Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.

Má zůstat povinná výplata části dávek v hmotné nouzi v poukázkách?

Ano, ať je dál vyplácena část dávek v hmotné nouzi v poukázkách povinně
7
9%
Ano, ať je dál vyplácena část dávek v hmotné nouzi v poukázkách povinně, ale ať jsou možné výjimky pomocí sousloví “případy hodné zvláštního zřetele”
7
9%
Ne, ať je část dávek v poukázkách vyplácena pouze po individuálním odůvodnění (např. při podezření z gamblerství)
62
82%
 
Celkem hlasujících: 73 - Celkem hlasů: 76

Uživatelský avatar
Olga.Richterova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 746
Registrován: 12 čer 2009, 20:40
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Bydliště: Vršovice, Praha 10
Dal poděkování: 716 poděkování
Dostal poděkování: 2044 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Olga.Richterova »

Dávky pro ty nejchudší (v hmotné nouzi) jsou nově od začátku tohoto roku vyplácené zčásti formou poukázek. Povinně. Nejčastěji tak, že dostanete cca 2000,- Kč na ruku a 1200,- v “alternativní měně”. Rozhodně jsem pro úpravu rozsahu příjemců navrženou v tomto tisku: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=8&CT=99&CT1=0. Otázka, kterou zde kladu, nicméně zní v zásadě takto: "Mají poukázky zůstat ve stávající povinné podobě pro všechny chudé lidi, nebo jít jen adresně lidem, u nichž je důvodné podezření z toho, že peníze např. rovnou naházejí do automatů?"

Proč ano:
● slouží k nákupu potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb a oděvů, a nelze za ně nakoupit cigarety či alkohol, ani vyplácené peníze používat na hrací automaty. Tím vzniká lepší pocit společnosti, že se “něco dělá se zneužíváním” a toto opatření má velkou podporu.

● Mohou se tím chránit zájmy například děti z rodin, kde se vyskytuje alkoholismus či gamblerství, a v neposlední řadě i zájmy daňových poplatníků, z nichž většina nesouhlasí s finančním podporováním dlouhodobě nepracujících.

● Úřady práce nečelí stížnostem na vyplácení části dávek v poukázkách jako dříve, když to bylo možné po individuálním odůvodnění.


Proč ne:
● Kvete černý trh. Poukázky se vymění za peníze, ale za méně peněz, takže příjemci dávek opět strádají a vydělávají na nich tzv. obchodníci s chudobou.

● Obchody, kde lze stravenky uplatnit, jsou mnohdy vzdálené od bydliště příjemce, takže vznikají zvýšené náklady na dopravu. Často jde o obchody dražší: poukázky neberou všude, protože z nich odvádějí marži 7-12% vydavatelům poukázek (Le Chéque Déjeuner, Ederend, a Sodexo Pass).

● Příjemce ztrácí část hodnoty poukázky, pokud nevyčerpá při nákupu celou její hodnotu. Kombinaci poukázek s velmi nízkou hodnotou si většinou nemůže zvolit z organizačních důvodů na ÚP (mají nějak nabalíčkováno).

● Nejsou jasná pravidla pro to, co lze a nelze za poukázky koupit. Poukázky mnohdy nelze uplatnit na nákup léků nebo například dětských plen. Poukázky jsou sice určeny i na lékárenské zboží, ale podle MPSV má každý lék na předpis alternativu bez doplatku, takže samotné doplatky na léky poukázkami platit nelze.

● Uplatnění poukázek, které jsou určeny pouze pro příjemce dávek hmotné nouze, je pro příjemce silně stigmatizující a nejsou výjimečné případy, kdy byli příjemci v obchodě vystaveni ponížení.

● Využívání poukázek nevede k rozvoji finanční gramotnosti a schopnosti hospodařit, stravenky jsou naopak pro příjemce matoucí.

Možnosti řešení:

1) explicitně vyjmout skupiny lidí, u nichž poukázky nedávají smysl, neboť nemohou pracovat. Patří mezi ně zejména:

lidé v sociálních ústavech (různých typů)
lidé ve zdravotnických zařízeních (pobytových)
lidé s omezenou svéprávností (vč. těch, jimž byl ustanoven opatrovník)
invalidé od uznaného třetího stupně výše
lidé, kteří pobírají příspěvek na péči (tzn. potřebují domácí péči, nejsou nesvéprávní, ale sami si nakoupit nedojdou…)
senioři starší 68 let

(Pokud máte další příklady skupin lidí, kterým dávky vyplácené formou poukázek ztěžují běžné fungování, sem s nimi. Ale nejde prosím obecně o “rodiny s dětmi”.)

2) druhá možnost je dát do novely “případy hodné zvláštního zřetele”, tedy MOŽNOST VÝJIMKY z povinných poukázek (nyní takováto možnost výjimky není). Beru argument, že to je “bič na úředníky”, aby si dvakrát rozmysleli, komu poukázky přidělí. Ale váhám, jestli opravdu dokážeme postihnout všechny zásadní životní situace, klíčová kritéria a skupiny příjemců výčtem (viz výše bod 1 NEOBSAHUJE právě lidI z menších obcí, kde je těžké najít obchod, který poukázky bere, nebo není předražený).

3) povinnost vyplácet část dávek v poukázkách zrušit úplně - a umožnit v individuálních odůvodněných případech.

Je to složité, ale hodně jde o světonázor, o to, jakou míru kontroly chceme a jaké transakční/administrativní náklady považujeme za přijatelné.
Velká diskuze proběhla u mě na zdi: https://www.facebook.com/olga.richterov ... 1461147386

Velká diskuze v PSP je k přečtení ve stenozáznamu či k poslechu v audiu. http://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot ... 139.htm#r1

Závěrem ještě odkaz na rámcovou smlouvu s poskytovatelem poukázek: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/5579983 - je vždy vysoutěžen jeden poskytovatel na kraj.

A odpovědi na otázky, které jsem měla ohledně praktického fungování systému poukázek – zejména:

1) jaký podíl dávek je vyplácen poukázkami (z celkového rozmezí 35-65 % vím, že se to blíží oněm 35 %, ale žádám o přesné číslo) a co to znamená v nominální hodnotě (tedy jaký objem financí je vyplácen tímto alternativním systémem cenin).
Průměrná vyplácená výše PnŽ v poukázkách je asi 1.430 Kč. Průměrná vyplácená výše celé dávky PnŽ je asi 3.590 Kč. Průměrně je příjemcům dávek PnŽ vypláceno v poukázkách 39,8 %.
  • Poukázky jsou v nominálních hodnotách 20, 25, 30, 50, 100, 200 a 500 Kč. Nejčastěji používanou poukázkou je poukázka v nominální hodnotě 50 Kč. Na základě dohody a individuálních potřeb klienta a s ním společně posuzovaných osob je možné vyplácet dávky v nižší nominální hodnotě i ve vyšší nominální hodnotě.
    V měsíci dubnu 2018 bylo vyplaceno 69.015 dávek PnŽ v poukázkách v objemu 98.550.510 Kč (zdroj OKstat).
2) kolik provozoven nyní reálně poukázky odebírá a kolik je odebíralo v minulých letech?
  • K 31. 3. 2018 14.650 provozoven akceptovalo poukázky. Počet provozoven, které poukázky přijímají, se neustále zvyšuje. Přesný počet provozoven bude znám na začátku července 2018. Údaj 11.188 provozoven byl platný k 31. 12. 2017.
3) zajímají mě také informace k fungování ve vztahu ke konkrétním provozovnám: jakou marži si mohou výdejci poukázek účtovat a jaké máte informace ohledně konkrétních čísel (na VSP zaznělo, že ta marže na poukázkách, kterou hradí obchodníci, je 7-12 % – víte, v jakém podílu případů jde o těch 7-8 % a naopak 10-12 %?)
  • ÚP ČR nevstupuje do smluvních vztahů mezi dodavatelem poukázek a provozovatelem obchodu. Provize je stanovena na základě dohody mezi provozovatelem obchodu a dodavatelem poukázek. Nelze ji určit paušálně.
4) mohou si klienti ÚP sami říci, jakou hodnotu poukázek potřebují – tedy např. pouze 30 a 50 Kč – anebo dostanou předem připravený balíček poukázek různých hodnot? Nebo je tato praxe odvislá od situace na různých pracovištích ÚP?
  • Nominální hodnoty poukázek jsou klientovi vypláceny na základě možností konkrétního kontaktního pracoviště ÚP ČR a na základě potřeb klienta. Obecně byli zaměstnanci poučeni, aby jednotlivcům vypláceli dávku v nižších nominálních hodnotách poukázek, rodinám pak v nižších i vyšších nominálních hodnotách. Jak je uvedeno výše, nominální hodnoty poukázek, které vyplácí ÚP ČR, jsou 20, 25, 30, 50, 100, 200 a 500 Kč.

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Nějak mi uniká, proč v anketě není možnost 3) zrušit poukázky úplně?
Pro to bych hlasoval.

Pokud je někdo třeba gambler, má se s ním pracovat jinak než na něj používat plošné represivní metody ve stylu Drábka. Protože ve větší míře je to přesně obráceně, když nebudou lidi chudí a v hromadě neřešitelných problémů, nebudou gambleřit etc. Tyhle tendence biče na chudé jsou jednak zvrácené a hlavně neefektivní. Tedy pokud není cílem ty lidi trvale držet v chudobě, na to efektivní jsou.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 8):
Jan.Prokop, Marek.Necada, Robert.Magni, anonym18401, Lydie.Bartosova, Daniela.Bila, Jaroslav.Nemec, Michaela.Nepejchalova

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Příspěvky: 2455
Registrován: 22 dub 2009, 08:49
Profese: ITak
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 2008 poděkování
Dostal poděkování: 3230 poděkování

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Jan.Prokop »

Ještě bych přidal volbu do ankety zrušit poukázky úplně, gambler si najde stejně cestu, roste zbytečná byrokracie a krmí se tím další přísavky jako vydavatelé poukázek
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Robert.Magni, Michaela.Nepejchalova
Idaho
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 448
Registrován: 06 lis 2012, 15:02
Profese: právník
Dal poděkování: 64 poděkování
Dostal poděkování: 723 poděkování

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Idaho »

Dalibor.Zahora:
Kdyby to bylo jen o gamblerství. To jsou nákupy cigaret, alkoholu, různých nesmyslných potravin (chipsy, tyčinky, bombóny...) a následný nedostatek peněz na jídlo či jiné základní potřeby. Samozřejmě je to o tom vychovávat, ale bez nějaké elektronické kontroly typu dávky jen přes kartu to nelze ukontrolovat. Primární problém problémových lidí je také "moc" peněz naráz. Rozumné by bylo jak dávky, tak i nízké příjmy ze mzdy vyplácet na několikrát v měsíci, je pak menší riziko euforického utracení všeho. Je to taková filozofická otázka, proč na člověka, který stát obral o 10 tis. Kč na dani můžeme jít velmi tvrdě a na člověka, co mrhá dávkami se musí velmi, velmi opatrně, přestože druhé je fakticky vždy úmyslné, první často nikoli.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Idaho za příspěvek:
Robert.Magni
Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5559
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22542 poděkování
Dostal poděkování: 4546 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Robert.Magni »

Dávky pouze v penězích,ale týdně. Méně byrokracie,ale pružnější rozhodování.Vyhnat sociálky za lidma místo honění lidí na úřad. Vzor Anglie.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Magni za příspěvek:
Zbynek.Janoska

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Tomas.Pastircak
Administrativní odbor
Příspěvky: 1544
Registrován: 02 lis 2017, 07:09
Profese: Informatik, student práv
Dal poděkování: 483 poděkování
Dostal poděkování: 3151 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Tomas.Pastircak »

Taky bych přidal možnost zrušit úplně.

Kdo si za to ty cigarety a alkohol chce koupit, tak si je za to stejně koupí, jenom na tom vydělá překupník a "firma na poukázky"...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Pastircak za příspěvky (celkem 4):
Robert.Magni, Dalibor.Zahora, David.Wagner, Michaela.Nepejchalova
anonym2064
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 7040
Registrován: 07 dub 2012, 21:03
Dal poděkování: 9165 poděkování
Dostal poděkování: 9447 poděkování

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od anonym2064 »

Poukázky imho vznikly jako užitečná pomoc pro firmy, které neměly kapacity na zajištění stravování zaměstnanců. U toho by mělo zůstat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym2064 za příspěvky (celkem 5):
Robert.Magni, Marek.Necada, anonym18401, Dalibor.Zahora, Michaela.Nepejchalova
Uživatelský avatar
Olga.Richterova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 746
Registrován: 12 čer 2009, 20:40
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Bydliště: Vršovice, Praha 10
Dal poděkování: 716 poděkování
Dostal poděkování: 2044 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Olga.Richterova »

Registruju hlasy pro zrušení poukázek úplně. Nebudu ale měnit anketu - tahle varianta je určitě zcela neprůchozí:-).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Olga.Richterova za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Daniela.Bila

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Buďte realističtí, žádejte nemožné! :)

Vono, kdysi bylo taky neprůchozí třeba zrušení otroctví, proti tomu jsou poukázky prkotina.

A my neposlanci naštěstí nejsme svázani parlamentní realitou, takže jejich zrušení chtít zcela legitimně můžeme. A nějak nechápu, proč to nemohou deklarovat i poslanci. Pochopitelně s vědomím, že za současně aritmetiky to neprojde, a projde jen něco, ale proč předem přistupovat na něco s čím nelze souhlasit?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 4):
Marek.Necada, Robert.Magni, Jan.Prokop, Michaela.Nepejchalova

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Lydie.Bartosova
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 556
Registrován: 29 led 2012, 01:43
Profese: vychovatelka
Bydliště: Praha 2
Dal poděkování: 940 poděkování
Dostal poděkování: 1388 poděkování

Re: Povinná výplata části dávek v hm. nouzi v poukázkách?

Příspěvek od Lydie.Bartosova »

Mi připadá nemocná vůbec ta úvaha celkem. Stravenky jsou prokazatelně dobrý tak k dobrýmu pocitu dobrýho člověka, jak to těm, co nechtěj makat, nandal. Máme evidenci, že stravenky zachraňujou rodiny od alkoholismu a hráčství? To by musely bejt magický a to by zas dobrej člověk řval. Taky by bylo zajímavý vědět, kolik tahle poukázková sranda stojí, nebo jak by úřad zjišťoval komu jo, komu ne. Hlasuju za d). (Všímáte si , jak se po chudých chtěj ctnosti, který většinová spol. nemá? Docela by to vyřešily tetovačky na čelo, bereš dávky, seš v exekuci, nedostaneš cigára, pivo, kolu, ani sušenky, cukr do kafe? kafe přece nemůžeš, to je nezdravý, prostě budou no class sekce v Bille, kde budou vyskládaný věci, co můžeš a hotovka, dá se to rozšířit na zony podle příjmový skupiny, což mi připomíná, že v mojí příjmovce bych už neměla spotřebovávat proud a vzduch v kanclu a jít na zdravotní procházku, cígo až budou bonusy)
Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“