Jak zajistit, aby lidé VIDĚLI, že ČPS opravdu nezprachantní

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1022 poděkování
Dostal poděkování: 2432 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zajistit, aby lidé VIDĚLI, že ČPS opravdu nezprachantní

Příspěvek od Michael.Polak »

Ondrej Profant píše:
Michael xChaos Polak píše:Navrhuji, aby si ČPS dala závazek, že v případě plného dosažení svých cílů (a to alespoň v rámci celé EU) sama sebe jakožto politická strana zruší.
V praxi nefunčkní. Musel bys přesně deifnovat cíle, ale také chápat ekvivalentní cíle (což je neuvěřitelně složité a dá to prostor pro nezrušení). Navíc EU cíle jsou daleko, takže to není moc přesvědčivé...
Ano, v tomto bych postupoval v souladu s ostatními Pirátskými stranami v EU. Já zatím nemám dost kontaktu na Západě, aby mi bylo jasné, zda se považují za nějaké nové "velké hnutí", které přetrvá více než jednu generaci - a nebo zda jde o účelové "hnutí spontánního protestu", které po dosažení svých cílů samo sebe rozpustí.

Já bych třeba i chápal Pirátské strany jako politické křídlo open source / GNU hnutí - ale zatím mi nepřijde, že by se tak prezentovalo... jde spíše o paralelní přístupy. (A open source nadšenci v USA jsou často v typicky americkém duchu libertariáni - tzn. více doprava, než pirátské strany v EU...). Každopádně pokud bychom my Piráti přestali být programovou opozicí a staly se "státotvornými" (s čím - bohužel - velká část ČPS nemá problém - já to pokládám za zcela předčasné), tak skutečně budeme muset poté, co vyjmenujeme, které formy regulace a kontroly odmítáme (a že toho neodmítáme málo !) také nějak uvést, které zbývající formy regulace a kontroly pokládáme za přípustné (pokud není naším programem stát zcela zrušit - což tedy asi spíše není, že ... když jsme politická partaj).

Od přímé demokracie švýcarského typu (která navíc ani sama o sobě nemusí být ve všem optimální...) nás nedělí nějaký geniálně vymyšlený program: dělí nás od ní několik set let občanské zkušenosti a drobné každodenní práce a předávání demokratických zvyklostí z generace na generaci.

ČPS vcelku nemá šanci být výrazně "mravnější", než zbytek české společnosti okolo - prostě jsem strana, která působí v prostředí ČR, a nevěřím, že nějak my nějakým zázrakem přitáhneme výhradně lidi s nějak nadprůměrně rovnou páteří. A i kdyby - tak se nám nepodaří v médiích takovýto obrázek udržet.

Myslím, že bychom měli být poctivými pragmatiky. Samozřejmě korupci odmítáme - na druhou stranu, existují teorie, podle kterých efektivní byrokracie vůbec není možná. My udělali maximum možné: požadujeme odlišení veřejného sektoru (žijícího z daní) od privátního (zdaněného) v tom smyslu, že veřejný sektor nebude mít před občany vůbec žádná tajemství - zatímco privátní sektor si toto privilegium ponechá. Toto kdyby se podařilo realizovat, tak je to asi nejzásadnější řez od doby Říše Římské - v praxi se to ovšem nejspíše realizovat nepodaří, nebo pouze v nějaké kompromisní osekané formě, kterou si vynutí lobby dnešních vlivných státních úředníků (prostě i když se do parlamentu dostaneme, nezískáme takový vliv, abychom prosadili naše požadavky v té nejradikálnější formě)

Tudíž ČPS opravdu "nezprachantní" zkrátka proto, že zůstane v parlamentu konstruktivní opozicí. A v této roli bude její korupční potenciál poměrně malý.

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“