Možné sankce proti USA

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym EZO

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Evropská unie, zahraničí, obrana. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Zbynek.Janoska
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 1036
Registrován: 28 úno 2018, 10:54
Profese: programátor
Bydliště: Vracov [HO]
Dal poděkování: 2798 poděkování
Dostal poděkování: 1488 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Marek.Necada píše: 11 kvě 2018, 13:28
zbynek_janoska píše: 11 kvě 2018, 12:45USA nás podporují už od vzniku Československa,
Koho konkrétně „nás“?
Československo. W. Wilson požadoval samostatnost rakousko-uherských národů a právě jemu Masaryk poslal prohlášení nezávislosti.
Marek.Necada píše: 11 kvě 2018, 13:28
zbynek_janoska píše: 11 kvě 2018, 12:45měly zásadní podíl na porážce nacismu,
k čemuž došlo někdy před 73 roky. Trochu mi to připomíná glorifikaci Великой отечественной v dnešním Rusku, protože současný režim neumí lidem nabídnout nic kromě minulosti...
Nic to nemění na tom, že USA se celé 20. století angažovaly v Evropě a podporovaly snahy o samostatnost malých národů, obranu demokracie a rozšíření vlády práva a svobodného trhu. Ještě za Clintona byla střední a východní Evropa jednou z klíčových oblastí zahraniční politiky USA, čili to není jeden heroický čin - poražení Hitlera - ale dlouhodobé angažmá.
Marek.Necada píše: 11 kvě 2018, 13:28
zbynek_janoska píše: 11 kvě 2018, 12:45Jejich vojenská přítomnost v Pobaltí je nejlepší zárukou nezávislosti pro tyto země, protože malé země mohou být nezávislé, jenom pokud jim to velké země umožní (...) Kromě toho není Evropa obranyschopná (vojensky nejvyspělejší země je Velká Británie a ta odchází).
Což je důvod vytvářet obranyschopnost Evropy, nikoliv závislost na USA.
Ok, ale to nebude tento rok, ani za pět let. Německo naopak své výdaje na obranu snižuje (relativně k celému rozpočtu) a kde se ta obranyschopnost vezme? Bez Británie, bez Německa? Do té doby, než bude Evropa schopná se ubránit, je nejlepší obranou spojenectví s USA. A ostatně američtí vojáci jsou v Pobaltí na žádost těch zemí. Dokonce se jejich počty v posledních letech zvyšují, opět na žádost těch zemí.
Marek.Necada píše: 11 kvě 2018, 13:28
zbynek_janoska píše: 11 kvě 2018, 12:45 - a přes všechny výhrady USA prosazují svůj vliv (v Evropě) diametrálně jinak než Rusko nebo Čína.
Ano, Čína v Evropě neuplatňuje přístup divide et impera.
Jak se tímto způsobem chovají USA? naposledy možná při rozdělení Německa, ale jak jsi napsal...
k čemuž došlo někdy před 73 roky
Marek.Necada píše: 11 kvě 2018, 13:28 Zaprvé nevím, jak definuješ demokratický stát, ale jakékoliv nastavení „laťky demokratičnosti“, aby bylo Izrael lze klasifikovat jako demokratický a zároveň Libanon jako nedemokratický stát, bude zavánět účelovostí. Zadruhé nevím, jaký vztah to má mít k našemu postoji k USA. USA stejně tak podporují a podporovaly autokratické, mnohdy dost krvavé režimy (Suharto, Pol Pot, Saúdi, ...)..
https://infographics.economist.com/2018/DemocracyIndex/
- USA: 7.98
- ČR: 7.62
- Izrael: 7.79
- Libanon: 4.72

(z 10 možných, pod 6 už není považováno za demokratický režim)

A autokratické režimy podporovaly v posledních 50 letech i Velká Británie, Francie, Itálie, Španělsko a když mluvíme o Saúdské Arábii, tak i ČR. Pokud budeš vyžadovat absolutní morální čistotu zahraničních partnerů, nebude se nikdo bavit kvůli vyhnání Němců ani s námi.
Zbynek.Janoska
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 1036
Registrován: 28 úno 2018, 10:54
Profese: programátor
Bydliště: Vracov [HO]
Dal poděkování: 2798 poděkování
Dostal poděkování: 1488 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Jan.Prokop píše: 11 kvě 2018, 13:34
Sankce bez toho, aby nějak postihly sankcionovaného je neúčinná, sankce jsou pro to, aby sankcionovaný byl dohnaný k nějakému ústupku, pro to jsou sankce proti Rusku pro smích, jestli si někdo myslí, že Krym pustí, tak je hodně naivní, klidně by se mohli zrušit a nic se nestane.
Nemáš pravdu - kvůli sankcím a hospodářské recesi Rusko poprvé za 20 let snížilo výdaje na armádu - 0 20 %. Ne že by je to přimělo opustit Krym, ale efekt to má,
Uživatelský avatar
Ales.Sura
Člen KS Praha
Příspěvky: 2112
Registrován: 05 kvě 2009, 12:04
Profese: aplikační inženýr, vývoj IC
Bydliště: Praha 7, Bubeneč
Dal poděkování: 1963 poděkování
Dostal poděkování: 3119 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Ales.Sura »

Možná překvapím, ale osobně jsem proti sankcím jakéhokoliv druhu. Byl jsem (a stále jsem) proti sankcím vůči Rusku a jsem také proti sankcím proti USA (a upřímně vůči komukoliv jinému).
Sankce totiž vždy jen prohlubují příkopy. Díky nim trpí i umírají řadoví občané. Slovy Einsteina: "Míru nemůže být dosaženo násilím, ale pouze porozuměním."
Tuším, že chápu Alešovu motivaci k založení této diskuze (tj. nastavení zrcadla současné sankční politice). Nicméně bych byl raději, aby se zrušily (nejen) ruské sankce. Tím by se povolilo napětí a otevřely se dveře diplomacii.
Pokud nicméně země upravuje obchodní vztahy (zavádění cel, apod.), tak bych postupoval recipročně. To ovšem řadím do skupiny obchodních vztahů, nikoliv do skupiny sankcí.
P.S. Také bych se přimlouval za anketu (ideálně členskou). ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Sura za příspěvky (celkem 4):
Robert.Magni, Josef.Kadlecek, anonym2064, Hurvajz.jr
"Prosíme ty, kteří tvrdí, že něco nejde, aby nezdržovali ty, kteří už to dělají!"
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2135
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1776 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Jan.Prokop píše: 11 kvě 2018, 09:27 ...Náš typický volič je prozápadní pro evropský, liberálně smýšlející mladý člověk z většího města...
No a nosí tohle tričko https://ftipnytricko.cz/cs/tricko-s-pot ... army-tour2
Hádej koho je ten e-shop...OFFTOPICmemberlist.php?mode=viewprofile&u=1120
.....................................
Osobně se už delší dobu zamýšlím, zda momentální politika daného státu náhodou nemá přímou souvislost s počtem psychopatů v governmentu, armádě, zbrojařské a farmaceutické lobby. A tak jeho agresivita se občas proměňuje, jako na houpačce. Teď mám pocit, že U.S.A. na tomto pomyslném žebříčku vedou, ale že by druhý extrém, Rusko na tom bylo nějak o moc líp, to taky ne OFFTOPICbodejť ne, když se s demokracií teprv z povzdálí očuchávaj. To i ten Kim z KLDR začíná měknout (teda snad, pokud za tím není nějaká mnohonásobná sviňárna a my mu skáčem na špek).
....................
Fakt je, že nějaké mírné naznačení směrem k U.S.A. by to chtělo, ale sankce by pro ČR byly asi kapánek povyskočení, kterého bychom mohli hořce litovat, navíc už vidím toho IMHO nemocného člověka na Hradě, jak by se toho chytil jak hovínko košilky... A Rusové jakbysmet. Jestli Trump ty výjimky zruší a napaří cla na EU zboží, pak bych to začal řešit. Teď bychom zvedli mandle spoluobčanům typu Saša Vondra, Michael Žantovský apod., a že jich není málo - a mezi nimi by se určitě našlo nemálo našich voličů upl.parl.voleb a nadcházejících komunálních/senátních. Počkejme jak se situace vyvine, nic se nejí horké, hned po uvaření.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Kadlecek za příspěvek:
Robert.Magni
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Ales.Jakl »

Pokud nicméně země upravuje obchodní vztahy (zavádění cel, apod.), tak bych postupoval recipročně. To ovšem řadím do skupiny obchodních vztahů, nikoliv do skupiny sankcí.
P.S. Také bych se přimlouval za anketu (ideálně členskou). ;)

Fakt je, že cla na EU ocel a hliník už zavedena byla, jen byla na krátký čas pozastavena. Sankce na EU firmy obchodující s Íránem už jsou taky na cestě - během 90-180 dní. Nelze strkat hlavu do písku a omílat fráze o volném obchodu. Jednostranné kroky Trumpa znamenají, že USA volný obchod už nechtějí, ačkoliv ho desítky let vnucovali silou celému světu...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 5):
Robert.Magni, Marek.Necada, Ales.Sura, Vit.Fux, Vaclav.Subrt

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Matej.Sandor
Člen KS Praha
Příspěvky: 597
Registrován: 12 dub 2018, 10:46
Profese: manažer, právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 989 poděkování
Dostal poděkování: 1101 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Matej.Sandor »

Jakékoliv jednostranné zavedení sankcí formou cel nebo jiných obchodních omezení ze strany ČR jakožto člena EU není v podstatě možné. Otázky celní unie jako i společná obchodní politika patří do výlučné pravomoci EU (viz čl. 3 Smlouvy o fungování EU) a rozhodovat o tom budou tedy orgány EU nikoliv český parlament.

Asi by nebylo úplné správné, aby si každý člen EU, která zároveň funguje i jako celní unie, mohl rozhodovat o tom, vůči komu a jaké cla či sankce zavede. To by se pak už nejednalo o celní unii. ČR tak má možnost tuto otázku řešit primárné pouze prostřednictvím svým zástupců v EU.

Zároveň se domnívám, že by nebylo rozumné zavádět sankce jenom kvůli tomu, že náš nejbližší partner ve světové politice mimo Evropu, se kterým sdílíme množství společných hodnot, má na některé oblasti jiný názor. Zejména pokud lze očekávat, že to bude trvat pouze do konce stávající US administrativy. Naopak, to co mi dává smysl, je možnost zavedení recipročních cel ze strany EU vůči USA, pokud bude USA uplatňovat cla vůči EU dle původního záměru.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Matej.Sandor za příspěvky (celkem 2):
Jan.Prokop, Jiri.Koudelka
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Ales.Jakl »

Souhlasím s tím, že sankce zavede EU, které jsme členem. Nesouhlasím s tím, že na podobu sankcí nebudeme mít žádný vliv a nemá smysl se k tomu vyjadřovat.
Jde mi o to, vymyslet taková opatření, bychom se mohli zbavit různých nepříjemných amerických monopolů např. v oblasti internetu, softwaru a audiovizuální produkce a nebo z nich vyrazit nějaké nové příjmy pro EU. V zemědělství se jedná např. o dovoz levné, dotované GMO sóji, který stěžuje pěstování melioračních luskovin u nás místo řepky...
Zároveň se domnívám, že by nebylo rozumné zavádět sankce jenom kvůli tomu, že náš nejbližší partner ve světové politice mimo Evropu, se kterým sdílíme množství společných hodnot, má na některé oblasti jiný názor. Zejména pokud lze očekávat, že to bude trvat pouze do konce stávající US administrativy.
Rozbíjení mezinárodních dohod a zavádění sankcí a cel proti EU firmám nelze eufemisticky nazývat "jiným názorem". Je třeba racionálně vyhodnotit, co lze ještě hodnotit jako přechodnou neshodu a co jako zásadní rozpor v cílech politiky a prostředcích k jejich dosažení a co je otevřeně nepřátelský akt....

Nechápu, že je pro řadu lidí nepředstavitelné, že EU (507 mil.obyv) může tvrdým společným postupem korigovat extrémní tendence (militarismus, vyzbrojování islamistů, nerespektování suverenity států) v zahraniční politice USA (326 mil. obyv).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 2):
Marek.Necada, Vaclav.Subrt

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Matej.Sandor
Člen KS Praha
Příspěvky: 597
Registrován: 12 dub 2018, 10:46
Profese: manažer, právník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 989 poděkování
Dostal poděkování: 1101 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Matej.Sandor »

Jasně, nemám nic proti aktivní zahraniční politice EU, naopak podpořuji ji. Jenom říkám, že IMHO sankce by EU vůči spojeneckým krajinách měla zavádět primárně jenom jako reciproční opatření, nikoliv jako ta strana, která by je zaváděla jako první (s recipročními sankcemi v zásadě souhlasím). Jinak se ale na otázky mezinárodní politiky, se kterými jako EU nesouhlasíme dá reagovat i jinak než jen sankcemi.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Matej.Sandor za příspěvky (celkem 2):
Zbynek.Janoska, Jan.Hora
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Možné sankce proti USA

Příspěvek od Ales.Jakl »

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/clo-h ... 311555_ako
Podle německého ministra financí Olafa Scholze by Evropa měla na toto opatření odpovědět razantně a jednotně. Stejně ve čtvrtek reagovala německá kancléřka Angela Merkelová. „Odpovíme inteligentně, rozhodně a společně," prohlásila.
Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, burbon, kukuřice, arašídová pomazánka nebo ocelářské výrobky, harley a džíny...
...hmmm...a co tak zdanit Amazon, Microsoft, Facebook a Google?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 3):
Ivo.Vasicek, Vit.Fux, Ales.Sura

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Odpovědět

Zpět na „Evropská unie, zahraničí, obrana“