KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: Předsedající, PKS Zlínský kraj, KoKS Zlínský kraj, Odbor ZlK - administrativni

Radek.Kriegler
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1
Registrován: 14 bře 2018, 19:08
Profese: OSVČ
Dostal poděkování: 5 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Radek.Kriegler »

Dobrý den/ahoj Piráti,

rád bych přispěl k dobrému fungování tohoto státu pro občany zodpovědným přístupem k výkonu práce senátora.

Pocházím z Vizovic, jako vystudovaný speciální pedagog jsem se věnoval po škole práci dobrovolníka v Camphill Village Kimberton Hills v Pensylvánii a pracoval jsem jako case manager v Bostonu. V ČR jsem poté pracoval v administrativě a věnoval jsem se expedicím pro vozíčkáře – 5-ti letý cyklus expedic s motorkami. Nyní pracuji u filmu jako herec/kompars, připravuji další expedici.

Politické dění na české scéně občas glosuji svými příspěvky formou emailové korespondence. Situace kolem senátora Čuby mně přišla jako typická ukázka nefunkčnosti státu v respektivě jeho fungování primárně pro oligarchy a vyvolené. O to více mne potěšil nástup Pirátů v posledních volbách jako alternativy k Babišovi a různým populistickým a nacionalistickým hnutím.

Proč jsem nejlepším kandidátem pro volební obvod Zlín?

1. Jsem zastáncem programových priorit Pirátů a jejich přístupu k politice
2. Mám „proven track“ zastávání hodnot nad osobním ziskem
3. Preferuji moudrý vyvážený přístup k životu i práci
4. Vždy budu bojovat za řešení, která jsou přínosná pro všechny občany, nejen pro oligarchy


Mám 3 děti (24, 10 a 12 let), je mi 50 let, jsem rozvedený, nyní žiji ve Vizovicích a cestuji za prací do Prahy i jiných měst.

Děkuji za vaši podporu.


Radek
Tito uživatelé poděkovali autorovi Radek.Kriegler za příspěvky (celkem 5):
Hana.Ancincova, Marek.Houser, Petr.Tkadlec, Lubomir.Dolezal, Denis.Rychtar
Honza57
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1
Registrován: 15 bře 2018, 21:26
Profese: skladník
Dostal poděkování: 4 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Honza57 »

Vážené Pirátky, vážení Piráti
Rád bych Vás touto cestou požádal o podporu v mé kandidatuře na post senátora v okrsku č. 77,78,80
Velmi mě zaujaly témata, kterými se zabýváte, zejména pak otevřenost a transparentnost ve veřejné správě a sdílení informací. Na Pirátské straně si také cením stálosti postoje v jejím programu.
Nejprve mi však dovolte, abych se představil. Jmenuji se Jan Mihók, je mi 60 let a žiji v Kroměříži. Mám bohatou praxi v různých oborech. Nejprve jsem pracoval v pekárnách jako cukrář, později cukrářský technolog. Poté jsem začal podnikat v pohostinství ,během 22 let jsem provozoval 8 restaurací a řídil až 15 zaměstnanců. Podnikání v pohostinství mě naučilo činit rychlá a důležitá rozhodnutí, analyzovat trh (vcítit se do potřeb zákazníků, ale i zaměstnanců). Z důvodů čím dál více narůstajícího pracovního tempa v podnikání jsem se vrátil k zaměstnaneckému poměru konkrétně do obchodního řetězce, kde v současnosti pracuji jako skladník. Aktuálně však zvažuji nabídku, která mi byla podstoupena, a to zastávat post vedoucího obchodní pobočky. Jsem odborově organizován, pracuji jako předseda sekce nadnárodních společností, jsem členem vyjednávacího týmu pro kolektivní smlouvu při společnosti Billa. Svůj budoucí přínos vidím ve zkušenostech, které jsem získal při těchto jednáních. Rád bych přispěl k funkčnosti senátu a zvýšení preferencí Pirátů hlavně v bodech jako je „Místní rozvoj“, kde bych chtěl bojovat za větší dostupnost bydlení. V oblasti „práce a sociálních věcí“ bych chtěl bojovat za konec obchodu s chudobou a zjednodušení dávek pro sociálně slabé. Díky mé praxi v odborech je mi problematika práce a pracovního trhu velmi blízká. Dále bych se v oblasti “průmysl a obchod“ rád zabýval podporou malých podnikatelů. V neposlední řadě bych chtěl prosadit snížení cen za volání a data, dostupnější energii a kvalitní důchodový systém.
Senát, jakožto horní komora Parlamentu České republiky, je v našem ústavním systému vnímána jako komora “kontrolní”, která se liší oproti Poslanecké sněmovně i požadavkem na minimální věk, který musí kandidát do Senátu splňovat. Věková hranice 40 let má zajišťovat, aby v Senátu usedli lidé, kteří již mají životní i profesní zkušenosti. V tomto ohledu se cítím zcela kompetentní kandidovat do Senátu Parlamentu České republiky.
Děkuji všem za případnou podporu
Naposledy upravil(a) Honza57 dne 17 bře 2018, 13:15, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Honza57 za příspěvky (celkem 4):
Lubomir.Dolezal, Denis.Rychtar, Marek.Houser, Roman.Semik
Uživatelský avatar
Marek.Houser
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 638
Registrován: 24 srp 2015, 14:35
Profese: marketingový specialista, sportovec, DJ
Dal poděkování: 571 poděkování
Dostal poděkování: 940 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Marek.Houser »

Dalším oficiálně přihlášeným je Tomáš Úlehla. Tímto jej také prosím o napsání úvodní kandidátské řeči.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Houser za příspěvek:
Denis.Rychtar

Marek "MARRA" Houser | ZLK | UB
Facebook | Instagram | X | LinkedIn | Bluesky | marek.houser@pirati.cz

Uživatelský avatar
Marek.Houser
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 638
Registrován: 24 srp 2015, 14:35
Profese: marketingový specialista, sportovec, DJ
Dal poděkování: 571 poděkování
Dostal poděkování: 940 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Marek.Houser »

Dalším oficiálně přihlášeným je Aleš Fuksa. Tímto jej také prosím o napsání úvodní kandidátské řeči.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Houser za příspěvky (celkem 2):
Hana.Ancincova, Denis.Rychtar

Marek "MARRA" Houser | ZLK | UB
Facebook | Instagram | X | LinkedIn | Bluesky | marek.houser@pirati.cz

Tomas.Ulehla
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1
Registrován: 19 bře 2018, 03:58
Profese: Ekologický poradce
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Tomas.Ulehla »

Dobrý den, přátelé,

po déle než čtyřletém politickém odpočinku jsem se rozhodl nabídnout své mnohaleté zkušenosti, nabyté na komunální (radní, primátor Zlína), regionální (člen komisí na Kraji Zlín), euroregionální (předseda a místopředseda československého euroregionu Bílé - Biele Karpaty), parlamentní (poslanec) i evropské (Výbor regionů v Bruselu, Poslanecké shromáždění Rady Evropy ve Strasbourgu) úrovni Vaší Pirátské straně.

V průběhu posledních čtyř let jsem byl docela často dotázován kamarády i občany při náhodných diskusích, zda-li se nehodlám ještě někdy vrátit do politiky. Odpovídal jsem, že mi to současné politické, a často až velmi nedůstojné haštěření rozhodně nechybí, ale že “obyčejnou politiku”, tedy především tu komunální, jsem dělal moc rád, a že dodnes poměrně úspěšně využívám nabytých kontaktů a dlouholetých přátelských vztahů, když se na mne obracejí občané Zlínského regionu, různé neziskové subjekty nebo podnikatelé, abych jim pomohl s řešením různých záležitostí.

Doplňovací volby do Senátu se pro mne staly nečekaným impulsem, který přišel od přátel, s nimiž pravidelně diskutuji o politickém dění v České republice i ostatních evropských státech. Průběh prezidentských voleb a nestandardní přístup k sestavování vlády po nedávných volbách do Poslanecké sněmovny mne také svým způsobem motivovaly k zamyšlení, zda-li se nepokusit po uvolnění jednoho místa v horní komoře Parlamentu ČR pro zástupce Zlínského kraje o již zmiňovaný návrat mezi zákonodárce, kde jsem již působil v letech 2006 až 2013.

Jelikož jsem od roku 2013 tzv. bez politické příslušnosti, přemýšlel jsem, jestli se mám ucházet o přízeň voličů zcela samostatně, resp. jako nezávislý kandidát, a nebo oslovit některý ze subjektů na současné politické scéně. Moje rozhodnutí oslovit Vaši stranu nakonec zvítězilo především z důvodu mé středopravicové orientace. Neméně důležitou roli sehrála také sympatická forma politické angažovanosti, se kterou jsem se měl možnost postupně seznámit díky pirátské kandidatuře do poslanecké sněmovny a manažerské práci pro vaši stranu mé dcery Elišky.

Pokud bych se náhodou stal senátorem, pak bych se určitě aktivně zapojil do spolupráce s poslanci, reprezentujícími vaši (naši) stranu v dolní komoře, a pomáhal bych i tam, kde by to komunální politici, zvolení za Pirátskou stranu, považovali za přínosné či potřebné. Mám mnohaleté zkušenosti ve veřejné správě, začínal jsem v srpnu 1989 jako samostatný odborný referent na Okresní hygienické stanici ve Zlíně, a pokračoval od r.oku 1991 v úřednických funkcích na zlínské radnici (vedoucí odboru, tajemník městského úřadu), poté se stal v roce 1995 zaměstnancem soukromé firmy, a následně začal podnikat jako OSVČ v oboru ekologického poradenství, EIA, posuzování zdravotních rizik atd., abych v roce 1998 výrazně uspěl v komunálních volbách. Od roku 2002 do roku 2006 jsem byl zvolen primátorem a v roce 2006 úspěšně kandidoval v parlamentních volbách do poslanecké sněmovny. Zastával jsem různé funkce i na mezinárodní úrovni, přednášel na významných konferencích, včetně publikační činnosti, a tak mám co nabídnout.

V současné době se zabývám environmentální problematikou, úsporami energií, zdravotnictvím, pomáhám se strategickým rozvojem měst a obcí, včetně zpracování podkladů k žádostem o různé formy dotací, a působím jako poradce firem, kterým není lhostejné efektivní řešení jejich provozu z hlediska šetrného přístupu k životnímu prostředí. Na Universitě Palackého v Olomouci jsem vystudoval obor Systematická biologie a ekologie. Vlastním oprávnění s “kulatým razítkem” pro zpracování posudků EIA a SEA. Upřednostňuji perspektivní spolupráci s mladou generací.

Vážené kolegyně a kolegové, předstupuji před vás s žádostí o podporu mé kandidatury, a rád otevřeně zodpovím veškeré vaše dotazy, abych se mohl stát věrohodným zástupcem Pirátské strany a důstojným reprezentantem vašeho programu, vašich vizí i morálních zásad, které jsem připraven respektovat, a být tak svým konáním ku prospěchu široké veřejnosti.

Tomáš Úlehla

Ve Zlíně dne 18.3.2018
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Ulehla za příspěvky (celkem 6):
Lubomir.Dolezal, Marek.Houser, Roman.Semik, Eliska.Holsanova, Denis.Rychtar, Giuseppe.Maiello
ivana.pilatova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 17 bře 2018, 16:42
Profese: učitelka
Dostal poděkování: 7 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od ivana.pilatova »

Marek.Houser píše: 15 bře 2018, 13:25 Další oficiálně přihlášenou je Ivana Pilátová. Tímto ji také prosím o napsání úvodní kandidátské řeči.
Dobrý den, jmenuji se Ivana Pilátová.
Jsem v poslední třetině života, a tak co ještě mohu udělat, musím udělat nyní, jinak můj čas vyprší. Mám ráda výzvy, ráda posunuji věci vpřed a jsem ráda mezi lidmi.
Můj život v číslech:
55 let
35 let učitelkou v mateřské škole, z toho 25 let ředitelkou
2 děti (dvojčata holky, projekt Klub dvojčat, Mateřské centrum Zlín)
1 manžel (příští rok 35 let manželství)
Celý život se pohybuji ve školství (rodiče, sestra, manžel, teta = učitelé a ředitelé v různých typech škol). Zažila jsem hodně ministrů školství. Školský zákon prošel asi 30 novelami. Když jedu trolejbusem, slyším z úst studentů veřejné urážky pedagogů. Narůstají stížnosti rodičů na školy,
na učitele. Někde bude zakopaný pes. Pořád se v resortu školství něco mění. Ne vždy k lepšímu. Nemyslím si, že to spasím, ale ráda bych nabídla své zkušenosti, které jsem za dobu své aktivní kantořiny nasbírala. Členové Piráti jsou vesměs mladí lidé, kterým nechybí odvaha věci měnit a dávat jim jiný směr. Jako ředitelka jsem měla v kolektivu zaměstnance mladší i starší generace. Denně jsem hovořila s mladými rodiči i staršími prarodiči nejen o dětech, ale i o životě a životních situacích obecně. Vnímám i dnes jako dobrou kvalitu, pokud se dokáže odvaha spojit se zkušeností.
Ráda se pohybuji tam, kde to žije folklorem, divadlem, hudbou. Vedla jsem dětský soubor Zobáček a s manželem jsme založili před 33 lety cimbálovku Josefa Černíka, se kterou zpívám. Lidová píseň je plná moudra, a tak jsem se naučila z ní čerpat, když je mi smutno, i když jsem veselá. Zazpívat si u cimbálovky, zatancovat si, to je zdroj pozitivní energie. Vztah k lidovým písničkám je projev vlastenectví a národní hrdosti.
Život přináší neskutečné množství situací, které člověka mohou zlomit. Ráda čtu, z knih si občas dělám výpisky a vyhledávám zajímavé citáty, které jsou pro mne nejen poučné, ale i léčivé.
„ Aby člověk mohl žít čestně, musí se rvát, bít se, mýlit se, začínat a opět začínat, prohrávat a věčně zápasit. Tomu říkám charakter “. (L.N.Tolstoj). Aby se člověk dnes mohl mýlit, k tomu potřebuje velkou odvahu, neboť naše společnost vyžaduje 100% bezchybné výkony (někdy bezohledné). Ani naše školy moc neumí zacházet s chybou jako příležitostí.
Člověk je bytost společenská, přesto je hodně lidí veřejným životem znechuceno, nekontaktují se, možná má na to vliv neutěšená politická situace, životní úroveň, zdravotní problémy.
Našim lidem je třeba dopřát možnost kvalitního života na kvalitní úrovni v kvalitní společnosti.
Tito uživatelé poděkovali autorovi ivana.pilatova za příspěvky (celkem 6):
Marek.Houser, Lubomir.Dolezal, Roman.Semik, Eliska.Holsanova, MarianLehocky, Denis.Rychtar
Fukso33517
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 20 bře 2018, 20:24
Profese: novinář
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 12 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Fukso33517 »

Pohodový den přeji všem. Jsem Aleš Fuksa, Zlíňák z Fučíkovky, teď Obecin. Zlíňák, co dvacet let jezdí po dědinách coby novinář a ptá se, co je nového.

Kandidovat do Senátu hodlám proto, že to cítím jako svou občanskou povinnost ve chvíli, kdy už si říkám, co všechno si ještě necháme my občané líbit. Beru to ale i jako povinnost člověka, který se dvě desetiletí věnuje nezávislé žurnalistice. Žurnalistice, která je pilířem demokratického státu a která je nyní stále častěji napadána. A je třeba se bránit. A bránit aktivněji svobodu slova či projevu a nezávislost médií.
Doba je zlá, v současnosti je tento pilíř značně podkopáván v základech, a to i nejvyššími politickými kádry. O kom hovořím, je jasné. Nestačí se proto v tomto náročném čase stavět do pozice oponentů a dál hájit pravdu jen na stránkách tiskovin či v jiném nezávislém médiu. Je třeba posunout laťku výš a dát tak politikům najevo, že je budeme (novináři, Piráti) strašit všude. Hodlám povýšit obranu svobody slova a vnést nový rozměr do Senátu. Pokud mi to bude umožněno.
Nabízím proto své jméno Pirátům. Je to vůbec poprvé, co tak veřejně činím. Díky své profesi mám dostatečný nadhled, dokáži zanalyzovat situaci, rozeznat, co je podstatné a mám přímý tah na branku. Nabízím jméno člověka, který je rodilý Zlíňák, a který se v případě zvolení pokusí udržet funkční horní komoru Parlamentu ČR s dalšími aktivními senátory i nadále při životě a hlavně čistou. Senát totiž vnímám obdobně jako nezávislá média jako jeden z pilířů zdravé demokratické společnosti. Senát jako živý orgán působící coby záchranná brzda někdy nesmyslných výplodů dolní komory Parlamentu ČR.
Napsal jsem témata, která jsou mi blízká s tématy Pirátů, a to jsou otevřenost, transparentnost a svoboda slova. Je možné se bavit také o jednotlivých tématech, které trápí Zlín, ale to jsou spíš otázky pro komunální politiky a pro jejich voliče. Zaměstnání, neboli jinak řečeno poslání senátora vidím do velké míry jako práci „okrskového“ ombudsmana. Sloužit lidem, kteří mohou přicházet se zajímavými podněty a pak se rozhodnout a pokusit se je přenést jakoukoliv možnou cestou do praxe. Možnosti jsou.
Nebudu se tu rozepisovat o své historii. Kdo bude chtít, najde ji v životopise poslaném k Pirátům při nedávném hlasování o nominantovi na Radního ČTK. Kdo ji bude přesto chtít slyšet, tomu rád odpovím. A když se zeptá na budoucnost, odpověď bude také nasnadě. Ve smyslu „Všechno bude, jak má být. Osud nepřechčiješ.“
Svým dvěma dcerkám odmalička vštěpuju do hlavy, že existují tři druhy lidí. Ovečky, vlci a ovčáčtí psi. A vždycky jim říkám, že lidi je třeba před vlky chránit, pomáhat jim a ukazovat správnou cestu, i když někdy remcají. A to by měl být i úděl senátora. Senátorství vnímám jako práci. Práci pro ty, kteří ve svém zvoleném zástupci vidí sami sebe, jen s rozšířenými možnostmi.
Nehodlám tímto zahájit bezhlavou politickou dráhu s klapkami na očích. Jen chci svou kandidaturou jasně říct, že už je tu něco špatně a je třeba se začít bít za svobodu slova a podporu médií i jiným způsobem. Postavit se za ostatní občany a novináře a za naše řemeslo na politické půdě.


Před nedávnem mi napsal dobrozdání k pirátské výběrovce na nominanta Rady ČTK člověk, kterého si velmi vážím. Přikládám jej k předešlým řádkům. Antonín Bajaja, novinář Svobodné Evropy, Českého rozhlasu, spisovatel, držitel ocenění Magnesia Litera, člen Mezinárodního PEN klubu:
„Aleše znám dlouho, před asi patnácti lety přišel coby novinář s nápadem psát pro noviny fejetony na aktuální dění v komunální politice a ve společnosti. A tehdy jsme založili zlínskou intelektuální kavárnu Pátečníky, stejně jako v minulosti Karel Čapek s přáteli. Při novinařině se snaží jít do morku kosti, mluví za něj práce. Vždycky se bije za pravdu, nenechá se opít rohlíkem a snaží se lidem pomáhat. Opakovaně při Pátečnících a našich vánočních aukcích pořádá sbírku pro kambodžské děti. Sám mám zkušenosti ze svého působení v Radě České televize, měli jsme kromě jiného velkou zbraň pro udržení demokratických standardů ve veřejnoprávní televizi, a to možnost odvolat ředitele, pokud by on nebo redakce nedodržovali etický kodex a svobodu slova. V současnosti bych doplnil svobodu slova s citem pro matoucí informace. Důležité je zůstat nad věcí a nezpronevěřovat se. A v tom si myslím, že je Aleš dostatečně odolný. Je to neřízená střela, nikomu se nepodvoluje.“
Tito uživatelé poděkovali autorovi Fukso33517 za příspěvky (celkem 8):
Yveta.Martinkova, Marek.Houser, MarianLehocky, Hana.Ancincova, Lubomir.Dolezal, Petr.Tkadlec, Vladislava.Smith, Vaclav_Mraz
Uživatelský avatar
Marek.Houser
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 638
Registrován: 24 srp 2015, 14:35
Profese: marketingový specialista, sportovec, DJ
Dal poděkování: 571 poděkování
Dostal poděkování: 940 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Marek.Houser »

Dobrý den všem.

Informuji, že 21. března proběhlo ve Zlíně plodné setkání s pěti přihlášenými zájemci o kandidaturu, kterým tímto děkuji za účast a oznamuji, že jména všech přihlášených budou zařazena do primárních voleb, které v jiné části krajského fóra mezi členy záhy začnou. Videozáznam z akce bude poskytnut všem členům krajského sdružení, kteří neměli možnost se zúčastnit osobně.

V tomto vlákně mají přihlášení nadále možnost v nových doplnit své kandidátské řeči, případně uvést jakékoli další motivační informace, které by se kandidatury mohly týkat (cíle, priority, návrhy kampaně, veřejná podpora, nápady...). Toto vlákno poté bude uzamčeno současně s ukončením prvního kola primárních voleb.

Potvrzenými a konečnými uchazeči o kandidaturu jsou (abecedně):
Fuksa Aleš
Kriegler Radek
Pilátová Ivana
Ševčík Zdeněk
Sanetrník Petr
Úlehla Tomáš
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Houser za příspěvek:
Lubomir.Dolezal

Marek "MARRA" Houser | ZLK | UB
Facebook | Instagram | X | LinkedIn | Bluesky | marek.houser@pirati.cz

Uživatelský avatar
Lubomir.Dolezal
Vedoucí krajského odboru
Příspěvky: 301
Registrován: 31 říj 2017, 08:35
Profese: Projekt manažer, zastupitel, předseda KK
Bydliště: Stupava
Dal poděkování: 457 poděkování
Dostal poděkování: 294 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Lubomir.Dolezal »

Přikládám zápis z "grilování" 21.3.2018.
https://docs.google.com/document/d/1y4A ... sp=sharing
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lubomir.Dolezal za příspěvky (celkem 3):
MarianLehocky, Fukso33517, Marek.Houser
Luba Doležal 739 593 58I
Fukso33517
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 20 bře 2018, 20:24
Profese: novinář
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 12 poděkování

Re: KF ZLK 10/2018 Senátní volby pro okrsek 78, 77 a 80

Příspěvek od Fukso33517 »

Fukso33517 píše: 21 bře 2018, 11:20 Pohodový den přeji všem. Jsem Aleš Fuksa, Zlíňák z Fučíkovky, teď Obecin. Zlíňák, co dvacet let jezdí po dědinách coby novinář a ptá se, co je nového.

Kandidovat do Senátu hodlám proto, že to cítím jako svou občanskou povinnost ve chvíli, kdy už si říkám, co všechno si ještě necháme my občané líbit. Beru to ale i jako povinnost člověka, který se dvě desetiletí věnuje nezávislé žurnalistice. Žurnalistice, která je pilířem demokratického státu a která je nyní stále častěji napadána. A je třeba se bránit. A bránit aktivněji svobodu slova či projevu a nezávislost médií.
Doba je zlá, v současnosti je tento pilíř značně podkopáván v základech, a to i nejvyššími politickými kádry. O kom hovořím, je jasné. Nestačí se proto v tomto náročném čase stavět do pozice oponentů a dál hájit pravdu jen na stránkách tiskovin či v jiném nezávislém médiu. Je třeba posunout laťku výš a dát tak politikům najevo, že je budeme (novináři, Piráti) strašit všude. Hodlám povýšit obranu svobody slova a vnést nový rozměr do Senátu. Pokud mi to bude umožněno.
Nabízím proto své jméno Pirátům. Je to vůbec poprvé, co tak veřejně činím. Díky své profesi mám dostatečný nadhled, dokáži zanalyzovat situaci, rozeznat, co je podstatné a mám přímý tah na branku. Nabízím jméno člověka, který je rodilý Zlíňák, a který se v případě zvolení pokusí udržet funkční horní komoru Parlamentu ČR s dalšími aktivními senátory i nadále při životě a hlavně čistou. Senát totiž vnímám obdobně jako nezávislá média jako jeden z pilířů zdravé demokratické společnosti. Senát jako živý orgán působící coby záchranná brzda někdy nesmyslných výplodů dolní komory Parlamentu ČR.
Napsal jsem témata, která jsou mi blízká s tématy Pirátů, a to jsou otevřenost, transparentnost a svoboda slova. Je možné se bavit také o jednotlivých tématech, které trápí Zlín, ale to jsou spíš otázky pro komunální politiky a pro jejich voliče. Zaměstnání, neboli jinak řečeno poslání senátora vidím do velké míry jako práci „okrskového“ ombudsmana. Sloužit lidem, kteří mohou přicházet se zajímavými podněty a pak se rozhodnout a pokusit se je přenést jakoukoliv možnou cestou do praxe. Možnosti jsou.
Nebudu se tu rozepisovat o své historii. Kdo bude chtít, najde ji v životopise poslaném k Pirátům při nedávném hlasování o nominantovi na Radního ČTK. Kdo ji bude přesto chtít slyšet, tomu rád odpovím. A když se zeptá na budoucnost, odpověď bude také nasnadě. Ve smyslu „Všechno bude, jak má být. Osud nepřechčiješ.“
Svým dvěma dcerkám odmalička vštěpuju do hlavy, že existují tři druhy lidí. Ovečky, vlci a ovčáčtí psi. A vždycky jim říkám, že lidi je třeba před vlky chránit, pomáhat jim a ukazovat správnou cestu, i když někdy remcají. A to by měl být i úděl senátora. Senátorství vnímám jako práci. Práci pro ty, kteří ve svém zvoleném zástupci vidí sami sebe, jen s rozšířenými možnostmi.
Nehodlám tímto zahájit bezhlavou politickou dráhu s klapkami na očích. Jen chci svou kandidaturou jasně říct, že už je tu něco špatně a je třeba se začít bít za svobodu slova a podporu médií i jiným způsobem. Postavit se za ostatní občany a novináře a za naše řemeslo na politické půdě.


Před nedávnem mi napsal dobrozdání k pirátské výběrovce na nominanta Rady ČTK člověk, kterého si velmi vážím. Přikládám jej k předešlým řádkům. Antonín Bajaja, novinář Svobodné Evropy, Českého rozhlasu, spisovatel, držitel ocenění Magnesia Litera, člen Mezinárodního PEN klubu:
„Aleše znám dlouho, před asi patnácti lety přišel coby novinář s nápadem psát pro noviny fejetony na aktuální dění v komunální politice a ve společnosti. A tehdy jsme založili zlínskou intelektuální kavárnu Pátečníky, stejně jako v minulosti Karel Čapek s přáteli. Při novinařině se snaží jít do morku kosti, mluví za něj práce. Vždycky se bije za pravdu, nenechá se opít rohlíkem a snaží se lidem pomáhat. Opakovaně při Pátečnících a našich vánočních aukcích pořádá sbírku pro kambodžské děti. Sám mám zkušenosti ze svého působení v Radě České televize, měli jsme kromě jiného velkou zbraň pro udržení demokratických standardů ve veřejnoprávní televizi, a to možnost odvolat ředitele, pokud by on nebo redakce nedodržovali etický kodex a svobodu slova. V současnosti bych doplnil svobodu slova s citem pro matoucí informace. Důležité je zůstat nad věcí a nezpronevěřovat se. A v tom si myslím, že je Aleš dostatečně odolný. Je to neřízená střela, nikomu se nepodvoluje.“
Doplnění z 22.3.2018:
Včera jsem jen velmi krátce při grilování odpovídal o angažování se pro Zlínsko. Vzpomenul jsem, že jsem v předsednictvu zlínské pobočky Klubu Augusta Sedláčka (hradologové) a jsem jedním ze zakládajících členů zlínské intelektuální kavárny Pátečníci. Rád bych nadto uvedl, že chodím pravidelně darovat krev (jsem držitelem zlaté Jánského plakety za více než čtyřicet odběrů), spolu s doc. Antonínem Blahou z fakulty technologické Univerzity T. Bati ve Zlíně každoročně 17. listopadu pořádám Slavnostní pochod k oslavě svátku Dne boje za svobodu a demokracii (výšlapy s přáteli a po zajímavých místech střední Moravy s podtextem songu Karla Plíhala "Když květina svobody hynula národ se probudil a neochvějně vykročil z onoho minula kde všichni měli mít stejně."), jsem úzce napojený na rodinu Jana Antonína Bati (dá se říct jako nezávislý poradce ve vztahu ke Zlínu) a donedávna jsem byl dlouholetým organizátorem pravidelných setkání dvou až tří set obyvatel obyvatel čtyř vesnic (Šarovy, Březolupy, Zlámanec a Svárov) uprostřed lesa u rozvalin hradu Šarovy, kde jsem pořádal Putování na hrad Šarovy (historický šerm, přednášky o historii, soutěže pro děti). Jsem spolu s Marcelem Sladkowskim iniciátorem mediálně propíraného Veřejného prohlášení proti odvolání uměleckého šéfa Městského divadla Zlín Doda Gombára (pod petici se podepsal mj. Michal Viewegh - https://zlinsky.denik.cz/tema/dodo_gombar_odvolani.html ).
Do toho aktivně podporuji svou kamarádku z Kambodže při jejím humanitárním programu Touch a Life ( http://www.touchalife.org.my/ - přímé dobrovolnictví v Siem Reapu při přípravě pokrmů pro děti a jejich rozvozu a také finanční podpora), při kterém se Mavis Ching stará o stovky podvyživených dětí v okolí kambodžského města Siem Reap. Stejně tak podporuji i organizaci Life Project Cambodia svého khmérského přítele Kosala Soma, která se zabývá podporou vzdělanosti dětí v Kambodži (http://lifeprojectcambodia.org/).
Ve Zlíně se však angažuji i jinak a hlavně nezištně, a to při své každodenní novinářské branži. A aniž by o tom bylo poté potřeba psát text. Příklad: Jedna rodina ze Lhoty u Zlína byla poslední nenapojenou na plyn ve vesnici. Na jejím napojení visely dvě další obce (kromě Lhoty i Karlovice a Oldřichovice). Muž mne žádal o pomoc s tím, že mu plynaři vykovali přívod o několik metrů jinde, než měl v plánu. A nechtěli několik týdnů stav napravit. Po mém telefonátu na plynárny přijeli další den dělníci k baráku a přívod překopali. A bylo po problému.

Aktuální podpora pro kandidáta za Piráty:
Ve čtvrtek ráno se se mnou setkalo vedení odborového svazu zlínské gumárenské firmy Mitas, Předseda Vladimír Jandásek i jeho místopředseda (byli nedávno mediálně slyšet ve věci protestní stávky proti nízkým platům ve firmě) mi přislíbili podporu při mé případné kandidatuře. Stejně tak se ještě včera večer vyjádřil i spolumajitel pivovaru Zlínský švec Martin Velísek a jeho kolegové.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Fukso33517 za příspěvky (celkem 3):
Lubomir.Dolezal, Marek.Houser, Vaclav_Mraz
Odpovědět

Zpět na „Krajské fórum Zlínský kraj“