Alimenty (rodina po rozvodu)

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Socialni

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Práce a sociální věci. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5550
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22510 poděkování
Dostal poděkování: 4541 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Robert.Magni »

Tady je ovšem problém, protože když nahradí přídavky na děti a daňové odpisy, bude tedy ve stejné výši, ale plošný, tak to sice neuškodí, ale taky nepomůže těm nejchudším.
Pokud to bude to rozšíření příspěvku na úhradu potřeb dítěte pro všechny děti, tak těm nejchudším to naopak pomůže,to je vyzkoušené. Proto je tolik dětí v příbuzenské pěstounské péči.
Výše příspěvku na úhradu potřeb dítěte činí (za kalendářní měsíc):

4 500 Kč pro dítě ve věku do 6 let,

5 550 Kč pro dítě ve věku od 6 do 12 let,

6 350 Kč pro dítě ve věku od 12 do 18 let,

6 600 Kč pro dítě ve věku od 18 do 26 let.
Jde-li o dítě, které je podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby, činí příspěvek na úhradu potřeb dítěte:
Dítě ve věku Dítě ve stupni závislosti I (lehká závislost) Dítě ve stupni závislosti II (středně těžká závislost) Dítě ve stupni závislosti III (těžká závislost) Dítě ve stupni závislosti IV (úplná závislost)
Do 6 let 4 650 Kč 5 550 Kč 5 900 Kč 6 400 Kč
6 - 12 let 5 650 Kč 6 800 Kč 7 250 Kč 7 850 Kč
12 - 18 let 6 450 Kč 7 800 Kč 8 300 Kč 8 700 Kč
18 - 26 let 6 750 Kč 8 100 Kč 8 600 Kč 9 000 Kč

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Idaho
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 448
Registrován: 06 lis 2012, 15:02
Profese: právník
Dal poděkování: 64 poděkování
Dostal poděkování: 723 poděkování

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Idaho »

Problém vězení pro neplatiče alimentů má několik rovin. Ta jedna je neplacení úmyslné (například zatajování příjmu, evidentní úmyslné snižování příjmu či komplikování exekuce například prací v zahraničí a neplacení i při dostatečném výdělku - to je hlavně u příhraničních oblastí, protože exekuce na příjem v jiném státu je problematická), kde opravdu vězení není od věci. Pouze by nejprve měly proběhnout standardní soudní postupy - tedy situace, kdy exekuce nic neřeší (k exekuci na výživné níže).

Druhou rovinou je neplacení v důsledku nesmyslné výše výživného. To se stává běžné. Rodič platící výživné neúmyslně ztratí příjem, ať dočasně nebo trvale, ale výše výživného je s ohledem na pomalost soudů korigována s nemalým odstupem. K poklesu příjmu stačí klidně i nemoc. Výživné je někdy k příjmu poměrně vysoké, někdy je vysoké v absolutních částkách. Pak v případě nemoci občas výživné dosahuje a nebo i přesahuje nemocenskou. Toto se nejvíce týká nízko a vysokopříjmových lidí. U nízkopříjmových se razantně projeví neproplácení prvních 3 dnů nemoci a celkově i jen nepatrný pokles příjmu (např. 15 tis. Kč hrubého je asi 12,5 tis. Kč čistého, nemocenská asi 8 tis. Kč, výživné bývá tak 1 tis. Kč - tomu člověku přitom nezbude ani často při nějakých doplatkových léčbách ani na bydlení a jídlo). U vysokopříjmového je velký propad v absolutní částce (např. 50 tis. Kč hrubého je asi 36,5 tis. Kč čistého, nemocenská za měsíc asi 21 tis. Kč, výživné může být klidně 10 tis. Kč, dané osobě po zaplacení nájmu, a léků nezbude ani na jídlo, u 100 tis. Kč hrubého je asi 70 tis. Kč čistého, nemocenská asi 26 tis. Kč, výživné klidně 20 až 30 tis. Kč, bez úspor je tedy problém). U vysokopříjmových je problém, že reálně by člověk měl mít rezervu na výživné tak na rok placení pro případ poklesu příjmu, než o případném snížení rozhodnou soudy.

Toto by bylo vhodné řešit pevným mechanismem pro výpočet výživného, které by se kalkulovalo každý měsíc. V současné době, proč ne, vždyť by to mohlo být vytištěné na výplatní pásce - když může zaměstnavatel počítat srážku v exekuci, tak proč ne výživné. Je to jen drobný přídavek do mzdově účetních programů. Všichni tu řeší výživné na dítě nežijící v domácnosti, ale málokdo už řeší, že v případě poklesu příjmu je často extrémně bité případné další dítě ve společné domácnosti žijící. Toto další dítě pokles příjmu zažije často ještě znásobený právě neklesajícím výživným na dítě v domácnosti nežijící. Pokud jde o výpočet výživného, tak rozumný systém mají Němci - odečitatelná část na osobu, paušál na dojíždění do práce (možnost prokázat vyšší reálnou výši) a počítání na celkový počet dětí, výživné je relativně zastropováno. Zastropování nebo degresivní růst výživného je podle mého nutný z důvodů výchovných i určité spravedlnosti. Extrémní výživné v řádech desítek tisíc Kč a vyšší neslouží na úhradu běžných potřeb dítěte a dítě žijící ve společné domácnosti by reálně mělo většinou nižší finanční nákladnost (soudy často stanovují výživné dle potřeb dítěte u až absurdních koníčků či jejich množství, kdy moc neslyší na to, že jsou to koníčky mimo příjmové možnosti rodičů a nejsou vůbec běžné atd., jednoduše řečeno u dítěte žijícího v domácnosti rodič může tyto výdaje korigovat, u placení výživného musí často jen strpět, že dítě dělá kde co, nic pořádně, ale stojí to majlant a on to má platit, protože druhý rodič vydělává málo).

Pokud jde o exekuci na dlužné výživné, tak zde si myslím, že se ještě více projevují negativa exekucí, která v ČR obecně jsou. Jak jsem psal výše, dluh může vzniknout nemocí nebo dočasnou nezaměstnaností. Jde tedy o něco oproti dluhům z úvěrů naprosto nezaviněného a je třeba pamatovat, že dítě žijící ve společné domácnosti se v takovémto případě musí většinou uskromnit. Exekuce dluhu na výživném by měla být podle mého vedena nikoli radikální metodou, srazit co se dá co nejrychleji (ať z příjmu nebo účtů). Opět to totiž nereflektuje naprosto běžné potřeby případného dalšího dítěte ve společné domácnosti, ale i celkový zásah je podle mého často krutý. Někdo s podprůměrným příjmem cca 15 tis. Kč čistého (to by mohlo být výživné tak 1 až 2,5 tis. Kč) je několik měsíců nezaměstnaný, na výživném udělá dluh třeba 5-6 tisíc Kč, ale exekucí z toho pak má 15 tis. Kč nebo i víc. Exekutor pak bude srážet zhruba 6 tis. Kč. A protože se z toho hradí i běžné výživné, tak je to u toho 2 tisícového na 4-5 měsíců exekuce. Za tu dobu může být exekuovaný rodič platící výživné v dluzích, protože ze zbytku nemusí být schopný vyžít. Vím, že je zde motivace uhradit dluh na výživném rychle, ale srážka ve výši pro přednostní pohledávky je velká a často zasáhne neúmyslného dlužníka, kterého pošle do ještě větších problémů. Jiné druhy exekuce než na příjem jsou také někdy problém - exekuce na účet nebo nějaký spořící produkt může napáchat dost škody odebráním rezervy pro běžný život. Nedejbože mobiliární exekuce, která má běžně výtěžnost minimální, ale dlužníka na výživném může připravit o dost majetku.

Pokud jde zálohové výživné, pak to je morální hazard. V podstatě tím dojde ke stanovení minimální výše výživného i u lidí bez příjmu, které doplatí stát a nikdy nic nevymůže. Bude to tedy spíše dávka.Také je zde nebezpečí uvedení smyšleného otce bez exekuovatelného příjmu, protože tím se získá státem hrazené minimální výživné (a skutečný otec klidně s dítětem bude žít). V tomto bych sociálně slabé nepodceňoval, na tyto věci jsou vynalézaví a snaživí.

Ještě jedna poznámka ke stanovení výživného. Soud často vychází z příjmu počítaného se slevou na dané dítě, o kterou rodič hradící výživné následně přijde.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Idaho za příspěvky (celkem 5):
Jiri.Janecka, anonym2064, Robert.Magni, Jan.Prokop, Karel666
Jiri.Janecka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1809
Registrován: 13 dub 2012, 21:57
Profese: právník
Bydliště: Za Parkem 866, 252 29 Dobřichovice
Dal poděkování: 516 poděkování
Dostal poděkování: 2445 poděkování

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Jsem rád za připomenutí zjevné nerovnosti mezi občany, která vzniká při poklesu příjmu. U dítěte bez alimentů se o příjmy rodičů nestará nikdo, proč by mělo něco takového existovat u alimentářů? Respektive - proč takováto zjevná diskriminace dvacet let nikoho nezajímá?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Karel666
Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Michael.Polak »

Robert.Magni píše: 6 600 Kč pro dítě ve věku od 18 do 26 let.
Jde-li o dítě, které je podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby, činí příspěvek na úhradu potřeb dítěte:
Dítě ve věku Dítě ve stupni závislosti I (lehká závislost) Dítě ve stupni závislosti II (středně těžká závislost) Dítě ve stupni závislosti III (těžká závislost) Dítě ve stupni závislosti IV (úplná závislost)
Do 6 let 4 650 Kč 5 550 Kč 5 900 Kč 6 400 Kč
6 - 12 let 5 650 Kč 6 800 Kč 7 250 Kč 7 850 Kč
12 - 18 let 6 450 Kč 7 800 Kč 8 300 Kč 8 700 Kč
18 - 26 let 6 750 Kč 8 100 Kč 8 600 Kč 9 000 Kč
Ten případ, kdy někdo celoživotně platí alimenty na těžce postižené dítě, je úplně nejhorší: fakticky totiž často jde o lidi, kteří sami mají co dělat, aby vůbec ve společnosti nějak fungovali.

O jednom takovémto případu jsem se před lety doslechl z vlastní zkušenosti - a fakticky je to fakt neřešitelné, protože tady ti lidé neskončí v exekuci, ale pokud se neukrývají před trestním stíháním, tak jdou rovnou sedět. (možná, že pokud si nějak dají práci se prezentovat jako nemajetní, nezaměstnaní a brát dávky, tak pro ně nějaká cesta existuje - nejsem právník a už vůbec neznám kličky českého sociálního systému - ale celkově za neplacení alimentů je možné si jít sednout snadno, a samozřejmě je to pak takový typicky český "gateway zločin" k integraci do struktur podsvětí, která většinou začíná právě pobytem v kriminále, pokud ho vězeň chce přežít...)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvek:
Robert.Magni

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Jiri.Janecka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1809
Registrován: 13 dub 2012, 21:57
Profese: právník
Bydliště: Za Parkem 866, 252 29 Dobřichovice
Dal poděkování: 516 poděkování
Dostal poděkování: 2445 poděkování

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Nejnovějším hitem je ukládat alimenty prarodičům pokud živitel není schopen výživné platit.To mi přijde jako naprosté zvěrstvo, když se konečně dožiješ důchodu ...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvky (celkem 5):
Lenka.Kozlova, anonym2064, Robert.Magni, Michael.Polak, Karel666
Nikezeus
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 622
Registrován: 23 bře 2017, 10:12
Profese: Logistika
Dal poděkování: 131 poděkování
Dostal poděkování: 520 poděkování

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Nikezeus »

V případě výživného jsou v NOZ vágně řešeny tyto věci:

1. Max věk do kterého se má platit výživné. Osobně bych stanovil 18 let. Poté už je dítě dospělý človek, pokud dítě s povinným(t.j. většinou otcem) vychází dobře, určitě se třeba na podpoře během studina na VŠ dohodnou.
2. Minimální výživné, na Slovensku je myslím 20 euro. U nás bych stanovil třeba 10% z výše životního minima na dospělého člověka. Minimální výživné by platil i nezaměstnaný. Prostě jednou má děti, měl by se alespoň symbolicky postarat i když je to třeba bezdomovec.
3.Maximální výše výživného by měla končit na hranici životního minima dospělého člověka na každé dítě. Je to pak o vztazich, ve většině případu povinní přispívají i nad rámec soudně stanoveného výživného zcela dobrovolně.
4. Kalkulace mezi těmito hranicemi by mohla být následující:

procento*příjem*1,5^(počet dětí-1)

Při příjmu 10000 Kč a procentu např. 10%, by to vypadalo následovně:
1 dítě
0,1*10000*(1,5)^(1-1)=1000
2 děti
0,1*10000*(1,5)^(2-1)=1500
3 dětí
0,1*10000*(1,5)^(2-1)=2250

Majetek povinného by se neměl brát v potaz.

Na adikia.cz lze nalézt plno věcí pro inspiraci:

Návrh zákona o výživném:
http://www.adikia.cz/news/navrh-zakona-o-vyzivnem-/

Německé tabulky výživného:
http://www.adikia.cz/news/nemecke-tabul ... u-justici/

Návrh zákona Ratha, ta osoba není moje krevní skupina, ale o to teď nejde :
http://www.adikia.cz/news/prulomova-zme ... -o-rodine/
Tito uživatelé poděkovali autorovi Nikezeus za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Idaho
Jiri.Janecka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1809
Registrován: 13 dub 2012, 21:57
Profese: právník
Bydliště: Za Parkem 866, 252 29 Dobřichovice
Dal poděkování: 516 poděkování
Dostal poděkování: 2445 poděkování

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Vzhledem k tomu, že k další diskusi o alimentech jsem nebyl přizván, nezbývá mi, než použít toto vlákno.
https://www.novinky.cz/krimi/438338-kaz ... entum.html

s některými názory v uvedeném článku nesouhlasím, nicméně dovoluji si upozornit na statistická zjištění, která jsou v článku uvedena.

Každý desátý obžalovaný stojí před soudem kvůli alimentům. Což s přihlédnutím k tomu, že existuje tzv. účinná lítost (tedy je možno částku během tr. stíhání zaplatit a k soudu se to tím pádem nedostane) znamená, že můj odhad, že 25 % trestních stíhání v ČR tvoří zcela marginální záležitosti výživného je správný. To je naprosto neefektivní nakládání se zdroji Policie.

Ještě zábavnější je pak "zatíženost soudů". Cituji: Kromě zodpovědnějšího placení alimentů by takové řešení navíc mohlo podle představ justičního resortu ulevit přetíženým soudům, které každý rok musí zpracovat kolem 50 tisíc rozhodnutí o výživném. Většina těchto rozhodnutí nejsou prvotní rozhodnutí (těch je cca 5.000 ročně), ale řízení o zvýšení výživného o pár stovek. Vzhledem k tomu, jak toto řízení vypadá, tj. soud na základě většinou zcela formálního návrhu požádá zaměstnavatele otce i matky o sdělení příjmu a pak "to nějak spočítá" jde opět o obrovskou neefektivitu. Zejména v tom, že takovouto čistě mechanickou činností se zabývá soudce s platem 80 t., resp. 3 soudci s platem 100 t. na odvolačce.

A jen tak mimochodem, poukazování Min Spr. na dohody s tím, že Kromě zodpovědnějšího placení alimentů ... je než návrh řešení spíš eufemismus, kterým se chce ministerstvo vyhnout tomu, že by narovinu řeklo, že soudci nejsou schopni rozumné výživné určit.

Podporovat za takovéhoto stavu tzv. zálohové výživné je naprostý morální hazard. Vedlo by to jen k tomu, že soudcům by to bylo už úplně jedno. Vyhověli by žadateli tak, aby ze státu dostal co nejvíc a už vůbec by jim nezáleželo na tom, jestli to je v silách povinného zaplatit. Bylo by to úplně stejné, jako když v trestních řízeních ukládají drbanům zaplatit milionové částky - oni samozřejmě vědí, že poškození nemají šanci je vymoci, ale proč nevypadat hezky, že?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, Idaho, Karel666
Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5550
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22510 poděkování
Dostal poděkování: 4541 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Robert.Magni »

A to ještě perlička - jeden vězen stojí 800 - 1200 kč denně ! Jo,bude ještě veselo.

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

odis
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 98
Registrován: 29 říj 2013, 09:38
Profese: Manažer přípravy a realizace výstavby
Dal poděkování: 166 poděkování
Dostal poděkování: 62 poděkování

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od odis »

Já bych měl dotaz trochu jiný, proč by měl stát platit alimenty?
Fakticky v reálu to je už popsáno jako kompilace různých důvodů, kdy chyba nastala předtím. Takže se rezignuje na řešení proč tomu tak je a zaplatíme následky?

Abych nažvatlal, jak tento systém řeší "rovnost" viz slečna u Jílkové co chce "studovat", tak stát má za jejícho otce zaplatit výživné vs chudé rodiče, kteří nemají na to dávat dítěti podobnou dávku nerozvedli se?
Jak další příklad z reálu, kdy tam byl řečen člověk co sedí, v base pracuje, ale palt je tak malej, že je každý měsíc v minuse x tisíc a vyleze z basy a má dluh ve statisících?
Další příklad z jílkové, paní se dohodla z manželem na (pokud si pamatuji, ale i kdyby to bylo jenom 7k) 17k? Byvalej ani nezačal tuto částku platit, a dostala by to od státu. Rovnost vůči tomu co vypočítali jenom 2k?
Další příklad, kdy tomu diskutujícímu (pokud nekecal), vypočetli x desítek tisíc výživné, přitom to bylo na základě toho, že soudce co bere 80litrů ani není schopen buď úmyslně nebo prostě nechápe co je to základní má dátio/dal? Pán sice platí, ale kdyby neplatit, tak tyto x desítek zaplatí kdo? Stát? Proč?


Jako ono se to krásně vše poslouchá, ale když člověk ví ze svého okolí a i od příbuzných "jak se to dělá" a pak čte tyto "rychlé" řešení co vlastně přesouvají peníze od zodpovědných k nezodpovědným? (nepodsouvat ODS, či TOP hesla, kde si pod tímto představují obohacení sebe...).

Proč proboha mám platit z daní placení (tedy z čeho vidělám já) placení dávek na děti šmejdů? Ano, kdyby mi někdo řekl, že se zvedne daň o 1procento, a s toho zaplatí rychlé řešení alimentů přepočtů, kdy 1.července zažádá a 14 bude platné rozhodnutí o přepočtu, že stát místo soukromého exekutora zaplatí svého, který vymůže dávky a pak je přepošle maminkám, pak jsem ochoten nést břímě zvýšených nákladů, ale nejsem ochoten platit alimenty za jiné fotry, jenom proto, že systém je nastaven tak, že jim to umožňuje, a stát a potažmo piráti dnes místo kdo rozbil střechu a zateklo do domu, chcou platit následky po dešti, ale nikdo neřekjne, že déšť přijde vždy znovu a znovu...
Tito uživatelé poděkovali autorovi odis za příspěvek:
Robert.Magni
Nikezeus
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 622
Registrován: 23 bře 2017, 10:12
Profese: Logistika
Dal poděkování: 131 poděkování
Dostal poděkování: 520 poděkování

Re: Alimenty (rodina po rozvodu)

Příspěvek od Nikezeus »

Ten zaver stoji za to, clovek, ktery po celou debatu dostal minimum prostoru, byl v zaveru(cca 1h 35min) celkem nevybirave utnut.

https://www.facebook.com/TomZdechovskyE ... 356007426/

Pritom na konkretnim prikladu ukazal v jakem marastu se situace kolem urcovani vyzivneho nachazi, jak defacto kazdy povinny, ktery zije z ruky do huby, je jednou nohou v kriminale ci v exekuci. O vyzivnem urcovanem z fiktivnich prijmu radeji nemluve.

Nekdy mi tato slavna konference prisla spise jako prezentace ziskovek, ktere by v okamziku existence jasnych pravidel urcovani vyzivneho prisly o duvod sve existence.

Ale jestli to bylo mysleno jako protipopulacni opatreni, tak jako antikoncepce pro chlapy to byla slusne odvedena prace.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Nikezeus za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Karel666
Odpovědět

Zpět na „Práce a sociální věci“