Kauza manuál OVK 2018

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17607 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Houstone máme problém, zainteresováné žádám o vyjádření.

(komentář: Fakt nechápu, jak to mohlo projít ven a nikoho netrklo, že z toho bude průser.)

TLDR: V rozeslaném manuálu Pirátské strany pro členy OVK jsou nevhodné, urážlivé formulace a některé dle všeho porušují i zákon. :|

Pro rychlý náhled do situace poslouží Přiznání pirátů:
Přiznání Pirátů
18 hod ·
Děkujeme za upozornění na následující text.

Obzvlášť části „nedoporučujeme dodržovat zákon” a „podezřelé figury staršího věku” nás pobavily. :)

Co si o tom myslíte vy?
Napište nám do komentářů!

---
Z pirátského Manuálu pro členy okrskových volebních komisí, který byl rozeslán členům OVK delegovaných Piráty

1) „Funkce předsedy i místopředsedy OVK se dle zákona mají losovat mezi členy OVK. Zde ovšem vřele nedoporučuji přehnané lpění na liteře zákona, neboť není nic horšího, než když se předsedou stane osoba zjevně nevhodná, pročež doporučuji se na prvním zasedání OVK s ostatními členy domluvit na obsazení těchto dvou postů (což bývá běžnou praxí).“

2) „Podezřelé figury (popř. starší členové OVK, u kterých je nebezpečí snížené pozornosti) by od začátku měly být spárované s jiným kompetentním členem OVK. Zpozorujete-li, že se někteří členové OVK blíže znají (např. kamarádi), pak by opět neměli spolu pracovat bez další kontroly.“

3) „Předseda OVK je neschopný, nemá sčítání pod kontrolou, „staré harcovnice v OVK“ mají pré.“

4) „Promluvte si s předsedou mezi čtyřma očima (autoritě rozhodně nepomáhá náhodný výrok typu „předsedo, proč tu toleruješ takový bordel“), zda je s věcí schopen něco dělat. Není-li, přiberte místopředsedu a postup opakujte. Není-li tento postup z jakéhokoliv důvodu možný, obraťte se k ostatním členům OVK, vysvětlete jim, v čem je jejich postup vadný, a požadujte nápravu, nestane-li se, pohrozte nepodepsáním zápisu o průběhu a výsledku hlasování.“

https://www.facebook.com/PriznaniPiratu ... &__tn__=-R
Za pozornost stojí i diskuze.

Další místo, kde se to řešilo je FB skupina Komunální tým Pirátů
https://www.facebook.com/groups/1612700 ... 948289767/

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17607 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18635
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Martin.Kucera »

Bouře ve sklenici vody...
Napřed repostnu reakci Viktora Derky coby původního autora manuálu:
Ahoj,

no to je zase sranda. V první řadě se všem omlouvám za tento shitstorm, kdybych toto věděl, napsal bych manuál diplomatičtěji (což bohužel plyne z toho, že původně byl manuál určen toliko mým delegátům na Praze 4, u kterých jsem veděl, že nejsou žádnými kverulanty).

Jelikož zcela nevím, jak toto vyjádření chcete použít, nepřidávám k němu standardní oslovovací formule, nicméně na vyžádání jsem schopen text do žádané podoby upravit.

Kdyby někdo měl ještě nějaké dotazy, jsem k dispozici!

S pozdravem

Viktor
----------
Jakožto autor zmíněného manuálu zcela nerozumím rozhořčení pana Korandy. V první řadě upozorňuji, že zmíněná stížnost je právně zcela irelevantní, zmíněný manuál byl vytvořen interně za účelem školení delegátů do OVK za Piráty, přičemž úmyslem nikdy nebylo osobovat si pravomoc veřejných orgánů ČR, tím pádem není dle mého názoru pro vyjadřování se k textu ze strany volebních orgánů prostor.

Věcně k námitkám pana Korandy bych uvedl, že z mé osobní několikaleté zkušenosti člena OVK mohu usoudit, že v praxi k losování funkcionářů OVK až na výjimky nedochází. Důvody pro to plynou zejména z toho, že tyto funkce část členů OVK buďto rovnou vykonávat nechce, nebo je ostatními seznáno, že se určité osoby pro dané funkce nehodí. Připomínám, že zjišťování výsledků voleb je činnost náročná, pročež funkce předsedy OVK je pro minimalizaci chyb a hladký průběh voleb klíčová. Zákon v tomto bohužel neodpovídá situaci, kdy ve většině obcí bývá problém obsadit komise dostatečným počtem kompetentních osob, pročež soudím, že původní úmysl zákonodárce (tj. situace, kdy každá strana nominuje za sebe jednoho delegáta do každé okrskové volební komise, ideálně s náhradníkem) zůstal v praxi nenaplněn, pročež je zmíněné ustanovení o losování přežité a nevyhovující potřebám současného systému správy voleb. Pro ilustraci odkazuji na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o neplatnosti volby kandidáta ODS Petra Bendla ve Středočeském kraji z podzimu roku 2017, kde Nejvyšší správní soud konstatoval, že v procesu zjišťování výsledků došlo k vážným pochybením (přičemž lze usuzovat, že k těmto problémům nedošlo toliko v případě Středočeského kraje).

Co se týče panem Korandou tvrzeného nevhodného vyjadřování k našim starším spoluobčanům, tak v první řadě se musím ohradit proti tvrzení, že bych podporoval jakoukoliv formu diskriminace. Že je nutné v rámci zjišťování výsledků voleb zajistit, aby členové OVK nepostupovali samostatně (viz Český statistický úřad, Pokyny pro postup okrskových volebních komisí při zjišťování výsledků hlasování ve volebním okrsku, 2018, s. 12), čili se nejedná o diskriminační pokyn nabádající k nějakému snad až vyloučení daných členů OVK z průběhu zjišťování výsledků voleb. Pokud se někoho mé expresivnější výrazy dotkly, pak se za tuto skutečnost omlouvám. Osobně vysoce oceňuji, že jsou i starší občané ochotni se zapojit do veřejného života prostřednictvím záslužné činnosti v OVK, nicméně je nutné míti na zřeteli, že s rostoucím věkem klesá pozornost dané osoby, což je fyziologický jev, který je nutno reflektovat (ostatně v silničním provozu se tak běžně děje, když starší řidiči musí disponovat souhlasem od lékaře). V rámci zjišťování výsledků voleb přitom může v důsledku jedné maličké chyby dojít mnohdy i k nevratným chybám, pročež vážnost této činnosti tím více ospravedlňuje nutnost pečlivé činnosti. OVK nese odpovědnost za řádné zjištění výsledků voleb, přičemž nutnost zohlednění individuálních kognitivních a perceptivních vlastností jednotlivých členů OVK a následný odpovídající postup patří k řádnému výkonu činnosti OVK.

Pobouřilo-li někoho spojení "staré harcovnice v OVK", pak dodávám, že tento výrok nebyl zamýšlen v genderovém ani věkovém smyslu, naopak jsem jím měl na mysli osoby, které se dlouhodobě účastní OVK, a mohou mít léty navyklý uplatňovaný postup, který ovšem mnohdy narušuje plynulost zjišťování výsledků voleb, popř. neodpovídá novým poznatkům z volebního soudnictví (což vůbec nemusí znamenat, že by snad daná osoba měla být vyššího věku). Činnost OVK je výkonem státní správy, přičemž veškerá státní správa vyžaduje určitý řád. Předseda OVK dle dikce zákona kontroluje správnost sčítání hlasů, čemuž odpovídá jistá organizační pravomoc v oblasti zjišťování výsledků voleb, zejména by měl v zájmu minimalizace chyb navrhnout jednotný postup, dle kterého postupuje celá OVK. Tato pasáž byla cílena na přecházení typu jednání, kdy se jakýkoliv člen OVK odmítá podřídit jednotnému postupu zjišťování výsledků voleb, neboť jeho zkušenosti z předchozího působení v OVK jej opravňuje postupovat dle svých zažitých zkušeností.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Robert.Magni

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18635
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Martin.Kucera »

A teď vyjádření za mě.
Bohužel v důsledků mírného komunikačního šumu byla rozeslána "předfinální" verze bez mých úprav, které by ovšem v drtivé většině případů byly drobného kosmetického rázu (například změna 1. osoby jednotného čísla na množné). Jediná větší úprava by se týkala právě výhrady č. 1 (viz dále).
Ohledně bodů 2-4 se v podstatě ztotožňuji s Viktorovým rozborem. Co se týče bodu 1, zákon sice říká losovat, takže losovat se má, na druhé straně nikdo nemůže být nucen funkci předsedy či místopředsedy vykonávat (ani mu nelze zakázat se funkce vzdát). Já bych tu pasáž formuloval tedy nějak takto:
Funkce předsedy i místopředsedy OVK se dle zákona mají​ na prvním zasedání losovat mezi členy OVK. Protože však žádný člen​ nemůže být nucen vykonávat funkci předsedy či místopředsedy, pokud​ nechce (a může se jí vzdát, jestliže si ji vylosuje), lze pro urychlení zvolit postup, kdy se losování rovnou nezúčastní ti členové komise, kteří funkci předsedy či místopředsedy vykonávat nechtějí. Pokud jste v OVK​ poprvé, je lepší na funkci předsedy neaspirovat. Nastane-li situace, kdy se prvního zasedání nezúčastní všichni členové, je i přesto losování uskutečněno a je platné.
Nicméně jelikož se manuál rozesílal v době, kdy už dle zákona měli mít všichni členové 1. zasedání OVK (a tedy i losování) dávno za sebou - dle zákona se zasedání mělo uskutečnit nejpozději 14. 9., zatímco manuál byl v rámci strany rozeslán až 21. 9., tak je stejně tahle pasáž pasé.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 3):
Patrik.Koranda, Petr.Springinsfeld, Robert.Magni

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Lenka.Kozlova
Příznivec Pirátů – Jihočeský kraj
Příspěvky: 3167
Registrován: 11 čer 2012, 09:34
Profese: vychovatelka
Dal poděkování: 9057 poděkování
Dostal poděkování: 3408 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Lenka.Kozlova »

Když jsem šla kdysi za Piráty do OVK zněla doporučení úplně jinak (minulé prezidentské).
Například:
Dbejte na dodržování zákona a losování míst - funkcí v komisi, častou praxí je, že místo losu dojde na "tradiční obsazení ", neboť jsou v OVK znovu a znovu ti samí lidé.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lenka.Kozlova za příspěvky (celkem 6):
Patrik.Koranda, Dalibor.Zahora, Milan.Dadourek, Petr.Springinsfeld, Jiri.Koudelka, Vojtech.Pikal

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18635
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Martin.Kucera »

Ano, vždyť píšu, že losovat se má. Jenže když někdo tu funkci nechce (třeba proto, že je v komisi nováček a necítí se na to, anebo naopak nechce tu větší práci a odpovědnost navíc, byť za příplatek) - a už jsem to taky párkrát zažil - tak by se mohlo stát, že se bude losovat třeba pětkrát dokola, než si funkce vylosují ti, kteří je neodmítají. Pročež se to dá urychlit (aniž by tím IMHO došlo k rozporu s účelem zákona) tím, že se losování (či aspoň opakovaného losování) nezúčastní ti, kteří funkci nechtějí.
Samozřejmě domluva bez losování "XY bude předseda a PQ místopředseda" v pořádku není.

Ale jak uvádím výše, vzhledem k tomu, že manuál byl rozeslán až týden poté, co taková losování měla proběhnout, nedělal bych z toho extra drama.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 5):
Patrik.Koranda, Lenka.Kozlova, Dalibor.Zahora, Robert.Magni, Vojtech.Pikal

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Lenka.Kozlova
Příznivec Pirátů – Jihočeský kraj
Příspěvky: 3167
Registrován: 11 čer 2012, 09:34
Profese: vychovatelka
Dal poděkování: 9057 poděkování
Dostal poděkování: 3408 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Lenka.Kozlova »

Však já nenarážím na tebe, ale na autora textu, je napsaný vtipně, ale jako doporučení bych ho nepoužila ani interně pro jedno MS.
Jasně, chápu, jak jsi to myslel, nemá cenu nutit někoho... a řešením je další los, bez něj ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lenka.Kozlova za příspěvky (celkem 4):
Dalibor.Zahora, Patrik.Koranda, Milan.Dadourek, Robert.Magni

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5550
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22510 poděkování
Dostal poděkování: 4541 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Robert.Magni »

Lenka.Kozlova píše: 28 zář 2018, 11:17 Však já nenarážím na tebe, ale na autora textu, je napsaný vtipně, ale jako doporučení bych ho nepoužila ani interně pro jedno MS.
Jasně, chápu, jak jsi to myslel, nemá cenu nutit někoho... a řešením je další los, bez něj ;)
Manuál ovšem vychází z toho,jak funguje skutečný svět. Za mě dobrý,na rozdíl od minulých je opravdu použitelný. Za těch pár hejtů na netu to stojí.

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3069
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4840 poděkování
Dostal poděkování: 6415 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Jan.Hora »

Martin.Kucera píše: 28 zář 2018, 10:10 A teď vyjádření za mě.
Bohužel v důsledků mírného komunikačního šumu byla rozeslána "předfinální" verze bez mých úprav, které by ovšem v drtivé většině případů byly drobného kosmetického rázu (například změna 1. osoby jednotného čísla na množné). Jediná větší úprava by se týkala právě výhrady č. 1 (viz dále)...
Mě se zdálo divný, že by si toho nikdo na AO nevšiml (mě při kontrole potenciální výbušnost té formulace nedošla, ale taky nejsem zrovna dobrej editor). Nu což, už to šlo i newsletterem a už to nezachráníme. Ten materiál pro příští volby stačí trochu učesat, aby ty formulace nepopouzely a nevyzněly zavádějícím způsobem.

Ten první bod chce ještě vytunit - je potřeba nezkušeným členům OVK dobře vysvětlit, kdy nemají hrotit, že nikdo nechce funkci předsedy a kdy to naopak smrdí podvodem a na losování je potřeba trvat. Tvoje formulace je dobrá, ale ještě bych ji do budoucna poladil. Tam kde někdo chce volba fixlovat nejspíš bude vyvíjet na nové členy OVK tlak, že "to je v pohodě, to je zkušenej předseda, tomu to nechte" - je potřeba dát nějakej základní návod, jak si ověřit, jestli to smrdí a nebo je to ok, což nám v tom manuálu chybí. Byl psanej pro nás pro Prahu 4, kde k ani v komunálu nedochází k pokusům o cílenou manipulaci jako spíš k chybám při sčítání - takže je to na něm v tomhle bodě znát.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvek:
Robert.Magni

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Viktor.Derka
Člen KS Praha
Příspěvky: 1388
Registrován: 04 kvě 2017, 17:49
Profese: Právník
Bydliště: Praha 4
Dal poděkování: 852 poděkování
Dostal poděkování: 2228 poděkování

Re: Kauza manuál OVK 2018

Příspěvek od Viktor.Derka »

Lenka.Kozlova píše: 28 zář 2018, 11:17 Jasně, chápu, jak jsi to myslel, nemá cenu nutit někoho... a řešením je další los, bez něj ;)
Čímž se dostáváme do situace, kdy beztak los probíhá jen formálně (pokud se členové OVK předem domluví, kdo bude kdo, a pak všichni "nedohodnutí" vylosovanou funkci odmítnou) a materiálně jde o volbu - pokud se pak tvrdí, že je tento postup fundamentálně lepší nebo zákonnější než volba předem, tak je to notně formalistický přístup, protože smysl losu je tak či onak vykradený. Celkově mi toto přehnaně formální lpění na aplikaci normy bez vazby na praxi v OVK připomíná citát "Fiat iūstitia, pereat mundus" - "ať se stane spravedlnost, i kdyby měl při tom zhynout svět".

Za celý tento virvál se samozřejmě omlouvám.
Naposledy upravil(a) Viktor.Derka dne 30 zář 2018, 16:26, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Viktor.Derka za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, Lenka.Kozlova, Jan.Hora

Viktor Derka
MS Praha 4
Doktorand na Universität Bayreuth
Doktorand na katedře ústavního práva Právnické fakulty UK
Profil na lide.pirati.cz
Vrchní ministerský rada na Ministerstvu spravedlnosti

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“