Primární volby ZMB - Zasedání MF Brno 2/2018

Moderátoři: Předsedající, PKS Jihomoravský kraj, KoKS Jihomoravský kraj, PMS Brno

Zamčeno
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8027
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2792 poděkování
Dostal poděkování: 8199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Ale mně přece úplně stačí, že Váš projekt podporuje rezidentní parkování. Kritizuji to a nemyslím si, že by to měl kterýkoliv Pirát podporovat. Osobně nepodporuji ani jsem nepodporoval spolupráci s Vámi na koaliční nebo pseudokoaliční bázi. Nechci Vás přesvědčovat, abyste od požadavku na rezidentní parkování ustoupili. Zcela jistě to odpovídá Vašemu světonázoru jenže, podle mého to neodpovídá tomu co by měli prosazovat Piráti. A nejde o věc podružnou, ale principiální. Tohle prostě není a neměla by být Pirátská agenda. Prostě si prosazujte rezidentí parkování sami a uvidíte, zda Vám to občané spolknou (spíše si tedy myslím, že za to spolknou vás). Netahejte nás do toho prosím. S tím se nikdy nesmířím, protože mi to bude denně lidmi připomínáno, to není žádný šprajc.
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Uživatelský avatar
MartinFreund
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 22
Registrován: 11 črc 2014, 07:42
Profese: aktivista,psycholog
Dal poděkování: 23 poděkování
Dostal poděkování: 45 poděkování

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od MartinFreund »

Já už nevím jak to jinak říct. Podporovali jsme ho společně s vámi, nikdo u Pirátů v Brně nic nenamítal a váš radní pro to zvedl ruku. Tedy nejen "náš projekt", ale i Piráti v Brně podporovali residentní parkování... Čili mi z toho vyplívá, že to je, nebo by možná mělo být součástí nějaké diskuze uvniř Pirátů, kde na to evidentně máte rozdílné názory i uvnitř strany. Nikdo vás do ničeho netahal, ani vás nepřemlouval či co, a to jak se to snažíte stavět neodpovídá tomu, jak to bylo. Já myslím, že je fajn, že máte uvnitř strany rozdílné názory a že o nich můžete diskutovat. Ale nemyslím, že pokud je nějaké téma součástí diskuze i uvnitř strany, že by názor na to téma měl být diskvalifikující ve vašich primárkách. Myslel jsem, že jste svobodná strana s lidmi s různým spektrem názorů, nevšiml jsem si, že by Piráti byly v tomhle natolik inkvizitorští, zvláště vzhledem k faktu, že máte otevřené primárky.
Tito uživatelé poděkovali autorovi MartinFreund za příspěvek:
Petr.Bohac
Uživatelský avatar
Hanka.Kasparikova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 151
Registrován: 20 srp 2014, 09:42
Profese: pečující máma a krajinná projektantka
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 274 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Hanka.Kasparikova »

Jiri.Kaderavek píše: 10 bře 2018, 23:25 Zaprvé si vůbec nemyslím, že mám právo zabírat veřejný prostor zadarmo, resp. že mám právo ho zabírat za jiných podmínek než ostatní. Většinu času, co podnikám jsem městu za parkování platil a v součtu to bylo mnoho set tisíc. Myslím si, že z podobně nízkých pohnutek mne netřeba podezírat, můj kontext je v tomto krapet širší. Já kritizuji Váš přístup k řešení problémů formou regulací namísto budování. Vyznávám určité principy, a o ty tu jde. Jde o principy svobody, ochrany soukromí, předvídatelnosti, transparence, minimálního zasahování státu do svobod občanů, vytváření prostoru a příležitostí namísto jeho ubírání a vytváření hrozeb.

...
A viděl jste třeba toto?
https://www.brno.cz/sprava-mesta/magist ... -kapacity/
K těmto a dalším strategickým projektům zasedá pravidelně skupina složená z primátora, náměstků a OI a řeší výstavbu. Ano, mohou se vést diskuse o dalších plochách, ale ono je to také krapet o územním plánu. Bez ploch pro dopravu je holt do ploch pro bydlení čisté třeba neumístíte. Resp. umístíte, ale jen jako stavby dočasné, což město touto cestou v mnoha případech jde. O tom, kde mohou nebo nemohou stát, se můžete podívat zde: http://gis.brno.cz/ags/upmb/ A jak jsem již psala výše s panem Stuchlíkem jsme seděli nad mapami a následně na OD a dávali jsme návrhy pro další plochy pro parkování. Vnímáme to jako problém.
Jiri.Kaderavek píše: 10 bře 2018, 23:25 je to bazírování na byrokratických kategoriích (trvalé bydliště)
K tomuto, ano, omlouvám se, že bazíruji na dodržování zákona a odkazuji na § 23 zákona o pozemních komunikacích - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-13#cast6. Já vím, ono se to moc v dnešní době nesluší (odkaz na Zemonovo nedodržování ústavních zvyklostí a mnoho dalšího). Pokud město chce řešit parkování, staví parkovací domy a potřebuje, aby v těch parkovacích domech někdo parkoval, pak je nuceno zavést rezidentní parkování. Zatím jsem nikde jiný systém nenašla. Protože postavení parkovacího domu prostě něco stojí a ty peníze se mohou třeba vzít z peněz do škol a školek, ze sportu, z opravy komunikací, nebo si můžete hodit korunou z čeho chcete. A v těch parkovacích domech nikdo prostě stát nebude, když budou za 30 Kč/hodinu a ulice 0 Kč/hodinu. Takže ano, do jisté míry funguje systém rezidentního parkování k získání financí. Ale já ho tak celou dobu nevnímám a nechci vnímat. Nechci z lidí tahat zbytečně peníze. Ale chci, aby využívali parkovací domy, když už je stavíme. A taky chci, aby na realizaci projektů v dopravě, šly mj. peníze z Fondu mobility. Doposud totiž, co se vybralo na parkovném, se prostě někde rozplynulo v rozpočtu.
Jiri.Kaderavek píše: 10 bře 2018, 23:25 Je to prostě omezení našich svobod, je to bazírování na byrokratických kategoriích (trvalé bydliště), rozděluje to lidi, kolektivy, čtvrti, podporuje korupci, navyšuje byrokracii a vůbec to neřeší základní problém. Takže, podnikatelé za parkování už dnes z velké části platí, možná ne malí živnostníci, ale ten, kdo ten vůz opravdu k podnikání potřebuje, tak musí mít jistotu, že ho má někde predikovatelně u firmy.
Víte, já se domnívám, že když k tomu přistupujete takto, tak společnost může rozdělovat už jen samotné vlastnictví automobilu. Ten kdo ho má, si na něj dokázal vydělat a má finance na to se o něho starat, platit náklady. A pak se může cítit méněcenný ten, který si jej prostě nemůže dovolit. A tento chodí pěšky či jezdí MHD, nebo na kole, či vlakem. A tento člověk si může říct, proč mě člověk s autem ubírá prostoru jeho zaparkováním, když tu může být třeba strom, který mi zajistí kyslík, oproti tomu autu. Já se domnívám, že to vidíme hodně obdobně. Jen každý z jiného úhlu pohledu. Já nevnímám jako buzeraci to, že člověk musí zaplatit za to, že odstaví někde svůj automobil. Chápu, že k podnikání je mnohdy potřeba, a proto v rámci rezidentního parkování jsme přišli s různými režimy, kde by člověk prostě neplatil s cílem, aby to dopadlo na lidi opravdu co nejméně. Ale na druhou stranu vnímám, že téma parkování je třeba řešit a že není jedna jediná správná cesta, ale kombinace těch věcí (parkovací domy, zpoplatněná stání na ulici) aj.
Doporučuji si přečíst knihu https://www.databazeknih.cz/knihy/smrt- ... mest-17583.
Jiri.Kaderavek píše: 10 bře 2018, 23:25 Cyklisté potřebují svoje stezky, ne pruhy.
A ještě si dovolím vyslovit drobný nesouhlas s tímto. Podle výše uvedeného zákona je cyklista účastník provozu. Normy dále "uvádí", že na pozemních komunikacích lze dělat opatření, která vedou k ochraně cyklistů. Z mého praktického pohledu (využívám jak kolo, tak pěší chůzi, tak MHD, tak IAD, i vlak) stezka je mi k ničemu, když se potřebuji dostat od domu (kde jezdí 16 000 aut/24 hodin včetně kamionů) do obchodu a chci se tam dostat nejkratší cestou a ne si zajet 10 km. V mém případě tu silnici od domu musím použít, v dohledné vzdálenosti totiž žádnou stezku ani nemám. Zkrátka, lidé se potřebují dostávat z místa A do místa B a chtějí u toho využívat různé dopravní prostředky (svoboda volby). Pokud bych totiž zůstala u Vašeho pohledu na celou věc, brala bych pak jako zbytečnou regulaci svobod to, že mě někdo nutí dostat na stezku (poslouchám to na každé cykloskupině od PČR, že cyklisty musíme někam navést pryč a stále s tím bojuji) a přitom chci jet prostě místy, kudy jede i to auto, jen se chci cítit bezpečněji, protože nemám kolem sebe tu kastlu, nebo mě řidič neumí dostatečně objet. Ze zákona na to právo mám.

Domnívám se tedy, že oba dva vyznáváme obdobné názory na svobodu. Jen každý máme trochu jinak postavený žebříček ?hodnot? v dopravě - pro mě je důležitá ochrana těch nejzranitelnějších - chodců, dále cyklistů.
Jiri.Kaderavek píše: 10 bře 2018, 23:25 A nakonec. Vaše poslední věta je dalším argumentem proč s Vámi ne. Piráti fungují na fóru, tady se dá ledacos probrat, prodiskutovat, nechat proběhnout ankety. Proč bych měl vyvolávat diskuse v rámci nějakého klubu? Vždyť já ani nevím, že to řešíte. Od toho máme přece naši politickou stranu, nějaké svodky, newslettery, tohle by nám členům měl avizovat předseda sdružení nebo koordinátor. Proto jsme stranu zakládali, proto komunikujeme na fóru, aby se mohli zůčastnit i ti, kteří třeba nemohou z tisíce důvodů být aktivní formou fyzické přítomnosti, abyste se mohli zůčastnit i vy jak nyní činíte. Tohle vše Vaše spolupůsobení s námi neguje a popírá, interní politiku děláte někde jinde než jak byla u Pirátů zamýšlena.
Ad diskuse v rámci klubu - na vysvětlenou. Jedná se o zastupitelský klub a vzniká tam, kde je v zastupitelstvu více, než x zastupitelů s tím, že si ze svého jádra vyčlení svého předsedu, který pak za klub jedná v různých věcech (jako setkání předsedů klubů před zasedáním zastupitelstva). Informování zastupitelů klubu o různých věcech - typu přednášky, termíny k vyjádření k dokumentům, sběr a zaslání názorů zpět k řešiteli atd. Předsedou našeho klubu ŽTB+P je Tomáš. Toto je běžné fungování i v rámci jiných měst.
Jen popisuji realitu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hanka.Kasparikova za příspěvky (celkem 2):
MartinFreund, Petr.Bohac
Hana Stuchlík Kašpaříková
Uživatelský avatar
Hanka.Kasparikova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 151
Registrován: 20 srp 2014, 09:42
Profese: pečující máma a krajinná projektantka
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 274 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Hanka.Kasparikova »

Jiri.Kaderavek píše: 10 bře 2018, 23:56 Ale mně přece úplně stačí, že Váš projekt podporuje rezidentní parkování. Kritizuji to a nemyslím si, že by to měl kterýkoliv Pirát podporovat. Osobně nepodporuji ani jsem nepodporoval spolupráci s Vámi na koaliční nebo pseudokoaliční bázi. Nechci Vás přesvědčovat, abyste od požadavku na rezidentní parkování ustoupili. Zcela jistě to odpovídá Vašemu světonázoru jenže, podle mého to neodpovídá tomu co by měli prosazovat Piráti. A nejde o věc podružnou, ale principiální. Tohle prostě není a neměla by být Pirátská agenda. Prostě si prosazujte rezidentí parkování sami a uvidíte, zda Vám to občané spolknou (spíše si tedy myslím, že za to spolknou vás). Netahejte nás do toho prosím. S tím se nikdy nesmířím, protože mi to bude denně lidmi připomínáno, to není žádný šprajc.
Dovolím si přece jen reagovat na tento Váš výrok. Je totiž bláhové si myslet, že se můžete v rámci funkce zastupitele rozhodnout, že nějakou agendu řešit nebudete. I když ji nemáte svěřenu v gesci, musíte se k ní nějakým způsobem postavit. Neboť o tom budete tak jako tak jakožto zastupitel hlasovat. Můžete se rozhodnout, že to nepodpoříte, na to máte samozřejmě právo a můžete se rozhodnout, že proti tomu budete razantně vystupovat, na to také máte právo. Pak se ale předem podle mých zkušeností již nyní distancováváte z toho, že byste mohli někdy sedět v koalici. A zde velmi radím, aby Piráti měli tuto věc dopředu velmi prodiskutovanou, aby někteří neměli ta očekávání a jiní zase jiná. Protože pokud jste součástí koalice, tak je to vždy o kompromisech. Ano, my jsme se k rezidentnímu parkování postavili čelem a řekli jsme si, že chceme, aby ten projekt dával smysl. Bylo totiž zřejmé, že je podporován veškerým politickým spektrem (koalice, opozice).
A pokud se budete bavit o tom, jestli cílíte ve volbách na koalici nebo opozici, tak k tomu nezapomeňte vzít i ta ostatní témata, se kterými chcete do politiky jít. Protože třeba PaRo by z opozičních řad nikdy nebyl realizován.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hanka.Kasparikova za příspěvek:
Petr.Bohac
Hana Stuchlík Kašpaříková
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8027
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2792 poděkování
Dostal poděkování: 8199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Potrebuje-li mesto penize na parkovaci infrastrukturu, a oni i ty silnice pod parkovacimi misty neco stoji, nejen parkovaci domy, tak ma zpoplatnit parkovani rocnim parkovacim listkem na automobil. V celem Brne. Zadne zony. Listek si bude moci poridit kazdy, bude na SPZ. Nebo bude muset parkovat za hodinovy poplatek. Co je na tom spatne?
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Uživatelský avatar
Hanka.Kasparikova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 151
Registrován: 20 srp 2014, 09:42
Profese: pečující máma a krajinná projektantka
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 274 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Hanka.Kasparikova »

Jiri.Kaderavek píše: 11 bře 2018, 01:31 Potrebuje-li mesto penize na parkovaci infrastrukturu, a oni i ty silnice pod parkovacimi misty neco stoji, nejen parkovaci domy, tak ma zpoplatnit parkovani rocnim parkovacim listkem na automobil. V celem Brne. Zadne zony. Listek si bude moci poridit kazdy, bude na SPZ. Nebo bude muset parkovat za hodinovy poplatek. Co je na tom spatne?
Že když někdo tento systém soudně napadne, tak to pravděpodobně shodí. Musím se nad tím ale ještě zamyslet.

1. zásada. Za současného stavu nejsme (město) schopni všem garantovat parkovací místo. Kdyby ano, nemusíme zřejmě rezidentní parkování vůbec řešit. a současně
2. zásada. Obec se může pohybovat jen v liteře zákona, jak jsem již jednou psala. § 23

§ 23
(1) Pro účely organizování dopravy na území obce může obec v nařízení obce vymezit oblasti obce, ve kterých lze místní komunikace nebo jejich určené úseky užít za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy12)
a) k stání silničního motorového vozidla v obci na dobu časově omezenou, nejvýše však na dobu 24 hodin,
b) k odstavení nákladního vozidla nebo jízdní soupravy v obci na dobu potřebnou k provedení celního řízení,
c) k stání silničního motorového vozidla provozovaného právnickou nebo fyzickou osobou za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu,12a) která má sídlo nebo provozovnu ve vymezené oblasti obce, nebo k stání silničního motorového vozidla fyzické osoby, která má místo trvalého pobytu nebo je vlastníkem nemovitosti ve vymezené oblasti obce,
nebude-li tímto užitím ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích a jiný veřejný zájem. V nařízení obce stanoví obec způsob placení sjednané ceny a způsob prokazování jejího zaplacení.


Tzn. zavádím-li nějaký režim parkování, kde vybírám peníze, musím jej napasovat na výše uvedené odstavce.

3. zásada. Pokud někde zavádím zpoplatněný režim parkování, pak ta místa musím mít vyznačená vodorovnou a svislou dopravní značkou. Což by v současném systému způsobilo to, že se nebude moct parkovat na mnoha stech parkovacích místech, kde nyní. Protože norma vám říká, jak velké a co všechno musí splňovat parkovací místo. Ale těch aut se tam reálně vleze více. Takže je lepší je mnohdy nevymezovat. Režim by tedy dopadal i na místa, která fungují bez nutnosti zavedení rezidentního parkování. Je to s podivem, ale v rámci Brna se ještě taková místa najdou (místa s RD). Nejde totiž na začátek Brna k ceduli dát značku, že v rámci celého Brna se musí platit. Nic takového neexistuje. Navíc vy musíte řešit problém, že lidé v nějaké ulici nemohou zaparkovat, protože jim tam parkuje někdo jiný, kdo tam třeba vůbec nebydlí, nebo si tam na týden odstaví jen auto. Takže tímto globálním řešením byste vlastně nic nevyřešil. A rezidentní parkování není od toho vytáhnout lidem z kapes peníze, ale řešit neutěšenou situaci v ulicích. Potřebujete dostat auta do parkovacích domů z ulic.

Dnes jsem už unavená, abych to rozebrala ještě podrobněji, ale snad jsem nezapomněla na nic podstatného.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hanka.Kasparikova za příspěvky (celkem 4):
MartinFreund, Jiri.Kaderavek, Petr.Bohac, Tomas.Kolacny
Hana Stuchlík Kašpaříková
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8027
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2792 poděkování
Dostal poděkování: 8199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Resit lze ruzne, ale ne diskriminaci skupin obyvatelstva. Zony v zasade problem nejsou, resp. jde o to, aby pro cele Brno platil ve vymezenych usecich stejny listek, ktery by se nekupoval dle trvaleho bydliste, ale na SPZ (pak by sel koupit i SMSkou jako listek na MHD). Policista kontroluje namátkově mobilní apkou sejmutím SPZ. Cena a rozsah placených úseků označených značkami pak dává výnos určený na stavbu bezplatných PD. Občasný návštěvník si nebude kupovat za 3tis. Kč lístek, kdž může zaparkovat zadarmo v PD. Nemelo by se to proto jmenovat rezidentni parkovani, ale klidně parkovací lístek, protože o rezidentech by to být nemělo a navíc je to medialni disaster. Jinak lide pochopi, ze parkovaci mista neco stoji. Auto neni zadarmo ani ta nova dlazba pod ním. Pro zamezeni dlouhodobeho stani existuji parkovaci hodiny za sklo automobilu. Temer se kupodivu nevyuzivaji. Nenesou :) jinak genialni. Zvážit místa, kde by byly vynuceny. Dobrou.
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Uživatelský avatar
Hanka.Kasparikova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 151
Registrován: 20 srp 2014, 09:42
Profese: pečující máma a krajinná projektantka
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 274 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Hanka.Kasparikova »

Jiri.Kaderavek píše: 11 bře 2018, 02:11 Resit lze ruzne, ale ne diskriminaci skupin obyvatelstva. Zony v zasade problem nejsou, resp. jde o to, aby pro cele Brno platil ve vymezenych usecich stejny listek, ktery by se nekupoval dle trvaleho bydliste, ale na SPZ (pak by sel koupit i SMSkou jako listek na MHD). Policista kontroluje namátkově mobilní apkou sejmutím SPZ. Cena a rozsah placených úseků označených značkami pak dává výnos určený na stavbu bezplatných PD. Občasný návštěvník si nebude kupovat za 3tis. Kč lístek, kdž může zaparkovat zadarmo v PD. Nemelo by se to proto jmenovat rezidentni parkovani, ale klidně parkovací lístek, protože o rezidentech by to být nemělo a navíc je to medialni disaster. Jinak lide pochopi, ze parkovaci mista neco stoji. Auto neni zadarmo ani ta nova dlazba pod ním. Pro zamezeni dlouhodobeho stani existuji parkovaci hodiny za sklo automobilu. Temer se kupodivu nevyuzivaji. Nenesou :) jinak genialni. Zvážit místa, kde by byly vynuceny. Dobrou.
Budu se opakovat po třetí - § 23 zákona o pozemních komunikacích + normy vám jasně dávají mantinely, ve kterých se můžete pohybovat. Pokud je zákon diskriminační, mají možnost Piráti to v PSP zkusit změnit. :)
Jinak ještě podrobněji, v Brně schválené rezidentní parkování je postaveno na výše uvedeném §. A dále se postupuje tak, jak píšete. Člověk regisrovaný do systému vyplní svoji SPZ a zaměstnanec BKOMu objíždí v autě patřičné oblasti a systém vyhodnocuje (páruje oprávnění), a tam, kde je porušen předpis, odesílá se to k MěP, která pak řeší přestupek. Zbytek, co jste popsal - cena a rozsah placených úseků - takto je rezidentní parkování nastaveno. Ano, můžeme se bavit o tom, zda je to šťastně pojmenovaný systém. Možná ne. Ale to se musíte vrátit do září 2014, kdy vládla ČSSD a ODS, kteří se rozhodli, že systém zavedou a že ho nazvou rezidentní parkování.
Takže po diskusi jsme došli k tomu, že principy, které popisujete, v rámci zaváděného managementu parkování uplatněny vlastně jsou. Akorát je tam ta legislativa zákona o pozemních komunikacích, v rámci které se město může pohybovat a nad rámec zákona jít nemůže. Což je v pořádku. Zákony se mají respektovat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hanka.Kasparikova za příspěvek:
Petr.Bohac
Hana Stuchlík Kašpaříková
hollanmatej
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 5
Registrován: 06 bře 2018, 14:52
Profese: politik
Dostal poděkování: 20 poděkování

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od hollanmatej »

Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 chvíli po parlamentních volbách se za námi stavili zástupci ŽTB, aby se zeptali na náš postup v komunálních volbách. přišli s návrhy, že bychom mohli kandidovat buď v koalici, nebo že by to tentokrát mohlo být obráceně - tedy Piráti s podporou ŽTB. v MS Brno jsme to prodiskutovali a obě nabídky odmítli, protože v tom pro Piráty nevidíme žádný přínos.

právě naopak. obáváme se, že předvolební spojení s ŽTB by v komunálních volbách Piráty poškodilo. proto nikdo z členů MS Brno ani nenavrhl jakékoli spojení s ŽTB (nebo jiným subjektem) a schválili jsme samostatnou kandidátku.

proto jsme ŽTB (jako celek) oficiálně nevyzvali k tomu, abyste se přihlásili do našich primárek. vím, že tuto nabídku dostala od Tomáše Koláčného Hana Kašpaříková,
mluvilo se i o Jakubu Kořínkovi a Martinu Freundovi. (nevím však, jestli jsou to členové ŽTB). žádné další jméno jsem neslyšel. primárky jsou samozřejmě otevřené,
takže nijak nezpochybňuji právo všech se jich zúčastnit. jenom chci, aby bylo jasné, jak to bylo a je.
Rozumim tvemu pohledu, uvnitr hnuti jsme vychazeli mimojine z toho, ze prave ty jsi prezentoval na podzim opak, ale nemam problem s tim, ze se tvuj nazor otocil.
Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 Matěji - píšeš, že nabízíš srdce. otevřené srdce. na mě vaše rozhodnutí nekandidovat sami za sebe ale působí přesně opačně. to není rozhodnutí srdce, ale pragmatická vypočítavost. je zkrátka mnohem pravděpodobnější, že uspějete pod vlajkou Pirátů, než pod poškozenou značkou ŽTB.

kulantně řečeno - zástupci ŽTB se chovají "politicky racionálně":

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region ... 80308.html
Pred 14 dny jsme meli jako hnuti schuzi, na niz jsme se shodli, ze nam prijde v tuto chvili dobre pokusit se o spojeni sil, nez o to, aby se liberalni strany proti sobe vymezovaly a vzajemne si odcerpavaly volice. Lepsi je, stejne jako v minulych volbach, spojit sily. Respektujeme vase rozhodnuti a samostatne kandidature, jdeme do toho s vedomim, jak to mate, ale prijde nam skrz vase i nase temata proste lepsi, kdyz se volici nebudou muset rozhodovat mezi dvema programove podobnymi subjekty.

Napriklad na tematu otevrenosti - registr smluv je prosazen v teto republice hodne diky mne. Byl jsem nekolik let nazpet asi nejznamnejsi aktivista v oblasti zverejnovani informaci, mam za sebou mnoho vyhranych soudnich kauz (vyhral jsem vsechny), Kuzilek mi udelil specialni vyznamenani za prinos pro svobodny pristup k informacim. Diky nasemu spolecnemu usili je nyni mesto Brno daleko vice otevrene nez v minulosti. Jmenovite hlasovani, zverejnovani smluv i firmami (to byl velkej boj) atd. V koalici spolecne hajime s Tomasem vzdy, ze se informace v souladu se zakonem musi poskytovat. Jako ja nemam problem souperit s Piraty o to, kdo chce vic zpruhlednovat Brno, kdo chce vic zapojovat obcany do rozhodovani, ale pokladam to za trochu zbytecny boj. Obecne pokladam od politickych stran za nezodpovedne, ze nemaji tendenci se sdruzovat do vetsich homogennich celku a stejne programy ruznych stran souperi o stejne volice.

Nebo treba tema drogove politiky. Drogova strategie i akcni plan, ktery jsem nechal odborniky pripravit, je podle me nejlepsi komunalni strategii v Cesku. Spolupraci se mnou si povazuji adiktologove a odbornici z cele republiky. Dokazal jsem prosadit zasadni navyseni penez z mestskeho rozpoctu, prosadil jsem odklon od "protidrogove" na politiku v oblasti zavislosti (akcent na represi a odmitani se ukazuje jako fakt nefunkcni). Mam za to, ze je to i vase bytostne tema a opet nemam pocit, ze je moudre souperit o tyto volice.

Nebo fotbalovy stadion. V ramci naseho uskupeni jsem to s Marou tahl dopredu ja. A porad se snazim najit cestu, jak to dotahnout, byt se to vyrazne zasmodrchalo.

Zkusim to otocit - v jakych tematech se nase nazory, co se tyce brnenske komunalni politiky lisi? Zajima me to. Ja tam nevidim zadne, ktere by stalo za rec.
Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 co jiného než kalkul je přístup Martina Freunda, který nám byl nabídnut prostřednictvím Marka Fišera s tím, že má nabídku být na čelních místech kandidátky Zelených, ale že by to raději nejdřív zkusil u nás (samozřejmě pokud bude na čelních místech), protože Piráti mají větší šanci uspět.

nepřekvapuje mě to.

podobně jste totiž postupovali i v minulých krajských volbách: nejprve u nás váš radní Bartík lobboval za koalici Zelení a Piráti s podporou ŽTB.
nakonec se však ŽTB do krajských voleb spojilo s TOP09 (která je programově i ideově úplně jinde než Piráti a Zelení) a kandidovali jste proti nám.
Jsme tri a pul roku jeden klub. Troufam si rict, ze mimoradne uspesny, ze jsme toho prosadili nejen ve svych oblastech opravdu hodne. Pokracovat ve podobnem formatu a dale prosazovat to, co mame spolecne, a doplnit to o oblasti, ktere jsou vasi ci nasi domenou (IT, socialni veci, kultura) by bylo myslim volici ocenovano.

Ze za neco lobboval Svata Bartik, jsme se dozvedeli ex post, nebylo to nasim jmenem. My jsme se snazili o sirsi koalici, to se nepovedlo, proto jsme se dohodli s TOP09 na spolecneho kandidature, protoze zejmena s lidrem Vitulou mame velmi mnoho spolecnych temat a prislo nam dobre, aby Vitulova politika byla v Kraji zastoupena a to se podarilo. TOPku v JMK nevedl ani nevede Kalousek. Na komunalni urovni nam prijde smysluplne divat se na personalni slozeni a tam nachazet shodu. Nase kandidatka do Senatu, Bara Antonova, byla napr. podporena TOP09 i SZ. S vyjimkou extremistickych nebo antiobcanskych stran se ma podle naseho nazoru hledat prunik. Vasemu striktnimu odmitani TOP09 na vsech urovnich politiky nerozumim, ale respektuji to. Pokud by to tak nebylo, byla by do kraje spolecna a uspesna kandidatka 4 subjektu a dnes bychom tam spolecne dokazali prosadit mnohem vic. A o to podle me v komunalu jde predevsim.
Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 píšeš, že máš rád výzvy. kdyby to tak bylo, tak podle mě vedeš do voleb kandidátku ŽTB, protože obhájit je skoro vždy větší výzva, než uspět napoprvé.
je to logické - poprvé si tabula rasa, podruhé už lidé nehodnotí jenom tvé předvolební slogany a sliby, ale tvé reálné skutky.

abych nebyl jenom kritický - cením, že píšeš, že když neuspějete v našich primárkách, zkusíte to jinak.

(sice to moje hlava překládá jako: není klíčové, za koho budeme kandidovat, hlavně abychom se tam dostali.. ale i tak - je to upřímné).
Ja beru jako vyzvu obhajit nasi politiku, co v Brne 3,5 roku spolecne delame. Protoze jak pisu vyse, moc nevim, cim by mohly byt nase programy odlisny... Ano, kazdy budeme mit prip. i jina temata, ale ze bychom meli na neco duleziteho fakt jiny nazor, to si nemyslim.

Nebyl jsem tabula rasa ani pred tim. Mel jsem za sebou nekolik mimoradne uspesnych let v obcanskem aktivismu a hromadu dokoncenych temat na celostatu i v Brne. Namatkou registr smluv, herny pryc z Brna, garaze pod Zelnakem, vymahani nezakonne utajovanych smluv, lidr tematu nadrazi v centru, zruseni protimuzikantske vyhlasky, zapojovani tisicu obcanu do rozhodovani o podobe uzemniho planu, PR podpora blokady na Sumave, klimaticke aktivity, Zit Brno, Brneni, Obcane proti hazardu ci Rekonstrukce statu (v rozjezdu na starosti cele PR, osobni fokus na registr smluv), kde jsem byl klicovy clovek pro dosazeni mnoha veci. O proto jsme meli v minulych spolecnych volbach takovy uspech, protoze me lide volili jako cloveka, ktery dokazal, ze umi dotahnout mnozstvi temat.
Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 žádám tě, Matěji, o konkrétní odpovědi (stačí jednou větou):
Odpovim na to, co jeste nezaznelo od Hanky s Martinem
Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 píšeš, že bez dobře fungujícího kolektivu se nedá fungovat. proto mě zajímá:

2. proč od vás odešel místopředseda ŽTB a starosta MČ Brno-střed Martin Landa?
3. proč od vás odešel zastupitel MČ Brno-střed Robin Kvapil?
4. proč jste nepřijali za člena Svatopluka Bartíka, který byl za ŽTB zvolen radním MČ Brno-střed?
2. uvedl mne a Bare Antonove, kdyz se s nami pred vystoupenim potkaval, ze nechce resit vnitrostranickou politiku, ale soustredit se na vykonnou. Ze ho to prilis zatezuje a stresuje. To je myslim dost legitimni, ne kazdeho bavi vnitrni zivot partaji.

3. Robin do Brna uz jezdi nekolik let jen na zastupitelstva. Odmitl pristup naseho mestskeho klubu k nekolika kauzam, napr. kdyz jsme spolecne (pirati a zb) pomohli svym hlasovanim zachranit Moto GP, a to natolik, vc. verejnych vyjadrenich, ze to velmi problematizuje i ostatni spolupraci.

4. Protoze jsme s nim meli zkusenosti, jak se chova uvnitr nejake skupiny, ktere si bohuzel prenesl i do politika. Nechteli jsme destruktora uvnitr.

Priznavam, ze slozeni zastupitelskeho klubu na Stredu ma sve velke problemy. Je to urcite velke pouceni na priste.
Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 píšeš, že chceš, aby uspěla občanská kandidátka pod hlavičkou Pirátů, jenže my sestavujeme stranickou kandidátku.
Tohle je podle me uplne spatne. V komunalu je stranicka prislusnost uplne irelevantni veci. Je to pouze a jenom o konkretnim personalnim slozeni, ne o stranicke knizce. Odmitanim lidi z obcanske sfery si zavirate dvere delat smysluplnou politiku. Zadna partaj nema nema uvnitr dost kvalitnich lidi, aby dokazala obsahnout relevantni spektrum toho, co dela Brno. A uzkoprofilove zamereny strany generujici kandidaty jen ze svych straniku nejsou v komunalu podle mych zkusenosti prinosem.
Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 nejsme nesourodí aktivisté, kteří se dali
dohromady půl roku před volbami a na kandidátku napíšou každého, kdo půjde kolem.
a proto jsme taky pred minuly volbama venovali mimoradne dlouhou dobu (az do cervna) sestavovani kandidatky. Znali jsme se casto dlouhe roky a meli za sebou mnozstvi spolecne prace. Proto to potom fungovalo a udelali jsme mnozstvi veci. Kdyz bych to rekl v nadsazce, "kolem" sel Tomas s Jirkou, my jsme vas neznali, ale ukazalo se, ze to funguje i presto :-) V tom, ze kandidka ma byt spolu sehrana, se shodujeme. Lisime se v tom, odkud na ni maji byt delegovani kandidati.
Robert.Cuma píše: 08 bře 2018, 18:43 stejně jako všem stranám jde i Pirátům o prosazení našich programových
priorit, ale jedině při zachování stranických principů, které jsou pro nás důležitější než úspěch za každou cenu. jedním z hlavních rysů Pirátů je maximální transparence.
proto mě zajímá:

7. proč jsou jednání ŽTB neveřejná a proč z nich nezveřejňujete aspoň stručné zápisy?

9. proč nemáte na stránkách základní informace - jako např. orgány hnutí, dokumenty?

http://www.zitbrno.cz/hnuti/

10. chápu správně, že dary, které vám přichází na účet s poznámkou "desátek" nebo "korytovné" dostáváte od lidí, kteří jsou za ŽTB v placených funkcích? pokud ano, na co
ty prostředky používáte?
7. nezacali jsme tvorit stranicke struktury (zduvodneni viz v nasich kandidatskych projevech, kde to vysvetlujeme), takze si na nejake procesy, zapisy a tak nepotrpime. Politiku vytvarime primarne na urovni klubu a metodou participace (kulturni strategie, strategicky plan socialniho zaclenovani, plan udrzitelne mobilty, strategie v oblasti zavislosti), kdy do tvorby konkrektnich politik zatahujeme desitky az stovky akteru, aby vysledna podoba dokumenta byla siroce projednana zejmena s temi, na ktere je zamerena, ne diktovana z vrchu (vypichuju napriklad zatazeni aktivnich uzivatelu tvrdych drog do tvorby prislusne strategie a akcniho planu, sam jsem s nimi sedel a resil jejich problemy). Do tvorby techto politik clenove hnuti nejak postranne nezasahuji. O tom, s kym kandidujeme, o tom, pokud mame nejake zasadni apely jako hnuti na nase zastupitele a o obdobnych zasadnich vecech, ale informujeme.

9. tohle radi napravime. Vychazi to z vyse uvedeneho - nekoncipovali jsme hnuti jako stranickou strukturu, u komunalniho hnuti to podle nas neni stezejni, vninam u nas jine problemy, ktere jsem i uvadel v ramci diskuze k memu projevu.

10. Predvolebni domluva byla, ze na ucet ZB budou prispivat desatkem vsichni nasi kandidati. Tomas se rozhodl, ze bude penize posilat vam (pokud si dobre vzpominam, mozna je to drobne jinak), Jirka posila na nas ucet. Z techto penez hradi ZB ruzne analyzy, plati lidi, aby mohli vykonavat praci, kterou potrebujeme pro nasi praci v zastupitelstvu. Bohuzel narozdil od Prahy, v Brne nejsou penize na kluby ani na zakladni servis, musime vse hradit ze sveho. Desatky jsme se spolecne inspirovali u Zelenych.

Doufam, ze jsem ti na vsechno odpovedel, pripadne rad doplnim.
Naposledy upravil(a) hollanmatej dne 11 bře 2018, 16:18, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi hollanmatej za příspěvky (celkem 2):
Hanka.Kasparikova, Petr.Bohac
hollanmatej
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 5
Registrován: 06 bře 2018, 14:52
Profese: politik
Dostal poděkování: 20 poděkování

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od hollanmatej »

Marcel.Kolaja píše: 09 bře 2018, 13:20
Nevidím dostatečnou synergii pro společnou kandidátku, což bylo potvrzeno i Žít Brno ve volbách do krajského zastupitelstva, kde Žít Brno utvořilo koalici s TOP09.
My jsme chteli sirsi koalici, i TOPka, problem je s vasim odmitani TOPky ve vsech podobach (nehodnotim ted, jen konstatuji). Nas cil byl podobny jako u brnenskych komunalek - sundat Haska. I diky nasemu prispeni se to podarilo a nase kandidatka je v koalici. Mohli jsme byt v koalici spolecne.
Marcel.Kolaja píše: 09 bře 2018, 13:20 Kandidátů bych se rád zeptal, jaký je jejich postoj k rezidenčnímu parkování. Děkuji!
Stejny jako Tomasuv, prosazovali jsme to spolecne. Spojence jsme ale nenasli. Treba priste...
Naposledy upravil(a) hollanmatej dne 11 bře 2018, 16:23, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi hollanmatej za příspěvek:
Petr.Bohac
Zamčeno

Zpět na „Místní fórum Brno“