Zajištění interní komunikační platformy

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Zamčeno

Podporuji projednání návrhu přiloženého usnesení

PRO
43
54%
PROTI
30
38%
zdržuji se
7
9%
 
Celkem hlasujících: 80 - Celkem hlasů: 80

Uživatelský avatar
Ondrej.Kotas
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 2570
Registrován: 29 srp 2011, 16:25
Profese: AI tester a automatizační specialista
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 4250 poděkování
Dostal poděkování: 3815 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Ondrej.Kotas »

Ahoj Piráti,

rozmohl se nám tady takový nešvar: Piráti často používají pro interní komunikaci netransparentní americkou sociální síť Facebook, která v minulosti již měla několik problémů s prodejem dat třetím stranám (i za účelem ovlivňování politické soutěže).
Dle mého názoru je užívání sociálních sítí ke komunikaci mezi členy v rozporu s ideologií strany. Už jen protože na Facebooku můžete nepohodlné lidi zablokovat, čímž ostatním znemožňujete plnit úkoly, jelikož se nikdy navzájem nemůžete číst.

Přesun z fóra a jiných oficiálních stranických platforem se reralizuje z důvodů pohodlnosti lidí a tzv. klidu na práci - tedy režimu, kdy případné chlívy nejsou vidět a mohou být probírány v kolektivu plácačů po ramenou.

Myslím si, že by strana měla poskytnout svým členům dostatečně kvalitní infrastrukturu pro komunikaci, která nebude vlastněná americkou či jinou korporací, nebude hrozit prodej našich dat do nepovolaných rukou a bude ztížena možnost blokovat nepohodlné spolustraníky (například pro názorové nebo osobní neshody).


Slibuji si od tohoto kroku posílení povědomí členů o činnosti vrcholných představitelů strany a snad i předejití rozhodnutím v rozporu s Pirátskou ideologií (jako například právě probíraná smlouva na účetní SW apod.)


návrh usnesení:
Celostátní fórum ukládá republikovému předsednictvu zajistit interní komunikační platformu v souladu s Pirátskou ideologií a zároveň ukladá republikovému předsednictvu přijmout takové opatření, aby interní komunikace volených a jmenovaných funkcionářů probíhala pouze na této platformě.

Netrol! Trolí samo. „Kasinem se herna nestává, kasinem se rodí!“

Obrázek

Má koryta: stranický inkvizitor, béčko ODS, liberální konzerva a jiné nálepky „spolustraníků“
e-mail: ondrej.kotas@pirati.cz | signal/tel: +420 608 828 650 | profil: http://wiki.pirati.cz/lide/Ondrej_Kotas

Uživatelský avatar
Martin.Rejman
Člen KS Liberecký kraj
Příspěvky: 558
Registrován: 29 říj 2013, 15:08
Profese: magician
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Dal poděkování: 384 poděkování
Dostal poděkování: 1163 poděkování

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Martin.Rejman »

Ahoj :-) Vnímám tuto potřebu stejně naléhavě, hlavní příčiny, proč se nejedná na fóru jsou z mého pohledu:
- linearita diskuse
- nemožnost rozumného reagování na příspěvky (často se musí na příspěvek reagovat rozdělením do několika částí ... to ale znesnadňuje další reakce)
- zahlcenost informacemi - nemožnost "využít" toho, že někdo už něco přečetl pomocí lepšího hodnocení diskuse

Na minulém CF, i na jednom nedávném Hackathonu jsem měl možnost "diskusní platformu" diskutovat s dalšími lidmi. Vznikl ideový návrh, který bychom mohli realizovat, a jsou i externí lidé, kteří by nám s tím mohli chtít pomoci (obdobný nástroj v současné době asi není k dispozici - na základě provedených rešerší).

Kdo se chce přidat k realizaci "nové diskusní platformy", pojďmě do toho :-) (Neboť novou diskusní platformu bude muset ve výsledku zajistit TO)
Uživatelský avatar
Petr.Daubner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 306
Registrován: 03 lis 2017, 22:08
Profese: učitel
Bydliště: Praha 9 - Vysočany
Dal poděkování: 993 poděkování
Dostal poděkování: 960 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Petr.Daubner »

Celostátní fórum ukládá republikovému předsednictvu zajistit interní komunikační platformu v souladu s Pirátskou ideologií a zároveň ukladá republikovému předsednictvu přijmout takové opatření, aby interní komunikace volených a jmenovaných funkcionářů probíhala pouze na této platformě.

Sorry, ale takhle formulované usnesení mi přijde špatné. Konkrétně jeho druhá věta. To jako že republikové předsednictvo bude pořád koukat na facebook a kontrolovat, jak tam kdo diskutuje? To je přes čáru. Souhlasím s tím, že členové by měli sami sebe víc hlídat, co dávají na facebook, ale nesouhlasím s tím, aby to někdo hlídal seshora. A jen tak mimochodem, kdo bude hlídat republikové předsednictvo? :-)
Aby mi bylo správně rozuměno: mně se také nelíbí, když si členové mezi sebou vyměňují názory na interní pirátské věci na veřejných facebookových skupinách, odkud to samozřejmě unikne ven. Je třeba ale hledat příčinu problému. A tou je struktura tohoto fóra, kde komunikuje mnohe složitěji než na facebooku, je to hrozně nepřehledné a neflexibilní. Souhlasím s 1. větou, že je potřeba zajistit interní komunikační platformu. Takovou, aby lidi Piráti komunikovali raději tady než na facebooku. Ale dokud taková platforma existovat nebude, budu lidé chodit na facebook, ať se to někomu líbí nebo ne. Takže rozhodně hlasuji PROTI usnesení.
A ještě doplním jednu poznámku: nelíbí se mi praxe, že o každé s prominutím prkotině někdo okamžitě napíše usnesení a ihned se o něm hlasuje, zvláště když o něm většina lidí ani neví. Já na tuhle diskusi narazil dnes ráno víceméně náhodou. Možná mě někdo opraví, neznám do detailu řády a nařízení, ale podle měl být spíše pravidlem postup, kdy se nějaká otázka široce diskutuje tady na fóru, a teprve pak se navrhne usnesení s tím, že o hlasování o usnesení jsou všichni členové strany okamžitě informováni. A ne abych se o nějakém hlasování málem ani nedozvěděl...
Naposledy upravil(a) Petr.Daubner dne 21 čer 2018, 13:37, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Daubner za příspěvky (celkem 5):
Robert.Magni, Vojtech.Pikal, Jan.Polak, anonym18401, Michal.Zachar
Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5574
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22581 poděkování
Dostal poděkování: 4559 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Robert.Magni »

Stačí vydat závazné doporučení členům,aby se u cukrouška vzájemně neblokovali a nevytvářeli členům uzavřené skupiny,víc stejně udělat nelze,nefungovalo by to.
Vytvoření nové komunikační platformy je něco jiného,facebook je virtuální realita.

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Karel.Nejedlik
Člen KS Praha
Příspěvky: 238
Registrován: 23 črc 2014, 16:36
Profese: Informatik
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2541 poděkování
Dostal poděkování: 578 poděkování

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Karel.Nejedlik »

A nešlo by to (v liberální straně) bez těch nařízení? Prostě najdete/vytvořte komunikační platformu, která je stejně dobrá nebo lepší než současném možnosti facebooku. Následně tam začnete organizovat svoje diskuze. Pokud to skutečně bude lepší, tak tam ty lidi přejdou. Nařízení nic nezmění - jen přidá nějakým lidem práci s kontrolou.
Dopravní zamyšlení: OFFTOPICIndividuální automobilová doprava - největší omyl lidstva?
O trolech: OFFTOPICObrázek
Uživatelský avatar
Vit.Fux
Příspěvky: 1319
Registrován: 24 led 2012, 16:41
Profese: Programátor
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 9886 poděkování
Dostal poděkování: 2538 poděkování

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Vit.Fux »

Já to vidím půl na půl: zakázat členům komunikovat na FB je samozřejmě nevymahatelná blbost, ale co se týče odkazů tam, tak by imho mohly (a asi měly) být zakázané jako nerelevatní odkazy. Například mi přijde nepřijatelné, aby hlasovaný text usnesení či jeho přílohy byly v google dokumentech (aspoň mám pocit, že jsem to viděl docela často) nebo takové věci jako "nebudu se k tomu vyjadřovat, reagoval jsem na to na FB" mi taky přijde jako extrémně nevhodné.
Osobně bych navrhoval dvě věci paralelně: 1) zakázat v jednacím řádu používání externích platforem (tzn. aby hlasování s odkazem na gdrive bylo nevalidní) a 2) udělat Good practice doporučení jako je Deminimum, kterým půjde lidi mlátit do hlavy i když nebude mít závaznost
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Fux za příspěvky (celkem 4):
Robert.Magni, Milan.Dadourek, Jan.Kochert, Dalibor.Zahora
Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2190
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 943 poděkování
Dostal poděkování: 7361 poděkování

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od David.Wagner »

Karel.Nejedlik píše: 21 čer 2018, 08:28 A nešlo by to (v liberální straně) bez těch nařízení? Prostě najdete/vytvořte komunikační platformu, která je stejně dobrá nebo lepší než současném možnosti facebooku. Následně tam začnete organizovat svoje diskuze. Pokud to skutečně bude lepší, tak tam ty lidi přejdou. Nařízení nic nezmění - jen přidá nějakým lidem práci s kontrolou.
My ale nemůžeme vytvořit systém který v klíčových kategoriích (uživatelsky přívětivý, stabilita a hlavně, hlavně penetrace do zbytku světa) pobije FB. Můžeme ofc vyprodukovat něco lepšího než je dneska forum, ale argumenty že jako uděláme aplikaci která pobije FB, to se mi zdá jako úplná iluze.

Plošné zákazy jsou zároveň taky blbě, ale věřím, že může existovat nějaká rozumná cesta skrze kombinaci doporučení, věcí co musí být mimo FB povinně a vylepšení stávajícího systému fora.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 6):
Robert.Magni, Vera.Marusiakova, Vojtech.Pikal, Milan.Dadourek, Radek.Cernohous, Pavel.Moravec

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Karel.Nejedlik
Člen KS Praha
Příspěvky: 238
Registrován: 23 črc 2014, 16:36
Profese: Informatik
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2541 poděkování
Dostal poděkování: 578 poděkování

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Karel.Nejedlik »

David.Wagner píše: 21 čer 2018, 08:51
Karel.Nejedlik píše: 21 čer 2018, 08:28 A nešlo by to (v liberální straně) bez těch nařízení? Prostě najdete/vytvořte komunikační platformu, která je stejně dobrá nebo lepší než současném možnosti facebooku. Následně tam začnete organizovat svoje diskuze. Pokud to skutečně bude lepší, tak tam ty lidi přejdou. Nařízení nic nezmění - jen přidá nějakým lidem práci s kontrolou.
My ale nemůžeme vytvořit systém který v klíčových kategoriích (uživatelsky přívětivý, stabilita a hlavně, hlavně penetrace do zbytku světa) pobije FB.
S tím souhlasím, že v těchto kategoriích FB neporazíme. Ale můžeme porazit v jiných kategoriích, například zabezpečení dat, absence reklamy atp. Pointa zůstává. Není potřeba zakazovat. Je potřeba najít/vytvořit lepší alternativu. Zákazem diskuzí na FB se diskuze na forum nevrátí, ale většinově spíš utichne.
Dopravní zamyšlení: OFFTOPICIndividuální automobilová doprava - největší omyl lidstva?
O trolech: OFFTOPICObrázek
Uživatelský avatar
Jiri.Hoskovec
Příspěvky: 644
Registrován: 15 bře 2017, 12:45
Profese: Úředník
Dal poděkování: 904 poděkování
Dostal poděkování: 1385 poděkování

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Jiri.Hoskovec »

OK, takže účetní systém nemáme, mít nebudeme a nechceme, dobrovolníci budou místo rozdávání novin a pořádání akcí dál trávit hodiny skřípáním zubů nad wiki, účetní zprávy z kampaní a stranické audity zas budeme dělat s Mírou Beránkem na koleni a po večerech a za násobně vyšší peníze shánět ad hoc účetní na opravy, za placení lidí na zpracovávání žádostí a hospodaření utratíme jen v MO tolik, že by se z toho zaplatil pomalu ještě jeden reportér do krajů, ale NE!

My to vyřešíme tak, že uděláme nový, pirátský Facebook a zakážeme ten starý :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Hoskovec za příspěvky (celkem 4):
Vera.Marusiakova, Vojtech.Pikal, Jan.Polak, Pavel.Tauer
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18667
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33856 poděkování

Re: Zajištění interní komunikační platformy

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jiri.Hoskovec píše: 21 čer 2018, 09:51 takže účetní systém nemáme, mít nebudeme a nechceme,
Účetní systém je věc externího dodavatele účetních služeb, jenž je již smluvně zajištěn.
Jiri.Hoskovec píše: 21 čer 2018, 09:51 dobrovolníci budou místo rozdávání novin a pořádání akcí dál trávit hodiny skřípáním zubů nad wiki,
Není pravda, na tohle už má Martin Rejman téměř dokončené řešení.
Jiri.Hoskovec píše: 21 čer 2018, 09:51 My to vyřešíme tak, že uděláme nový, pirátský Facebook a zakážeme ten starý :)
Jak už tu zaznělo, zakázat FB samozřejmě nelze.
Ale vše, co má být nějak relevantní pro oficiální stranickou činnost (zejména pak jednání stranických orgánů na všech úrovních) patří na stranické systémy. Viz viewtopic.php?p=567725#p567725
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 6):
Robert.Magni, Michaela.Nepejchalova, Milan.Dadourek, Pavel.Moravec, Frantisek.Navrkal, Dalibor.Zahora

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“