KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12022 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Adam.Zabransky píše:
Mikulas.Ferjencik píše:Navrhuji prodloužení lhůty alespoň do 22. února ideálně do 1. března. Pokud se přihlásí někdo zvenku (což je možné), chtělo by to, aby navštívil většinu místních sdružení a představil se. Za 14 dní se tohle nedá stihnout.
Pokud z tohoto důvodu nějaký kandidát bude chtít odložit hlasování, tak jsem pro, zatím se ale nikdo takový nepřihlásil. Kdybychom nyní jen prodloužili lhůtu na přihlašování o týden/dva týdny, tak to podle mě povede jen k tomu, že se kandidáti přihlásí později.

Tak dejme delší mezeru mezi přihlášením a hlasováním...

Já rozhodně netlačím externistu, ale byl bych rád, abychom nastavili takové podmínky, které o tom lidem zvenčí umožní alespoň uvažovat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 2):
Dana.Balcarova, Jiri.Dohnal

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Vit.Simral
Člen KS Praha
Příspěvky: 372
Registrován: 13 čer 2016, 12:41
Profese: Radní hl. m. Prahy
Dal poděkování: 446 poděkování
Dostal poděkování: 772 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Vit.Simral »

Miki, tady je harmonogram kampaně: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1982634900

Jak vidíš, ten docela rychlý proces primárek je nutný, jinak nestihneme pořádně připravit kampaň a začít medializovat naše kandidáty.
Vaclav.Fortik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2094
Registrován: 02 črc 2009, 22:39
Profese: manager
Dal poděkování: 4026 poděkování
Dostal poděkování: 3796 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Vaclav.Fortik »

Pár drobností o leadrovi
Axiomy
1) Chceme stavět kandidáta na Primátora s úmyslem ho opravdu mít (popř. ve významném postavení v radě města) - jde tedy o osobu již prokazující a prokázající v minulosti své vlastní řídící schopnosti. Připravujeme se tedy na opravdové řízení města.
2) Chceme tam mít osobu mentálně schopnou, která nebude dělat v tomto směru ostudu (naši voliči nám odpustí osobu beroucí drogy a žijící nevázaným životem, neodpustí hloupost, korupci, netransparentnost, probyrokratické uvažování ...)
3) Chceme tu osobu najít do půli března (vím, že chceme dříve, jsem po 9 letech realista, půlka března je ještě optimistický odhad)
4) Chceme osobu nad kterou bude panovat dominantní shoda, že je to náš Primátor (zde bych rád napsal alespoň 75% členů v Praze bude pro nebo nebude proti, ale zase po zkušenostech bych se spokojil i s 60%)
5) Kandidát opravdu chce být Primátor nebo výzmaný člen rady města.

Vývody z axiomů (pokud nesouhlasíte s axiomy, netřeba reagovat na vývody...)

1) Pokud chceme někoho z vlastních řad, už o něm musíme vědět - pokud o něm nevíme, tak nesplňuje některé body z axiomů
2) Pokud chceme někoho z venčí, už o něm musíme vědět (nebo nesplňuje některý z axiomů, u většiny by to byly body 3 a 4)
3) Máme tak týden na sepsání jmen (PROSÍM NEHRAJTE ZAGORKU A NAPIŠTE SVÉ NOMINACE, AŤ SE POHNEME - já svoje napsal), o kterých lze uvažovat, pak nastane komunikace s nimi a zjišťování co oni na to, pak nastane vnitropražská a ideálně i celorepubliková debata, kdo je vhodný a kdo vhodnější - celorepubliková píši proto, že kandidát na Primátora je mediálně na úrovni ministra.
4) Ne fakt není rozumné nominovat někoho, koho máme rádi, dělá dobré kafe/svačiny/párty..., není za ním žádný škraloup neb za ním není nic významného, k ničemu se pořádně nevyjadřoval a nic proti němu nikdo nemá. To je zajímavé, kdyby neplatil axiom 1) - reálně se může stát, že ostatní vezmou vážně našeho fakeového kandidáta a svěří mu úřad - následky do eurovoleb si každý snad dokáže představit (a skoro být stratég konkurence, tak už si připravuji lano do významných pozic pro právě takové Piráty :) ).
5) Daná osobnost musí být schopná a ochotná vést kampaň, která na ní/něm bude postavena, tomu musí být uzpůsobeny podmínky ze strany Pirátů (i proto jsme napsal ta 3 jména, která je v podstatě, každý jinak, ale mají) - takže pokud budete kohokoli navrhovat, zvažte i to, zda má od nás (nebo je to rentiér, či něco podobného) nějak zajištěné fungování do voleb, popř. rovnou mějte promyšleno, jak to bude.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Fortik za příspěvky (celkem 6):
Karel.Nejedlik, Dalibor.Zahora, Ondrej.Vojta, Marek.Necada, Jiri.Dohnal, Pavel.Nazarsky
Uživatelský avatar
Zdenek.Hrib
Republikový výbor
Příspěvky: 1623
Registrován: 03 říj 2013, 09:43
Profese: konzultant
Dal poděkování: 1057 poděkování
Dostal poděkování: 3286 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Zdenek.Hrib »

Vážené Pirátky a Piráti,
chtěl bych Vás požádat o podporu své kandidatury na leadera do voleb na magistrát hl.m.Prahy.

Tyto volby vnímám jako pro nás zcela zásadní. Je to příležitost nejen definitivně vykostit z Prahy všechny korupční kmotry i jejich politické loutky, ale také ukázat v praxi exekutivu podle našich pravidel a představ. Proto musíme nasadit na leadera uvěřitelného kandidáta zevnitř strany, který ale zároveň bude smířený s tím, že i v případě vítezství ve volbách primátorem nakonec nebude, protože zavedený systém se proti našim plánům bude bránit. Praha je zásadní pro náš úspěch v příštích volbách do PSP. Naše budoucí fungování na magistrátu ovlivní i náš výsledek v evropských volbách 2019 i krajských volbách 2020 - naši práci tady uvidí i mnoho obyvatel Středočeského kraje.

Tyto volby představují také velké riziko. Kolem nás jsou lidé, co se za náš úspěch v politice potichu „modlí“, ale jsou i lidé, co stále doufají, že se rozhádáme a rozpadneme. V případě našeho vítězství budou mlsně vyhlížet každé naše zaváhání a škobrtnutí v exekutivě. Skutečnost, že laťka ve výkonu primátora/primátorky a náměstků/náměstkyň je v Praze na historickém minimu, na tom nic nemění.

Mám zkušenosti s řízením obecně prospěšné společnosti, s podnikáním v inovacích (elektromobilitě) a s veřejnými zakázkami. Za nejpodstatnější pro tenhle „job“ ale pokládám svoji dovednost realizovat změny i v prostředí, které té změně vnitřně vzdoruje. Díky tomu jsem například kdysi vytvořil od nuly systém, kam zdravotníci z celé ČR hlásí svoje pochybení při péči o pacienty s pokrytím cca 50% nemocnic v ČR. Moje kompletní CV pro předchozí výběrko do správní rady VZP najdete tady na fóru. Je to zaměřené na zdravotnictví, takže tam není moje historické podnikání mimo tento obor (s Jirkou Mádlem a dalšími 2 lidmi jsem dělal elektrické koloběžky hugobike.cz a cca 10let nazpět jsem podnikal v IT), můj sezónní chov ovcí a ani náklonnost k RPG/LARP/deskovkám. Mám taky řidičák skupiny B a zbrojní pas skupiny A, B, C a E a kdysi jsem hrál na bicí, kdyby to někoho zajímalo.

Tyto volby chci, abychom v Praze vyhráli, a to nejen na magistrátu, ale i v co nejvíce městských částech. Moje osobní očekávání pro magistrát je kolem jedné třetiny křesel, protože předpokládám, že nemalá část hlasů propadne, neboť se několik jiných subjektů těsně nedostane přes 5%. V září/říjnu proto počítám pro kampaň se svým 100% nasazením (volno v práci), srpen/červenec/červen to bude volnější a do té doby intenzivní přípravu. Fakt, že mě momentálně většina našich voličů v Praze nezná, se chystám do léta co nejvíce dohnat. Jednak očekávám mediální výstupy k VZP, kde jsem nově za Piráty členem správní rady, a kde to bude podle všeho opravdu výživné (VZP chce například nyní utratit 4 miliardy za nový informační systém). Za druhé podávám přihlášku do výběrového řízení na našeho stínového zastupitele na magistrátu, protože chci zajistit plnou kontinuitu práce, kterou už tam kluci odvedli. Začal jsem už v minulém roce s hostováním na magistrátním výboru pro zdravotnictví a bydlení a účastnil jsem se i zastavení skryté privatizace Nemocnice Na Františku, což mělo i mediální odezvu. Rozhodně se tedy v tomto ohledu nechystám spoléhat na to, co indikuje průzkum SANEP, tedy že Pražané chtějí volit na primátora Piráta i když jej neznají, prostě jen kvůli pirátskému brandu.

Předpokládám, že kampaň bude částečně společná pro městské části i magistrát, což je dobře, protože město musí fungovat jako celek. Očekávám proto, že podrobný program vyjde ze spolupráce odborníků a kandidátů městských částí. Mám ale určité osobní priority:
1. Doprava – na poledním PirateConu jsme identifikovali velké množství témat a bezpochyby jde o zásadní záležitost, kterou je nutné řešit na úrovni magistrátu (patří sem mosty/lávky, vnitřní a vnější okruh, sdílená mobilita, elektromobilita, MHD jízdenky, signál v metru, trasa D, prodloužení tramvají, doprava na letiště, parkování, cyklodoprava, prostupnost intravilánu včetně průjezdu s kočárkem, …)
2. Školství – toto téma v naší straně silně rezonuje a mě se jako otce 3 dětí dotýká i osobně. Město zřizuje spíše střední školy, zatímco mateřinky a základky jsou spíše městských částí, ale přesto tuto oblast může magistrát významně podpořit. I ve striktních mantinelech celostátní legislativy lze realizovat vzdělání pro toto tisíciletí a Praha na to má.
3. Veřejný prostor a jeho bezpečnost – některá místa, kterými já osobně tady každodenně procházím, jsou prostě hnusná (sorryjako, ale jinak to říct nejde – zejména se to týká okolí některých stanic metra). Jde sice z větší části o záležitost městských částí, ale některé projekty bez finanční podpory magistrátu zvládnout nelze. U bezpečnosti nejde jen o prevenci kriminality ale také o fakt, že tady žije hodně lidí na malém prostoru a tedy je nutné se k sobě chovat ohleduplně, což může magistrát podpořit (financování sportovišť, vyhrazených cyklostezek, psích hřišť, …).
4. Bydlení a sociální péče – v oblasti pořízení vlastního bydlení je situace pro mladé lidi v Praze už bez nadsázky zoufalá a vyžaduje okamžitou akci (odbrzdit brownfieldy i pro menší developery, snížit atraktivitu vlastnictví nájemního investičního bytu pro nebydlící, pronájem městských bytů skutečně potřebným, resuscitace družstevní výstavby). Další významnou oblastí je sociální péče, která zase trápí spíše ty starší a kde je nutné dosáhnout vyváženého mixu terénních a pobytových služeb.
5. Otevřená radnice a participace občanů – namísto solárních laviček a Wifi za 2 melouny chci, aby město a jeho organizace poskytovaly Open data jako základ pro reálné SmartCity a zavést participativní rozpočet pro financování celoměstsky významných projektů. Měla by existovat také nějaká „Rada starostů městských částí“ coby poradní sbor primátora.
6. Rekreace a zdravé životní prostředí – už není reálné, aby se na víkend celé město zvedlo a odjelo na chajdu u Sázavy, takže musí být přímo ve městě dostatek příležitostí pro plnohodnotné trávení volného času. Praha musí být městem pro 24/7 život čtyř generací. U zdravotnictví chci akcentovat především prevenci - jednak tu máme lokální epidemii AIDS/HIV a další rezervy vidím v prevenci zneužívání návykových látek ale i civilizačních chorob.

V průběhu února kontaktuji jednotlivá místní sdružení, a pokud bude zájem z jejich strany, tak se představím na jejich schůzích. Informace dle zatím neschváleného kodexu kandidáta, který jsem pomáhal formulovat, jsem zveřejnil na https://wiki.pirati.cz/lide/zdenek_hrib. Jako lead-by-example jsem zveřejnil přijaté veřejné prostředky za 10 let místo 5 let a od hranice 50tis namísto 100 tis Kč.

Heslo kampaně pro veřejnost vymyslí profesionální markeťák, ale já pro Vás mám na závěr návrh na interní heslo pro nás. Protože naše vítězství v magistrátních volbách povede jednak k tomu, že se Praha posune do aktuálního tisíciletí a i pro Piráty bude odpovědnost za řízení tohoto města velkou výzvou, je mým heslem pro tuto kampaň: „Připravte se na skok!
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3070
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4841 poděkování
Dostal poděkování: 6417 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Jan.Hora »

Zdeňku, jak vidíš svoje působení ve správní radě VZP a pozici lídra/primátora? Hodláš setrvat na pozici člena správní rady VZP, pokud získáš pozici lídra? Budeš stíhat dělat obojí kvalitně? Stejná otázka platí, pokud upirátíme primátora. Nemám moc představu kolik práce obnáší členství v radě VZP, ale rád bych měl alespoň obecnou představu, jak tohle do budoucna vidíš.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 3):
Michal.Novak, Jiri.Dohnal, Ivo.Vlasaty

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Zdenek.Hrib
Republikový výbor
Příspěvky: 1623
Registrován: 03 říj 2013, 09:43
Profese: konzultant
Dal poděkování: 1057 poděkování
Dostal poděkování: 3286 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Zdenek.Hrib »

Soubeh funkce primatora a clena spravni rady VZP je podle me vyloucen. V takovem pripade za me nastupuje do VZP jiz zvoleny nahradnik prof.Arenberger. nejde jen o pracovni narocnost ale take o konflikt zajmu. Praha vlastni nekolik zdravotnickych zarizeni takze jeji statutar se nemuze podilet na rizeni zdravotni pojistovny, ktera jim plati. Ted za totez kritizujeme Jiriho Behounka coby u hejtmana Vysociny. Neni to sice ted v zakone, ale budeme usilovat aby to tam bylo.

Soubeh clena spravni rady VZP s funkci neuvolneneho zastupitele si myslim ze by mel byt mozny. Vychazim z toho ze povolujeme soubeh neuvolnenych mandatu na magistratu a mč.

S pozici leadera ve volbach to podle me sloucit jde. Mam pocit ze spravni rada snad pres prazdniny ani nezaseda. Naopak cekam synergicke efekty protoze i ve VZP je mnoho medializovatelnych temat. Navic ta kampan ma nejake celkem jasne casove vymezeni.
Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12022 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Vit.Simral píše:Miki, tady je harmonogram kampaně: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1982634900

Jak vidíš, ten docela rychlý proces primárek je nutný, jinak nestihneme pořádně připravit kampaň a začít medializovat naše kandidáty.

Primárky jsou obrovská příležitost zmedializovat naše kandidáty. Uspěchat je znamená tuhle příležitost zahodit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 7):
Jakub.Michalek, Vit.Simral, Roman.Semik, Ondrej.Moravcik, Ivo.Vlasaty, Pavel.Nazarsky, Jiri.Snizek

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Vit.Simral
Člen KS Praha
Příspěvky: 372
Registrován: 13 čer 2016, 12:41
Profese: Radní hl. m. Prahy
Dal poděkování: 446 poděkování
Dostal poděkování: 772 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Vit.Simral »

Mikulas.Ferjencik píše:
Vit.Simral píše:Miki, tady je harmonogram kampaně: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1982634900

Jak vidíš, ten docela rychlý proces primárek je nutný, jinak nestihneme pořádně připravit kampaň a začít medializovat naše kandidáty.

Primárky jsou obrovská příležitost zmedializovat naše kandidáty. Uspěchat je znamená tuhle příležitost zahodit.
Právě proto máme 15.2. veřejné grilování kandidátů.
Michal.Dnebosky
Člen KS Praha
Příspěvky: 43
Registrován: 06 úno 2018, 20:49
Profese: pojistná technika pojištění osob
Bydliště: Bubeneč (Praha 6)
Dal poděkování: 98 poděkování
Dostal poděkování: 34 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Michal.Dnebosky »

V Praze je jednoznačně nejznámějším a veřejnosti nejlépe vnímaný Kuba Michálek. Škoda že má práce nad hlavu ve sněmovně.
Uživatelský avatar
Jaromir.Beranek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 291
Registrován: 25 dub 2016, 17:37
Profese: ekonom, právník
Bydliště: Praha 6 - Bubeneč
Dal poděkování: 690 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování

Re: KF Pha 8/2018 Volba lídra na MHMP 2018 (rozprava)

Příspěvek od Jaromir.Beranek »

Zdenek.Hrib píše:
Vážené Pirátky a Piráti,
chtěl bych Vás požádat o podporu své kandidatury na leadera do voleb na magistrát hl.m.Prahy.

Tyto volby vnímám jako pro nás zcela zásadní. Je to příležitost nejen definitivně vykostit z Prahy všechny korupční kmotry i jejich politické loutky, ale také ukázat v praxi exekutivu podle našich pravidel a představ. Proto musíme nasadit na leadera uvěřitelného kandidáta zevnitř strany, který ale zároveň bude smířený s tím, že i v případě vítezství ve volbách primátorem nakonec nebude, protože zavedený systém se proti našim plánům bude bránit. Praha je zásadní pro náš úspěch v příštích volbách do PSP. Naše budoucí fungování na magistrátu ovlivní i náš výsledek v evropských volbách 2019 i krajských volbách 2020 - naši práci tady uvidí i mnoho obyvatel Středočeského kraje.

Tyto volby představují také velké riziko. Kolem nás jsou lidé, co se za náš úspěch v politice potichu „modlí“, ale jsou i lidé, co stále doufají, že se rozhádáme a rozpadneme. V případě našeho vítězství budou mlsně vyhlížet každé naše zaváhání a škobrtnutí v exekutivě. Skutečnost, že laťka ve výkonu primátora/primátorky a náměstků/náměstkyň je v Praze na historickém minimu, na tom nic nemění.

Mám zkušenosti s řízením obecně prospěšné společnosti, s podnikáním v inovacích (elektromobilitě) a s veřejnými zakázkami. Za nejpodstatnější pro tenhle „job“ ale pokládám svoji dovednost realizovat změny i v prostředí, které té změně vnitřně vzdoruje. Díky tomu jsem například kdysi vytvořil od nuly systém, kam zdravotníci z celé ČR hlásí svoje pochybení při péči o pacienty s pokrytím cca 50% nemocnic v ČR. Moje kompletní CV pro předchozí výběrko do správní rady VZP najdete tady na fóru. Je to zaměřené na zdravotnictví, takže tam není moje historické podnikání mimo tento obor (s Jirkou Mádlem a dalšími 2 lidmi jsem dělal elektrické koloběžky hugobike.cz a cca 10let nazpět jsem podnikal v IT), můj sezónní chov ovcí a ani náklonnost k RPG/LARP/deskovkám. Mám taky řidičák skupiny B a zbrojní pas skupiny A, B, C a E a kdysi jsem hrál na bicí, kdyby to někoho zajímalo.

Tyto volby chci, abychom v Praze vyhráli, a to nejen na magistrátu, ale i v co nejvíce městských částech. Moje osobní očekávání pro magistrát je kolem jedné třetiny křesel, protože předpokládám, že nemalá část hlasů propadne, neboť se několik jiných subjektů těsně nedostane přes 5%. V září/říjnu proto počítám pro kampaň se svým 100% nasazením (volno v práci), srpen/červenec/červen to bude volnější a do té doby intenzivní přípravu. Fakt, že mě momentálně většina našich voličů v Praze nezná, se chystám do léta co nejvíce dohnat. Jednak očekávám mediální výstupy k VZP, kde jsem nově za Piráty členem správní rady, a kde to bude podle všeho opravdu výživné (VZP chce například nyní utratit 4 miliardy za nový informační systém). Za druhé podávám přihlášku do výběrového řízení na našeho stínového zastupitele na magistrátu, protože chci zajistit plnou kontinuitu práce, kterou už tam kluci odvedli. Začal jsem už v minulém roce s hostováním na magistrátním výboru pro zdravotnictví a bydlení a účastnil jsem se i zastavení skryté privatizace Nemocnice Na Františku, což mělo i mediální odezvu. Rozhodně se tedy v tomto ohledu nechystám spoléhat na to, co indikuje průzkum SANEP, tedy že Pražané chtějí volit na primátora Piráta i když jej neznají, prostě jen kvůli pirátskému brandu.

Předpokládám, že kampaň bude částečně společná pro městské části i magistrát, což je dobře, protože město musí fungovat jako celek. Očekávám proto, že podrobný program vyjde ze spolupráce odborníků a kandidátů městských částí. Mám ale určité osobní priority:
1. Doprava – na poledním PirateConu jsme identifikovali velké množství témat a bezpochyby jde o zásadní záležitost, kterou je nutné řešit na úrovni magistrátu (patří sem mosty/lávky, vnitřní a vnější okruh, sdílená mobilita, elektromobilita, MHD jízdenky, signál v metru, trasa D, prodloužení tramvají, doprava na letiště, parkování, cyklodoprava, prostupnost intravilánu včetně průjezdu s kočárkem, …)
2. Školství – toto téma v naší straně silně rezonuje a mě se jako otce 3 dětí dotýká i osobně. Město zřizuje spíše střední školy, zatímco mateřinky a základky jsou spíše městských částí, ale přesto tuto oblast může magistrát významně podpořit. I ve striktních mantinelech celostátní legislativy lze realizovat vzdělání pro toto tisíciletí a Praha na to má.
3. Veřejný prostor a jeho bezpečnost – některá místa, kterými já osobně tady každodenně procházím, jsou prostě hnusná (sorryjako, ale jinak to říct nejde – zejména se to týká okolí některých stanic metra). Jde sice z větší části o záležitost městských částí, ale některé projekty bez finanční podpory magistrátu zvládnout nelze. U bezpečnosti nejde jen o prevenci kriminality ale také o fakt, že tady žije hodně lidí na malém prostoru a tedy je nutné se k sobě chovat ohleduplně, což může magistrát podpořit (financování sportovišť, vyhrazených cyklostezek, psích hřišť, …).
4. Bydlení a sociální péče – v oblasti pořízení vlastního bydlení je situace pro mladé lidi v Praze už bez nadsázky zoufalá a vyžaduje okamžitou akci (odbrzdit brownfieldy i pro menší developery, snížit atraktivitu vlastnictví nájemního investičního bytu pro nebydlící, pronájem městských bytů skutečně potřebným, resuscitace družstevní výstavby). Další významnou oblastí je sociální péče, která zase trápí spíše ty starší a kde je nutné dosáhnout vyváženého mixu terénních a pobytových služeb.
5. Otevřená radnice a participace občanů – namísto solárních laviček a Wifi za 2 melouny chci, aby město a jeho organizace poskytovaly Open data jako základ pro reálné SmartCity a zavést participativní rozpočet pro financování celoměstsky významných projektů. Měla by existovat také nějaká „Rada starostů městských částí“ coby poradní sbor primátora.
6. Rekreace a zdravé životní prostředí – už není reálné, aby se na víkend celé město zvedlo a odjelo na chajdu u Sázavy, takže musí být přímo ve městě dostatek příležitostí pro plnohodnotné trávení volného času. Praha musí být městem pro 24/7 život čtyř generací. U zdravotnictví chci akcentovat především prevenci - jednak tu máme lokální epidemii AIDS/HIV a další rezervy vidím v prevenci zneužívání návykových látek ale i civilizačních chorob.

V průběhu února kontaktuji jednotlivá místní sdružení, a pokud bude zájem z jejich strany, tak se představím na jejich schůzích. Informace dle zatím neschváleného kodexu kandidáta, který jsem pomáhal formulovat, jsem zveřejnil na https://wiki.pirati.cz/lide/zdenek_hrib. Jako lead-by-example jsem zveřejnil přijaté veřejné prostředky za 10 let místo 5 let a od hranice 50tis namísto 100 tis Kč.

Heslo kampaně pro veřejnost vymyslí profesionální markeťák, ale já pro Vás mám na závěr návrh na interní heslo pro nás. Protože naše vítězství v magistrátních volbách povede jednak k tomu, že se Praha posune do aktuálního tisíciletí a i pro Piráty bude odpovědnost za řízení tohoto města velkou výzvou, je mým heslem pro tuto kampaň: „Připravte se na skok!
Zdeňku, díky za podání žádosti o podporu nominace! Rád bych se Tě zeptal na Tvé znalosti Prahy a Tvůj vztah k hlavnímu městu jako svému domovu. Pokud mám správné informace, pocházíš ze Zlína a do Prahy jsi šel studovat na vysokou školu, v Praze tedy žiješ zhruba polovinu svého života. V minulosti mě často trápilo, že mnozí pražští primátoři (zejména ti mimopražští) nejenže nedokázali vyjmenovat nazpaměť všechny stanice metra (aktuálně 61, ale to ber prosím jako vtip:-)), ale protože s městem nebyli "sžití", neznali jeho přírodní lokality, důležité instituce občanského života školami počínaje, sportovišti, divadly a kluby pokračuje a nemocnicemi či poliklinikami konče. Stejně tak neměli "big picture" a přehled o dlouhodobých problémech města včetně nenaplněných slibů, o historických souvislostech a v neposlední řadě vlastní zkušenost dítěte, které město formovalo a které zde trávilo volný čas (ne každý může vyrůstat v činžáku na Smíchově nebo v paneláku na Jižáku, ale v člověku to pochopitelně zanechá výraznou stopu včetně toho, jak mluví). Prosím, neber tuto otázku jako zpochybňování legitimity ke kandidatuře - Praha vždy přitahovala ty nejtalentovanější lidi z Česka (i ze Slovenska), kteří se sem stěhovali za školou a prací a je to tak správně, na druhou stranu otevřeně říkám, že je pro mě jako pro rodilého Pražana velice důležité, aby budoucí primátor vnímal Prahu skutečně jako to "nej" místo na světě, které miluje a je pro něj domovem, neutíká z něj při každé příležitosti za klidem (pryč z ruchu velkoměsta) a zná ho tak říkajíc jako své boty (to se těžko měří, ale napadá mě příklad, že kvalitní kandidát by měl být z fleku schopný vystřihnout zajímavou prohlídku pro skupinu zahraničních turistů, doplněnou o podstatná fakta o životě ve městě a o jeho ekonomice:-)). Abych to uzavřel - pokud bys příležitost vést město dostal, přistupoval bys k výkonu funkce nejen profesionálně jako výkonný manažer a odpovědně jako řádný hospodář, ale také s pokorou a s láskou?

Jaromír Beránek
předseda Výboru pro zahraniční vztahy a EU fondy ZHMP
tel: 720 761 616
Profil | FB | LinkedIn

Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“