Mimořádný přezkum - nadlimitní zakázka RP bez výběrka

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Žádám mimořádný přezkum rozhodnutí RP udělit nadlimitní zakázku ZO bez výběrového řízení

Pro
59
75%
Proti
15
19%
Zdržuji se
5
6%
 
Celkem hlasujících: 79 - Celkem hlasů: 79

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mimořádný přezkum - nadlimitní zakázka RP bez výběrka

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj, informuji o výsledcích dnešního jednání republikového předsednictva. Předně konstatuji, že dnes je limit 48 podpisů pro svolání mimořádného přezkumu, skutečný počet vybraných podpisů je 52 podpisů. Proto byla účinnost rozhodnutí dle stanov pozastavena.

Republikové předsednictvo se dnes usneslo:
Republikové předsednictvo
  1. ruší rozhodnutí https://redmine.pirati.cz/issues/9318,
  2. ukládá zahraničnímu odboru zpracovat návrh nového záměru (pokud je třeba schválení výjimky, bude takový záměr předmětem jednání republikového výboru),
  3. schvaluje revizi podmínek odměňování (pro vedoucí odborů se smlouvou s hodinovou odměnou) tak, aby paušální složka nepřesáhla 3000 Kč, při zachování stávající výše celkové odměny za plný výkon,
  4. ukládá místopředsedům, kteří podepsali smlouvu, aby zahájili jednání k revizi smluv dle předchozího bodu,
  5. ukládá odměňovaným vedoucím odboru předkládat konkrétní výsledky a stav řešených úkolů, a to k rukám asistenta republikového předsednictva.


Souhlas: Bartoš, Richterová, Holomčík, Michálek, Peksa. Odsouhlaseno.
Rozhodnutí je tedy teď právoplatně zrušeno a nemůže být předmětem mimořádného přezkumu OFFTOPICTakový akt by byl nicotný, byť jsem si vědom, že administrativní odbor historicky navzdory tomu postupoval odlišně. Vyřešili jsme tím tedy jak problém pochybností u systému odměňování, tak problém chybějícího souhlasu republikového výboru - věc bude znovu posouzena vedoucí zahraničního odboru a znovu řešena příslušnými orgány v souladu s pravidly.

Děkuji všem zúčastněným za konstruktivní přístup.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 8):
Frantisek.Navrkal, Jan.Novak, Ondrej.Profant, Jan.Hora, Jana.Kolarikova, Karel.Nejedlik, Vojtech.Pikal, David.Wagner

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Jan.Novak
Republikový výbor
Příspěvky: 2445
Registrován: 22 čer 2010, 19:12
Profese: Politolog, Historik
Bydliště: Týn nad Vltavou
Dal poděkování: 4042 poděkování
Dostal poděkování: 2936 poděkování

Re: Mimořádný přezkum - nadlimitní zakázka RP bez výběrka

Příspěvek od Jan.Novak »

Vojtech.Pikal píše: Dělám někde v úvaze dle KK chybu?
Myslím, že je vše OK. Ovšem jak jsem již avizoval - raději to probereme na fyzickém zasedání tento týden.

Člen RV za JčK
Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Jihočeského kraje
Zastupitel města Týn nad Vltavou

Martin.Strupek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 19
Registrován: 24 lis 2016, 19:37
Profese: student IT
Dostal poděkování: 37 poděkování

Re: Mimořádný přezkum - nadlimitní zakázka RP bez výběrka

Příspěvek od Martin.Strupek »

@Mikuláš Peksa

Rozhodně by mělo proběhnout výběrové řízení. A není to kvůli tomu, abychom “jenom” dodrželi předpisy.

Proč děláme výběrová řízení? OFFTOPICKdyž nejsou cinklá, seženeme díky nim nejlepší pracovníky, což nám dá výhodu nad ostatními. S lepšími lidmi taky budeme dělat lepší politiku. Zatímco funkcionáři jiných stran uplácí své neschopné lidi pozicemi, aby si je takhle trafikou zavázali a upevnili své mocenské pozice, my vybíráme objektivně kvalifikované lidi. Zatímco u ostatních je hlavním kritériem politická kontrola a poslušnost, u nás jsou to schopnosti. Každý z nás ví, jaký přístup nejvíc prospívá Pirátům i společnosti.

Rád bych, abysme na ten systém výběrových řízení úplně nerezignovali. Nemám nic proti tomu, aby Markéta tu pozici dělala. Ale nemůžeme takhle obejít výběr nebo ho ovlivnit. Jediný přípustný způsob, jak výběrové řízení ovlivnit, je být lepší než ostatní. Podle mě není pirátské rozdávat placené pozice bez veřejného výběrového řízení a měli bysme to dělat fakt výjimečně.

Výběrové řízení musí být nezávislé, objektivní a podmínky nesmí být diskriminační a zvýhodňovat nějakého kandidáta. Tady je jasný střet zájmů u Markéty, která má o pozici zájem.

Proto navrhuju takovýhle postup:
ZO by mělo definovat tu pozici a její náplň. Protože víme, že se tam Markéta bude hlásit, neměla by podmínky definovat sama. Nejtransparentnějsí by bylo, kdyby pozici definovala a výběrové řízení zorganizovala ve spolupráci s upgrade týmem. Ten je určený k tomu připravovat dalekosáhlé změny ve straně. A tohle dalekosáhlá změna je, nic takového dřív neexistovalo. Upgrade tým řeší transformaci všech odborů, od toho byl přece zřízen republikovým předsednictvem. Vše tak bude pod dohledem členů a proběhne to nezávisle.

Zároveň jsem si zjistil další informace.
OFFTOPICMikuláši, píšeš, že politické rozhodnutí bylo učiněno. Mně přijde, že mu nepředcházela diskuze, kterou by si to rozhodnutí zasloužilo. Tahle zcela nová pozice byla schválena najednou v nějakém balíčku. Tohle jsou otázky, na které by všichni členové myslím měli dostat od ZO nebo RP odpověď:
Je to fůra peněz, co bude ta pozice konkrétně dělat? “Připravovat pirátské hnutí na volby” mi zní jako volební manažer pro celou Evropu. My chceme celoevropského manažera? A chceme ho mít bez výběrka?
-Jaká pirátská hnutí bude kontaktovat? Německé Piráty s 1% preferencí? Island? Jinde pirátské strany bohužel skoro neexistují :(
-Jaké má ZO plánované náklady na cesty? Bude cestovat?
-Jaké má ZO plánované náklady na příchozí cesty? Bude sem zvát lidi?
-Aby to nebylo, že bude jenom realizovat projekty od klávesnice, které budou mít nepatrnou hodnotu pro stranu.

Proč dnes, když není skoro žádná vykázaná činnost ZO, musíme přejít z totálně mrtvého stavu do plnoúvazkového zaměstnance? Jiné odbory jsou daleko více přetíženy a mají třeba jenom půl úvazek.
Konferenci Islanďanů v Praze před volbami například ZO skoro vůbec nepodpořilo, celé to dělal kampaňový team a pražský volební team. Dokonce se tato nejvýznamnější zahraniční akce za minulý rok ani neplatila z rozpočtu ZO, ale z daru od Martina Jaroše.
Zkusili jste pro ZO oslovit dobrovolníky? Podle předpisů má být činnost v první řadě zajišťována dobrovolnicky.
Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1179
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1224 poděkování
Dostal poděkování: 4283 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mimořádný přezkum - nadlimitní zakázka RP bez výběrka

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Nevím, co tě vede k tomu psát to, co píšeš, ale říkáš nepravdy a mrzí mě to.

Začnu tím, co mě nejvíc zasáhlo: "Konferenci Islanďanů v Praze před volbami například ZO skoro vůbec nepodpořilo, celé to dělal kampaňový team a pražský volební team."
To není pravda. ZO, resp., já, jsem se na tom podílela plně; jak jen to šlo z mé lokace v Brně a s plným úvazkem jinde, než u Pirátů. Zanechala jsem na tom tunu hodin a práce. Jsem nicméně ochotna uznat, že různí lidí to mohli vnímat jinak, zvlášť již naplno kampaňující pražský tým; to se asi děje, že se někdo cítí pracovitější a nelze to měnit. Co mě ale víc zamrzelo je fakt, že to tvrdíš, aniž by ses podílel na akci ty sám. Z toho tedy vyplývá, že tu informaci máš externě (a bez důkazů ji šíříš. Wow. Gratuluji, člene RK). Chci se tedy zeptat: Kdo ti toto obvinění, že ZO to skoro vůbec nepodpořilo, řekl? Díky předem za upřímnost.

Mini poznámka ke zbytku tvrzení: "Dokonce se tato nejvýznamnější zahraniční akce za minulý rok ani neplatila z rozpočtu ZO, ale z daru od Martina Jaroše." To je opět hodně subjektivní, za mě byla nejvýznamnější zahraniční akce listopadové setkání PP-EU v Praze; alespoň z definice ZO by to tak být mělo. OFFTOPIC(Mluvíš ještě pořád jako člen RK, nebo řadový člen? Tahle subjektivita je už hrozně přes čáru, Martine.) Nicméně to, že na to Martin dal ZOčku dar, je důkazem čeho, prosím? Že by tedy ZO jinak tu konferenci s Islanďany neudělalo? Nejspíš ne, jelikož nemělo peníze a čas, protože se to vše dělalo dobrovolnicky (teď jsme se pěkně zacyklili s tím, jestli dobrovolníci stačí, že?). Ale díky Martinovi se vyřešily aspoň ty peníze a namotivovali se i jiní dobrovolníci (protože při kampani se hledají trochu snáze, než mimo ni). Na každý pád nevidím tvůj point.

To jsou takové osobní věci, které mě bodají u srdíčka. Zbytek, s dovolením, nebudu rozepisovat zde, jelikož to již zanedlouho bude (veřejně) řešeno na úrovni RV. RP mi zadalo úkol v rámci této věci, jak víš, a já ho splním. Pokud se pak případně RV vyjádří způsobem, se kterým nebudeš souhlasit, budu ráda za tvůj pohled za RK. Předně tě nicméně prosím o trochu větší objektivitu, než to, co provázelo tvůj první příspěvek v tomto přezkumu. V opačném případě bych byla ráda, pokud by jsi zvážil odstoupení z RK, děkuji.

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11919 poděkování

Re: Mimořádný přezkum - nadlimitní zakázka RP bez výběrka

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Martine, nechci to nějak sáhodlouze komentovat, ale obávám se, že jsi poněkud chabě informován o stávající praxi strany. Historicky byli stranou zaměstnáváni (bývalý) vedoucí PO Jan Novák, vedoucí AO Martin Kučera, vedoucí TO Ondřej Profant nebo (bývalý) místopředseda Vojtěch Pikal. Nově jednáme i o dalších. Chápu, že Tě to mate, ale v těchto případech k výběrovým řízením nedocházelo.

Zároveň, jak jsi jistě zaregistroval, existuje v naší straně jistá dělba moci. A Republikový výbor (nikoli RP, nikoli ZO) je ten orgán, který činí příslušná rozpočtová rozhodnutí (nikoli kolektiv RK nebo dokonce komisař Martin Strupek). Je jistě legitimním právem člena vyvolat mimořádný přezkum rozhodnutí RV, ale to se jaksi nestalo. Stejně tak jsi měl plné právo kandidovat do RV a pokusit se tam toto rozhodnutí zvrátit, pokud se Ti nezdá přínosné pro stranu. To se ale taky nestalo. Bylo by tedy fér zdržet se obviňování lidí, kteří se na příslušném hlasování ani nepodíleli a teď prostě pracují s jeho důsledky.

Chápu, že nejspíš nemáš rád Markétu, ZO nebo mou maličkost, a umím s tím úplně v pohodě žít. Ale myslím, že jako člen rozhodčího orgánu strany bys měl zhodnotit své znalosti předpisů, vnitřního chodu strany a hlavně svou nestrannost. To jsou základní předpoklady pro působení v Rozhodčí komisi. Necítíš-li se v tom silný, bylo by vhodné zvážit další setrvání ve funkci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 8):
Petr.Springinsfeld, David.Wagner, Jiri.Ulip, Dalibor.Zahora, Karel.Nejedlik, Radek.Holomcik, Jan.Novak, Rostislav.Reha
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“