CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Tobias.Esner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 7802
Registrován: 22 čer 2013, 12:03
Dal poděkování: 5022 poděkování
Dostal poděkování: 3823 poděkování

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Tobias.Esner »

Jelikož skončila lhuta pro přihlášení a pro potvrzení kandidatury, je zde konečný seznam potvrzených kandidátů
Potvrzení kandidáti:

Na post PŘEDSEDY Na post MÍSTOpředsedy
Hlasování odročuji na fyzické zasedání konané v Brně 6.1.2017 dle platného harmonogramu.
rozprava muže nadále pokračovat zde, "grilovačka kandidátů" proběhne osobně na zasedání dle harmonogramu.
Volbě RP na fyzickém zasedání předsedám taktéž já.
Jen bych poprosil, abych u předsedajícího stolu byl za přítomnosti Vojtěcha Pikala (jako podpora předsedajícího) a jednoho zástupce KK
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tobias.Esner za příspěvek:
Petr.Jedelsky
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30041 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Hej, ona se vyžaduje nově "potvrzení kandidatury"? Ok, to jsem minul.
V pohodě, v návrhu je dost kandidátů, kterým dám rád svůj hlas, takže se zúčastním s nadšením předsedání.
Ovšem přijedu až na jednací den.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Dobrý den všem,
vážené Celostátní fórum, dovolte mi zde předložit mou kandiátskou řeč.
Zároveň prosím o prolinkování, pokud je to žádoucí, do příspěvku, kde se agregují informace o jednotlivých kandidátech.
Pirátky a Piráti,

dovolte mi předstoupit před Vás a přednést svou kandidátskou řeč pro volbu předsedy Pirátské strany. Kandiduji na post, který jsem měl historicky možnost vykonávat a o který se díky Vaší nominaci a ze svého přesvědčení ucházím i dnes.

Práci pro Pirátskou stranu se věnuji nepřetržitě osmým rokem a vím, že jsem snad kromě manželství a lásky k hudbě nepoznal v životě věc či aktivitu, která by mi dávala větší smysl.

Říkám to i přes to, a to mi jistě řada z Vás potvrdí, že to není vždy pohodová a bezbolestná činnost. Demokracie, svoboda, vzájemný respekt k názorům, povahám i východiskům Pirátek, Pirátů i našich přátel a partnerů vyžaduje trpělivost, potlačení přirozené a společností pěstované touhy ega vítězit a neustálé hledání konsensuálního řešení. Jde o práci, která začíná vždy znovu a znovu a není radno, zvláště pokud se držíme našich společných ideálů, hledat v ní jakékoliv zkratky.

I přes technologické vymoženosti, které máme a liberální náturu každého z nás, je tento způsob fungování organizace i společnosti, do které chceme naše principy promítat, způsobem nejtěžším. Je to ale náš pirátský způsob.

Můžeme být bezesporu hrdí na naše politické výsledky. Nyní však musíme ukázat našim stávajícím i budoucím voličům, podobně jako jsme to udělali v Praze a v Brně na Magistrátu, s otevřenou politikou v Mariánských Lázních a v řadě dalších zastupitelstvech, kde působíme, co znamená ono “Pusťte nás na ně” i v nejvyšší parlamentní politice.

Piráty řada lidí omylem označuje za apriory antisystémovou stranu. tarý systém ale nelze zahodit a vybudovat nové řešení na zelené louce. Systém totiž není politika a legislativa, ale každodenní život, společenské skupiny a živí lidé. To jsou skutečné stavební kameny naší společnosti i našeho státu a plnohodnotní aktivní účastníci celého procesu změny, pro které v našem programu předkládáme rámec, otevíráme možnosti a navrhujeme cestu. Finální volba a akceptace této změny již ale není na nás.

Piráti se proto v tuto chvíli definují jako konstruktivní opozice. Naše možnosti však, i přes obrovský posun, který jsme vstupem do Sněmovny s výborným a predikovaným výsledkem přes 10% hlasů zažili, mají své limity.

Naším cílem je stávající možnosti využít na maximum tak, abychom toho dokázali ovlivnit co možná nejvíce. Do budoucna a já v to věřím stejně jako ve smysl Pirátské strany od samého začátku, budeme moci s využitím nově nabytých zkušeností roli opozice s podporou voličů opustit a změny, které jsou pro nás zatím nerealizovatelné přes odpor nereformovatelných politických stran, sami definovat.

Jsem hrdý na to, že jsem Pirátům mohl předsedat v historii a jsem hrdý na to, že jsem mohl z pozice leadera zastřešit snahu nás všech v posledním sněmovním klání. Toto je i jeden z benefitů piráta Bartoše, který Pirátům opakovaně předkládám. Věřím, že důstojně, věcně a profesionálně reprezentuji názory Pirátské strany, a to nejen mediálně, ale v pracovních skupinách a všech aktivitách, do kterých mám možnost se zapojit.

Proč právě tento svůj benefit vyzdvihuji? Protože právě silný hlas Pirátské strany posílený o automatický přístup do médií bude v následujících letech naší nejsilnější zbraní. Mechanika Poslanecké sněmovny PČR a zaběhnutá pravidla hrají proti nám. Jednoduše řečeno nemáme “čísla”. Mediální práce a prezentace našich názorů, které přináší potřebný politický tlak, jsou jedinou cestou, jak se nám nyní může dařit zastavovat “prasárny” či přesvědčovat vládní politiky k podpoře našich postulátů. Ostatní počítají procenta a o ta se bojí. Sympatie a důvěra veřejnosti v naše činy je naší oporou tam, kde většina ve Sněmovně bude nekompromisní, ale i tam, kde byznys bude dál pouštět žilou nejen státní kase, ale peněženkám každého jednoho člověka v České republice.

Věřím, že moje tzv. “delivery” pro Pirátskou stranu ve věcech praktických nemusím dvakrát obhajovat a moje práce je vidět od nejmenších titěrností pro toho, kdo o pomoc v libovolné věci požádá, až po soudní tahanice u Ústavního soudu.

Nenabízím tedy Pirátům za sebe nic, co by Pirátská strana již neměla možnost zakusit, tedy včetně svých dílčích pochybení. Jsem přesvědčený, že však tyto neopakuji a pokud jsem argumenty přesvědčen, chybu uznám a jednám tak, abych ji napravil.

Kromě křiklavých případů nespravedlnosti či nefér jednání, které mě osobně urážejí a většinou se týkají poškození někoho jiného než mé osoby, jsem vždy hledal cestu maximálního konsenzu tak, jak jsem o tom hovořil v úvodu své kandidátské řeči.

Nehledě na nadcházející volbu nového předsednictva a výsledek volby předsedy jsou mým osobním úkolem pro následující období tři zásadní věci

Zastřešit a podpořit přerod Pirátské strany v organizaci, která při zachování našich zásadních principů a přístupu otevře možnost podílet se na aktivní politice několika tisícům členů po celé republice a zapojení dalších tisíců registrovaných příznivců a podporovatelů. Toto se musí stát takzvaně bez ztráty kytičky.

Ke standardní práci v Poslanecké sněmovně PČR a plnění našich programových cílů pak realizovat koncept Otevřené občanské Sněmovny tak, jak jsem předložil při formulaci naší povolební strategie, jak ho schválilo celostátní forum a jak jsem si pro následující období sám vytyčil.

Z exponované pozice prosazovat v jednáních i médiích 20 priorit, které jsme zvolili z našeho programu a díky váze, která je okolím pozici předsedy připisována tyto výsledky zúročovat v rámci osobní podpory našich krajských posádek tam, kde v nacházejících komunálních volbách budeme stavět kandidátky, protože naše práce je naše největší reklama.


Změna je cíl. Politika je pouhý prostředek.

Proto Vás prosím o Váš hlas a podporu ve volbě do čela Pirátské strany. Pojďme to dotáhnout a pojďme splnit, co jsme voličům i všem Pirátkám a Pirátům slíbili!

Děkuji za Váš čas, úsilí a práci pro Pirátskou stranu a Vaši případnou podporu v nacházející volbě.

V Praze 2. 1. 2018
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. - kandidát na předsedu Pirátské strany
PS Pokud je potřeba "řeč" v tuto chvíli doručit i jinam, rád tak učiním.
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Jan.Kochert
Příznivec Pirátů – Ústecký kraj
Příspěvky: 387
Registrován: 12 zář 2011, 18:52
Profese: pirate
Dal poděkování: 1287 poděkování
Dostal poděkování: 1142 poděkování

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Jan.Kochert »

Po důkladném zvážení všech pro a proti, po mnoha rozhovorech s mými blízkými a kolegy Piráty a po opětovném promyšlení, zda se to, co mohu v případné pozici člena RP nabídnout, shoduje se záměry a názorem velké části členské základny, jsem se rozhodl volby neúčastnit a ODSTUPUJI Z POZICE KANDIDÁTA NA MÍSTOPŘEDSEDU Republikového Předsednictva.

Podrobných důvodů, osobních, profesních, časových i názorových je mnoho, ale vypíchnu pouze tři, pro mne zásadní:

V pozici člena RP bych býval rád nabídnul nápravu těch oblastí, které se z mého pohledu v Pirátech dlouhodobě zanedbávají.
Zejména jsou to práce s informacemi směrem dovnitř strany, respekt ke členské základně a Celostátnímu Fóru, předcházení konfliktům namísto jejich hrocení ex-post. Nestojím o mediální publicitu, ani nemám ambice účastnit se „velké” politiky - velmi dobře znám své slabé stránky, ale i přednosti a svou roli jsem viděl v práci s Piráty a pro Piráty. Jsem přesvědčený, že bych tento postoj v rámci RP těžko obhájil, viz bod 3.

Považuji za důležité, aby nedošlo k přelivu absolutní moci z Pirátské strany do poslaneckého klubu.
Strana nejen, že by měla, ale musí maximálně podporovat poslanecký klub, jako svou nejviditelnější součást. Jde momentálně o 22 lidí, kteří mají největší reálnou moc prosadit body pirátského programu. OFFTOPICO takových 18 z nich si dokonce myslím, že to myslí dobře :twisted: a to co dělají, možná nedělají vždy ve shodě s mým osobním názorem, ale dělají to aspoň dle nejlepšího vlastního svědomí. Přesto, klub existuje díky straně, nikoli naopak. A jsem přesvědčený, že strana musí zároveň zachovat principy, na nichž vznikla a díky kterým se Piráti stali 3. (dnes už možná 2.) nejsilnější politickou stranou v ČR. Tento úspěch se někdy mylně připisuje práci za poslední 8 měsíců. Pravdou je, že poslední kampaň byla (z mnoha ohledů velmi dobře zvládnutým) vyvrcholením práce za posledních 8 let.

Přes veškerou podporu, kterou by strana měla posl.klubu poskytnou, by nicméně bylo chybou připustit výraznou kumulaci funkcí a centralizaci moci. Stejně jako jsou chybou některé pokusy „řídit stranu jako firmu” pod vedením štědře placených managerů, bylo by chybou soustředit tolik síly do úzké podmnožiny několika lidí s absolutní rozpočtovou, mediální, personální i faktickou mocí.

Proto apeluji:
- Skoro všichni naši poslanci nestíhají a je to naprosto pochopitelné. Dejte jim šanci dělat svou práci nejlépe jak umí a zvolte většinu RP z neposlanců.
- Nenechte si vzít členské právo mluvit do dalšího vývoje strany (tak,jak jsme byli svědky v případě Strategického týmu).

Důvod pragmatický
Jsem v Pirátech od r.2011 a někteří z Vás možná vědí, že o určitých situacích a náladách ve straně mám celkem přehled. Díky tomu tuším, jaké má kdo reálné šance na úspěch ve volbě do RP.
V mém případě je ta šance velmi malá. A nejen protože výše zmíněné názory jsou menšinové (nikoli však zanedbatelně malé - proto je dlouhodobá ignorace těchto problémů příčinou mnoha konfliktů).

Pokud by se přesto nějakou shodou okolností stalo, že bych ve volbě uspěl, je v podstatě jisté, že zbytek RP by tvořili kolegové s jinými názorovými a zájmovými prioritami. Díky tomu bych měl defacto tři možnosti:
- tvrdošíjně prosazovat svůj pohled na věc. To by bylo neefektivní, krátkozraké a nefér vůči kolegům v RP.
- opustit svůj pohled na věc. To by bylo nefér vůči lidem, kteří mě do této volby poslali a případně by mi - právě kvůli tomuto pohledu - dali své hlasy.
- rezignovat na funkci. Podmínit kandidaturu výsledkem volby je znevážení celé demokratické volby. A samozřejmě, vzhledem k tomu, jak funguje mediální realita vč. „konkurenčního” boje, by to byl vyložený podraz na celou Pirátskou stranu. Není rok 2011 a jsme v poněkud jiné pozici.

Jinými slovy, má kandidatura je v této konkrétní situaci lose-lose, pro mne i pro Pirátskou stranu.
Ještě jednou díky Jance za nominaci a všem, kdo mě v této volbě podporovali a díky za Vaše hlasy i názory.
---
Závěrem bych chtěl říct - a doufám, že nepůjde o polibek smrti :twisted: - koho ve volbě podporuji a proč. Třeba to někomu pomůže v nelehkém rozhodování.

Podporuji Ivana Bartoše na předsedu strany, protože je to nejlepší volba, i kdyby nebyla jediná.
V mé představě ideálního RP jsou 2 zástupci posl.klubu, protože předseda nemůže mít z podstaty věci kapacitu zvládat vše. Proto podporuji také Mikuláše Peksu na místopředsedu strany. Mikuláše znám z kraje, znám jeho názory, přístup, vystupování mezi „svými” i např. při předvolebním vyjednávání a myslím si, že je po všech stránkách skvělou volbou.
V neposlední řadě podporuji kandidáty-neposlance . Přál bych si, aby většinu RP tvořili členové, u kterých z výše uvedených důvodů nehrozí (například rozpočtový) střet zájmů při rozhodování Strana vs. Poslanecký klub.
I'm not „future”. You're retro.
Profil !
Uživatelský avatar
Rostislav.Reha
Republikový výbor
Příspěvky: 5254
Registrován: 15 říj 2013, 12:16
Profese: informatik
Bydliště: Ostrava
Dal poděkování: 7637 poděkování
Dostal poděkování: 8838 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Rostislav.Reha »

Honzo, ja sice respektuji tve pravo se rozhodnout o tom zda chces nebo nechces kandidovat (i kdyz je mi velmi lito, ze ses takhle rozhodl), ale celkem kategoricky nesouhlasim s tim, co sis zvolil za oduvodneni toho rozhodnuti, zejmena pak:
Jan.Kochert píše: Pokud by se přesto nějakou shodou okolností stalo, že bych ve volbě uspěl, je v podstatě jisté, že zbytek RP by tvořili kolegové s jinými názorovými a zájmovými prioritami. Díky tomu bych měl defacto tři možnosti:
- tvrdošíjně prosazovat svůj pohled na věc. To by bylo neefektivní, krátkozraké a nefér vůči kolegům v RP.
Predpoklad je v obecne rovine spravne (a je to dobre), v konkretnim prikade uz tolik ne (protoze pak uz se tezko budeme nazyvat Piratskou stranou). Navic ta prvni moznost je (imho) kupodivu spravne - pokud jsi se svymi nazory do RP zvolen, tak je mas v RP i prosazovat. To mi na soucasnem (tedy dnes jiz byvalem) RP chybelo, ze zcela schazela nazorova variabilita, nebo minimalne nebyla nijak prezentovana. Kdyz nekdo s necim nesouhlasil, tak bud radsi nehlasoval vubec, nebo radeji hlasoval tise pro. Nikdy jsme se osobni nazory clenu RP nedozvedeli - ale pro ne prece jednotlive cleny RP volime a proto jich je tolik.
Pokud to je skutecne realny hlavni duvod, zkus si to prosim jeste promyslet...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Rostislav.Reha za příspěvky (celkem 6):
Karel.Nejedlik, Martin.Smida, Michaela.Nepejchalova, Vit.Fux, Marek.Necada, Dominika.Michailidu

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11918 poděkování

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Rostislav.Reha píše:....
Predpoklad je v obecne rovine spravne (a je to dobre), v konkretnim prikade uz tolik ne (protoze pak uz se tezko budeme nazyvat Piratskou stranou). Navic ta prvni moznost je (imho) kupodivu spravne - pokud jsi se svymi nazory do RP zvolen, tak je mas v RP i prosazovat. To mi na soucasnem (tedy dnes jiz byvalem) RP chybelo, ze zcela schazela nazorova variabilita, nebo minimalne nebyla nijak prezentovana. Kdyz nekdo s necim nesouhlasil, tak bud radsi nehlasoval vubec, nebo radeji hlasoval tise pro. Nikdy jsme se osobni nazory clenu RP nedozvedeli - ale pro ne prece jednotlive cleny RP volime a proto jich je tolik.
Pokud to je skutecne realny hlavni duvod, zkus si to prosim jeste promyslet...
K tomu bych řekl - ano, v RP existovala a existuje snaha "pojďme se dohodnout, co pak budeme jako tým navenek prezentovat". Ano, byly tam takové ty momenty, kdy má člověk chuť kopat do nábytku a řvát na celou místnost "XXX je idiot". Ale z praktického hlediska je lepší vychladnout a táhnout za jeden provaz. Ono to rozhádání ve skutečnosti voličům zase tak moc nepřináší - viz ČSSD, kde všichni vidí, že Sobotka a Chovanec si jdou po krku (a preference jdou dolů), viz Zelení, kde část strany ty "komunisty" ve vedení (myšleno Zelenou revizi) nemůže ani cítit a vyhrožuje odchodem ze strany (minimálně mezi ústeckými Zelenými o těchto náladách víme už i my, což je z pohledu Zelených poměrně smutné). Hádku před televizními kamerami zkrátka oceňuje konkurence, voliči a spolustraníci moc ne.

Ještě k tomu, k čemu je Pirátská strana vedená "by design". Volíme do předsednictva pomocí approval voting. Ti lidé, kteří se tam dostanou, musejí být v nějakém smyslu konsensuální, aby dostali podporu nadpoloviční většiny hlasujících. Jít do kontroverzí, potyček a polemik nad každým tématem, stát se polarizující osobností, není úplně dobrá strategie, jak tlačit svou agendu. Ona totiž prostě podpora radikální menšiny nestačí, když má člověk proti sobě tu většinu. A může to vzít rychlý konec - institut odvolání tam je, online se to zvládne fakt rychle.

Dobrý je kouknout se, jak to funguje u těch Zelených. Oni odvolatelnost nemají a používají Schulzovu metodu, v důsledku čehož se do předsednictva proporčně promítne, jaké názorové proudy jsou zastoupeny ve straně. A ono ve skutečnosti stačí, aby v tom předsednictvu byl jeden člověk, který se bude chovat "aktivisticky", tj. dělat akce, které nemají a nepotřebují plošnou podporu ve straně a zároveň mají velký mediální impakt (radikální výroky, happeningy,...). Pokud to dělá dost tvrdošíjně, změní mediální obraz celé strany. Což třeba ani většina jejích členů nechtěla.

Zpátky k nám, ono to pak funguje tím způsobem, že každý v tom předsednictvu tlačí nějakou agendu a "dokud se ty chováš konstruktivně, já se chovám konstruktivně". Já určitě hlasuju i pro návrhy, kde nemám silný názor. A jsou tam situace, kdy mám silný názor, byl bych radikálnější, ale prostě je tam nějaký kompromis, na který jsou mi ostatní ochotni ustoupit a pokud to dál nejde, tak ho podpořím, i když jsem z toho pak znechucený, že to vlastně nedopadlo, jak jsem chtěl.

Čímž se dostávám k meritu věci - fakt si vážím podpory od Honzy a fakt si ho vážím za to, z jakých důvodů to pasuje. Kdo do toho vleze, musí být ochoten dělat kompromisy. Určitě jsou lidi - včetně Honzy - kteří věří tomu, že se mají věci dělat důkladněji, demokratičtěji, transparentněji, dobrovolničtěji atp. Ale vždycky je to o jednání s lidmi, kteří to chtějí udělat rychleji, levněji, přitažlivěji pro média atp. A hledá se ten kompromis. A člověk musí zkousnout, že se to vždycky v nějakém směru trochu "odflákne". A je naprosto super, že i v 21. století existují lidé, kteří "odflákávání" věcí nerozdýchávají natolik, že z toho vlaku radši vystoupí.
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30041 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

(Já to nechápu, on napíše důvody, proč by tam měl být a pak rezignuje.)

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12336
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5377 poděkování
Dostal poděkování: 20687 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Vážení členové, příznivci, přátelé a milá veřejnosti,

díky politice na pražském Magistrátu, kde jsem vedl zastupitele za Piráty, a obrovskému nasazení dobrovolníků i placených lidí jsme v Praze dosáhli výsledku 17,5 % ve sněmovních volbách - tyto komunální zkušenosti bych chtěl zúročit ve vedení strany v nadcházející komunální kampani.

Jako místopředseda i jako řadový člen jsem měl za posledních 8 let tu čest hodně věcí řešit a změnit (počínaje zavedením transparentního účetnictví, přes krajské koordinátory, povolební strategii až po volební štáb). Ne vždy jsou změny přijaty s nadšením, ale věřím, že se musíme rychle adaptovat a zlepšovat. Teď pracuji na tom, aby byl poslanecký klub plně transparentní. Stejně jako řadu jiných věcí to prostě ještě nikdo NIKDY neudělal!

Dlouhodobá vize: Liberální strana bez korupce pro 30 % lidí

Byli jsme velmi úspěšní a potenciál jsme podle mého názoru ještě zdaleka nevyčerpali. Jsem přesvědčen, že v Česku je minimálně 30 % lidí, kteří chtějí volit liberální stranu bez korupce a extrémismu. V minulosti se bohužel každá česká liberální strana zdiskreditovala, nebo si s liberálním obalem od samého počátku pouze zahrávala. Pokud nás bude těchto 30 % lidí podpoří, budeme mít za 4 roky mnohem větší šanci prosadit náš program v praxi.

Ano, na mapě světa jsou státy, kde vládnou liberálové (třeba Kanada). Nejlepší reklamou je podle mě dělat dobrou práci, takže v tomto případě prosadit zákony s vysokou veřejnou podporou (např. odpovědnost politiků, zveřejňování, digitalizace státu, reforma exekucí, přímá volba starostů, kvalita justice, ale i legalizace konopí).

Podstatné kroky během příštích 2 let

Strategickým cílem Pirátů na nejbližší 2 roky, což je volební období republikového předsednictva, je podle mého názoru obhajoba našich preferencí a uspěchu v komunálních volbách. Díky úspěchu strana poroste a díky silnému zázemí budeme mít šanci za 4 roky v Parlamentu vyhrát, porazit Babiše a prosadit hlavní body našeho programu.

Zde osobně vidím tři základní oblasti:

1. Konstruktivní opozice našich poslanců
  • Česko vstupuje do období vlády Andreje Babiše - oligarchy, který řídí stranu marketingového typu, která slibuje levnější pivo a má 30% podporu voličů. Andrej Babiš přitom zbohatl zejména na tom, že výhodně privatizoval majetek státu. Nyní se ve sněmovně opírá zejména o KSČM a SPD.
  • Hlavním úkolem Pirátů jako opozice je kontrola vlády. Rád bych měl mandát jménem všech Pirátů tvrdě, ale objektivně upozorňovat na vládní kauzy, kontrolovat vládu, vyjednávat, bránit demokracii před útoky (např. plánované zrušení jmenovitého hlasování vlády) a současně konstruktivně prosazovat všech 20 našich priorit a zbytek volebního programu. Tak, jak jsme si je vytyčili v povolební strategii a programu, jejichž přípravu jsem inicioval a měl v předsednictvu na starosti.
  • Jediným způsobem, jak vyhrát nad oligarchou, je trpělivě upozorňovat lidi na jeho excesy, řešit je cestou patřičných demokratických institucí (soudy jako u Berlusconiho) a ukazovat každý den naši opravdovost, tvrdou práci a reálnou alternativu pro lidi.
2. Průhledný a otevřený poslanecký klub a strana
  • Budu nadále v klubu i ve straně prosazovat otevřená výběrová řízení, zveřejňování a demokratické pojistky, kterých jsem autorem (primárky, mimořádný přezkum, odvolatelnost, participativní rozpočet), a to i když jsem někdy jejich obětí. :-)
  • Do zasedání celostátního fóra zveřejníme novou webovou stránku poslaneckého klubu včetně řady nově zveřejňovaných dat.
  • Chci vybrat nového dodavatele účetnictví strany a zavést skutečně průhledné účetnictví strany, poslaneckého klubu a stranické firmy s údaji online včetně agregace příjemců prostředků.
  • Zasadím se o to, abychom nahradili současné fórum lepší komunikační platformou, která zapojí více členů a příznivců, bude škálovat i na tisíce členů a odborné týmy i lokální buňky si ji rády samy a dobrovolně zvolí. Navrhuji vyhlásit soutěž o projekt a z projektů po veřejné prezentaci a testování vybrat na celostátním fóru nový systém, na jehož nasazení uvolníme peníze.


3. Úspěch v komunálních volbách
  • Podpořím zřízení volebního štábu, který se ve sněmovních volbách osvědčil, také pro podporu komunálních kampaní. Volební štáb nebude nahrazovat místní aktivitu, ale pomůže s šířením know-how a centrálními složkami (vizuál, hromadný tisk apod.).
  • Rád bych navázal na systém krajských koordinátorů, které jsem prosadil, a rád bych podporoval personální odbor v jejich fungování, zejména aby nám pomáhali najít a zapojit šikovné a spolehlivé lidi pro komunální kampaně.
  • Poprosím ty nejlepší Piráty a Pirátky s danou odborností či zkušeností, aby psali krátká shrnutí o různých fázích volební kampaně od protikorupčního aktivisty po lokální zastupitele. Tyto články budou příručkou, kterou lze vydat i knižně, pro naše kandidáty, aby se lépe zorientovali a odváděli pravou pirátskou práci.
Žijeme v době, kdy chce Babiš utajovat hlasování svých ministrů, a tedy vládnout bez odpovědnosti a k tomu navíc i bez důvěry. Ještě mnohem horší věci mohou přijít. Svým příspěvkem ve vedení strany se chci osobně zasadit o to, abychom - s využitím našich silných stránek, jako jsou svobodomyslnost, pluralita a dobrovolnictví - naši svobodu ubránili.

V Praze 3. 1. 2018
Jakub Michálek
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 6):
Karel.Nejedlik, Mikulas.Ferjencik, Frantisek.Kopriva, Jan.Lipavsky, Nadezda.Jureckova, klivan

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Jan.Kochert
Příznivec Pirátů – Ústecký kraj
Příspěvky: 387
Registrován: 12 zář 2011, 18:52
Profese: pirate
Dal poděkování: 1287 poděkování
Dostal poděkování: 1142 poděkování

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Jan.Kochert »

Vojtech.Pikal píše:(Já to nechápu, on napíše důvody, proč by tam měl být a pak rezignuje.)
Napsal jsem to trochu zmateně, uznávám. TL;DR by asi bylo - máme imho problémy, kvůli kterým jsem si myslel, že bych v RP mohl být nápomocný. Nyní jsem přesvědčený, že jejich náprava by se mi buď nemohla povést (viz velmi trefný Mikulášův post), nebo by to bylo za cenu, která za to nestojí a v důsledku by to pro Piráty byl spíš mínus.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Kochert za příspěvky (celkem 2):
Tobias.Esner, Petr.Vileta
I'm not „future”. You're retro.
Profil !
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: CF 26/2017 Volba Republikového předsednictva

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jan.Kochert píše:V neposlední řadě podporuji kandidáty-neposlance . Přál bych si, aby většinu RP tvořili členové, u kterých z výše uvedených důvodů nehrozí (například rozpočtový) střet zájmů při rozhodování Strana vs. Poslanecký klub.
Po tvé rezignaci ovšem zbudou pouze tři kandidáti-neposlanci, takže člen, který by si stejně jako ty přál, aby většinu v RP tvořili neposlanci, nemá na výběr.

Já bych se klidně mohl podepsat pod většinu z tvého postu, ovšem beru to naopak jako důvody proč kandidovat.
V prvé řadě
"V pozici člena RP bych býval rád nabídnul nápravu těch oblastí, které se z mého pohledu v Pirátech dlouhodobě zanedbávají.
Zejména jsou to práce s informacemi směrem dovnitř strany, respekt ke členské základně a Celostátnímu Fóru, předcházení konfliktům namísto jejich hrocení ex-post."
Protože předcházet konfliktům jde líp, když je člověk přímo u zdroje možných konfliktů a upozorní na hrozbu včas.
Jan.Kochert píše: máme imho problémy, kvůli kterým jsem si myslel, že bych v RP mohl být nápomocný. Nyní jsem přesvědčený, že jejich náprava by se mi buď nemohla povést (viz velmi trefný Mikulášův post), nebo by to bylo za cenu, která za to nestojí a v důsledku by to pro Piráty byl spíš mínus.
Jestli vidíš i jiné možné cesty k nápravě, zaměř se prosím aspoň na ně, aby nás ty problémy nepohřbily. (Ale stejně bych byl radši, kdybys kandidoval.)
Mikulas.Peksa píše:Kdo do toho vleze, musí být ochoten dělat kompromisy. Určitě jsou lidi - včetně Honzy - kteří věří tomu, že se mají věci dělat důkladněji, demokratičtěji, transparentněji, dobrovolničtěji atp. Ale vždycky je to o jednání s lidmi, kteří to chtějí udělat rychleji, levněji, přitažlivěji pro média atp. A hledá se ten kompromis. A člověk musí zkousnout, že se to vždycky v nějakém směru trochu "odflákne".
Já do toho lezu s tímhle vědomím, ale též s postojem, že kompromisy mají své limity, a těmi jsou mj. principy, na nichž strana vznikla a kterými se lišíme od ostatních stran.
Takže když to rozeberu na tvých příkladech:
"rychleji" - lze akceptovat ve chvíli, kdy nás opravdu tlačí čas, ovšem vzápětí je nutné neprodleně uvést věci do souladu s principy a pravidly. Odstrašujícím příkladem budiž třeba 1. Pirátská, které doteď nemá transparentní účetnictví, ač ho Štrébl mnohokrát sliboval.
"levněji" - proti ušetření stranických prostředků asi bude málokdo mít námitky, leda by to šetření vedlo k porušení principů a předpisů (pak je neakceptovatelné); ale poslední dobou mi přijde, že žhavějším problémem bude spíš plýtvání než šetření
"přitažlivěji pro média" - udělat pro média atraktivnější něco, co bychom dělali tak jako tak, je v pohodě; nesmí se to ovšem převážit do situace, kdy bychom určovali priority činností podle jejich přitažlivosti pro média, vždy musí být na prvním místě užitek pro občany

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“