Konopný zákon
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
- Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
- Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
-
- Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
- Profese: živnostník
- Dal poděkování: 157 poděkování
- Dostal poděkování: 1352 poděkování
Re: Konopný zákon
V tom dokumentu jsou (zejména zpočátku) spíš takové "výpisky", které jsme dělali, abychom prezentaci našeho návrhu zvládli senátorovi předložit (tj. je to spíš pro interní potřebu určitého zorientování se v tématu).
Pořešíme si teď legislativce, který se nám na to koukne a vyřeší konkrétní znění a případné vazby s těmi dalšími zákony (a zapracování dalších připomínek, které zazněly během schůzky).
Pořešíme si teď legislativce, který se nám na to koukne a vyřeší konkrétní znění a případné vazby s těmi dalšími zákony (a zapracování dalších připomínek, které zazněly během schůzky).
Author Sensei Tyrant Pervert
-
- Profese: Pyratství
- Dal poděkování: 559 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Janka.Michailidu
- Profese: Akademička na VŠCHT (biotechnologie)
- Dal poděkování: 999 poděkování
- Dostal poděkování: 1682 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
1. zatím jsme uvažovali nad 10 kytkama (přestupek) - to, že z přestupkového zákona to nevyhodíme (což bych třeba já chtěla), jsme vykompromisovali, poněvadž Trnka, ergo Zelení, a taky Láska nechtějí jít přímo proti Jednotné úmluvě, tak jak je platná dneskaMichal Wagner píše:Kus práce, koukám. Dobře vy. Líbí se mi to. Stejně, jako se mi líbí Zelení Piráti. Bomba.
K navrhované variantně:
- Množství rostlin rozhodně specifikovat, 5-10 kytek je bohatě dostačující, ale nebudeš to specifikovat v trestním zákoníku, ale v zákoně č. 167/1998 Sb.,kde právě uvedeš, že množství malé je těch 5-10 kytek
- Pokud chceš opravdu měnit trestní zákoník, můžeš to nějak zdůvodnit? I ten Ústavní Soud to takhle doporučil. Teda nehledě na to, že předpis vyššího řádu má být obecný a až na něj navazující předpisy nižších řádů mají specifikovat detaily, ne? Zeptej se Jakoubka, tuším, že to mám od něj.
- Co se přestupků týče, inspiroval bych se Portugalskem, zařídil na to nějakou komisi a té dal pravomoc odpouštět pokuty, za nějakých podmínek.

2. Zajímalo by mě, jak bys chtěl dekriminalizace/legalizace dosáhnout bez změny trestního zákoníku.. Láska měl ještě návrh to dát do 289 a to tak, že by se určila "větší než malá množství" přímo v obecných ustanoveních.. Na to zatím názor nemám..
3. Láska trval na tom, že ta novelizace bude opravdu zvýhodňovat pacienty, kteří konopí potřebují (což.. je asi možná pochopitelné), takže by chtěl ještě přidat nějakou část o tom, že pokud se prokáže, že člověk má nárok na to, si konopí pěstovat (důkazní břemeno by Láska nechal na "pacientovi"), může mít _úplně beztrestně_ až 20-30 kytek (doporučení MuDr. Trnky). <- jelikož toto bude složitější, došli jsme k tomu, že se senátor zkusí porozhlédnout po nějakém vhodném legislativci, který by tento požadavek přepsal do právní hatmatilky.
Další schůzka je naplánována zhruba za měsíc (kolem 15. května).
Konkrétně za mě: tak trochu jsem zklamaná, že nepohneme s tím přestupkáčem, ale asi bych se pomalu měla smířit s tím, že i tyhle maličké krůčky budou těžké a ani tak nemáme úplně velkou pravděpodobnost úspěchu..

Během příštího týdne dám vědět dalším lidem na seznamu (hlavně těm z konopné komunity: Veverka, Krása, Belin), aby se vyjádřili, jestli tahle _dekriminalizace_ vůbec bude k něčemu a jestli nebude lepší v současném stavu posečkat na případnou změnu jednotné úmluvy, se kterou by mohla rovnou přijít případná bezproblémová legalizace samopěstování.
- Michal_Wagner
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: Rebel
- Dal poděkování: 419 poděkování
- Dostal poděkování: 395 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
1. Podle mě máme docela štěstí, že se o tom s náma nějakej senátor vůbec baví, takže dělat tyhle kompromisy je z dlouhodobého pohledu potřeba to, co tu trávu nakonec zlegalizuje pro rekreační užití. Ale s tím jsme do toho šli, ne
A USA v souladu určitě nejsou, už se o nich teď bavila komise pro narkotika, co zasedala ve Vídni, a jak jsem psal, příští rok jsou na programu v NY.
2. Už jsem to psal v tom dlouhým šlemu na začátku a taky to píše ten týpek v té bakalářce, co jsi ji házela do odkazů v PL. Mimochodem, boží text, doporučuju všem. Tak, že upravíš ten nižší předpis. V našem případě do zákona 167/1998 Sb., konkrétně body 1 až 6 tady pripravovane-predpisy-f566/konopny-zako ... ml#p387680 do paragrafu , kterej se zabívá definicema, nadefinuješ co je to pojem "množství malé". On to tam i tak tvrdí ten chlapík v tý bakalářce.
Jak to myslíš, jestli je k něčemu? Výsledek bude vypadat jako kompromisní kočkopes (takže za mě dobrý). Sleduj. Budeš moc jít do lékárny a koupit si tam trávu, když máš recept. Budeš moct soutěžit o licenci na pěstování pro stát. Budeš moct pěstovat do 10 kytek s vysokým obsahem THC a nakonečno techniky na masti. Není to pozlacený, ale mimochodem to třeba po cestě zlegalizuje CSC.
A čekat na změnu Úmluvy. Jako vážně navrhuješ čekat až něco udělá UN, asi jediná pomalejší organizace po vládě ČR?

A USA v souladu určitě nejsou, už se o nich teď bavila komise pro narkotika, co zasedala ve Vídni, a jak jsem psal, příští rok jsou na programu v NY.
2. Už jsem to psal v tom dlouhým šlemu na začátku a taky to píše ten týpek v té bakalářce, co jsi ji házela do odkazů v PL. Mimochodem, boží text, doporučuju všem. Tak, že upravíš ten nižší předpis. V našem případě do zákona 167/1998 Sb., konkrétně body 1 až 6 tady pripravovane-predpisy-f566/konopny-zako ... ml#p387680 do paragrafu , kterej se zabívá definicema, nadefinuješ co je to pojem "množství malé". On to tam i tak tvrdí ten chlapík v tý bakalářce.

Jak to myslíš, jestli je k něčemu? Výsledek bude vypadat jako kompromisní kočkopes (takže za mě dobrý). Sleduj. Budeš moc jít do lékárny a koupit si tam trávu, když máš recept. Budeš moct soutěžit o licenci na pěstování pro stát. Budeš moct pěstovat do 10 kytek s vysokým obsahem THC a nakonečno techniky na masti. Není to pozlacený, ale mimochodem to třeba po cestě zlegalizuje CSC.
A čekat na změnu Úmluvy. Jako vážně navrhuješ čekat až něco udělá UN, asi jediná pomalejší organizace po vládě ČR?

"Tvářnost lze začít měnit s jedinou květinou, ..." -- Velvyslanec Spock
-
- Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
- Profese: živnostník
- Dal poděkování: 157 poděkování
- Dostal poděkování: 1352 poděkování
Update: Potáhne se to, další schůzka bude až v červenci.
Author Sensei Tyrant Pervert
- Robert.Magni
- Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
- Profese: vrátný
- Dal poděkování: 12557 poděkování
- Dostal poděkování: 2835 poděkování
A pročpak se spíš nesoustředíte na pouhou úpravu podmínek,za kterých lze získat povolení k nakládání s OPL ? Pak totiž nebudete muset řešit tohle.
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023
- Janka.Michailidu
- Kontaktovat uživatele:
my nechceme workaroundRobert.Magni píše:A pročpak se spíš nesoustředíte na pouhou úpravu podmínek,za kterých lze získat povolení k nakládání s OPL ? Pak totiž nebudete muset řešit tohle.

- Robert.Magni
No nevím. Vaše cesta řeší jen trávu,ta moje by šla vztáhnout na všechny OPL. Ale OK,přepřahat koně za jízdy by nebylo rozumný,takže beru na vědomí
Ta moje cesta je zároveň odpovědí na tuhle tvou otázku.2. Zajímalo by mě, jak bys chtěl dekriminalizace/legalizace dosáhnout bez změny trestního zákoníku..
Roger Waters, Praha 2023
- Janka.Michailidu
- Kontaktovat uživatele:
nemyslím si, že jsme ve stavu, kdy by měla legalizace všech PL společenskou podporu (tzn. lidi mají za ty desítky let propagandy vymyté mozky a bohužel se musejí pomalu zvykat na to, že věci nejsou (a nebudou) černobílé.. a že věci, které jim nakukaly autority (stát, maminka, nebo doktor, to je jedno), jsou k dalšímu zvážení a ne k bezmyšlenkovitému uctívání.Robert.Magni píše:No nevím. Vaše cesta řeší jen trávu,ta moje by šla vztáhnout na všechny OPL. Ale OK,přepřahat koně za jízdy by nebylo rozumný,takže beru na vědomí
můj názor: teď je na pořadu dne konopí (pro rekreační účely), souběžně jede NÚDZ (+ lidi kolem CZEPS) snahy o legalizaci psychedelik pro léčbu - dělají skvělou práci, od které se pak budeme moct odpíchnout pro rekreační užití psychedelik, které by mělo následovat bezprostředně po konopí.. no a to už jsme tak 5-10 let v budoucnosti.. (protože přehnaně optimistická si v celospolečenských změnách už být tolik netroufám

myslim si, že legalizace užití psychedelik a všeobecné přijetí psychedelik (a změněných stavů vědomí obecně) zpět do normálního fungování společnosti (tak jak tomu bylo v minulosti), změní věci natolik, že si netroufám tvrdit, čeho se budeme odvažovat potom.. (ale v tom mém idealistickém pohledu by pak mohlo přijít klidně už všecko naráz)

- Robert.Magni
Já zatím pracuju na ,,legalizaci pervitinu,, a přemýšlím o sepsání petice.Důvodem je vypustit takový ,,zkušební balonek,,
V tomhle máme kupodivu celkem slušnou podporu u Svobodných. Každopádně,,tráva,, a ,,psychedelika,, mají veliký náskok,takže souhlasím,že možná budou v cíli dřív. Uvidíme.Můj názor ale je,že společně bychom se dostali mnohem rychleji do cíle než každá skupina zvlášť. Kriminály jsou narvaný a státu dochází peníze - když vyhrají ,,huliči,,,jen to uvolní místa v celách pro další ,,vařiče,,... a zbytečně protáhne prohibici.
V tomhle máme kupodivu celkem slušnou podporu u Svobodných. Každopádně,,tráva,, a ,,psychedelika,, mají veliký náskok,takže souhlasím,že možná budou v cíli dřív. Uvidíme.Můj názor ale je,že společně bychom se dostali mnohem rychleji do cíle než každá skupina zvlášť. Kriminály jsou narvaný a státu dochází peníze - když vyhrají ,,huliči,,,jen to uvolní místa v celách pro další ,,vařiče,,... a zbytečně protáhne prohibici.
Roger Waters, Praha 2023