Gratulace a "hraběcí" rady

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.


Pravidla fóra

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.

Toto je veřejné fórum, které nesděluje politická stanoviska či názory Pirátské strany. V anketách zde může hlasovat úplně každý, kdo má účet včetně robotů a nepříznivců strany.
Dodržujte prosím jeho pravidla a pravidla slušného chování.
Pro lepší diskuzi doporučujeme si založit účet.

Idaho
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 448
Registrován: 06 lis 2012, 15:02
Profese: právník
Dal poděkování: 64 poděkování
Dostal poděkování: 723 poděkování

Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od Idaho »

Posílám obrovskou gratulaci Pirátům. Čekal jsem sněmovnu s odřenýma ušima, tak 6-7% a max. 14 poslanců. Naštěstí se Piráti dostali na takový výsledek, kde už nemá přepočet hlasů na mandáty negativní účinek za malost strany.

A teď ta hraběcí rada:

Jestli toto má být začátek něčeho dlouhodobějšího, tak se nesnažte dostat do vlády. Byl by to konec Pirátů. Těch důvodů je moc:
- jsou jen 2 možnosti koalice
1) ANO + plus nějaké dvě strany nebo jedna a tichá podpora další strany nebo 2) koalice všech kromě KSČM nebo úplně všech, protože jinak nejde dát alespoň 101 mandátů. Koalice s ANO bude značně nevyrovnaná, nevěřím, že by vládní partneři mohli prosadit něco zásadního ze svého programu. ANO pak bude slízávat smetanu za pozitiva a bude se snažit negativa házet na koaliční partnery (blokují nás). Takto to bylo vždy, kromě posledního volebního období, kdy díky víceméně vyrovnanosti síly dokázalo smetanu slíznout ANO a negativa hodit na ČSSD. Také nevěřím, že když bude ANO hlavní vládní stranou s 78 poslanci, tak pustí nějaké důležité ministerstvo, které není potenciálním zdrojem problémů. Věřím, že pro případné koaliční partnery bude ve hře ministerstvo zdravotnictví (jako stabilní lamač vazu komukoli, kdo to zkusí, jak stranicky tak osobně) nebo ministerstvo práce a sociálních věcí, kde bude nutné dělat nepopulární věcí a ANO bude raději, když se to pak hodí na stranu, jejíž člen bude ministrem. Nevěřím tomu, že ANO pustí vnitro, spravedlnost nebo finance, jako hlavní vnitrostátně silová ministerstva. Bude se tak podle mého hrát pro možné koaliční partnery o zmíněné zdravotnictví, práce a sociální věci, kulturu, školství, zahraničních věcí a možná zemědělství.
2) Velká koalice by byla nestabilní slepenec s nulovým společným programem. Antibabiš není podle mého vládní program. 7-8 stran se těžko na něčem zásadním dohodne. Bylo by to tedy takové přešlapování na místě a cesta k tomu, aby za rok dva byly předčasné volby s naprosto drtivým úspěchem ANO.

Z uvedených možností bude těžit jedině ANO. Zní to sice šíleně, ale z dlouhodobého hlediska je lepší nechat ANO v rámci minoritní vlády (ono by se ukázalo, s kým pak bude často hlasovat) nebo v koalici s nějakými jinými sebevrahy a spíše dostatečně využívat možnosti konstruktivní kritiky. ANO by mělo dostat příležitost, aby nemohlo svádět negativní kroky na všechno okolo. Když budou mít nějakou minoritní tolerovanou vládu, tak budou oni tím, kdo bude muset řešit minimální mzdu nebo růst důchodů.
Uživatelský avatar
TomasMikus
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 594
Registrován: 15 úno 2017, 16:10
Profese: biolog
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 241 poděkování
Dostal poděkování: 372 poděkování

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od TomasMikus »

Bylo to drama a tato země o chloupek unikla katastrofě nadpoloviční většiny ANO-SPD. Ani tak to nebude procházka růžovým sadem a doufejme, že hegemonie ANO tu nebude celé čtyři roky.
Pokud přemýšlím co dál, napadá mě, že piráti mohou prokázat svoji demokratickou sílu a využít obrovskou podporu lidí k vytvoření koalice 3 důvěryhodných stran Piráti, ODS, Starostové a možná Top09, která by vytvořila společně stínovou vládu, vytvářela návrhy zákonů pro sněmovnu. A která by mohla také podpořit společně jednoho presidentského kandidáta.
Nyní se ukazuje, jak důležitou roli hraje senát v této zemi. Takováto koalice by měla šanci najít ať již ve svých řadách nebo mimo současnou politiku osobnosti, obdařené vysokým stupněm morálky pro senátní volby. Žádný slušný člověk se nezpronevěří tím, že by se nechal naverbovat bandou stbáků. A to je šance, protože pokud by ho oslovila takováto demokratická čtyřkoalice, mohlo by to pohnout i s lidmi, kteří o svém angažmá v politice ani nepřemýšleli, přes to, nebo spíše právě proto, že jsou špičkami ve svých oborech a především s vysokým morálním kreditem. Ve většinovém systému se pak může stát, že skutečné osobnosti přebarví bledě modrou mapu ČR na úplně jiné barvy. Senátní volby tak mohou rozhodnout o osudu této země a senát může zůstat hrází proti extremismu.
Především Vám však chci moc poděkovat, že můžeme, dál snít náš společný sen o slušné občanské společnosti v této krásné zemi a že se snad přiblížila i chvíle, kdy budeme moci být opět hrdý na naši současnost a ne jen na naši historii.
Díky moc a přeji hodně sil
Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od Michael.Polak »

TomasMikus píše:vytvoření koalice 3 důvěryhodných stran Piráti, ODS, Starostové a možná Top09, která by vytvořila společně stínovou vládu, vytvářela návrhy zákonů pro sněmovnu. A která by mohla také podpořit společně jednoho presidentského kandidáta.
Já bych nebyl proti.. ale obávám se, že většina našich voličů nás vidí nějak víc "vlevo". Středo-levo... žádné vysoké daně a tak.. ale přeci jen je tam takové to "jsme na jedné lodi", "nikoho nepošleme na vedlejší kolej", apod. Rétorika "ani levice, ani pravice" nám v minulosti přinesla mírný zájem voličů zaměřených na marginální témata. Středolevá strana, která by měla modernější vizi "sociálního smíru", než ČSSD, tady chyběla: nejde jen o smír mezi těmi, kdo si jsou nerovni a nerovni zůstanou - ale jde přeci jen o to nějak nerovnost zmírnit - ale způsobem, který nikoho nevystaví bezpráví, nezotročí, neponíží, nepotlačí soutěživost...

Jedním z paradoxních vedlejších výsledků našeho úspěchu je knock-out malých stran, sbírajících tradičně protestní hlasy. To, že se voliči rozhodovali mezi Svobodnými a Zelenými (a znám takové...), to prostě nedávalo vzhledem k diametrální odlišnosti politiky těchto stran smysl - jediné, co k nim voliče táhlo, bylo podvědomé přesvědčení, že "co je malé, to je hezké". Osobně si myslím, že tahle země si fungující Zelené zaslouží - a že teď, když Zelení přijdou o státní příspěvek, tak je to fakt donutí přehodnotit, kolem čeho "ekosystém alterntiv" budovat a jaké lidi si zvolit do čela. Dtto Svobodní - mít jako jediný dosavadní úspěch vyslání jednoho zastupitele do tělesa, které mají v programu zrušit - to je sice známka punku, ale to je tak všechno.

Jinak společnou voličskou základnu s ODS a TOPkou rozhodně máme - ale viditelně jsme z těchto stran nejvíc ve "středolevu" (pokud levici pokládáme za souhrn zájmu těch, u kterých je jejich práce snadno substituovatelná prací někoho jiného, a těch, kdo jsou ekonomicky neaktivní.. což není nutně to samé a není to ani jendnoznačné, viz konzervativní KSČM a její "pracovní povinnost")

Obrázek

Stínová vláda není špatný nápad. Já se popravdě obávám, že ODS je opravdu náš budoucí koaliční partner.. ale Zelení to v roce 2006 svým voličům měli velký problém vysvětlit (a v podstatě mají tento problém dodnes).

(a STAN odmítají zákon o obecném referendu.. to jen tak na okraj, jakkoliv na mě letos zapůsobili spíše sympaticky)

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

jachymb
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 102
Registrován: 08 čer 2009, 20:21
Profese: programátor
Dal poděkování: 88 poděkování
Dostal poděkování: 108 poděkování

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od jachymb »

Pripojuji se k velkym gratulacim, ac mi radost z uspechu Piratu sebral uspech SPD+ANO.

Napad stinove vlady se mi libi. Demokracie je i o umeni se dohodnout. Proti sile nedemokratickych stran by opozice mela byt silna a hlavne jednotna: Nechat stranou malichernosti a osobni zasti a konstruktivne pracovat na navrzich v prunicich programu, ktere se podle me najdou se vsemi demokratickymi stranami (mimo zminene ODS, STAN a TOP09 i KDU a CSSD), a to i za cenu jistych kompromisu ohledne programu. To by podle me byl dobry signal verejnosti. Naopak kompromis v moralnich hodnotach, jako kolaborace s agentem StB, by Piraty poskodil. Osobne bych jako registrovany priznivec v takove situaci hodne vahal Piraty volit znovu a nebyl bych sam.
Uživatelský avatar
klivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1228
Registrován: 29 zář 2017, 21:17
Profese: lékař
Bydliště: Litoměřice
Dal poděkování: 472 poděkování
Dostal poděkování: 771 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od klivan »

Gratuluji k úspěchu

Je třeba urychleně začít pracovat, demokracie není způsob jak se dostat k moci, ale jak pomocí konsensu najít nejlepší řešení pro většinu. Oddalování akceschopné vlády povede k nestabilitě.
Předčasné volby, by zas jen nahráli Babišovi. Řekni s kým obchoduješ a já ti řeknu, kdo jsi. Tj.
Být aktivní v EU, malé Lucembursko, má obrovský vliv, proč ne my? Jsme součástí Německá a je to snad špatně? Kdyby se náhodou lámalo Euro, tak chceme být s Německem. Když jsme se obrátili
na Východ, vedlo se nám špatně. Je lepší kamarádit s bohatým, demokratickým nebo s nevypočitatelným chudákem.?
Ik.
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
Uživatelský avatar
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Příspěvky: 882
Registrován: 16 říj 2012, 22:37
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1300 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

TomasMikus píše: Pokud přemýšlím co dál, napadá mě, že piráti mohou prokázat svoji demokratickou sílu a využít obrovskou podporu lidí k vytvoření koalice 3 důvěryhodných stran Piráti, ODS, Starostové a možná Top09, která by vytvořila společně stínovou vládu, vytvářela návrhy zákonů pro sněmovnu. A která by mohla také podpořit společně jednoho presidentského kandidáta.
Osobně to vnímám tak, že lidé volili Piráty, protože jsou autentickou, liberální stranou, která nabízí často naprosto unikátní témata. Tím, že se půjdeme po volbách spojovat do zásadní spolupráce s kýmkoli se tohle automaticky zkompromituje.
Plně souhlasím s tím, že AB je problém a zásadní ohrožení pro naší demokracii, ale když vidím, jací lidé se hlásí k moci u ODS (Klaus ml) nebo ČSSD (Foldyna), tak vůbec nechci naskakovat na tu notu, že jediným naším problémem je AB a Okamura a v boji s Babišem se máme spojit i s ďáblem. Tihle lidé jsou potenciálně stejně nebezpeční, akorát narozdíl od Babiše nezískali 30%.

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

anonym53077
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 805
Registrován: 13 čer 2009, 20:51
Dal poděkování: 874 poděkování
Dostal poděkování: 279 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od anonym53077 »

Gratuluji Pirátům k úspěchu. Zase jsem si zapomněl vsadit, ze mě už milionář asi nebude :)
Uživatelský avatar
klivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1228
Registrován: 29 zář 2017, 21:17
Profese: lékař
Bydliště: Litoměřice
Dal poděkování: 472 poděkování
Dostal poděkování: 771 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od klivan »

Riziko rozpadu Eurozóny není už tak velké jako bylo např. před 4 roky, ale rizika stále jsou, Řecko, Italie, krize předluženosti, nelze ale řešit monetárně. Nelze si natisknout dluhy. Evropa potřebuje reformu, Piráti mají nápady, jsou mladí a schopní, tak honem s nápady, řešení není vystoupit z Evropy, ale zreformovat Evropu. Hlavní hráči na světových trzích s Eurem počítají. Italie věděla, že nebude moci devalvovat, jak byli zvyklí, že budou muset reformovat své bankovnictví. A to neudělali. Ale krok za krokem, zreformovat Česko a pak Evropu. Piráti v parlamentu je přelomová věc. Nesmíte zklamat!
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
Uživatelský avatar
klivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1228
Registrován: 29 zář 2017, 21:17
Profese: lékař
Bydliště: Litoměřice
Dal poděkování: 472 poděkování
Dostal poděkování: 771 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od klivan »

Ano, má zdánlivě silnou pozici, strany si musí uvědomit, že Babiš má marketingovou schopnost dělat ze sebe chudáka, v předčasných volbách by asi posílil (50%?), stejně tak by posílil Tomio.
Je tu taky president, Rusnokovo vláda nedostala důvěru, přesto fungovala přes rok.
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
Uživatelský avatar
Vojtech.Voparil
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 298
Registrován: 06 led 2010, 02:08
Profese: programátor
Bydliště: Beroun
Dal poděkování: 205 poděkování
Dostal poděkování: 408 poděkování

Re: Gratulace a "hraběcí" rady

Příspěvek od Vojtech.Voparil »

V ANO evidentně vládne kult vůdce, takže ani určitý personální výběr nic na rizikovosti ANO nemění. S ANO se do koalice jít nedá. Osobně jsem si třeba u Ivana Pilného nejprve myslel, že je alespoň trochu důvěryhodný, což se za jeho působení na MF postupně měnilo, a po jeho vyjádření, že novináři jsou hybridní hrozbou, jsem ho začal považovat za velmi nebezpečného.
Vpřed Piráte, vpřed, zkus neminout střed.
Plachty musíš plně napnout, kormidlo si silně chňapnout.
Sněmovna je velmi blízko, odpor k tobě hodně nízko.
Ještě trochu vydej snahy a překročíš chtěné prahy. - Mission complete!
Odpovědět

Zpět na „Pirátské kauzy“