Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Odpovědět
Uživatelský avatar
TomasMikus
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 594
Registrován: 15 úno 2017, 16:10
Profese: biolog
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 241 poděkování
Dostal poděkování: 372 poděkování

Re: Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Příspěvek od TomasMikus »

Vaclav.Vcelica píše:A teď věcně. Pokud má změna § 5a zajistit to, že se k Pirátům nedostanou prospěcháři, stejně to nezajistí. Jen se touhle diskuzí ukazuje strach, který někteří lidé mají, aby nepřišli sami o vliv. Být vámi, tak tuhle diskuzi stopnu, než si na ní někdo smlsne v novinách, protože tu zazní ještě větší blbosti než dosud. Vždyť demokracie uvnitř strany funguje, a přece si nezvolíte do vedení nebo na kandidátky někoho, o kom nebudete přesvědčeni, že to zvládne. Pokud se objeví, nějaká MS, které si budou dělat na vlastním písečku neplechu, a ony se objeví, stejně tomu dost dobře nezabráníte. Všechny ohlídat prostě nezvládnete, spíše se naučte takové krizové stavy zvládat a mít připravená řešení na tyto situace.
Moc hezky napsané a dává to dobrý smysl. Jen bych měl malou poznámku jako Váš pouhý volič nejsem zběhlí ve vašem uspořádání. Není to náhodou tak, že piráti mají de facto něco jako kolektivní vedení, tak jako na islandu, pokud ano pak je to trošku problém, protože pokud by stranu zaplavilo tisíce nových členů mohou se zásady i konec konců program s kterým jste šli do voleb úplně rozplynout. Možná jsem mimo ale nejsem si tím bohužel jist.
Uživatelský avatar
Zdenek.Hrib
Republikový výbor
Příspěvky: 1623
Registrován: 03 říj 2013, 09:43
Profese: konzultant
Dal poděkování: 1057 poděkování
Dostal poděkování: 3286 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Příspěvek od Zdenek.Hrib »

Martin.Kucera píše:Přesně to nám už vykrystalizovalo do následujícího návrhu pro RV
Návrh doplnění Pravidel pro členy a příznivce

§ 5a Čekatelství
(1) Před přijetím za člena musí uchazeč splnit následující podmínky:
a) aspoň 6 měsíců být registrovaným příznivcem
b) aspoň 3 měsíce se aktivně zapojovat do činnosti příslušného oblastního sdružení
c) aspoň jednou se jako host zúčastnit zasedání příslušného oblastního sdružení
d) uplynul aspoň 1 měsíc od představení uchazeče na stranickém internetovém fóru
no tak třeba já bych asi to b) nedal. pro oblastní sdružení jsem udělal kulový, protože jsem celou svoji "čekačku" řešil jen celostátní věci z pozice garanta zdravotnictví. stejně tak se může někdo zapojit třeba jako odpovídač na FB a taky se to nedá přišít konkrétnímu sdružení. takže za mě bych to upravil spíš do "b) aspoň 3 měsíce se aktivně zapojovat do činnosti strany".

kromě toho bych ty lhůty prodloužil tak na dvojnásobek. já byl RegP asi tři roky než jsem vstupoval a žádnou překážku ve své aktivitě jsem v tom neviděl.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Hrib za příspěvky (celkem 8):
Janka.Michailidu, Jiri.Ulip, Dominika.Michailidu, Tomas.Klapka, Pavel.Moravec, Vit.Fux, Vikos, Josef.Spak
Jensen68
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Příspěvky: 75
Registrován: 24 říj 2017, 13:52
Profese: zdravotní bratr
Bydliště: Kroměříž
Dal poděkování: 42 poděkování
Dostal poděkování: 54 poděkování

Re: Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Příspěvek od Jensen68 »

Připomínka pana Moravce je správná. Totiž - strana s malým počtem členů je více ohrožena všemi negativními jevy, které vedly k nynějšímu volebnímu kolapsu u stran s delší (ba i nejdelší) tradicí.

Dle jednoho z politologických dělení rozlišujeme strany volební a strany masové. Strany volební jsou právě ty s malou (či pasivní) členskou základnou - jsou existenčně závislé na státním příspěvku či bohatých sponzorech, a proto se jejich vedení v zásadě soustřeďuje na ohlupování občanstva v krátkodobém volebním boji mediální strategií a taktikou, a na straníky a jejich postoje v podstatě kašle. Důležité je pro ně volební vítězství, body, rating, nikoli ideje. Také proto vymizely rozdíly mezi levicí a pravicí - Kellnerovi, Bakalovi, Valentovi aj. je jedno, pod kterou vlajkou najdou ty užitečné, co jim podpoří byznys. Z definice vyplyne, že všechny naše strany, možná s výjimkou KDU-ČSL a vymírajících bolševiků, jsou stranami volebními, a tedy klientelistickými.

Žádoucí je, aby každá demokratická strana byla stranou masovou, nikoli stranou volební. Buď svou početností nebo aktivitou členské základny.

Ona "masovost" nezní dobře - sám mám k "masovosti" a organizovanosti odpor, protože jsem vyrůstal v době předListopadové - a přeneseně mám odpor i ke členství ve stranách a potřebě zařadit se do jakékoli řady. Ale na druhé straně si uvědomuji, že je to nutnost, protože držitelé moci mají silné sklony jednotlivce přehlížet, a chovají respekt pouze k síle davu. Je žádoucí, aby tento "dav" byl řízen racionální úvahou zásadového a moudrého individua - což může být doménou internetové komunity - ovšem té její vzdělané složky. Členská základna poskytuje svému vedení (které si platí a které jí, a celému státu slouží) potřebnou korektivní zpětnou vazbu.

A co Piráti?
Měli by být závislí na penězích drobných přispěvatelů - členů a sympatizantů. A to na měsíčních (ale třeba i týdenních) pravidelných stranických poplatcích přijatelné výše (např. 100 Kč), nikoli na desetitisícových darech a státním příspěvku.
Klidně by mohli věnovat ty desítky miliónů od státu za volební úspěch na nějaký charitativní projekt - to by byla bomba!
A hlavně - Piráti si to mohou dovolit! Nemusí schůzovat v kongresových centrech a v pronajatých objektech a platit drahé nájmy. Díky internetu. I když přímý mezilidský kontakt je důležitý, hlavně při řešení konfliktů. A že jich ještě bude!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jensen68 za příspěvek:
Vaclav.Vcelica
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Příspěvek od Martin.Kucera »

Zdenek.Hrib píše:no tak třeba já bych asi to b) nedal. pro oblastní sdružení jsem udělal kulový, protože jsem celou svoji "čekačku" řešil jen celostátní věci z pozice garanta zdravotnictví. stejně tak se může někdo zapojit třeba jako odpovídač na FB a taky se to nedá přišít konkrétnímu sdružení. takže za mě bych to upravil spíš do "b) aspoň 3 měsíce se aktivně zapojovat do činnosti strany".
Na to jsem už někde odpovídal, při současné potřebě zvýšené opatrnosti je IMHO důležitý opakovaný (a nejlépe neformální) osobní kontakt, čehož lze nejsnáze dosáhnout zapojením do činnosti přijímajícího sdružení.
Co to tedy upravit na "b) aspoň 3 měsíce se aktivně zapojovat do činnosti příslušného oblastního sdružení nebo aspoň 6 měsíců do činnosti strany"? Byl by to rozumný kompromis?

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3070
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4841 poděkování
Dostal poděkování: 6417 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Příspěvek od Jan.Hora »

Hmm, možná by stačilo, kdyby to bylo takto formulováno a k tomu by místní sdružení muselo (místo prostého hlasování o přijetí člena) schválit dokument, kde v pár větách shrne profil uchazeče jako potvrzení, že splňuje požadavky a schválením dokumentu je žadatel přijat za člena.

Tím pádem se budou muset při přijímání vždy zamyslet, jestli je to fakt vhodný kandidát a jestli to co je v profilu odpovídá realitě - a nebudou to pak sekat jako Baťa cvičky. A zároveň bude písemný doklad o tom člověku a o tom, nejen jak a kdy byl přijat, ale také na jakém základě členství získal. A přitom to nijak zvlášť nezkomplikuje práci MS, je zachována flexibilita jednotlivých MS. A KS se o to bude zajímat jen když se někde začne dít černota a pak to pro mě bude dobrý zdroj informací o činnosti MS týkající se přijímání členů.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 2):
Pavel.Moravec, Jiri.Ulip

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
next_ghost
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3239
Registrován: 21 dub 2009, 18:03
Profese: programátor
Dal poděkování: 1433 poděkování
Dostal poděkování: 5131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Příspěvek od next_ghost »

Jenom pro inspiraci, ve Swarmwise se o zvládnutí přívalu nováčku píše v kapitole 7.
Tito uživatelé poděkovali autorovi next_ghost za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Moravec, Janka.Michailidu, Karel.Nejedlik

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Idaho
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 448
Registrován: 06 lis 2012, 15:02
Profese: právník
Dal poděkování: 64 poděkování
Dostal poděkování: 723 poděkování

Re: Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Příspěvek od Idaho »

Martin.Kucera píše:
Zdenek.Hrib píše:no tak třeba já bych asi to b) nedal. pro oblastní sdružení jsem udělal kulový, protože jsem celou svoji "čekačku" řešil jen celostátní věci z pozice garanta zdravotnictví. stejně tak se může někdo zapojit třeba jako odpovídač na FB a taky se to nedá přišít konkrétnímu sdružení. takže za mě bych to upravil spíš do "b) aspoň 3 měsíce se aktivně zapojovat do činnosti strany".
Na to jsem už někde odpovídal, při současné potřebě zvýšené opatrnosti je IMHO důležitý opakovaný (a nejlépe neformální) osobní kontakt, čehož lze nejsnáze dosáhnout zapojením do činnosti přijímajícího sdružení.
Co to tedy upravit na "b) aspoň 3 měsíce se aktivně zapojovat do činnosti příslušného oblastního sdružení nebo aspoň 6 měsíců do činnosti strany"? Byl by to rozumný kompromis?
Podle mého to nemůže žádného dobře to smýšlejícího nečlena pobuřovat. Myslím si, že kdo to myslí dobře, tak si klidně počká. Vždyť pro členství není žádný přímý důvod kromě možnosti kandidovat. Piráti jsou natolik otevření, že naslouchají v jisté míře tady na foru i nečlenům, takže určitá možnost zapojení se do směřování strany je zde pro každého, do je ochotný napsat smysluplný diskuzní příspěvek. Když to řeknu za sebe, tak nemám potřebu drát se za člena a něco z toho "pro sebe" mít. Vím, že jsou oblasti, v kterých můžu pomoc nabídnout a primární je pro mě to, že by někdo mým názorům na legislativu naslouchal (nikoli nutně vyhověl, protože nikdo nemá 100% patent na rozum). Jestli to má někdo jinak, tak je dobré být obezřetný.

A pokud by měl někdo jako zájemce o členství problém, že nebude 3 nebo 6 měsíců mít možnost volit vedení strany a podobně? No a co, tak snad nechce vstupovat do strany, kde mu vedení strašně nevyhovuje, aby ho musel chtít hned překopat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Idaho za příspěvky (celkem 8):
Petr.Lysek, Pavel.Moravec, Vikos, TomasMikus, Jiri.Ulip, Josef.Spak, Zdenek.Hrib, Vit.Fux
Uživatelský avatar
Zdenek.Hrib
Republikový výbor
Příspěvky: 1623
Registrován: 03 říj 2013, 09:43
Profese: konzultant
Dal poděkování: 1057 poděkování
Dostal poděkování: 3286 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hrozba pro Piráty: je nás strašně málo

Příspěvek od Zdenek.Hrib »

Idaho píše:Vždyť pro členství není žádný přímý důvod kromě možnosti kandidovat.
Dodávám že u pirátů lze kandidovat i do vnitřních funkcí, jen nečlen nemůže být vedoucí. Takže v rozhodčí komisi sedět RegP může ale nemůže být její vedoucí. A externí kandidáti jsou u Pirátů běžní - Franta Elfmark je teď zvolný nečlen ve sněmovně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Hrib za příspěvky (celkem 6):
Pavel.Moravec, Michael.Polak, Vojtech.Pikal, Jiri.Ulip, Idaho, Vit.Fux
Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“