Pravidla fóra
V tomto vlákně se prosím ostatním členům stručně představte:
Představení vložíte kliknutím na ikonu , která se zobrazuje, pokud jste přihlášeni.
Do předmětu napište svoje jméno a příjmení.
V textu se nám prosím stručně představte a napište nám, co vás vede k zájmu o členství v Pirátech. Budeme rádi, když nám zároveň řeknete, jak byste se chtěli do činnosti strany zapojit a jaké máte zájmy, schopnosti a dovednosti.
Krajské předsednictvo vás bude informovat o nejbližší schůzi v tomto tématu nebo jiným vhodným způsobem.
Členství vznikne, jakmile na schůzi podáte písemnou přihlášku, budete přijati předsednictvem a zaplatíte členský příspěvek na transparentní bankovní účet (podrobnosti).
jmenuji se Lenka Španihelová, je mi 34 let, v současné době jsem na mateřské dovolené v Pardubicích. Pocházím z Valašska. Vystudovala jsem Filozofickou fakulty Univerzity Karlovy magisterský obor sociální pedagogika. Čtyři roky jsem působila v Praze jako ředitelka sociální grafické firmy Maturus při Jedličkově ústavu, kde jsme zaměstnávali a školili lidi s těžkým zdravotním tělesným postižením. Pak jsem přijela do Pardubic na koncert a už tady spokojeně zůstala.
Piráti jsou pro mne strana, se kterou velmi souzním v oblastech, které jsou pro mne zásadní a to je školství, sociální politika a transparentnost. Konkrétně se zajímám o podporu pěstounství, sociální bydlení a úspěšný brněnsky model neziskové organizace Rapid, dostupnost kvalitního státního školství, vnímám důležitost mediální výchovy jako samostatného předmětu. Jsem znepokojená, pokud cítím, že je ohrožená demokracie a velmi cením, že Piráti demokracii aktivně brání.
Zapojit bych se chtěla na komunální případně krajské úrovni a vnést zde Pirátský pohled. Nabízím zkušenosti z vedení neziskové organizace, zkušenost s dotačním systémem a orientaci v sociální oblasti, současně mám přehled o odbornících z tohoto oboru, se kterými bych Piráty mohla propojit a navázat další spolupráci.
Rády bych svým členstvím podpořila také mé přesvědčení, že ženy do politiky patří.
Děkuji za tvé rozhodnutí. Mám z toho velkou radost.
Připnu ti sem naši obligátní baterii otázek, ať to nemusíš hledat a poprosím o jejich zodpovězení zde do záznamu.
1) Která partaj Vám byla nejsympatičtější než ses dozvěděl/a o Pirátech? Proč Piráti?
2) Četl/a jste program Pirátů do PS 2017? Který bod Vám přijde nejdůležitější a se kterým nesouhlasíte?
3) Jaký je Váš názor na svobodu Internetu? Chápete obsah pojmů jako např. blokování stránek, síťová neutralita, šifrování, digitální podepisování, kryptoměny, apod.?
4) Víte, co je to všeobecný základní příjem? Jak se k němu stavíte a z čeho by se měl financovat?
5) Co si myslíte o migraci do ČR?
6) Jak se stavíte k otázce rovnoprávnosti partnerského soužití gay a lesbických párů a možnosti adopce dětí takovými páry?
7) Co si myslíte o autorském zákonu a společnostech OSA nebo Intergram?
8) Jaké vnímáte největší problémy v otázce zahraniční politiky? Co si myslíš o EU, o NATO o anexi Krymu nebo o režimu KLDR?
9) Jaký je Váš názor na legalizaci drog? Lze legalizovat všechny drogy, nebo jenom některé?
10) Kdo všechno by dle Vás měl zveřejňovat svá daňová přiznání, které instituce by měly zveřejňovat výši odměn svých zaměstnanců?
11) Co vnímáte osobně jako největší prioritu, kterou byste se z pozice člena Pirátů snažil/a prosadit?
12) Sledoval jste/slyšel jste o aktivitách Aarona Swartze ? Co si myslíte o činnosti Juliana Assange/Wikileaks ?
Těším se na budoucí spolupráci.
Hlasovat o přijetí by se mělo na krajské schůzi 13.5. v Pardubicích. Budeš včas informována o detailech.
1) Která partaj Vám byla nejsympatičtější než ses dozvěděl/a o Pirátech? Proč Piráti?
Stále jsou mi sympatické strany jako STAN a Strana Zelených. Piráti zvítězili skrz zásadovost, naplnění povolebních slibů, obhajobu demokracie a přístup k tématům pro mě zásadních jako je sociální politika, zdravotnictví a přístup ke školství, A taky personální obsazení je sympatické a plné pracovitých lidí.
2) Četl/a jste program Pirátů do PS 2017? Který bod Vám přijde nejdůležitější a se kterým nesouhlasíte?
Ano, a stále se k němu vracím. Celkově je pro mě důležitý bod transparentnosti v politice i dalších oblastech. S otazníkem je pro mě téma přímé demokracie - referenda, rozumím těm argumentům proč ano, ale mám obavu z nadužívání.
3) Jaký je Váš názor na svobodu Internetu? Chápete obsah pojmů jako např. blokování stránek, síťová neutralita, šifrování, digitální podepisování, kryptoměny, apod.?
Internet by měl být svobodný a nezávislý, každý by k němu měl mít přístup a neměl by podléhat státní cenzuře. Pojmy chápu, umím si pod nimi (snad správně) představit co znamenají, ale moje téma to úplně není.
4) Víte, co je to všeobecný základní příjem? Jak se k němu stavíte a z čeho by se měl financovat?
Všeobecný základní příjem chápu jako jeden z možných nástrojů pro sociální politiku. Současný systém udělování sociálních dávek je velmi složitý a tento nástroj by to mohl zjednodušit. Všeobecný základní příjem zajišťuje spravedlivý a důstojný přístup k zajištění životní úrovně pro všechny. Financování je podle mě vždy lepší vícezdrojové, ale v praxi si to neumím představit, takže pokud by to pokryl stát bylo by v počátku schůdné. Vnímám i rizika tohoto systému jako je možné plošné zdražení atd.
5) Co si myslíte o migraci do ČR?
Podle mého názoru žijeme v zemi, která je bohatá a má možnosti se postarat o lidi, kteří byli nuceni opustit svou zemi. Přála bych si větší osvětu a diskusi o islámu o důvodech proč lidé opouští svou zemi, vnímám to jako cestu k pochopení, přijetí a boje se strachem z neznáma, který hýbe naší společností.
6) Jak se stavíte k otázce rovnoprávnosti partnerského soužití gay a lesbických párů a možnosti adopce dětí takovými páry?
Vzhledem k tomu, že této komunitě fandím a ústavní péči nefandím, je můj názor jednoznačně pro možnost adopce dětí.
7) Co si myslíte o autorském zákonu a společnostech OSA nebo Intergram?
Netransparentní monopolní společnost, kdy není jasné kam putují jejich administrativní poplatky. Zastupují umělce automaticky a ti musí podniknout kroky k tomu aby pod OSU nepatřili. Chtěla bych, aby OSA měla konkurenci a byla transparentní, to by měl stát podpořit. Na druhou stranu OSA naší rodině každý rok zašle finance, aniž bychom pro to cokoliv podnikli. I přesto bychom rádi spadali pod jinou společnost i za cenu, že peníze by byly nižší. O autorském zákoně bych chtěla otevřít diskusi s umělci, politiky i veřejností. Zasloužil by obnovu.
8) Jaké vnímáte největší problémy v otázce zahraniční politiky? Co si myslíš o EU, o NATO o anexi Krymu nebo o režimu KLDR?
Evropská unie je užitečná platforma, jsem pro aby Česká republika zůstala členem EU i NATO. Na Zakarpatskou Ukrajinu jsem jezdila do dětského domova ve Vilšanech jako dobrovolník, Ukrajině velmi fandím, je to země, která by potřebovala řešit úplně jiné věci než útok Ruska. A režim KLDR vnímám jako velmi nesvobodný a nebezpečný pro celý svět.
9) Jaký je Váš názor na legalizaci drog? Lze legalizovat všechny drogy, nebo jenom některé?
To je velké téma v sociální práci, Osobně bych byla opatrná v otázce legalizace všech drog. Téma lidské svobody, osobní zodpovědnosti, daní a lepším přehledu o situaci jako argument pro legalizaci, a téma snadné dostupnosti a nadužívání na straně druhé. Marihuana jako lék je rozhodně prospěšná a její dostupnost by měla být snadnější.
10) Kdo všechno by dle Vás měl zveřejňovat svá daňová přiznání, které instituce by měly zveřejňovat výši odměn svých zaměstnanců?
Organizace a instituce financované státem.
11) Co vnímáte osobně jako největší prioritu, kterou byste se z pozice člena Pirátů snažil/a prosadit?
Zajímám se o téma sociálního bydlení - chtěla bych podpořit města v rekonstrukci městských bytů a pronájmu ohorženým rodinám a podporu pěstounství.
12) Sledoval jste/slyšel jste o aktivitách Aarona Swartze ? Co si myslíte o činnosti Juliana Assange/Wikileaks ?
Tak to budu muset dostudovat.