RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Archivní fórum pro ukončená jednání Republikového výboru.


Moderátoři: asistent/ka RV, Předsedající RV, Jednatelé

Zamčeno
Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12336
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5377 poděkování
Dostal poděkování: 20687 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Lyduško, tlaky mezi RP a RV jsou vzájemné a pro demokracii jsou důležité, protože jsou vyjádřením dělby moci. V tomto konkrétním případě jde skutečně o dost citlivou situaci, kterou jsem rád, že se podařilo vybalancovat. Každopádně díky, že jste vzali moje vyjádření na vědomí a určitě se s tím nějak zvládnete popasovat. :-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 2):
Petr.Tkadlec, Ivo.Vlasaty

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Ahoj, situaci na sousední Praze sleduji "po očku". Jenže moje po očku...
Mám personální zkušenosti s řadou aktérů dění jak z PKS, tak i z MS i zkušenosti z předvolebního nastavování z předchozích voleb.

Po krátké dovolené jsem dnes hovořil s leaderem pražské magistrátní kandidátky Zdendou Hřibem, (Jakubem Michálkem? žije na Praze 2), Ondřejem Profantem a dokonce jsem krátce volal Štěpánovi Štréblovi a snažil se do věci vnést prvky stability a srovnat si situaci nejen v hlavě ale i v rámci společného postupu.

Ne každé sestavování kandidátky je bezproblémové a většinou nenese jsité porodní bolesti.

Počátky na Praze 2 byly také krkolomnější, ale z pohledu člena Pirátů, KS Praha i RP docházím ke stejnému závěru.

Podle mého názoru je důležité, aby:

A) byla možnost na silné Praze volit 3 krát Piráty (magistrát, radnice a Libora Michálka do senátu) MATEMATIKA!
B) výsledný tým - kandidátka - nebyl rozhádaný (což je mnimum) a pro budoucí spolupráci stabilní a akceschopný ve variantách rada MČ či opozice
C) aby plnil program a prosazoval Pirátskou politiku

Ad leader kandidátky: Rotacemi to nakonec padá na Štěpána Štrébla. S tím, jak řeší některé věci mám docela často problém a nebojím se to napálit, přesto je na Pirátské lodi (a lidé jsou různí) poměrně dlouho a není to žádný newcomer. Když naopak někde něco jde, a vidím nespravedlnost, zastanu se člověka nehledě na to jak mi sedí či nikoliv. Jak moc je moje objektivita objektivní nemohu objektivně posoudit
Ale snad mohou ti, kteří kdy sledovali moje kroky.

Nerad bych, aby osobní antipatie, nebo pozice "já bych to dělal jinak" ve vztahu k procesům předcházejícím podání kandidátky i vyhrocený dialog zde vedly k zásahu RV ve smyslu rušení kandidátky. To podle mě nemůže být „ten důvod“.

Na to je ten institut příliš vzácný a navíc se nedomnívám, že pod takovým "přísným" dohledem jsou jiné naše komunální kandidátky.

Autonomie MS v rámci volebního týmu neznamená žádné urvání ze řetězu při plnění Pirátského programu.

Pokud PKS v současné situaci vidí trojku jako zastabilizovanou (krátce jsem vytáhl Ondru Profanta z výběrek), věřím PKS jako nadřazenému sdružení.

Nemyslím si, že by mě kdokoliv podezíral z nějakého stranění komukoliv.

Musím říci, že komunální kandidátka jde vzhledem k našemu sněmovnímu angažmá výrazně pod moji rozlišovací schopnost, resp. schopnost hrát jakoukoliv aktivní roli v něčí prospěch.

Zároveň se snažím věci vidět globálně, řešit principy a mít vhled do budoucnosti vnitřního fungování Pirátské strany i našeho politického angažmá.

Tedy zpět k mému A, B a C...

Pokud si všichni aktéři odmyslí onu rozjitřenost, kterou toto provází a dokážeme respektovat subsidiaritu a nepředpokládáme, že A,B,C neplatí, žádný zásah ze strany RV bych nepředpokládal. Toliko za mě z mé pozice angažovaného pozorovatele. Prosím RV aby zvážilo mé postřehy.
Děkuji
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 6):
Filip.Smoljak, Zdenek.Hrib, Ondrej.Profant, Jana.Belecova, Daniela.Bila, Lenka.Kozlova
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11918 poděkování

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Chtěl bych podotknout, že Jakub jedná na Praze 3 z pozice člena MF nikoli člena RP. RP je orgán s celorepublikovou působností a nemá pravomoci v personálních otázkách jednotlivých místních sdružení. AFAIK neexistuje žádné usnesení nebo předpis, který by něco podobného posvětil. Zároveň RP respektuje pravomoc RV vykonávat celorepublikový dohled nad složením kandidátek.

Pevně doufám, že se záležitost brzy vyřeší ke spokojenosti všech zúčastněných.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 3):
Lydie.Bartosova, Lenka.Kozlova, Ivo.Vlasaty
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
Lydie.Bartosova
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 556
Registrován: 29 led 2012, 01:43
Profese: vychovatelka
Bydliště: Praha 2
Dal poděkování: 940 poděkování
Dostal poděkování: 1388 poděkování

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Lydie.Bartosova »

Jakub.Michalek píše: 14 srp 2018, 13:59 Lyduško, tlaky mezi RP a RV jsou vzájemné a pro demokracii jsou důležité, protože jsou vyjádřením dělby moci. V tomto konkrétním případě jde skutečně o dost citlivou situaci, kterou jsem rád, že se podařilo vybalancovat. Každopádně díky, že jste vzali moje vyjádření na vědomí a určitě se s tím nějak zvládnete popasovat. :-)
Pro dělbu moci je zásadní, abychom vzájemně hlídali dodržování pravidel, tlaky, které jdou nad to naopak dělbu moci hrožují. To poslední, co by mi bylo příjemné, je zasahovat do autonomie místního sdružení. Hlasovat budu po rozvaze dle dostupných informací, na ztrátu respektu kašlu, to v deminimu neni.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lydie.Bartosova za příspěvek:
Ivo.Vlasaty
Uživatelský avatar
Michaela.Krausova
Člen KS Praha
Příspěvky: 288
Registrován: 20 říj 2010, 22:02
Profese: Studentka hledající smysl na FHS
Bydliště: Žižkoff
Dal poděkování: 410 poděkování
Dostal poděkování: 574 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Michaela.Krausova »

Včera jsem se účastnila schůze MS Praha 3, na setkání Martin Arden oznámil, že odstupuje z kandidátky, protože jeho mise byla splněna, a to odstranění Michala Konvičky a Karla Světlíka z kandidátní listiny a že má nový lídr Martinovu důvěru. Zároveň uznal, že jeho schopnosti nejsou lídrovské a navrhl, že bude dále součástí našeho sdružení a rád přiloží ruku k dílu a bude koordinátorem sdružení, za tento krok jsem velice ráda. Došlo tak k odšpuntování situace a sjednocení sdružení, kdy se nám touto krizí vyprofiloval sjednocený a silný tým lidí, kteří táhnou za jeden provaz a jsou připraveni dobýt radnici na Praze 3 a zatočit s tamější korupcí. Kampaň je v plném proudu, probíhá setkávání s veřejností, upravujeme Pirátské listy, přípravujeme povolební strategii, která bude jednou ze záruk jednotného klubu na radnici Prahy 3. Pokud porovnám kandidátku Prahy 3 a jiné náhodné kandidátky v jiných obcích a městských částech, vnímám tu naší jako nadprůměrně silně obsazenou, v Praze jsme jedno z největších místních sdružení a na Praze 3 jsme měli jeden z nejlepších výsledků v minulých volbách.

Kandidátku podporuje lídr pražské kampaně, Zdeněk Hřib, pražské předsednictvo, Jakub Michálek, který na Žižkově žije a volí, Martin Arden, bývalý lídr a všichni kandidáti jsou na jedné lodi. Neshledávám důvod k rušení této kandidátní listiny a jsem ráda, že pozornost, která se našemu místnímu sdružení dostala, vedla k vylepšení a posílení MS Praha 3, budu ráda, pokud naše činnost bude dál pod drobnohledem, protože budeme moci ukázat, že pirátské myšlenky nejen prosazujeme ale uplatňujeme i sami na sobě. Děkuji, že tento můj příspěvek zahrnete do svého rozhodování o kandidátní listině na Praze 3.

Zdraví

Míša
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michaela.Krausova za příspěvky (celkem 3):
Zdenek.Hrib, Jana.Belecova, Daniela.Bila
Fórum - soap opera Pirátské strany OFFTOPICVám nahradí vše, o co ve svém životě přicházíte. Na fóru můžete psát všechno. Získáte spoustu nepřátel, se kterými se budete moci celé dny urážet a důmyslně dovádět k šílenství. Umožníme Vám víc než jen sledovat hromadná spojenectví znepřátelených skupin pomstychtivých uživatelů, ale dokonce se budete moci tohoto dobrodružství účastnit - ZADARMO.
Uživatelský avatar
Zdenek.Hrib
Republikový výbor
Příspěvky: 1623
Registrován: 03 říj 2013, 09:43
Profese: konzultant
Dal poděkování: 1057 poděkování
Dostal poděkování: 3286 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Zdenek.Hrib »

Vážení, dovolil bych si také přispět něčím do této diskuze. Účastnil jsem se včerejší schůze Praha 3. Přestože jsem nabízel pomoc a případnou mediaci tohoto sporu už na počátku, tak můj návrh nebyl vyslyšen. Možná jsem měl být aktivnější (rozuměj "pragmaticky vlezlejší do suverenity MS"), ale na druhou stranu vám teď mohu podat nezaujatý obraz aktuální situace.

Nebudu nijak komentovat příčiny sporu, ale mám za to, že tento spor je skutečně po odstoupení Martina z kandidátky vyřešen a nezavdává důvod k použití tak výjimečného nástroje, jako je zrušení celé kandidátky na Praze 3. Na rozdíl od předchozí "kauzy Ruml" tady totiž nyní nedochází k ohrožení jména Pirátů ani na lokální, natož pak celostátní úrovni. Z posledních schůze jsem si odnesl pocit, že v aktuálním nastavení je tým na Praze 3 skutečně schopen pracovat společně a válečná sekera již byla zakopána. Riziko, které snad mohlo dříve hrozit z té či oné perspektivy, zde nyní nevidím vyšší, než na jakékoliv jiné městské části v Praze, kde kandidujeme. Připomínám, že na některých jiných MČ v Praze jdeme v koalici, kde subjektivně vnímám i rizika vyšší, nicméně stále věřím tomu že v daných MS vědí, co dělají.

Pokud byste přemýšleli o zrušení celé kandidátky "čistě pro jistotu", tak bych Vás chtěl požádat ještě o opětovné důkladné zvážení tohoto kroku. Neovlivňuje totiž pouze volby do zastupitelstva MČ Praha 3, protože v tomto obvodu se letos volí kromě magistrátních voleb i senátor a za nás tu kandiduje Libor Michálek. Zrušení kandidátky by se nám asi podařilo nakonec nějak mediálně vysvětlit, ale zabralo by to dost času, který potřebujeme v kampani využít jinak. Možnost "hodit Piráty do všech tří uren" je ale také něco, co nás tam odlišuje od některých jiných subjektů a působí synergicky. To by pochopitelně bylo fuk, kdybychom neměli pro MČ rozumnou kandidátku, ale jak jsem zmiňoval, tak toto není ten případ. Připomínám, že předchozí starostka z TOP09 i aktuální starosta Prahy 3 z ODS prosluli svým odporem k občanským iniciativám všeho druhu. Nebudu vyjmenovávat všechno, zmínil bych tady snad jen tažení radnice proti osazování okolí obecních stromů kytičkami bez úředního povolení. Naše účast v boji o zastupitelstvo MČ Prahy 3 je proto rozhodně v zájmu bezmála 75 tisíc obyvatel Prahy 3, z nichž je nemalá část našich typických voličů. Opět zdůrazňuji, že nejde o to, že tam "můžeme něco urvat", ale o to, že naše kandidátka na Praze 3 není o nic rizikovější než na jiných MČ a je schopná ve stávající sestavě realizovat naši politiku.

Co se týče Štepána v nové pozice leadera na Praze 3, tak konstatuji, že na mě včera působil jako člověk na svém místě. A věřte, že to říkám i vcelku nerad, protože potřebuji, aby věnoval až do voleb pokud možno VŠECHEN čas magistrátní kampani. Zdá se ale, že magistrátní kampaň už je rozjetá a unese to.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že právě decentralizovaná povaha našeho vnitřního fungování je to, co nás odlišuje od autoritativních subjektů typu SPD či ANO, kde centrála ignoruje vůli členské základny (viz aktuální harvardský lichvář ex-machina). Snažme se tedy prosím zachovat suverenitu MS kam až to jen půjde, zvlášť pokud tam ani PKS problém nevidí. I v tom je naše síla. Binec vzniklý na MS by tedy mělo MS nejprve dostat šanci si také samo uklidit. Mám za to, že tady se to nakonec povedlo. Ani já proto nevidím důvod ke stažení kandidátky na MČ Praha 3.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Hrib za příspěvky (celkem 8):
Ondrej.Profant, Jana.Belecova, Mikulas.Ferjencik, Jaromir.Beranek, Daniela.Bila, Vit.Simral, Ivo.Vlasaty, Karel.Nejedlik
Uživatelský avatar
Lydie.Bartosova
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 556
Registrován: 29 led 2012, 01:43
Profese: vychovatelka
Bydliště: Praha 2
Dal poděkování: 940 poděkování
Dostal poděkování: 1388 poděkování

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Lydie.Bartosova »

Zmiňujete dobrozdání PKS, já ho zatím nikde nevidím. Počkáme na něj.
Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15004 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Ahoj,

mnohé již bylo řečeno, tak stručně. PKS Praha je v současnosti proti stažení kandidátky. Více následující usnesení:
PKS Praha považuje současnou situaci na P3 za stabilizovanou. Současní kandidáti již nevedou spory. Místní sdružení je s ní v rámci možností spokojeno. Proto doporučujeme RV její pokračování.
Většina argumentů již zazněla. Za nás jsou velmi důležité následující faktory:
  1. Byla by velká škoda přijít o tak silný obvod.
  2. Máme tam 2 další kandidátky a kumulativní efekt je nezanedbatelný
  3. Na současné kandidátce není nikdo výrazně konfliktní
  4. Kandidátku vede Štěpán Štrébl, který má bezesporu potřebné schopnosti
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 7):
Lydie.Bartosova, Daniela.Bila, Vit.Simral, Mikulas.Ferjencik, Martin.Arden, Petr.Tkadlec, Ivo.Vlasaty

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Uživatelský avatar
Lydie.Bartosova
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 556
Registrován: 29 led 2012, 01:43
Profese: vychovatelka
Bydliště: Praha 2
Dal poděkování: 940 poděkování
Dostal poděkování: 1388 poděkování

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Lydie.Bartosova »

Zde odkaz na aktualizované vyjádření pražského předsednictva: https://redmine.pirati.cz/issues/12682
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lydie.Bartosova za příspěvky (celkem 2):
Petr.Tkadlec, Michaela.Vodova
Uživatelský avatar
Jitka.Novotna
Technický odbor
Příspěvky: 321
Registrován: 12 čer 2017, 11:12
Profese: programátorka
Dal poděkování: 450 poděkování
Dostal poděkování: 515 poděkování

Re: RV 54/2018 Kandidátní listina do zastupitelstva MČ Praha 3

Příspěvek od Jitka.Novotna »

Technický dotaz:
Můžu coby navrhavatel vyšrtuní všech lidí na kandidátce tento návrh zrušit? Nebo zrušit svou podporu jemu s tím že kdyby ji zrušilo dost lidí tak by se stal nehlasovatelným?

Tím jak vypadli přestavitelé obou stran sporu a zároveň je vidět, že MS má chuť a sílu pokračovat, tak bych je v tom ráda nechala.
Zamčeno

Zpět na „[Archiv RV]“