MF P1 1/2018 Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řeči

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Odpovědět
Uživatelský avatar
Pavel.Nazarsky
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 251
Registrován: 23 črc 2014, 12:24
Profese: učitel
Bydliště: Hybernská 1012/30, Praha 1 - Nové Město
Dal poděkování: 440 poděkování
Dostal poděkování: 461 poděkování

MF P1 1/2018 Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řeči

Příspěvek od Pavel.Nazarsky »

Zde prosím napište svou kandidátskou řeč a případně i svou představu o svém místě na kandidátce. Následovat bude klasická volba lídra, čela, středu a zbytku kandidátky v jednotlivých hlasováních.

EDIT:
Dík všem co se přihlásili. Téma jsme přesunuli do Místního fóra, které je k tomu určené. Přidáme ještě pár dalších oficialit a termínů.

Podle předpisů budeme volit nejprve lídra (1. místo), potom čelo kandidátky (2. - 5. místo), následovat bude střed kandidátky (6. - 25. místo) a nakonec zbytek kandidátky. Prosím kandidáty, aby ve své kandidátské řeči uvedli, do kterých z těchto voleb se hlásí (u těch, co jsme již přihlásili, jsme tak učinili, kdyžtak nás opravte, pokud se něco změnilo). Lídra a čelo je nutné volit v primárkách, zbytek kandidátky lze případně i doplnit jednorázově usnesením na návrh PMS.

Na případné změny a další přihlášení je čas do 3. 5. 2018.

Kandidát/ka by ve své kandidátské řeči měl/a uvést, jak chce funkci vykonávat a jaké pro ní má předpoklady.
Kandidát/ka musí mít nejpozději v den zahájení volby aktuální prezentaci na pirátském webu (lze se do volby přihlásit rovnou a profil doplnit časem). Návod na zřízení profilu najdete zde, pokud s tím budete mít problémy kontaktujte Michala Jokeše na michal.jokes@pirati.cz a poradí vám (případně vám profil i vytvoří).

První kolo volby lídra bude zahájeno 4. 5. 2018. a bude trvat 48 hodin. Následovat bude případné druhé kolo volby lídra, 1. kolo volby čela, případné 2. kolo volby čela a zbytek kandidátky...

Kandidáti na lídra (1. místo):
Kandidáti na čelo (2.- 5.místo):
Kandidáti na zbytek (6.- 25. místo):
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Nazarsky za příspěvky (celkem 4):
Jaroslava.Narozna, Jitka.Nazarska, Michal.Stepan, Karel.Kovarik
Uživatelský avatar
David.Bodecek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 545
Registrován: 07 úno 2018, 20:42
Profese: Pedagog a metodik
Bydliště: Praha 1
Dal poděkování: 371 poděkování
Dostal poděkování: 369 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řěč

Příspěvek od David.Bodecek »

Ahoj všem Pirátům a sympatizantům pirátského místního sdružení na Praze 1.

Ucházím se o podporu a sympatie Vás všech pro moji kandidaturu na kandidátku do Zastupitelstva MČ Praha 1.

Snad z mé strany není příliš troufalé Vás požádat o podporu pro primární volby na pořadí 1.-5. Uvědomuji si velké kvality mnohých z Vás. Usoudil jsem, že i já bych mohl být přínosem v rámci předvolební, stejně tak povolební týmové spolupráce na Úřadu MČ Praha 1. Prioritou je prosazování cílů České pirátské strany, z nichž většina mi je nejen sympatická, ale některé jsou motorem mého dosavadního života. Otevřenost, upřímnost, férovost a zásadovost. Nevím, zda dochvilnost je taktéž typicky pirátská. Je to pro mne důležitá vlastnost, které mne vždy charakterizovala.

Moji negativní vlastností se tvrdohlavost.


V případě úspěchu při podzimních komunálních volbách (tj. při koaličním potenciálu naší partaje) a to jak pro stranu, tak i pro moji osobu, bych se rád ucházel o jednu z těchto dvou funkcí:

- při aktuálním rozložení agendy pro radní by se můj zájem zaměřil na funkcí radního pro oblast bytové politiky a nebytových prostor vč. zastupování MČ Praha 1 v rámci společenství vlastníků. Mým cílem by bylo nahradit úbytek obyvatel trvale žijících na území MČ Praha 1 jeho nárůstem. Dále bych zahájil diskuzi nad možností prodeje nebytových prostor v majetku MČ těm SVJ, které by o koupi projevily zájem. Jsem příznivcem prodeje bytového fondu těm nájemníkům, kteří dlouhodobě žijí v pronajatých bytech a jejichž nemovitosti byly v minulosti zahrnuty na seznam domů/bytů určených pro privatizaci. A to prodej za předpokladu buď dlouhodobého zákazu zcizení bytové jednotky či s předkupním právem pro MČ Praha 1 v případě jejich následného budoucího prodeje, a to za předem vydefinované finanční hodnoty. V ostatních případech jsem proti prodeji bytového fondu. Byty v majetku MČ by se měly v budoucnu využívat pouze pro startovací, dostupné, krizové, služební a sociální bydlení. V případě uvedené funkce považuji možnost získat jakýkoli městský majetek za naprosto vyloučenou.

- při novém rozložení agendy radních bych projevil zájem o funkci radního pro vnitřní chod úřadu. Jednalo by se o zaměření na tzv. "otevřenou radnici". Cílem by byla změna oproti současnému stavu nejen pro občany Prahy 1, ale také pro zaměstnance úřadu. Nutná transparentnost v podobě zastoupení ve výborech a komisích, tj. poradních orgánech Rady MČ Praha 1, a to jak z koaličních, tak i opozičních zastupitelů. V těchto orgánech by dále byli zastoupení zástupci z řad odborníků a veřejnosti. Až na výjimky by jednání všech orgánů, tedy vč. Rady MČ Praha 1, byla veřejná. Veřejným by byla prezentace všech usnesení, včetně většiny zápisů. Rád bych si přivlastnil nápad Jitky Nazarské při projektu "Radnice domů". Jednalo by se o asistenci při vyřizování administrativy úřadu z domova těžce mobilních občanů. Ideálem by byla spolupráce studentů s občany důchodového věku. Další nutností by bylo vytvoření redakční rady, která by dohlížela na objektivní medializaci státní správy, samosprávy MČ Praha 1, a jejího kulturního a společenského dění. Na propojenost spolupráce státní správy a samosprávy by dohlížel radní pro vnitřní chod úřadu a tajemník úřadu.


V případě mé kandidatury na nižší místa oproti místu lídra stany bych byl rád podporou ostatním kandidátům a to nejen z čela kandidátky. Smyslem mého života je "krytí zad" těm, které uznávám a mám rád.

Při obou výše uvedených variantách a nebo v případě, že by Piráti po podzimních volbách byli součástí opozice, bych chtěl dohlížet nad budoucností procesního řízení k Nemocnice Na Františku a to při spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy, zejména s jeho Výborem pro zdravotnictví a bydlení.

Základem dobré práce je mít vzájemný respekt nejen uvnitř naší strany, ale i mezi těmi, kteří jsou naší politickou konkurencí. Jsem připraven v rámci stranického týmu jednat a vyjednávat s kýmkoli a to jak před volbami, tak zejména po volbách. Ze současných zástupců úřadu je v současné době pouze jedna osoba, se kterou nejsem schopen v rámci potenciálního týmu jakkoli spolupracovat. Tou osobou je Oldřich Lomecký. V případě nutnosti trvalé budoucí spolupráce s touto osobou, a to v rámci čtyřletého volebního období, bych s největší pravděpodobností přenechal svoji funkci dalšímu v pořadí.

Je nezbytné, aby i po volbách, v případě volebního úspěchu Pirátů, byla zachována přímá komunikační linie mezi zvolenými pirátskými zastupiteli a místním sdružením na Praze 1.

Kladu velký důraz na podporu místních spolků a sdružení.

K mému osobnímu představení se.

Jmenuji se David Bodeček. Od 8.3.2018 jsem členem České pirátské strany. Jsem občanem s trvalým pobytem na Praze 1. Z tohoto důvodu mám intenzivní zájem o věci, které se v této mojí domovině dějí. Stejně tak mám velmi blízko i k městským částem sousedním. Zejména pak k Praze 7 a ke Karlínu na Praze 8.

Je mi osmatřicet let, narodil jsem se na jižní Moravě, kde jsem vystudoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor dějepis – občanská výchova pro základní školu, s navazující aprobací pro školu střední. Po pětileté pedagogické praxi jsem se zabýval metodikou a nastavováním procesů ve společnosti Konica Minolta Business Solutions pro střední a východní Evropu, a to v její brněnské centrále. Vzhledem k mým volnočasovým aktivitám v nadacích Kapka naděje, Výboru dobré vůle Olgy Havlové, a následně v občanském sdružení Sluneční parsek, které se zaměřovaly na děti, které prodělaly onkologickou léčbu, jsem se musel vzdát svého uvedeného zaměstnání. Stejnou agendu však realizuji dvanáctým rokem v malé holdingové společnosti, která se zabývá výstavbou a pronájmem skladových a administrativních budov. Dnes se tomu říká „developeřina.“ Jsem však rád, že mohu mimo školní budovu praktikovat to, co bylo vždy mým zájmem, posláním – tj. pedagogika.

Řadím se mezi týmové hráče, mám rád hru, soutěže a svým způsobem výzvy. Teamové hry. Jsem cca dvanáct let nadšeným fanouškem českých tenistů a tenistek, které často doprovázím zejména na Davis a Fed cupové turnaje. Mám rád muzikály, muzikálovou hudbu, kterou často poslouchám. Pokud mi to čas dovolí, tak navštěvuji muzikály zde v Česku , nebo i mimo naše hranice. Rád cestuji a posledních deset let si plním i některé sny o cestování po světě. Naučil jsem se i díky tomu vážit si dříve nedoceněného. Více vnímat lidi kolem sebe a pokaždé se snažit najít inspiraci, kterou by bylo možné využít tam, kde jsem doma. Domovem pro mne bude vždy Česko, a zdá se, že Praha a její okolí, i když jsem se narodil a své dětství prožil na vesnici.

Mé soukromí bylo prozrazeno nedávným nedobrovolným veřejným coming-outem. Pět let žiji s přítelem.

Děkuji za Váš zájem, věcnou diskuzi k bodům, u kterých se mnou nesouhlasíte, a případnou Vaši podporu.

David Bodeček
Uživatelský avatar
Jitka.Nazarska
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 134
Registrován: 31 říj 2017, 16:35
Profese: Učitelka MŠ
Bydliště: Hybernská 1012/30, Praha 1 - Nové Město
Dal poděkování: 272 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování

Re: Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řěč

Příspěvek od Jitka.Nazarska »

Zdravím všechny pirátky a piráty.
Hlásím se na kandidátní listinu Prahy 1, místo 2 až 6.
Prakticky od narození 1970 žiji v Praze. Vystřídala jsem 3 městské části. Po prožitém dětství na Žižkově jsem se s rodinou odstěhovala na Jižní Město, kde se mi narodily dvě dcery. Byla u zrodu mateřského centra, které jsem přes rok vedla. V roce 2003 jsem se odstěhovala na Prahu 1, kde žiji doteď. Mezitím jsme se rozvedla a znovu vdala, za Pavla Nazarského, a přivdala jsem si další dceru. Před nedávnem se mi narodil vnuk.
Má nynější profese je učitelka mateřské školy. V minulosti jsem vedla kurzy pro rodiče s dětmi. Práce s lidmi je mým koníčkem. Ráda si zacvičím jogu, či-kung a nejraději se procházím a medituji v přírodě.
Přemýšlela jsem, jaké téma vyzvednout.
V prvé řadě podporuji systém otevřených radnic. V tomto procesu chci zvýšit důraz na zapojení občanů do dění ve svém městě. Cítím, že je potřeba vtáhnout obyvatele do procesu formou seminářů, odborných konferencí, anket a podobně. Aby o tom, o čem budou rozhodovat, věděli co nejvíce. Na radnici bych se chtěla zaměřit především na sociální témata. Na OCUPPY Prague jsem se setkávala s beznadějí lidí žijící na hranici lidskosti. Měli bychom si uvědomit, že se nás toto téma bude týkat čím dál tím víc.
V kampani můžu nabídnout umění překládat složitější témata do srozumitelnějšího jazyka, samozřejmě pod podmínku, že tomu porozumím já sama. Vést s lidmi rozhovory v jejich řeči. Když jsem poznala Piráty, na schůzkách a debatách jsem mnohokrát nevěděla, o čem se baví, i když jsem tušila, že to je dobré. Slova participace, municipalita a podobná hodně užívaná slova, jsou opravdu pro někoho nesrozumitelná. Myslím, že platí nepsané pravidlo- čemu nerozumím, z toho mám obavu. Nabízím pohled (někdy i nadhled) obyčejné ženy, které není jedno, v čem žijeme.
Děkuji za podporu Jitka Nazarská
Uživatelský avatar
Pavel.Nazarsky
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 251
Registrován: 23 črc 2014, 12:24
Profese: učitel
Bydliště: Hybernská 1012/30, Praha 1 - Nové Město
Dal poděkování: 440 poděkování
Dostal poděkování: 461 poděkování

Re: Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řěč

Příspěvek od Pavel.Nazarsky »

Ahoj.
Ucházím se o pozici lídra do komunálních voleb pro MČ Praha 1.
Jsem rodák z Českých Budějovic, kde jsem vystudoval Pedagogickou fakultu. Do převratu 1989 jsem pracoval jako písmomalíř a návrhář propagace v podniku Drobné zboží. Učit jsem začal až po pádu totality. Po svatbě jsem se se svou první manželkou odstěhoval na Šumavu, do malé vesničky nedaleko Čkyně. Narodila se nám dcera Pavla, dnes již plnoletá. Vrátil jsem se k písmomalířství a písmokamenictví, koupil a přestavěl jeden starý dům. Po nezdařeném pokusu o politickou činnost (řadový člen Republikánů začátkem 90. let minulého století) jsem se pak občansky realizoval už výhradně a jen ve spolkovém životě. Inicioval jsem založení Kulturně okrašlovacího spolku ve Čkyni a vedle ochotnického divadla jsem hrál i na trumpetu v šumařské kapele. S odchodem dcery na střední školu do Prahy pozbylo smyslu setrvávat v již delší dobu nefunkčním manželství na Šumavě, seznámil jsem se se svou nynější ženou Jitkou a přestěhoval se rovněž do Prahy. Po letech jsem začal znovu učit a práce s dětmi mě naplňuje.
Praha je plná výzev. Jedině tady v Praze je člověk u zdroje dění, účasten společenského kvasu. Když tedy chce, nebo se nachomýtne. Já se šťastně nachomýtnul k okupaci veřejného prostoru při Occupy Praha. Se ženou Jitkou jsme s lidmi na Klárově trávili veškerý volný čas od dubna do září památného roku 2012. Zde jsem se poprvé seznámil s Piráty, ale jen tak, abychom o sobě vzdáleně věděli. Činnost Occupy představoval především aktivistické hnutí a šla daleko za rámec současného politického systému. O akci Occupy by se dalo říct i to, že skončila nezdarem, kdybychom ji chtěli poměřovat nějakým hmatatelným dopadem na okolní společnost. Ale každodenní debaty a setkávání s opravdu pestrou paletou lidí (od lidí bez práce, ba i bez domova, až k lidem pracujícím na fakultách a ve výzkumu) vykrystalizovaly pomalu v to, k čemu dospěla vývojem i Pirátská strana, totiž ke konceptu transparentní a participativní demokracie.
K Pirátům mě před čtyřmi lety přivedl právě kamarád z Occupy, a trošku mě mrzí, že už z té naší pirátské kocábky zase stihnul vystoupit. Chápu jeho netrpělivost, protože ta proměna, kterou bychom si přáli, jde někdy opravdu pomalu a ztuha. Píšu to tu hlavně pro vás čerstvě naloděné, abyste svou příslušnost k politické straně nebrali nějak fatálně, pobuďte na palubě, dokud vám to bude dávat smysl a přinášet radost.
V kampani chci tlumočit spoluobčanům pirátské postoje a témata. Omezování moci mocných, transparentnost, spoluúčast, hledání konsenzu. Není dokonalých návodů (programů) ani lidí (moudrý a spravedlivý král je pohádková bytost), ale je možné našich odlišností a našich nedokonalostí využít k vzájemnému pochopení a vnímání jakési sounáležitosti s ostatními lidmi. Nepřekážet si, a možná i na něčem dobrém začít společně pracovat. Je to příležitost k prožití plnohodnotného a šťastného života. Pěstujme to v rodině, pěstujme to v obci…, a jestli toto hlavní začne přesahovat i rámec obce, může se to povést i ve státě a v celém světě.
Závěrem děkuji všem, kteří do toho jdou s námi i všem, kteří nám věří.
Uživatelský avatar
Adam.Zabransky
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2126
Registrován: 06 led 2012, 22:10
Profese: politik, vystudovaný právník
Bydliště: Praha 10 - Vršovice
Dal poděkování: 2058 poděkování
Dostal poděkování: 3787 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řěč

Příspěvek od Adam.Zabransky »

Chtěl bych se všech kandidátů (již přihlášených i budoucích, hlavně na čelní místa kandidátky) zeptat, jak byste chtěli řešit následující problémy, které jsou pro Prahu 1 podle mě zásadní:
- doprava (parkování, průjezdnost auty i na kole, pěší doprava, MHD)
- bydlení (úbytek obyvatel), privatizace bytového fondu
- nakládání s nebytovými prostory
- dostupnost služeb (obchody atd.)
- životní prostředí

Případně jaké největší problémy Praha 1 podle vás má a jak byste je chtěli řešit.

A trochu tvrdší otázka (ať je sranda :)): dokážete si sebe sama představit v následujících rolích: a) vyjednáváte s ostatními politickými stranami koalici, b) studujete tisky na zasedání, které se týkají různorodé agendy (veřejné zakázky, prodej majetku, přidělování dotací atd.). Myslíte si, že máte dostatek zkušeností/schopností, abyste tyhle role zastávali dobře?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Zabransky za příspěvky (celkem 7):
David.Bodecek, Michal.Stepan, Jitka.Nazarska, anonym64374, Tereza.Vovesova, Karel.Kovarik, anonym18401

Pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu, člen republikového výboru, vystudovaný právník, bojovník za ochranu zvířat a efektivní altruista.
FB: https://www.facebook.com/piratzabransky Twitter: https://twitter.com/adamzabransky

Uživatelský avatar
David.Bodecek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 545
Registrován: 07 úno 2018, 20:42
Profese: Pedagog a metodik
Bydliště: Praha 1
Dal poděkování: 371 poděkování
Dostal poděkování: 369 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řěč

Příspěvek od David.Bodecek »

Adame, pokusím se reagovat na tvé dotazy.

Začnu od konce, neboť druhá část tvých dotazů je pro mne snadnější.

Myslím si, že bych mohl být součástí vyjednávacího týmu, neboť v současné době při jednáních se současnými úředníky ÚMČ a představiteli ZMČ Praha 1 existuje "pouze" jeden můj komunikační "problém". Tím je komunikace se starostou Lomeckým. V ostatních případech komunikuji se všemi, včetně zastupitelů za TOP 09. Komunikuji i s těmi, se kterými mám odlišné názory. Při potenciálním budoucím vyjednávání je pro mne "španělskou vesnicí" ANO a to zvlášť, pokud by ji zastupoval pan Rychter. Složení kandidátky tohoto hnutí bude značně nečitelné a to i s ohledem na jejich stav, který nastal po minulých komunálních volbách. Pocitově blízko mám k zástupcům „Zelených Pro Jedničku“, „Praha sobě“, „My, co tady žijeme“ (KDU + STAN), k panu Karáskovi, a myšlenkově, jak jsem nedávno přiznal, i k ČSSD. Jsem v kontaktu i se zástupci ODS a TOP 09.

Se studiem tisků nemám problém. Obávám se však toho, aby nedocházelo k tomu, co je nyní na Praze 1 typické a co se děje. A to záměrná mystifikace zastupitelů od některých úředníků. Doufám, že mám více schopností než zkušeností, abych svoji roli zastával dobře.

Současné problémy, které Praha 1 má, rozděluji do dvou skupin. Problémy tzv. viditelné kolem nás, tj. na ulici, a problémy na Úřadě MČ Praha 1. Chtěl bych se zaměřit na problematiku úřadu a v tom prvém případě bych chtěl být podporou ostatním svým kolegům. Otevřená vstřícná férová radnice pro lidi – připravená pomoci. To bych rád a jsem přesvědčen, že by každý obyvatel Prahy 1 toto ocenil. Je to prostě DNA úřadu, které je nyní pokřivené – nepracují jako jeden tým ve snaze tady „ být pro lidi“.

K tebou uvedeným tématům: doprava (parkování, průjezdnost auty i na kole, pěší doprava, MHD), bydlení (úbytek obyvatel), privatizace bytového fondu, nakládání s nebytovými prostory, dostupnost služeb (obchody atd.), životní prostředí, uvádím následující.

MČ by se neměla zbavovat svého majetku. V rámci bytového fondu bych byl pro, aby byly privatizovány bytové jednotky těm, jejichž byty byly zařazeny do seznamu k privatizaci za přísných podmínek, které by ochránily tzv. přeprodeje bytů (bližší info jsem uvedl ve své prezentaci). Protiřečím si prosazením diskuze vedoucí k možnému prodeji nebytových prostor SVJ. Tyto prostory by zůstaly pouze v majetku daného SVJ a členové by si část zisku rozdělovali a část by investovali do zlepšení prostor, ve kterém žijí. Hodnota jejich bytů by pak stoupla. Vzhledem k tomu, že MČ Praha 1 vlastní cca 160 volných bytů, a přes 1.300 nebytových prostor, jedná se o téma, kterým bychom se měli zabývat. Před tím však bude potřeba důkladná a hlavně rychlá analýza současného stavu. Je to hodně „ odvážné“ téma a bude to chtít hodně diskutovat o možnostech, udělat průzkum, zda by o to nějaké SVJ vůbec stálo a hlavně – případně tomu dát jasná pravidla, pokud by na něčem podobném mohla být nějaká shoda.

Pro mne jedním z hlavních témat je dostupné bydlení nejen pro mladé, ale i pro střední generaci a důchodce, s jasně stanovenými podmínkami. Cíl nemůže být jen „všespásné“, tj. zařídíme spoustě občanů bydlení a tím je vrátíme do centra města. Je nutné vytvořit především podmínky pro kvalitní bydlení, které zejména na Praze 1 v současné době chybí (podpora komunitních center, klidových zón, podpora mladých rodin…atd).

U nebytových prostor na Praze 1, jejich pronájmů, je podle mne důležité vytvářet strukturu firem, které budou v nájmu. Nejde jen o finanční zisk, ale již uvedenou kvalitu bydlení pro ty, kteří na Praze 1 bydlí. Pokud budou v centru chybět základní služby pro lidi, tak zde nikdo nebude chtít bydlet a vychovávat své děti. To může město velice dobře ovlivňovat, neboť vlastní velkou část nebytových prostor (zde to jde trochu proti diskusi o privatizaci nebytových prostor směrem k SVJ).

Ne vždy to jde, ale bylo by dobré se zaměřit na Praze 1 na vznik klidových zón s ohledem na hluk v samotném centru Prahy 1. Smyslem by nemělo být vytvořit z jádra Prahy „matějskou“ a ani skanzen. Rozumný kompromis - bez aut to nejde,ale jen se zákazy se neposuneme.

K životnímu prostředí. Líbí se mi vznik komunitních zahrádek prosazovaných na Praze 1 ČSSD, které však spíše podporují fungování občanské společnosti, než že se velkou měrou podílí na výrazném zlepšení životního prostředí. Je to jedna z cest, jak zkvalitnit život lidí ve městě. Jak připoutat lidi k místu, kde bydlí, jak naučit děti, že mrkev neroste z regálů supermarketu, jak dětem ukázat krásu potkávání se. Ne přes internet, ale fyzicky. Tedy je to spíše něž příspěvek k zlepšení životního prostředí prostředek k zlepšení kvality života v centru. Heslo poznej ( potkej) svého souseda není vůbec špatné.

Na Praze 1 by se měl zlepšit úklid, vedoucí k odstranění velké prašnosti, dále by se měla zkulturnit místa, která nejsou v ideálním stavu – např. ul. Revoluční, Na poříčí – více zeleně a vodního prvku. Zejména s kolegy z magistrátu a z parlamentu by se mělo diskutovat nad možností posílit elektromobily.

Chápu, že mnohdy MČ není schopna díky majetkovým právům plnit své vize, nicméně by měla více usilovat, aby na jejím území bylo více zelených ploch a prvků pro děti. Např. prostor vedle „Františku“ - vedle kluziště, kde bylo parkoviště, se bude stavět bytový dům. Není vždy dobré všechna místa v centru zastavovat. Místo toho by na Praze 1 měla být snaha se zaměřit na „prázdné domy“ oproti nové výstavbě a zaplnění všech volných ploch.

I toto výše uvedené má vliv na kvalitu bydlení, což povede k tomu, aby nedocházelo k úbytku obyvatel na Praze 1 a naopak, aby její počet začal opět růst.

Doprava bez velkých liniových staveb nejde výrazně zlepšit. Důležitá bude podpora Pirátů na MHMP a spolustraníků v parlamentu. Ale také tlakem a spoluprací se Středočeským krajem. Bez dokončení uvedených staveb nelze moc rušit magistrálu, omezovat vjezd, atd. Ale pozor. Bez aut by bylo město úplně mrtvé. Uvědomuji si, že zaznívají názory zavřít ulice. Nemyslím si, že je to cesta. Podpora mladých rodin – viz bytová politika, může pomoci vnést i nový duch – kola, sdílená auta – např. ve Slovinsku, v Lublani, se toto realizuje a jsou velké úspěchy se sdílením elektromobilů. To je i cesta, jak zlepšit životní prostředí a jasný přímý příspěvek. Proč starosta Lomecký jezdí na Hawai za „zkušeností“, když by s radními mohl vycestovat třeba do zmíněné Lublaně pro inspiraci ohledně aut, do Amsterdamu ohledně podpory cyklistiky, atd.?


Město může navázat na úspěšné projekty, které realizuji soukromníci. Např. Palác v Dlouhé. Vznikla tam food pasáž, lidé se naučili chodit nakupovat, vznikl tak životaschopný projekt. Obdobou je ulice Soukenická, kde je cca šest kadeřnictví. Ještě další dvě kadeřnictví a z ulice vznikne tzv. kadeřnická ulice, což na jednu stranu je pro mnohé podivné, ale celkový efekt vedoucí i ke zklidnění ulice, je podle velmi dobrý.

Důležitá je podpora spolků a sdružení, a to nejen finanční. Je pro mne úsměvné, když spolek požádá o dotaci, Rada MČ Praha 1 schvaluje, zda mu udělí 10.000 CZK, dlouze se o této podpoře mezi radními diskutuje, a na druhou stranu úřad vyplácí designérce odměna za vizualizaci jedné kanceláře na úřadě ve výši 23.000 CZK.

Téma, kterým se nyní chci zabývat jsou veřejné zakázky zejména malého rozsahu. Od roku 2011 byla zrušena investiční komise a není známo, kdo veřejné zakázky malého rozsahu realizuje, zda ty, kteří se na nich podílejí, jsou vyškoleni. Je podezření, že zakázky se úmyslně rozdělují tak, aby se vešly do limitu , který není nikým kontrolován.

Jsou to jen takové „ ťukance“. Pro naši další diskusi snad odpovědi takto dostačující. Uvědomuji si, že některými reakcemi „nadzvednu žluč“ některým z kolegů. Samozřejmě jsem připraven diskutovat a jsou odvětví, u kterých mám jen základní představu a přehled. Možná jen selský rozum, který ale často funguje. Myslím si, že i díky cestování mohu posoudit, co by se dalo v Praze dělat, protože to jinde již funguje.

David
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Bodecek za příspěvky (celkem 7):
Jaroslava.Narozna, Adam.Zabransky, Ladislav.Kos, Tereza.Vovesova, anonym64374, Karel.Kovarik, Michal.Stepan
Tomas.Raiter
Člen KS Praha
Příspěvky: 67
Registrován: 05 bře 2018, 14:41
Profese: sociologický výzkum, fyzik
Bydliště: Praha 1
Dal poděkování: 189 poděkování
Dostal poděkování: 58 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řěč

Příspěvek od Tomas.Raiter »

Ahoj všem pirátkám a pirátům!
Hlásím se do služeb občanům Prahy 1 a ucházím se o podporu na kandidátní listinu pro podzimní komunální volby v Praze 1 (cca 6.-10. místo).
Je mi padesát pět let. Jsem podruhé šťastně ženatý, mám 3 dcery a od roku 1985 žiji v Praze. Posledních 15 let v Praze 1. Protože zde hodlám žít i nadále, rád bych se zasadil o zlepšení podmínek pro život obyvatel Prahy 1. Do Prahy sahají i vzdálenější rodinné kořeny, protože ještě za Rakouska-Uherska a První republiky zde mí předkové založili 6 hospod a jídelen. Rád bych zde také zanechal svou stopu, i když konkurovat 6 hospodám bude obtížné :)
Narodil jsem se a dětství strávil v severních Čechách (Česká Lípa, Nový Bor). Vystudoval jsem Matematicko-fyzikální fakultu UK a po studiích zůstal v Praze. Nastoupil jsem jako vývojový a výzkumný pracovník do státního podniku Křižík v Praze 5. Po revoluci jsem vyhrál konkurz na ředitele odštěpného závodu Optika (Křižík, s. p.). Zpracoval jsem privatizační projekt na vrácení části podniku potomkům bývalých zakladatelů optické fy Srb a Štys (z roku 1919), který zbytky komunistů na MPO zamítli. V letech 1992-94 jsem působil v pozici předsedy představenstva a obchodního ředitele st. podniku Karlovarský porcelán. Úkolem týmu, jehož jsem byl členem, bylo transformovat státní podnik na akciovou společnost, zpracovat privatizační projekt a společnost prodat. Po splnění zadání jsem se vrátil do Prahy, kde jsem na konci roku 1994 založil spolu s kolegy firmu na výzkum veřejného mínění a marketingový výzkum STEM/MARK. V této oblasti působím dodnes. Jsem členem dozorčí rady společnosti STEM/MARK. Jako fyzická osoba realizuji některé další spíše charitativně orientované projekty, především v oblasti zdravotnictví: 1) Kvalita Očima Pacientů, 2) Kvalita Pracovního Života, 3) Přirozený Porod v Porodnici a spravuji stránky www.hodnoceni-nemocnic.cz. Projekty vycházejí z poznání, že efektivita celého zdravotního systému se zvyšuje s rostoucí spokojeností a aktivitou pacientů. Tento princip má ale širší uplatnění a rád bych jej využil i v komunální politice. Bez zvýšení aktivity a spokojenosti občanů lze těžko dosáhnout efektivní správy obce či města.
Zájem o politiku jsem začal projevovat od okamžiku, kdy jsem zvládl naladit na otcově rádiu Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu. Před revolucí jsem navštěvoval některé bytové semináře, zejména filozofický seminář u Prof. Ladislava Hejdánka a dále u Havlových nebo u Dany Němcové. Zapojil jsem se do aktivit „Kruhu nezávislé inteligence“, jehož cílem bylo šířit myšlenky disentu i do tzv. šedé zóny mezi „běžné“ občany.
V posledních letech jsem se zabýval historií 20. století. Spolupracoval jsem na projektu Paměť národa. S nejstarší dcerou jsme napsali vítězný příběh „Sedm životů Zdeňka Polanského“ soutěže Příběhy 20. století v ročníku 2016-17. Spolu s potomky armádního generála Josefa Bílého – prvního velitele Obrany národa, se mi podařilo navrhnout a prosadit pro tohoto zapomenutého národního hrdinu Čestné občanství Prahy 1. V současné době usilujeme o udělení Řádu Bílého lva gen. Bílému v roce 100. výročí založení Československé republiky.
Mám rád moderní výtvarné umění a příležitostně hraji na housle a kytaru.
Dosud jsem nebyl v žádné politické straně ani jsem za žádnou nekandidoval. Do politiky jsem aktivně nevstupoval také z důvodu práce ve výzkumu trhu a veřejného mínění, což je spojeno s nezávislostí a neutralitou. Po posledních parlamentních volbách jsem však nabyl dojmu, že pokud budu jen přihlížet z povzdálí, také nemusí být za chvíli na co koukat. Domnívám se, že na komunální úrovni lze mé profesní aktivity s politickou činností bez větších problémů sladit.

Na programu Pirátů se mi libí férovost, otevřenost a upřímné nadšení pro dobrou věc. Nadšení je samozřejmě dobré kompenzovat zkušenostmi, protože nadšení může být někdy zaslepené. Zkušenosti, alespoň ty spojené s věkem, nabízím. Podporuji liberální, proevropské a euroatlantické směřování naší země. Podporuji referendum pro komunální témata. Pokud bych měl nějak lapidárně shrnou můj program pro Prahu 1, tak je to asi „probuzení občanů z letargie a pocitu bezmocnosti“. Jsem přesvědčen, že lze Prahu 1 a její správu otevřít občanům, tak jako se to již podařilo některým jiným částem Prahy nebo jiným obcím.
Praha 1 potřebuje snížit počet projíždějících a parkujících aut. Rozumně skloubit pěší a cyklistickou dopravu. Alibistický a populistický zákaz jízdy na kole není dobrým řešením.
Potřebuje promyšlenou regulaci turismu a sdíleného ubytování. Pouhé zdanění a zákazy ani v této oblasti nejsou řešením. Zachovat atraktivitu Prahy 1 a současně zajistit příjemné bydlení je oříšek, se kterým si poradí jen Piráti 😊.
Transparentní inventura prázdných obecních bytů a jejich nabídka občanům může být jedním malým příspěvkem pro zastavení úbytku obyvatel Prahy 1.
Podobně veřejností kontrolované nakládání s nebytovými prostory může zamezit dosavadním nekalým praktikám Prahy 1 v této oblasti a zlepšit dostupnost služeb.
Kultivovat životní prostřední je úkol na delší dobu, než je jedno volební období, ale vytipovat několik klíčových a problematických míst (Florenc, Křížovnická, Hlavní nádraží…), a ty zklidnit a zkulturnit v našich silách je. Tím zároveň aspoň zčásti odpovídám na otázky Adama. Představivost mám docela dobrou, takže i na jeho zbývající otázky odpovídám kladně. Jednání a vyjednávání se věnuji celý život, takže to mě neděsí. Uvědomuji si, že studium tisků na zasedání je náročné a bude kromě vlastního sebezapření asi vyžadovat i přípravu aspoň omezeného portfolia odborníků, se kterými bude možné některé otázky řešit.
Jako klíčové vidím získat pro spolupráci aktivní část obyvatel Prahy 1 a najít efektivní způsob, jak je do rozhodování zapojit. Že to lze, jsme se přesvědčili při aktivaci obyvatel na záchranu Nemocnice Na Františku.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Raiter za příspěvky (celkem 8):
David.Bodecek, Jaroslava.Narozna, Jitka.Nazarska, Pavel.Nazarsky, Tereza.Vovesova, anonym64374, Karel.Kovarik, anonym18401
Uživatelský avatar
Michal.Stepan
Člen KS Praha
Příspěvky: 369
Registrován: 30 zář 2017, 11:16
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha, Malá Strana
Dal poděkování: 607 poděkování
Dostal poděkování: 464 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Primárky Praha 1 - odpověď na dotaz od Adama

Příspěvek od Michal.Stepan »

Adame, pokusím se reagovat na tvé dotazy.
Doprava-Městská část nemá moc pravomocí v oblasti dopravy. Průjezdnost pro cyklisty by měla být zachována, nikdy jsem nepozoroval žádné kolize chodců a cyklistů. Na otázku průjeznosti pro automobilovou dopravu není jednoznačná odpověď. Po zprovoznění Blanky automobilová doprava poklesla a šílené zácpy na Malé Straně jsou již minulostí. Zneprůjeznění Malé Strany má řadu variant, z nichž některé by přinesly výraznou změnu k horšímu. Nejlepší variatou zneprůjednění Malé Strany je variata vyzkoušená v osmdesátých letech minulého století- zneprůjednění Letenské a Valdštejnské. Zneprůjezdnění znamená pro nezbytnou dopravu leckdy ujet spoustu kilometrů navíc. Lepší řešení je zpoplatnění vjezdu do památkové rezetvace- Tedy závěrem-ponechat průjezd památkovou rezervací, ale za poplatek (pro místní výrazně nižší).
MHD jsme si probrali na Pirátském úterý 3.4., parkování si probereme 8.5. v 18:00 v PICE, kam vás všechny srdečně zvu.
Zpoplatnění vjezdu současně s posílením tramvajové dopravy zlepší žívotní prostředí nejen kolem Magistrály (Jitka), ale i kolem Kermelitské (já), nebo kolem Karlových lázní. Dalším zlepšením životního prostředí by byla výměna vedení radnice.
Nebytové prostory bych nechal na Davidovi Bodečkovi a dostupnost obchodů s potravinami na panu Nguyenovi, oni mají dost zkušeností a dělají to dobře.
Naposledy upravil(a) Michal.Stepan dne 06 dub 2018, 15:26, celkem upraveno 2 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Stepan za příspěvky (celkem 2):
David.Bodecek, anonym18401
Uživatelský avatar
Adam.Zabransky
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2126
Registrován: 06 led 2012, 22:10
Profese: politik, vystudovaný právník
Bydliště: Praha 10 - Vršovice
Dal poděkování: 2058 poděkování
Dostal poděkování: 3787 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řěč

Příspěvek od Adam.Zabransky »

David.Bodecek píše: 04 dub 2018, 13:50 MČ by se neměla zbavovat svého majetku. (...) Protiřečím si prosazením diskuze vedoucí k možnému prodeji nebytových prostor SVJ. Tyto prostory by zůstaly pouze v majetku daného SVJ a členové by si část zisku rozdělovali a část by investovali do zlepšení prostor, ve kterém žijí. Hodnota jejich bytů by pak stoupla. (...) U nebytových prostor na Praze 1, jejich pronájmů, je podle mne důležité vytvářet strukturu firem, které budou v nájmu. Nejde jen o finanční zisk, ale již uvedenou kvalitu bydlení pro ty, kteří na Praze 1 bydlí. Pokud budou v centru chybět základní služby pro lidi, tak zde nikdo nebude chtít bydlet a vychovávat své děti. To může město velice dobře ovlivňovat, neboť vlastní velkou část nebytových prostor (zde to jde trochu proti diskusi o privatizaci nebytových prostor směrem k SVJ).
Jak sám říkáš, v tomhle si trochu protiřečíš. :D Nějak moc nechápu, proč by P1 měla prodávat nebytové prostory, které jí mohou dlouhodobě vydělávat hodně slušné peníze (pokud je bude pronajímat skrze férová výběrka), případně skrze ně může zajišťovat základní služby pro místní občany. Navíc nechápu, v čem je výhoda, že by se zvýšila hodnota bytů. Neprohluboval by se tím jen problém, že bydlení v centru je pro většinu lidí cenově nedostupné?
Michal.Stepan píše: 06 dub 2018, 09:46Městská část nemá moc pravomocí v oblasti dopravy.
Fakt? Já měl za to, že MČ může zřizovat třeba zóny 30, ovlivňovat možnosti parkování (třeba nastavování ZPS, rušení parkovacích stání), zřizovat cyklopruhy, umisťovat cyklostojany, nastavovat průjezdnost ulic atd. atd., prostě docela hodně si hrát s místními komunikacemi. Ne že bych si tím byl nějak extra jistý, ale jestli to tak je, tak mi to přijde jako celkem velké pravomoce.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Zabransky za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.Profant, Karel.Kovarik, anonym18401

Pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu, člen republikového výboru, vystudovaný právník, bojovník za ochranu zvířat a efektivní altruista.
FB: https://www.facebook.com/piratzabransky Twitter: https://twitter.com/adamzabransky

Uživatelský avatar
Jitka.Nazarska
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 134
Registrován: 31 říj 2017, 16:35
Profese: Učitelka MŠ
Bydliště: Hybernská 1012/30, Praha 1 - Nové Město
Dal poděkování: 272 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování

Re: Primárky Praha 1 - přihlášení a kandidátská řěč

Příspěvek od Jitka.Nazarska »

Reaguji na Adamovi otázky.
Co se týká dopravy. Na Praze 1 z naší ankety nám vychází především toto. Spolupracovat s magistrátem a jinými městskými částmi na zklidnění magistrály, žádná podzemní parkoviště (Václavák, Malostranské n. ) Podpora výstavby záchytných parkovišť i ve spolupráci s jinými MČ. Vrátit tramvaje na Václavské náměstí, propojit s Muzeem a podporovat minibusy (ideálně elektrobusy:)). Co se týká životního prostředí toto s tím hodně souvisí, Praha 1 má velmi velkou prašnost právě v okolí magistrály(tam kde bydlíme) a s tím souvisí i kvalita osobního života. Podpořit různé projekty s úpravami na zkvalitnění náplavek po celé části, projekty komunitních zahrádek ve vnitroblocích (možná i na střechách, ale nevím co památkáři) navýšit množství pítek v letních měsících a byla bych velmi pro (aspoň v centru) za veřejné neplacené záchodky. Podpořit sdílení kol, aut.. Co se týká bydlení byla bych velmi ráda zapojila MČ Praha 1 do projektu dostupného bydlení všech forem (krizové, sociální, startovní apod), ale tyto projekty jsou potřeba propojit se sítí sociálních služeb a podpor. Líbí se mi projekty v Brně. Co se týká dostupnosti služeb v centru - to bych nechala na místních obyvatelích v anketách. Tyto vytipované služby následně podpořit výhodami.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jitka.Nazarska za příspěvky (celkem 5):
Adam.Zabransky, Michal.Stepan, Pavel.Nazarsky, Tereza.Vovesova, Karel.Kovarik
Odpovědět

Zpět na „Místní fórum Praha 1“