Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Zamčeno

Podporujete projednání odvolání Marka Nečady z RV?

Ano
22
21%
Ne
77
73%
Zdržuji se
6
6%
 
Celkem hlasujících: 105 - Celkem hlasů: 105

Uživatelský avatar
Petr.Tkadlec
Člen KS Zlínský kraj
Příspěvky: 4732
Registrován: 30 říj 2013, 07:37
Profese: rozpočtář/přípravář/stavbyvedoucí
Bydliště: Štípa
Dal poděkování: 4338 poděkování
Dostal poděkování: 3683 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Petr.Tkadlec »

Tak na tuto otázku si odpověděli jednotlivý členové v RV, jestli je ten výdaj přiměřený. A hlasovali v prvním kole na základě diskuze. Za mě přiměřený nebyl a proto jsem ho neschválil jako jednatel, ale budu respektovat většinu v RV, případně pak CF, jestli se to dostane až tam.

A když tu přiměřenost vezmu v globálu, tak Marek nestojí "stranickou kasu" nijak zvláště víc, protože se letos zúčastnil jen jednoho RV, takže se na to můžeme dívat i z tohoto pohledu.

RV se na schůzi jasně shodlo, že není možné platit každou cestu ve výši 5000,- zvlášť a připraví vlastní opatření které tomu zabrání, avšak až po ukončení hlasování ohledně toho Markova cesťáku. Proto si myslím, že RV to řeší správnou cestou a to jako celek. Toto je zbytečné rozdmýchávání...

Tvůj podnět by byl opodstatněný, kdyby to tak chtělo RV dělat i nadále, ale tady se bavíme o kauze, která se táhne už od března a vidíš, že nebyla vůle to schválit a opatření se připravují.

Samotnou obhajobu Marka nechám už na něm.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Tkadlec za příspěvky (celkem 5):
Robert.Magni, Pavel.Moravec, Ivor.Kollar, Karel.Nejedlik, Vit.Fux
Petr Tkadlec - 724 879 117
jestli něco chcete, tak víte, kde mě naleznete
Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5550
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22510 poděkování
Dostal poděkování: 4541 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Robert.Magni »

Pochopitelně nesouhlasím s odvoláním Marka ani omylem.

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Pavel.Moravec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2764
Registrován: 27 dub 2011, 17:25
Profese: IT
Bydliště: Brno Bystrc
Dal poděkování: 12424 poděkování
Dostal poděkování: 5915 poděkování

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Stepan.Strebl píše: 10 srp 2018, 22:26 tento podnět podávám, protože považuji za nemorální a krajně nehospodárné proplácet letenku z Finska ze stranických peněz, aby se Marek Nečada mohl zůčastnit schůze orgánu o více než 20 lidech. Tento výdaj je neekonomický a mimo pirátský standard. Nerad bych, abychom tyto bafuňářské manýry převzali a podporovali je. Proto navrhuji, aby Marek Nečada odstoupil a jeho funkci v republikovém výboru případně převzal jiný člen pobývající v ČR, jehož cestovní výdaje nebudou tak vysoké, případně někdo, kdo nebude požadovat takto vysoké náklady po straně.
Jsi si jistý, že poukazuješ na správného viníka? Co konkrétně udělal Marek špatně? Anebo v čem mu brání být řádným členem RV v budoucnu?

Je zde jistý kompetenční spor o výklad našich pravidel, zda se má proplácet 5000Kč letenka. Naše předpisy v tom nejsou jednoznačné. Marek udělal jedinou věc "špatně", a to že požádal o proplacení. Možná jde o nehospodárnou žádost, možná ne, ale to ani tak není relevantní. Marek požádal o proplacení, a proto jej chceš odvolat?

Pokud je výdaj hospodárný, Marek neudělal nic špatného a není důvod jej odvolávat.

Pokud je ten výdaj nehospodárný a bude schválen, neměli by být spíše odvoláni ti, kteří to proplacení schválí? Ti by byli zodpovědní za utracení stranických peněz, oni by ten výdaj schválili.

Pokud je výdaj nehospodárný a bude zamítnut, má být Marek odvolán protože podal neoprávněnou žádost? Jen proto, že si vykládal PraH volněji ale zřejmě ne špatně (viz výklad je nejednoznačný)? To maximálně může svědčit o jeho lehkovážnějším přístupu ke stranickým penězům, ale mít to jako důvod odvolání? Mno..

Nebo je problémem Markova vzdálenost od Česka, která mu nějak brání vykonávat svůj mandát? Pokud je třeba aby on z pozice jednatele byl někde fyzicky přítomen a ani on ani strana nechce platit cestu, OK, ať není jednatel. Ale to mu nebrání být dál členem RV, ne? Nebo co špatného by se stalo, kdyby Marek byl dále členem RV, že jej proto chceš odvolat?
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK.
Uživatelský avatar
Maria.Vasickova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2453
Registrován: 01 úno 2010, 21:56
Bydliště: Jižní Morava
Dal poděkování: 1772 poděkování
Dostal poděkování: 1652 poděkování

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Maria.Vasickova »

Stepan.Strebl píše: 11 srp 2018, 07:23
Maria.Vasickova píše: 11 srp 2018, 01:05 Promiň, co se týče toho, co Marek ve straně dělá....Bych řekla, že to co ostatní členové. Hlasuje, když je o čem, účastní se diskuzí a jednání, moderuje fórum nebo řídí jednání, prostě , krom toho, že nestojí před pražskýma změnárnama, tak je plně funkční. Aspoň takovou mám zkušenost. Vím o mnoha členech, kteří si ani nezaplatí včas členství, a to jsou v ČR. Přestože žije v Helsinkách, má větší vliv na politiku u nás než třeba já ;)
Právě to je ten rozdíl. Je to o kontaktu s občany a o tom stát před těma směnárnama nebo rozdávat noviny (případně aspoň psát do nich obsah). Na to máme používat naše zdroje. A tím jsme podotýkám ty peníze za hlasy našich voličů “vydělali”, ne schůzováním a hlasováním na fóru. Schůzovat a hlasovat můžeme za míň a bez papalášských manýrů, jako je normálně u Pirátů standard. Skutečně ta pokora, o níž mluvil Ivan na vyhlášení výsledků říjnových voleb, se rychle vytrácí.

V RV je několik desítek jiných lidí a máme přes 800 členů. Nevidím důvod, proč by Marek byl nenahraditelný a nemohl ho nahradit někdo jiný, kdo nebude dojíždět ze zahraničí.
Marek dělal kontaktní kampaně, když ještě těch cca 600 členů o Pirátech ani netušili, a možná právě proto jsou dnes ve straně. Bez takových lidí, kteří léta podporují stranu ze svých peněz, bys nedostal svůj manažerský plat. Kolik si toho pro stranu před tím udělal Ty?
Hm...Takže vlastně, strana už nepotřebuje diskutovat a společně rozhodovat...hm...už stačí aby lidi v ní byli pokorní... Hm...Mám k tomu slovu velice negativní vztah. Nelíbí se mi jádro toho slova ...kořit se...(klanět se, podřizovat ...) Kolik lidí si takovou poctu zaslouží? A takový člověk, to od jiných nevyžaduje.
Ale je možné, že tomu rozumíme každý jinak. Asi jako důvodům, které vedly k tomuto podnětu.

To co může strana udělat, je nezaplatit Markovi cestovné. Z jakého důvodu ho potřebuješ sesadit z funkce? Řekla bych, že ho nemáš rád ( a asi vás bude více. )

Myslím, že kdybychom řešili tuto záležitost před rokem, viděli bychom to stejně jako teď. Nebo, čím si myslíš, že by to mělo být jiné?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Maria.Vasickova za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, Jiri.Snizek, Michaela.Nepejchalova

Štěstí spočívá ve svobodě a svoboda v odvaze.

Periklés
Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11918 poděkování

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

OMG, WTF, co to je? Jakože dojíždění na RV za 5k je přepálené, ale řešení přece není dotyčného odvolat, ale změnit předpisy. Přece nemůžeme nastolit organizační kulturu "jeho cesta se mi nelíbí, tak nechám dotyčnému v ruce neproplacenou letenku za X tisíc"? (resp. ho do toho budu tlačit členským podnětem)
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
Stepan.Strebl
Člen KS Praha
Příspěvky: 338
Registrován: 16 lis 2016, 11:30
Dal poděkování: 441 poděkování
Dostal poděkování: 872 poděkování

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Stepan.Strebl »

Mikulas.Peksa píše: 11 srp 2018, 17:45 OMG, WTF, co to je? Jakože dojíždění na RV za 5k je přepálené, ale řešení přece není dotyčného odvolat, ale změnit předpisy. Přece nemůžeme nastolit organizační kulturu "jeho cesta se mi nelíbí, tak nechám dotyčnému v ruce neproplacenou letenku za X tisíc"? (resp. ho do toho budu tlačit členským podnětem)
Nebudeme snad pokaždé na všechno vyrábět předpis. Zdravý rozum a nějaké ty zásady by měly stačit k tomu, aby člověk poznal, že cestovní náklady 5k na stranickou schůzi jsou přepálené - jak sám říkáš. Někdo, kdo nedokáže nakládat hospodárně s penězi, by zkrátka neměl rozhodovat o rozpočtu organizace.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stepan.Strebl za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Zbynek.Janoska
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18635
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Martin.Kucera »

Stepan.Strebl píše: 11 srp 2018, 20:24 Někdo, kdo nedokáže nakládat hospodárně s penězi, by zkrátka neměl rozhodovat o rozpočtu organizace.
Tak to abys založil podněty na odvolání všech členů RV, kteří hlasovali pro proplacení té letenky.

Já bych hlavně uvítal Markovo vyjádření, na základě jakého prohlášení (které by samozřejmě mělo být někde písemně zachyceno) usoudil, že mu bude proplacena letenka z Finska.

Jo a ta otázka na minulý rok je IMHO scestná, protože minulý rok by například nikoho nenapadlo chtít utratit 1,7 mega za nadstavbu (vlastně jen za její pronájem) nad účetním SW. Zatímco letos...

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Vaclav.Fortik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2094
Registrován: 02 črc 2009, 22:39
Profese: manager
Dal poděkování: 4026 poděkování
Dostal poděkování: 3796 poděkování

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Vaclav.Fortik »

Rozumím námětu a je nutné to řešit, nikoli odvolámním člena, ale úpravou předpisů (dovolím si rýpnutí, nejen v tomto bodě :) )
Do předpisů stačí dodat limit při proplácení náhrad a to na 1.000,-Kč/cestu.
I bez limitu je právě Nečada pro mě dost platným a potřebným členem RV, jak už bylo zmíněno dříve, byl a je Pirát, což v mých očích legitimizuje i ten náklad na cestu...
Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5550
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22510 poděkování
Dostal poděkování: 4541 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Robert.Magni »

Přesně,změnit předpis a ne lovit krtky
Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Magni za příspěvky (celkem 2):
Jan.Polak, Michaela.Nepejchalova

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Marek.Necada
Administrativní odbor
Příspěvky: 3425
Registrován: 05 lis 2009, 22:44
Profese: silozpytec
Bydliště: Helsinki
Dal poděkování: 9678 poděkování
Dostal poděkování: 6754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh na odvolání Marka Nečady z RV pro nehospodárnost

Příspěvek od Marek.Necada »

Ahoj všichni,

hlavními důvody, proč jsem se na zasedání v Lipnici rozhodl jet osobně, byla zkušenost s předchozím zasedáním v Pardubicích, kdy použitelné spojení přes mumble prakticky nebylo, obava, že v Lipnici to bude obdobné (ve skutečnosti to bylo snad ještě horší a spojení nebylo vůbec), a také určitá mimořádnost události, kdy společně zasedal RV a poslanecký klub.

Žádost o proplacení cesty byla v souladu s tehdejšími pravidly a zvyklostmi (avšak lišila se od ostatních podobných žádostí svou výší). OFFTOPICO možnosti proplácení určitě šla všem členům RV přinejmenším SZ, zkusím to dohledat. Ani jednoho hlasování o proplacení (jak na úrovni jednatelů, tak celého RV) cesty jsem se pro střet zájmů nezúčastnil.

Rozhodně podporuji, aby se zavedla jasná pravidla (alespoň v rámci RV) ohledně proplácení cest a podobně, pokud ta současná nevyhovují (a říkám to explicitně přinejmenším od dubna). Vzhledem k tomu, že to zatím nikdo neudělal, v následujících dnech až týdnech navrhnu úpravu zahrnující roční strop na proplácené cestovné na zasedání.

Na poslední zasedání RV jsem osobně nejel – mj. právě z toho důvodu, že letenky byly tehdy příliš drahé – a zúčastnil jsem se přes mumble. Před zasedáním jsem se skrze asistentku RV snažil zajistit, aby vzdálené spojení bylo možné. A šlo to, ač s určitými (technicky řešitelnými) problémy – a myslím, že jsem nebyl jediný, komu tato možnost přišla vhod. Čili je zde zlepšující se tendence a osobně budu pracovat na tom, aby se procesy v tomto směru dále zlepšovaly, technické problémy se odstraňovaly a nutnost fysické účasti na zasedání dále klesala. (Technologie jsou už dávno, jen se jako vždy musí vynaložit určité úsilí na jejich implementaci.)

Cestovné na zasedání v Lipnici je, pokud mě paměť neklame, první věc, co jsem si ve straně kdy nechal proplatit. Předchozích necelých 10 let svého členství jsem všechny své „stranické“ náklady, ať už se jednalo o administrativu volebního zmocněnce či náklady při volebních kampaních (typu objíždění vesnic na Vysočině s plakáty), platil ze svého. A to vůbec nemluvím o vynaloženém čase za ty roky.

Nemyslím si, že motivem pro tento podnět je uvedená letenka (ta je pouhou záminkou). Jak už tu jiní uvedli, to by logicky probíhalo jinak (podnětem na mimořádný přezkum a/nebo návrhem úpravy pravidel proplácení cest).

Tento podnět je o něčem jiném – abych se vůbec nepodílel na činnosti RV.

Pokud si myslíte, že RV bude lépe fungovat beze mne, podpořte tento podnět. Při rozhodování vám může pomoci podívat se například na to, kdo a jak (např. s přihlédnutím k dodržování lhůt a podobně) od začátku roku vedl jednání. Stejně tak je zcela legitimní mě odvolávat, nesednu-li někomu politicky (třeba pokud si někdo myslí, že by Piráti měli na politickém spektru zaujat místo TOP09). Ale je absurdní mě odvolávat za cestovné do Lipnice, protože ke změně pravidel v tomto ohledu slouží jiné prostředky.

OFFTOPICO něčem taky vypovídá, když si na strážce stranické kasy hraje někdo, kdo z ní sám pro sebe odčerpal jen za loňský rok přes 800 000 Kč, sám si nechává proplácet poměrně drahé hotely (i když na airbnb ve stejné lokalitě sežene slušné ubytování za malý zlomek ceny – a ten rozdíl je v absolutních číslech přinejmenším srovnatelný s cenou mé letenky) a v neposlední řadě chtěl, aby strana utratila 1,7 mil. Kč za uzavřený software.
Místopředseda finských Pirátů
Долой царя!
Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“