Předčasné volby 2009 - chceme se účastnit?

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Má se Pirátská strana zúčastnit předčasných voleb na podzim 2009?

ano
174
89%
ne
12
6%
nemam jasny názor
10
5%

Celkem hlasujících: 20 - Celkem hlasů: 196

Petr.Vojacek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: vychovatel
Dostal poděkování: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Předčasné volby 2009 - chceme se účastnit?

Příspěvek od Petr.Vojacek »

Jasně že jo!

A taky vymyslet něco, čím se zapsat do širšího povědomí voličů. Tady nejde ani tak o kandidátky, vždyť naše šance jsou mizivé, ale o přípravu půdy na příště.
Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1022 poděkování
Dostal poděkování: 2432 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael.Polak »

Ano - ale jen podotýkám: je to spousta práce. Ani pokud by se nám/vám podařilo na nějaké náměstí na manifestaci dostat třeba 5000 lidí, tak vůbec nemáme/nemáte jisté, že dáme/dáte dohromady 5% hlasů. Vím o čem mluvím - už jsem se kolem politiky kdysi trochu motal. Ale nejde jen o moje zkušenosti - viz také třeba Humanistické hnutí, které ačkoliv má vznešené cíle, už léta pořádá různé společenské akce a tvrdě pracuje např. v Ghaně, apod., tak jeho účast ve volbách dopadá už chronicky špatně, a hlasy místo toho dostávají nejrůznější exoti.

Účast ve volbách především ubere hlasy některým stávajícím stranám. A 5% hlasů by znamenalo přijít s programem, který v náhodných anketách osloví třeba i 20% oslovených (ovšem ne vašich známých - ale lidí na ulici, v MHD či vlaku apod. - z nichž někteří umí stěží s WWW a Internet vůbec nechápou, a piráty znají jenom ty somálské, přepadající lodi...)

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

HonzaRez
Profese: výpočetník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HonzaRez »

Jednoznačně ano! Jiná otázka je, jestli se to dá vyhrát (5%)... Já říkám, že asi ne, ale je nutné se zúčastnit a prezentovat se. Hodně lidí by si pak řeklo: Nojo,nová strana, prej progresívní, ale na volby se vykašlali, nechtělo se jim...

Honza
Dalibor.Zahora
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 11325 poděkování
Dostal poděkování: 6503 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

kdo cte program? kdo ho plni? program je nutny doplnek, ale ne zaklad

pokud se nam podari spojit vhodne duveryhodne lidi s novym elanem, i s provokativnim potencialem mame nejake sance na uspech
podle me by byl uspech nejaka 3%, nemam velke oci
na druhou stranu neco jako Humanisticke hnuit podle me nikdy takovy pozencial jako mame my nemelo a mit nemohlo - prilis idealisticke, prilis nekokretni na rozdil od nas

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

sumix
Profese: -
Dostal poděkování: 4 poděkování

Příspěvek od sumix »

HonzaRez píše:Jednoznačně ano! Jiná otázka je, jestli se to dá vyhrát (5%)... Já říkám, že asi ne, ale je nutné se zúčastnit a prezentovat se. Hodně lidí by si pak řeklo: Nojo,nová strana, prej progresívní, ale na volby se vykašlali, nechtělo se jim...

Honza
Já bych byl trochu optimista :) Strana bude přeci (mimo jiné) nejspíš z velké části složena z lidí, kteří znají sílu Internetu a umí ji využít ke své propagaci. Hlavně to chce zformovat si hned od začátku dobrou pověst, chvovat se slušně, nevyvolávat rozbroje a nenechat se vyprovokovat (každý z nás má přeci dost zkušeností z různých diskuzí, kde to je na denním pořádku, tak bychom měli vědět, co a jak). Mimo propagace na Internetu jsou pak i další možnosti propagace ("osobně" :) ) a když se to všechno dobře zorganizuje, třeba se budou dít divy. Lidi jsou naštvaní na současnou politiku, což by ČPS mohlo nahrávat; je ale důležité ukázat jim, že k volbám mají jít, protože volit ČPS za to stojí :-)
Michael.Polak
Kontaktovat uživatele:

sumix píše: Hlavně to chce zformovat si hned od začátku dobrou pověst, chvovat se slušně, nevyvolávat rozbroje a nenechat se vyprovokovat (každý z nás má přeci dost zkušeností z různých diskuzí, kde to je na denním pořádku, tak bychom měli vědět, co a jak).
+1

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

_tv
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od _tv »

Otázka zní - co by mělo být cílem účasti ve volbách?
Jestli křesla ve sněmovně, pak si myslím, že je to momentálně nereálný cíl.
Má-li to být jedna z forem sebepropagace, pak to smysl má. Ale kvůli výsledku bych do toho nešel.
Dalibor.Zahora
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 11325 poděkování
Dostal poděkování: 6503 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

myslim, ze dobrou motivaci, by bylo i ziskani statniho prispevku

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Michael.Polak
Kontaktovat uživatele:

Dalibor Záhora píše:myslim, ze dobrou motivaci, by bylo i ziskani statniho prispevku
tedy.. toto bych opravdu neříkal nahlas, tím si řadu lidí znepřátelíme :-) myslím, že pokud strana získá větší rozpočet, tak stejně okamžitě padne na drahý marketing a PR a samozřejmě na právníky - tedy, v té fázi, kdy ve hře budou peníze, asi já už pomalu půjdu od válu.

jako případný kandidát do Poslanecké Sněmovny (nevnucuji se - opakuji, že mám zkušenost z roku 2002 jako nezávislý za SZ, s nosným v tématem podpory otevřeného software a PR např. skrze http://root.cz apod. - a nedělám si přehnané iluze - šel jsem do toho tehdy s přehnaným očekáváním, asi jako na první rande... a ono z toho nakonec nic, že jo :-) ) mohu nabídnout právě např. transparentnost ohledně peněz. Zavázal bych se

- zveřejnit, jak jsem naložil s platem poslance
- hlasovat pro snížení platu poslanců, pokud bude příležitost - ale nejen to - hlavně hlasovat pro změnu mechanismu, jak je výše platu konstruována (měl by existovat zákon, který ji odvozuje od výše příjmu jiných státních zaměstnanců, a neumožňuje poslancům rozhodovat o svých vlastních příjmech)
- být poslance pouze po jediné volební období (tzn. nebudovat si na tom celoživotní kariériu)
- nezměnit svoje preference důvěry/nedůvěry během funkčního období vůči zbytku strany (tzn. buď od začátku opozice, nebo od začátku účast ve vládě - nic jako předvádí SZ, nebo celá strana odchod z vlády - toto je u parlamentní demokracie podle mě nutnost)
- podporovat reformu volebního zákona, který by ukončil znevýhodnění menších stran v menších volebních krajích (viz SZ, Stanislav Penc a Liberecký kraj v roce 2006)

next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

xChaos píše: - nezměnit svoje preference důvěry/nedůvěry během funkčního období vůči zbytku strany (tzn. buď od začátku opozice, nebo od začátku účast ve vládě - nic jako předvádí SZ, nebo celá strana odchod z vlády - toto je u parlamentní demokracie podle mě nutnost)
Můj názor je, že pokud strana jako celek zradí svůj volební program, má poslanec morální povinnost postavit se proti. Ale navrhoval bych do stanov, aby v případě takového sporu mezi poslanci za ČPS rozhodla členská základna kdo má pravdu a ostatní se budou muset jejímu názoru podřídit, i kdyby se rozhodlo ve prospěch jednoho poslance proti 10.

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Zamčeno

Zpět na „Veřejná Poradna“