Budoucnost PPEU

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

Odpovědět

Myslíte si, že by předsednictvo PPEU mělo vydávat politická prohlášení

ANO - tvořit vlastní
4
67%
ANO - podporovat Juliina
1
17%
NE
1
17%
Nevím, nezajímá mě to
0
Žádná hlasování

Celkem hlasujících: 6 - Celkem hlasů: 6

Mikulas.Peksa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2749 poděkování
Dostal poděkování: 4664 poděkování

Budoucnost PPEU

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Měl bych obecnou otázku - v současné době má PPEU jakýsi manifest https://www.pirati.cz/zo/docs/manifestppeu a v jejích stanovách se říká o předsednictvu
"(3) It is entitled to make political statements on behalf of the European Pirate Party based on the Council's decisions and the political agenda of the European Pirate Party and is politically responsible to the Council. "
Z mého pohledu tedy existuje mandát předsednictva vydávat jménem PPEU politická prohlášení, která budou založena na Manifestu.

Zároveň ale v předsednictvu PPEU existují členové zastávající názor, že by předsednictvo mělo postupovat konsensuálně a zdržet se prohlášení jménem členských stran, které by s tím mohly nesouhlasit. S odkazem na to, že názory Evropského Pirátstva jsou dostatečně vyjádřeny blogem Julie Redy. Hrocení sporu zjevně hrozí tím, že někteří členové zodpovědní za budování infrastruktury (společné účty, IT, příprava stanov,...) začnou obstruovat a celé se to na mnoho měsíců zadře.

Můj osobní názor je, že stanoviska, která píše Julia Reda, týkající se svobody panoramatu, síťové neutrality atp. jsou obecně dobrá, a měli bychom je podporovat. Zároveň ale IMO není dobré, aby Německá europoslankyně definovala politiku Evropských Pirátů a měla v tom konečné slovo. Např. z toho důvodu, že neexistence kvora do europarlamentu v Německu v podstatě garantuje existenci Německého Pirátského MEPa prakticky na věčné časy a nikdy jinak. U PP-CZ tomu tak není, náš/Švédský/Lucemburský úspěch v eurovolbách je de facto náhodná a mnohdy nepravděpodobná fluktuace.

Vzhledem k tomu jsem toho názoru, že bychom měli trvat na nějakém formálním přejímání Juliiných stanovisek - tj. nechat jí to fakticky řídit (páč tomu, co se děje v Bruselu stejnak rozumí nejlíp). Zajímal by mě Váš názor, jestli a jak moc je za dané situace rozumné tlačit na pilu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 4):
Frantisek.Kopriva, Libor.Spacek, Dalibor.Zahora, Alexandr.Mansurov
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11364 poděkování
Dostal poděkování: 9050 poděkování

Re: Budoucnost PPEU

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Předsednictvo je oprávněno vydávat politická stanoviska.
Pokud cítí potřebu aby Evropští Piráti měli nějaká stanoviska, měli by je formálně vydávat.

Jsou tam za sebe, ne za svoje strany. Prohlášení se nedělá jménem jednotlivých členů, ale jménem celku. Nevychází z názorů jednotlivých členů, ale ze chválených politických usnesení a dokumentů.
Blog Julie Redy vyjadřuje názory Julie Redy, nikoliv nezbytně Evropského Pirátstva.

Nerozumím podstatě sporu.

Za mě podporovat Julii A vydávat vlastní stanoviska.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 5):
Mikulas.Peksa, Marek.Necada, Dalibor.Zahora, Alexandr.Mansurov, Frantisek.Kopriva

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Libor.Spacek
Dal poděkování: 715 poděkování
Dostal poděkování: 1238 poděkování

Příspěvek od Libor.Spacek »

Tohle je víceméně v souladu s účelem EU a jeho systematickým prosazováním centralizovaných "celoevropských" institucí. Neboli není to pouze Pirátský problém. Obecně jde o to, že se něco rozhodne v EU centrále a vy všichni ostatní budete muset držet hubu. Můj cynizmus vůči tomuto programu denně roste, tudíž hlasuji NE.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Libor.Spacek za příspěvek:
Dalibor.Zahora

Dle pirátského velení senilní dědouch a troll.

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise

Fakt, že předsednictvo PPEU vydá nějaké stanovisko nebrání žádnémů z členů vydat stanovisko odlišné či opačné.
Tedy, pokud předsednictvo vychází z dokumentů, které velká většina členů schválila, asi by se to nemělo stávat, ale principielně je to možné.

„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*

Libor.Spacek
Dal poděkování: 715 poděkování
Dostal poděkování: 1238 poděkování

Příspěvek od Libor.Spacek »

Problém je, že jako vždy, média se chytí toho "Evropského" stanoviska a tebe budou ignorovat. Co potom?

Dle pirátského velení senilní dědouch a troll.

Mikulas.Peksa

Libor: otázka směřovala k tomu, jestli máme podporovat vydávání "evropských" stanovisek nebo nechat prostor volný "německým" stanoviskům. Zásada subsidiarity je nezpochybnitelně mimo diskusi, s ní spojenou autonomii si upřít nenecháme.

Stručně řečeno, ptám se, jestli chceme podporovat spíš "stranu" nebo "zastupitelský klub". Míra centralizace nebo decentralizace je off-topic.

EDIT: Vojta - jak moc je rozumné tlačit na vydávání vlastních stanovisek, pokud s tím někteří členové předsednictva (typicky třeba ti, kteří při zasedání Councilu disponovali jejím hlasem) nebudou souhlasit? :)

Problém je v tom, že tato činnost PPEU je (nejspíš nezáměrně) paralyzována Juliinými lidmi, kteří jí vidí jako nezpochybnitelnou šéfku....

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Alexandr.Mansurov
Člen KS Praha
Profese: programátor
Dal poděkování: 1513 poděkování
Dostal poděkování: 685 poděkování

Příspěvek od Alexandr.Mansurov »

Za mě také podporovat Julii A vydávat vlastní stanoviska.
U vlastních se držet se manifestu, který ratifikovali všichni členové, popř. zapojit dobrovolníky z členských zemí do přípravy vlastního textu. Další možnost je přebírat stanoviska členů, pokud jsou dobrá, dodána v anglické verzi a jsou k Evropské agendě.
Pokud na to v Boardu není většina tak nic, jinak je PPEU založena za účelem politické strany na EU úrovni a měla by se IMHO podle toho chovat. Předložit argumenty, nerušit kvůli tomu celý projekt.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Alexandr.Mansurov za příspěvky (celkem 4):
Mikulas.Peksa, Vojtech.Pikal, Dalibor.Zahora, Frantisek.Kopriva
Mikulas.Peksa

Alexandr.Mansurov píše:Za mě také podporovat Julii A vydávat vlastní stanoviska.
U vlastních se držet se manifestu, který ratifikovali všichni členové, popř. zapojit dobrovolníky z členských zemí do přípravy vlastního textu. Další možnost je přebírat stanoviska členů, pokud jsou dobrá, dodána v anglické verzi a jsou k Evropské agendě.
Pokud na to v Boardu není většina tak nic, jinak je PPEU založena za účelem politické strany na EU úrovni a měla by se IMHO podle toho chovat. Předložit argumenty, nerušit kvůli tomu celý projekt.
Dávalo by Ti smysl netlačit na pilu, dokud Council nevydá nějaký guideline, podle kterého to Board má dělat?

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise

Mikulas.Peksa píše: EDIT: Vojta - jak moc je rozumné tlačit na vydávání vlastních stanovisek, pokud s tím někteří členové předsednictva (typicky třeba ti, kteří při zasedání Councilu disponovali jejím hlasem) nebudou souhlasit? :)

Problém je v tom, že tato činnost PPEU je (nejspíš nezáměrně) paralyzována Juliinými lidmi, kteří jí vidí jako nezpochybnitelnou šéfku....
Není to nic, na čem bych chtěl organizaci aktuálně trhat, ale pokud navenek neudělá nikdy víc, než že se založí a svolává svá setkání, dost pro mne postrádá smyslu.
Mikulas.Peksa píše:Dávalo by Ti smysl netlačit na pilu, dokud Council nevydá nějaký guideline, podle kterého to Board má dělat?
Ano, pokud takové guideine není vymíněn předpisem či usnesením.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 2):
Alexandr.Mansurov, Frantisek.Kopriva

Frantisek.Kopriva
Dal poděkování: 1053 poděkování
Dostal poděkování: 534 poděkování

Příspěvek od Frantisek.Kopriva »

Obecně mám názor, že je lepší vydat kontroverzní stanovisko než žádné. Také se přikláním k možnosti podporovat zastupitelská stanoviska a vydávat vlastní.

Ideálně stanoviska by měl schvalovat board (nebo klidně nějaký stanoviskový výbor :D ) s tím, že jakási "skupina členů" (dostatečně velká) by měla právo stanovisko vetovat.

pirátský profil |< >| momentálně freelancer, bubeník, pisálek |< >| člen 2014-2025, dříve také: RT EZO + Lidská práva, RV, PKS SčK, PMS MB, ZO, MP/YPE, cca 9 kampaní |< >| emeritní poslanec, nenapravitelný idealista |< >| internet je naše moře, ale být offline má taky něco do sebe

Odpovědět

Zpět na „Zahraniční odbor“