RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Archivní fórum pro ukončená jednání Republikového výboru.


Moderátoři: asistent/ka RV, Jednatelé, Předsedající RV

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj, státní dotace, kterou dostává strana na mandát poslanců v rámci centrály činí 9,9 mil. Kč ročně. Z toho pouhých 5,1 milionu, tedy cca polovina, jde skutečně na činnost poslaneckého klubu, zbytek jde na jiné odbory a volební kampaně.

Jirka Novotná nyní navrhuje sebrat poslaneckému klubu půl milionu, respektive milion a půl, a převést tyto peníze na kampaň do eurovoleb. S tímto návrhem nesouhlasím a bude to pro poslanecký klub, který je nejexponovanější částí strany, a tedy celou stranu velký problém. Je pravda, že v tomto roce jsme nevyčerpali peníze, protože jsme neměli obsazená místa, avšak pro příští rok již budou pozice plně obsazeny, tedy v případě zkrácení našeho rozpočtu budeme muset některé experty propustit (např. e-government) a nebudeme mít nového legislativce, kterého potřebujeme. Návrh na snížení klubu žádné konkrétní návrhy snížení rozpočtu neobsahuje. Naše dosavadní výsledky ukazují, že peníze investované do poslaneckého klubu mají nejlepší dopad na celostátní preference, tedy i na všechny volby.

Rozdělení peněz na eurovolby bylo již schváleno v dlouhodobém výhledu v minulých letech a nikdy nebylo zpochybňováno, až teď před volbami. Domnívám se, že to není správný přístup a že bychom se naopak měli konečně zaměřit na fundraising. Za dobrý návrh považuju, aby po eurovolbách experti placení EU parlamentem úzce spolupracovali s poslaneckým klubem a pokryli část dnešní agendy související EU, kterou teď řeší naši experti (např. kontrola čerpání dotací), pak by bylo možné uvažovat o dílčí úspoře. Další částku by šlo s určitou opatrností získat ze salda.

Rovněž považuji za nezodpovědné brát peníze z voleb do sněmovny. Srovnejte:
Volby do sněmovny 2021 / Volby do EU parlamentu
Výdaje: 16,3 / 3,5 = cca 4 násobek
Příjmy: 47,3 / 4,1 = cca 11 násobek (+ příslušné expertovné)

Pokud nám celostátní fórum dalo jako hlavní cíl vyhrát příští volby, tak nemůžeme snižovat výdaje na volební kampaň.

Prosím, abyste tuto záležitost důkladně zvážili a hledali jiné zdroje, než je kapitola poslaneckého klubu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 2):
Jan.Lipavsky, Mikulas.Ferjencik

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26170
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36934 poděkování
Dostal poděkování: 30069 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Chtěl bych podotknout, že zajištění supportu(právního, odborného, mediálního) místním zastupitelům udělá daleko lepší výsledky (místní voliči) než velká kampaň. IMHO.

K Eurovolbám není potřeba získat voliče nové, je potřeba k nim nadstandardně zvednout ty stávající.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 3):
Petr.Tkadlec, Ondrej.Profant, Jiri.Rezek

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Petr.Tkadlec
Člen KS Zlínský kraj
Příspěvky: 4747
Registrován: 30 říj 2013, 07:37
Profese: rozpočtář/přípravář/stavbyvedoucí
Bydliště: Štípa
Dal poděkování: 4369 poděkování
Dostal poděkování: 3706 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Petr.Tkadlec »

Já poprosím Jakuba, aby se tak nečertil, ale ze svých zkušeností dělání různých rozpočtů si dovolím tvrdit, že jestli budou pracovat tak dobře, jak pracovali doteď a budou efektivně využívat veškeré své prostředky, tak určitě celou částku nemají šanci vyčerpat a kdyby se tak náhodou stalo, tak máme rezervu předsednictva.

Peníze na jednotlivé kapitoly by neměly být stropem, kolik utratit, ale měly by být nějakou reálnou částkou a když je o půl miliónu pomenšíme, tak se nic nestane. A kdyby se náhodou stalo a nebyly ani prachy v rezervě, tak se pouze udělá dodatek. Peníze máme a nebude to znamenat, že bychom si někde museli půjčovat.

Jedinou zásadní otázkou zůstává to, jestli chceme ještě víc přidat do eurovoleb. Osobně si myslím, že je to víc smysluplnější než senátorské kampaně.

V sobotu se budou tyto věci probírat na mumble.
Petr Tkadlec - 724 879 117
jestli něco chcete, tak víte, kde mě naleznete
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33837 poděkování

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jakub.Michalek píše: 30 říj 2018, 19:43 Pokud nám celostátní fórum dalo jako hlavní cíl vyhrát příští volby, tak nemůžeme snižovat výdaje na volební kampaň.
Opravdu existuje usnesení, v němž celostátní fórum ukládá jako hlavní cíl vyhrát příští volby? (Ano, odsouhlasilo ho v rámci dokumentu Hlavní cíle pirátské strategie, nicméně mezi "odsouhlasit jako cíl" a "dát jako cíl" je nikoli nevýznamný rozdíl.)

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11919 poděkování

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Já musím v jistém smyslu souhlasit s Jakubem i s Jitkou. Je naprostá pravda, že naši analytici odvádějí výbornou práci, zároveň je nutno podotknout, že mnohdy dělají právě evropskou agendu. Asi typickým příkladem je rozbor Babišova porušování evropské směrnice o střetu zájmů. Implementační zákon této směrnice připravovalo Babišovo ministerstvo financí a důsledkem jejího porušení je premiér - tedy člen Evropské rady - který vyjednává podmínky čerpání evropských dotací a jehož firma je masivně čerpá. Lidé, kteří rozkryli způsob, jakým Babiš svůj vztah k Agrofertu zakrývá, by zasloužili medaili a peníze do nich investované byly jistě utraceny dobře. Ale de facto dělají evropskou agendu, protože výše zmíněné na popud Pirátů řeší eurokomisař Oettinger a výbor Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu.

Logičtější by tedy bylo, kdyby tito lidé byli placeni z expertovného Evropského parlamentu, protože fakticky šetří peníze všech evropských daňových poplatníků. Nijak to neimplikuje, že by museli stěhovat své rodiny do Bruselu. Ve skutečnosti - vzhledem k obrovskému rozdílu v životních nákladech mezi ČR a Belgií - je efektivnější, aby byli dislokováni v Praze.

Podobně dává smysl, aby EP měl odborníka na e-government, protože naprostá většina digitální agendy se odehrává na evropské úrovni. Fakticky tam se děje většina pirátsky relevantní politiky. A z mého pohledu je naprosto logické, aby tato osoba, která dohlíží na celý proces tvorby evropské legislativy a je v kontaktu s evropskými přezkumnými orgány, poskytovala konzultace k tomu, jak tuto legislativu implementovat do národního práva.

Analogické úvahy lze vést u legislativců specializujících se na evropské právo a dalších expertů. Základem je využít ohromný rozdíl v životních nákladech mezi ČR a Belgií a schopnost Pirátů spolupracovat on-line. Lidé fyzicky mohou sedět v Praze, přesto dělat dobrou práci pro Evropu i Česko. Klíčovým předpokladem ovšem je, abychom do eurovoleb zainvestovali a maximalizovali náš potenciál.

Uvědomme si, že každý europoslanec disponuje cca 630 000 Kč měsíčně na asistenty. 75 % této částky může být utraceno v zemi původu. Částky, o kterých se bavíme v rozpočtu na eurovolby, jsou drobné v porovnání s tím, jak velký expertní potenciál představuje 5 let činnosti europoslance.

Myslím, že je na diskusi republikového předsednictva, klubového předsednictva a republikového výboru, jak dosáhnout maximálního výstupu našich expertních kapacit.

P.S. 630 000 Kč / měsíčně x 5 let x 12 měsíců / rok x 75 % = 28 350 000 Kč. To je částka, kterou může jeden europoslanec po dobu svého mandátu utratit v zemi původu.
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12026 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Proto bych očekával, že kandidáti s relevantní šancí na zvolení europoslance pojmou eurovolby jako výběrové řízení na svůj tým, ve kterém mají lidé možnost prokázat své organizační dovednosti (organizace kampaně), mediální dovednosti (příprava mediálních výstupů) i odborné dovednosti (zpracování podkladů pro mediální výstupy) a tito lidé posílí naši kampaň, celostátně bych očekával minimálně 25 lidí na republiku zapojených tímto způsobem, což dělá za 3 měsíce práce 2,25 milionu korun (při platu 30 000 měsíčně), přičemž třeba 40 % té částky jim klidně můžeme vyplatit, aby neumřeli hlady. Současně se je potřeba zamyslet, jak to udělat, aby nám těch 20 milionů ročně rozdělovaných 4 jednotlivci (když dopadneme velmi dobře) nerozvrátilo stranu, jako se to stalo Svobodným (to je otázka na jinou debatu, především asi ohledně povolební strategie).

Suma sumárum mě štve, že o té kampani uvažujeme strašně konvenčně, jako by platilo, že kampaň = outdoorová reklama a neuvažujeme o tom, co dělat, abychom zvedli stranu k volbám. Podle mě prostě ten předsednictvem navržený rozpočet stačí na důstojnou kampaň, nezapomeňme, že další statisíce se chystají přihodit kraje, aspoň milion bychom měli vybrat na darech a dá se to udělat. 14 koordinátorů, pár lidí v mediálním odboru a celý poslaneckýklub taky pomůžou.

To jakou prioritu dáme eurovolbám není otázka peněz, ale otázka zapojení celé naší organizace. Čím víc si toho na eurovolby "vyboxujete" tím méně vám pomůžou ostatní a ve finále to může být čistý mínus.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 5):
Petr.Tkadlec, Jiri.Hoskovec, Jakub.Michalek, Jitka.Novotna, Jiri.Rezek

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11919 poděkování

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Mikulas.Ferjencik píše: 31 říj 2018, 00:09 Proto bych očekával, že kandidáti s relevantní šancí na zvolení europoslance pojmou eurovolby jako výběrové řízení na svůj tým, ve kterém mají lidé možnost prokázat své organizační dovednosti (organizace kampaně), mediální dovednosti (příprava mediálních výstupů) i odborné dovednosti (zpracování podkladů pro mediální výstupy) a tito lidé posílí naši kampaň, celostátně bych očekával minimálně 25 lidí na republiku zapojených tímto způsobem, což dělá za 3 měsíce práce 2,25 milionu korun (při platu 30 000 měsíčně), přičemž třeba 40 % té částky jim klidně můžeme vyplatit, aby neumřeli hlady. Současně se je potřeba zamyslet, jak to udělat, aby nám těch 20 milionů ročně rozdělovaných 4 jednotlivci (když dopadneme velmi dobře) nerozvrátilo stranu, jako se to stalo Svobodným (to je otázka na jinou debatu, především asi ohledně povolební strategie).
Přiznám se, že jsem poněkud nešťastný z toho, že ti experti, o kterých mluvím o příspěvek výše, se mají kvalifikovat na základě schopnosti organizovat kampaň. To nedává smysl, to jsou jiné dovednosti. Ano, v případě těch min. 25 % asistentovného, které se povinně utrácí za "bruselské" asistenty, dává smysl, aby to byli lidé mediálně zkušení a pomáhali právě s mediální prezentací. Pak je, řekněme, smysluplné, abychom vybírali z poolu lidí, kteří už mají reference z kampaně.
Mikulas.Ferjencik píše: 31 říj 2018, 00:09 To jakou prioritu dáme eurovolbám není otázka peněz, ale otázka zapojení celé naší organizace. Čím víc si toho na eurovolby "vyboxujete" tím méně vám pomůžou ostatní a ve finále to může být čistý mínus.
To nepochybně. Tady hraje svou velice důležitou roli i vedoucí MO a způsob, jakým to prezentuje. Pokud se k tomu postaví tak, že eurovolby jsou vlastně ty nejméně důležité volby ze všech a nemá smysl se jimi zabývat, trochu to "rozbije vyjednávání", jestli víš, co tím myslím. Což pak zase zpětně může vyvolat jistou frustraci a vlastně nechuť se celou věcí vůbec zabývat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 8):
Petr.Tkadlec, Vojtech.Pikal, Frantisek.Kopriva, Jakub.Michalek, Marek.Necada, Lenka.Kozlova, Ivo.Vlasaty, Daniela.Bila
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
Petr.Tkadlec
Člen KS Zlínský kraj
Příspěvky: 4747
Registrován: 30 říj 2013, 07:37
Profese: rozpočtář/přípravář/stavbyvedoucí
Bydliště: Štípa
Dal poděkování: 4369 poděkování
Dostal poděkování: 3706 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Petr.Tkadlec »

Na základě dohody s Františkem přebírám jednání, aby se mohl vyjádřit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Tkadlec za příspěvek:
Frantisek.Kopriva
Petr Tkadlec - 724 879 117
jestli něco chcete, tak víte, kde mě naleznete
Uživatelský avatar
Jitka.Novotna
Technický odbor
Příspěvky: 321
Registrován: 12 čer 2017, 11:12
Profese: programátorka
Dal poděkování: 450 poděkování
Dostal poděkování: 515 poděkování

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Jitka.Novotna »

Jakub.Michalek píše: 30 říj 2018, 19:43 Rovněž považuji za nezodpovědné brát peníze z voleb do sněmovny. Srovnejte:
Volby do sněmovny 2021 / Volby do EU parlamentu
Výdaje: 16,3 / 3,5 = cca 4 násobek
Příjmy: 47,3 / 4,1 = cca 11 násobek (+ příslušné expertovné)
Příjmy z kampaní - tento argument by měl být pro rozhodování o tom na které volby by měli přijít peníze až to poslední. Nám jako straně nejde o to získat co nevíc peněz, ale prosadit naše idee a to je zásadni rozdíl.

Dle hrubých odhadů Mikuláše Ferjenčíka jak je odhadoval na RV v Olomouci byly výdajě na volby do místních zatupitelstov cca 10M a příjmy jsou jen v Praze.

Jakub Michálek se na RV vyjádřiž že volby do EU parlamentu jsou volby druhé kategorie. A tomto jeho osobnímu názoru, který se podle mě neshoduje s názorem strany přispůsobil velikost rozpočtu do EU. Volby do EU jsou důležité z mnoha důvodů - některé části programu jako autorské právo, které je dosti vázané mezinárodními smlouvami nebo zemědělská politika, která je de-facto ovládaná evropskými dotacemi se dají efektivně měnit z pozice EU. Piráti jsou globální strana a čestí piráti jsou aktuálně nejsilnější stranou a je na nás převezmout štafenu a prosazovat pirátské myšlenky v EU parlamentu.

Volby do EU jsou důležité a volební stáb by měl disponovat s více penežmi než pouhým malím zlomkem toho co bylo na rozpočty v minulích volbách.
Jakub.Michalek píše: 30 říj 2018, 19:43 Pokud nám celostátní fórum dalo jako hlavní cíl vyhrát příští volby, tak nemůžeme snižovat výdaje na volební kampaň.
Já v tomto návrhu nesnižovala peníze na volební kampaň do parlamentních voleb. Častečně jsem o tom uvažovala na základě toho, že je pravděpodobné, že do parlamentních voleb se nám bude snáze dělat fundrizing jak zaznělo na RV, ale v mém současném návrhu to není. Nicmně když si vezmu tento cíl, tak nevím jestli k vítěztství ve sněmovních volbách 2021 nám pomůže více expertů v Praze nebo vítěztví v EU volbách a více expertů v Bruselu.
Jakub.Michalek píše: 30 říj 2018, 19:43 Rozdělení peněz na eurovolby bylo již schváleno v dlouhodobém výhledu v minulých letech a nikdy nebylo zpochybňováno, až teď před volbami. Domnívám se, že to není správný přístup a že bychom se naopak měli konečně zaměřit na fundraising.
Vytáhnout v tuto chvíli tj cca pul roku před volbami funraising je divoká karta. V procesu schvalování je strategie strany s volebním štábem kteý by se o něj staral, je otázkou kdy bude tento štáb ustanovený, nevím jak moc je ve veřejnosti a našich příznivcích ujatá myšlenka že nepotřebujeme peníze když máme státní příspěvky. Fundaising je dlouhodobe nutnost, ale nejsem si jistá jestli jde již teď spoléhat na to že se do EU voleb rozběhne na plné obrátky.
Jakub.Michalek píše: 30 říj 2018, 19:43 Jitka Novotná nyní navrhuje sebrat poslaneckému klubu půl milionu, respektive milion a půl, a převést tyto peníze na kampaň do eurovoleb. S tímto návrhem nesouhlasím a bude to pro poslanecký klub, který je nejexponovanější částí strany, a tedy celou stranu velký problém. Je pravda, že v tomto roce jsme nevyčerpali peníze, protože jsme neměli obsazená místa, avšak pro příští rok již budou pozice plně obsazeny, tedy v případě zkrácení našeho rozpočtu budeme muset některé experty propustit (např. e-government) a nebudeme mít nového legislativce, kterého potřebujeme. Návrh na snížení klubu žádné konkrétní návrhy snížení rozpočtu neobsahuje. Naše dosavadní výsledky ukazují, že peníze investované do poslaneckého klubu mají nejlepší dopad na celostátní preference, tedy i na všechny volby.

Za dobrý návrh považuju, aby po eurovolbách experti placení EU parlamentem úzce spolupracovali s poslaneckým klubem a pokryli část dnešní agendy související EU, kterou teď řeší naši experti (např. kontrola čerpání dotací), pak by bylo možné uvažovat o dílčí úspoře. Další částku by šlo s určitou opatrností získat ze salda.
Nechci, aby škrtání bylo takové, aby bylo nutné propouštět před volbami. Chci aby strátou bylou pouze to že některé pozice, které teď platí poslanecky klub parlamentu čr platili poslanci EU. Kontrola čerpání dotací je jasným případem, ale může jít o další věci např podpor české legislativy hledáním obdob a pozitivních případů v evropské a do toho zaobalená příprava české legislatovy.

Poprosila bych tě tedy o odhat toho kolik si můžeme dovolit ubrat v příštím roce, aby nemuselo docházet k propouštěni do voleb.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jitka.Novotna za příspěvky (celkem 5):
Vojtech.Pikal, Frantisek.Kopriva, Marek.Necada, Frantisek.Navrkal, Ivo.Vlasaty
Uživatelský avatar
Frantisek.Kopriva
Mladé Pirátstvo
Příspěvky: 2472
Registrován: 10 říj 2013, 20:37
Profese: Engagement manager
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 5500 poděkování
Dostal poděkování: 3437 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 65/2018 - Rozpočet 2019

Příspěvek od Frantisek.Kopriva »

Děkuji Petrovi za převzetí předsedání. Jelikož jsem členem jak RV, tak poslaneckého klubu a vyvstala tu vzájemná neshoda, dovolím si vyjádřit se.

Poměr mezi sněmovní a evropskou kampaní v návrhu RP považuji za nešťastný (v původním návrhu více, v aktualizovaném méně). Byl bych nerad, abychom vysílali členské základně a veřejnosti signál, že evropské volby jsou volby podřadné. Právě naopak, pro Piráty jsou velmi důležité a měli bychom jim věnovat náležitou péči. Dokonce si dovolím tvrdit, že je to nejen náš zájem, ale i zájem České republiky. Zároveň reflektuji požadavek poslaneckého klubu a souhlasím, že návrhy Jitky by PK mohly omezit.

Všechny stávající návrhy tak považuji za nevyhovující. Proto podávám další návrh, který respektuje všechny požadavky, které tady zazněly - tedy navýšit rozpočet kampaně na eurovolby a nekrátit navržený rozpočet poslaneckého klubu.

Alternativní návrh k rozpočtu č. 3:
1. Na listu výdaje se v buňkách F28 nahrazuje částka 15050 částkou 13550.
2. Na listu výdaje se v buňce D27 nahrazuje částka 2250 částkou 3750.

Důvodová zpráva:
Navrhovaný rozpočet kampaně na eurovolby 2019 je 6.7krát nižší (v původním návrhu RP osmkrát nižší) než rozpočet kampaně na sněmovní volby 2021. Působení Pirátů na evropské úvovni považuji ovšem za neméně důležité. Proto navrhuji rozpočet kampaně na eurovolby navýšit a více narovnat poměr s kampaní na sněmovní volby.

Vzhledem k opodstatněnému požadavku poslaneckého klubu nesnižovat jeho rozpočet považuji za férové mu rozpočet ponechat a případné korekce činit až v příštích letech. Především vzhledem k faktu, že nevyčerpání rozpočtu 2018 je způsobené rozbíhajícími se projekty (a pozdějšímu nabrání personálu). Dále považuji za důležité nekrátit ani žádné další stranické týmy a rezervy.

Jako zdroj tedy volím položku kampaň na sněmovní volby. Vzhledem k přesunu mezi těmito dvěma položkami se poměr změní tak, že výdaje na kampaň na eurovolby bude nově jen 3.6krát nižší. To považuji za adekvátní.

Dlouhodobým výsledkům strany podle mě tento přesun pomůže. Považuji za vhodnější rozložit celkové výdaje na kampaně rovnoměrně v průběhu volebníh období Poslanecké sněmovny (lepší dvě vyrovnanější kampaně než jedna nepoměrně obrovská). A také souhlasím s tezí, že investice do kontinuálně dobrých výstupů, tedy i v Evropském parlamentu, se z PR hlediska vyplatí více než vyšší jednorázový výdaj na příští sněmovní kampaň.

Pirátský profil |< >| Engagement manager datově-analytických projektů |< >| začínající bubeník |< >| člen RT EZO & Lidská práva |< >| Emeritní politik, věčný aktivista

Zamčeno

Zpět na „[Archiv RV]“