Idaho píše: ↑23 srp 2018, 13:17 Trochu nešťastné vyjádření
https://www.novinky.cz/domaci/481191-be ... encik.html
těm štamgastům vadí i těch 95, protože za to sezení v lavicích a nechození do parlamentu si stejně zasloužíte minimální mzdu![]()
Jen mi přijde, že takovéto vyjádření cílí spíš na voliče KSČM, SPD a ČSSD a dáváte tím najevo, že ve skutečnosti cílíte mnohem víc do populisticky leva, než si spousta voličů ve volbách připouštěla a reálně tak nejste alternativou pro střední třídu. Možná to bude znít hnusně, ale v Praze není těch 95 měsíčně zase něco, z čeho by kvalitní pracovník sednul na zadek, hlavně když to nemá být v zaměstnání "až do důchodu". A poslanci by měli být kvalitní pracovníci. To jestli jsou nebo nejsou poslanci kvalitní je otázka, ale za "málo" peněz nebudou téměř jistě, pokud tedy nechceme parlament jen jako sešlost miliardářů, lidí v kategorii těsně pod touto hranicí a ty, kteří to "své" dostanou jinde, jindy a jinak.
Pro většinu profesí znamená 4 roky v parlamentu více méně zahodit kariéru, takže taková 4-8 roční akce ve sněmovně spoustu lidí netáhne, protože si možná na krátko příjem zvýší, ale po odchodu zpět do své práce na tom budou hůř než byly předtím. Mělo by to tedy kompenzovat i toto hledisko, protože kolik ze současných poslanců tam bylo už v rámci sněmovny před volbami 2013? Poslanec prostě musí počítat s tím, že jeho životnost je do těch 8 let (tedy dvou volebních období). K pár exotům, jako je Benda za ODS nemá smysl přihlížet.
Zbytečně se takto bojuje a hrotí věc, která má na stát minimální dopad v rámci rozpočtu a odvádí jen pozornost od řešení skutečných problémů.
Zvýšení platů politiků?
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Dalibor.Zahora
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: zakládající člen
- Dal poděkování: 11325 poděkování
- Dostal poděkování: 6503 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zvýšení platů politiků?
zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz
- Dalibor.Zahora
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvýšení platů politiků?
Jeden z důvodu úspěchu Pirátů je právě ten, že nejsou jen o Praze. Ta pražská bublina je čím dál víc mimo a odmítá si to připustit.
Všechny ty demonstrace a pískání proti Babišovi jsou spíše směšné, samozřejmě je to přiživováno médiama a všichni se v tom tetelí, akorát pak budou čumět, až to zas projedou u voleb. Čirá demence, jinak už to nazvat nemůžu.
Takže, jsem rád že to Piráti ve Sněmovně prosazují.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 2):
- Ondrej.Profant, Mikulas.Ferjencik
zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
- Vojtech.Pikal
- Kontrolní komise
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 11092 poděkování
- Dostal poděkování: 8913 poděkování
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 3):
- Ondrej.Profant, Dalibor.Zahora, Matej.Sandor
- Jan.Hora
- Kontrolní komise
- Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
- Dal poděkování: 1650 poděkování
- Dostal poděkování: 2056 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dalibor: Jen tak na okraj, nic takového jako pražská bublina neexistuje, jako každý kraj, i Praha má svá specifika a to je vše. Že jsou tu výrazně vyšší platy je prostě fakt, který má vliv na rozhodování. Když jsi odborník a bereš třeba 80 hruboš, tak těch 15k navíc tě při pomyšlení na ten zával prací nijak nevytrhne, budeš se rozhodovat podle toho, jestli to chceš dělat nebo ne (finanční hledisko bude druhořadé). Když ale bereš na odborné pozici třeba 25-30k hruboš (učitel řekněme, ti mají mizerný platy i v Praze), tak tě ten platový skok nahoru asi bude motivovat o něco víc. A jelikož v Praze je poměrně hodně centrál velkých firem, tak je tu i poměrně hodně lidí s nadstandardními platy (i pokud srovnáváš jen platy pražských obyvatel). Tak jako ve středočeským kraji jsou vyšší platy než na severu Čech. Prostě nic neobvyklýho, Idaho má sice pravdu, ale v tomhle tématu to není nějak extra zásadní argument, IMHO spíš detail.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 3):
- Matej.Sandor, Vit.Fux, Ondrej.Profant
Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido
-
- Profese: právník
- Dal poděkování: 32 poděkování
- Dostal poděkování: 436 poděkování
Mě ani tak nejde o to samotné zvýšení/nezvýšení. Nepobuřuje mě ani jedno. Jde mi o to, že cílovka Pirátů asi není ten štamgast v hospodě. A ona by to neměl být cílovka skoro žádné strany (není jich podle mě ani nijak mnoho), protože pak se spousta racionálních věcí nikdy neudělá, prostě proto, že je to v nemalé části skupina, kde jde spíš o pocity než o racionální argumentaci.
Poslanci v Praze jsou, tak se to musí do jisté míry srovnávat s Prahou. Tak to bohužel je. Doporučuji ročenky ČSSZ, kde jsou rozložení příjmů v jednotlivých regionech. To hlavní té argumentace je ovšem to vzdání se své aktuální práce. Návrat bude těžký. Za sebe si třeba nedovedu představit, že pokud bych měl být poslancem, tak bych na 4 roky opustil svou profesi. Návrat by byl nemožný. A takto to má spousta lidí (obecně praxi nemohou moc pustit lékaři, veterináři, právníci, programátoři, vysokoškolští pedagogové zejména v technických oborech, obecně také všechny drobnější OSVČ a profese s rychlým vývojem, protože jednak přijdete o klienty a také zaostanete). Proto příjem poslance musí do jisté míry kompenzovat ten očekávaný pokles příjmu po konci poslancování. Myšleno pokles relativně proti době před poslancováním.
To prohlášení bylo takový echt populismus, který mi přijde zbytečný.
Honza Hora: JAsně, dorovnání předchozího zmrazení je trochu moc šokové.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Idaho za příspěvek:
- Dalibor.Zahora
- Dalibor.Zahora
- Kontaktovat uživatele:

Takže znovu, odpusť si to prosím, protože hrozí, že tam vyprovokuješ diskuzi a bude z toho bordel.
Klidně si založ svoje diskuzní vlákno, kde se projevuj, tady v sekci Pirátské kauzy máš prostor.
-
- Člen KS Praha
- Profese: manažer, právník
- Dal poděkování: 286 poděkování
- Dostal poděkování: 319 poděkování
-