Decentralizovaná anonymní ekonomika a daně

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Finance

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Finance. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
mapaf
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 55
Registrován: 27 led 2012, 23:55
Profese: student
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 40 poděkování

Decentralizovaná anonymní ekonomika a daně

Příspěvek od mapaf »

Vážení piráti,
hlasitě se k decentralizované a aninymizované ekonomice avšak běžně počítáte s výběrem daní a to navíc v rozsahu aby mohly zajistit základní příjem, sociální služby, vzdělání, zdravotnictví a dopravu zdarma. Zajímalo by mě, jaký vlastně přístup k výběru daní zaujímáte. Chcete raně vybírat klasickou povinnou cestou? Jak je ale chcete vybírat, když chcete decentralizovat a anonymizovat ekonomiku? Existuje nějaký jiný přístup než obligatorní, než vynucování daně, který by fungoval alespoň stejně efektivně? Děkuji.
Tito uživatelé poděkovali autorovi mapaf za příspěvky (celkem 2):
Marek.Necada, Michael.Polak
Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Decentralizovaná anonymní ekonomika a daně

Příspěvek od Michael.Polak »

Jednou z "nenásilných" možností směřujících k dobrovolnosti by bylo udělat z výběru daní něco jako loterii (pro všelidové masy) či letadlovou hru (pro podnikatelsky, soutěživě zaměřené subjekty - DPH toto kritérium už částečně splňuje...) Nicméně nemyslí, že by tyhle možnosti kdokoliv seriózně zvažoval, nechceme asi další Účtenkovky...

Podle mě, pokud vím, tak zatím máme vůči kryptoměnám v programu prostou toleranci. Nejsem si vůbec jistý, že chceme krýt kryptoměny government fiatem - tedy např. umožňovat v nich výběr daní. (toto je důležité téma: v případě propadu kurzu, a ten i vzhledem k forkovatlenosti kryptoměn a obecně jejich množství, nejde vyloučit, by vybrané měny mohly v okamžiku platby daní ztrati na hodnotě ... a proto stát zavádí vlastní měnu, na jejíž hodnotu má přeci jen tak č onak vliv, aspoň nepřímý...)

Otázka je, vzhledem k velmi dynamickému směnnému kurzu kryptoměn, jak by se např. dobrovolně přiznané legální přijmy v nějaké kryptoměně vůbec zaúčtovávaly.

Z hlediska příjmů je nutné příjmy v kryptoměně zaúčtovat jako příjem v hotovosti ve výši v kurzu odpovídajícím okamžiku provedení směny. Tedy - kdokoliv si bude nárokovat účtenku na hotovost, tak tomu musí odpovídat nějaké zaúčtování podobné např. zaúčtování při platbě kartou... (V zásadě ale tisk EET účtenek je v tomhle ohledu něco jako nařízený běh s praporkem před prvními auty před 100+ lety..... prostě v nějaký moment ta auta začala jezdi tak rychle, že to byl nesmysl)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvek:
Marek.Necada

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Odpovědět

Zpět na „Finance“