Členský podnět: Personální odbor

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Podporuji projednání tohoto členského podnětu v referendu

Pro
19
48%
Proti
14
35%
Zdržuji se
7
18%
 
Celkem hlasujících: 40 - Celkem hlasů: 40

Uživatelský avatar
Jan.Novak
Republikový výbor
Příspěvky: 2445
Registrován: 22 čer 2010, 19:12
Profese: Politolog, Historik
Bydliště: Týn nad Vltavou
Dal poděkování: 4042 poděkování
Dostal poděkování: 2936 poděkování

Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Jan.Novak »

Vážení členové Celostátního fóra,

vzhledem k nevyjasněné situaci ohledně Personálního odboru, jeho dalšího směřování a začlenění do organizace naší strany si myslím, že není vhodné, aby volba vedoucího Personálního odboru proběhla v době, kdy ani kandidáti/zájemci neví, jaká bude jeho pozice. Kdyby volba proběhla nyní, je zde obava, zda-li dodržíme demokratické minimum.

Bavili jsme se o tom s Janou Rohovou (jako jedinou oficiální kandidátkou), Bárou Hradečnou a Karlem Nejedlíkem (o obou vím, že o funkci mají zájem). V tomto ohledu máme názory podobné, tento členský podnět je tedy založený na konsensu všech, o kterých vím, že mají o Personální odbor zájem.

Hlavním problémem, který nyní musíme řešit,je potřeba, aby se co nejdříve rozjela výběrová řízení. Republikový výbor zaúkoloval vedoucího personálního odboru k urychlenému vypsání výběrových řízení (viz zde republikovy-vybor-f248/rv-63-2017-koord ... 38117.html ). Uskutečnit výběrová řízení co nejdříve je nutné. Někteří koordinátoři po volbách odcházejí, potřebujeme pozice obsadit co nejdříve. Stejně tak musíme co nejdříve začít koordinátory proškolovat a doškolovat, politická patová situace ohledně reformy strany, atp. by neměla ovlivnovat kvalitu náboru, ani ho zpomalovat.

Situace je nyní taková, že mám tři HR specialisty, kteří jsou ochotni se na náboru koordinátorů podílet (Jana Rachačová, Josef Blaho a Jitka Říčanová Chaloupková), na praktické organizaci se podílí Bára Hradečná. V tuto chvíli připravujeme, jak bude inzerát vypadat a jak bude šířen. Nastavujeme celou mechaniku výběrového řízení, tedy kolik bude sít, jak budou tvrdá a jak proběhnou výběrka jako taková. K tomu jsou potřeba dvě věci - demokratická legalita, kterou vedoucí v rezignaci nemá tak silnou, a finance. Ať co se týká financí přímo spojených s výběrkem (cestovné, prostory, občerstvení), či s lidmi se na něm podílejících (mluvíme zde o specialistech, jejichž čas je drahý, tržní cenu jim zaplatit nemůžeme, nicméně alespoň symbolické finační odměny jsou nezbytné, pokud chceme mít kvalitní výběrové řízení, skrze které nám projdou kvalitní lidé).

Také je třeba se domluvit s jednotlivými krajskými organizacemi - jejich potřeby v tuto chvíli ze současných relevantních aktérů okolo Personálního odboru znám patrně nejlépe já. Považujeme tedy za vhodné, abych výběrová řízení - s profesionální podporou - zorganizoval a připravil já.

Mám tedy pro Celostátní fórum toto usnesení, které je založeno na konsensu výše zmíněných zájemců o vedení personálního odboru a mě jakožto odstupujícího vedoucího. Z důvodu vzájemné provázanosti jednotlivých bodů a probíhající rozpravy k volbě vedoucího PO prosíme o projednání v referendu.

EDIT: Upravený podnět, po zapracování připomínek
Celostátní fórum:
1) Ukládá republikovému předsednictvu, aby pověřilo Jana Nováka vedením Personálního odboru do konce roku 2017 a ukládá mu maximálně spolupracovat s kandidáty na pozici vedoucího personálního odboru.
2) Mimořádně prodlužuje dobu pro navrhování v jednání k volbě vedoucího personálního odboru do 20. 12. 2017.
3) Ukládá RP uložit personálnímu odboru ve spolupráci s krajskými předsednictvy uspořádat výběrová řízení na nové koordinátory.
4) Ukládá RP a RV navýšijt rozpočtovou položku "Provozní výdaje personálního odboru" a vytvořit příslušný záměr ve výši 40 000 kč, které budou využity pro potřeby kvalitně uskutečněných výběrových řízení. Hospodářem tohoto záměru je Jan Novák.
EDIT: Ještě sem přidám vysvětlující příspěvek, který je v tuto chvíli na konci diskuze. Doufám, že s tím předsedající nemá problém:

Musím říct, že práce kvapná, málo platná. Jednání je i mou vinou trochu zmatečné. Zkusím to pořádně vysvětlit alespoň nyní.

Jde o to, že jsem odstoupil poněkud dříve než bylo záhodno (což mi v tu chvíli nedošlo), jelikož je celá strana v přípravě na změnu/adaptaci novým podmínkám. Být nyní člověkem uvažujícím o této funkci, tak jsem v dost velké nejistotě o co se vlastně ucházím (já to například věděl, stejně jako celostátní fórum). Jestli to bude práce na čtvrt úvazek, nebo na celý - To by asi kandidáti do volby měli vědět. Někdo má děti a musí mít nějaké jistoty, atp. Ta doba navrhování, kdy se během čtrnácti dní má rozhodnout o tom kdo bude nadřízený všech koordinátorů je opravdu krátká. Měl jsem na začátku navrhnout, aby se protáhla.

Jsme v situaci kdy jsem schopný předat tým, který je vytvořen na výběrové řízení novému vedoucímu ihned, i ho zasvětit. Jde jen o to kdy chceme výběrová řízení, a zda-li je chceme. Zároveň nám tu stále běží systém krajských koordinátorů, kteří stále pracují, část z nich se chce zúčastnit výběrových řízení. V Jihomoravském kraji chtějí mít například koordinátora co nejdříve, jinde nemusejí tak spěchat. Podle mého názoru by měla ty výběrová řízení proběhnout z několika důvodů:

Současní koordinátoři si zaslouží finanční jistotu. Pokud proběhne výběrko co nejdříve a místo současného koordinátora se najde lepší uchazeč, tak to bude vědět alespoň částečně do předu. Současní koordinátoři mají v tuto chvíli jedinou jistotu: že do konce roku je nikdo nevyhodí a budou mít práci. Rád bych jim dal i tu možnost co nejdříve vědět jak na tom jsou, aby měli čas si najít případné nové uplatnění atp.
Čím dříve výběrová řízení proběhnou, tím dříve se předá agenda a nový koordinátor se bude moci zaučit (v mnoha krajích se vymění), pokud proběhnou například až v prosinci, tak noví koordinátoři začnou pracovat nejdříve na konci prosince, což už se agenda předává hůř.
Potřeby krajů jsou známé, máme za dveřmi další volby, na které se musíme připravovat. Také nám poměrně hodně roste členská základna. S obojím se pojí mnoho administrativy, zapojování nováčků do fungování strany (...). Otázka totiž není o tom co bude krajský koordinátor dělat (v těch hlavních činnostech) to v zásadě ví každé krajské sdružení co potřebuje a vědí to vedoucí odborů, kteří něco potřebují. Jediné co nevíme je jak bude systém uspořádán, respektive kdo ho bude řídit a jakou mu bude dávat vizi.
Tento členský podnět šel opravdu udělat v několika separátních krocích (a byl napsán zmatečně), nicméně snaží se vyřešit jeden problém jedním hlasováním, místo třemi až pěti hlasováními v různém časovém rozpětí s nejistými výsledky,* pro to, aby struktura fungovala dobře a zároveň kandidáti na vedoucí (či zájemci o tento post) měli rovné podmínky, tedy měli dost času se nad tím zamyslet, promyslet svou vizi, vyptat se vedoucího. Také by měli vědět do čeho jdou - jestli je to jako nyní (full-time, polovina dobrovolnicky), nebo to bude jinak, jak to bude jinak. Prostě musí vědět kam s nimi chce vůbec ten proces transformace hýbat. A popravdě kandidovat na vedoucího co to musí dělat několik hodin denně s tím, že se až za pár měsíců dozvím co s tím mým postem bude dál. No, super nabídka, kdo by to toho nešel, žejo!

Toto řešení mi příjde ve všech ohledech nejčestnější k lidem, kteří chtějí Pirátům pomáhat a zároveň i nejférovější vůči celostátnímu fóru - i voliči by přece měli vědět koho, kam, na jak dlouho, za jakých podmínek, a s jakými pravomoci volí.

*Například u volby vedoucího PO je dost na názoru předsedajího jak se vypořádá s návrhem o prodloužení volby, pokud by neprošel všeobecnou shodou (tzn. nikdo by nevystoupil proti) tak by odročení jednání bylo například až se samotným hlasováním, což asi není úplně jistý výsledek.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Novak za příspěvky (celkem 2):
Karel.Nejedlik, Robert.Magni

Člen RV za JčK
Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Jihočeského kraje
Zastupitel města Týn nad Vltavou

Uživatelský avatar
Lukas.Novy
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 21719
Registrován: 02 črc 2009, 22:45
Profese: auditor počítačové bezpečnosti
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 5234 poděkování
Dostal poděkování: 12564 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Lukas.Novy »

Jan.Novak píše:vzhledem k nevyjasněné situaci ohledně Personálního odboru, jeho dalšího směřování a začlenění do organizace naší strany si myslím, že není vhodné, aby volba vedoucího Personálního odboru proběhla v době, kdy ani kandidáti/zájemci neví, jaká bude jeho pozice. Kdyby volba proběhla nyní, je zde obava, zda-li dodržíme demokratické minimum.
To je prece nesmysl, jake PO bude vime, je to v predpisech. Kdyz se neco zmeni, ma samozrejme vedouci moznost rezignovat.
Jan.Novak píše:Hlavním problémem, který nyní musíme řešit,je potřeba, aby se co nejdříve rozjela výběrová řízení.
Mno tak vidis, co bude vedouci delat :)
Jan.Novak píše: Uskutečnit výběrová řízení co nejdříve je nutné. Někteří koordinátoři po volbách odcházejí, potřebujeme pozice obsadit co nejdříve.
On neni zadnej problem najmout nekoho docasne.
Jan.Novak píše:1) Pověřuje Jana Nováka vedením Personálního odboru do konce roku 2017 a ukládá mu maximálně spolupracovat s kandidáty na pozici vedoucího personálního odboru. Volba vedoucího personálního odboru je posunuta nejdříve ke dni 20.12.2017.
CF nemuze poverit vedenim odboru, CF musi zvolit, poverit muze jenom RP. Odsunout volbu tez z vlastni vule CF nemuze, to je v rozporu s predpisy.
2) Ukládá Janu Novákovi ve spolupráci s krajskými předsednictvy uspořádat výběrová řízení na nové koordinátory.
Tomu nerozumim, proc Janu Novakovi? Proc to nenechat na vedoucim PO? A proc by jej melo poverovat CF?
3) Navyšuje rozpočtovou položku "Provozní výdaje personálního odboru" o 40 000 kč, které budou využity pro potřeby kvalitně uskutečněných výběrových řízení. Hospodářem tohoto záměru je Jan Novák.
Nelze, nastuduj si rozpoctova pravidla. A neplet dohromady zamery a rozpoctove polozky.
4) Ukládá Transformačnímu týmu, aby do konce měsíce listopadu předložil Celostátnímu fóru vizi, jak zapadá personální odbor do vize nové transformace.
Transformacni tym neexistuje, navic neni podrizen CF, takze mu CF nemuze nic ukladat. Nehlede na to, ze moc nechapu, co by jako CF s takovou vizi delalo.
Ukládá Transformačnímu týmu do 15.12.2017 předložit Celostátnímu fóru hlasovatelný návrh o funkci personálního odboru v nové organizační struktuře strany. Na tomto návrhu se musí podílet kandidáti na vedoucího personálního odboru.
Transformacni tym nema navrhove opravneni, nemuze CF nic navrhovat. Cele to nedava smysl.


Podle me je navrh nehlasovatelny, jelikoz je to cele nesmysl.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Novy za příspěvek:
Vojtech.Pikal

Demokracie je diskuse.
| ‒ | – | — | ― | … | „ | “ | ‚ | ‘ | » | « | ½ | ¼ | ¾ | × | ‰ | ® | © | ™ | Tel: 777-5-KRTEK

Uživatelský avatar
Jan.Novak
Republikový výbor
Příspěvky: 2445
Registrován: 22 čer 2010, 19:12
Profese: Politolog, Historik
Bydliště: Týn nad Vltavou
Dal poděkování: 4042 poděkování
Dostal poděkování: 2936 poděkování

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Jan.Novak »

Lukáši, díky za názor. Podle toho co píšeš není CF nejvyšší orgán strany. :-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Novak za příspěvek:
Petr.Vileta

Člen RV za JčK
Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Jihočeského kraje
Zastupitel města Týn nad Vltavou

Tobias.Esner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 7802
Registrován: 22 čer 2013, 12:03
Dal poděkování: 5022 poděkování
Dostal poděkování: 3823 poděkování

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Tobias.Esner »

Jako predsedajici musim rict, ze jsem tim navrhem ve zneni predpisu znacne zmaten.

Za me neni hlasovatelny
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tobias.Esner za příspěvky (celkem 2):
Marek.Necada, Vojtech.Pikal
Uživatelský avatar
Marek.Necada
Administrativní odbor
Příspěvky: 3425
Registrován: 05 lis 2009, 22:44
Profese: silozpytec
Bydliště: Helsinki
Dal poděkování: 9678 poděkování
Dostal poděkování: 6754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Marek.Necada »

Kolik času potřebuješ na ta výběrka?
Moc se mi nelíbí, že nejprv resignuješ k nějakému datu, a pak si vzpomeneš, že máš rozdělanou agendu, kterou nutně musíš udělat zrovna ty a nikdo jiný, a že to k danému datu nestihneš. Když jsi resignoval, nevěděl jsi, že se budou dělat výběrka na nové koordinátory?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Necada za příspěvky (celkem 4):
Tobias.Esner, Vit.Fux, Vojtech.Pikal, Rostislav.Reha
Místopředseda finských Pirátů
Долой царя!
Tobias.Esner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 7802
Registrován: 22 čer 2013, 12:03
Dal poděkování: 5022 poděkování
Dostal poděkování: 3823 poděkování

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Tobias.Esner »

https://wiki.pirati.cz/rules/st#cl_8_celostatni_forum

Sorry, ale celou dobu co jsi ve funkci, ti rikam nauces predpisy....

Navrh je v teto podobe nehlasovatelny. Doporucuju upravit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tobias.Esner za příspěvky (celkem 2):
Marek.Necada, Rostislav.Reha
Uživatelský avatar
Jan.Novak
Republikový výbor
Příspěvky: 2445
Registrován: 22 čer 2010, 19:12
Profese: Politolog, Historik
Bydliště: Týn nad Vltavou
Dal poděkování: 4042 poděkování
Dostal poděkování: 2936 poděkování

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Jan.Novak »

Vycházíme z představy, že CF je nejvyšším stranickým orgánem. Tedy může nařídit i postupy, které se řeší jinak, příjde nám vhodné to vyřešit jedním hlasováním, nikoliv sérií několika separátních (např. změna postupu u hlasování o volbě vedoucího, hlasování o zaúkolování RP, aby jmenovalo vedoucího...).

Co se týče pověřením vedení odboru - v tuto chvíli jde hlavně o demokratickou legalitu. Rezignoval jsem k 1.12.2017, ovšem není jasné co bude s odborem potom, proto dává smysl (pokud je k tomu podpora CF), dává tedy smysl abych odbor dovedl v rezignaci a zároveň co nejvíce spolupracoval se všemi zájemci o tuto pozici. Pokud by vedením odboru byl určen skrze Rp některý z kandidátů, tak ostatní budou při volbě ve značné nevýhodě.

Ropočtová pravidla chápu, jen jsem chtěl kratší usnesení, navýší se rozpoččet o 40K, což bude nový záměr se kterým bych hospodařil já (tzn. mám rovnou demorkatický mandát pro provedení výběrka a nemusím o to na kolenou prosit RP, protože to budou výdaje nad 5K).

Marku, pokud vše pojede podle plánu, tak mají být za pár dní rozeslány inzeráty (čeká se na rozpočtový výhled), od tohoto data je třeba mít alespoň 14 dní na zasílání nabídek, pak cca týden na vyhodnocení, poté opět týden až dva na samotná výběrka a jejich vyhodnocení. Do konce listopadu to nejde stihnout. Cíl je mít v půlce prosince vybrané lidi, které budeme moci školit.
EDIT: věděl, v tomto ohledu jsem opravdu rezignoval poněkud unáhleně, na druhou stranu jsme čekal, že to budu moci předat v klidu novému vedoucímu, který se nám ovšem úplně nerýsuje, viz situace s organizací strany po volbách. Byl bych rád, aby se to nezaseklo a zároveň měli všichni rovnou šanci ve volbách, proto jsme volili toto řešení.

Člen RV za JčK
Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Jihočeského kraje
Zastupitel města Týn nad Vltavou

Uživatelský avatar
Vit.Fux
Příspěvky: 1319
Registrován: 24 led 2012, 16:41
Profese: Programátor
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 9886 poděkování
Dostal poděkování: 2538 poděkování

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Vit.Fux »

Mě tohle přijde jako binaco šek k řešení problému, který vznikl tím, že rezignace přišla moc brzo.

Navrhuju spíš upravit volbu vedoucího PO - např. tím, že se zkrátí mandát na pár měsíců (např do ledna 2018) a pověří se omezenou agendou: ta výběrová řízení, která teď hoří, zmapování aktuálního stavu, koordinace a součinnost s trafem, aby na konci vůbec agenda PO dávala smysl, a vytvoření mantinelů a směrnic o fungování PO po transformaci (ideálně ve spolupráci s AO)
A pak se udělá nová volba PO, do které se už budou moc hlásit kandidáti a budou tušit do čeho jdou. A pokud se to nestihne uklidit/transformovat do ledna, tak bych prezentoval aktuální stav a požádal CF o prodloužení přechodného mandátu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Fux za příspěvky (celkem 3):
Vaclav.Fortik, Robert.Magni, Lukas.Hejduk
Uživatelský avatar
Lukas.Novy
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 21719
Registrován: 02 črc 2009, 22:45
Profese: auditor počítačové bezpečnosti
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 5234 poděkování
Dostal poděkování: 12564 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Lukas.Novy »

Jan.Novak píše:Lukáši, díky za názor. Podle toho co píšeš není CF nejvyšší orgán strany. :-)
Jan.Novak píše:Vycházíme z představy, že CF je nejvyšším stranickým orgánem. Tedy může nařídit i postupy, které se řeší jinak, příjde nám vhodné to vyřešit jedním hlasováním, nikoliv sérií několika separátních (např. změna postupu u hlasování o volbě vedoucího, hlasování o zaúkolování RP, aby jmenovalo vedoucího...).
Ani CF nesmi porusovat predpisy, na kterych jsme se dohodli. Aneb demokraticke spolecenstvi dvou vlku a jedne kozy si muze demokraticky odhlasovat co bude k veceri, naproti tomu v pravnim state jim v tom brani zakon.
Jan.Novak píše:Pokud by vedením odboru byl určen skrze Rp některý z kandidátů, tak ostatní budou při volbě ve značné nevýhodě.
Proc by meli byt?
Jan.Novak píše:Ropočtová pravidla chápu, jen jsem chtěl kratší usnesení, navýší se rozpoččet o 40K, což bude nový záměr se kterým bych hospodařil já (tzn. mám rovnou demorkatický mandát pro provedení výběrka a nemusím o to na kolenou prosit RP, protože to budou výdaje nad 5K).
Evidentne nechapes uz proto, ze opet michas dohromady rozpoctava pravidla a pravidla hospodareni, pokousis se vytvorit rozpoctovou polozku v ramci rozpoctu organu bez rozpoctu, nerikas ani, kde by se na to melo vzit, dokonce mas i mylnou predstavu, ze kdyby to schvalilo CF, tak to nemusi jit pres RP.
Jan.Novak píše:který se nám ovšem úplně nerýsuje, viz situace s organizací strany po volbách.
Podle me volba probiha velice hladce. Dokonce je vice zajemcu, jak jsi nam prozradil.

Demokracie je diskuse.
| ‒ | – | — | ― | … | „ | “ | ‚ | ‘ | » | « | ½ | ¼ | ¾ | × | ‰ | ® | © | ™ | Tel: 777-5-KRTEK

Uživatelský avatar
Lukas.Novy
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 21719
Registrován: 02 črc 2009, 22:45
Profese: auditor počítačové bezpečnosti
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 5234 poděkování
Dostal poděkování: 12564 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Členský podnět: Personální odbor

Příspěvek od Lukas.Novy »

Vit.Jurasek píše:zkrátí mandát na pár měsíců (např do ledna 2018)
Predpisy neumoznuji.
Vit.Jurasek píše:pověří se omezenou agendou
Predpisy neumoznuji.
Vit.Jurasek píše:požádal CF o prodloužení přechodného mandátu.
Predpisy neumoznuji.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Novy za příspěvek:
Tobias.Esner

Demokracie je diskuse.
| ‒ | – | — | ― | … | „ | “ | ‚ | ‘ | » | « | ½ | ¼ | ¾ | × | ‰ | ® | © | ™ | Tel: 777-5-KRTEK

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“