KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Uživatelský avatar
Michal.Jokes
Člen KS Praha
Příspěvky: 650
Registrován: 02 zář 2016, 21:04
Profese: organizátor, režisér, herec
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 784 poděkování

KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Michal.Jokes »

Vážené krajské forum,
tímto zahajuji primární volby na 2. - 6. místo na kandidátce pro volby na Magistrát Hlavního města Prahy 2018. Jednání bude probíhat na základně volebního řádu a jednacího řádu CF.

Rozprava a tedy i lhůta pro předložení kandidatury poběží do 13. 3. 2018.
Kandidáti se budou moci představit členům na veřejném grilování 6. 3. 2018 nebo 13. 3. 2018 vždy od 20:00 v Pracovně.

Kandidát/ka by ve své kandidátské řeči měl/a uvést, jak chce funkci vykonávat a jaké pro ní má předpoklady.
Kandidát/ka musí mít nejpozději v den zahájení volby (tzn. lze se přihlásit rovnou a profil doplnit časem) aktuální prezentaci na pirátském webu. Návod na zřízení profilu najdete zde,OFFTOPIC nezapomeňte se vpravo nahoře přihlásit, přihlašovací údaje jsou stejné jako na fóru.
Pokud se hlásíte do více voleb (např. na 2-6 i na 7.11. místo), přihlaste se prosím do každé zvlášť. V druhé a jakékoli další stačí napsat hlásím se do této volby a odkázat na svoji kandidátskou řeč v té první, ale prosím učiňte tak, bude to tak přehlednější OFFTOPIC a ušetříte mi tak práci a sobě starosti, když bych si třeba náhodou nevzpomněl, že jste se hlásili v jiném vlákně.

Hlasování dvoukolové, první kolo bude zahájeno 14. 3. 2018. a bude trvat minimálně 48 hodin. Druhé kolo bude bezprostředně následovat.

Přihlášení kandidáti:
- Jaromír Beránek - přihlášení a kandidátská řeč
- Adam Zábranský - přihlášení a kandidátská řeč
- Vít Šimral - přihlášení a kandidátská řeč
- Tibor Vansa - přihlášení a kandidátská řeč
- Daniel Mazur - přihlášení a kandidátská řeč
- Eva Horáková - přihlášení a kandidátská řeč
- David Satke - přihlášení a kandidátská řeč
- Viktor Mahrik - přihlášení a kandidátská řeč
- Jiří Hoskovec - přihlášení a kandidátská řeč
- Michal Prager - přihlášení a kandidátská řeč
- Zuzana Drázdová - přihlášení a kandidátská řeč
- Martin Arden - přihlášení a kandidátská řeč
- Pavel Nazarský - přihlášení a kandidátská řeč
- Šárka Sedláčková - přihlášení a kandidátská řeč
- Michaela Krausová - přihlášení a kandidátská řeč
- Jaroslava Vatay - přihlášení a kandidátská řeč
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Jokes za příspěvky (celkem 5):
Kornelia.Gottmannova, David.Bodecek, Jiri.Dohnal, Michal.Stepan, Eva.Horakova
77O 113 642
Krajský koordinátor Praha
Uživatelský avatar
Jaromir.Beranek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 291
Registrován: 25 dub 2016, 17:37
Profese: ekonom, právník
Bydliště: Praha 6 - Bubeneč
Dal poděkování: 690 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Jaromir.Beranek »

Vážené krajské fórum, milé Pirátky a Piráti,

hlásím se jako kandidát do "základní šestky" pro volby do zastupitelstva Hlavního města Prahy a chci vás tímto požádat o podporu své kandidatury.

Politický vývoj po loňských sněmovních volbách mě nenaplňuje přílišným optimismem. Navzdory úspěšnému působení 22 našich poslanců v Parlamentu sleduji s velkými obavami plíživé tendence stáčející naši zemi k autoritářskému způsobu vládnutí. Prahu jako tradičně liberální město s vysokým podílem vzdělaných a materiálně zajištěných lidí proto považuji za důležitý ostrov svobody, jehož řádná správa a pozitivní příklady dobré praxe mohou do budoucna pomoci rozšířit “dobrou náladu” i do ostatních měst a regionů. I s ohledem na to, že do Prahy každodenně dojíždějí za prací statisíce lidí z okolních krajů a historicky se jedná o přirozené kulturní a společenské centrum naší země, přesahuje politické rozhodování o dalším směřování Prahy dalece hranice metropole. Praha je reálně největším úřadem v České republice, politické vedení města však dlouhodobě selhává a v mnoha ohledem mentálně setrvává v 90. letech minulého století se všemi negativními jevy, které to s sebou nese. Pražané nejsou hloupí a promarněné příležitosti samozřejmě vnímají, což v kombinaci s negativním směřováním celostátní politiky představuje pro Piráty velkou příležitost v letošních volbách uspět. Věřím, že společně dokážeme Prahu posunout dopředu, přispět ke zvýšení kvality života jejích obyvatel a v neposlední řadě i zlepšit vnímání komunální politiky. Pusťme se do nich!

Pocházím z Prahy, je mi 31 let, vzděláním jsem manažer (VŠE) a právník (UK) a během své sedmileté profesní praxe jsem se pohyboval v oborech telekomunikací, digitálních technologií a startupů. Funkčně se orientuji na oblasti financí, smluv a strategického plánování a řízení. Během studií jsem sbíral zkušenosti na stážích v Německu, USA a Nizozemsku, blíže jsem měl během delších cest možnost poznat i život ve velkých městech v Kanadě a ve Španělsku (musím říct, že v Praze spousta věcí funguje lépe, ale tím se nesmíme nechat ukolébat). Členem Pirátské strany jsem od roku 2016, od ledna 2017 vedu finanční odbor a od prosince 2017 jsem 4. místopředsedou KS Praha, kde se snažím přispívat k rozumnému hospodaření, k výběru kvalitních lidí a také podporovat formování nových MS v okrajových částech metropole. Ve volném čase se věnuji sportům v přírodě (nejraději běhám dlouhé tratě), hraji na saxofon a klarinet v kapele Mizmar, pomáhám s vedením divadelního spolku OLDstars, kde jsem dříve aktivně účinkoval, a příležitostně se zapojuji do aktivit neziskovky Prázdninová škola Lipnice, kde jsem v roce 2015 absolvoval instruktorský kurz.

Moje vize pro Prahu je jednoduchá a shrnul bych ji do pěti základních bodů:
  • Efektivně fungující a dobře hospodařící město: Město není možné řídit jako firmu a magistrát nesmí podléhat osobním zájmům podnikatelů a lobbistických skupin. Podmínkou k efektivnímu řízení je nastavená strategie, kvalitní vedení a odbornost úředníků, transparentnost při nakládání s veřejnými prostředky a otevřenost radnice, včetně schopnosti přijímat a reflektovat kritiku.
  • Příjemné místo k životu s kvalitními veřejnými službami: Praha jako velkoměsto nikdy nebude oázou klidu, ale dostatečné možnosti odpočinku a sportu v zeleni, bohatá kulturní scéna a podpora aktivit občanské společnosti, volnočasových aktivit dětí a mládeže a neziskových organizací umožní dále vyživovat podhoubí zdravého a živého města. Veřejné služby musejí být dostupné a odrážet skutečné potřeby obyvatel, nikoli jen plnit od stolu navržené normy a plány obslužnosti či údržby. Základem je spolehlivá veřejná doprava a zdravotní péče.
  • Hájení zájmů všech skupin obyvatel: Auta nesmějí dostávat nepřiměřený prostor na úkor chodců, veřejné dopravy a cyklistů, zaměstnanci ve veřejných službách by neměli zůstávat chudými příbuznými vedle pracovníků mezinárodních firem, staří a rodiny s dětmi nemají doplácet na vysoké životní tempo manažerů, expatů či zahraničních investorů tím, že neseženou dostupné bydlení a nebudou mít kde nakupovat.
  • Odpovědné využívání veřejného prostoru: Pro další rozvoj města je třeba důsledně a transparentně vymezit plochy pro bydlení, rekreaci a sport, obchod a služby, či pro jiné využití. Praha se nesmí za podezřelých okolností vzdávat lukrativních pozemků a umožňovat na nich nepřiměřeně vydělávat developerům, ani bezhlavě měnit územní plán. Pokud se nějaký pozemek změní na stavební, majitel za to má městu zaplatit podobně, jako by tomu bylo v opačném případě. Není možné pronajímat podnikatelům pozemky a obchodní prostory za netržní ceny a bez otevřených soutěží. Veřejná prostranství mají primárně sloužit pro pohyb a pobyt obyvatel a návštěvníků města; obchod, služby a parkování jsou vždy až na druhém místě.
  • Dostupné vzdělání pro všechny a skutečné inovace namísto smart cities: Praha by se jako vzdělanostní centrum země měla soustředit na kvalitní vzdělávání na všech stupních škol, které budou vychovávat sebevědomé a informačně gramotné občany s širokým spektrem kompetencí a možností reálného uplatnění na trhu práce. Silná vzdělanostní základna a podpora malého a středního podnikání přinesou lepší a levnější inovace než shora prosazované a nekoncepčně zaváděné projekty.
Pokud budu zvolen, rád bych se věnoval zejména oblastem strategického plánování a finančního řízení, v nichž mám největší zkušenosti, a dopravě, která je mým velkým koníčkem. V těchto oborech se snažím průběžně vzdělávat a již nyní mám řadu nápadů na změny a vylepšení, která pomohou městu lépe dlouhodobě plánovat, efektivněji hospodařit a zajistit vyšší standard služeb občanům.

Současně chci připomenout, že nutnou podmínkou budoucího úspěchu Pirátů v ZHMP je schopnost postavit silný a odborně široce rozkročený tým, podporovaný znalostmi a expertizou našich příznivců i nezávislých odborníků. Klíčová pro úspěch ve volbách však bude zejména dobře zvládnutá a především viditelná terénní kampaň, opřená stejně jako loni na podzim o nadšení a stovky hodin investovaného času dobrovolníků. Věřím, že jak PKS tak i celé KF se pro to pokusí udělat maximum a těším se, že nás to všechny bude bavit minimálně stejně jako loni.

Rozhodl jsem se kandidovat pouze ve volbách do Zastupitelstva Hlavního města Prahy, pokud mě svými hlasy podpoříte. Protože věřím, že řada z kandidátů na čelných příčkách kandidátky bude po úspěchu ve volbách stát před rozhodnutím, zda se angažovat v politice na úrovni městských částí, nebo raději na magistrátu, chci vyzvat všechny váhající, aby se do primárek sami přihlásili, protože schopné lidi na všech místech budeme letos potřebovat více než kdy dřív.

Můj medailonek si můžete prohlédnout zde, informace o svém majetku a o přijaté podpoře z veřejných rozpočtů v posledních pěti letech jsem připraven zveřejnit po potvrzení kandidatury.

Závěrem bych chtěl dodat, že motivací pro účast ve volbách do ZHMP je mi zejména můj blízký vztah k Praze jako městu, kde jsem vyrůstal a strávil většinu svého dospělého života, a které bych rád pomáhal měnit k lepšímu tak, aby i nadále bylo skvělým místem k životu a také městem kultury, vzdělanosti a silné občanské společnosti, kde si každý bez rozdílu může plnit své přání a sny.

Nepovažuji se za silného a charismatického lídra, který povede ostatní (alespoň zatím ne), na druhou stranu věřím, že díky svým zkušenostem a odhodlání mám co nabídnout a jako potenciální člen budoucího pirátského klubu přispět k reálné změně. Chtěl bych vás proto požádat o podporu své kandidatury ve druhé polovině první desítky pirátské kandidátky. V případě neúspěchu v primární volbě na 2. - 6. místo tak budu žádat i o podporu na 7. - 10. místo kandidátky.

Jaromír Beránek
předseda Výboru pro zahraniční vztahy a EU fondy ZHMP
tel: 720 761 616
Profil | FB | LinkedIn

Uživatelský avatar
Adam.Zabransky
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2126
Registrován: 06 led 2012, 22:10
Profese: politik, vystudovaný právník
Bydliště: Praha 10 - Vršovice
Dal poděkování: 2058 poděkování
Dostal poděkování: 3787 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Adam.Zabransky »

Ahoj Pirátky a Piráti,

tímto se hlásím jako uchazeč o kandidaturu, a to od 2. místa na kandidátce dál.

Nebudu zde popisovat svou prehistorii u Pirátů, jejichž členem jsem od svých 18 let, tedy od roku 2012. Za zásadní považuju až rok 2014, kdy jsem byl spolu s Jakubem Michálkem, Ondrou Profantem a Mikulášem Ferjenčíkem zvolen do pražského zastupitelstva. Troufám si říct, že jsme byli skvělý tým a o naší činnosti bylo slyšet. Ostatně i to je určitě jeden z důvodů, proč jsme ve sněmovních volbách v roce 2017 v Praze skončili těsně druzí s krásnými 17,5 % hlasů. Chtěl bych proto, abychom v příštím volebním období navázali na naši předchozí činnost a v tomto ohledu myslím můžu být vhodným prvkem, který kontinuitu zajistí. Ukázali jsme Pražanům, že dokážeme být kvalitní a konstruktivní opozicí, teď je na čase jim ukázat, že hlavnímu městu dokážeme i vládnout. (Ale nechápejte to tak, že jsem pro hrnutí se do povolební koalice za každou cenu.) Bude to bezpochyby mnohem těžší než kritizovat z opozičních lavic, ale jsem přesvědčen, že mezi pražskými Piráty je dostatek kvalitních lidí na to, abychom tuto zkoušku zvládli se ctí. Stačí, aby se tito lidé přihlásili na kandidátku.

Protože se nechci jen zaštitovat kolektivní prací našeho zastupitelského klubu, udělal jsem takový přehled mých aktivit za poslední tři a půl roku, které považuji za důležité (není to vše, jen výběr). Posouzení mé práce je na vás:
- Na základě podnětu občana se mi podařilo rozkrýt, že firmy několika málo pražských členů ČSSD v posledních 10 letech získaly zakázky od městských firem a příspěvkových organizací v hodnotě 2 miliard korun https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/ko ... -cssd.html, https://praha.pirati.cz/klientelisticka-sit-cssd.html.
- Opakovaně jsem bojoval proti politickým trafikám v městských firmách. Většinou neúspěšně https://praha.pirati.cz/mestske-firmy-odmeny.html, https://praha.pirati.cz/trafiky-navrh.html, https://praha.pirati.cz/zakaz-trafik-od-ledna.html, https://praha.pirati.cz/dozorci-rady.html, https://praha.pirati.cz/a-trafiky-zustavaji-dal.html, https://praha.pirati.cz/pirati-pozaduji ... -rady.html, https://praha.pirati.cz/rada-prahy-poru ... h-rad.html, https://praha.pirati.cz/koalice-udelala ... iovky.html. Občas jsem ale úspěch zaznamenal, například když jsem odhalil, že Radmila Kleslová bere z trafik v městských firmách 350 000 Kč měsíčně, což napomohlo k jejímu odstavení od koryt a upozadění v pražské politice https://praha.pirati.cz/kleslova-musi-pryc.html, https://praha.pirati.cz/kleslova.html.
- Usilovně jsem bojoval o ztransparentnění Magistrátu. Zařídil jsem, abychom dostávali zvukové záznamy z jednání Rady (teď máme na klubu desítky CD s nahrávkami - mimochodem díky tomu jsme přišli třeba s kauzou Kuchyňka) https://praha.pirati.cz/rada-musi-posky ... aznam.html. Prosazoval jsem, aby Praha začala zveřejňovat seznam proplácených faktur (neúspěšně) https://praha.pirati.cz/poskytovani-faktur.html. Prosadil jsem několik dobrých opatření do protikorupční stragie Prahy https://praha.pirati.cz/protikorupcni-s ... alena.html, bohužel Rada schválenou strategii nedodržuje https://praha.pirati.cz/praha-neplni-pr ... tegii.html.
- Věnoval jsem se nevýhodnému pronajímání nemovitostí v centru Prahy, kvůli kterým město přichází odhadem o desítky až sto milionů korun ročně https://praha.pirati.cz/nevyhodne-najmy.html, https://praha.pirati.cz/vrtbovska-zahrada.html, https://praha.pirati.cz/kscm-najem-za-hubicku.html, https://praha.pirati.cz/farmarske-trhy.html, https://praha.pirati.cz/rittig.html, https://praha.pirati.cz/najemne-na-name ... kafky.html, https://praha.pirati.cz/praha-prichazi- ... darmo.html, https://praha.pirati.cz/praha-trati-na- ... uraci.html, https://praha.pirati.cz/namesti-republi ... -trhy.html, https://praha.pirati.cz/maji-podporovat ... nikem.html.
- Opakovaně jsem požadoval, aby městské firmy, které ročně operují s rozpočtem několika desítek miliard korun, byly transparentnější a aby je město koncepčně řídilo s pomocí vlastnické politiky. Neúspěšně https://praha.pirati.cz/podnety-k-otevreni-firem.html, https://praha.pirati.cz/vyzva-radnimu-prochazkovi.html. Několikrát jsem se s nimi kvůli (ne)poskytování informací soudil https://praha.pirati.cz/zaloba-na-holdingy.html. Někdy úspěšně https://praha.pirati.cz/poskytovani-inf ... rmami.html.

Jak je z výše uvedeného souhrnu zřejmé, většina mých aktivit nevedla k úspěchu. To je prostě úděl opozice. Na druhou stranu myslím nikdo nemůže říct, že jsme se o změny k lepšímu nesnažili.

Myslím si, že jako kandidát můžu nabídnout následující:
- 4letá zkušenost z pražské politiky, orientace v tom, jak a v čem město (ne)funguje, orientace v důležitých tématech týkajících se pražské politiky, kontinuita, práce s médii (podstatnou část volebního období jsem mám na starost psaní tiskových zpráv, často mi volají novináři o vyjádření, takže se s některými už i znám),
- právní znalosti (tento rok dokončuji studium Právnické fakulty UK),
- velké nasazení při kampani (ve kterém mi bude bránit pouze fakt, že dokončuji studium, tudíž budu muset složit 2 státnice a obhájit diplomovou práci; předpokládaný plán: v březnu napíšu diplomku, v květnu složím první státnici, v červnu obhájím diplomku, v září složím druhou státnici).

Co považuji za hlavní priority v příštím volebním období:
- udržet pohromadě funkční, aktivní a transparentní zastupitelský klub (to považuji za naprosto zásadní, protože se od toho odvíjí všechno další: chci, abychom nebyli jen kolegové, ale i kamarádi, abychom byli všichni motivovaní pracovat, abychom si navzájem pomáhali, aby naše práce vedla k reálným výsledkům, abychom svou práci dostatečně medializovali atd.),
- dostat pod kontrolu městské firmy: to znamená ztransparentnit, obsadit orgány kompetentními lidmi (=zbavit se politických trafikantů), nahnat tam auditory a zbavit se nevýhodných smluv, schválit vlastnickou strategii atd.,
- rozjet otevřená data ve velkém a tím zásadně ztransparentnit úřad, městské firmy i příspěvkové organizace, postupně na Magistrát a školy nasazovat svobodný software,
- posunout dopravu směrem k udržitelnější, to znamená rozvíjet MHD a podmínky pro cyklistickou a pěší dopravu, konečně zavést návazná opatření na otevření Blanky, u stanic MHD na okrajích Prahy (a ideálně po domluvě se Středočeským krajem u vlakových zastávek ve Středočeském kraji) stavět parkoviště, dokončit vnitřní okruh v minimalistické variantě atd.,
- zavést rozumný a transparentní systém pro změny územního plánu tak, aby se developeři podíleli na nákladech na infrastrukturu a aby se nové byty stavěly primárně v širším centru města (s tím souvisí i zrušení stavebních uzávěr např. v Bubnech či Nákladovém nádraží Žižkov).

OFFTOPICNa závěr o sobě musím ještě něco prozradit, jinak bych porušil svatou přísahu, že to o sobě budu říkat při každé možné příležitosti: jsem vegan (a to už pátým rokem)! :)

Pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu, člen republikového výboru, vystudovaný právník, bojovník za ochranu zvířat a efektivní altruista.
FB: https://www.facebook.com/piratzabransky Twitter: https://twitter.com/adamzabransky

Vit.Simral
Člen KS Praha
Příspěvky: 372
Registrován: 13 čer 2016, 12:41
Profese: Radní hl. m. Prahy
Dal poděkování: 446 poděkování
Dostal poděkování: 772 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Vit.Simral »

Milé Pirátstvo,

dovolte mi, prosím, přihlásit se do primárních voleb na kandidátní listinu do zastupitelstva hl. m. Prahy pro pozice 2. a níže a požádat Vás o Vaši podporu.

Na pirátské wiki jsem updatoval svůj profil a uvedl do něj své krátké majetkové přiznání (na víc než krátké totiž můj majetek nestačí) a soupis vztahů s právnickými osobami tak, jak jsme si odhlasovali pro Kodex kandidáta. Zároveň jsem se přihlásil do výběrového řízení o pozici stínového zastupitele na magistrátu, abych byl po případném zvolení v řijnu připraven ihned začít pracovat.

Má motivace ke kandidatuře je dvojí: zaprvé, cítím, že v Praze nadchází čas změny a Piráti mají šanci být jedním z jejích hlavních motorů. Pražané to v posledních letech nemají v politice jednoduché: na Hradě i ve Strakovce jsou lidé, které si svoji většinou nezvolili. Na magistrátu zase sedí tací, kteří rozvoj města spíše brzdí, než urychlují. Proto věřím, že letos v místních volbách bude u podstatné části elektorátu touha po změně v Praze natolik intenzivní, že svůj hlas dají formacím, jež nejsou představitelkami starých struktur. V kampani chci udělat všechno proto, aby takovou formací byli hlavně Piráti.

Druhá motivace je personální: poslední dobou mě velmi začala zajímat témata sociálně citlivého bydlení, územního rozvoje a urbanismu. Akademicky jsem se zatím věnoval hlavně problémům korupce, veřejného zakázkování, post-industriálního pracovního trhu a síťování politiky a businessu. O těchto věcech i píšu svoji habilitaci. Zároveň ale cítím, že potřebuji svoji zvědavost už napřít někam jinam, abych mentálně nezakrněl a svůj vnitřní svět nezamkl do pasti přehnané specializace. Baví mě zaobírat se otázkami rozvoje bytového fondu Prahy, protože je to něco velmi složitého a zároveň důležitého, kde se dá napáchat mnoho ke zlepšení. Bytová politika a urbánní plánování je pro mě proto programovou prioritou číslo jedna, kterou bych pro Piráty nadále rád pomáhal tvořit. V jakém směru bych ji chtěl rozvíjet už nejspíše víte z mých předešlých prezentací. Současný souhrn návrhu programového bodu máte zde.

V ostatních programových bodech bych chtěl sledovat linii politiky města, která dává důraz na sociální kohezi a zároveň se neleká nových věcí. Myslím, že by Piráti měli být stranou, která si uvědomuje rozdíly ve finanční situaci a světonázoru obyvatel starých z Vršovic (kde sám bydlím) a Obušku. To, že Praha dlouhodobě volí spíše konzervativnější pravici neznamená, že musíme rezignovat na témata liberální levice. Nebál bych se vystupovat proti privazitaci městského bytového fondu tam, kde to z dlouhodobého hlediska nedává smysl. Akcentovat potřebu terénní sociální péče prováděné za spolupráce samosprávy s neziskovým sektorem. Snížit jazykové i administrativní bariéry pro cizince a expaty.

V dopravě chci zase primárně podporovat alternativy k IAD; jako aktivní běžec a cyklista vím o mnoha místech po celé velké Praze, která se dají pro chodce a kolaře vylepšit za použití minima finančních prostředků. Jsem pro rozvoj železniční dopravy v pražské aglomeraci, nejen její příměstské formy, ale i ve vnitřní Praze.

K dalším bodům jen krátce, aby Vám zbylo i něco na mé grilování: chci v Praze moderní architekturu a zároveň zachovat jako památky i umělecky kvalitní stavby postavené po roce 1945. Praha by měla být organicky se rozvíjejícím se městem jako Londýn; ne, abychom si zachovaly všechny stavby v centru postavené před rokem 1600 a následně systematicky všechno ostatní nahradily skleněnými komerčními monstry.

Chci smart city, kde „smart“ nebude jen synonymem pro wifi anténu nabíjenou solárním panelem. Smart je podlě mě hlavně město, kde člověka baví žít. Pražská verze mnoha smart projektů by měla být v příštím volebním období znovu promyšlena, abychom se vyhnuli průšvihům typu Opencard.

Otázky ochrany životního prostředí budou nabývat na důležitosti s tím, jak se zhoršuje smogová situace v Praze a přichází důsledky nekvalitniho nakládání s veřejnou zelení. U jednoho parku a jeho renovace mám ostatně připravené TO, které na konci tohoto měsíce (až přijdou ještě nějaké 106) hodlám podat. Je velmi smutné, že veřejné zakázkování právě u takových objektů jako jsou parky, dětská hřiště, sportoviště je velmi často nehospodárné až korupční.

Kultura a sport jsou pochopitelně také kapitoly, které si zaslouží pirátskou pozornost. Chtěl bych přehodnotit financování takových projektů jako „Praha sportovní“ nebo „Aktivní desítka“ a namísto toho podporovat volnočasové aktivity formou participativního rozpočtování a transparentního grantového systému.

V otázkách školství, zdravotnictví nebo bezpečnosti souzním s pirátským programem a nenapadá mě nic moc specifického, co bych tu zvlášť vytkl. Podporuji alternativy k tradičnímu školství, inkluzi a neformální vzdělávání. Mladým učitelům, ale i lékařům a příslušníkům bezpečnostních sborů bych rád pomohl např. poskytnutím městských bytů za nižší než komerční nájmy. Za zbytečné považuji bezpečnoství bariéry na Staroměstském náměsti. Symbolicky bych právě tyto nechal co nejdříve odstranit a otázku možné teroristické hrozby řešil s větším rozmyslem.

V posledku bych pak ještě rád otevřel diskuzi vedoucí ke změně Statutu hl. m. Prahy. Velká Praha je podle mě přefinancovaná a městské části podfinancované. Rád bych navýšil poměr peněz z daňových výnosů proudících do MČ minimálně tak, aby pokrývaly běžné provozní výdaje. Nebráním se ani debatě o možném posílení práv MČ v oblasti územního plánování.

A to je ode mě zatím vše. Pokud na mne máte jakékoliv otázky, ptejte se zde nebo na úterním grilování. Nezaručuji, že na některé otázky Vám neodpovím prostě jen „Promiňte, to nevím“, ale budu se snažit vždy odpovědět podle mého nejlepšího vědomí a svědomí.

Díky, že jste dočetli až sem :)

Mějte se hezky!

Vítek
Uživatelský avatar
Tibor.Vansa
Garant/ka programového bodu
Příspěvky: 635
Registrován: 25 kvě 2016, 16:05
Profese: analytik kreditního rizika v bance
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 1071 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Tibor.Vansa »

Vážené krajské fórum, milé Pirátky a Piráti,

hlásím se jako uchazeč o kandidaturu, a to od 6. místa na kandidátce dál.

V Praze žiji a její krásu vnímám od dob svých vysokoškolských studií, tedy 14 let. Mám ji rád takovou jaká je, mojí ambicí je proto zajistit ji především kompetentní a transparentní správu. Praha v předchozích dekádách prohospodařila velkou část svého majetku a na tom stávajícím si vytvořila značný vnitřní dluh. I když se řadí k bohatším částím Evropy, bude náročné jej splatit a připravit se na výzvy, které nás čekají. Hodně se mluví o dopravě, a územním rozvoji apod., ale velkou výzvu podle mne představuje i stárnutí populace. Jako zastupitel bych se proto chtěl věnovat hospodaření města, zda je udržitelné a v souladu se všemi cíli, které si předsevzalo.

Z pozice předsedy na Praze 4 se snažím vytvořit si základní povědomí o všech oblastech správy města, nejvíce jsem se ale zatím zabýval územním rozvojem. Slovo developer má dnes téměř hanlivý význam a to je špatně. Ačkoliv pro prodej městských pozemků panují přísná pravidla, jejich někdy i několikanásobné zhodnocení podléhá pouze laickému úsudku zastupitele. Okolním starousedlíkům jsou někdy vyměněna okna, v lepším případě investor zbuduje školku, která pokryje poptávku z nové výstavby. Praha by měla dostat jasná pravidla pro změny územního plánu, podle kterých by investor vyplácel městské části finanční kompenzace na základě znaleckého posudku. Městská část by tak získala finance na veřejnou vybavenost pro stávající i nové obyvatele. Praha rovněž trpí na vleklý proces stavebních řízení, což je i jeden z důvodů neúměrně vysokých cen bytů. Ambicí Pirátů by mělo být tento proces urychlit a zprůhlednit. Ačkoliv mnohé základní myšlenky nového Metropolitního plánu se mi zdají jako správné (např. vytvoření lokalit s popisem jejich charakteru, idea pevné nepřekročitelné hranice města, idea zahušťování namísto rozlézání do krajiny apod.), velmi mi vadí jeho nejednoznačnost a obecně těžká srozumitelnost pravidel. Aby byl proces stavebního řízení co nejrychlejší, jsou potřeba podle mne jasná, přezkoumatelná a předvídatelná pravidla, která poskytují minimální prostor pro vlastní správní uvážení.

Nevlastním auto ani řidičský průkaz, nicméně nejsem v tomto směru fanatikem a chápu, že pro mnoho rodin je jeho používání nezbytné. V oblasti dopravy mne proto zajímá především vývoj okolo stavby metra D, největší Pražské investice v následujících letech. Nesouhlasím s tím, aby výstavbu v jejím okolí prováděla jediná firma – Penta prostřednictvím dceřiné firmy dopravního podniku. Ten by byl obtížně kontrolovatelný magistrátem, natož pak městskými částmi, na jejichž územní bude stavět. Model PPP (spolupráce veřejného a soukromého sektoru) stojí i v případě stanic metra D za zvážení, ale za mnohem otevřenějších podmínek.

Témat k řešení je v Praze mnohem více, ale to bude doufám i nás zastupitelů, proto bych nyní uvedl pár slov o své politické historii. K aktivní politice jsem se dostal ze zvědavosti před posledními parlamentními volbami, kdy jsem se jako ambasador zapojil do Rekonstrukce státu, jejíž hlavním úspěchem bylo prosazení registru smluv. Osobně jsme získal podpisy 12 bývalých poslanců, 2 senátorů a Andreje Babiše. To mne přivedlo k poznání, jak i malá skupina aktivních občanů toho může poměrně hodně ovlivnit. Proto jsem v létě 2016 vstoupil do Pirátské strany. O rok později jsem se stal garantem programového bodu finance a od letoška předsedou Pirátů na Praze 4. Protože vykonávat zodpovědně tyto dvě funkce a zároveň si budovat profesní kariéru v bance nešlo, ukončil jsem v únoru svůj pracovní poměr a usiluji o částečný úvazek asistenta poslance (3.kolo u poslanců, ke kterým se hlásím, stále neproběhlo). Zbylou část úvazku věnuji komunální kampani v Praze.

Některým přátelům i Pirátům se moje rozhodnutí vrhnout se fulltime na politiku zdálo troufalé, ale říká se, že člověk na konci života lituje spíše rozhodnutí, které neudělal, než těch, které udělal. Cílem mé životní dráhy není stát se profesionálním komunálním politikem, ale atmosféra u Pirátů je skvělá a já bych velmi rád co nejvíce přispěl k úspěchu Pirátů a společenské změně v ČR. Vzhledem k tomu, kolik se valí na banky nové regulace, se nebojím toho, že bych měl v budoucnu problém najít znova dobře placenou práci v komerční sféře a proto jsem se k tomuto kroku odvážil.
V případě, že bych uspěl jak ve volbách na Praze 4, tak na magistrátu, tak by rozhodnutí, které funkce si nechám, záleželo hlavně na povolebních vyjednáváních na Praze 4. Pokud bychom byli v opozici či jsme vyjednali uvolněnou pozici pro jiného zastupitele – Piráta (pro některé oblasti má naše MS určitě vhodnější členy), tak bych měl větší zájem o magistrátní mandát, ať uvolněný či ne.

K povinným údajům - vystudoval jsem Matematicko-fyzikální fakultu UK, obor ekonometrie. Pracoval jsem 8 let v bance jako analytik kreditního rizika, kde jsem mimo jiné připravoval retailový rozpočet banky. Bydlím v družstevním bytě mého otce, s manželkou máme naspořeno něco přes milión korun. Dříve jsem působil v Hnutí Brontosaurus, dobrovolnické organizaci na ochranu přírody a památek, kde jsem byl 2 roky předsedou jejich Pražského článku ZČ HB Rozruch. Ten pobíral dotace od MŠMT, které nepřekročili 20 000Kč ročně.

Díky všem, kteří dočetli až sem a těším se, že si kampaň společně v ulicích užijeme stejně tak, jako tu parlamentní.
Tibor
Uživatelský avatar
Daniel.Mazur
Republikový výbor
Příspěvky: 745
Registrován: 25 lis 2013, 10:23
Profese: fyzik
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 744 poděkování
Dostal poděkování: 1572 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Daniel.Mazur »

Ahoj Pirátky, ahoj Piráti,

jako "runner-up" z volby lídra se tímto ucházím o místo mezi dalšími pěti na magistrátní kandidátce a případně o místo kdekoli dál. Týmová práce je pro mě optimum a taky jediný udržitelný způsob fungování Pirátů v politice. Kvituji, že to dosavadní zastupitelé naplňovali výborně, a rád budu součástí toho příštího, mnohem početnějšího magistrátního týmu.

Priority pro náš zastupitelský klub mám stále stejné - lepím dole kopii svého prvního kandidátského postu. V žádném bodě jsme nebyli s lídrem - Zdeňkem Hřibem - ve výrazném rozporu, a jak znám naše současné zastupitele i kolegy kandidáty v těchhle primárkách, budeme se lišit spíš v pořadí priorit.

Ať v zastupitelské opozici nebo radniční koalici se budu ucházet o zodpovědnost za školství/vzdělávání. Pokud nás takových bude víc a s pořádnou motivací a bude tam "hrozit" uvolněná funkce radního pro vzdělávání, budu ochotný přenechat tuto oblast jinému a zůstat řadovým zastupitelem. Zároveň totiž budu na čele kandidátky pro Prahu 5 a nebudu chtít svou městskou část nechat jejímu osudu (viz ustanovení kodexu kandidáta do ZHMP).

Závěrem připomenu, že jsem se ujal vzdělávací akce "Jak kvalifikovaně vládnout (v) Praze", která má za cíl dostat k nám všem co nejlepší znalostní výbavu k vykonávání funkcí zastupitelů a radních, jak na Magistrátu tak v městských částech. V neděli bude první turnus, všechny informace budeme šířit mezi naše členy a kandidáty - a na e-mailu budu přijímat vaši zpětnou vazbu a náměty na další témata.

Spolu tu Prahu dáme tak, že se nám o tom nesnilo...

Dan
Daniel.Mazur píše: 19 úno 2018, 08:29 Jsem Pirát od roku 2014. Z řadového působení v Praze 6 jsem vylezl asi před rokem, když jsem pro svůj nový domov (Prahu 5 a další 'stopadesátkové' městské části) začal zakládat místní sdružení Pirátů a když jsem převzal garantství programového bodu Vzdělávání a věda. Kandidovat na první místo kandidátní listiny pro zastupitelstva HMP jsem se rozhodl, když mě k tomu oslovili Piráti a Pirátky, kterých si vážím. Děkuju za důvěru. Myslím, že k té nezbytné podmínce pirátské politiky ("nebýt svině") dokážu přidat rozvahu, důraz na koncepčnost, týmovou práci a snahu se domluvit v zájmu věci.

A dovolím si varovat: Mám tendenci se hlásit ke svým chybám. To by měl vědět každý, kdo zvažuje mi věnovat svůj hlas. :-)

Pro Prahu
Politiky máme, jací jsme sami. Nemůžeme od podzimních voleb očekávat, že nám nadělí jiné partnery z ostatních stran, než jací jsou zastupitelé a radní stávající. Můžeme s nimi jenom pracovat, jak to půjde, v mezích plnění našeho programu.

Podle mě naše milované (s omluvou za ten patos, nakonec jsem rodák) město nejvíc ze všeho potřebuje:
  • - Poskytovat maximum informací i bez tlaku zákona 106: Otevřené dokumenty a čestná komunikace jsou prioritou číslo jedna.
    - Udělat pořádek v nakládání s majetkem města: (1) nemovitosti je třeba využívat s péčí řádného hospodáře, (2) zakázky města a městských firem musejí projít řádnými výběrovými řízeními, (3) realizace každé zakázky musí být zkontrolovaná magistrátem nebo externě a kontrolor musí mít hmotnou i trestněprávní odpovědnost, (4) k nehmotnému majetku vytvořenému na zakázku pro město pod naším vedením nebo pro městskou firmu musí mít město veškerá práva (nebo pod otevřenou licencí).
    - Místa v dozorčích radách městských firem musejí jít za odborností, ne jako trafiky.
    - Ve spolupráci s městskými částmi konečně realizovat velkokapacitní P+R parkoviště na příjezdech do Prahy společně s návazností MHD a ulevit tak parkování ve městě. Zasadit se o nahrazení modrých zón systémem různě drahých "barevných" zón, které budou pro rezidenty ale stále za nízký paušál nebo zdarma.
    - Územní plán má být maximálně rigidní v oblastech parků, přírodních rezervací a jejich okolí. Zelené celky jsou velká hodnota města a je na čase přestat z ní ukrajovat.
    - Nová výstavba bydlení (1) musí v rámci projektu řešit infrastrukturu a občanskou vybavenost s významnou spoluúčastí stavebníka a podklady pro zastupitelstva/rady musí obsahovat úplné vyhodnocení dopadů na veřejné rozpočty, (2) má se soustřeďovat do brownfieldů, zábor zelené plochy má být doprovázen vytvořením ekvivalentí zelené plochy jinde v místě, (3) musí probíhat striktně podle zákona a radnice bude vesměs bránit zpětné legalizaci černých staveb (mladších roku 1990)
    - Přijmout roli Prahy jako centra vzdělanosti země, tedy v maximální míře podporovat kvalitu škol a školek na svém území. To zahrnuje jak vyrovnání vyšších životních nákladů učitelů v Praze, tak tlak na MŠMT směrem ke zvyšování potřebných kapacit kvalitních škol včetně víceletých gymnázií.
    - Koordinovat systémy zdravotní a sociální péče města a obcí včetně péče o seniory zejména, aby v souladu s demografickým výhledem mělo dostatečné kapacity pro důstojnou péči o svou nejstarší generaci.
    - Využívat nemovitosti v majetku města (1) pro udržení drobných podnikatelů v jednotlivých lokalitách tak, aby se udržovaly a dále mohly rozvíjet místní komunity, (2) pro rozvoj komunitních center, domů dětí a mládeže a veřejných sportovišť pro kulturní, zájmovou a veškerou jinou společenskou činnost.
I případné vítězství v magistrátních volbách "na procenta" máme jako Piráti velkou pravděpodobnost skončit opoziční rolí... Co uděláme? Budeme jednat. Mezi našimi podmínkami kladenými na koaliční partnery je podstatná nakonec ta nejpřirozenější: "Politická funkce je služba veřejnosti, dělej ji správně." Nějaká domluva je možná s každým, s kým se na tomhle shodneme.

Teď trocha mé biografie:
Narodil jsem se v Praze a letos tomu bude 40 let. Po ranném dětství ve Vršovicích, které mám spojené se stáním v pozoru v mateřské školce, když postupně umřeli Brežněv a Andropov, jsem většinu života odbydlel v Praze 6 na Dědině. Tam mě zastihl devětaosmdesátý, osmadevadesátý (Nagano...) i devětadevadesátý (vstup ČR do NATO). Všechny tyhle milníky si považuju za čest zažít. Od '91 jsem se rozlítal po Evropě (převážně západní) a světě, a to mě tak chytlo, že jsem pak po vysoké škole strávil přes deset let životem, studiem a prací venku: ve Spojených Státech, ve Švýcarsku/Francii a v Itálii.
Na mém vzdělání se nejvíc podepsaly ZŠ Františky Plamínkové v Praze 7, Gymnázium Jana Keplera v Praze 6, Matfyz Univerzity Karlovy a College of Science and Letters na Illinois Institute of Technology v Chicago. Jsem vzděláním materiálový fyzik a až na výjimky jsem dosud pracoval v akademické a vědeckovýzkumné sféře. To platí dosud - zaměstnává mě Univerzita Karlova. Od roku 2012 jsem se postupně od výzkumné a pedagogické práce přesunul k administrativnímu vedení výzkumných projektů. Skrze svoji poslední zahraniční štaci v CERIC-ERIC jsem měl možnost nahlédnout pod pokličku financování vědy a výzkumu v různých zemích včetně rámcových programů EU a jejích rozvojových fondů.
Dosud jsem sám nefiguroval jako příjemce grantů nebo dotací, jen jsem byl z několika jako zaměstnanec placený. Měl jsem štěstí, že zatím v "mých" projektech nebylo třeba řešit levárny... Přeju si, ať to trvá - na Karlovce i případně na Magoši!

Daniel Mazur

+420-602-439-639
daniel.mazur@pirati.cz

"Hey, what does this button do?" (Curiosity)

Uživatelský avatar
Eva.Horakova
Člen KS Praha
Příspěvky: 157
Registrován: 13 zář 2016, 23:13
Profese: expředsedkyně,učitelka,zdravotní sestra
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 60 poděkování
Dostal poděkování: 315 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Eva.Horakova »

Ahoj všem,
hlásím se do voleb o 2. - 6. místo na kandidátní listinu do magistrátu.

Věřím, že nebudu jediná žena, ale ráda udělám první krok k tomu, abych podpořila i jiné. Od voleb našich kolegů do poslanecké sněmovny zvažuji větší aktivitu v politice a nyní nastal čas, položit si tu otázku, zda do toho jít na plno či jen ze zálohy. Jsem člověk, co rád přímá výzvy a chopí se příležitosti.

Moje vlákno o mně najdete zde. https://wiki.pirati.cz/lide/eva_horakova
Ráda splním veškeré požadavky, které z hlediska etického strana vyžaduje, včetně majetkového přiznání.

Něco málo o mně. Jsem původem z venkova a to ze Skřivan u Nového Bydžova. V minulosti zde byl největší cukrovar v Rakousku Uhersku. V 18 letech jsem se vydala do Prahy studovat a již jsem tu zůstala. Žiji zde více jak polovinu svého života a není mi lhostejný osud našeho města a život nás „Pražáků“. Díky možnostem cestovat vidím, jak vypadají jiná hlavní města v Evropě ale i ve světě, a kde naše Praha nevzkvétá.

Zde jsou 3 hlavní body, které mě trápí, kde vidím svoji realizaci.
1. Doprava. Bez rozvoje dopravy se naše centrum zhroutí. Je třeba dokončit vnější okruh Prahy, místy navýšit počet pruhů ze dvou na tři. Pro osobní dopravu stanovit vnitřní okruh Prahy, viz. část Jižní spojky, kde nesmí jezdit nákladní doprava. Navrhuji zcela omezit vjezd aut do centra nebo ho zpoplatnit. Důvodem toho razantního kroku je nárůst a rozvoj cyklodopravy a rozvoj MHD v centru. Ráda bych měla z Prahy druhou Kodaň. https://prahounakole.cz/2012/10/kodan-4/

2. Podpora obyčejného života každého "Pražáka". Život v Praze je velmi náročný a těžký. Pro mladého člověka je to město snů, sežene tu všechno, po vzdělání, dostupné zdravotnictví, jídlo 24hodin denně, veškeré úřady, ale také drogy, kluby, alkohol a jiné neřesti, jak říká náš švédský kamarád. Když chcete založit rodinu, přemýšlíte, jak získat dostupné bydlení, kam dát děti do školek a škol, co s nimi dělat ve volném čase a jak míst dobře placenou práci. No a ve středním věku chcete mít klid, dobrou zdravotní péči, vysoký důchod, levné jídlo a možnost trávit svůj čas v klidu a míru. K tomu všemu potřebujete, aby město "nějak fungovalo". Zde vidím propast mezi tím, co chce občan, co potřebuje a co chce město a lidé, kteří město řídí a rozhodují o něm. Strany si hlasují jen ve svůj prospěch a občan je někde na konci, i když se všude píše, že je to pro naši budoucnost. Já bych se především chtěla zaměřit na životy lidí. Zařídit jim dostupnou zdravotnickou péči (fungovaní nemocnic, pohotovostí, lékáren), dostupné bydlení (rozvoj sociálního bydlení), efektivní fungování školek a škol (podpořit domácí školky a školy, včetně malotřídek), zvýšit občanskou odpovědnost ke kriminalitě (nebát se policie, zajímat se o svoje okolí), zlepšit fungování mezilidských vztahů mezi občany (podpora lokálních aktivit typu zažít město jinak) nebo podpořit výsetbu zeleně u občanů před jejich domem. https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/ ... 70728.html

3. Zaměřit se na propojení pirátů mezi pirátským centrem, městskými částmi, magistrátem. S odchodem Jakuba Michálka mi chybí styčná osoba, která nám sdělovala veškeré informace, co se na magistrátu děje, včetně kolikrát "tajných" informací. Nyní, s odchodem většiny pražských pirátů do Poslanecké sněmovny, mi velmi chybí kapitán naší pražské lodi a podpalubí. Ráda bych se zaměřila na komunikaci mezi piráty a sdílení informací napříč všemi a všem. Sharing is caring.

Na závěr Vás chci informovat, že budu na kandidátní listině do zastupitelstva za městskou část Prahy 5. Jsem místopředsedkyní našeho místního sdružení a za poslední rok jsme udělali úžasný kus práce. Budu podporovat kohokoliv z Prahy 5, kdo se bude hlásit na magistrát. Je potřeba propojit obě radnice a předávat si informace.

Praha je naše moře, Go Piráti, děkuji a přeji hezký den všem. Eva❤️
Eva ❤️
David.Satke
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 171
Registrován: 07 bře 2017, 18:38
Dal poděkování: 57 poděkování
Dostal poděkování: 349 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od David.Satke »

Ahoj pirátky a piráti,

rád bych se tímto ucházel o pozici na 2. až 6. místě pirátské kandidátky pro volby do zastupitelstva Hlavního města Prahy.

Má motivace

Piráty jsem poprvé oslovil na podzim 2016 a od stejného okamžiku se pravidelně účastním krajských schůzek a od pozvání na schůzky na Praze 10 se zapojuji také na desítce. Piráti mě zaujali svým programem, který má za cíl udělat z České republiky moderní liberální a otevřený stát využívající technologie 21. století. Prvotním impulsem oslovit Piráty a zajít na schůzku KS byla ale aktivita kluků na magistrátu a jejich protikorupční boj a následně také otevřenost, se kterou Piráti přistupují k nově příchozím.

Za dobu svého pirátského působení jsem se podílel na přípravě programu pro oblast spravedlnosti pro volby 2017 a stal jsem se také garantem tohoto bodu. Na realizaci pirátského programu pokračuji po volbách ve spolupráci s Jakubem Michálkem.

Členem Pirátů jsem se stal nyní na přelomu března a února.

Má motivace kandidovat je podobná té, kterou zde uvádějí i jiní kandidáti výše. Po velkém úspěchu Pirátské strany ve volbách do sněmovny je nutné pro udržení a posílení Pirátů pracovat také na místní úrovni. A Praha, jako úřad jehož agenda a důležitost odpovídá minimálně ministerstvu, je velmi důležitým stupněm v tomto zakotvení Pirátů na politické mapě ČR.

Nadto je Praha z nejrůznějších důvodů centrem liberálního pohledu na svět, který bohužel v posledních dvou volbách prohrál. A přestože výsledky byly vždy relativně těsné, tak zastoupení minimálně poloviny národa neodpovídá jeho reálné síle – přestože máme demokraticky zvoleného prezidenta a předsedu vlády (byť bez důvěry), tak stále věřím, že je zde dostatek lidí, kteří si cení svobodu a liberální demokracii více než autoritativní způsob vládnutí.

Věřím, že Piráti, jako vůdčí politická síla prosazující liberální témata a transparentní správu věcí veřejných, mají šanci v Praze výrazně uspět. Je tedy opravdu jen na nás, abychom dobrou správou věcí veřejných a pozitivními příklady pomohli ukázat i do zbytku republiky, že politika jde dělat bez krádeží, přihrávek, ale i zastaralosti, asociálnosti a odtrženosti od reality a moderního světa.

Něco o mě

Je mi 34 let, pocházím z Hodonína, ale od roku 2003 žiji v Praze. Nejprve na kolejích na Praze 6 a následně od roku 2009 na Praze 10.

Vystudoval jsem gymnázium v Hodoníně a následně Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V rámci programu Erasmus jsem studoval jeden rok také na právnické fakultě Utrecht University v Nizozemí. Vedle života v Nizozemí jsem více než půl roku strávil při studiích také v Irsku. V rámci své praxe jsem prošel několika advokátními kancelářemi, kde jsem se věnoval převážně obchodnímu a korporátnímu právu a financování obchodních společností a projektů.

V roce 2015 jsem s kolegou založil vlastní advokátní kancelář Satke & Škorpil, ve které od té doby působím a kterou spoluvlastním.

Můj pirátský profil je zde: https://wiki.pirati.cz/lide/david_satke

V případě potvrzení kandidatury jsem samozřejmě připraven řídit se Kodexem kandidáta a zveřejnit odpovídající čestná prohlášení.

Vize pro Prahu:

Praha jako moderní otevřené město, které si váží své historie, ale má také zájem se rozvíjet pro kvalitní život svých obyvatel a příjemný pobyt svých návštěvníků.

Jako již sedmý přihlášený kandidát na čelní místo kandidátky mám výhodu, ale také nevýhodu v tom, že již mnoho ohledně vizí pro Prahu bylo napsáno. Ze všech výše uvedených vizí je mi velmi blízká ta sepsaná Jaromírem Beránkem. A přijde mi smysluplnější se k tomu férově přihlásit, než se snažit to stejné popsat jinými slovy.

Také mám tedy za to, že Praha má být:
1) Efektivním a dobře hospodařícím městem
2) Příjemným místem k životu s kvalitními veřejnými službami
3) Městem hospodařícím s ohledem na zájmy všech skupin obyvatel
4) Místem s odpovědným využíváním veřejného prostoru
5) Městem s dostupným kvalitním vzděláním a prostorem pro skutečné inovace namísto utrácení veřejných peněz na wifi v lanovce

Jak bych chtěl k realizaci společné vize přispět:

Rád bych doplnil magistrátní tým o člověka, který se zabývá právem a pohybuje se v tomto prostředí od studenta až po advokáta po dobu více jak 10 let. Mám rozsáhlé zkušenosti z poskytování právních služeb jak veřejným, tak soukromým subjektům a věřím, že dokáži zhodnotit, co jsou hlavní mezery v současném hospodaření a právním zastoupení města a jím uzavíraných smluvních vztahů.

Mám za to, že vedle odborných znalostí a komunikačních schopností mám také nezbytné osobnostní předpoklady jako morální integritu, objektivitu, odvahu, dobrý úsudek, pokoru a rozhodnost pro reprezentaci Pirátské strany a řádný výkon funkce zastupitele.

Za své hlavní priority bych v případě zvolení považoval:

- Správu majetku HLMP – zejména úpravu smlouvy na správu mobiliáře po ukončení smlouvy s JCDecaux
- Řádný a průhledný výkon akcionářských práv města v obchodních společnostech - Dopravní podnik Hl.m.P., a.s., atd.
- Smluvní a jiné podmínky nové výstavby a rekonstrukcí stávajících staveb tam, kde Praha může uplatňovat svůj vliv na podobu města
- Ve spolupráci s naším poslaneckým klubem navržení a prosazení úpravy sdílené ekonomiky jakou je Uber, airbnb, atd.
- Řešení chronických problémů města – taxi, směnárny

Pro zajištění kontinuity práce a seznámení se s postupy na Magistrátu jsem podal také přihlášku do výběrového řízení na stínového zastupitele na magistrátu.

Jelikož mám svobodné podnikání, dokáži si svůj čas naplánovat tak, abych se mohl naplno věnovat volební kampani.

Závěrem bych chtěl uvést, že mi v případě volby bude ctí být součástí týmu lidí, kteří doposud zveřejnili svoji kandidaturu, protože každý z nich je podle mě velmi kvalitní kandidát.

Případné dotazy rád zodpovím zde nebo na grilování.

Díky

David
Uživatelský avatar
Viktor.Mahrik
Krajský zastupitel
Příspěvky: 1069
Registrován: 17 lis 2012, 15:44
Profese: Specialista internetoveho vyzkumu
Bydliště: Praha - Ruzyně
Dal poděkování: 1137 poděkování
Dostal poděkování: 1682 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Viktor.Mahrik »

Ahoj Piráti,

rád bych se ucházel o místo na čele kandidátky do zastupitelstva hlavního města Prahy. V Pirátské straně jsem od roku 2012. Dlouhou dobu jsem byl členem Pražského předsednictva, nicméně při poslední volbě jsem se rozhodl nekandidovat, abych se mohl věnovat činnosti na Praze 6 a abych se mohl adaptovat na roli zastupitele na Magistrátu, kam jsem se dostal jako první náhradník. Ještě stále pracuji jako specialista Internetového výzkumu, ale už to nebude dlouho trvat. Od dubna můj pracovní poměr končí a já budu mít dostatek času věnovat se činnosti pro Piráty a pro město.
Proč jsme se rozhodl kandidovat? Protože jsem naštvaný na politiky, protože jsem naštvaný, jak věci nefungují. Věřím, že nejsem sám. Před volbami do PS v roce 2013, když politici houfně podepisovali Rekonstrukci státu, jsem si myslel, že když všechny strany převzali protikorupční éthos, nebude třeba Pirátské strany. Ovšem jsem se mýlil. Nic se nezlepšilo, spíš mám pocit, že se spousta věcí ještě zhoršila. Nestačí, aby ostatní strany kopírovaly náš program (nebo program Rekonstrukce státu), pokud ho neplní. Pokud nefungují ostatní strany, je třeba, aby změnu přinesli Piráti. Je potřeba, abychom v Praze uspěli a konečně dostali šanci dokázat, že to jde dělat jinak. A já bych byl rád u toho. Pokud všechno půjde dobře, konečně budeme mít možnost prosadit to, o co se marně pokoušíme z opozice: Transparentní fungování Magistrátu a radnic, kde uspějeme, boj proti korupci a trafikám, racionální nakládání s majetkem, řízení města a městských společností na základě informací tak, aby město fungovalo.

Chci dát straně k dispozici:
1) Svůj čas - postupně bych měl být schopen uvolňovat stále více času na zastupiltelskou činnost, přípravu programu a kampaně. V hlavní části kampaně pak budu plně pracovat pro Pirátskou stranu.
2) Své zkušenosti z kampaňování - Za dobu, co jsem v Pirátské straně jsem prošel několika kampaněmi. Největší zkušeností však pro mne byla kampaň do poslanecké sněnovny, kdy jsem se naučil a pochopil spoustu věcí. Tyto zkušenosti a vědomosti bych rád zúročil v nastávající kampani.
3) Své skromné zkušenosti ze zastupitelstva - Pravda je, že v zastupitelstvu jsem zatím krátce, ale každým dnem se učím nové věci. Každý den, každá nová kauzička, každá schůzka jsou pro mne novou zkušeností. Věřím, že tyto zkušenosti najdou uplatnění po volbách.

Je vhodné, abych uvedl, že se ucházím o přední místa na kandidátce do zastupitelstva MČ Prahy 6. Co se týká kampaně, myslím, že to nebude na škodu a naopak vidím potenciál velké synergie: Výrazná kampaň na Praze 6 silně podpoří volbu Pirátů i na magistrát. Ostatně věřím, že na Praze 6 volby vyhrajeme. Co se týká situace po volbách, to bude složitější. Vzhledem ke svým zkušenostem z Magistrátu bych rád zůstal zastupitelem na velké Praze. Nicméně pravděpodobně dám přednost působení tam, kde bude největší šance něco změnit nebo prosadit. Uvidíme tedy po volbách.
Viktor Mahrik,
člen zastupitelstva Hlavního Města Prahy

tel: 602 767 298
E-mail: viktor.mahrik@pirati.cz

Together we stand, divided we fall!
Uživatelský avatar
Jiri.Hoskovec
Příspěvky: 644
Registrován: 15 bře 2017, 12:45
Profese: Úředník
Dal poděkování: 904 poděkování
Dostal poděkování: 1385 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Primárky 2. - 6. místo (rozprava)

Příspěvek od Jiri.Hoskovec »

Milé Pirátky, Milí Piráti.

Naše hlavní město nevzkvétá.

Hlásím se o kandidaturu od 2. místa dál, abych tento stav změnil.


Moje motivace je osobní. V Praze žiji celý svůj život a mám ji rád. Jsem šťastný, když se do ní z cest vracím. Během studií a pracovních cest jsem měl možnost poznat život v mnoha metropolích v Evropě a Spojených státech. To mě naučilo vážit si zdánlivých samozřejmostí, kterými Praha oplývá. Ale také mi to ukázalo obrovské možnosti, které Praha má, ale nevyužívá je.

Ale především mne trápí, když vidím pražskou stagnaci a neschopnost dlouhodobě řešit jakékoliv problémy, změny a výzvy. Malicherné i rozsáhlé.

Řešením pražské neschopnosti je pirátská politika.
Politika, kde schopní lidé jednají otevřeně a v zájmu města.
Politika, která jde příkladem a slova jako transparentnost, vize a odhodlání pro ní nejsou jen hesla, která jednou za čtyři roky vytáhne z šuplíku na plakát.
Politika, kterou budu reprezentovat po boku vás, kteří jste se zde ve vlákně přihlásili, a kteří jste mi inspirací, se do tohoto boje za lepší Prahu zapojit.

Nezvládnu vyřešit vše. Ale napnu své síly tam, kde jsem dobrý.

Finanční zločin.
Od podvodných směnáren a taxikářů po pochybné zakázky městských firem. Město se potýká s finanční kriminalitou na všech úrovních.
S odhalováním podezřelých zakázek, podvodů, fiktivních nákupů, vyvádění a praní peněz v nepřehledné spleti spřízněných firem mám několikaleté zkušenosti ze soukromého sektoru. S radostí je využiji při zprůhlednění městských firem.
V boji s “pouličním” finančním zločinem dohlédnu na to, aby Praha využila své síly a páky a neignorovala problém tak, jak se jí to léta dařilo. Město nemůže tolerovat existenci podvodných taxislužeb a směnáren pár desítek metrů od prahu magistrátu. Budu aktivně spolupracovat s ministerstvem dopravy a Českou národní bankou na vytváření potřebné legislativy.

Doprava.
Město prosazuje silou staré dopravní projekty. Ty nereflektují současné potřeby města a narážejí ve schvalovacím procesu. Ve výsledku se pak nestaví nic.
Zasadím se o transparentní přípravu dopravních a urbanistických projektů ve spolupráci s IPR. Tak v nich budou zohledněna přání zúčastněných stran a zajistím, aby město hájilo při stavbách zájem svých obyvatel a ne spekulantů s pozemky.

Transparentní komunikace.
Řím nebyl postaven za den. Lepší Praha, nové metro, okruh či mosty také nebudou. Ale současný stav naprosté stagnace leze Pražanům poprávu krkem. Zavedu track record chystaných staveb, aby bylo jasné v jaké fázi přípravy se město nachází a jakou práci jsme odvedli ještě před tím, než se kopne do země.

A kdo že to jsem?

https://wiki.pirati.cz/lide/jiri_hoskovec

Jsem vystudovaný jaderný inženýr. Pracoval jsem jako jaderný výzkumník v Rusku a Spojených státech, po návratu od návratu do Prahy pracuji jako forenzní specialista a datový analytik finančních zločinů. Mým oborem je boj s praním špinavých peněz, vyšetřování interních podvodů a porušování mezinárodních sankcí.

Od jara jsem pracoval na sněmovní kampani. Během ní jsem dělal po pirátsku vše: od manažera a hospodáře kampaně, přes filmového produkčního až po rétorickou přípravu Pirátů do volebních debat. Po volbách jsem pomáhal s budováním profesionálního mediálního odboru, jehož managementem jsem byl nyní pověřen.

Má odbornost ve výše uvedených odvětvích a manažerské, komunikační a diplomatické schopnosti a zkušenosti jsou to, co věřím, že bude Praze a pražským pirátům ku prospěchu.

Všechny otázky vám rád zodpovím zde či na zítřejším grilování, kde se doufám sejdeme v co nejhojnějším počtu.

Praha vzkvete!
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“