Kateřina Jirsová

V tomto fóru se představují příznivci Pirátů, kteří se chtějí stát členy.

Moderátoři: Personální odbor - celý, PKS Pardubický kraj, KoKS Pardubický kraj

Pravidla fóra
V tomto vlákně se prosím ostatním členům stručně představte:
  1. Představení vložíte kliknutím na ikonu Obrázek, která se zobrazuje, pokud jste přihlášeni.
  2. Do předmětu napište svoje jméno a příjmení.
  3. V textu se nám prosím stručně představte a napište nám, co vás vede k zájmu o členství v Pirátech. Budeme rádi, když nám zároveň řeknete, jak byste se chtěli do činnosti strany zapojit a jaké máte zájmy, schopnosti a dovednosti.
Krajské předsednictvo vás bude informovat o nejbližší schůzi v tomto tématu nebo jiným vhodným způsobem.
Členství vznikne, jakmile na schůzi podáte písemnou přihlášku, budete přijati předsednictvem a zaplatíte členský příspěvek na transparentní bankovní účet (podrobnosti).
Zamčeno
Katerina.Jirsova
Člen KS Pardubický kraj
Příspěvky: 7
Registrován: 03 kvě 2018, 22:15
Profese: umělec
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Kateřina Jirsová

Příspěvek od Katerina.Jirsova »

Dobrý den,
tímto bych chtěla zažádat o členství v Pirátech.

Jmenuji se Kateřina Jirsová, je mi 32 let, momentálně jsem na rodičovské “dovolené”. Pocházím z Domažlicka, mnoho let jsem žila v Plzni a v Praze, nyní 5 let v Pardubicích. Studovala jsem Akademii výtvarných umění v Praze a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Během studií jsem absolvovala stáž na Konstfack University ve Stockholmu. Věnuji se výtvarnému umění a designu. V poslední době hlavně současnému šperku. Mám za sebou řadu výstav v Čechách i v zahraničí. Více o mé práci je možné vidět na webu www.katerinajirsova.com. Nově jsem členem projektu Offcity, který se v Pardubicích dlouhodobě věnuje umění ve veřejném prostoru a architektuře.

Piráty sleduji v médiích již delší dobu, aktivně od voleb do PS 2017, kdy jste si získali mou plnou důvěru svou zásadovostí, pragmatičností a způsobem komunikace. Po osobních setkáních a bližší spolupráci se členy krajského sdružení a dalšími členy vznikajícího pardubického týmu jsem usoudila, že tato strana je pro mě ideální platformou. Účastním se od letošního ledna vzniku pardubické buňky a spolupracuji na tvorbě programu pro komunální volby. Mám radost z týmu, který zde vzniká a velmi ráda bych byla i nadále jeho součástí již pod Pirátskou vlajkou. Chtěla bych kandidovat v komuninálních volbách z některé z nižších pozic, abych podpořila program, který je podle mého názoru velmi kvalitní.

Nemám žádné předchozí politické zkušenosti, ale mám chuť se učit a ráda pracuji v týmu. Chtěla bych podporovat členy týmu, kteří budou zvoleni do zastupitelstva a být aktivní v rámci tzv. Dámského pirátského klubu. Zajímá mě oblast kultury, veřejný prostor, umění ve veřejném prostoru, organizování kulturních akcí, ekologie, kombinování rodinného a pracovního života a porodnictví.

Díky a těším se na viděnou.
Kateřina
Tito uživatelé poděkovali autorovi Katerina.Jirsova za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Stepanek, Ondrej.Karas, Andrej.Ramaseuski
Katerina.Jirsova
Člen KS Pardubický kraj
Příspěvky: 7
Registrován: 03 kvě 2018, 22:15
Profese: umělec
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Re: Kateřina Jirsová

Příspěvek od Katerina.Jirsova »

Předpokládám, že mi bude položena stejná série otázek jako předchozím zájemcům o členství, proto posílám zpracované odpovědi.
Pokud by nastala změna v otázkách, doplním.

1) Která partaj Vám byla nejsympatičtější než ses dozvěděl/a o Pirátech? Proč Piráti?
Ideově nejblíž mi vždycky byli Zelení. Sympatizuji i se STAN. Ale nikdy jsem je nevolila. Několikrát jsem v minulosti volila TOP09.

Piráti mě plně přesvědčili svým vystupováním po volbách do PS 2017, kdy získali více mediálního prostoru. Líbí se mi vaše transparentnost a jak jsem již uvedla pragmatičnost, zásadovost a způsob komunikace. Velmi mě inspiruje svou prací Olga Richterová. Myslím, že ženy do politiky patří. Piráty vnímám jako šanci na pozitivní změnu a odpověď pro společnost 21.století. Líbí se mi, že jste mladí lidé s otevřenou hlavou a nadhledem.

2) Četl/a jste program Pirátů do PS 2017? Který bod Vám přijde nejdůležitější a se kterým nesouhlasíte?
Ano, četla. Průběžně jej pročítám i v rámci přípravy programu pro komunální volby v Pardubicích. Z témat, které mě zajímají bych vyzdvihla v oblasti kultury dva body, které mě potěšily: zaprvé: architektonické soutěže u věřejných staveb jako standard - myslím si, že je naprosto důležité, aby soutěž proběhla transparentně, návrhy posoudila odborná komise a na základě tohoto výsledku bylo učiněno politické rozhodnutí, které bude respektovat výsledek soutěže. Zadruhé: u státních staveb 1% z rozpočtu na výtvarná díla. Velmi přínosné pravidlo, které by dlouhodobě obohatilo veřejný prostor a zvedalo kvalitu místa ve kterém žijeme.
Rozporuplná je pro mě otázka celostátních referend. Byla bych velmi opatrná. Myslím, že na rozhodování v závažných tématem jako například vystoupení z EU není naše společnost ještě připravená. Je potřeba odborná debata s širokou veřejností, která by vysvětlovala dopady takového rozhodnutí.

3) Jaký je Váš názor na svobodu Internetu? Chápete obsah pojmů jako např. blokování stránek, síťová neutralita, šifrování, digitální podepisování, kryptoměny, apod.?
Svoboda internetu je důležitá. Internet by měl být přístupný všem. Nesouhlasím s cenzurou, která probíhá v některých státech, například v Rusku nebo Číně. Obsah pojmů chápu.

4) Víte, co je to všeobecný základní příjem? Jak se k němu stavíte a z čeho by se měl financovat?
Ano vím. Je to zajímavá myšlenka, ale bohužel neznám tuto problematiku natolik, abych mohla posoudit její přínosy a zápory, natož jak to financovat.

5) Co si myslíte o migraci do ČR?
Migrace do ČR? Nemyslím si, že něco takového existuje. Tedy pokud mluvíme o migrační krizi. Zásadně nesouhlasím se strašením občanů ČR, že jim v tomto smyslu hrozí nějaké nebezpečí. V roce 2015, kdy vrcholila migrační krize v Evropě jsem žila půl roku ve Švédsku. Pokud si dobře pamatuji, ten rok Švédsko přijalo 200 000 uprchlíků. ČR? 12? Styděla jsem se. (Doporučuji video švédského vědce a statistika Hanse Roslinga, ve kterém vysvětluje proč a kam Syřané odcházejí. www.youtube.com/watch?v=0_QrIapiNOw Nádherně ukazuje jak malý zlomek lidí přichází do EU v porovnání s celkovým počtem uprchlíků.) Uvědomuji si, že migrace je velké téma nejen pro Evropu. V našem případě je třeba jej řešit na evropské úrovni, snažit se najít společná řešení. Přicházející lidé ze Sýrie a jiných válečných oblastí potřebují naši pomoc. Myslím, že je třeba rozlišovat mezi válečným uprchlíkem a ekonomickým migrantem. Pokud vím dlouhodobě u nás nejvíce žadatelů o azyl přichází z Ukrajiny.

6) Jak se stavíte k otázce rovnoprávnosti partnerského soužití gay a lesbických párů a možnosti adopce dětí takovými páry?
Mám mezi gayi a lesbami mnoho přátel a jejich partnerské soužití mi přijde naprosto normální a v pořádku, nevidím proto problém proč by společně nemohli vychovávat děti pokud splňují další požadavky nutné k adopci.

7) Co si myslíte o autorském zákonu a společnostech OSA nebo Intergram?
OSA je pro mě podivná společnost, u které jsem nikdy nepochopila jak vlastně funguje a jak je možné, že vůbec existuje a funguje. Mám pár přátel hudebníků a nikdy jsem od nich neslyšela nic pozitivního na toto téma. Působí to jako moloch. Musím se přiznat, že autorský zákon neznám podrobně, ikdyž se mé profese úzce týká. Vnímám to jako prostor pro zlepšení.

8) Jaké vnímáte největší problémy v otázce zahraniční politiky? Co si myslíš o EU, o NATO o anexi Krymu nebo o režimu KLDR?
Velkým problémem pro ČR je podle mého názoru neschopnost komunikovat v rámci EU, být konstruktivním partnerem a přinášet návrhy na řešení jednotlivých problémů. Myslím si, že je nutné zahájit celospolečenskou diskuzi o přínosech EU pro ČR a uvědomit si, že EU jsme MY a ne ONI. Velmi mě znepokojuje vystupování současného prezidenta Miloše Zemana (které je často v rozporu s postoji vlády ČR) a jeho pozitivní vztah k Rusku a Číně. Naše členství v EU vnímám jako zásadní, pozitivní a přínosné. Myslím, že současný stav by byl rájem pro lidi v uplynulých stoletích, obvzláště pro ty, kteří zažili světové války. Taková forma spolupráce, možnost volného pohybu, blahobytu a míru tady snad historicky nikdy nebyla. Samozřejmě si uvědomuji, že EU má mnoho problémů, které je třeba řešit. NATO je pro mě důležitou pojistkou vzhledem k našim historickým geopolitickým zkušenostem. Anexi Krymu odsuzuji. Jedná se zde podle mě o porušení mezinárodních smluv. KLDR je pro mě totální scifi.

9) Jaký je Váš názor na legalizaci drog? Lze legalizovat všechny drogy, nebo jenom některé?
Legalizovala bych konopí. U tvrdších drog bych byla opatrná. Myslím, že je důležitá primární prevence, která vysvětluje dopady a ukazuje rizika. Je to pro mě těžká otázka. Měla jsem několik blízkých přátel, kteří se později stali závislými na pervitinu a vím zblízka jak funguje tato závislost a co dělá s osobností. Nedokážu posoudit, zda by legalizace opravdu snížila rizika a počet uživatelů.

10) Kdo všechno by dle Vás měl zveřejňovat svá daňová přiznání, které instituce by měly zveřejňovat výši odměn svých zaměstnanců?
Všechny veřejné instituce.

11) Co vnímáte osobně jako největší prioritu, kterou byste se z pozice člena Pirátů snažil/a prosadit?
Zatím nemám prioritu. Mám několik oblastí zájmů, kterým bych se chtěla věnovat. Jednak v rámci tzv. Dámského pirátského klubu vyvstala témata, která mě zajímají. Například slaďování rodinného a pracovního života, rovnoprávnost mužů a žen nebo Zero Waste. Chci podporovat myšlenky “ne děcáku” a vznik porodních domů aneb možnost volby pro rodící ženu. (Po zkušenostech dvou těhotenství prožitých ve Švédsku si myslím, že reforma českého porodnictví a vůbec změna přístupu k těhotné ženě ze strany lékařů je nezbytná. Kontinuální péče porodní asistentky v době těhotenství, porodu a šestinedělí by měla být samozřejmostí.) Druhak v oblasti kultury bych chtěla sledovat proces realizace dokumentu Strategie pro kulturu a kreativitu Pardubic. Myslím, že je to kvalitní dokument a je tam několik konkrétní bodů, které pokud se podaří realizovat, mohou být přínosné pro zkvalitnění veřejného prostoru města. Například návrh pravidla 1-3% z celkového rozpočtu revitalizace veřejného prostoru na realizaci uměleckého díla v řešeném prostoru nebo vznik Strategie zkvalitnění veřejných prostranství.

12) Sledoval jste/slyšel jste o aktivitách Aarona Swartze ? Co si myslíte o činnosti Juliana Assange/Wikileaks?
Ani jednu z těchto osobností jsem neznala. Přečetla jsem si o nich. Julian Assange mi připadá inspirativní.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Katerina.Jirsova za příspěvek:
Pavel.Stepanek
Uživatelský avatar
Pavel.Stepanek
Personální odbor
Příspěvky: 1398
Registrován: 29 pro 2010, 13:36
Profese: živnostník
Bydliště: U Stadionu 742, Chrudim
Dal poděkování: 1164 poděkování
Dostal poděkování: 1442 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kateřina Jirsová

Příspěvek od Pavel.Stepanek »

Děkuji za odpovědi. Přijď na krajskou schůzi 13.5. a PKS o tobě bude hlasovat :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Stepanek za příspěvky (celkem 2):
Katerina.Jirsova, Ondrej.Karas

Centrální volební manažer
pavel.stepanek@pirati.cz
telefon: 770113647

Katerina.Jirsova
Člen KS Pardubický kraj
Příspěvky: 7
Registrován: 03 kvě 2018, 22:15
Profese: umělec
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Re: Kateřina Jirsová

Příspěvek od Katerina.Jirsova »

Díky. Přijdu.
Zamčeno

Zpět na „Zájemci o členství Pardubický kraj“