Primární volby ZMB - Zasedání MF Brno 2/2018

Moderátoři: Předsedající, PKS Jihomoravský kraj, KoKS Jihomoravský kraj, PMS Brno

Zamčeno
Uživatelský avatar
Hanka.Kasparikova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 151
Registrován: 20 srp 2014, 09:42
Profese: pečující máma a krajinná projektantka
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 274 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Hanka.Kasparikova »

Ahojte všichni ještě jednou,

našla jsem ty šablony dokumentů, které potřebujete nechat podepsat kandidáty. Je na nich ale ještě rok 2014. Nemáte něco aktuálnějšího, nebo se to má přepsat? Ale nenašla jsem ten kodex. :(
Děkuji za pomoc.

https://wiki.pirati.cz/ao/sablony/volby
https://wiki.pirati.cz/program/minimum
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hanka.Kasparikova za příspěvky (celkem 2):
MartinFreund, Petr.Bohac
Hana Stuchlík Kašpaříková
Uživatelský avatar
Tomas.Kolacny
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 3191
Registrován: 04 kvě 2012, 01:22
Bydliště: Brno - Židenice
Dal poděkování: 1592 poděkování
Dostal poděkování: 3846 poděkování

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Tomas.Kolacny »

Hanka Kašpaříková píše: 04 bře 2018, 10:05 [...]
Ahoj, nejsem si úplně jistý, jakou odpověď očekáváš, jelikož jsi explicitně nepopsala konkrétní cíle, ke kterým bychom měli vyjadřovat postoj, dovolím si tedy svůj poholed. Tvé přímé oslovení jsem navrhoval proto, že spolupracujeme (jak jsi psala) přes 3,5 roku a za tu dobu vím, že pracuješ, vím jak pracuješ a vím co od Tebe očekávat. Jak jsem psal ve své kandidátské řeči, mojí ambicí je vybudovat silný zastupitelský klub Pirátů, který bude schopný v rámci zastupitelstva města Brna politicky konkurovat ostatním politickým subjektům, bude prosazovat transparentnost úřadu, bude nekompromisně potírat jakékoli pokusy o korupci a zpronevěřování majetku města a bude hájit zájmy všech občanů města Brna bez rozdílu. Mimo to zcela souhlasím s tím, že se věci v rámci samosprávy mají dělat dobře, kvalitně a s ohledem na uživatele i na dopad do fungování města.

Moje očekávání směrem k Tobě a Tvé potenciální kandidatuře je především zajištění oblasti územního plánování, k čemuž máš vydělání i zkušenosti (ale zkušenosti z řízení odboru dopravy taky určitě rádi využijeme). Klidně se doptej na cokoli dalšího, co by Tě zajímalo.

Co se týká dokumentů pro kandidáty, ty připraví v aktuální podobě předsednictvo MS Brno na ty úterní primárky.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Kolacny za příspěvek:
Tomas.Gottwald

Tomáš Koláčný
statutární město Brno - Zastupitel města Brna, člen výboru pro národnostní menšiny a zastupitel městské části Brno-Židenice
tel: +420 736 661 244 e-mail: tomas.kolacny@pirati.cz

Uživatelský avatar
Pavel.Moravec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2764
Registrován: 27 dub 2011, 17:25
Profese: IT
Bydliště: Brno Bystrc
Dal poděkování: 12424 poděkování
Dostal poděkování: 5915 poděkování

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Můj dotaz na Hanku bude zřejmě vycházet z nedostatku informací na mé straně, tak mne prosím za něj omluvte. (v podobné situaci by ale imho byl jakýkoliv volič vidící její jméno na kandidátce).

Jedním z důležitých témat ŽTB byla (oprávněná) kritika územního plánu a jeho aktualizace. Bylo naprosto správné tu aktualizaci zrušit. Ale.. město dosud nemá platný územní plán, což jeho rozvoj hodně omezuje (např. bytová výstavba a raketový nárůst cen bytů - stejná situace jako v Praze). Hanka jako předsedkyně Komise RMB pro územní plánování je za toto (spolu)zodpovědná.

Proto se ptám, proč zatím nevznikl ÚP, resp. v jakém je stavu? Nebo spíše zda/proč za současný tristní stav po 3.5 letech vlády (ne)může Hanka? Tady právě nemám informace (např. se čekalo na rozhodnutí nádraží?), ale pokud za současný stav může i Hanka, pak 1) nechtěl bych mít na kandidátce ideově blízkou ale ne moc schopnou osobu (pokud vina spadá i na Hanku), 2) myslím si, že naši případní voliči také ne - nevím, jak bych jim toto zdůvodňoval..
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK.
Uživatelský avatar
MartinFreund
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 22
Registrován: 11 črc 2014, 07:42
Profese: aktivista,psycholog
Dal poděkování: 23 poděkování
Dostal poděkování: 45 poděkování

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od MartinFreund »

Zdravím členstvo brněnské organizace pirátské strany a rád bych požádal o podporu v primárkách na kandidátní listinu do zastupitelstva města Brna, a to na některou z čelních příček kandidátky.
Pro ty co mě neznají, nebo nemají přesnou představu o co v politice usiluji se pokusím představit, popsat co je za mnou, čemu jsem se do teď v zastupitelstvu věnoval, s čím chci jít do příštího období a tak vůbec, co jsem zač :).

Tak tedy, vystudoval jsem psychologii (bakalářský cyklus) a většinu dospělého života jsem se vždycky nějak motal kolem aktivismu. Ve spolku Brnění jsme se snažili hlavně bojovat s tvrdým hazardem, což se nám myslím vcelku dařilo a zároveň jsme řešili některé tehdejší brněnské kauzy, jako garáže pod zelňákem, atd. Moje role tehdy byla hlavně v zajišťování odborných podkladů, studií a poznatků, kterými jsme následně argumentovali a přesvědčovali jak veřejnost, tak politickou reprezentaci. Tehdy jsem začal věřit, že politiku je třeba dělat tzv. "evidence based" tj. založenou na odborných podkladech. Všechno co ve veřejném životě dělám se snažím mít podložené nejlépe tvrdými daty a snažím se obklopovat lidmi, kteří tématům, která jsou pro mne důležitá skutečně dobře rozumí. Do ZMB jsem na kandidátce ŽítBrno a Pirátů kandidoval hlavně se sociálními tématy a byl jsem také z velké části autorem programu v sociální oblasti a oblasti bydlení. V kolektivu jsem vždycky působil hlavně jako "mediátor", "urovnávač" případných konfliktů a vztahů mezi lidmi. To mi celkem jde :). V kampani jsem po organizační stránce koordinoval naši kontaktní kampaň (roznášení novin) a obecně mě baví mluvit s lidmi v terénu. V zastupitelstvu jsem pak inicioval vytvoření tzv. Strategického Plánu Sociálního Začleňování a momentálně jsem v zodpovědný za projekty, které z něho vychází a kolem kterých se nám podařilo vytvořit opravdu skvělý tým zapálených lidí. A právě díky lidem, které se podařilo na tyhle aktivity namotat se nám daří myslím si velmi úspěšně v Brně testovat nemálo sociálně inovativních praxí, z nichž část v České Republice ještě nikdo nezkoušel, byť v zahraničí jsou standardem. Většina z nich je financována z evropských zdrojů a jsme v zásadě první koalice, která usilovala o to dostat do Brna finance z ESF a které se to ve větší míře podařilo. Díky tomu do Brna na tuhle problematiku přiteklo několik stovek milionů korun. Poprvé v historii se taky povedlo zkoordinovat projekty NNO a města tak, aby se vzájemně doplňovaly a vytvářely smysluplný celek a politiku v této oblasti. V krátkosti se pokusím představit ty nejzásadnější projekty, které jsem inicioval, za které jsem zodpovědný a které chci dál rozvíjet. Omlouvám se, že to bude trochu delší, ale těch věcí, kterým se věnuju je opravdu hodně a myslím, že je důležité je popsat opravdu všechny, protože jedním z hlavních důvodů proč bych chtěl kandidovat je tyto nastartované pilotní projekty dotáhnout, rozvinout a vnořit je do systému politiky města, což samo o sobě je práce na další čtyři roky.

ZAMĚSTNANOST

V téhle oblasti jsme připravili projekt tzv. prostupného zaměstnávání. Snažíme se prostě bojovat s dlouhodobou nezaměstnaností (která v Brně setrvale téměř neklesá) prostřednictvím nabízení práce dlouhodobě nezaměstnaným v městských firmách a příspěvkovách. Pro začátek se nám podařilo nasmlouvat několik desítek míst. Od Úřadu Práce nám budou vytipováni lidé, kteří dlouhodobě selhávají na trhu práce. Těm poskytneme rekvalifikaci, školení v tom, jak se připravit na pracovní pohovor a další základní kompetence. Místa máme nasmlouvaná různá, od kuchařek, uklizeček, práci s vysokozdvižným vozíkem ve skladu, administrativu v knihovně etc. Spolupracujeme s domovy důchodců, firmou Sako, brněnskými veletrhy a dalšími. Na tomto místě bude mít klient svého mentora z řad stálých zaměstnanců (kteří získají pár peněz navíc, aby to pro ně bylo k něčemu) a celý plat klienta bude placen po tři měsíce z prostředků EU, takže zaměstnavatel na tom vydělá a je rovněž motivován jít do trochu neznámého pole. Po třech měsících jsme domluveni, že když se osvědčí, tak existuje možnost na místě zůstat jako normální součást struktury podniku. Když to nevyjde, máme možnost přes ÚP využít rok veřejně prospěšných prací, a zároveň dostane klient certifikát od magistrátu, že úspěšně prošel a makal, na základě čehož se mu dál bude ÚP snažit během toho roku něco sehnat. V druhé fázi bychom rádi začali oslovovat soukromý trh a vytvořit lokální síť zaměstnanosti v propojení zaměstnavatelů, magistrátu a Úřadu Práce.


CIZINCI

Tady se nám povedlo spustit projekt tzv. interkulturních pracovníků, což budou rodilý mluvčí těch nejvíce početných a některých potenciálně rizikových cizineckých komunit: rumunské, ukrajinské, vietnamské a arabské. Jejich práce bude rozdělena na dvě složky. Tou první je podpora veřejných institucí a druhou je prevence a působení u cizinců. Pracovník bude například zprostředkovávat bezpečnou a účinnou komunikaci ze strany úřadu. Bude tlumočit, konzultovat případy cizinců s úředníky, asistovat při jednání s cizinci a poskytovat základní informace o problematice. Zároveň bude poskytovat podobné služby právě cizincům, ale krom toho bude také získávat informace z jejich prostředí, vysvětlovat jim jejich základní práva a povinnosti, informovat je o možnostech, které mají k dispozici. Bude zkrátka jednat a pracovat s oběma stranami, aby vše probíhalo tak hladce, jak to jen jde. Toto je běžná praxe v řadě světových měst, v britském Leedsu například funguje interkulturní pracovník i pro česky hovořící obyvatele. Zároveň město zpracovává analýzu sociálních vztahů v cizineckých komunitách, která bude podkladem pro velkou strategii integrace cizinců, kterou si Brno s druhou největší cizineckou komunitou po Praze jistě zaslouží.

PREVENCE KRIMINALITY

Projekt prevence kriminality zavádí tzv. asistenty prevence kriminality, což jsou lidé většinou z lokality s romským původem, kteří jsou k ruce městské policii a pomáhají jí řešit drobnou
kriminalitu. Jejich zbraní je spíše slovo, než obušek a jejich výhodou je to, že jde osoby s jistou neformální autoritou mezi místními, které většinou dobře znají.

RODINA

V tomto projektu jsme zavedli tzv. rodinné asistenty, což je služba, která byla dlouhodobě poptávaná brněnským OSPOD. Rodinní asistenti budou řešit krizové situace v rodinnách po sociální
stránce, abychom zvládli lépe předcházet odebírání dětí. Zároveň zavádíme nové poradenské a mediační centrum, které by v tom mělo být rovněž nápomocné po poradenské a terapeutické rovině.

ZDRAVÍ

Zde zavádíme tzv. sociálně zdravotní pracovníky, kteří budou pracovat v lokalitě v poradenské činnosti v oblasti zdraví, prevence, napojení na lékaře atp. protože zhoršený zdravotní stav a
zároveň nízká informovanost v této oblasti je jedním z typických znaků chudoby.

RAPID REHOUSING

Projekt rapid rehousing je určen pro rodiny s dětmi nacházející se v bytové nouzi. Typicky jde o domácnosti, které dnes bydlí na ubytovnách, nebo azylových domech. Často jsou nějakým způsobem znevýhodněné na trhu s bydlením (typicky samoživitelky, rodiny s více dětmi, etnické minority), nebo se z nějakého důvodu během svého života dostaly do složité sociální životní situace. V projektu jsme zabydleli 50 rodin s dětmi do běžných bytů. Po roce je jeho úspěšnost více než 95% v udržení bydlení bez dluhů a dalších problémů. Rodinám se také daří shánět si práci, daří se vracet do dříve odebrané děti, umisťova je do mateřských školek, kde to jde do nesegregovaných škol etc. Projekt byl ohodnocen jako nejlepší v této oblasti v celé Evropě na cenách Regio Stars Awards 2017. Jde o opravdu unikátní projekt v oblasti boje proti obchodu s chudobou v Čr, který byl připravován spolu s odborníky z celého světa a doufám, že jeho dobré výsledky ukážou cestu i pro celostátní politiku v tomto kontextu.

HOUSING FIRST

Housing first je obdoba projektu rapid rehousing, jen se jedná o jednotlivce bez domova, kterých budeme zabydlovat 65, z toho 15 mladých dospělých z dětských domovů. Specifikum je, že narozdíl od rodin s dětmi, které bydlí většinou na ubytovnách, jednotlivci typicky přicházejí přímo z ulice a jejich zdravotní stav bývá velmi špatný. Často by další pobyt na ulici opravdu nepřežili.

SOCIÁLNĚ NÁJEMNÍ AGENTURA

Tady se budeme snažit překonávat diskriminaci při přístupu na soukromý trh s bydlením. Některé skupiny (etnické minority, samoživitelky, rodiny s více dětmi atp..) jsou totiž dlouhodobě
znevýhodněny při získávání nájmu v soukromém bytovém fondu. Naší rolí bude dávat dohromady takové pronajímatele, kteří by byly za určitých podmínek ochotni daným lidem nájem poskytnout a ty, kteří ho potřebují. Město bude garantovat sociální podporu a zřízen je také garanční fond, jako taková záruka pro pronajimatele, že když by se náhodou něco nepovedlo, budou škody uhrazeny právě tímto fondem. Rovněž se jedná o nástroj, který dobře funguje v zahraničí, například v Belgii.

PREVENCE ZTRÁTY BYDLENÍ

Krom toho, že chceme zabydlovat lidi v bytové nouzi, zároveň chceme, aby se do takové situace ideálně dostávalo co nejmíň lidí. Na mětských částech je dlouhodobě problém s dluhy na nájemném (na některých MČ dosahuje až několika set milionů korun). My se domníváme, že když se daný problém zvládne podchytit v začátcích a správně řešit, dá se ztrátě bydlení kvůli dluhům předejít. Na MČ proto začnou fungovat tzv. dluhoví poradci, kteří budou ihned řešit s každým nájemníkem nezaplacený nájem, budou navrhovat splátkové kalendáře, případné napojení na sociální služby. Zkrátka budou se snažit řešit problém hned jak vznikne. Domníváme se, že by se nám tak mohlo podařit snížit počet lidí, kteří přijdou o bydlení z důvodu dluhů a případně i snížit celkovou výši dluhů na MČ.

DOSTUPNÉ BYDLENÍ

Krom projektů pro ty nejohroženější skupiny také v rámci pilotního testování vládní koncepce sociálního bydlení testujeme tzv. dostupné bydlení. To by mělo fungovat pro ty, kteří nemají
žádné závažné sociální problémy, pouze mají nízký příjem, ze kterého mají problém zaplatit komerční nájem. Typicky jsou to třeba senioři po ztrátě partnera, matky samoživitelky pracující
třeba v supermarketu, atp. V této oblasti chceme zabydlet 150 domácností.

SENIOŘI a HANDICAPOVANÍ

Senioři sice nejsou součástí plánu sociálního začleňování, ale i touto oblastí jsem se zabýval a leccos se v ní udělalo. Podařilo se například zavést tzv. Senior Taxi pro seniory, nebo
handicapované, pro které je problém dostat se například k lékaři, a jejich prostředky zkrátka nestačí na to zaplatit si normální taxi. Spustili jsme také systém tísňové linky, kdy senioři a
handicapovaní prostřednictvím malého pageru s gps mohou v krizových situacích kontaktovat městskou policii a přivolat si tak pomoc. A v poslední řadě jsme spustili pracovní skupinu
bezbarierového Brna, která operativně řeší odstraňování bariér ve veřejném prostoru na základě podnětů občanů a organizací.


To jsou tedy projekty, které jsem nastartoval a za které jsem zodpovědný. Většinou jde o pilotní projekty a je potřeba je dotáhnout a pokud se osvědčí, vytvořit z nich základ systémového řešení. Taky chci ideálně ještě v tomto volebním období (nebo dalším) stihnout některé další věci, například vytvořit nové prostupné bydlení na ulici Koniklecova o kterém teď jednám, vytvořit nové tzv. mokré denní centrum a azylák pro lidi bez domova, kde by bylo možné konzumovat alkohol (harm-reduction strategie, která obecně funguje v oblasti drogové politky a významně snižuje práh. U nás to zase ještě nikdo nedělal, ale dobře to funguje třeba ve Finsku) a spoustu dalších věcí. V dlouhodobém horizontu je třeba začít obecně upravovat bytovou a sociální politiku města tak, aby skutečně řešila problém chudoby.

Domnívám se, že se nám v tomhle volebním období podařilo opravdu hodně. Podařilo se z Brna vytvořit město, které se nebojí zkoušet inovativní přístupy a opravdu řešit problémy, na které jiná města kašlou, a to nejen v českém, ale minimálně i v středoevropském měřítku je Brno v tomhle ohledu "na mapě". Myslím, že se podařilo vzbudit naději, že jde tyhle věci dělat líp jak mezi laickou, tak i odbornou veřejností. Daří se nám mediální komunikace těch věcí a mediální obraz mají myslím velmi dobrý. Podařil se vytvořit skvělý tým lidí, který to táhne dopředu a zároveň hnutí ve veřejnosti, které tomu fandí a podporuje to, jak "morálně", tak i materiálně. Snažím se spolupracovat v tomhle ohledu i s Piráty na celostátní úrovni, protože momentálně vnímám tuhle stranu jako jedinou, která je schopna tahle témata nést. Atmosféra, kterou se podařilo kolem toho všeho vytvořit je něco, na co jsem opravdu hrdý. Opravdu myslím, že jsme Brno změnili k lepšímu.

A proto si taky myslím, že je nutné ty věci dotáhnout a neskončit v polovině. A proto za Vás chci kandidovat a doufám, že mezi Vámi naleznu pro tuhle politiku podporu. Myslím, že jsem prokázal, že dokážu dotahovat věci do konce a tohle jsou témata, která nesu, za kterými si stojím a která si umím obhájit. Jsem politik a jsem zvyklý vytvářet veřejnou diskuzi a pracovat s tématy, která jsou pro mne důležitá ve veřejném prostoru. Baví mě diskutovat s lidmi a zjišťovat zpětnou vazbu. Jsem přesvědčený, že v politice chybí vize, a že politika se bez vizí, které ukazují cestu, nedá dělat. Já jí nabízím. V Brně prostě nemusí existovat byznys s chudobou, nemusí existovat bezdomovectví rodin, děti prostě v jednadvacátém století nemusí vyrůstat v plesnivých předražených ubytovnách. Je to iracionální, nehumánní a zároveň i ekonomicky nevýhodné. A my to můžeme změnit, pokud budeme chtít, protože všechny prostředky k tomu máme k dispozici.

To je vize, kterou nabízím, se kterou do toho jdu a pro kterou hledám podporu u Vás.

Určitě se uvidíme v úterý, ale pokud kdokoli z vás bude chtít ode mě do té doby (nebo i potom) jakékoli podrobnosti, nebo má v tom co jsem psal jakékoli nejasnosti, klidně mi můžete zavolat na číslo 728769271. Rád samozřejmě odpovím na cokoli i tady.
Naposledy upravil(a) MartinFreund dne 05 bře 2018, 02:50, celkem upraveno 6 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi MartinFreund za příspěvky (celkem 8):
Tomas.Kolacny, Hanka.Kasparikova, Jakub.Sobocik, Pavel.Moravec, Jiri.Ulip, Viktor.Piorecky, Ondrej.Kotas, Petr.Bohac
Uživatelský avatar
Hanka.Kasparikova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 151
Registrován: 20 srp 2014, 09:42
Profese: pečující máma a krajinná projektantka
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 274 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Hanka.Kasparikova »

Pavel.Moravec píše: 04 bře 2018, 22:34 Můj dotaz na Hanku bude zřejmě vycházet z nedostatku informací na mé straně, tak mne prosím za něj omluvte. (v podobné situaci by ale imho byl jakýkoliv volič vidící její jméno na kandidátce).

Jedním z důležitých témat ŽTB byla (oprávněná) kritika územního plánu a jeho aktualizace. Bylo naprosto správné tu aktualizaci zrušit. Ale.. město dosud nemá platný územní plán, což jeho rozvoj hodně omezuje (např. bytová výstavba a raketový nárůst cen bytů - stejná situace jako v Praze). Hanka jako předsedkyně Komise RMB pro územní plánování je za toto (spolu)zodpovědná.

Proto se ptám, proč zatím nevznikl ÚP, resp. v jakém je stavu? Nebo spíše zda/proč za současný tristní stav po 3.5 letech vlády (ne)může Hanka? Tady právě nemám informace (např. se čekalo na rozhodnutí nádraží?), ale pokud za současný stav může i Hanka, pak 1) nechtěl bych mít na kandidátce ideově blízkou ale ne moc schopnou osobu (pokud vina spadá i na Hanku), 2) myslím si, že naši případní voliči také ne - nevím, jak bych jim toto zdůvodňoval..
Dobrý den, Pavle,

děkuji za ten dotaz. Nelze na něj jednoduše odpovědět. Nicméně v rámci koalice si vždy někdo osvojí nějaké téma. Téma územního plánu si vzali Zelení poté, co jim ANO nechtělo dát dopravu. Z pozice běžného zastupitele je téměř minimální šance cokoliv na magistrátu ovlivňovat. Musíte být primátor, náměstek, nebo radní. Je mylné se domnívat, že komise Rady města Brna něco ovlivňují a jejich předsedové mohou něco měnit. Mnohdy jsem byla přehlasována. Navíc jsem předeskyní té komise přibližně rok. Vše, co se dělá, se domlouvá na poradách vedení a na radách, na kterých nejsem i přes to, že jsem kandidovala na ŽTB jako 2. Do územního plánu jsme velmi promlouvali v rámci pracovních skupin, které probíhali vloni. Také jsme kritizovali zrušení výběrového řízení na zpracovatele změn a kritizuji to do nynějška.

Snad to takto stačí. Jinak by to bylo vyprávění na několik stran - ve zkratce: nemáme v kompetenci - pak ZÚR - pak něco a pak zase něco. S Alešem Stuchlíkem, který sám vytváří územní plány jsme navrhovali řešení. V koalici nás však nevyslyšeli. Je to o dohodách.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hanka.Kasparikova za příspěvky (celkem 8):
MartinFreund, Pavel.Moravec, Jakub.Sobocik, Jiri.Ulip, Viktor.Piorecky, Tomas.Gottwald, ales.stuchlik, Petr.Bohac
Hana Stuchlík Kašpaříková
Uživatelský avatar
Jaroslav.Kamen
Člen KS Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 249
Registrován: 02 pro 2011, 10:37
Profese: Lektor, designér a programátor
Bydliště: Orlová
Dal poděkování: 636 poděkování
Dostal poděkování: 337 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Jaroslav.Kamen »

Chtěl bych rovněž podpořit naše snažení v Brně a kromě kandidatury do MČ KrPole bych rád reprezentoval Piráty na ocase kandidátky na magistrát.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jaroslav.Kamen za příspěvky (celkem 7):
Hanka.Kasparikova, Jiri.Ulip, Pavel.Moravec, Viktor.Piorecky, Jakub.Sobocik, Tomas.Gottwald, Tomas.Kolacny

Bio | Facebook | Twitter | LinkedIn | Web | tel: 608 552 333 | mail: jaroslav.kamen@pirati.cz

Uživatelský avatar
Hanka.Kasparikova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 151
Registrován: 20 srp 2014, 09:42
Profese: pečující máma a krajinná projektantka
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 274 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Hanka.Kasparikova »

Ahoj Piráti a jejich příznivci,

touto cestou bych chtěla také oznámit svoji kandidaturu v primárkách do ZMB a požádat vás o podporu.
Po delší rozvaze nabízím své know-how na post lídra či post čelních kandidátů.

Mojí motivací je měnit dál město Brno v město přívětivé pro své obyvatele; město polyfunkční, město s živými ulicemi, město bezbariérové, město s přírodou (ano, dohromady to skutečně je), prostě město pro lidi. Domnívám se, že v mnohém je našlápnuto, ale jsou témata, které je potřeba dotáhnout a některá, která dosud nebyla uchopena, a která je potřeba otevírat i nadále. Cílem týmu lidí, kteří se utkají s ostatními stranami a hnutími tak, by podle mého názoru měla být práce v koalici, protože jak jsem mohla poznat, jen tak je reálná šance něčeho opravdu docílit.

Důležité pro mě však je jít do voleb s týmem lidí, se kterými si rozumím a u kterých vím, že ta témata umí uchopit, dlouhodobě se jim věnují a dosahují v nich výsledků.

Něco o mě
Jsem vystudovaná zdravotní sestra s velkou empatií, jak říkala moje třídní. Nicméně jsem byla po tátovi vždy technický typ a tak jsem šla na vysokou a stal se ze mě projektant (krajinný, tj. revitalizace vodních toků, navrhování rybníků, výsadby, ÚSES, náprava toho, co komunisti zpískali, lesnictví, vodní hospodářství, ČOV apod.) a chvíli jsem v této oblasti působila (dokud nezasáhla krize a nepřestala být práce), tak jsem hledala, kde se dalo na našla jsem fleka na univerzitě na postu asistentky, což bylo super, protože mi zaprvé rozšířilo další vzdělání (zejména plánovací a ekonomické a částečně i právní - oblast pohledávek, předpisů, personální) a za druhé bylo zajímavé nahlédnout pod pokličku jednoho ze stylu korumpování a likvidace nepohodlných lidí. V té době jsem se už ale věnovala watchdogu. Byla jsem nepohodlná, a tak jsem šla i já. :)

V roce 2011 jsem i díky své profesi spolu asi s desítkou kamarádů založila spolek Čisté Tuřany, z.s. a pustila se do nezisku, který zaplnil veškerý můj volný popracovní čas - tématem bylo územní plánování, ochrana hodnot bydlení a životního prostředí v MČ Brno-Tuřany. Kdosi mě tenkrát za ten počin přihlásil i do projektu Hrdinou může být každý. Ale výsledek se projevil až časem, kdy se nám podařilo ochránit několik stovek hektarů zemědělské půdy kolem nás v Tuřanech, a to tím, že nejsou v Zásadách územního rozvoje Jihomoravského kraje. V rámci Brna nám však stále hrozí. :(
Časem se k tomu přidal přístup veřejnosti k informacím - nahrávali jsme zastupka, na 106 si vyptávali studie. Prostě průkopníci. :)
Z tohoto období mě můžete někteří znát z kauz Amazon (ano, já jsem podávala trestní oznámení a poukazovala zastupitele na to, že dochází k porušování zákona) nebo kauzy letiště a jejich smluv (shodou okolností jsme téma otevřely s novinářkou z MF Dnes - tehdy ještě ne Babišovy, ale každá zvlášť, podařilo se mi tehdy letiště udolat díky Ministerstvu vnitra a poskytovali smlouvy i přes jejich pseudoargumenty obrany státu - chránili tak třeba informace, že jsou na letišti židle, nebo stará tiskárna. To nepochopíte. :D).
Pravidelně jsem hlásila hříšníky neposkytující informace do soutěže Otevřeno x Zavřeno. V roce, kdy byly volby, vyhrála moje nominace Onderky, teda díky hlasování veřejnosti samozřejmě. ;)
Taky jste mě mohli zahlédnout jako podporovatelku zachování MHD v Brně v roce 2013, kdy Onderka osekal o 50 mega rozpočet DPMB a přestala jezdil 13, a k nám i bus. Moc veselé to teda nebylo. Tohle se mi podařilo narovnat až jako zastupitelce.
Byla jsem i ambasadorem Rekonstrukce státu, kdy jsem v období po pádu Nečasovy vlády do doby voleb táhla koordinaci ambasadorů v Jihomoravském kraji.

V současné době máme spolek trochu přetransformovaný a věnujeme se zvláště chráněnému území přírodní památce Holásecká jezera a výchově a vzdělání dětí. O tento program se momentálně starám, ale pomalu nám vyplouvají na povrch i další témata.

Odkazy k mé dřívější práci:
http://www.cisteturany.cz/
http://brnenskyulet.cz/
http://www.hrdinou.cz/
https://kasparikova.blog.respekt.cz/
http://www.cisteturany.cz/doprava-od-le ... eknete-ne/

No a to se dostávám do roku 2014, kdy jsem kandidovala jako dvojka u nás na městské části Brno - Tuřany a současně se domluvila, že podpořím na městě Žít Brno jako dvojka, protože jsem měla 4 letou zkušenost s chozením na zastupitelstva a s právními předpisy a zejména s územním plánem. S tímto tématem jsem šla na městě do voleb, leč jsme ho gesčně nezískali v rámci koalice. Našla jsem si proto jiné téma, a to téma urbanismu, veřejných prostranství a chtěla jsem řešit podporu MHD. Toto všechno se skrývá na MMB pod odborem dopravy, takže jsem měla zájem v této agendě se začít více pohybovat. Nešlo by to bez podpory dalších kolegů z týmu, se kterými jsme program týkající se dopravy společně tvořili, a to Kuba Kořínek, Aleš Stuchlík a Matěj Hollan.

Zde je přehled věcí, které jsme na městě Brně během 1,5 roku (včetně převzetí odboru, 4 měsíců prázdnin, 2 vánoc a všeho možného) odpracovali. Podotýkám. Úžasnými vědomostmi a zkušenostmi jsou v této věci mí kolegové, já je doplňuji do týmu zkušenostmi z vedení lidí a procesními záležitostmi + tedy částečně i těmi odbornými. Dovolím si neskromně tvrdit, že se podařilo (i díky některým kolegům na odboru dopravy) udělat hodně práce. Rok a půl není opravdu mnoho, pokud znáte celý proces magistrátního plánování a pohybujete se v termínech zadávání veřejných zakázek a k tomu máte ještě obecní legislativu.
http://www.zitbrno.cz/podrobny-soupis-a ... i-smlouvy/

V rámci své práce neuvolněného zastupitele jsem se zpočátku věnovala všem městským firmám, načež jsem pak žezlo předala Tomášovi, poté co se stal uvolněným členem RMB. V rámci 2 městských firem, ve kterých působím, jsem se pak věnovala poskytování informací, lepší komunikaci navenek, životnímu prostředí, veřejným zakázkám aj.

Pirátům tedy mohu nabídnout:
Sebe, svoji svědomitost, pracovitost, preciznost a zkušenost.
- zkušenosti s fungováním z jednoho ze silových odborů magistrátu města Brna
- zkušenosti zastupitele městské části i města Brna
- zkušenosti člena dozorčí rady (zavedené firmy, vznikající příspěvkové organizace), zkušenosti člena představenstva (město/soukrom
- zkušenosti z povolebních koaličních vyjednávání :)
- zkušenosti z fungování soukromé, státní a neziskové sféry, současně mám zpětné vazby na fungování městě od různých skupin lidí, od nich mám také různé požadavky, které buďto řeším, nebo předávám dál

Co nemohu nabídnout, v čem mám slabiny:
- jsem pracovitá, ale neumím to prodat (většinou z časových důvodů), důležitější jsou pro mě totiž lidé, ne sebeprezentace. Také si neumím přivlastnit společnou práci, neumím prezentovat práci, která je rozdělaná (což pokud vedete odbor dopravy, tak je rozdělané vše a finále je až pod investicemi, kdy tam se stříhá páska).

Co ke své práci potřebuji
- tým lidí, kterým důvěřuji a kteří mají podobné vnímání jako já

Mé programové priority jsou (v kostce):
- územní plánování, doprava: urbanismus čtvrtí, rekonstrukce ulic, podpora udržitelné dopravy v duchu výše uvedeného, tedy mé dosavadní práce, podpora veřejné dopravy
- životní prostředí: týká se výrazně výše uvedeného, podpora stromořadí a alejí v ulicích (v Brně stále velký problém), hospodaření s dešťovou vodou (stále neřešeno v rámci rekonstrukcí a je těžké to uchopit), čisté ovzduší, téma vodního hospodářství
- otevřená radnice: jak dovnitř (elektronická rada, zastupitelstvo v plné verzi, funkční emaily, přístupy do gisu aj., navenek klasicky open data
- téma sociální (tomuto tématu se nevěnuji, ale podporuji jej)

Kampaň
- sedí mi kontaktní kampaně (umím péct buchty, vařit čaj a povídat si s lidmi)
- budu se věnovat, co bude potřeba, ale nesmí mi to zasáhnout do výkonu stávající funkce zastupitele
- mám v plánu kandidovat u nás v MČ Brno - Tuřany (kandidátku teprve skládáme), to informačně pro vás

V závěru se dovolím omluvit se z účasti na zasedání, kdyby byl přenos online (mám skype), byla bych vděčná. Mám stále chřipku a nezvládla bych dojít.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hanka.Kasparikova za příspěvky (celkem 7):
MartinFreund, Tomas.Kolacny, Jaroslav.Kamen, Jakub.Sobocik, Jiri.Ulip, ales.stuchlik, Petr.Bohac
Hana Stuchlík Kašpaříková
Jakub.Korinek
Příspěvky: 14
Registrován: 09 úno 2018, 21:29
Profese: režisér
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 32 poděkování

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Jakub.Korinek »

Vážení Piráti,


jako váš dlouholetý příznivec a občasný spolupracovník jsem se rozhodl přihlásit se do primárních voleb, na některé z čelních míst kandidátky do Zastupitelstva města Brna. Mám tam rozdělanou práci. Chtěl bych vás proto požádat o podporu a nyní o chvíli pozornosti.

KDO JSEM, CO DĚLÁM

Patnáct let pracuji jako režisér, převážně hudební tvorby. Nejvíc spolupracuji s Českou televizí, s festivaly, hudebníky, orchestry a divadly, z velké části v Brně. Přineslo mi to slušný sociální kapitál, který se v předvolební kampani bude hodit. Deset let natáčení kulturní publicistiky mi zas přineslo komplexní přehled o kultuře v Brně, jejím mimořádném potenciálu, kulturním provozu a jeho problémech. Postupně jsem prošel třemi vysokými školami (Filozofická fakulta MU, UTB ve Zlíně a JAMU), titul MgA. mám až z té poslední:)

Veškerý volný čas věnuji svému koníčku – tvorbě měst. Dlouhá léta jsem studoval urbanismus (četba, přednášky na FA, diskuse), později i strategie měst. Od roku 2010 se k tématu souběžně přibližuji i z druhé strany, skrze aktivismus. Nejprve v Kohoutovicích (první systematická činnost; učili jsme šokované radní, že občané opravdu mají právo vědět, jak si porcují medvěda; úspěšná vyjednávání o změnách stavebních záměrů, blokace nejhorších záměrů; zástupce veřejnosti při připomínkování konceptu Územního plánu), pak obecně v Brně (jako první jsem ukázal na nebezpečného kostlivce ve skříni v podobě Nové městské třídy a s pomocí MF Dnes jej medializoval; Jako režisér jsem pomáhal zviditelňovat kauzy jako věžáky na Lesné, garáže pod Zelňákem a další). Založil a organizoval jsem první ročníky Dne města, později Týdne města (vůbec první - legální - okupace ulice lidmi a její přeměna v pěší zónu – Veveří tuším 2012) a Městské zásahy Brno. (Dnes chodím čas od času aktivisty z městských částí (a studenty FSS) informovat, co město dělá a jak to myslí.)

Logickým vyústěním byla kandidatura za Žít Brno s podporou Pirátů v roce 2014. Do hnutí jsem vstoupil poměrně pozdě, stihl jsem však dát tvář té části programu, která se věnuje rozvoji města. V kampani jsem vyvíjel netradiční formáty – happeningy (Evakuace Traubovy ulice – Nové městské třídy), legendární lampionový průvod, snídaně s voliči, video – právě při jejich přípravě jsem se sblížil s Piráty. V předvolebních novinách jsem měl hned dva články:) a velmi mnoho času jsem strávil rozhovory s lidmi na ulicích. Přímého kontaktu s lidmi a jejich problémy si nakonec z celé kampaně vážím nejvíc.

Uplynulé roky byly dosti intenzivní, co se týče sběru zkušeností: Po volbách jsem byl chvíli zastupitelem v Kohoutovicích (mandát jsem složil z rodinných důvodů – podezření na vážnou nemoc syna, která se nakonec naštěstí nepotvrdila), rok a půl místopředsedou Komise pro strategické a územní plánování, Pracovní skupiny pro rozvoj města (kde jsme vyvíjeli Kancelář architekta města - KAM). Dosud jsem členem Rady KAM, Brněnské ozvučné desky (kde se vedení města radí s významnými osobnostmi Brna, hlavně ale s developery a jejich architekty:) a místopředsedou stavební komise MČ Brno-střed (komplexní přehled o několika stech stavebních i systémových záměrů a projektů v procesu). Leccos jsem pochytil i v Kulturní komisi, dozorčí radě Filharmonie Brno, Um. radě festivalu Janáček Brno, v hodnotící komisi dotací na kulturu a v porotách urbanistických soutěžích na Výstaviště a novou čtvrť Kaménky. Poslední rok a půl mám na starosti podporu pěší dopravy, kterou jsme se s kolegy překvapivě jako úplně první rozhodli systematizovat. Účastním se řady výrobních výborů, kde se v diskusi rodí budoucí podoba nejdůležitějšíh městských tříd a náměstí – osobně se angažuji v ul. Veveří, Údolní, Nádražní, Benešově, Mendlově náměstí a nám. Míru. Na těchto projektech, hraničících s dopravou, intenzivně spolupracujeme s Hankou Kašpaříkovou, bez jejíž podpory by velká část mé činnosti nebyla možná. Jsme sehraný tým.


CO JSEM UDĚLAL NA BRNĚNSKÉ RADNICI

Nutno předeslat, že vše jsem vykonával z jmenovaných pofidérních funkcí ve volném čase – neměl jsem a nemám žádnou exekutivní moc.
- Podílel jsem se na vývoji a založení Kanceláře architekta města. Jsem u toho od prvopočátku doposud. Znám silné i slabé stránky KAM, vím, co podpořit, co rozvíjet, a co změnit.
- Ještě v době, kdy dopravu řídilo hnutí ANO, jsem pomohl změnit Plán mobility z pouhého seznamu tvrdých infrastrukturních staveb typu nadjezdy-podjezdy v něco, co alespoň připomíná opravdovou strategii dopravy v Brně. O výsledném dokumentu můžeme diskutovat - a hlavně jej měnit.
- Inicioval jsem vymazání Brněnské magistrály aka Nové městské třídy (NMT), hrozící bouráním desítek hodnotných domů z přelomu 19. a 20. století, domovů přibližně tisíce lidí, z územního plánu, přesvědčil jsem o tom několik klíčových osob vedení města a MČ. Změna ÚP běží! Aktuálně je nově ohrožena snahou odsunout nádraží, což by se bez NMT neobešlo. Na Fakultě architektury jsem „objednal“ sérii studií další části NMT „bez NMT“ – výsledky lze využít.
- Soustavnou činností v komisích, výrobních výborech i mimo radnici jsem ovlivnil budoucí podobu klíčových městských tříd a náměstí v Brně: Veveří, Údolní, Benešova, Nádražní, Mendlovo náměstí, Náměstí míru, Dominikánské náměstí. A pár méně významných.
- V rámci Odboru dopravy Magistrátu města Brna jsem založil a vedu tzv. Fussguppe, pracovní skupinu, která jako první v Česku hledá systémové řešení pěší dopravy. Doposud pěší doprava doplácí na svou přednost, že se vždycky nějak přizpůsobí. Připravujeme nový Generel pěší dopravy, vzorové technické listy, aplikaci pro strukturované(!) hlášení podnětů ze strany veřejnosti a jejich implementaci, pilotní socio-ekonomické analýzy života ulic a náměstí a mnohé další.
- Desítky méně významných zářezů nevypisuji. Rozdělanou a rozhodně nedokončenou práci mám v oblasti výstavby. Účastnil jsem se jednání Pracovní skupiny pro infiltraci ABRASTu do rozhodování o výstavbě – tak jí alespoň přezdíváme – která ukázala, že krásné nové strategie snesou vše a starý byznys jede dál. Více k výstavbě níže.


MOJE VIZE (v oblasti rozvoje města)

Jsme na vrcholu konjunktury (nebo těsně za ním), vládne finanční optimismus. Peníze jsou! Tyto peníze nesmíme zalít do betonu na polích za městem a městských dálnicích, které k nim povedou. Když mluvím s dvorními architekty velkých developerů, vidím, jak jim v očích běží kalkulačky. Máme velkou zodpovědnost. Musíme využít této příležitosti, která se opakuje jednou za třicet let, ve prospěch města a jeho obyvatel – současných i budoucích. Musíme peníze směřovat tam, kde lidé žijí a kde se dosud peněz ani odvahy paradoxně nedostávalo: na nádraží, na Mendlovo náměstí, na Starou osadu. V Jižním centru, na okrajích Výstaviště či v Kaménkách stavme s rozvahou, radši pomalu a po kouscích, aby se uchytil obyčejný každodenní život. Město musí zůstat veřejným prostorem, opravdovým fórem, jen tak lze udržet zbytky sousedství, sociální soudržnosti a sociální kontroly. Jen tak postavíme město pro všechny bez ohledu na věk, sociální vrstvu a národnost. Navíc je to šetrné k (už dnes zabetonované) krajině, efektivní (levný provoz) a dlouhodobě udržitelné. A taky je to hrozně in:)


MŮJ PLÁN

ROZVOJ MĚSTA, ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ

- KAM - revize činnosti, plnění úkolů. Navázat na to dobré (veřejný prostor, soutěže), napravit to nedostatečné (územní plánování – zprůhlednit, profesionalizovat). Zprůhlednit zadávání soutěží. Zavést skutečné participativní plánování.
- Zvážit funkci městského developera! (M. Sedláčkovi by to šlo dobře.)
- Výstavba – tady má město velký rest: Pokud chce držet svůj rozvoj ve svých rukou (a z dějin strategií měst víme, že jen taková města byla úspěšná – opačné extrémy končívají tragicky), musí a) vlastnit pozemky, b) tvořit územní plán na základě vize, ne jen teroru paragrafů, c) určovat stavební program na těchto pozemcích a d) takto je nabízet k zástavbě. Zatím (zejm. v městských částech) stále převládá chování nevěsty, která čeká, kdo s čím přijde. Toto je podle mě nejdůležitější bod programu. Ne územní plán. Ten se jen prostě musí rychle dodělat.
Brno je plné proluk. Kdybychom je pospojovali, jsou velké jako celá jedna čtvrť. Město musí hledat způsoby, jak zjednodušit stavění v postaveném - nyní je to pro běžného smrtelníka nemožné(!).
- Bytová výstavba - Město je povinno dělat sociání politiku. To nejde bez bytové politiky. K tomu potřebuje byty. Hodně jich neuváženě prodalo. Musí tedy stavět byty – a rychle.
- Aktuální: výstavba Jižního centra! Nad jeho porcováním se již sešli zastánci nádraží u Řeky z řad politiků, úředníků, architektů a stavitelů..
- Nová městská třída – Toto téma je evidentně nutné stále hlídat. Je to moje téma, chci ho hlídat a dotáhnout.
- Poloha nádraží – Strategie se bude vyvíjet souběžně s vývojem rozhodování. Teď hned by bylo potřeba zaútočit na nyní splaskávající bublinu nádraží u řeky – bude dražší, za delší dobu, zato však horší.
- Výstaviště – Nedávno proběhlá soutěž na využití cenných území na okrajích areálu, současně hledající novou formu pro celé údolí, byla jen začátkem dlouhého procesu, který se teď rozběhne. Na jedné straně tlak části stavitelů a architektů na rychlou zástavbu, na druhé straně lpění BVV na tom, že celý areál včetně zdevastovaných částí využívají a BVV roste. Mám všechny potřebné znalosti problematiky i geneze, chci se tomu věnovat.
- Rekonstrukce ulic – Vznikají přelomové modely veřejných prostranství v Brně – je třeba provést je procesem do zdárného konce, ale také evaluovat, která opatření se osvědčila a která modifikovat. Nutno pohlídat také interpretaci řešení. Jakmile se objeví první obrázky, bude to v některých případech (zejm Mendlák, Veveří) velké téma, možná i velký třesk.


DOPRAVA

- Vytvořit skutečnou strategii rozvoje dopravy. V tomto městě se překrývá několik strategií, jež jdou často proti sobě = chaos při plánování, spokojený není nikdo – z toho vycházet.
- Plán mobility měl být takovou strategií, leč začal vznikat ještě za předchozí koalice jako pouhé nutné zlo pro EU, aby bylo možno čerpat dál dotace na těžkopádné infrastrukturní projekty, navíc zpracováván firmou, která projektovala tunel Blanka.
- Debatovat o restrukturalizaci komunikace a kooperace od OD přes OI a městské části po Bkom, vč. způsobu pořádání VV.
- Na Odboru dopravy vytvořit progresívní plánovací oddělení typu KAM, kde si budou jednodušší věci i sami kreslit.
- Vytvořit kolegium odborníků (různé generace, specializace, názorové proudy). Nutno prolomit nynější divný mezistav.
- Pěší doprava – vytvořit Generel podle koncepce, kterou jsme vytvořili; Zprovoznit Appku Ťapku (pro plošné zjišťování, třídění a evidenci problémů pěších – kategorie provázány s Generelem) a její implementační schéme (kooperace OI, Bkom, DPMB, MČ..), socio-ekonomické analýzy ulic (nutné i pro evaluaci rekonstrukcí) a další.
Pěší doprava je ta nejlepší ze Smart Technologies!
- Cyklistická doprava – Cílem je plošná prostupnost města, aktuálně se zaměřit na spojitost každodenních tras, bezkoliznost. Čili také a zejména složité křižovatky.
- MHD – Zefektivnit prioritizaci na křižovatkách. Zaměřit pozornost na nákupy vozidel.
- Vyzkoušet (zatím vyzvané) soutěže na klíčová dopravní řešení (tam kde je to vhodné) – výhody: nutnost jednoznačného zadání na začátku procesu, město získá více různých variant/nápadů, projektanty to motivuje přijít s lepším řešením.
- Získávat data a systematicky je zpracovávat!
- Klíčové pro dopravu je fungování Bkom a najít dynamický a spolehlivý modus cooperandi s OI.
- Prioritizovat dostavbu VMO.
- Jasně: Diametr.
- Stavět jej do budoucna také pro MHD – tzv. Metrobus, viz linku E56 - nutnost stavebně oddělených zastávek, dodatečné řešení je komplikované až nereálné.
- Naučit se strategický postup - vykupovat pozemky, pak teprve detailně projektovat, ne naopak!
- Zveřejnit všechna data o plánovaných opravách, rekonstrukcích, výstavbě, strategických projektech, stavu komunikací atd. Existují až desítky mapových vrstev v GISu, které nejsou veřejně přístupné nebo se za jejich získání platí - a k jejich tajení nebo zpoplatnění není jediný důvod.


KULTURA

Zde jen pár nahodilých poznámek; v případě potřeby jsem schopen se na kulturu rychle přeorientovat a zpracovat ji komplexně:
- Navázat na to dobré a pokračovat dál. Hlavně žádnou revoluci.
- Dokončit koncetní sál, pohlídat dodržení jeho exkluzivních parametrů – pak se městu ta investice mnohonásobně vrátí.
- Zlepšit podporu nezávislé kulturní scény – např. poskytování dostupného zázemí pro zkoušení a představení – zejm. malá divadla, tanec, hudba, zbytečně balancující na hraně existence.
- Dbát na rozmanitost! Tady jinak může dojít k velkým ztrátám.
- (Nefinančně) podporovat i střední a velké kulturní instituce, nezřizované městem. I ony patří ke klenotům Brna a nesou v sobě významný socio-ekonomický potenciál.
- Zprůhlednit výběr porotců dotačních titulů, dbát na rozmanitost. Jinak pouze zlepšovat detaily – jako celek fungují v republikovém průměru skvěle.
- Navázat spolupráci s JAMU a pokusit se nakopnout její obrození (byť pochopitelně nepřímo).
- Propagace brněnské kultury – podpora PR, medializace. Vyhodnotit zvýhodněné poskytování mediálnícho prostoru kultuře.
- Youtube kanál města ad. (výměnou za poskynutí práv k volnému užití obsahů), chráněná značka jako např. Music of Brno (já ji teda uý používám:)


STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ

Nová komplexní strategie Brna je hotova, je o dost lepší než ta předchozí. Obsahuje vodítka pro územní plánování, což je jednou z jejích hlavních funkcí. Nyní je třeba se zaměřit na její užívání, jednotlivé akční plány a jejich evaluaci. Toto je totiž jedna z dílčích slabin současné koalice: konečně přivedla Brno mentálně do 21. století, ale ne vždy se podle toho staví/nakupuje/organizuje.. Je to přirozená dětská nemoc, je potřeba vytrvat.

Při tvorbě kampaně se chci opět zaměřit na neobvyklé formy a co nejintenzivnější kontakt s lidmi v ulicích. Těším se do odlehlých městských částí!
Umím číst, psát, fotit a točit videa.
V době kampaně budu pomalu připravovat natáčení opery, ale to jsem minule chystal taky - a šlo to.

To je jen letem světem; zejména rozvoj města (záměrně neříkám územní plánování) je na dlouhé povídání.
Ptejte se. Kdybych neodpovídal, nakopněte mě na 775158945.

Kdybych nakonec nepřišel na zasedání, neberte to, prosím, jako výraz nezájmu, ale jako výraz vůle přinést Pirátům lepší věci, než je chřipka a neštovice (odpoledne bych se měl dozvědět, jestli je mám, nebo ne:).

Zdravím vás a těším se – snad – na setkání a diskusi


Kuba Kořínek
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Korinek za příspěvky (celkem 7):
MartinFreund, Tomas.Kolacny, Jakub.Sobocik, Jiri.Ulip, ales.stuchlik, Hanka.Kasparikova, Petr.Bohac
Jakub Kořínek
Uživatelský avatar
Ondrej.Kotas
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 2569
Registrován: 29 srp 2011, 16:25
Profese: AI tester a automatizační specialista
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 4235 poděkování
Dostal poděkování: 3814 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Ondrej.Kotas »

Ahoj brněnští Piráti,

Určitě mě všichni znáte, nebudu se zde tedy sáhodlouze představovat.

Jak jsem proklamoval při volbě do PMS, chci kandidovat v magistrátních volbách. Vzhledem k tomu, že se nehodlám ucházet o kandidaturu v místní části, tak se chci právě do magistrátních voleb zapojit co nejvíce a rád bych kandidoval z čelních míst.

Jaká jsou moje nosná témata?
V první řadě doprava. Té se věnuju již několik let díky otevřené otázce přesunu nádraží. Dopravu se snažím sledovat nejen z dopravního pohledu, ale zároveň se zohledněním sociálních vazeb sídel či geografie řešeného území.
Brnu chybí dopravní koncepce, na jejíž tvorbě bych se rád podílel. Vypíchnu pár bodů:
- soulad prováděných staveb ve městě a návazných tras
- parkování individuální dopravy > podpora budování záchytných P+R a K+R parkovišť, propojení parkovacího lístku s lístkem na MHD (motivace lidí k využívání P+R a MHD v návaznosti, ušetření času i peněz za průjezd městem), rezidentní parkování (ne pražský model)
- hromadná doprava > urychlení pro město prospěšných staveb (přeložka tramvaje na Plotní, obnova tratě do Líšně na Holzovu, dostavba velkého městského okruhu - VMO (nyní nejpálivější úsek kolem Svratky v Pisárkách), tunelový závlek tramvaje pod Kampus, případná realizace severojižního kolejového diametru - SJKD (a s tím spojené budoucí tlaky aktivistů na NEREALIZACI tunelového komplexu pod celým městem, nepřipravenost celého projektu ohrožující správnou dopravní obslužnost odsunutého nádraží)), odstranění nové městské třídy - NMT a dalších komunistických pohrobků z územního plánu
- tranzitní doprava > ulehčit D1 od kamionů obnovením kontejnerového železničního překladiště v oblasti Jižního centra, realizace D43 (dříve R43) z Moravské třebové do Brna, realizace D52 (dříve R52) z Rakouska do Brna - oboje ve variantách s minimálním dopadem na život obyvatel v okolí staveb a s propojením D1+D2+D43+D52 okolo města do jednoho logického celku, který bude připraven na odčerpání požadovaného množství dopravy dál od sídel (snižení hlučnosti a prašnosti v okolí těchto liniových staveb jejich zrychlením a kvalitním napojením mezi sebou)
- využívání moderních technologií ke zvýšení plynulosti dopravy > senzory na semaforech zařazující směr pro tramvaj pouze pokud tramvaj na křižovatce opravdu je, open data ze senzorů na parkovištích/parkovacích domech, interaktivní komunikace s policií a BKOMem (něco na způsob katarského Metrash https://portal.moi.gov.qa/wps/portal/MO ... es/metrash)
- realizace chybějících přechodů pro chodce > Údolní, Koliště, okolí Heršpické (zde naprosto absurdní situace, kdy chodník na jedné straně neexistuje ale na druhé je snížený nájezd pro kočárek i tečky pro slepce, přechod samozřejmě nikde)
- podpora cyklo dopravy (ne na úkor automobilové dopravy, ale podle západních vzorů správně se doplňující model)
- ne rušení železničních vleček do průmyslových areálů, včetně vlečky na Výstaviště (se kterou se při odsunu nádraží dále nepočítá - toto chci zvrátit) > naopak jejich rozvoj a zapojování do současných tratí, jde o úlevu městských a okolních silnic od kamionové dopravy
- atd.

Dále to je samozřejmě otevřená a transparentní radnice.
A to v obou směrech!
- radnice má být v maximální výši transparentní - zveřejňování nejen smluv a platů, ale i dalších dat (a preferovaně ve strojově čitelné podobě), tak aby město mohlo pomocí svých obyvatel a moderních technologií dále růst (BUDUJME MĚSTO PRO 1 000 000 LIDÍ!!!)
- Otevřená města - další podpora rozvoje tohoto projektu
- druhý směr - větší participace obyvatel > obyvatelé mají mít možnost se podílet na správě města, ve kterém žijí. Radnice by měla brát v potaz i petice či výsledky referenda, které podle zákona nemusí být závazné - je to jedna z mála možností, jak občana zapojit přímo do rozhodování o problému, který ho pálí
- participativní rozpočet > Pirátský projekt, ve kterém je potřeba pokračovat, souvisí s bodem výše
- nebýt rukojmí nevýhodných smluv zděděných po minulých politicích > viz kauza pozemky pana Procházky v Lužánkách nebo pozemky pod stávajícím hlavním nádražím s předkupním právem pro Brno New Station Development (zapsána na Kypru)
- atd.

A pak se věnuji i dalším věcem, které by z pozice zastupitele města šli řešit lépe, ať už je to například vdechnutí druhého života brownfieldům na území města (pro kulturní a umělecké účely) nebo třeba podpora komunit a komunitních center, kde se sdružují obyvatelé města.

Je toho samozřejmě víc, proto se ptejte na to, co vás zajímá ;-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kotas za příspěvky (celkem 7):
Pavel.Moravec, Jakub.Sobocik, Vit.Fux, Marketa.Gregorova, Jiri.Ulip, Robert.Cuma, Jiri.Kaderavek

Netrol! Trolí samo. „Kasinem se herna nestává, kasinem se rodí!“

Obrázek

Má koryta: stranický inkvizitor, béčko ODS, liberální konzerva a jiné nálepky „spolustraníků“
e-mail: ondrej.kotas@pirati.cz | signal/tel: +420 608 828 650 | profil: http://wiki.pirati.cz/lide/Ondrej_Kotas

Uživatelský avatar
Marek.Fiser
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 116
Registrován: 12 črc 2012, 12:55
Profese: Obchodní zástupce v IT
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 54 poděkování
Dostal poděkování: 212 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasedání MF Brno 2/2018 - primární volby ZMB

Příspěvek od Marek.Fiser »

Mili Pirati,

timto se po dukladnem promysleni vsech pro a proti hlasim na celni mista kandidatky do ZMB a rad bych se stal clenem zastupitelskeho klubu Piratu. Jsem aktivnim podporovatelem piratske myslenky vicemene od zalozeni hnuti v roce 2009 a od roku 2012 registrovanym priznivcem. Vetsina z Vas me jiz za posledni 4 roky poznala osobne, tak se tu nebudu moc rozepisovat. Tomas jiz zde celkem dopodrobna popsal program a priority, se kterymi se ztotoznuji a rad je pomuzu plnit. Denne se pohybuji napric ruznymi socialnimi bublinami a denne slysim i nazory lidi z jine casti spektra. Moji hlavni prednosti je schopnost naslouchat a komunikovat, vyjednavat a hledat kompromis.

Jiz jsem se aktivne zucastnil nekolika piratskych kampani, od formovani obsahu a taktiky az po jeji plneni nejen v ulicich, na socialnich sitich, v hospodach atd. Letos bych se rad osobne chtel zamerit na osloveni skupin, na ktere nikdo moc necili, a ke kterym mam blizko, predevsim volice z Evropske unie a neslysici. Ovladam slovem i pismem tri svetove jazyky (anglictina, nizozemstina a portugalstina) a dorozumim se nekolika dalsimi. V ramci zahranicni komunity se pohybuji a mam prehled o tom, co cizinci v Brne delaji, kde se potkavaji a o co resi. Nektere akce jsem jim v minulosti osobne organizoval (pubquiz, fotbaly, setkani fb skupin apod). Zacinal jsem jako novinar a mam nadstandardni vztahy napric lokalnimi medii, coz vidim tez jako velke pozitivum.

Mou hlavni prioritou na magistratu je transparentni doreseni akce Ponava a snaha o odblokovani majetkovych vztahu v lokalite v zajmu mesta a vsech obcanu, nejen sportovnich fanousku.

Mam vystudovany management cestovniho ruchu a rad bych pomohl udelat mesto prijemnejsi a atraktivnejsi pro expaty a turisty. Mesto ma obrovsky potencial a jsem moc rad ze se pravidelne umistuje v ruznych zebriccich v zahranici. Zaroven si myslim, ze je prostor pro kvalitnejsi marketing destinace Brno s vyuzitim znalosti funkcnich projektu z jinych mest. Nejvetsim problemem, ktere maji zahranicni firmy v Brne je nedostatek kvalifikovanych studentu a rad bych ve spolupraci s JIC, univerzitami a dalsimi subjekty pomohl toto zmenit.

Moji ambici je rovnez poskladat kvalitni kandidatku v Kralove poli, ale tim Vas asi zatim nema cenu zatezovat, o tom budete vsichni zavcas infomovani az budeme resit primarky do mestkych casti.

Pro zajemce muj profesni zivotopis zde: https://www.linkedin.com/in/mfiser/

Tesim se na vecerni setkani, kde rad zodpovim veskere Vase dotazy.

Mara Fiser
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Fiser za příspěvky (celkem 6):
Ondrej.Kotas, Marketa.Gregorova, Hanka.Kasparikova, Jiri.Ulip, Robert.Cuma, Petr.Bohac

Člen MS Brno, marek.fiser@pirati.cz

Zamčeno

Zpět na „Místní fórum Brno“