Lesní otázka

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Zemedelstvi

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Zemědělství. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dominika.Michailidu
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 3691
Registrován: 28 črc 2011, 22:13
Profese: výtvarník
Bydliště: Krnsko
Dal poděkování: 8302 poděkování
Dostal poděkování: 6372 poděkování

Lesní otázka

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Zdravím,
objevila se na FB negativní reakce na naše vyjádření k otázkám lesního hospodaření.

http://silvarium.cz/lesnictvi/s-cim-jdo ... icka-prace

Reakce: "Dostal se mi do rukou pres kolegy clanek v Lesnicke praci, kdy odpovidate na dotazy tykajici se lesnictvi, drevarstvi a myslivosti. Kdyz jsme ten clanek (potazmo Vase odpovedi cetl), nekolikrat jsme prestal. A uprimne nebyt presvedcen o potrebe volit Piraty tak za ten clanek Vam hlas nedam! Tolik chybnych odpovedi, neznalosti oboru, jsem od garanta Zemedelstvi necekal. Nekolik mojich kolegu je tim dost znechuceno, protoze jsem se dlouho snazil u lesaku pestovat dobre jmeno o tom, ze vime co delame. Po takovem clanku prisla prace v nivec. Chapu, ze nemuzete mit znalosti, ze vsech koutu sve garance, ale prosim priste to zkuste nejak vic rozsirit mezi cleny. V lesnickych oborech se pohybuju pres 10 let a todle me dost nadzvedlo ze zidle. Tak pokud se Vam dostane neco do rukou tykajici se lesa tak se prosim na me priste obratte a rad to s Vami proberu, at nevznikne dalsi tristni clanek, ktery vyvola mezi odbornou verejnosti posmech jako tento. S pozdravem lesu zdar"

..a poprosila jsem autora, jestli by se trochu nerozepsal, co je konkrétně špatně. Diskuze k lesům nám tu zatím, myslím, chybí, tak se něco dozvíme.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvky (celkem 7):
Petr.Tkadlec, Mikulas.Peksa, pirat, Martin.Polak, Petr.Jedelsky, Jan.Nezhyba, Michaela.Vodova

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.
Me gusta myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Ales.Jakl »

Díky za založení tématu.

Bohužel informační hodnota je nula a chybí i jméno autora FB příspěvku. Na věcné připomínky a dotazy jsem ochotný odpovídat, na pomluvy a nadávky mysliveckých lobbistů nikoliv. Na FB žumpě mě neuvidíte.

V minulých dnech jsem odpověděl na několik kritických dotazů příznivců/odpůrců na téma myslivost. Pokud bude zájem mohu korespondenci zveřejnit, souhlas mám.

Anketa na téma myslivost:

http://www.silvarium.cz/myslivost/hon-n ... myslivosti

Z odpovědí ostatních politiků, zejména Babiše a Sobotky čiší okatá snaha zalíbit se myslivcům za každou cenu. Pro Babiše představují různá regionální myslivecká bratrstva (+fotbalová a dotační) podstatnou část elektorátu. Pro nás imho ne.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 4):
Josef.Kadlecek, Jan.Nezhyba, Marek.Rebicek, Ales.Sura

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Jindrich.Pavek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 74
Registrován: 21 led 2017, 11:04
Profese: Lesník
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 108 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Jindrich.Pavek »

Vážený pane inženýre,
Mrzí mě, že ve straně a co hůře ve stavu lesnickém (podle informací paní/slečny Michailidu pracujete pro LČR), je člověk co je arogant a hned bez nutnosti člověka uráží a řadí mezi lobisty. Místo toho, aby jste byl rád, že když nevyužíváte pekelný nástroj FB, tak Vás slečna/paní upozornila na můj příspěvek. Ano mohla mě jmenovat, ale to se stává.
Předně se ohradím vůči Vaši urážce a zařazení mé osoby. Nejsem lobista a dokonce ani myslivec. Ač vlastním lovecký lístek, právo myslivosti zatím nevykonávám a to ani na svých pozemcích ani na svém revíru. Jsem člověk s lesnickým vzděláním, více než desetiletou praxí v oboru a to na pozicích počínaje nejspodnějším lesnickým dělníkem (nebál bych se říct lopatou a křoviňákem), přes pozici spadající do označení odborný rada na Mze (s lesnickým zaměřením) až po nynější pozici zástupce ředitele lesní správy/revírníkem církevního majetku a Odborný lesní hospodář na soukromých a městských majetcích (nemluvně o občasném obchodování se dřevem, takže se pohybuji v kruzích dřevařských). Ze zkušeností získaných na výše uvedených pozicích si dovolím Vám oponovat a otevřít diskuzi vůči Vašim návrhům. Chápu, že jako člověk zaměstnaný na pozici u Lesů ČR můžete vnímat problematiku jinak, než obyčejný vlastník, který řeší naprosto odlišné problémy než revírník či jiný člověk zaměstnaný na cizím majetku, který jen spravuje.
Dovolím si probrat Váš článek postupně a vyjádřit svůj názor k jednotlivým bodům Vašich odpovědí.

Jako pozitivní vidím fakt, že lesní hospodářství není závislé na finančních podporách od státu jako zemědělství. Roste plocha lesa i zásoby dříví v lesích. Díky dobrým cenám dříví na světovém trhu poskytují lesy slušný výnos svým vlastníkům, včetně lesů státních. Pro občany je zachována vysoká netržní produkce lesů ve sběru lesních plodů a hub. Občané lesy hojně navštěvují a využívají k rekreaci.

Vy jako člověk, který v podstatě lidi úkoluje a jen práci přejímá, můžete vnímat, že hospodaření není tolik závislé na příspěvku státu, potažmo EU. Ze své pozice těžaře si dovolím nesouhlasit. Ve chvíli kdy srovnáte zemědělce, který má možnost čerpat dotace na nové stroje a hojně toho díky možnosti financování jak z plošných dotací tak z kladného přístupu bank dělá, tak jako malý vlastník (vynechme velké městské majetky hospodařící svými zaměstnanci, které dokážou finančně dosáhnout na stoje) či živnostník musíte využívat stroje, kde ročním výroby odpovídá dost často ročníku narození starších členů naší strany. Živnostníci, jsou celkově na této malé podpoře biti nejvíce. Další věcí je, že většina drobných vlastníků je špatnou situací a malou možností výdělku bez zájmu jakkoliv hospodařit a na to naráží každý OLH, který se snaží pečlivě plnit svoji práci a vlastníky nutit k hospodaření jak nařizuje zákon. S tím, že roste plocha lesa se souhlasit dá, ale všichni v oboru víme, že zásoba dřeva je podhodnocena. Kdyby nebyla nemuselo by se při každé aukci LČR dělat průměrkování na plno, stačilo by vzít data z LHP. Takže těžko někdo může hodnotit jak roste zásoba dřeva, když nikdo přesně neví kolik ho je. Druhou věcí je, že díky kalamitám zásoba dřeva roste, ale roste v porostech které jsou přestárlé. Znám porosty LČR kde smrk má přes 140 let a ještě je zde 100% porostu a díky různým nařízením pravděpodobně další decenium přežije bez zásahu. A v takovém porostu ač se může zdát, že roste zásoba dřeva, tak víme, že to tak není. Takové stromy jsou ze 1/3 prolezlé václavkou a dřevo prodám akorát do papíren.
Tím se dostávám k bodu kdy tvrdíte něco o ceně dřeva. Upřímně, když jsem tuto větu přečetl myslel jsem si něco o částech těla. Chápu, že z Vaši pozice zaměstnance LČR neřešíte cenu dřeva. Ale mohl by jste vědět, že v Polsku proběhla největší větrná kalamita v historii státního podniku. Díky této kalamitě šla cena dřeva v celé Evropě rapidně dolu. Poláci jsou na tom tak špatně, že do papíren v ČR dováží kulatinu po tisících kubíků, jen aby se ji zbavili. Cena zelené kulatiny klesla v řádu několika stovek (ale díky nařízení Mze ho nelze těžit), a cena kůrovce klesla o více než padesát procent. Na jaře jsem prodával kůrovcové dřevo za 1850 Kč na pile, v tuto chvíli jsme ho schopný prodat v rozmezí 800-1300 podle lokality a odběratele. Při ceně těžby a okolo 350 korun za kubík a Vám zůstává necelá pětistovka až tisíc na kubík. Při průměrné zásoba 265 m3/ha (kdo dnes dělá hektarové holiny?) máte výdělek 265 000 (při dobré ceně). Od toho odečtěte náklady na zalesnění (70 000 ,- sazenice BK po 10 000 ks na ha. Práci výsadby 4,5 na ks 45 000 ,-, oplocení dle ceníku Mze 34 000 na km, v případě pravidelného čtverce a vyžínání min. 2x ročně po dobu 7 let za cenu 8000 dle našeho katalogu 112 000 Kč = 261 000). A máte zisk 4 000 na ha! Což ani neodpovídá rentě určenou státem. A nemluvně o tom, že porost nikdo nezajistí za 7 let a vyžínat tam budete déle a nemluvím o vylepšování. Opravdu chcete tvrdit, že vlastník vydělává? Jediný kdo vydělává je státní podnik a to díky uzavřeným smlouvám, kdy jsou ceny neúměrně tlačeny ceny dolu (tam kde já živnostníkovi platím 350 kč na kubík tak dodavatel služeb platí 90 kč). To je jediný důvod proč jsou Lesy ČR ziskové a pak se to odráží na kvalitě práce, protože práci dělají různé východní národy a čecha, aby člověk v lese pohledal.
Uvádíte jako výhodu, že les je mimoprodukčně zajímavý pro lidi. Ano to nepochybně, ale turisté a návštěvníci jsou čím dal tím víc arogantní a bezohlední vůči přírodě a přírodním běhům v ni. Naprosto všichni si myslí, že jim příroda patří. Nerespektují značení, motoristé vjíždí do lesa (už aby přestaly růst houby a já nemusel neustále řešit, že mi u bráni stojí řada aut a do lesa se nedostane kamion pro dřevo) lidé venčí psy bez vodítek. Zvěř je neúměrně stresována, zvedá se ze svého ležení a díky tomu proniká do houštin kde vytváří další škody. Proto bych až tak nejásal z toho, že jsou lesy plné lidí. Tato situace je dost vícevrstvá a málo kdo chce slyšet více relevantních názorů.

Trvale vysoké stavy spárkaté zvěře, zejména zvěře jelení, siky a daňka. Díky nezvládnutým lobbistickým vlivům se nedaří přijmout efektivní opatření. Škody způsobené zvěří mnohonásobně převyšují finanční přínosy z provozování myslivosti. Škody oficiálně vykazované neodpovídají realitě. Hromadí se obrovská zátěž v podobě poškozených mladých porostů a znehodnocené dřevní hmoty.

S tímto tvrzením se dá vcelku souhlasit (ač mě fascinuje Vaše neustále poukazování na lobbismus). Říkáte A a neříkáte B. Potažmo neříkáte, kdo je velkým nositelem celého problému. Jsou to Lesy ČR jako pronajímatel největšího počtu honiteb. Cena za honitbu je vyšroubována až do nemravných čísel. Dám příklad z mého polesí. To spadá do pronajaté honitbě spolku a ten platí 60 000 Kč, na podobné honitbě, ale vedené jako jelení platí ten spolek 500 000 Kč. A můžete hádat kde sanuje finance na nájem jelení honitby, ano u nás. A jakým způsobem, střílí silné kusy, které by měli být chovné a střílí je hosté. Což má obrovský vliv na populaci a její kvalitu a to se odráží i v působení na les.

Za prvé zavést účinná opatření ke snížení stavů černé zvěře a jelenů, zejména jelena siky a daňka ve volnosti (přesun chovu do obor).

Mohl by jste mi to prosím, technicky vysvětlit? Jak to chcete dělat? Všechno dančí vystřílet a těch pár obor co je v republice bude fungovat jako zoo? Víte co musí plnit obora a jaká je finančí náročnost obory? Toto tvrzení je naprosto na hlavu postavené a nereálné. Dančí, sičí a jelení zvěř už tu je a zůstane, těžko dojde k jejímu vybití. Avšak mělo by být velmi kladeno na dodržování a realitu plánu chovu a lovu, což se neděje. A následně na kvalitním hospodaření se samotnou zvěří a ne jen v rámci trofejové střelby. Pokud si myslíte, že je reálné vybité nějakého druhu, doporučuji se zajet podívat do Estonska, kde ve velkém vybíjí černou zvěř. Díky poplatkům od EU tak snižují riziku rozšíření Afrického moru dál. Střílí se všechno co má štětiny. Nedokážete si představit jak museli tvrdě vyžadovat plnění těchto požadavků a jaké vlna nevole se zvedla kvůli (a nejen) neetičnosti. A to mluvíme o Estonsku kde spousta věcí funguje a ne jako u nás ..

Mělo by se omezit zakládání SM monokultur v nižších polohách (do 3. LVS) a snížit zastoupení SM i v 4.–5. LVS. Matkou našich lesů jsou dub a buk, perspektivní jsou borovice (vhodné ekotypy), douglaska a cenné listnáče (šlechtění).

Opět se s Vámi v celku dá souhlasit. Ale co mě naprosto irituje je snižování zastoupení smrku v 4.-5. LVS. Nahrazovat ho douglaskou, která již nyní trpí několika nemocemi a jen se čeká kdy budou zavlečeni škůdci je nesmysl. Celá Svatá válka LČR proti smrku a jeho nahrazování listnáčem kde se dá (restituované lesy v mé správě jsou toho krásným příkladem) je naprosto nesmyslná z pohledu dobrého hospodáře. Nejsem zemědělec, který má zisk ze své práce za rok. My naši práci předáme dalším generacím a pokud nechci, aby mi plivali na hrob tak jim nezanechám les plný listnáče jak se často děje. Takové obrovské množství listnatého dřeva je naprostý nesmysl. Samozřejmě, že do lesa patří, ale ve výrazně menším zastoupení. Nejedná se o národní park, ale v podstatě o pole (továrnu) na dřevo. A peníze, které má další generace hospodařící po mě získat, nezíská z palivového dřeva, které bude mít v tisících kubících (ani ze stovek kubíků výběrných listnáčů), ale z dřeva jehličnatého, ze stavebního řeziva. A každý kdo bude umět vypěstovat pěkný jehličnan a ideálně smrk bude v balíku. Nynější počínání Lesů ČR vůči listnáčům, přivede v budoucnu podnik do velkých problémů, protože listnáč už nikdy nebude využíván tak jako byl v minulosti (a díky čemuž tady máme smrkové monokultury).


Krok kdy Lesy ČR přistoupili na certifikaci FSC podtrhla nohy zbytku lesnické společnosti. Ta jak SVOLem tak jinými organizacemi jasně dávala na srozuměnou, že s kroky IKEA nesouhlasí a je v podstatě vydírána a to, že LČR na to přistoupili dala této organizaci spoustu „střeliva“ vůči nám ostatním vlastníkům. Další problém z mého osobního problému je návaznost na GreenPeace, kdy táto organizace dost často získává moje antipatie (ale to není relevantní názor). Další problém je, že FSC je dražší než PEFC. PEFC dost vychází z české legislativy, která je velmi kvalitní a nutí hospodařit vlastníka dost přírodě blízkým způsobem, řekl bych až v Evropě ne úplně častým.

Dále poukazujete na dotace pro zemědělce. Úplně nevím jak v této problematice pohybujete, ale velká část plošných dotací je na vyžínání, aby se krajina udržela ve stavu v jakém je. Pokud tato dotace nebude a nebude docházek k pasení (počty zvířat se rozhodně rapidně nezvětší) tak se krajina bude nenávratně měnit a docházet k její degradaci. Dále je hloupost ukončovat investiční dotace, díky kterým spousta vlastníků obnovuje svůj vozový park popřípadě dále rozšiřuje svoje podniky. Problém je, že jsou velcí vlastníci, pro které je jednodušší na tyto dotace dosáhnout a menší, kteří by je potřebovali to mají výrazně složitější. Dokážu si představit, že by dotace měla být jen pro mikro, malé a střední podniky (a možná ani pro ty ne). Větším problémem a tunelem než dotace pro dotace jsou jiné operace (ale to se tak obecně ví).

S poslední odpovědí se více méně ztotožňuji a kde ne, tam jsem odpověděl již výše.

Doufám, že jsem Vám vyvrátil Vaši potřebu mě urážet nazváním lobistou a moje reakce jsou dostatečně konstruktivní, aby Vám stály za odpověd.

Za případné chyby se omlouvám, ale reakce je psána v rychlosti tak, aby pan inženýr neměl pocit, že nemám zájem s ním diskutovat na daná témata.

S pozdravem Lesu zdar!

Ing. Jindřich Pávek

PS: Bylo mi řečeno, že si Piráti mezi sebou na vlnách netu tykají. No jsme tradicionalista a myslím si, že v úctě vůči Vaši osobě a vzdělání, které jste dosáhl mi přišlo vhodné použít vykání. Pokud je to problém, omlouvám se a v další konverzaci nabízím přátelské tykání, aby se ulehčila diskuze v přátelském duchu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jindrich.Pavek za příspěvky (celkem 5):
Ales.Jakl, Dominika.Michailidu, pirat, Marek.Rebicek, zipper
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Ales.Jakl »

Díky za věcnou odpověď, na kterou věcně odpovím zítra. Pokud jste pirátem můžeme si klidně tykat.

Zatím slíbená korespondence se studentkou lesnické školy:

OFFTOPICDobrý den,
Vaše vyjádření k otázkám myslivosti velmi narušilo mé přesvědčení volit Piráty (a nejen mé, mám okolo sebe poměrně dost mladých myslivců nebo s myslivostí spřízněných lidí, kteří uvažovali o Vaší straně) Vyjádření je dosti povrchové, ale vyplývá mi z toho, že Pirátská strana v podstatě podporuje zrušení myslivosti jako takové a nahrazení profesionálními lovci nebo majiteli pozemků.

Pokud uvažujete o volbě Pirátů v nastávajících volbách, jistě víte, že našimi hlavními tématy jsou bránit svobodné šíření informací a svobodu vůbec, zavést kontrolu mocných a moci, chránit občany před šikanou, zjednodušení státu pomocí moderních technologií a boj proti korupci. Tato témata jsou živá i v oblasti lesního hospodářství a myslivosti. Nechceme myslivost zrušit a nahradit profesionálními lovci. Chceme jen využít služeb lovců tam, kde se ukazuje současný model nefunkční. Rádi kopírujeme lepší řešení ze zahraničí. Chcete tvrdit, že myslivost v Rakousku nebo v Německu nefunguje?


Opravte mně, jestli se mýlím. Byla bych ráda, kdybyste mi odpověděl na další otázky:

Jedná se o Váš osobní názor nebo to mám brát jako programové prohlášení celé strany?


Uvedené pohledy na problémy myslivosti nemáme ukotvené v programových textech, ale jako Garant a autor programového bodu Zemědělství mám právo a povinnost se k těmto tématům vyjadřovat. Vyjádření jsem konzultoval s ostatními našimi členy-myslivci, s lidmi ze SVP a ASZ a s Danielem Pitkem.
Dovolím si Vám směle doporučit, pokud máte ambici ovlivnit naší mysliveckou politiku, staňte se naší členkou nebo se zapojte do našich programových diskusí na forum.pirati.cz….jsme naprosto otevření a o všech důležitých otázkách u nás hlasují všichni členové strany.

V čem konkrétně se chcete přibližovat rakouské legislativě? Lze někde najít nějaký přehled jak to tam legislativně funguje (nejlépe v češtině)? Vím, že v Rakousku jsou oblasti poměrně bohaté na drobnou zvěř, což je dáno jednak podobou krajiny, která nepřipomíná výrobní plochy obilovin a olejnin a také udájně hodně tlumí škodnou odchytem. Ale netuším, jaký to má legislativní podklad.

Chceme se přiblížit Rakousku v posílení práva vlastníků, zjednodušení tvorby honiteb (hranice katastrů), samosprávě myslivců a v důrazu na diverzitu druhů a chov drobné zvěře. Rakouský zákon chceme přeložit, upravit na české poměry ve spolupráci s odborníky a předložit poslancům, až budeme mít zastoupení ve sněmovně. Samozřejmě víme, že některé problémy se zvěří u nás souvisí s nevhodným zemědělským hospodařením, které chceme také změnit.

Odkazy na články o rakouské myslivosti.

http://www.asz.cz/redakce/tisk.php?lanG=cs&clanek=42114&

http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivo ... opske-unii

Daniel Pitek a SVP (ASZ)
https://www.zeleni.cz/web/daniel-pitek- ... cka-prava/
http://www.svazvlastnikupudy.cz/cs/regi ... etech.html

Chcete kalamitní stav spárkaté zvěře řešit profesionálními lovci - máte aspoň představu o nákladech? Pirátský program je už takhle hodně optimistický, co se týče pokrytí výdajů. Kdo pak bude platit škody na plodinách? Kdo se bude starat o drobnou zvěř? Kdo zaplatí přikrmování v době nouze? Jak bude zajištěna činnost MS spolků a koordinace s profilovci? Jak bude zajištěno, že zvěř nebude zredukována téměř na nulu, aby nebyli škody na plodinách?

Naše představa je taková, že profi-lovci budou zasahovat pouze v oblastech s kalamitně přemnoženou zvěří (sika, černá). Jejich činnost bude řídit a koordinovat ministerstvo zemědělství. Už teď existuje teoretická možnost státní správy nařídit mimořádná opatření. Náklady by se měly uhradit prodejem zvěřiny, případně prodejem odchycených kusů. Skutečné škody, způsobené přemnoženou spárkatou zvěří u nás ročně přesahují 7 miliard Kč a tento stav trvá již desítky let...na co chceme dál čekat?

V současné době škody platí myslivecká sdružení a dále se starají zadarmo, platí také nájem honiteb, krmení apod. a za to mají právo vykonávat myslivost.

Škody uplatňované na MS sdružení neodpovídají skutečným škodám způsobenými zvěří. Ze své 12leté praxe v lesním hospodářství vím, že vytváření a pronájmy honiteb provází korupce a nekalé praktiky různých regionálních bratrstev.

Všechny náklady určitě nepokryje ta trochu zvěřiny, ale je to koníček a myslivci ty peníze do přírody cpou rádi. Zavedení profesionálních lovců v podstatě hrozí zaříznutím unikátní tradici myslivosti, protože spoustu myslivců se na to vybodne z principu, když to právo lovit bude přidělené profilovcům a tím bude defakto znemožněno členům MS si také něco ulovit (např. zrovna černá zvěř je hodně složitá na lov a lehce se zradí, lov vyžaduje určitou koordinaci, pokud je uloven 1 divočák z tlupy, tlupa se na místě nějakou dobu neukáže atd.).

Jak jsem uvedl profi-lovci budou řešit pouze kalamitní stavy. V Rakousku myslivost funguje, není důvod strašit. Naše současná myslivost problém s přemnoženými divočáky a sikou řešit neumí nebo nechce, jinak by je dávno vyřešila…..

Nevím jestli si uvědomujete, že myslivecká sdružení na venkově plní také společenskou funkci - pořádání kulturních akcí, vedení kroužků pro děti apod.

Tyto aktivity vnímáme velmi pozitivně. Sám jsem se 7 let zabýval lesní pedagogikou a 20 let dělám dobrovolnicky trenéra mládeže. Piráti se každoročně podílí na akci Ukliďme Česko. Ale není mi jasné, jak to souvisí s přemnoženými divočáky….

Popravdě mi přijde, že z práva myslivosti chcete udělat byznys, vlastně tak trochu přisátý na státní rozpočet, což mi tedy ani trochu nezapadá do celkové koncepce pirátů.

Myslivost v žádném případě nebude závislá na dotacích od státu jako je dnes např. celé naše zemědělství. Chceme dotace spíše redukovat a nastartovat lokální ekonomiku. Je třeba počítat s tím, že dotace z EU v dohledné době skončí.

Nehledě na to, že musím apelovat na to, že zvěř je v přírodě doma a nelze ji někde vyhlazovat kvůli zemědělské výrobě. Už dnes zabíráme mnoho místa (města, satelity, průmyslové haly) a také problémy s černou zvěří jsou často způsobené člověkem (plodiny, roztahování lidských aktivit do míst, kde černá zvěř historicky je atd.).

Souhlasím s tím, že zvěř do krajiny patří, ale všechny druhy a ne jenom milion divočáků a sto tisíc japonských jelenů. Přemnožená černá zvěř likviduje drobnou zvěř a sika znemožňuje obnovu lesa. Zábory půdy pro průmyslovou výrobu a výstavbu chtějí piráti omezit. Chceme zrušit podporu pěstování energetických plodin na biopaliva a podpořit pěstování melioračních plodin. Obecně meliorační plodiny a meziplodiny s zlepšujícími účinky na půdu: žito (tradiční - chleba), tritikale, netradiční zrniny-(špalda,pohanka, proso, laskavec, čirok), luskoviny, jeteloviny, zelenina, konopí a len, byliny atd


Neříkám. že současný stav myslivosti je ideální, na mnoha místech bohužel přežívájí staré struktury a s tím spojené problémy. Ale myslím, že k tradici myslivosti by se mělo přistupovat velmi citlivě a především tedy domyslet všechny důsledky, aby se nestalo, že se stát bude velmi divit, o co vše je třeba se starat a kolik to stojí.

Ano a my Piráti si myslíme, že problémy spojené se systémovou korupcí je třeba účinně řešit a uvolnit překážky na cestě k modernizaci země. Naše řešení budeme samozřejmě otevřeně konzultovat s odbornou veřejností, tak jak to děláme po celou dobu naší existence. Neférovým lobbistickým tlakům různých mocenských a podnikatelských struktur ale podléhat nebudeme. Naše volební heslo zní: Pusťte nás na ně!

Děkuji Vám za Váš upřímný zájem a za Vaše otázky. Mohu prosím naší korespondenci zveřejnit na našem pirátském fóru forum.pirati.cz ve vlákně Naše vyjádření k aktuálnímu dění v zemědělství?

Věřím, že oceníte naše upřímné odpovědi ve srovnání s neupřímnými sděleními našich volebních konkurentů. Nevěřím, že se vám líbí vyjádření např. Babiše a Sobotky, ze kterých jejich falešná snaha zalíbit se myslivcům před volbami za každou cenu přímo čiší?

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Po pravdě s mnohým z Vašich odpovědí mohu souhlasit, ale příliš se mi nelíbí, že ačkoli se všude prezentujete nestranně, tak otázku myslivosti řešíte především se zemědělci. (samozřejmě ČMMJ je diskutabilní organizace, však s ní také mnoho myslivců nesympatizuje). 

S ASZ spolupracujeme proto, že se do velké míry shodujeme v pohledu na potřebné změny v zemědělství, což souvisí s tím, že nejsou součástí Agrární komory, která je lobbistickou platformou agrárních magnátů včetně toho nejvypečenějšího…a ČMMJ to táhne s nimi.

Kromě ASZ spolupracujeme také s lidmi okolo tzv.Potravinové suvereniny (Jan Valeška, Tomáš Uhnák, Markéta Vinkehoferová atd.). Před rokem jsme podnikli cestu na Celoevropské setkání farmářů do rumunské Kluže.

Mnozí dnešní zemědělci koukají na přírodu pouze z ekonomického hlediska - z tohoto hlediska nevím, kde by se u nich vzala nějaká motivace pro péči o drobnou zvěř (např. ochranu zvěře před sečí také né všichni dodržují, a to je ze zákona dnes povinná).

Proto chtějí Piráti podpořit rodinné farmy a drobné a střední firmy, u kterých je větší šance, že budou zakotvení v místní ekonomice a zaměstnají místní lidi a budou se chovat šetrně k přírodě a lidsky k lidem….Chceme zrušit přesuny veřejných prostředků pro dotační barony a zemědělce z Václaváku..

Zároveň mám pochyby v tom, že tímto se myslivost uzavře pro horních 10 000. Např. mladý člověk po vysoké škole má opravdu jiné starosti než si kupovat hektary, aby se mohl věnovat myslivosti, navíc když se zemědělství ani věnovat nechce. Nevím jak v Rakousku, ale třeba v Německu není moc dostupné začít s myslivostí. Tradice v Německu je od té naší poměrně odlišná, je to dáno i totalitní dobou. Současný stav zemědělství je dán i přetržením tradice vlastnictví a obdělávání půdy, kdy byla půda vrácena generaci, která už k tomuto neměla vztah. Z tohoto hlediska mám obavy z toho, co nastane, když těmto vlastníkům vložíme do rukou i osud české myslivosti. Máme jinou historii a povahu, těžko můžeme mít shodné zákony jako Němci/Rakušani. Tak snad se implementace povede a snad se zachová i trochu těch českých tradic.

Piráti zatím jiné cesty ze současných problémů, než postupně znovu vybudovat vztah lidí k půdě a k zemědělství. Naše heslo - jedlá krajina - znamená dostupnost lokálních čerstvých potravin a zemědělství bez velké chemie, přátelské k lidem i drobné zvěři….
Převzetí legislativy ze zemí, kde myslivost a zemědělství funguje objektivně mnohem lépe než u nás je racionální první krok nebo impuls k modernizaci. Po 12 letech vlastních zkušeností z provozu nevěřím, že iniciativa vzejde zevnitř mysliveckých organizací. Ostatně členská základna je konzervativní, stárne a vymírá...Naši myslivci kladou velký důraz na množství ulovené zvěře a jistotu úlovku, ale moje nejsilnější zážitky nejsou z hromadných lovů s bohatými výřady (a taky mnoha postřeleným a nedohledanými kusy), ale z klidného denního šoulání, kdy se mi povedlo zvěř přelstít až po opakovaném, dlouhém (a často bezvýsledném) chození honitbou.

Zaslané odkazy jsem ještě nestihla prostudovat, tak snad tam najdu také něco uklidňujícího. Osobně si nemyslím, že by stávající zákon byl až tak špatně, špatně jsou spíše ty zažité "pořádky"

Já jsem během své pracovní zkušenosti nezvratně dospěl k závěru, že bez politických a legislativních změn se myslivost nepodaří zmodernizovat. Žádní „odborníci“ ani mimozemšťané to za nás neudělají. Je u nás velká móda svalovat všechny problémy na „Brusel“, ale měli bychom si napřed udělat pořádek doma….


Korespondenci určitě zveřejnit můžete, ale upozorňuji, že nejsem žádný zástupce myslivců, dokonce ani ještě nejsem myslivec. Zajímalo mě to čistě z osobních důvodů.

Děkuji za váš zájem a zachovejte si prosím zdravý rozum, kritické myšlení a čisté srdce. Pro Piráty není politika podnikatelským projektem, chceme měnit svět k lepšímu, jednáme otevřeně.

S pozdravem

Aleš Jakl
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvek:
Dominika.Michailidu

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Ales.Jakl »

A krátké psaní s právníkem Agrární komory, imho mysliveckým lobbistou:

OFFTOPICČetl jsem vas prispevek ve Svete myslivosti a nevim, kdo, resp. co vas v Suchdole ucili... Ale..., jak velke skody zpusobuje v Kc na lesnich porostech jelen sika? Skutecne chtece nasi prirodu regulova, zamorit drony a dalsi “moderni technikou”?

A a propos, kde ze to zije ten pratur, ktereho chcete ve volne krajine chovat?


Zdravím pana příznivce,

sika:

https://alesjakl.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=620594

mám 12 let praxe v oblasti zamořené sikou

regulace:

chceme zregulovat mysliveckou lobby a neúnosné škody zvěří na lesních a polních kulturách, drony se dají použít při sčítání a lokalizaci mnohasetkusových stád siky v epicentrech výskytu

pratur:

experimenty s chovem zubrů, divokých koní a praturů probíhají v Milovicích i na Šumavě. Zpětné křížení s cílem získat zvíře blízké vyhynulému praturu probíhá po celé Evropě


Z vašeho tónu cítím, že se vám líbí vyjádření např. Babiše a Sobotky, ze kterých jejich falešná snaha zalíbit se myslivcům před volbami za každou cenu přímo čiší.

Pro Piráty není politika podnikatelským projektem, chceme měnit svět k lepšímu, jednáme otevřeně.

Užijte si vaší svobodnou volbu.

S pozdravem

Jakl
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvek:
Dominika.Michailidu

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Ales.Jakl »

Odpověď v příloze červeně.
Přílohy
Odpověď Pávek AJ PP.docx
(15.49 KiB) Staženo 99 x

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33837 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Martin.Kucera »

Ales.Jakl píše:Odpověď v příloze červeně.
Nešlo by to pls aspoň vyexportovat do pdf?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 2):
Ales.Jakl, Ales.Sura

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Ales.Jakl »

PDF
Přílohy
Odpověď Pávek AJ PP.pdf
(62.12 KiB) Staženo 119 x
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvek:
Ales.Sura

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Ales.Jakl »

011035-17q1g2.pdf
(233.96 KiB) Staženo 84 x
011035-17q1g1.pdf
(107.37 KiB) Staženo 80 x
ceny dříví 2005-2017

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Lesní otázka

Příspěvek od Ales.Jakl »

Jaký vliv má poškození ohryzem a loupáním jelení zvěře na zpeněžení sm dříví?
Přílohy
468.pdf
(539.73 KiB) Staženo 102 x

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Odpovědět

Zpět na „Zemědělství“