Jan.Lipavsky píše:Ales.Sura píše:Viník chemického útoku nebyl prokázán
Jako pokud máte problém odsoudit Assada za jeho zločiny, pak zjevně nevíte, co to jsou lidská práva.
Jan.Lipavsky píše:Prosím netoč mě na jednom incidentu. Ta válka trvá 5 let, evidence vůči Damašku je dost (pokud ji někdo vidět nechce, pak ji samozřejmě nevidí).
Jak tě na tom jediném incidentu, za který byl proveden "odvetný útok" a o kterém se tu bavíme, nemám točit?
Kdybys napsal za jeho JINÉ/DALŠÍ/...
(ideálně doložil příklady, ale na tom já netrvám) zločiny, tak nebudu reagovat takto. Stejně jako s tebou souhlasím, že mandát z voleb uprostřed občanské války stěží může být považovaný za demokratický. Nepochybuju o tom, že ten režim páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Ale odsoudit ho za to bych problém měl. To je práce pro tribunál v Haagu. Nemají ho za to soudit americké rakety nebo lynčující dav, kterému americké rakety prostřílely cestu. To je totiž taky proti mezinárodnímu právu a taky při tom umírají civilisti.
Kdybys to napsal tak, jistě by na tebe někdo zareagoval, že za vážná porušení lidských práv
OSN kritizuje velkou měrou i rebely, kterými měl být Asad nahrazen. (Jediná významná strana konfliktu, která není ze strany významněji OSN kritizovaná, jsou SDF. O IS nemluvím.) Neměli bychom na ně taky posílat rakety?
Neměli. Ani na jednu stranu. Pokud se OSN neusnese, že smírné řešení není možné a je třeba zasáhnout. (Zajímavé, že žádný pokus o smírné řešení na počátku nebyl. Jen ultimáta žádající odstoupení Asada...) Jistě bys mi namítal, že OSN je neakceschopná (možná bys vinil Rusko). Jenže ještě na začátku roku 2011 akceschopná byla. I Rusko umožnilo vytvoření bezletové zóny v Libyi za účelem ochrany civilistů - dokonce to nechalo na NATO. Jenže v té rezoluci nebylo nic o svržení Kadáfího, nic o tom, že mají *civilisté* dobýt celou zemi.
Ale zdá se, že to tady nikomu z obhájců západu nevadí...a jeho odpůrci se s diskusí a s upozoňováním taky neobtěžují, protože USA jsou zlo a hotovo. Jak je možné, že takhle zásadní momenty nám unikají? Že narativ propagandy jedné i druhé strany o nich mlčí a jako by to nikdo nezávisle nezpozoroval? Má tady někdo pocit, že by západem předkládané rezoluce byly nestranné a v mezinárodním zájmu? Diví se vlastně někdo Rusku, že je blokuje. Já ne. Je rozděleno a panuje se.