Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Moderátoři: PKS Jihočeský kraj, KoKS Jihočeský kraj, PMS Českobudějovicko

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány.
  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.
  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy místního sdružení nebo registrovanými příznivci (Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra).
  • Moderátorem tohoto fóra je místní předsednictvo.
Uživatelský avatar
Lukas.Mares
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 254
Registrován: 09 srp 2017, 15:41
Profese: lékař
Dal poděkování: 168 poděkování
Dostal poděkování: 291 poděkování

Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od Lukas.Mares »

Ahoj,
včera (27.6.2018) jsme se ve složení já, Dan Leština, Ivo Vlasatý a Pavel Šramhauser sešli v Čepici se zástupci českobudějovických Realistů zastoupených Pavlem Matouškem, Eliškou Richtrovou (oba t.č. zastupitelé zvolení původně za ANO) a dalšími dvěma členy (nepamatuji si jejich jména).

Mluvili jsme o případné před či po volební spolupráci.
Shrnutí (jak jsem jednání vnímal a jak jsem si ho zapamatoval já):
Realisté si uvědomují, že jejich pozice není nijak dobrá. Rádi by se inspirovali Piráty a budovali stranu odspodu. Ne se všemi názory pana Robejška plně souzní, ale na komunální úrovni jsou důležitější jiné věci. Myslí to s Českými Budějovicemi dobře, rádi by přispěli dobré věci a cítí, že Piráti nesou jakousi naději na změnu poměrů.
V podstatě nám dali bianco šek, abychom s jejich podporou naložili jak chceme, budeme-li o ní stát. Mají v současné době dva zastupitele a tedy jisté zkušenosti.
http://www.nasipolitici.cz/cs/politik/3 ... l-matousek
https://realiste.cz/osoba/Richtrova
https://www.euro.cz/archiv/rebelka-ano- ... ti-1210876

Pavel Matoušek mi ještě včera večer poslal seznam lidí, o kterých si myslí, že by nějakým způsobem mohli spolupracovat - ať už během kampaně nebo na kandidátce (přičemž netrvají ani na uvedení názvu své strany u kandidátů). Mohli by nám přinést odborný pohled svých expertů. Mohli by nám přinést know-how, případně nějaké finanční prostředy (nebavili jsme se o jejich výši).

Co jim můžeme nabídnout my? Účast na naší kandidátce. Příslib využití jejich know-how po volbách.

Poprosil bych ostatní účastníky jednání, aby sdělili své názory a pocity. Na případné rozhodnutí o účasti na kandidátce nemáme příliš mnoho času.

S pozdravem,

L


Seznam Pavla Matouška:
Ing. Eliška Richtrová - Daňová poradkyně, šachová velmistryně, zastupitelka města Č. Budějovice - České Budějovice - Ekonomka, poradkyně pro ekonomiku.
Mgr. Martin Rod - Podnikatel, programátor - analytik Dlouhodobě pracuje ČB - Pracovitý, nadšenec pro prosazení správných věcí.
Jindřich Kočí - Stavbyvedoucí - České Budějovice - Pracovitý nadšenec pro správnou věc. Určitě by rád pokračoval v dobrém směru.
Aleš Trdla - Hudební producent, majitel umělecké agentury - České Budějovice - Agentura Neckáře a dalších...Chtěl by do komise kultury, kde je doma. Nic víc.
Mgr. Radek Holcepl - Středoškolsky pedagog - České Budějovice - Nechtěl by kandidovat, možná by ho nový směr nastartoval
Petr Doležal - Zaměstnanec Policie ČR - České Budějovice - Pracovitý nadšenec pro věc, kampaň a ideály
Mgr. Pavel Matoušek, MBA - Manažer, ekonom, zastupitel města Č. Budějovice- České Budějovice - Zkušenosti s řízením velkých firem, stavební, ekonomické a dopravní, tvorba generelu dopravy města ČB
Uživatelský avatar
Zuzana.Kudlackova
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 655
Registrován: 12 říj 2016, 17:18
Profese: Chůva
Dal poděkování: 879 poděkování
Dostal poděkování: 596 poděkování

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od Zuzana.Kudlackova »

Můj pocitonázor je, že je to ještě horší kombinace než Topka. Naprosto neobhajitelné spojení. Sežerou nás nejenom naši voliči ale i všichni ostatní. Lokální novináři to klidně roumáznou a na naše vysvětlování rozhodně dbát nebudou. A nemyslím si, že by toto spojení našlo pochopení napříč krajem, celorepublikově už vůbec. Nedává to prostě smysl. Zvlášť po tom, co jsme se nedohodli ani s Topkou. POvolební spolupráce je samo věc jiná, a nevidím problém. Konzultace, rady, zdroj inf. lze jistě používat již teď. Vysvětlila nějak paní Rirchtrová, vůbec proč se s realistama dali dohromady?
Zuzana Kudláčková- MS Českobudějovicko
"Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne."
Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3686 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od Dan.Lestina »

Hele, značka je to toxická, takže předvolební spolupráce za mě nepřipadá v úvahu. Jako součást větší koalice, na kterou jsem myslel na podzim, možná, ale na to už neni čas. Trojkombinace Piráti, Zelení, Realisti na jedný kandidátce je bizár prvního stupně. Navíc za mě by to chtělo i vyjasnění jejich vnitřního fungování, které se mi jako vnějšímu pozorovateli zdá dost zamlžené v kontrastu s tím, jaký tihle osobně, ale hlavně my Piráti máme důraz na transparenci atd.

Na druhou stranu, o odbornosti jmenovaných lidí nemám páru a nechci předjímat ani tak ani tak. Myslím, že pokud se nabízí, stálo by za to vyslechnout jejich návrhy a názory, teď i po volbách. Pokud bychom to věcně shledali jako přijatelné, vůbec bych se v naší situaci nebál nominace do výborů, komisí apod. Ale na to máme teda žalostně málo informací, abychom jim teď dokázali něco konkrétního slíbit.
Nevidím jinou možnost, než jim nabídnout, že budeme vybírat bez ohledu na politickou příslušnost a že o nich víme, že existují, a že jsme otevření dalším informacím. A požádat je, když zvažují, jestli stavět vlastní kandidátku, nebo ne, ať to berou jako argument, proč ne.
(edit: pokud je někdo, kdo sleduje komunální politiku víc, schopen se zaručit např. za paní Richtrovou nebo pana Matouška, nechť si to veme na triko. Pokud vás bude alespoň pár, můžeme o nějakých slibech teoreticky uvažovat.)

Osobní dojem, v porovnání s tím, jací exoti se i v normálnějších partajích pohybují, relativně dobrý, ale to je málo.

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Andrea.Protivinska
Příspěvky: 72
Registrován: 20 led 2018, 17:26
Profese: V domácnosti
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 344 poděkování
Dostal poděkování: 96 poděkování

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od Andrea.Protivinska »

Jako schůdnou vidím jen případnou povolební spolupráci. Souhlasím se Zuzkou. Tohle bychom si neobhájili.
Počet vykřičníků je přímo úměrný vyšinutosti autora. ☺
Uživatelský avatar
Pavel.Sramhauser
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 245
Registrován: 18 črc 2016, 08:26
Profese: Specialista ESF
Bydliště: Č. Budějovice
Dal poděkování: 169 poděkování
Dostal poděkování: 147 poděkování

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od Pavel.Sramhauser »

Hele za mě bych možná o širší spolupráci a společné kandidátce uvažoval, nicméně tak měsíc / dva zpátky. Teď je to tak, že nemáme čas.

Můj dojem ze včerejšího setkání (berte to prosím s rezervou, přišel jsem o 30 minut později) byl velice dobrý - hold opět předsudky z celostátního obrazu (nálepky, nálepky :(( ). Mluva rozumná a také netlačení-se do čelních pozic. Nabídka jejich know-how, koho oslovit a na koho si dát pozor atd. je pro nás určitě přínosná.
V současné době a časovému tlaku se přikláním spíše k povolební spolupráci - v případě, že budeme obsazovat komise atd. budeme chtít na místa odborníky, co mají co nejblíže k obsazovaný místům a zde jim můžeme nabídnout možnost přihlásit se do výběrového řízení na obsazení daného postu.
Uživatelský avatar
klivan
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 1228
Registrován: 29 zář 2017, 21:17
Profese: lékař
Bydliště: Litoměřice
Dal poděkování: 472 poděkování
Dostal poděkování: 770 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od klivan »

U Realistů jsem byl asi 2 měsíce a hodně rychle jsem utekl. Demokracie jim zas tak moc neříká, diskuse nulová, vše řízeno centrem z Prahy, sborem zakladatelů, netransparentní financování kampaně, peníze od zbrojařů. Hodně se tam mluvilo o zbraních, jejich 33 bodů programu hodně populismu ala Tomio, hodně katastrofických scénářů. Vymezování se vůči elitám, přitom sami organizačně katastrofa, takže stejně neschopní jako všichni, akorát hodně sebevědomí, holedbali se , že udělaj 20% v parlamentních volbách. Jsou proti EU, proti EURU, k Rusku hodně tolerantní, Zeman vyznamenal Robejška,
kanceláře maj u miliardáře Dospivy. Všechno účelovka podobně jako VV, chtěli napodobit AB, ale evidentně jejich typ voličů rozebral Tomio a AB. Doted se stydím, že jsem jim naletěl. Podivní lidé, včetně tajemníka M. O programu se nediskutovalo, taky to tak dopadlo. Na volební kampaň v Praze si přivezli dokonce nafukovací tank. Za kampaň utratili desítky možná stovky milionů,( Alfa Banka, šéf Petr Šmída - ruská banka, Dospiva, Passer atd.) s výsledkem 0,7%.
Možná na komunální úrovni tam budou normální lidi, kteří si naběhli jako já. Poznámka na okraj, bylo tam i pár odpadlíků od pirátů, taky problemoví lidi.

https://cs.wikipedia.org/.../Michal_Moroz
https://www.lidovky.cz/realiste-sidli-u ... _domov_jho
https://www.realiste.cz/program.pdf
https://www.realiste.cz/tiskova-zprava/ ... ernational
https://www.info.cz/cesko/seda-eminence ... -3232.html
https://www.lidovky.cz/realiste-sidli-u ... _domov_jho
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
Uživatelský avatar
Ivo.Vlasaty
Místní předsednictvo
Příspěvky: 2230
Registrován: 31 led 2012, 09:15
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 8747 poděkování
Dostal poděkování: 3660 poděkování

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od Ivo.Vlasaty »

Já teda za sebe shrnu, co jsem si vzal ze předvčerejší schůzky a diskusí o ní.

Pověst je to hlavní, co máme, čím oslovujeme širší veřejnost, a čemu chceme svou prací dostát. Nemůžeme si ji zkazit neuváženými kroky. Chceme růst a šířit svoje myšlenky, nechceme se uzavírat, ani sklouznout do defenzivy. To znamená, že občas musíme riskovat. Kontroverzi, správný krok za který budeme kritizováni, si můžeme dovolit - ale jen když víme, čeho tím dosáhneme a že to má smysl. Proto jsem se přikláněl ke spolupráci s Čistými Budějovicemi - i oni můžou růst a mohli jsme se na komunální úrovni doplňovat, něco se od nich naučit a něco z našeho fungování jim předat - i když někteří pochybovali, jestli nejsou příliš ambiciózní a můžeme jim věřit. I proto jsem oponoval předvolební koalici s TOP 09 - celostátně jsou ve slepé uličce, ze které musí najít cestu ven sami. Podmínky spolupráce z jejich strany by nám bránily v růstu. Překročit vlastními silami pět procent se jim přitom podařit může, když zaberou, a věřím, že taky podaří.

Ideologické rozdíly na celostátní úrovni překonat lze. Ostatně, i v Pirátské straně OFFTOPIC(jako i u Zelených) vždy byla konzervativní menšina nebo lidé s výstředními názory OFFTOPICa alespoň malá část elektorátu k Realistům blízko má. Ztěžuje to prezentaci strany a srozumitelnost navenek, ale možnost konfrontovat se s jinými názory je důležitá. Umět si je vyslechnout, argumentovat proti nim, být schopný rozšířit svůj názor o jiný pohled, spolupracovat na společných cílech, i když jsou jiné moje názory spíš menšinové. Toho všeho si cením. Chci se vyvarovat ideologicky čisté strany. Vždycky jsme byli strana střetávání názorů, dialogu, inovací. Strana, která zbytečně nerozděluje společnost na dvě části, nehloubí příkopy a hledá společné zájmy. Strana, která chce změnu, ale je konstruktivní. Obávám se zároveň, že s obrušováním hran, posunem do mainstreamu a pod mediální drobnohled a tlak, postupně ztratíme schopnost mobilizovat protestní voliče a narušovat korupční struktury ve státě.

Místo pro spolupráci je, když je oboustranný zájem. OFFTOPICA oproti nabídce od TOP 09, tady jsme v pozici, kdy my jsme v nesouměřitelné pozici rozhodnout, jak ta spoluprce má vypadat. Spolupráci s konkrétními lidmi, přinejmenším. Určitě bychom si tím vysloužili kritiku, část voličů by odešla jinam a celkově bychom si tak příliš nepolepšili - pokud vůbec. Pravděpodobně k současné radniční opozici, což z nadstranického pohledu není ta nejhorší možnost. Jak HOPB, tak TOP 09 se přitom zřejmě posouvají do progresivnějších pozic, takže si budeme víc konkurovat a přetahovat se o menší skupinu voličů. Což mi od nich přijde docela nešťastné, ale je to realita. Lze to tedy uchopit i jako - riskantní - příležitost se odlišit, dát najevo protestním voličům, že pořád má cenu nás volit. Zjevně tu máme personálně co do činění se schopnější a realističtější výjimkou v rámci té strany, silně nadprůměrný výsledek ve volbách tomu napovídá. (1,05 % v kraji, 1,77 % v Budějcích). Bohužel, spolupráce mezi stranami je překážka.

Značka "Realistů" je toxická podobě, jako ta TOP 09
OFFTOPIC(jen je nezná tolik lidí a nenapáchali reálné škody z vládních pozic). Petr Robejšek je nepochybně velmi inteligentní člověk OFFTOPIC(a rovněž Realisté jako strana přitahují z dané části spektra spíš - i když zdaleka ne vždy - ty umírněnější a intelektuálněji založené, což podle mě je důvod, proč mají tak nízký potenciál a převálcovala je SPD a ODS), ale snížil se ke věcem, ke kterým neměl. Spojenectví s oligarchou Dospivou (Penta) z pověsti Realistů už nikdo nesmyje. Výsledek, s jakým navzdory velké investici skončili, oproti deklarovaným 20 %, ani kampaň, která na sociálních sítích často útočila na první signální a na billboardech budila posměch, také ne.

Na schůzce nám bylo v podstatě řečeno, že kolem Realistů zůstává skupina lidí motivovaná pokračovat navzdory neúspěchu v zastupitelstvu i celostátních volbách v práci, v boji s praktikami, které je štvou tady, na komunální úrovni. Hledají způsob, a my jim tu možnost můžeme dát. OFFTOPIC(Jestli si jako strana odpracují druhou šanci od nuly, stejně jako Piráti, jak zaznělo, to na nás nezávisí.) Za sebe říkám, podívejme se, jako příležitost jim tedy jako jednotlivcům můžeme dát.

Na rovinu. Já se s paní Richtrovou seznámil teprve včera, ale už víckrát jsm slyšel, že o spolupráci s ní stojíme, že bychom si ji dovedli představit jako nominantku do finančního výboru, a takový úsudek jsem přijal za svůj. Tak to tedy nabídněme. Těžší rozhodnutí je, zda jí nabídnout místo na kandidátce. Pro někoho je to přijatelné, ale museli bychom se vyrovnat s tím, že bude označnována za politickou turistku (na druhou stranu může přesvědčit nemálo jiných voličů). A že ať ji na kandidátce dáme kamkoliv, do zastupitelstva ji zřejmě vykřížkují. Dohoda, že by se v takovém případě odstoupila, jak z její strany padlo, by pro mě byla podvod na voličích. Jsem ochotný zariskovat, ale jen v případě, že kvůli tomu neodřekne kandidaturu někdo jiný.

Pan Matoušek na mě na první dojem zapůsobil líp, než jsem čekal. Nicméně první dojem nestačí, zvlášť když z jiných stran na něj slyším příkrou kritiku. Neriskoval bych nabídnout mu místo na kandidátce (i kvůli už zmíněnému nařčení z přeběhlictví, které by určitě padlo), nemáme šanci ho včas dost dobře poznat. Na to, udělat si úsudek, můžeme mít čas do voleb.

Názory a vystupování pana Trdly trochu znám, na kandidátku je nepřijatelný. Co se angažmá třeba v kulturní komisi (jako druhý nominant za Piráty, když na to budeme mít dost dobrý výsledek), v tom bych dal na Sváťův názor.

Zbylým čtyřem bych umožnil se představit a zkusit projít primárkami. Pokud někdo přesvědčí většinu členů, že mu důvěru můžeme dát a někam na kandidátku ho umístit (což určitě nebude mít snadné, i když se bavíme o nevolitelných místech), a nebude kandidovat jako reprezentant strany Realisté, ale pouze lidí, kteří mu důvěřují OFFTOPICtzn. bez uvedení stranické příslušnosti na kanditáce, je mi jedno, jaká bude veřejná reakce. Dejme mu příležitost se zapojit.

Po domluvě vytvořím rychlou anketu, ano?

Ivo Vlasatý
České Budějovice
ivo.vlasaty@pirati.cz
792446700

Uživatelský avatar
Zbynek.Konvicka
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 147
Registrován: 13 říj 2016, 00:14
Profese: novinář
Dal poděkování: 478 poděkování
Dostal poděkování: 280 poděkování

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od Zbynek.Konvicka »

Je to samozřejmě na vás, ale osobně bych měl s touto velmi toxickou značkou páně Robejška velký problém. Je to na hony vzdálené pirátskému vidění světa, řekl bych, že máte co dělat se zakonzervovanými nacionalisty...přinejmenším
"Co tě nezabije, to tě posílí!"
Uživatelský avatar
Zbynek.Konvicka
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 147
Registrován: 13 říj 2016, 00:14
Profese: novinář
Dal poděkování: 478 poděkování
Dostal poděkování: 280 poděkování

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od Zbynek.Konvicka »

dívali jste se pozorně na jejich program Realistů..???

to si pošmáknete... nacionalisti jak se patří...

https://www.realiste.cz/program.pdf
"Co tě nezabije, to tě posílí!"
anonym53077
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 805
Registrován: 13 čer 2009, 20:51
Dal poděkování: 874 poděkování
Dostal poděkování: 279 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Piráti + Realisté ... ano, možná, ne?

Příspěvek od anonym53077 »

Ne.
Odpovědět

Zpět na „Českobudějovicko“