státních firem a politici.
11) Co vnímáte osobně jako největší prioritu, kterou byste se z pozice člena Pirátů snažil/a prosadit?
Nejdůležitější investice pro mě je vzdělání a věda. Je to oblast, která si zaslouží financování minimálně na průměru EU, ne-li vyšší. Nenajdeme větší investici do budoucna, z mého pohledu. Je třeba vychovat spoustu specialistů jak ve vědeckých oborech, tak mnoho šikovných řemeslníků. Je třeba, aby škola dala dětem ideály, které budují společnost. Další investice vidím v dopravě, v té se však tolik nevyznám, tak tedy přejdu ke kultuře. Myslím, že je třeba se starat o minulost – investice do kulturního dědictví. Další investici (zde s přesahem do školství a vědy) vidím v digitalizaci odborné literatury. Chtěl bych přispět i k rozvoji kritického myšlení společnosti. Jistě bych dokázal napsat více, ale beru to jako místo pro krátké odpovědi.
12) Sledoval jste/slyšel jste o aktivitách Aarona Swartze? Co si myslíte o činnosti Juliana Assange/Wikileaks?
O těchto aktivitách jsem vzdáleně slyšel (mnoho se toho stalo ještě v mém teenagerském období), proto jsem se ještě zběžně dostudoval. Internet by měl být svobodným prostorem, kde by mělo být sdíleno co nejvíce z toho, co může pomoci rozvoji společnosti (jak jsem psal různé odborné texty atd.). Pokud toto však ohrožuje bezpečnost (státu, či jednotlivce) nemělo by se to zveřejňovat.

Snad jsem na nic nezapomněl.
Těším se na budoucí setkání (pravděpodobně 11.9. bych rád přišel do olomouckého pirátského centra na deskovky, 16. 9. zcela jistě ve Svitavách na setkání, rád bych se podíval i na nějakou krajskou schůzi, či jinam, je-li to možné).
S pozdravem
David Marhold
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Marhold za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Stepanek, Viktor.Tichak, Karel.Macek

David Marhold
tajemník KS PaK

email: david.marhold@pirati.cz
tel.: +420 778 439 560

Karsten.Sachs
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 381
Registrován: 03 pro 2016, 12:17
Profese: manager v kamionové dopravě
Dal poděkování: 143 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování

Re: David Marhold

Příspěvek od Karsten.Sachs »

Ahoj Davide,

tvůj zájem nás těší. Jak vidím tak si taky rovnou splnil základní formální předpoklady pro přijetí, chybí ti již jen jeden, setkat se s námi osobně. Nyní jsme všichni v totálním volebním shonu, tak promiň, že ti odpovídám až nyní. Plánujeme schůzi místního sdružení Svitavsko do konce Října, přesný termín zatím nevím, dám ti určitě vědět a těším se, že tě tam uvidíme.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Karsten.Sachs za příspěvek:
David.Marhold
Karsten.Sachs
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 381
Registrován: 03 pro 2016, 12:17
Profese: manager v kamionové dopravě
Dal poděkování: 143 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování

Re: David Marhold

Příspěvek od Karsten.Sachs »

David mi už na poslední krajské schůzi dal do ruky přihlášku. Takže můžeme přejít k otevřenému hlasování předsednictva o přijetí, hned zde ve vláknu.

Ja jsem pro přijetí.
Libuse.Vevodova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 74
Registrován: 28 črc 2017, 17:06
Profese: učitelka matematiky
Bydliště: Svitavy
Dal poděkování: 145 poděkování
Dostal poděkování: 91 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: David Marhold

Příspěvek od Libuse.Vevodova »

Ahoj. Davida znám osobně, při komunálních volbách pomáhal jako dobrovolník. Účastní se všech našich akcí, sleduje politické dění, komentuje komunální politiku. Jsem pro přijetí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Libuse.Vevodova za příspěvky (celkem 2):
Pavel.Stepanek, David.Marhold
Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Svitavsko“