Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a. s.

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a. s.

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Vážené krajské fórum,

na dnešní komisi Rady hl. m. Prahy jsme byli seznámeni se záměrem, který schválila Rada bez projednání v komisi (!), na přesunutí městské informatiky do akciové společnosti Operátor ICT, a.s. (dříve Operátor Opencard, a.s.). Obecně to považujeme za správný krok, protože odbor informatiky jednoznačně ukázal za posledních 10 let počínaje Bémovou koncepcí z roku 2006, že není schopen informatiku zvládnout. Proto považujeme za správné, aby Praha měla pro městskou informatiku zvláštní akciovou společnost, stejně jako má např. na dopravu dopravní podnik, a objednávala si u ní služby. Pokud chceme mít kompetentní pracovníky v informatice, tabulkové platy pro informatiky bohužel nestačí. Podstatné je, aby tato společnost byla (narozdíl od dopravního podniku) transparentní a dělala dobré projekty za rozumné peníze bez výběrových řízení šitých na míru jednomu dodavateli.

Jedno takové velké výběrové řízení se právě teď připravuje, a to výběrové řízení šité na míru spol. Gordic na ekonomický systém, za které již Praha dostala pokutu. Bohužel v rámci komise pro informatiku se ukázalo, že nám chybí přístup k aktuálním informacím a že reálně nemůžeme mít efektivní kontrolu nad tím, co se připravuje. Proto jsem na klubu zastupitelů dnes po komisi navrhl a v rámci porady zastupitelů to bylo diskutováno i s přítomnými, abychom měli zástupce v dozorčí radě společnosti Operátor ICT, a.s. Myslím, že občané od nás očekávají, že budeme plnit naše sliby a kontrolovat tyhle velké kšefty, které se chystají. Také myslím, že to dobře využijeme před volbami, pokud se něco podaří udělat anebo budeme ukazovat na konkrétní průsery, které jsme odhalili. Ostatní opoziční politické strany mají také své zástupce v dozorčích radách, aby mohli kontrolovat hospodaření s miliardami městských peněz. Pokud jde o odměnu, pohybuje se zde v řádu cca 10 tis. Kč.

Proto jsem požádal Ondru Profanta, aby přijal nominaci do této funkce, která nám byla již od října 2014 opakovaně nabízena, ale vždy jsme ji odmítali. Pokud se teď má ale zásadním způsobem informatika převést na městskou akciovku, myslím si, že by bylo dobré mít v dozorčí radě svého zástupce, který bude práci představenstva kontrolovat.

Navrhuji následující usnesení:
Krajské fórum nominuje Ondřeje Profanta za Českou pirátskou stranu do funkce v dozorčí radě městské společnosti Operátor ICT, a. s.
Prosím Ondru, aby se zde představil, nalinkoval životopis a uvedl své odborné předpoklady pro výkon funkce.
Oznámení moderátora:
vyhlašuji hlasování na Středu 9/3/2016 12.00 a potrvá 48 hodin.
Hlasované usnesení:
Krajské fórum nominuje Ondřeje Profanta za Českou pirátskou stranu do funkce v dozorčí radě městské společnosti Operátor ICT, a. s.
Naposledy upravil(a) Tobias.Esner dne 29 bře 2016, 23:32, celkem upraveno 3 x.
Důvod: Vložení data hlasování a konečného hlasovaného usnesení - vyznačeno v moderátorském tagu

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15006 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a. s.

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Zdravím,

omlouvám se za prodlevu. Minulý týden bylo zastupitelstvo a to si vyžádalo většinu mého času.

Většina z vás mě zná, čili jen stručně. Jmenuji se Ondřej Profant, v Pirátském straně jsem od úplného začátku. Od voleb 2014 jsem zastupitel Hl. m. Prahy. Velmi se zajímám o svobodnou kulturu. Ta mě přivedla k Linuxu a ten mě přivedl k programování. Když jsem se setkal se svobodným softwarem, byl jsem zcela uchvácen a ihned jsem poznal, že na obdobných principech má být vystavěna společnost, ve které chci žít.

Za víc jak rok mandátu jsem se seznámil s fungováním takto velkého města. I díky mému působení v komisi pro ICT Rady Hl. m. Prahy jsem se zaměřil na městskou informatikou (v širším významu). Ta je v zajetí vendorů (dodavatelů), což je velmi pečlivě budovaný sen Pavla Béma a jemu podobných (sen o totálním outsourcingu bez jakýchkoliv omezení a kontroly). To je situace, která vede k úplně absurdním situacím, jako že Dopravní podnik nemá údaje o polohách svých vozidel, že existuje Informační systém krizového řízení, který nejde použít ani mimo krizi, nebo že vytvoření virtuálního serveru trvá informatice týdny. To opravdu není dobrá situace.

Na druhou stranu i v takovém prostředí lze dělat pozitivní kroky. Komise ICT mi v květnu schválila projekt celopražských otevřených dat. V říjnu jsme spustili celopražský portál opendata.praha.eu. Dnes je v něm 122 datových sad od 10 organizací a ještě mnohem více samostatných zdrojů. Připravují se pořádná data z dopravy. Jako jedni z mála v ČR používáme open data na CKANu (ostatní jedou na mnohem horším DKANu) a naše implementace je plně open source. Projekt jsem připravil a dovedl do současného stavu. Samozřejmě není to ideál, protože mé možnosti jsou omezené. Nemohu organizacím nařizovat, musel jsem je přesvědčit, že se chtějí připojit dobrovolně. Zároveň navazující zázemí je velmi špatné, ale jde to. Stejně tak se nám v komisi ICT podařilo schválit velmi kvalitní Teze digitální strategie, které jsme připravovali já, Jakub Michálek, Josef Šlerka a Ondřej Felix.

Čili zde máme dva světy. Jeden prastarý a prohnilý, kde úřady plýtvají ohromné finanční prostředky za zcela nesmyslný a polofunčkní software. A druhý, kde jde o technologický pokrok, sdílení dobrých věcí, poučení se z chyb minulosti. Já bych se velmi rád zasadil o to, aby ten první ustupoval, ideálně zcela zmizel. Aby nastala nová éra otevřenosti. Jsem si plně vědom, že se nejedná o jedno rozhodnutí. Je to dlouhý boj, každodenní práce, neustále posouvání overton window. Pokud městská informatika bude v Operátorovi ICT, tak musíme působit i tam. Velmi důležitá jsou totiž drobná rozhodnutí na denní bázi.

Naše případná účast v dozorčí radě nemá jen pozitiva. Samozřejmě je to ohromná zodpovědnost, budeme do jisté míry spoluzodpovědni za rozhodnutí, která padnou. Samozřejmě, že je mnohem pohodlnější kritizovat - nejjednodušší kritika dokonce je bez přístupu k informacím. Jako případný člen dozorčí rady neponesu jen politickou odpovědnost, ale i trestněprávní. Mnoho rozhodnutí jistě nepůjde zvrátit. Na druhou stranu, pokud se o to alespoň nepokusíme, tak se neposuneme vůbec nikam. Důležitou otázkou v tento moment je, zda jsem na takovou pozici vůbec připraven? Zde je pět hlavních důvodů, proč si myslím, že ano:
  • zkušenosti z účasti v komisi ICT RHMP (z toho 3 měsíce jsem jí předsedal)
  • zkušenosti ze zastupitelstva, kde každý měsíc čteme ohromnou hromadu mnohdy nesrozumitelných materiálů a připravujeme co nejsrozumitelnější kritiku či dokonce pozměňovací návrhy
  • zkušenosti s programováním, přispíváním do open source (obdobné nikdo v dozorčí radě dané společnosti nemá)
  • realizace celopražských otevřených dat (plně opensource, koordinace mnoha organizací)
  • zkušenosti ze soukromého sektoru (od drobných zakázek po větší projekty v rámci větší firemní zakázky)
Nominaci do funkce po konzultaci se zastupitelským klubem přijímám a prosím vás o podporu mé nominace do dozorčí rady městské společnosti Operátor ICT. Mimochodem i pokud to schválíme, tak vůbec není jasné, zda to projde přes Radu.
cv_ondrej_profant.pdf
CV Ondřej Profant
(25.59 KiB) Staženo 102 x
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 6):
Mikulas.Ferjencik, Ivo.Vasicek, Frantisek.Kopriva, Dana.Balcarova, Jiri.Ulip, Jakub.Michalek

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Uživatelský avatar
Lukas.Findeis
Člen KS Praha
Příspěvky: 4913
Registrován: 04 dub 2010, 15:47
Profese: běžecký trenér
Dal poděkování: 4653 poděkování
Dostal poděkování: 4059 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ks Pha 12/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a.

Příspěvek od Lukas.Findeis »

Přebírám předsedání a děkuji Ondrovi za úvodní řeč.

Rozprava potrvá do soboty 5. 3. 2016 do 21.00, kdy započne hlasování. Hlasování bude jednokolové a potrvá 48 hodin.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Findeis za příspěvek:
Ondrej.Profant

735 07 66 99, Praha 12

Uživatelský avatar
Olga.Richterova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 746
Registrován: 12 čer 2009, 20:40
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Bydliště: Vršovice, Praha 10
Dal poděkování: 716 poděkování
Dostal poděkování: 2044 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a.

Příspěvek od Olga.Richterova »

Díky za představení a odvahu do toho jít. Ví se už něco bližšího taky o představenstvu této zamýšlené společnosti? Ale hlavně: kromě toho, že a.s. umožní dát jiné než tabulkové platy: bude to mít jiný reálný dopad na fungování zaměstnanců?
Trochu mi v důvodech pro vytvoření a.s. chybí analýza toho, proč IT dnes na MHMP nefunguje: jestli to je kvůli nařízením shora (od ředitelky magistrátu apod.) a tato struktura bude de facto kopírovaná představenstvem, tak se mnoho nezmění... nebo ano?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Olga.Richterova za příspěvek:
Ondrej.Profant

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a.

Příspěvek od Roman.Kucera »

Kolik za to bude? Ptám se i proto, že to ulehčí rozpočtu KS Praha.

Edit... vidím, 10k Kč. Je to aktuální?
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Uživatelský avatar
Dana.Balcarova
Člen KS Praha
Příspěvky: 610
Registrován: 13 pro 2013, 12:34
Profese: poslankyně PSP ČR
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 807 poděkování
Dostal poděkování: 682 poděkování

Re: Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a.

Příspěvek od Dana.Balcarova »

Nemalý benefit bude také pirátská zkušenost s fungováním dozorčí rady městské společnosti.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dana.Balcarova za příspěvky (celkem 2):
Ondrej.Profant, Josef.Kadlecek
Jen v takové společnosti se bude dobře dařit, ve které lidé sázejí stromy, o nichž vědí, že v jejich stínu už nebudou odpočívat
Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15006 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a.

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Olga.Richterova píše:Díky za představení a odvahu do toho jít. Ví se už něco bližšího taky o představenstvu této zamýšlené společnosti? Ale hlavně: kromě toho, že a.s. umožní dát jiné než tabulkové platy: bude to mít jiný reálný dopad na fungování zaměstnanců?
Trochu mi v důvodech pro vytvoření a.s. chybí analýza toho, proč IT dnes na MHMP nefunguje: jestli to je kvůli nařízením shora (od ředitelky magistrátu apod.) a tato struktura bude de facto kopírovaná představenstvem, tak se mnoho nezmění... nebo ano?
Společnost Operátor ICT a.s. (bývalý Operátor Opencard a.s.) již existuje. Např. teď připravili Lítačku. Současné složení představenstva a dozorčí rady: http://www.operatoropencard.cz/vedeni-spolecnosti/

Akciová společnost má především následující výhody:
  • Sama si zvolí platovou politiku
  • Sama si zvolí organizační strukturu
  • Větší flexibilita např. co se týče smluv (úřad mnohdy čeká na Radu relativně dlouho)
  • Má jasněji dané kompetence (není to další skupina úředníku na kterou může spadnout cokoliv)
A následující nevýhody:
  • Nepřímá vazba na zastupitelstvo (město), čili menší transparence. - To se dá řešit tím, že se přímo do stanov dají pravidla transparence. Pokud jsou v dozorčí radě zástupci i opozice, tak to není až takový problém. Zvláště pak, když tam lidé jsou kvůli schopnostem a nikoliv jako trafikanti. Může se to projevit:
    • Nepřiměřeně vysoké platy
    • Nedostatek předávání informací
    • Arogance
    Ale jak je vidět jsou to věci hodně řešitelné tlakem z dozorčí rady (krom těch stanov, tam je třeba tlak na Radu hl. m. Prahy).
Ad INF MHMP: Nikdo příčetný by tam nešel. Proč? Neexistuje reálná motivace. Jít za silně podprůměrným platem (v rámci oboru), do zcela rozvráceného prostředí, bez možnosti kariérního růstu a k tomu mít na krku kopec administrativy? Proč by to ITák chtěl? Kluci z klubu mi to moc nevěří, ale já to opravdu vidím takhle. A zástupy kvalifikovaných a schopných lidí tu prostě nejsou.

V takovém prostředí kvete klientelismus. Každého referenta si ochočí příslušný dodavatel a referent občas i nevědomky pěstuje vendor lock-in. Souvisí to i s tím, že referenti tomu nerozumí a jsou líní se učit, čili jsou rádi, když jim podklady dodává vendor. Co se týče službiček hrozné na tom je, že se v masové míře nejspíš bude jednat o maličkosti (přesně nevím, kdybych věděl podal bych TO). Ale nevěřím, že běžní referenti tu mají jachty. Což vychází čistě z faktu, že mají fakt málo a dělají práci, které nerozumí.

Čili velkým krokem vpřed je opravdu srovnání platů a zároveń najmutí profesionálů. Profesionály využívat na to, co umí. Byrokracii nechat na těch, co to umí. Myslím si, že stačí málo.

Ad in-house: Jsou dvě hlavní pravidla pro in-house zakázky. Společnost musí být 100% vlastněná zadavatelem (městem) a společnost musí mít 80% zakázek od daného zadavatele. Čili by nemělo hrozit, že se to nějak šíleně vymkne kontrole. Protože budou jasné smlouvy na systémy, které OICT provozuje a na něm bude jak si to zoptimalizuje. Neměly by tam figurovat nějaké další kšefty. COž je třeba případ Pražských služeb, kde docela velká část agenty jsou smlouvy se soukromými subjekty a dosti to komplikuje situaci.

Dana Balcarova: Přesně tak. Děkuji.

Roman Kučera: Myslím si, že to je aktuální.

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a.

Příspěvek od Roman.Kucera »

Za mě asi dobrý, jen že už v dalších pirlistech nebudeme mít tu svou hrdou nulu u výčtu dozorčích rad :-)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Janek.Wagner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3215
Registrován: 26 úno 2012, 19:46
Profese: ICT konsultant, novinář
Dal poděkování: 3870 poděkování
Dostal poděkování: 4291 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a.

Příspěvek od Janek.Wagner »

Bude to jízda na tygru. Pro Piráty to je IMHO příliš riskantní.
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ks Pha 13/2016 Nominace do dozorčí rady Operátor ICT, a.

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ještě bychom asi měli lidem, kteří to tak nesledují, proč se o tom jedná na půdě KF.
Je to mírná změna v schválené povolební strategii, o které se naposledy diskutovalo tady. Proto se o tom jedná a bude hlasovat. Bavili jsme se o tom neoficiálně na PKS, tedy po skončení a shodli se, že tohle je jejkorektnější postup. Já budu pro. Je dobré mít Operátora ICT pod dozorem, přece jen se tomu jako Piráti dost věnujeme a Ondra tomu rozumí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvek:
Dominika.Michailidu
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“