Viktor Kustein

V tomto fóru se představují příznivci Pirátů, kteří se chtějí stát členy.

Moderátoři: Personální odbor - celý, KoKS Pardubický kraj, PKS Pardubický kraj

Pravidla fóra
V tomto vlákně se prosím ostatním členům stručně představte:
  1. Představení vložíte kliknutím na ikonu Obrázek, která se zobrazuje, pokud jste přihlášeni.
  2. Do předmětu napište svoje jméno a příjmení.
  3. V textu se nám prosím stručně představte a napište nám, co vás vede k zájmu o členství v Pirátech. Budeme rádi, když nám zároveň řeknete, jak byste se chtěli do činnosti strany zapojit a jaké máte zájmy, schopnosti a dovednosti.
Krajské předsednictvo vás bude informovat o nejbližší schůzi v tomto tématu nebo jiným vhodným způsobem.
Členství vznikne, jakmile na schůzi podáte písemnou přihlášku, budete přijati předsednictvem a zaplatíte členský příspěvek na transparentní bankovní účet (podrobnosti).
Odpovědět
Viktor.Kustein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 08 bře 2018, 14:16
Profese: Podnikatel
Dostal poděkování: 3 poděkování

Viktor Kustein

Příspěvek od Viktor.Kustein »

Ahoj Piráti,
rád bych se tímto způsobem ucházel u členství ve vaší straně, k čemuž mne donutily hlavně současné politické okolnosti a naprostý úpadek politické kultury u nás. I přesto, že jsem zatím vždy využil svého aktivního volebního práva, tak poslední dobou cítím, že abych byl se stavem společnosti a hlavně politiky spokojen, tak toto už nebude stačit a bude potřeba se do dění zapojit více aktivně. Aktuálně mám v politice spíše komunální ambice, myslím, že k nějaké velké politice si to člověk musí poctivě odpracovat. Ale jsem v podstatě připraven pomoci Pirátům kdekoli a s čímkoli.

Něco o mé osobě:
Jmenuju se Viktor Kustein, je mi 32 let a bydlím v Pardubicích. Vystudoval jsem práva na Masarykově Univerzitě, kde jsem se nějakou dobu na Ústavu práva a technologií věnoval převážně Free software licencím a autorskému právu, ale už během studií jsem si potvrdil, že ani akademická, ani právnická kariéra nebude pro mne to pravé ořechové. Proto jsem ještě během studií začal podnikat v oblasti firemního poradenství, hlavně v oblasti lidský zdrojů. V této oblasti jsem se pohyboval téměř 10 let. Pak jsem se dostal do jedné české investiční skupiny, která se stará o velkou část českého e-commerce, na pozici Head of HR, kde jsem doposud. Nicméně jsem aktuálně i díky politické situaci připraven kariéru trochu upozadit a věnovat se právě komunálním tématům.

Co mohu Pirátům přinést:
Pevně doufám, že hlavně expertizu v oblasti vývoje trhu práce, vzdělávacího systému a některých právních odvětví. Dále velice rád pomohl s HR agendou - s náborem nových členů, se staráním se o aktuální členskou základu, s náborem asistentů poslanců a dalších pomocných rolí. Přeci jen se v tom pohybuju už řadu let a je mi to blízké.

K otázkám, které mi budou pravděpodobně položeny:

1) Která partaj ti byla nejsympatičtější než ses dozvěděl/a o Pirátech? Proč Piráti?

V podstatě jsem spíše středolevého smýšlení, nicméně moderní levicová strana v ČR je naprostou utopií a ČSSD nikdy uspokojivě otázky třeba přístupu ke vzdělávání, vývoje trhu práce (moderní technologie, robotizace + následné dopady jejich zavádění) nedokázala řešit, naopak třeba Zelení pro mne byli vždy až příliš radikální. Aktivního volebního práva jsem prozatím využil vždy, do doby před Piráty jsem tedy volil Zelené, byť to byla trochu z nouze cnost.

K Pirátům chci vstoupit právě kvůli tomu, že si uvědomují, že současný trh práce je tikající bombou, mnoho profesí díky digitalizaci a robotizaci zanikne a je potřeba už teď přemýšlet o tom, jak to za 20 let bude vypadat. Nevnímám jinou stranu, která by nad tím takto přemýšlela a navrhovala nebo měla potenciál navrhovat smysluplná řešení.

Dalším důvodem aktivního vstupu je současná politická situace a naprostý úpadek politické kultury, osobně tomu nechci jen přihlížet, ale něco aktivně dělat. Piráty přitom vnímám jako jednu z mála stran, které si na sobě nenesou nějaký škraloup z minulosti a zároveň mají při současném složení politické reprezentace nějaký dopad.

2) Četl/a jsi program Pirátů do PS 2017? Který bod ti přijde nejdůležitější a se kterým nesouhlasíš?

Samozřejmě četl, viz výše. Nejvíce mne oslovuje jako člověka, co se dlouhodobě věnuje lidským zdrojům a trhu práce, program v oblasti práce a sociálních věcí. Proč - to už jsem popsal výše. Dále samozřejmě program v oblasti informatiky a vzdělávání.

Jako vystudovanému právníkovi mi pochopitelně vadí některé body z oblasti spravedlnosti. Konkrétně třeba prosazování osobní odpovědnosti soudců za vydávání rozhodnutí. Vesměs jsou to ale spíše maličkosti. S většinou programu se ztotožnit dokážu bez problémů.

3) Jaký je tvůj názor na svobodu Internetu? Chápeš obsah pojmů jako např. blokování stránek, síťová neutralita, šifrování, digitální podepisování, kryptoměny, apod.?

Jsem pro naprostou svobodu internetu, a to i za cenu velkého boje s dezinformační mašinerii jiných států. Jako jediný důvod blokování obsahu vidím případy, kdy soudním rozhodnutím či předběžným opatřením je obsah označen za protiprávní. Musí jít však o rozhodnutí českých soudů či institucí spadajících do naší jurisdikce. Z vlastní praxe vím, že pokusy cizích subjektů nespadajících do naší jurisdikce vystrašit ISP a donutit je k blokování obsahu jsou docela běžné. ISP, zvláště pokud neznají svá práva, tuto pozici rozhodně nezávidím. Jinak výše uvedené pojmy chápu.

4) Víš, co je to všeobecný základní příjem? Jak se k němu stavíš a z čeho by se měl financovat?

To je samozřejmě vynikající otázka, plynně navazující na ty výše. Co je všeobecný základní příjem samozřejmě vím, stavím se k němu pozitivně a hlavně si myslím, že kvůli strukturálním změnám trhu práce, které nás v příštích letech a desetiletích čekají, bude jeho zavedení nevyhnutelné. Jako nejlogičtější mi přijde financování ze zdrojů získaných zdaněním robotické práce, ale samozřejmě budou k diskuzi i jiné zdroje. Byl bych velice rád, kdyby se ČR stala v této otázce průkopníkem i vzhledem ke struktuře průmyslu a pracovních míst. Myslím, že by se zrovna Piráti měli snažit o rozjetí rozsáhlé diskuze na nejvyšší úrovni, a to nejlépe v co nejkratším čase.

5) Co si myslíš o migraci do ČR?

No moc si toho nemyslím, protože je to jev, který probíhá kontinuálně a relativně stabilně od 90. let, téma z něj udělaly zejména populistické strany, které na to nalákaly elektorát. Jedná se o migraci především pracovní. Dokonce tuto pracovní migraci vnímám v poslední době i vzhledem k situaci na trhu práce jako velice pozitivní. Bez migrantů by se podle mého názoru naše současná ekonomika neobešla (je samozřejmě otázka, zda je tato nastavena správně, ale to je na jinou diskuzi).

Co se týče migraci spojenou s vojenskými konflikty, tak považuji za naši morální povinnost těmto lidem z válečných zón pomáhat. Koneckonců tuto povinnost zakotvují i některé mezinárodní úmluvy, kterými je ČR vázána. I přesto však nepovažuji politiku EU v této otázce za příliš šťastnou a považuji osobně za nutné dále vést diskuzi na nejvyšší politické úrovni v rámci EU.

6) Jak se stavíš k otázce rovnoprávnosti partnerského soužití gay a lesbických párů a možnosti adopce dětí takovými páry?

Partnerské soužití plně podporuji a stavím ho vnitřně na úroveň manželství, v adopci rovněž za splnění všech podmínek registrovaným párem nevidím problém. Podle mého negativní dopad na dítě žijící v úplné rodině, byť osob stejného pohlaví, je výrazně nižší, ba možná dokonce žádný, oproti výchově dětí v dětských domovech a domovech mládeže. Bližší výzkum v této otázce jsem však neprováděl.

7) Co si myslíš o autorském zákonu a společnostech OSA nebo Intergram?

Autorskému právu jsem se věnoval převážně během studií, hlavně fenoménu Free software a zakotvení softwaru jako takového v českém právním řádu a softwarovým licencím. Moje publikační činnost k tomu zde: https://journals.muni.cz/revue/article/view/4018/pdf. Kolektivnímu správcovství jsem se nikdy do hloubky nevěnoval, ale současnou právní úpravu nepovažuji za šťastnou.

8) Jaké vnímáš největší problémy v otázce zahraniční politiky? Co si myslíš o EU, o NATO o anexi Krymu nebo o režimu KLDR?

Paradoxně jako největší problém zahraniční politiky vnímám obrovskou neinformovanost občanů v těchto otázkách. I díky tomu mám aktuálně pocit, že mnoho občanů k institucím, na které se ptáte, zaujímají až nihilistický postoj. Když k malé aktivitě v informování ze strany veřejných institucí připočtete činnost dezinformačních subjektů, které zde zejména v poslední době ve velké míře působí, nelze se tomu divit.

Můj osobní postoj k EU je pozitivní, nicméně naše působení v tomto subjektu považuji spíše za zklamání. I přes velké řeči nejsou naši reprezentanti (ať už poslanci EP nebo vláda) často schopni určité věci vyjednat, v implementaci směrnic jsme často papežštější než papež, zloba ze strany občanů se pak pochopitelně nesměřuje na tyto naše zástupce, ale na EU. Byl bych rád, kdybychom na tomto poli byli více aktivní. S NATO jako s obranným společenstvím nemám problém, jen nechápu poslední dobou roli Turecka v něm.

Anexi Krymu považuji za narušení územní suverenity Ukrajiny cizím státem. Souhlasím s rezolucí 68/262, která zneplatňuje referendum o suverenitě Krymu.

Severní Koreu považuji za tvrdou diktaturu, co víc k tomu říct.

9) Jaký je tvůj názor na legalizaci drog? Lze legalizovat všechny drogy, nebo jenom některé?

Určitě jsem pro kompletní dekriminalizaci drog. Portugalský model nám po 15 letech ukazuje velice zřejmě, že je to ta správná cesta. Navíc už nechci zažívat procesy se stařenkami nebo studenty, které stát kvůli několika kytkám pro léčebné/relaxační účely připravil o poklidné stáří nebo o kariéru. Lidi stále ještě považuji za inteligentní bytosti, které se ve většině případů dokážou kvalifikovaně rozhodnout, zda drogy užívat, nebo ne.

Co se týče legalizace drog, tak tam bych byl opatrnější, nicméně nám aktuální výzkumy v této oblasti ukazují, že současná kategorizace drog na lehké a tvrdé a s tím související postihy jsou naprostý nesmysl. Na jednu stranu je spoustu drog z kategorie tvrdých dle aktuálních výzkumů schopna pomáhat s léčbou třeba PTSD a dalších psychických poruch, na druhou stranu alkohol, který by dle sociálních a zdravotních dopadů měl v této kategorizaci být zařazen do kategorie tvrdých drog, je široce tolerován.

10) Kdo všechno by podle tebe měl zveřejňovat svá daňová přiznání, které instituce by měly zveřejňovat výši odměn svých zaměstnanců?

Jsem pro maximální transparentnost v této otázce, takže za mne všechny veřejné osoby a všechny veřejné instituce

11) Co vnímáš ty osobně jako největší prioritu, kterou by ses z pozice člena Pirátů snažil/a prosadit?

V souvislosti s měnícím se trhem práce asi důkladnou reformu školství. Myslím, že tam už není na co čekat a kroky současné vlády bez důvěry (uvažování o zavádění dílen a branné výchovy) jsou naprosto k smíchu a jdou přesně opačným směrem, než by měly jít.

To je asi ode mne prozatím vše. Moc děkuji předem, že moji žádost zvážíte a budu se těšit na reakce.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Viktor.Kustein za příspěvek:
Andrej.Ramaseuski
Uživatelský avatar
Daniel.Lebduska
Místní předsednictvo
Příspěvky: 435
Registrován: 27 říj 2013, 10:54
Profese: Výkonný ředitel, marketér
Bydliště: Chrudim
Dal poděkování: 221 poděkování
Dostal poděkování: 486 poděkování

Re: Viktor Kustein

Příspěvek od Daniel.Lebduska »

Ahoj Viktore,

díky za představení a zároveň zodpovězení otázek.

Sleduj naše stránky a FB, aby ses mohl dostavit na další schůzi, která zatím nemá přesně stanovené datum. Budeme si s tebou určitě chtít promluvit i osobně, abychom tě lépe poznali.
V naléhavých případech mne zastihnete na: +420 775 544 666
Uživatelský avatar
Ondrej.Karas
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 436
Registrován: 08 zář 2017, 12:40
Profese: vývojář, obchodník
Dal poděkování: 478 poděkování
Dostal poděkování: 587 poděkování

Re: Viktor Kustein

Příspěvek od Ondrej.Karas »

Ahoj Viktore, píšeš že jsi z Pardubic, ze keré části konkrétně?
Jak vnímáš stav ve svém obvodu, co je tam dle tvého pohledu špatně, co naopak v tomto období bylo dobrého a bylo by vhodné v tom pokračovat?.
Je nějaké téma, kterému by ses ve své části Pardubic chtěl věnovat? (případně už v minulosti věnoval).
Díky
O.
Viktor.Kustein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 08 bře 2018, 14:16
Profese: Podnikatel
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Viktor Kustein

Příspěvek od Viktor.Kustein »

Ahoj Ondro,
bydlím v centru, takže Pardubice I.

Co vnímám špatně:

1) Určitě dopravní situaci, to se samozřejmě netýká jenom mého obvodu, ale i dalších. Nicméně si myslím, že na náš obvod to má dopad největší. Absence městských obchvatů způsobuje ve špičkách zácpy a zbytečné emise, kamiony mi projíždějí přímo pod oknem, takže vím, o čem mluvím. Určitě bych maximálně akceleroval proces výstavby. Pardubice bohužel jsou obecně urbanisticky špatně řešené a dokončení obchvatů by mohlo hodně pomoci.
2) S tím souvisí kritický nedostatek parkovacích míst, hlavně pro rezidenty. Navíc pokud nedejbože má člověk auto třeba na operativní leasing (což začíná mít při změnách paradigmatu mobility čím dál více lidí), tak má velice ztíženou pozici při získávání rezidentského parkovacího místa, i když je rezident. Považuji to za velmi nefér, alespoň toto je má negativní zkušenost z minulého roku.
3) Za velmi nešťastné považuji rozhodnutí o řešení prostorů bývalé Prokopky. Jako jasně, už tam nebude jako posledních 30 let díra do země (předtím teda ruina, abych nekřivdil), ale další administrativní budova? Jako by nestačila hrůza, co ČSOB má přímo v centru (v budoucnu prý má využívat Magistrát). Byl bych raději, kdyby tam vznikl park, případně obytná čtvrť s parkem. Nepřipadá mi to jako rozhodnutí v zájmu občanů.
4) Za neuspokojivou považuji i situaci se svozem a shromažďováním komunálního odpadu - málo míst a poddimenzováno.
5) Za skvrnu města považuju oblast letního stadionu a okolí. Určitě jsem pro, aby se situace řešila, nicméně si nejsem jistý, že aktuálně zvolené řešení je i vzhledem k zatížení rozpočtu správná.

Co vnímám dobře:

1) Podle zápisů došlo k posunu v otázce bytů pro sociálně potřebné, byl bych rád, kdyby se to dotáhlo do konce. Můžeme se inspirovat v Brně nebo v dalších evropských městech.
2) Určitě pozitivně vnímám rekonstrukci Tyršových sadů, kde je konečně krásné místopro relaxaci a odpočinek. Obecní policie by nicméně měla asi více řešit vandalismus s tímto místem spojeným.
3) Za velice dobrou považuji stav cyklistické sítě. Pokračoval bych v její výstavbě, ale dnes už je celkem radost po Pardubicích jezdit na kole.
4) Velice si vážím skvělého stavu MHD.
5) Konečně se dokončila oblast přednádraží, byť jsem čekal, že nový terminál bde sloužit i autobusové dopravě a zbavíme se aktuálního autobusového nádraží.

Čemu bych se chtěl věnovat:

Chtěl bych se věnovat práci a sociálním otázkám a školství, případně rozvoji sportu. Viděl jsem, že v rámci strategie Smart-City řešíš i coworky a podnikatelské inkubátory, což je taky téma, které už dlouhodobě v souvislosti s Pardubicemi řeším a brzy (v řádu týdnů) snad budu mít i nějaké hmatatelné výstupy.

Takže asi takto.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Viktor.Kustein za příspěvky (celkem 2):
Ondrej.Karas, Pavel.Stepanek
Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Pardubický kraj“