CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3070
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4841 poděkování
Dostal poděkování: 6417 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Jan.Hora »

Když v té nadstavbě máme prezentovat transparentní a korektně vedené účetnictví, tak soulad s legislativou musí řešit obě aplikace. Byť do nadstavby budou mít legislativní změny pravděpodobně spíš menší dopady.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Vojtech.Pikal

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Martin.Kucera »

Petr.Vileta píše: 28 čer 2018, 16:08
Vojtech.Pikal píše: 28 čer 2018, 10:30 (ad soulad s legislativou - nadstavba má řešit soulad s legislativou dle zákona o sdružování v politických stranách a s volebními zákony.)
Vojto, soulad s legislativou musí řešit podstavba, tedy Flexibee. Nebo opravdu bude 2klikátko z výkazů Flexibee vytvářet zcela nový výkaz pro nějaký státní orgán?
Flexibee jako účetní SW fakt nemusí nutně řešit extra vychytávky pro soulad se speciálním zákonem týkajícím se politických stran (tedy např. mechanismus schvalování darů nad 50 000). Poptávka po nich je příliš marginální (nanejvýš několik desítek subjektů) než aby se jejich implementace přímo do Flexibee vyplatila.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Vojtech.Pikal

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34600
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Petr.Vileta »

Ale ve Flexibee si můžeš nastavit filtr, že chceš vygenerovat výpis "Příjmy na analytickém účtu XYZ >= 50000 Kč. Netřeba na to žádnou nadstavbu. Založ si cloudové (podvojné) Flexibee zadarmo a zkus si to. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Martin.Kucera »

Šmárjá, nebavím se o filtrovaném výpisu příjmů (to ti vygeneroval kdejaký účetní program už i před 10 lety), ale o implementaci schvalovacího mechanismu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Vojtech.Pikal

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Jaromir.Beranek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 291
Registrován: 25 dub 2016, 17:37
Profese: ekonom, právník
Bydliště: Praha 6 - Bubeneč
Dal poděkování: 690 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Jaromir.Beranek »

Vážené pirátstvo,

dovolte mi ještě říct pár slov, než zazní Honzova závěrečná řeč, a požádat vás o vyslovení se PROTI návrhu na mimořádný přezkum. Pokusím se ještě jednou shrnout své argumenty a vysvětlit, proč si myslím, že řešení navrhované FO a podporované RP a RV představuje v této situaci nejlepší možnou variantu pro další postup a je plně v souladu s dlouhodobě prosazovanou snahou o větší profesionalizaci řízení a přechod z modelu “neziskovky” na model dlouhodobě stabilní a profesionální organizace.

Předně bych rád zopakoval, že jednám podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a jediným omezením jsou mi zkušenosti a disponibilní čas, který dokážu vedení FO věnovat. Integrované a profesionálně zpracované řešení prosazuji zejména s ohledem na selhání předchozích pokusů o dílčí řešení dnes nejbolestivější problematiky zpracování žádostí o proplacení a schvalování záměrů, kdy se neosvědčila ani spolupráce s externím dodavatelem - živnostníkem, ani s předchozím účetním, který se pokoušel o vývoj vlastními silami. Vyhlášené výběrové řízení však na loni definované požadavky v tomto ohledu přesně navázalo, protože už tehdy jsme hledali dodavatele, který pro nás zajistí jak vedení účetnictví a compliance, tak i nové uživatelské rozhraní, které by bylo snazší na ovládání a přispělo k úspoře času.

Považuji sám sebe za Piráta a pirátská programová východiska jsou mi proto vlastní, nebudu se však slepě řídit ideologií o nedotknutelnosti OSS tam, kde se rozhoduje o efektivním řízení a schopnostech dodržovat zákony při hrozbě vysokých sankcí. Ty mohou činit až desítky tisíc Kč za jedno pochybení a v případě vývoje vlastními silami neseme tuto odpovědnost pouze my. A takové chyby bohužel žádná pojistka "na blbost" nepokryje.

OSS jsme si v podmínkách výběrového řízení definovali jako věc navíc, za kterou budeme rádi, realita však ukázala, že v kombinaci s požadavkem na integrované řešení jde o nereálný požadavek. Rovněž nemohu dopustit, aby se z FO pod mým vedením dělala výkladní skříň geniálních pirátských řešení prosazovaných za každou cenu a aby FO sloužil jako pokusný králík v oblastech, kde si nemůžeme dovolit hledat neprošlapané cesty a dělat chyby. Jestliže si Andrej Babiš po ustavení současné sněmovny myslel, že 22 pirátských poslanců naprogramuje kompletní e-government, já jsem si to nemyslel, protože na to nemáme potřebné kompetence a zkušenosti. Proto si také nemyslím, že bychom se měli pouštět vlastními silami do vývoje řešení v oblasti, pro kterou si firmy všech velikostí běžně kupují dodavatelská řešení. Naopak jsem si jistý tím, že za takové směřování FO bych nechtěl nést odpovědnost.

Rád bych také připomněl, že v otevřeném výběrovém řízení zvítězila nabídka produktu DvojKlikové účetnictví, tedy nikoli nabídka společnosti P&N Holding na straně jedné a společnosti SPIEW na straně druhé. DvojKlikové účetnictví hodnoticí komise před druhou nabídkou upřednostnila na základě komplexní nabídky a schopnosti dodat produkt “na klíč”, kde bude zajištěna bezchybná funkčnost a vzájemná provázanost všech dílčích komponent.

Chápat to jinak by proto bylo velkým nedorozuměním a chybou. Tak jak tu v posledních dnech opakovaně zaznělo, že nikdo přece nechce vypovídat již podepsanou smlouvu o účetnictví, já bych byl tím prvním, kdo by byl nucen to z povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře učinit. Podobně jako kritici postupu prosazovaného ze strany FO namítají, že nadstavbu nad FlexiBee dokážeme buď vlastními silami, nebo při vyhlášení nové soutěže pouze na tuto část řešení zajistit levněji a lépe, já říkám, že pokud bychom obě smlouvy soutěžili samostatně (a věřím, že už jsem dostatečně vysvětlil, proč to není správně), dokázali bychom najít i lepšího účetního. Nepochybuji o tom, že každý zná model auta VW Golf, který se v sedmé generaci vyrábí už 44 let a ve své třídě je považován na trhu za “etalon”. Nic to však nemění na tom, že kdybyste zkoumali jednotlivé parametry a vlastnosti Golfu, rychle zjistíte, že v žádném jednotlivém z nich není nejlepší. Je to právě dobře zvládnutá a vyvážená kombinace mnoha zdánlivě protichůdných požadavků, čím Golf válcuje ostatní. A stejně vnímám i navrhované řešení.

V následujícím off-topic bloku najdete ještě další detaily, které na úrovni FO řešíme a které přímo ovlivnily nastavení výběrového řízení a způsob jeho vyhodnocení.

OFFTOPIC
Myslím, že v diskusi v uplynulých dnech již byla probrána většina požadovaných funkcionalit a součástí specifikace, rád bych však přesto ještě upozornil na jednu věc. Věřím, že je vám známo, jak v minulých letech probíhalo schvalování rozpočtu pro nadcházející období. Sestavil se návrh pracovního rozpočtu a pak se dlouhé týdny čekalo na dopočítání výsledků za uplynulé období. Ty se s vynaložením velkého úsilí nakonec ve více či méně správné podobě podařilo dodat, ale jednotlivá krajská sdružení dlouho žila v nejistotě, s jakými příjmy vlastně mohou počítat a co si za své prostředky mohou koupit. Dodnes zůstává v systému několik nevypořádaných restů z roku 2016 a starších, které už se zřejmě nikdy nepodaří uzavřít, protože vzhledem k plynutí času se ztratily původní informace či podklady a zcela zbytečně tak došlo k "zabetonování" několika nespravedlností. Rozpočet roku 2018 jsem proto navrhl schválit bez započtení výsledků uplynulého období, protože nám již nebylo překážkou omezené cash flow a věřili jsme, že výsledky dokážeme snadno dopočítat později. Ukázalo se však, že tento předpoklad byl chybný, protože ačkoli jsme měli podstatnou část podkladů zpracovanou před Velikonocemi, dodnes se nenašel čas na složitý a zdlouhavý zápis dat do systému. Toto všechno by měl nový systém pomoci elegantně vyřešit, protože namísto ručního zadávání dat pouze přiřadíme neidentifikované platby (v tomto ohledu jde skutečně o všemi vzývané klikátko a má to tak být!) a systém vše bez další potřeby manuálních zásahů automaticky uzavře. Pro někoho to může znít jako banalita nebo samozřejmost, pro FO to však bude také velký krok dopředu.

Podobných příkladů bych dokázal najít ještě více...


Myslím, že délka tohoto příspěvku už přesáhla rozumnou míru a raději ho proto uzavřu. Jak už to někdy bývá, navrhovatelé nepřesvědčili mne a já jsem naopak nepřesvědčil některé z vás. Obrázek si však musí udělat každý hlasující zvlášť, což může být složité. Přesto bych byl rád, aby se do rozhodování zapojila co nejširší skupina členů, protože jednáme o věci, která se ve větší či menší míře dotýká každého z nás.

Toto hlasování konečně považuji i za důležitý impuls pro zahájení diskuse o změně vnitřních předpisů. Opravné prostředky jsou důležitým nástrojem vnitrostranické demokracie, na jejich použití by ale měla panovat větší shoda, než je nyní. Jak se ukazuje i na tomto případu, stávající pravidla mohou být využívána pro prosazování zájmu či názoru malé skupiny aktivních členů proti tišší většině (často disponující omezenými informacemi), aniž by ona malá skupina nesla za své jednání odpovědnost. Jsem přesvědčený, že takové nastavení pravidel je nejen nedemokratické, ale i elementárně nespravedlivé a budu proto podporovat jejich změny.

Děkuji za pozornost a předávám slovo Honzovi.

Mirek
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jaromir.Beranek za příspěvek:
Zbynek.Janoska

Jaromír Beránek
předseda Výboru pro zahraniční vztahy a EU fondy ZHMP
tel: 720 761 616
Profil | FB | LinkedIn

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jaromir.Beranek píše: 28 čer 2018, 18:35 Toto hlasování konečně považuji i za důležitý impuls pro zahájení diskuse o změně vnitřních předpisů. Opravné prostředky jsou důležitým nástrojem vnitrostranické demokracie, na jejich použití by ale měla panovat větší shoda, než je nyní. Jak se ukazuje i na tomto případu, stávající pravidla mohou být využívána pro prosazování zájmu či názoru malé skupiny aktivních členů proti tišší většině (často disponující omezenými informacemi), aniž by ona malá skupina nesla za své jednání odpovědnost.
Podnět ke svolání jednání podpořilo 102 členů. Jestli to chceš označovat za "malou skupinu", tak se podívej, kolika hlasy byli například zvoleni v posledních doplňujících volbách členové RK nebo KK.
Tyhle tendence k omezování vnitrostranické demokracie mi přijdou podobné jako když některé strany navrhovaly nastavit parametry (počet podpisů) pro vyvolání obecného referenda tak, že by bylo v podstatě vyloučeno ho někdo skutečně vyvolat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 7):
Michaela.Nepejchalova, Stanislav.Stipl, Ivo.Vlasaty, Ondrej.Kotas, Dalibor.Zahora, Jan.Bednarik, Ivan.Mikolas

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Martin.Kucera »

Máme čtvrtek večer, dosud jsme se nedověděli, kolik lidí a s jakou kvalifikací by na tom předkládaném projektu pracovalo.
Ve sbírce listin taky ještě dnes odpoledne nic dalšího nebylo (aktuálně je bohužel nedostupná kvůli údržbě :( )
Aktuální (tj. novější než ze 16. 6., když se tu tvrdilo že se zapracovávají další věci) návrh smlouvy a specifikací taky nikde.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 4):
Stanislav.Stipl, Ondrej.Kotas, Dalibor.Zahora, Ivan.Mikolas

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3070
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4841 poděkování
Dostal poděkování: 6417 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Jan.Hora »

Dával jsem tu verzi z 25.6., mrkni pár příspěvků zpátky. Nicméně téma jsme probrali zevrubně, moje řeč je připravená - ale asi by bylo vhodnější, aby tvoje zazněla jako první, když jsi předkladatel? Přiznám se že nevím, jaká je zvyklost, v téhle roli jsem ještě nebyl ...

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Martin.Kucera »

Honza.Hora píše: 28 čer 2018, 21:43 Dával jsem tu verzi z 25.6., mrkni pár příspěvků zpátky.
Jenže se jmenuje úplně stejně jako ta co jsem linkoval já (a je označená 16. 6.), takže procházet obě verze větu po větě a hledat rozdíly, to bude super zábava, chci vidět kolik lidí to udělá. Doufám že tam fakt rozdíly jsou.
Nicméně téma jsme probrali zevrubně, moje řeč je připravená - ale asi by bylo vhodnější, aby tvoje zazněla jako první, když jsi předkladatel? Přiznám se že nevím, jaká je zvyklost, v téhle roli jsem ještě nebyl ...
Zvyklost AFAIK není, já tu svoji mám rozepsanou, protože jsem čekal ještě na ty slíbené informace o dodavateli, jichž jsme se stále nedočkali. (A například z toho představovacího dopisu, co sem dal Míra, se zdá, že 2Kúčetnictví je dílem jednoho vývojáře, takže tím by argument "firma to dokáže zajistit lépe než my vlastními silami" jaksi padl).

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34600
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 12/2018 Mimořádný přezkum - usnesení RP o smlouvě na dodávku SW

Příspěvek od Petr.Vileta »

Martin.Kucera píše: 28 čer 2018, 17:54 Šmárjá, nebavím se o filtrovaném výpisu příjmů (to ti vygeneroval kdejaký účetní program už i před 10 lety), ale o implementaci schvalovacího mechanismu.
Schvalovací mechanismus, jaký jako? Přímo v aplikaci Flexibee si dám přehled příjmů vyšších než 50000 Kč na konkrétním analytickém účtu. Pak se přes ikonku "Vazby" mohu podívat do bankovní knihy a ten dar vrátit plátci. Na analytický účet to musí zaúčtovat ta firma, co nám vede účetnictví. Ta, co s ní máme podepsanou smlouvu.

Hele já asi tuším o co se tu někdo snaží. Aby ta firma (říkejme jí jen účetní) zaúčtovala přijaté dary někam, vytáhla z toho všechno nad 50kKč, poslala to někomu do mobilu a on mohl jen zaškrtnout políčko "Vrátit dárci" a dole potvrdit tlačítkem "Odeslat". Moc pěkná představa, ale dávej pozor, jak to bude chybové. Ne že by to snad ta (kterákoliv) nadstavba dělala blbě, ono to bude blbě už ve Flexibee, protože lidi dělají chyby. No a práce s chybnými podklady nutně musí ty chyby kopírovat, nebo dokonce ještě zvětšit.

Představa: vydám hlasový povel, bezdrátově to přenesu do palubního počítače mého auta, tan to zpracuje, otočí volantem, zařadí rychlost a přidá plyn. Spousta příležitostí udělat chybu.

Praxe: otočím volantem ručně, zařadím rychlost, přidám plyn. Pokud jsem absolvoval autoškolu a nemám v sobě 20 piv nebo 3 gramy koksu, musí to dopadnout mnohem lépe.

Poučení: dělejme věci tak jednoduše, jak je to jen možné a nenechávejme za nás přemýšlet stroje. ;)
Jaromir.Beranek píše: 28 čer 2018, 18:35 Dodnes zůstává v systému několik nevypořádaných restů z roku 2016 a starších, které už se zřejmě nikdy nepodaří uzavřít, protože vzhledem k plynutí času se ztratily původní informace či podklady a zcela zbytečně tak došlo k "zabetonování" několika nespravedlností.
Proti tomu se ohrazuji. :x Veškeré podklady jsem tehdy předal a dodnes mám kopie. Jestli se něco ztratilo "v průběhu času", tak to rád pomohu znovu najít.
viewtopic.php?f=487&t=32524&p=442896

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“